moze naravno,samo moras ispuhat gume na 0.5 bara
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#28676 Re: Pitamo Mehanicare ?
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#28677 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zato znaci kod jarana nije moglo.
On ih PumPO na 0,5 bara umjesto da ih IspuHuje
-
internazionale
#28678 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moreš li ove dsg-ove variti, da se ne sikiramobitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 13:30puklo mi je vec 5 puta dosad,samo ga zavarim i nastavim dalje![]()
- bitanga_sa_otesa
#28679 Re: Pitamo Mehanicare ?
kod njih to ne puca to je fauwe
a mogu uvijek zavarit ako pukne

- iceman ze
#28680 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovo je taĆno za glumicu
- bitanga_sa_otesa
#28681 Re: Pitamo Mehanicare ?
http://arhiva.nacional.hr/clanak/13208/ ... ne-begovic
hvala na paznji'Mjenjač je bio u položaju R' 'Pregledom automobila na mjestu nezgode ustanovio sam da je mjenjač u položaju R - vožnja unazad', piše u vještačenju Vinka Ugrine
“Pregledom automobila na mjestu nezgode ustanovio sam da je ručica mjenjača brzina u položaju R (vožnja unazad – rikverc). Djelatnici policije kazali su da su dobili informaciju da se vozač žalio da mu je popustila ručna kočnica. Kod pregleda automobila ustanovio sam da ručica pomoćne kočnice – ručne ide do kraja, odnosno ista zahvaća na zadnjem jedanaestom zubu (u pravilu poluga pomoćne kočnice trebala bi hvatati i potegnuti se najviše od tri do pet zuba). Nakon 11. zuba, poluga nema više fizičke mogućnosti da se povuče prema gore. Poluga birača brzina je u položaju R. Kada je ručica brzina postavljena u položaj P – automatsko blokiranje i parkiranje automobila, te automobil povučen s hidraulikom vučnog vozila, proba je pokazala da se automobil ne može pomaknuti jer su sva četiri kotača blokirana.”
-
artur morgan
#28682 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zanimljiv i dug članak....To je stariji automatik i starije vozilo. Vezano za ovaj prvi citirani dio članka, kod novijih automatika dodatni zaštitni mehanizam ako ostane vozaču ručica u položaju R ili D da ne može izvditi ključ ( može ugasit auto ) pored zvučnog signala i automatskog podizanja parking kočnice, ako otvori vrata i krene van.
A vezano za to šta je uzrok nesreće i ovo je dobro za citirati.Chrysler” je tu odluku donio zato što su američki vozači vrlo komotni i nepažljivi, pa se vrlo često događalo da ostave motore svojih vozila upaljene i ručice automatskog mjenjača izvan propisanog položaja za parkiranje, te da samo uz podignutu ručnu kočnicu napuste vozilo kako bi obavili neki posao. Kako su se u takvim situacijama događale nezgode i štete na vozilima, odlučili su u modele automatskog mjenjača, kakvi su na njihove jeepove ugrađivani od 1993. do 1998., početi ugrađivati i zvučni signal, bez čijeg uključivanja vozač ne bi trebao napuštati vozilo, jer bi to sugeriralo da ono nije propisno zaustavljeno. Dodatni zaštitni mehanizmi trebali su se početi ugrađivati samo na jeepove proizvedene za američko tržište.
Kod automatskih mjenjača ručica mjenjača brzina trebala je biti postavljena u položaj P, gdje bi došlo do automatske blokade sva četiri kotača, pa i u slučaju ako i ne bi bila ispravna kočnica, nema teoretske šanse da se automobil vrati unazad i pri usponu od 20 posto. Da je ručica mjenjača brzina bila u položaju P, automobil se ne bi vratio unazad niti bi sletio van kolnika”, piše Ugrina.
Da nije bilo nikakva kvara na automatskom mjenjaču, ukazuje još jedna okolnost. Ugrina nije naveo da je automatski mjenjač oštećen, a upravo to bi se dogodilo da je ručica automatskog mjenjača nekim neprirodnim ili, prema Radeljakovim tvrdnjama, neobjašnjivim načinom iz položaja P prešla u položaj R.
