Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
zemomak

#176 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zemomak »

da mi neko objasni kako to da svaka zemlja pravi zasebno vakcinu, i svi tvrde da daju dobre rezultate, jel i sastav kod svake isti?te rusi, ameri, englesi, njemci, kinezi svi prave svoje vakcine...zar ne bi trebalo da bude jedna univerzalna..
Mogy87

#177 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

zemomak wrote: 04/08/2020 15:34 da mi neko objasni kako to da svaka zemlja pravi zasebno vakcinu, i svi tvrde da daju dobre rezultate, jel i sastav kod svake isti?te rusi, ameri, englesi, njemci, kinezi svi prave svoje vakcine...zar ne bi trebalo da bude jedna univerzalna..
Sve 3 vakcine koje su u trecoj fazi (masovno testiranje na dobrovoljcima) su napravljene koristeci razlicite tehnike. Nema jednog ispravnog nacina. Ovaj tekst je nesto stariji, ali dobro objasnjava nama laicima na koji nacin se dolazi do vakcina.
https://imunizacija.hr/novi-virus-novo-cjepivo/

Ovdje je drugi forumas postavio odlican pregled najperspektivnijih vakcina
https://m.vecernji.hr/vijesti/cijepljen ... ta-1419734
Diwan

#178 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Diwan »

Image
ejjus

#179 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ejjus »

pustio bi ga da me chipuje
Diwan

#180 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Diwan »

ejjus wrote: 05/08/2020 21:56 pustio bi ga da me chipuje
Svima vama želim hajirli vakcinaciju od srca, što prije. Pa makar i ruska :D
Javite kad ga primite da podijelite iskustva ...
Diwan

#181 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Diwan »

Šta kaže ovaj čiko iz WHO - nema trajnog trajanja vakcine. Valja se stalno pelcovat. Šteta. Ja taman pomislio da je kraj kad ono ćorak. Dakle ostaje opcija bunkeri :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#182 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Možemo li ovu temu ostaviti za vijesti o napretku vakcine, a na drugim da diskutujemo o vakcinisanju i svim kontroverzama vezanim za isto? Hvala.
mO k3

#183 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mO k3 »

@Diwan kao sto je @bata rekao da ostavimo temu da imam informacije o naprteku vakcine , ako imas kakve info postavi , ako nemas molim te ne trolaj
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#184 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Diwan

#185 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Diwan »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2020 00:40 Možemo li ovu temu ostaviti za vijesti o napretku vakcine, a na drugim da diskutujemo o vakcinisanju i svim kontroverzama vezanim za isto? Hvala.
Ti to ozbiljno :D

kao pravi savjesni građanin koji sluša upute stožera i koji je u svemu poslušan sistemu. Napredak vakcine? Really?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#186 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Diwan wrote: 06/08/2020 13:38
_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2020 00:40 Možemo li ovu temu ostaviti za vijesti o napretku vakcine, a na drugim da diskutujemo o vakcinisanju i svim kontroverzama vezanim za isto? Hvala.
Ti to ozbiljno :D

kao pravi savjesni građanin koji sluša upute stožera i koji je u svemu poslušan sistemu. Napredak vakcine? Really?
Jos jednom te ljudski molim da o tome diskutujemo na drugim temama.
Diwan

#187 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Diwan »

Poslušaj šta čiko kaže - i ja tebe molim za tvoje vlastito dobro da poslušaš nekog drugog i da čuješ drugo mišljenje o tome. Radi tvog vlastitog dobra.
Nemoj misliti da ako je rulja i većina na jednoj strani da je ta strana istine i svega drugog.

'Jedan od prvih ciljeva veponizacije kad su virusi u pitanju je onemogućavanje vakcine'

Ja sam nekoliko puta pominjao izraz 'veponizacija'. Weapon na eng. znači oružje. Veponizacija znači pretvaranje biološkog agensa u biološko oružje, tako što se radi genetska manipulacija. Mogućnosti su NEOGRANIČENE.

Ima još toga. Virus je napravljen tako da se ne može napraviti uspjepšna vakcina. Ajd sad svi glavu u pijesak, again.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#188 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Ok hvala, pozdrav.
ejjus

#189 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by ejjus »

veponizacija kazes, interesantno
mO k3

#190 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by mO k3 »

Diwan wrote: 06/08/2020 14:06 Poslušaj šta čiko kaže - i ja tebe molim za tvoje vlastito dobro da poslušaš nekog drugog i da čuješ drugo mišljenje o tome. Radi tvog vlastitog dobra.
Nemoj misliti da ako je rulja i većina na jednoj strani da je ta strana istine i svega drugog.

