Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- B6Redhell
#28651 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nit’ vidio ni čuo, da iko povlaci ručnu pa prebacuje u P.
A nisam ni čuo da je automatik u strani Popustio
A nisam ni čuo da je automatik u strani Popustio
- basicm
#28652 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kao sto kazete, rucna pa p na uzbrdo-nizbrdici. Na ravnu dosta p.
- sparky
#28653 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad vec pricate o automaticima, jel stavljate u N kad stojite na semaforu ili samo na kocnici. Golf koji ja koristim kao da je sav napet kad drzim kocnicu, a kad stavim u n, pri ponovnom stavljanju u d bas trzne. Auto je preslo nekih 60 hiljada.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#28654 Re: Pitamo Mehanicare ?
kad mi je mrsko drzat kocnicu izbacim u n ,ali tad ne radi pumpa da znas 
- basicm
#28655 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bas automatik ili dsg?
- sparky
#28656 Re: Pitamo Mehanicare ?
- hopi
#28657 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja sam istom čitao o tome šta je dobro/loše kod automatika, jer istog i vozim, i držim se sljedećeg
-na semaforu i sličnim zadržavanjima držati auto u D i kočnicu, duže od toga u N prebaciti
- ja i na ravnom prvo povlačim ručnu da ona "preuzme" vozilo pa onda P, možda za time i nema potrebe na ravnom, ali eto tako sam navikao i mislim da nema štete. Mislim da i nema na ravnom veze da li će biti u P ili ručna, dok eto kada se u brdu ostavi samo u P, i onda kada hoćeš da kreneš moraš dosta jače povući iz P, i čak se jače i čuje zvuk tog nekog klika-škljocanja.
-ne prebacivati u P ili R dok se vozilo kreće, niti najmanje, skroz stati
-ulje nekih 50-60k km mijenjati
-ne handri hladno vozilo
ovo se govorim za običnog automatika, da li ima razlike kod dsg, robotizovanih i ostalih ne znam
-na semaforu i sličnim zadržavanjima držati auto u D i kočnicu, duže od toga u N prebaciti
- ja i na ravnom prvo povlačim ručnu da ona "preuzme" vozilo pa onda P, možda za time i nema potrebe na ravnom, ali eto tako sam navikao i mislim da nema štete. Mislim da i nema na ravnom veze da li će biti u P ili ručna, dok eto kada se u brdu ostavi samo u P, i onda kada hoćeš da kreneš moraš dosta jače povući iz P, i čak se jače i čuje zvuk tog nekog klika-škljocanja.
-ne prebacivati u P ili R dok se vozilo kreće, niti najmanje, skroz stati
-ulje nekih 50-60k km mijenjati
-ne handri hladno vozilo
ovo se govorim za običnog automatika, da li ima razlike kod dsg, robotizovanih i ostalih ne znam
- Qler
#28658 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mene je PowerShift (dual clutch) i drzim se istih principa kao ti. Nekako i ne volim da cujem onaj zvuk kad iz P u D ubacim ako nije bilo rucne.. mozda i jeste nepotrebno (rekli su i u Fordu da ne treba) ali eto... ne skodi mu sigurno.
-
artur morgan
#28659 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakav je Power shift u odnosu na DSG pošto su i jedan i drugi dual clutch ?
Više me interesuje u samoj vožnji ako ih je ko imao priliku uporediti.
Vezano za prethodnu diskusiju, ne stavljam u N gotovo nikako dok stojim...na ravnom ne povlačim ručnu, a u strani ili nizbrdici vratim u N povučem ručnu pustim da preuzme pa u P. Desi se da ne idem tim redosljedom kad sam u žurbi iz D u P. Skratim proceduru
@sparky DSG kad je sve ispravno ne smije trzati kad se povlači iz N u D niti trzati pri polasku u D ili biti napet u D kad auto stoji i kad je pritisnuta dovoljno nožna kočnica.
Mislim da po tim simptomima svaki iskusni serviser tih mjenjača odma zna šta je u pitanju...i kolika je cijena popravke
DSG ne može tako lagano dozirano odvojiti i krenuti kao kad ti doziraš pritiskom na pedalu od kvačila kod ručnog mjenjača, to se osjeti najviše kod preciznijeg parkiranja kad ga trebaš baš precizno da smjestiš npr. u usku garažu i sl. i to živcira, posebno ako u papučama ili štiklama pritisneš kočnicu
ali u vožnji na semaforu ne bi trebalo da se bilo šta osjeti.
Vezano za prethodnu diskusiju, ne stavljam u N gotovo nikako dok stojim...na ravnom ne povlačim ručnu, a u strani ili nizbrdici vratim u N povučem ručnu pustim da preuzme pa u P. Desi se da ne idem tim redosljedom kad sam u žurbi iz D u P. Skratim proceduru
@sparky DSG kad je sve ispravno ne smije trzati kad se povlači iz N u D niti trzati pri polasku u D ili biti napet u D kad auto stoji i kad je pritisnuta dovoljno nožna kočnica.
Mislim da po tim simptomima svaki iskusni serviser tih mjenjača odma zna šta je u pitanju...i kolika je cijena popravke
DSG ne može tako lagano dozirano odvojiti i krenuti kao kad ti doziraš pritiskom na pedalu od kvačila kod ručnog mjenjača, to se osjeti najviše kod preciznijeg parkiranja kad ga trebaš baš precizno da smjestiš npr. u usku garažu i sl. i to živcira, posebno ako u papučama ili štiklama pritisneš kočnicu
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#28660 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam u gepeku ciglu i koristim je kad parkiram, da ne opteretim mjenjac i rucnu previse.