Da se to dogodilo, na automatskom bi mjenjaču popucalo više dijelova, a najvjerojatnije i osovina mjenjača. Mehanizam mjenjača u tom bi slučaju bio potpuno neupotrebljiv, a kako to nije bio slučaj, jer je tijekom tehničkog pregleda mjenjač normalno radio, ta okolnost dodatno isključuje mogućnost da je nesreću prouzročio nekakav serijski kvar na automatskom mjenjaču Radeljakova vozila.
- bitanga_sa_otesa
#28683 Re: Pitamo Mehanicare ?
vjeruj kad je seawolf spomenuo ,da sam se sjetio kao kroz maglu da sam davno citao da je taj balavac bio kriv za taj udes.i evo potrazih i nadjem isti txt
sto se tice ovih teoreticara zavjere da ce taj zub puknuti i slicno,samo da vas obavijestim da se automatski mjenjaci prave jako dugo i da su te stvari razvijali inzinjeri i fabrike i racunali su na sve moguce i nemoguce stvari .tako da ako ne znate kako neke stvari funkcionisu ,ne pisite gluposti .i da nastavite tegliti ruĆne do 11. zuba ,a siguran sam da na pola vasih auta i ne funkcionisu ni sa 50% snage
-
artur morgan
#28684 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da on je bio kriv...pokušali su ga spasiti krivične odgovornosti... a vezano za ovaj položaj P i zub, to je siguran mehanizam jer kod dosta vozila kad ubaciš u P ne diže se automatski parking kočnica, jer su inžinjeri procjenili da za tim nema potrebe kad je u P položaju ( zato što mjenjač tada zaključava taj zaštitni zub ). Dok kad ostane u D ili R ili N, a otvore se vrata, automatska kočnica se aktivira jer onda ne ide zub u svoje ležište.bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 14:52vjeruj kad je seawolf spomenuo ,da sam se sjetio kao kroz maglu da sam davno citao da je taj balavac bio kriv za taj udes.i evo potrazih i nadjem isti txt![]()
sto se tice ovih teoreticara zavjere da ce taj zub puknuti i slicno,samo da vas obavijestim da se automatski mjenjaci prave jako dugo i da su te stvari razvijali inzinjeri i fabrike i racunali su na sve moguce i nemoguce stvari .tako da ako ne znate kako neke stvari funkcionisu ,ne pisite gluposti .i da nastavite tegliti ruĆne do 11. zuba ,a siguran sam da na pola vasih auta i ne funkcionisu ni sa 50% snage![]()
- Norm
#28685 Re: Pitamo Mehanicare ?
...slab ti je ovo var...nestalo plina?bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 13:55kod njih to ne puca to je fauwe![]()
a mogu uvijek zavarit ako pukne
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Norm
#28687 Re: Pitamo Mehanicare ?
...dZaba se vadis na struju i aparat...i da ti recem, ovi var nemore drzat dijelove od fauwe...to se unjih radi sa trofaznim aparatom...bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 15:19e Ćuj slabto mi je jedan od boljih...doduse malo je slaba struja ,a i crkao mi tiristor za regulaciju brzine zice
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#28689 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja jednom rentao Sprintera, automatik, i parkirao onako na nekoj blagoj uzbrdici. Ubacio u P, potegao rucnu i vozdra. Sjeo ujutro, otpustim rucnu i da ubacim u D, kad ne moze. Nema sanse da ga ubacim u D. Vuci, potegni, ne moze i jebiga. Nije mi jasno. Sta je reko sad... reko' razmisli malo. I onako potegnem rucnu opet, kad uleti u D k'o u onu stvar. Spustim rucnu i krenu Sprinter, ja ko dijete na tuti, drago mi.
E sad da li je to bio ugradjen mehanizam da ne mozes ubaciti u D ako nije rucna dignuta ili fakat je jednostavno neko opterecenje na mjenjacu da je tek mogao popustiti kad je rucna preuzela... nemam pojma.
E sad da li je to bio ugradjen mehanizam da ne mozes ubaciti u D ako nije rucna dignuta ili fakat je jednostavno neko opterecenje na mjenjacu da je tek mogao popustiti kad je rucna preuzela... nemam pojma.