'Jedan od prvih ciljeva veponizacije kad su virusi u pitanju je onemogućavanje vakcine'

Ja sam nekoliko puta pominjao izraz 'veponizacija'. Weapon na eng. znači oružje. Veponizacija znači pretvaranje biološkog agensa u biološko oružje, tako što se radi genetska manipulacija. Mogućnosti su NEOGRANIČENE.

Ima još toga. Virus je napravljen tako da se ne može napraviti uspjepšna vakcina. Ajd sad svi glavu u pijesak, again.
na happy tv ?? Ovo ti ozbiljno?? :lol: :lol: :lol:
Mogy87

#191 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

Valjda Avaz nije nesto pogresno prenio

Pulmolog Ognjen Gajić za "Avaz": Efikasne vakcine protiv korone očekujemo prije zime
Većina stručnjaka predviđa da će se pandemija završiti do naredne godine, kaže Gajić

Pandemija koronavirusa može se kontrolirati i eventualno zaustaviti, i to na dva načina, kazao je u razgovoru za „Avaz“ Ognjen Gajić, Sarajlija koji je među vodećim pulmolozima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gajić radi kao specijalista za intenzivnu njegu i bolesti pluća na “Mayo” klinici u SAD, a riječ je o čovjeku koji je i bio član prve postave kultne sarajevske grupe „Zabranjeno pušenje“.

Vodeći stručnjaci

- Pandemija se može zaustaviti ili kontrolirati prekidom lanca prijenosa, uz striktne epidemiološke mjere, kao što je to uspjelo na Novom Zelandu i u velikom dijelu Kine. To se može postići i razvojem imuniteta, i to prirodno, te uz pomoć vakcinacije. Kada je većina stanovništva imuna, virus nema načina da se širi i tako nestaje. Uz kombinaciju ova dva faktora većina stručnjaka predviđa da će se pandemija završiti do 2021. godine – kaže Gajić.

Kada je riječ o pronalasku vakcine protiv koronavirusa, Gajić navodi kako nikada veći broj istraživača nije radio na jednom problemu.

- Svi se nadamo jednoj ili više efikasnih vakcina možda već prije zime. Vidjeli smo da virus ne poštuje granice, a da bi se pandemija efektivno suzbila potrebno je da vakcina bude dostupna u cijelom svijetu – naglasio je Gajić.

Na osnovu ličnih iskustava u svakodnevnom radu s oboljelim pacijentima, Gajić navodi da koronavirus često dovodi do teške obostrane upale pluća i potrebe za liječenjem u jedinicama intenzivne njege.

Sporiji oporavak

- Tok bolesti i oporavak su sporiji i traju više sedmica. Najveći problem je nagli priliv velikog broja kritično bolesnih koji u nekim sredinama prevaziđe kapacitete za liječenje. Nije dovoljna samo oprema. Daleko je važnije stručno osoblje sa specijalistima intenzivne medicine, dobro pripremljenim medicinskim sestrama, tehničarima, terapeutima, farmakolozima. Uz timski rad u razvijenim jedinicama intenzivne medicine rezultati liječenja su vrlo dobri, slično kao kod teških oblika sezonske gripe – pojašnjava Gajić.
Podsjeća da fizička distanca i zaštitne maske nedvojbeno smanjuju rizik od prijenosa koronavirusa.

- Zaražene osobe često nemaju simptome. Nošenjem maske smanjuje se rizik od širenja virusa. Dakle, ne nosite masku za svoju ličnu zaštitu, nego da zaštitite druge od sebe. Moramo shvatiti da je nošenje maske obavezno u zatvorenom prostoru – poručio je Gajić.

https://avaz.ba/vijesti/bih/586525/pulm ... prije-zime
splinter

#192 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /200807030

Stručnjaci, mikrobiolozi, virusolozi i ostali kad već imaju dostupne vrhunske labove trebali bi znati da se ovdje radi fenomenu ADE odnosno antitjelima izazvanom pojačanju bolesti.
Ne zna se tačno mehanizam i razlog nastanka ali se zna da nekim imunološkim ćelijama nedostaju uobičajeni receptori za vezanje virusnih antigena.
Virus se ne veže za uobičajene receptore na antitjelima već za Fc receptore i ulazi direktno u ćeliju imunog sistema i napada je. Dakle ne napada samo svoje uobičajene target ćelije vežući se ACE2 receptore nego sad napada direktno ćelije imunog sistema.
Ovaj fenomen je posebno izražen kod nekih virusa poput HIVa, Denge, Zika virusa i još nekih flavivirusa.
Ovo će predstavljati veliki problem u razvoju cijepiva.
Npr kod mački je bilo razvijeno efikasno cjepivo protiv
FeCoV virusa ali je zbog smetnji izazvanih ADE fenomenom isto povučeno. Isto tako i kod nekih drugih životinja.
Mogy87