-
artur morgan
#28661 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cjepanica je ucinkovitija i prakticnija 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#28662 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da, ali kazu samo grab.....
- Qler
#28663 Re: Pitamo Mehanicare ?
Iskreno, powerhift je meni OK, bas je ugodan za voziti ali je trom u PM... znaci ja sa 163KS jedva stignem golfa 1.6 TDI... dok se on sjeti sta ja hocu ovaj ode... ako ga saltas rucno to je dosta bolje, ili u S modu (iako i S nije bas najbrzi)... ali na otvorenom je milina. Tu pretices bez problema, salta brzine da ne osjetis, nema nikakvih trzaja, generalno saltanje je bas glatko. Opet dosta brze presalta od npr automatika u c klasi w204, ali mozda sto je meni prvi automatik da je bas moj, ocekivao sam malo bolje performanse. I uskoro cu i ja raditi servis, cisto da sam miran. Ulje zamijenim da se ne sekiram.artur morgan wrote: ↑05/08/2020 10:46 Kakav je Power shift u odnosu na DSG pošto su i jedan i drugi dual clutch ?
Vezano za prethodnu diskusiju, ne stavljam u N gotovo nikako dok stojim...na ravnom ne povlačim ručnu, a u strani ili nizbrdici vratim u N povučem ručnu pustim da preuzme pa u P. Desi se da ne idem tim redosljedom kad sam u žurbi iz D u P. Skratim proceduru![]()
@sparky DSG kad je sve ispravno ne smije trzati kad se povlači iz N u D niti trzati pri polasku u D ili biti napet u D kad auto stoji i kad je pritisnuta dovoljno nožna kočnica.![]()
DSG ne može tako lagano dozirano odvojiti i krenuti kao kad ti doziraš pritiskom na pedalu od kvačila kod ručnog mjenjača, to se osjeti najviše kod preciznijeg parkiranja kad ga trebaš baš precizno da smjestiš npr. u usku garažu i sl. i to živcira, posebno ako u papučama ili štiklama pritisneš kočnicuali u vožnji na semaforu ne bi trebalo da se bilo šta osjeti.
-
internazionale
#28664 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kako kad parkiraš na nizbrdici?bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2020 22:23 kakvo to opterecenje preuzima mjenjac?? evo ja 5 godina automatika vozim rucna se povuce samo jednom godisnje na tehnickom ,i nista nije bilo nikad .
Baš me čudi da se nisi s tim susreo.
- bitanga_sa_otesa
#28666 Re: Pitamo Mehanicare ?
ostavim u P ko sav normalan svijetinternazionale wrote: ↑05/08/2020 12:07
Kako kad parkiraš na nizbrdici?
Baš me čudi da se nisi s tim susreo.
- iceman ze
#28667 Re: Pitamo Mehanicare ?
5 god na automatiku, i ja se ne sjecam rucne kocnice, uglavnom u P kada parkiram, i mozda smotam tockove na nizbrdici, tako me posavjetovase na polaganju v. d jos 95te 
-
internazionale
#28668 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jbg onda nisam pametanbitanga_sa_otesa wrote: ↑05/08/2020 12:20ostavim u P ko sav normalan svijetinternazionale wrote: ↑05/08/2020 12:07
Kako kad parkiraš na nizbrdici?
Baš me čudi da se nisi s tim susreo.![]()
Prvo sam vidio/čuo kod jarana na hondi koliko je teže "iščupati" mjenjač iz P, ako nisi odradio kako su gore ranije spominjali. Kasnije sam se i na svom autu uvjerio
- bitanga_sa_otesa
#28669 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa imam montirac pored suvozacevog sjedista,ako se zaglavi ja se pomognem s njim da iscupam iz Pinternazionale wrote: ↑05/08/2020 12:32
Jbg onda nisam pametan
Prvo sam vidio/čuo kod jarana na hondi koliko je teže "iščupati" mjenjač iz P, ako nisi odradio kako su gore ranije spominjali. Kasnije sam se i na svom autu uvjerio
- basicm
#28670 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne desava vam se da morate cupati iz P i bude ruzan zvuk kao da nesto slomite?
Kod vas onda neki drugi mjenjaci.
Kod vas onda neki drugi mjenjaci.
-
internazionale
-
Seawolf
#28672 Re: Pitamo Mehanicare ?
Grand Cherokee je usmrtio Enu Begović, jer je vozač na uzbrdici samo ubacio mjenjač u "P", bez da je aktivirao i parkirnu kočnicu.
- mirsek
#28673 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na nagibu se preporucuje da se auto imobilizira prvo sa rucnom pa se tek onda prebaci u P jer se tako cuva mjenjac. Takodjer se to i cuje kad se iz P prebacuje u D ili R na nagibu ako nije povucena rucna, jak metalni zvuk jer je citava tezina auta bila na zubu P i vrsila pritisak na njega i kao sto je neko napisao kao da moras cupas iz P.
Na ravnom je manje vise svejedno, moze i bez rucne mada ja uvijek prvo potezem rucnu pa onda prebacujem u P.
Na ravnom je manje vise svejedno, moze i bez rucne mada ja uvijek prvo potezem rucnu pa onda prebacujem u P.
- bitanga_sa_otesa
#28674 Re: Pitamo Mehanicare ?
puklo mi je vec 5 puta dosad,samo ga zavarim i nastavim dalje
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#28675 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozel se slepati automatik kad ga stavis npr u P ?bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/08/2020 22:23 kakvo to opterecenje preuzima mjenjac?? evo ja 5 godina automatika vozim rucna se povuce samo jednom godisnje na tehnickom ,i nista nije bilo nikad .