Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#28576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

mk ultra wrote: 03/08/2020 17:39
iceman ze wrote: 03/08/2020 17:31 Hudiny zatvorio radnju u Meraktoru u Lozionickoj, golemo
Mislim da su drugi razlozi u pitanju
Curio neki hladnjak iznad, poplavu im konstantno radio, nesto je i sa strujom bilo problema itd...
otvara veliku radnju u Meandru.
zrakomlat

#28577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zrakomlat »

Ne radi mi klima na autu, tačnije ne radi onaj ventilator ili šta već, uglavnom, ne puše. Manuelna je, kad okrenes onaj čukundruk, ne dešava se ništa. To mi je nedavno popravljao jedan i pokvarilo se opet, zadnjih par dana ne radi nikako.

Danas sestra uđe u auto, pri zatvaranju malo jače lupi vratima kad proradi, poče puhati :lol: Šta to može biti, nešto do prekidača ili? Megan 2 je u pitanju.
NediM17

#28578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Paper_girl wrote: 03/08/2020 18:04 Urea greska, iako je nasut adblue, prvo smo vozili u ovlasteni na alipasinom jer tu radimo redovni servis, prvo su nam ponistili gresku a nakon cca 50km se opet upalila, rekli su nam da oni rade samo kompletnu zamjenu sistema. Pretpostavljam da se moze naci sta je tacno u kvaru i samo taj dio promijeniti ali ne znam kod koga otici i ko radi to?
Nazalost, mrka kapa. Problem je vjerovatno sa pumpom adblue koja se nalazi u spremniku. To im je slaba tacka, nekad cikne i spremnik pa pocne curkati. Ako imas srece kazu moze biti i samo do ozicenja pumpe ali daj boze. Problem je u konstrukciji tog tanka, navodno cep nema nikakvog oduska, dodje do sirenja i pucanja spremnika ili kvara pumpe. Ne moze se mijenjati samo pumpa nego komplet tank sa pumpom sto kosta oko 15-16 stoja KM.
Novi spremnik je konstrukcijski poboljsan tako da nema tih problema. E sad ako je auto sve vrijeme odrzavan u ovlastenom postoji mala mogucnost da bi Citroen priznao dio troskova iako je istekla garancija, tzv. kulanca. Takodje, ima opcija trajnog iskljucenja tog sistema ali ne znam radi li to ko u BiH, vidio sam npr. u Zrenjaninu da ima neko. Sto se tice servisa probaj kod Dedovica u Jukicevoj, doduse Peugeot servis, ali je to isto govno. Imas i Ikica u PC na entitetskoj liniji na Dobrinji.
Eto, ako sam makar malo pomog'o.
Kako se to manifestuje kod tebe, ima li kakvih problema u voznji ili samo gori lampica?
Evo ti link za ovog u Zrenjaninu
http://www.zrchiptuning.com/iskljucivan ... ue-sistema
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#28579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

zrakomlat wrote: 03/08/2020 18:18 Šta to može biti, nešto do prekidača ili? Megan 2 je u pitanju.
ili su cetkice na ventilatoru ili je reostat .oboje je jako divno zamijeniti ,moraju se skidat pedala gasa,kocnice,nekoliko plasticurina i tako to :run:
Paper_girl

#28580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paper_girl »

NediM17 wrote: 03/08/2020 19:00
Paper_girl wrote: 03/08/2020 18:04 Urea greska, iako je nasut adblue, prvo smo vozili u ovlasteni na alipasinom jer tu radimo redovni servis, prvo su nam ponistili gresku a nakon cca 50km se opet upalila, rekli su nam da oni rade samo kompletnu zamjenu sistema. Pretpostavljam da se moze naci sta je tacno u kvaru i samo taj dio promijeniti ali ne znam kod koga otici i ko radi to?
Nazalost, mrka kapa. Problem je vjerovatno sa pumpom adblue koja se nalazi u spremniku. To im je slaba tacka, nekad cikne i spremnik pa pocne curkati. Ako imas srece kazu moze biti i samo do ozicenja pumpe ali daj boze. Problem je u konstrukciji tog tanka, navodno cep nema nikakvog oduska, dodje do sirenja i pucanja spremnika ili kvara pumpe. Ne moze se mijenjati samo pumpa nego komplet tank sa pumpom sto kosta oko 15-16 stoja KM.
Novi spremnik je konstrukcijski poboljsan tako da nema tih problema. E sad ako je auto sve vrijeme odrzavan u ovlastenom postoji mala mogucnost da bi Citroen priznao dio troskova iako je istekla garancija, tzv. kulanca. Takodje, ima opcija trajnog iskljucenja tog sistema ali ne znam radi li to ko u BiH, vidio sam npr. u Zrenjaninu da ima neko. Sto se tice servisa probaj kod Dedovica u Jukicevoj, doduse Peugeot servis, ali je to isto govno. Imas i Ikica u PC na entitetskoj liniji na Dobrinji.
Eto, ako sam makar malo pomog'o.
Kako se to manifestuje kod tebe, ima li kakvih problema u voznji ili samo gori lampica?
Evo ti link za ovog u Zrenjaninu
http://www.zrchiptuning.com/iskljucivan ... ue-sistema
Nema nikakve razlike u voznji, samo ta urea greska prociscavanja
Optimist