#193 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

splinter wrote: 07/08/2020 12:20 https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /200807030

Stručnjaci, mikrobiolozi, virusolozi i ostali kad već imaju dostupne vrhunske labove trebali bi znati da se ovdje radi fenomenu ADE odnosno antitjelima izazvanom pojačanju bolesti.
Ne zna se tačno mehanizam i razlog nastanka ali se zna da nekim imunološkim ćelijama nedostaju uobičajeni receptori za vezanje virusnih antigena.
Virus se ne veže za uobičajene receptore na antitjelima već za Fc receptore i ulazi direktno u ćeliju imunog sistema i napada je. Dakle ne napada samo svoje uobičajene target ćelije vežući se ACE2 receptore nego sad napada direktno ćelije imunog sistema.
Ovaj fenomen je posebno izražen kod nekih virusa poput HIVa, Denge, Zika virusa i još nekih flavivirusa.
Ovo će predstavljati veliki problem u razvoju cijepiva.
Npr kod mački je bilo razvijeno efikasno cjepivo protiv
FeCoV virusa ali je zbog smetnji izazvanih ADE fenomenom isto povučeno. Isto tako i kod nekih drugih životinja.
Kako je moguce da tek sad dolaze do ovakvog zakljucka?
Tesla Edison

#194 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

Trump optimističan: Vakcina moguća prije novembarskih izbora
, 06/08/2020
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da je moguće da će SAD imati vakcinu protiv Covid-19 prije predsjedničkih izbora u novembru.

Trumpova očekivanja daleko su optimističnija od onih koja su iznijeli njegovi zdravstveni stručnjaci u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je, tokom gostovanja u radijskom programu američkog novinara Geralda Rivere, istakao da je moguće da će vakcina biti spremna mnogo prije kraja godine, te da bi to moglo da se desi i prije 3. novembra.

“Mislim da je u pojedinim slučajevima moguće i prije, ali, otprilike, tada”, odgovorio je Trump na pitanje Rivere da li se vakcina može proizvesti prije predsjedničkih izbora u SAD-u.
https://bhrt.ba/1197703/trump-optimisti ... ih-izbora/
splinter

#195 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

@Mogy87
Pa moraju imati reprezentativan uzorak i mora proći određeno vrijeme.
Vjerovatno im je trebalo neko vrijeme da istestiraju sve ove koji su razvili antitijela.
Vidiš ovu rečenicu: određeni imuni kompleksi koji se sastoje od RBD-a i antitijela pacijenta, imaju povećanu brzinu vezanja za ACE2.
RBD je domena vezanja receptora koja se nalazi na S1 podjedinici S proteina virusa i ona se veže na ACE2 receptor kad virus nadjača imuni odgovor odnosno za antitijelo kad je imuni odgovor jak. Međutim kod ove situacije virus se veže za drugi receptor na antitjelu i uništava ga, to omogućava ostalim virusima lakše vezivanje za ACE2 receptore Target ćelija.
banjaluka078
Moderator

#196 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Ček, vakcine još nema, ali on pravi plan vakcinacije.
Ja nisam antivax, uredno sam primila vakcine u ono doba kad se to nije ni dovodilo u pitanje. Da imam djecu, bila bi vakcinisana. Ali...! Kako me misli prisiliti na vakcinu o kojoj još ništa ne znamo? Čija, ruska, britanska, američka? Završena treća faza, uspješno? Dovoljan broj ljudi vakcinisan i nije obolio i nije imao ozbiljne posljedice? Kad se dovoljno informišem, izvolite, vakcinište me. Ovako, samo zato što će neko (ko tačno?) procijeniti da trebam primiti vakcinu, treba da ne pitam ništa?
Pored toga, po komentarima se vidi da je većina ljudi a priori protiv, to su ovi koji dreče da nema korone, pet ge i ostali levati, ali ovakvim izjavama ministEr samo dolijeva ulje na vatru. "Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period" - ništa ne znaš, ali najavljuješ.
Ili je i kod nas samo do izbora i predizborne priče?
Šeranić: Plan vakcinacije za COVID-19 za RS biće gotov naredne sedmice

Kada je riječ o vakcinama, RS će se u okviru evropske nabavke medicinskih sredstava i medicinske opreme priključiti nabavci vakcina. Prvi plan vakcinacije za COVID-19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

"Vakcine će biti obavezne za one građane za koje procijenimo da moraju primiti vakcinu. Zakon je tu vrlo jasan, oni koji uobičajeno imaju kontraindikaciju za ovakve vrste vakcina neće biti u obavezi da je prime, ali ciljne grupe će definisati Institut za javno zdravstvo", pojasnio je Šeranić.