- mirsek
#28690 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otkad si ti struĆnjak za automatske mjenjace ? I meni i par ljudi na forumu kao i stotinama ljudi na internetu se desavala ista stvar kad parkiramo na uzbrdici samo sa Pbitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 14:52vjeruj kad je seawolf spomenuo ,da sam se sjetio kao kroz maglu da sam davno citao da je taj balavac bio kriv za taj udes.i evo potrazih i nadjem isti txt![]()
sto se tice ovih teoreticara zavjere da ce taj zub puknuti i slicno,samo da vas obavijestim da se automatski mjenjaci prave jako dugo i da su te stvari razvijali inzinjeri i fabrike i racunali su na sve moguce i nemoguce stvari .tako da ako ne znate kako neke stvari funkcionisu ,ne pisite gluposti .i da nastavite tegliti ruĆne do 11. zuba ,a siguran sam da na pola vasih auta i ne funkcionisu ni sa 50% snage![]()
, niko nije rekao da ce zub puci nego da se cuje i osjeti zvuk naprezanja metala u mjenjacu i lupanja kad "iscupas" iz P. To nije idealno, fabricki predvidjeno ponasanje.
- mirsek
#28691 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam mogao prebaciti iz P u R/D, ali ako rucna nije potegnuta ili ne zateze kako treba, onda mjenjac lupi kad prebacujes, kao da ti neko odozdo kucne po mjenjacu u trenutku skidanja sa P(ne znam drugacije opisati zvuk ).Entropio wrote: ↑05/08/2020 16:17 Ja jednom rentao Sprintera, automatik, i parkirao onako na nekoj blagoj uzbrdici. Ubacio u P, potegao rucnu i vozdra. Sjeo ujutro, otpustim rucnu i da ubacim u D, kad ne moze. Nema sanse da ga ubacim u D. Vuci, potegni, ne moze i jebiga. Nije mi jasno. Sta je reko sad... reko' razmisli malo. I onako potegnem rucnu opet, kad uleti u D k'o u onu stvar. Spustim rucnu i krenu Sprinter, ja ko dijete na tuti, drago mi.
- Norm
#28692 Re: Pitamo Mehanicare ?
...to niko vise ne vozi 'manuelca' 
- bitanga_sa_otesa
#28693 Re: Pitamo Mehanicare ?
vozimo naravno 
- drug_profi
#28694 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam čuo da je automatik samo za ove što ne znaju vozit ili nisu dovoljno pametni za to.
#samokaem.
#samokaem.
- Maraschino
#28695 Re: Pitamo Mehanicare ?
slabo kaes a ja uvijek mogu prebaciti na manuelno samo ti ne mozes u automatic.drug_profi wrote: ↑05/08/2020 23:15 Ja sam čuo da je automatik samo za ove što ne znaju vozit ili nisu dovoljno pametni za to.
#samokaem.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#28696 Re: Pitamo Mehanicare ?
Automatik je izmišljen zbog zena, bio je i neki dokumentarac o tome. 
- iceman ze
#28697 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na pajeru mi se svidiJo onaj +- na ruĆici pa lagano niz Karaulu, saltaj malo mrcinu automatishe dok kod jeepa nisam imao tako prefinjen auromatishe getribu 
- iceman ze
#28698 Re: Pitamo Mehanicare ?
Takodjer Ćuh da u u muuriji vozać automatika mEre primoc svom timu sa oniJem automatom mp5 na koljenima, jel te 1 ruka mu free, mada ne vjerujem u tu bajku jer svuda je vozac samo vozaĆ k'o u onom filmu Ronin 
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#28699 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na mome automobilu doslo fabricki,valjda inzinjeri ili ko vec skontali yebes ga(a nisam ja nista cackao,kunem se),da prilikom gasenja vozila,automatski se aktivira elektronska (rucna) kocnica.bitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 14:52
Automatski je mjenjac.
Predpostavljam ,inzinjeri skontali da je to valjda bolje za mjenjac eventualno,da silu opterecenja preuzme kocnica umjesto mehanizma mjenjaca .
- johntra
#28700 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bi trebalo...možda ti je samo klima slaba, kakav si sa freonom?Limited Sky wrote: ↑04/08/2020 16:03 nije digitalna, manuelna je.. moze li biti i na manuelnoj da se te klapne sporije otvaraju, ili je to samo kod digitalne?