#28581 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

mk ultra wrote: 03/08/2020 14:45
Naslovnica wrote: 03/08/2020 13:10 https://www.nezavisne.com/novosti/hroni ... omi/613957

Banjalučanin Milenko Vujasinović (64), teško je povrijeđen i u dubokoj je komi nakon što je u nedjelju na parkingu u Doboju mijenjao zračni jastuk na kamionu koji je eksplodirao, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako su za “Nezavisne” potvrdili iz UKC RS u nedjelju u 11.15 časova sanitetskim vozilom Opšte bolnice Doboj u UKC RS dovezen je pacijent M. V.

"Pacijent je trenutno hospitalizovan u Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje. Prema riječima Dejana Aćića, vršioca dužnosti načelnika ove Klinike, pacijent je primljen sa teškom povredom glavom i inicijalno je hirurški zbrinut. Trenutno je u dubokoj komi, priključen na aparat za mehaničku ventilaciju. Sve dalje prognoze u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem su krajnje neizvjesne", naveli su iz UKC RS.

Naime, policijskoj stanici Doboj 1, u nedjelju oko 09.30 časova, prijavljeno je da je u dobojsku bolnicu dovezen nepoznat muškarac sa povredama u predjelu glave koje je zadobio od aktiviranja zračnog jastuka na teretnom vozilu.

Kako su naveli iz policijske uprave Doboj, kamion se nalazilo parkiran na u mjestu Bukovac na području Doboja.

"Po prijavi su postupili policijski službenici te utvrdili da se radi o licu inicijala M.V. iz Banjaluke, koje je nakon ukazane ljekarske pomoći u dobojskoj bolnici prevezeno u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske u Banjaluci", naveli su iz policije.

Dodali su da je na licu mjesta izvršen uviđaj.
jel ovaj u kamionu sigurnosni ili ovaj na vješanju... ne vjerujem da je pod pritiskom mijenjao zracni jastuk :run:
Pretpostavljam na vjesanju.
Bio sam prisutan kad je vrisnuo jedan jastuk na autobusu i pri tome faznio dio blatobrana i plastike oko tocka.
Zvuk je bio poput bombe.
NediM17

#28582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

@Paper_girl
Pise li sta na displeju, koliko km jos mozes preci ili tako nesto. Ako nema takvih poruka vozaj, mozda nadodje. Ne znam ima li i kakav senzor NOx, mozda i on zeza ako nema drugih problema u voznji. Kakav je ispuh, ima li bijelog dima?
I sta su ti ovi u ovlastenom tacno dijagnosticirali, curi li ili pumpa ne radi?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#28583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Optimist wrote: 03/08/2020 19:50
Pretpostavljam na vjesanju.
Bio sam prisutan kad je vrisnuo jedan jastuk na autobusu i pri tome faznio dio blatobrana i plastike oko tocka.
Zvuk je bio poput bombe.
:thumbup:
Ma sve to znam, al nije valjda toliko lud da ceprka po tome pod pritiskom... jos ako je teret na njemu, upravo tako, kao bomba...
Paper_girl

#28584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paper_girl »

NediM17 wrote: 03/08/2020 19:55 @Paper_girl
Pise li sta na displeju, koliko km jos mozes preci ili tako nesto. Ako nema takvih poruka vozaj, mozda nadodje. Ne znam ima li i kakav senzor NOx, mozda i on zeza ako nema drugih problema u voznji. Kakav je ispuh, ima li bijelog dima?
Na displayu greška pročišćavanja i trenutno 950km prije gašenja, tako nekako. Ne vidim da je bilo šta curilo ili da se dim promijenio, mada stoji 950 već nekih stotinjak kilometara. U ovlaštenom se očito nisu htjeli baviti šta je greška već po njihovoj preporuci odmah žele zamijeniti cijeli rezervoar. Samo me zanimalo je li neko imao nešto slično i kako riješiti, da li je rješenje u potpunom gašenju tog sistema i kako to onda utiče na euro standard
NediM17

#28585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Paper_girl wrote: 03/08/2020 20:20
Na displayu greška pročišćavanja i trenutno 950km prije gašenja, tako nekako. Ne vidim da je bilo šta curilo ili da se dim promijenio, mada stoji 950 već nekih stotinjak kilometara. U ovlaštenom se očito nisu htjeli baviti šta je greška već po njihovoj preporuci odmah žele zamijeniti cijeli rezervoar. Samo me zanimalo je li neko imao nešto slično i kako riješiti, da li je rješenje u potpunom gašenju tog sistema i kako to onda utiče na euro standard
Ma pusti euro standard, gledaj svoj standard. :-D
Kod dizela se na eko testu gleda samo začađenje, tako da no sikiriki, prolaziš tehnički bez problema. Dok se voze dvičine i loži ugalj i gume nemoj se previše sekirati za okolinu. :mrgreen:
Rade to i u Njemačkoj.