"Mi razgovaramo i sa Globalnom alijansom za vakcinaciju i imunitet 'Gabi' koji usko sarađuju sa SZO. Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period, kada će biti potrebno raditi tu vrstu vakcinacije", kazao je Šeranić.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ice/614745
Tesla Edison

#197 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

Ma samo uvesti zabranu korištenja javnog prijevoza, zaposlenja, školovanja, vjenčanja, kupoprodaje, izdavanja ličnih dokumenata i pasoša za sve one koji odbiju vakcinu i vidjeli bi tada da li ima iko protiv.

Ovo se sve može regulisati preko Zakona o zaštiti zdravlja i nije u koliziji sa ljudskim pravima.
banjaluka078
Moderator

#198 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

TESLA_EDISON wrote: 07/08/2020 13:08 Ma samo uvesti zabranu korištenja javnog prijevoza, zaposlenja, školovanja, kupoprodaju, izdavanja ličnih dokumenata i pasoša za sve one koji odbiju vakcinu i vidjeli bi tada da li ima iko protiv.

Ovo se sve može regulisati preko Zakona o zaštiti zdravlja i nije u koliziji sa ljudskim pravima.
Nemam ja ništa protiv vakcine, ali imam protiv ovakvih "bombi". Bolje bi bilo da je odvojio 5 minuta i objasnio nego što sad hiljade dreče "prvo vakciniši svoju djecu, moju nećeš".
Mogy87

#199 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

banjaluka078 wrote: 07/08/2020 13:01 Ček, vakcine još nema, ali on pravi plan vakcinacije.
Ja nisam antivax, uredno sam primila vakcine u ono doba kad se to nije ni dovodilo u pitanje. Da imam djecu, bila bi vakcinisana. Ali...! Kako me misli prisiliti na vakcinu o kojoj još ništa ne znamo? Čija, ruska, britanska, američka? Završena treća faza, uspješno? Dovoljan broj ljudi vakcinisan i nije obolio i nije imao ozbiljne posljedice? Kad se dovoljno informišem, izvolite, vakcinište me. Ovako, samo zato što će neko (ko tačno?) procijeniti da trebam primiti vakcinu, treba da ne pitam ništa?
Pored toga, po komentarima se vidi da je većina ljudi a priori protiv, to su ovi koji dreče da nema korone, pet ge i ostali levati, ali ovakvim izjavama ministEr samo dolijeva ulje na vatru. "Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period" - ništa ne znaš, ali najavljuješ.
Ili je i kod nas samo do izbora i predizborne priče?
Šeranić: Plan vakcinacije za COVID-19 za RS biće gotov naredne sedmice

Kada je riječ o vakcinama, RS će se u okviru evropske nabavke medicinskih sredstava i medicinske opreme priključiti nabavci vakcina. Prvi plan vakcinacije za COVID-19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

"Vakcine će biti obavezne za one građane za koje procijenimo da moraju primiti vakcinu. Zakon je tu vrlo jasan, oni koji uobičajeno imaju kontraindikaciju za ovakve vrste vakcina neće biti u obavezi da je prime, ali ciljne grupe će definisati Institut za javno zdravstvo", pojasnio je Šeranić.

"Mi razgovaramo i sa Globalnom alijansom za vakcinaciju i imunitet 'Gabi' koji usko sarađuju sa SZO. Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period, kada će biti potrebno raditi tu vrstu vakcinacije", kazao je Šeranić.

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... ice/614745
Ovo je jako lose iskomunicirano. Ne zna se nista, a prica o obavezi. Znaci ni jedna vakcina nije prosla trecu fazu ispitivanja koja ce pokazati da li je sigurna i EFIKASNA. Jer na osnovu ovoga sto je Splinter napisao prica je daleko kompliciranija. Valjda misli da ce ova vijest umiriti narod, a upravo je suprotno.
Tesla Edison

#200 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Tesla Edison »

banjaluka078 wrote: 07/08/2020 13:09
TESLA_EDISON wrote: 07/08/2020 13:08 Ma samo uvesti zabranu korištenja javnog prijevoza, zaposlenja, školovanja, kupoprodaju, izdavanja ličnih dokumenata i pasoša za sve one koji odbiju vakcinu i vidjeli bi tada da li ima iko protiv.

Nemam ja ništa protiv vakcine, ali imam protiv ovakvih "bombi". Bolje bi bilo da je odvojio 5 minuta i objasnio nego što sad hiljade dreče "prvo vakciniši svoju djecu, moju nećeš".
Samo uvesti gore pomenute mjere i nema niko da se dreči već će sami zavrtati rukave i kupovati igle da se vakcinišu.
Locked