channel10

#28586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Da li neko zna kolika je okvirno cijena elektronike kod megana scenic 1,5 dci(2002-2003)?
Paper_girl

#28587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paper_girl »

NediM17 wrote: 03/08/2020 20:32
Paper_girl wrote: 03/08/2020 20:20
Ma pusti euro standard, gledaj svoj standard. :-D
Kod dizela se na eko testu gleda samo začađenje, tako da no sikiriki, prolaziš tehnički bez problema. Dok se voze dvičine i loži ugalj i gume nemoj se previše sekirati za okolinu. :mrgreen:
Rade to i u Njemačkoj.

Sad je euro 6, mislim da bi nakon ukidanja adblue bio euro 0 jer se i dpf filter ukloni, radije popraviti ako moze
NediM17

#28588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Moze naravno, sve se moze popraviti, samo ti popravi ako imas viska 1.500-2.000 KM, tako i treba. Kurban Bajram jos traje.
Ja nisam za cupanja tih egr, dpf, katalizatora, scr, ali rekoh ti na tehnickom pregledu kod dizela mjere samo zacadjenje, znaci ako je motor ok prolazi i golf 2 kao i auto sa scr adblue. Teze prolazi eko test euro 6 benzinac nego golf 2 dizel. :-)
Last edited by NediM17 on 03/08/2020 21:30, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#28589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Samo off, ostatak love uloziti u neke druge stvari...recimo odmor u Neumu,. :mrgreen:
iceman ze

#28590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Zvao me prijatelj, i pitao za ciscenje dpf na skodi, rekoh mu da neki idu kod neskovica. Nisam siguran da jos neko to radi.... :-)
Paper_girl

#28591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paper_girl »

Naravno, potpuna je ludost dati novac za novi rezervoar
NediM17

#28592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Ti bi to pravila al' ako moze za stoju. :run:
E pa nece da moze.
Optimist

#28593 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Paper_girl wrote: 03/08/2020 21:02 Sad je euro 6, mislim da bi nakon ukidanja adblue bio euro 0 jer se i dpf filter ukloni, radije popraviti ako moze
Netacno, adblue sistem sluzi za smanjenje NOx cestica i nalazi se na katalizatoru, dok dpf sluzi za smanjenje krupnih cestica carbona i to su maltene odvojeni sistemi.
Dpf ostaje i nastavlja raditi neovisno o scr sistemu.
iceman ze

#28594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by iceman ze »

Jel istina da kradu te katalizatore, radi prodaje :-)
Paper_girl

#28595 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Paper_girl »

Optimist wrote: 03/08/2020 21:43
Paper_girl wrote: 03/08/2020 21:02 Sad je euro 6, mislim da bi nakon ukidanja adblue bio euro 0 jer se i dpf filter ukloni, radije popraviti ako moze
Netacno, adblue sistem sluzi za smanjenje NOx cestica i nalazi se na katalizatoru, dok dpf sluzi za smanjenje krupnih cestica carbona i to su maltene odvojeni sistemi.
Onda je do mene došla pogrešna informacija, da na c4 je povezan i dpf i adblue i oba moraju off

@NediM17 Pa samo pitam moze li se napraviti, u svakom slučaju hvala, neću više spamati temu
UmaX

#28596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

Znaci pored cat off, egr off, dpf off, sad ima i adblue off. :run:
Optimist

#28597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Paper_girl wrote: 03/08/2020 21:48
Optimist wrote: 03/08/2020 21:43
Onda je do mene došla pogrešna informacija, da na c4 je povezan i dpf i adblue i oba moraju off

@NediM17 Pa samo pitam moze li se napraviti, u svakom slučaju hvala, neću više spamati temu
Povezani jesu, ali su to 2 neovisna sistema jedan o drugom. I mogu raditi bez ikakvih smetnji jedan bez drugog.
Sve se moze napraviti samo je pitanje isplativosti.
U ovom slucaju bih uradio kako je Nedim predlozio, scr off i sacuvao u dzepu 1500 KM.
NediM17

#28598 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

I to nek' po'ita jer ga uskoro vise nece moci upalit'.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#28599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Image

U jednom su kucistu, tako da ne vjerujem da moze ukinuti scr bez dpf... i radi softvera isto, gresku bi izbacivalo radi dpf 100%
Optimist

#28600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Nece ga uklanjati fizicki vec softverski iskljuciti.
DPF je uvijek propustao NOx cestice koje ce propustati i dalje, pri tome zadrzavajuci svoju funkciju, a to je filtriranje krupnih cestica cadji.
Post Reply