Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#25776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Zanimljivo.

Kad cifre rastu, tad je ovo itekako relevantno, sve je 100% tačno. Kad opadaju onda su brojevi irelevantni, nije tačna projekcija i sl.

Vrlo, vrlo zanimljivo.
dječak sa šibicama

#25777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Otje gejc da nas pelcuje. A neces ga majci, idem ja u Tucepe dvaput ove godine, staaaeeeee.

Pun je FB takvih bisera.
Nivelacija

#25778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Brojka ured pala do 100..fino..

Samo sacekajte cetvrtak i petak kada budu objedinjeni podaci u zadnjih 7 dana pa ih sve istovare u petak jer ide vikend..

Ali svakako lijep trend zadnja 3 dana..
splinter

#25779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Image

Ljudi vrijedno rade na pronalasku cijepiva a vi se tu zaje.bavate
Mogy87

#25780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /UKC/ Vlado Đajić izjavio je danas da se u ovoj ustanovi trenutno nalazi 18 oboljelih od Covida-19 koji su na respiratoru i 60 pacijenata u Covid bolnici.
"Imamo mnogo mlađih pacijenata na respiratoru, kao i na Infektivnoj klinici sa ozbiljnim kliničkim slikama, sa ozbiljnim upalama pluća. Oko 100 pacijenata dnevno pregledamo", rekao je Džajić novinarima u Banjoj Luci.

Đajić je naglasio da su u UKC-u, kao i u drugim bolnicama u RS-u, gotovo popunjeni svi kapaciteti planirani za oboljele od Covida19, ističući da je to, nažalost, posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca uprkos brojnim apelima da se stanovništvo pridržava mjera.

On je još jednom pozvao na odgovorno ponašanje, te ukazao da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i da se ogroman novac troši za liječenje oboljelih od Covida 19.
zemomak

#25781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

Ejub Kučuk: "Mjesecima nosim masku, ne rukujem se - Zaraženi smo i supruga i ja"

pa kako se zarazi onda...dokaz da maske ne pomažu...
skafiskafsnjak

#25782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

zemomak wrote: 03/08/2020 13:52 Ejub Kučuk: "Mjesecima nosim masku, ne rukujem se - Zaraženi smo i supruga i ja"

a nije mogao dodirnuti neku povrsinu , pokupit virus, i onda dirnut sebi oci ili usta...
Jes , peremo ruke , dezinfikujemo i sve to ...ali nekada se desi mahinalno da dirnemo ....
dzipalo

#25783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

zemomak wrote: 03/08/2020 13:52 Ejub Kučuk: "Mjesecima nosim masku, ne rukujem se - Zaraženi smo i supruga i ja"

Nosi masku ispod nosa kao i vecina u Sarajevu.
Mogy87

#25784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Plus ljudi apsolutno uvijek govore samo istinu posebno kad njihovo ponasanje moze ugroziti druge.
malocvijece

#25785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

Zarazio ga neko ko ne nosi masku. Kučuk je svojom maskom štitio druge.
tandmand

#25786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tandmand »

poslije svakog brojanja para, obavezno ruke dobro oprati sapunom
dorkcic

#25787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dorkcic »

Ako ne laže da je nosio masku kako treba u svim situacijama gdje treba, onda je imao nesreću da ga zarazi neko ko ne nosi masku i ko voli da diše ljudima za vratom. Maska služi da zaštitiš druge od svojih virusa koje možda imaš a ne znaš, zato ih nose hirurzi tokom operacija. Ne mogu da vjerujem da se ovo mora objašnjavati odrasloj osobi u današnji vakat
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#25788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

AmiĐa_Idriz wrote: 03/08/2020 12:49 Nadajmo se. Mene malo brine što su potencijalne bajramske klastere najavili kroz 10 do 15 dana. A nekako je ovaj drugi talas čini mi se i krenuo nakon ramazanskog bajrama i evo još traje.
Ne znam, ali mislim da nece biti povecanja. Ovaj Bajram se ne razlikuje od prethodnog, osim u činjenjici da je DOOOSTA manje dijaspore, jer moraju u obaveznu izolaciju kada se vrati. Prema tome, teža je situacija bila prošli Bajram pa nisam primijetio neko povećanje?
last mohicans

#25789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

splinter wrote: 03/08/2020 13:42 Image

Je li ovo Čerkez? Otkad je slika? Ne mogu da vjerujem, glavni prepadač dosao na piramide da se napoji energije. :lol:
piupiu

#25790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Famozni 'put pacijenta' :roll:
Timovi porodične medicine trebaju usmjeravati pacijente prema specijalistima na sekundarnog nivou, sa kojima se konsultuju oko pacijenta. Na ovaj, treći – najviši nivo pacijent će ići samo uz refereal specijaliste sa sekundarnog nivoa.

https://klix.ba/raport-ekskluzivno-do ... u-mrvice/?
U prevodu, porodični ljekar, Opća, opet porodični ljekar i tako ukrug... pa šta ti Bog da.
high_volume

#25791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

piupiu wrote: 03/08/2020 14:17 Famozni 'put pacijenta' :roll:
Timovi porodične medicine trebaju usmjeravati pacijente prema specijalistima na sekundarnog nivou, sa kojima se konsultuju oko pacijenta. Na ovaj, treći – najviši nivo pacijent će ići samo uz refereal specijaliste sa sekundarnog nivoa.

U prevodu, porodični ljekar, Opća, opet porodični ljekar i tako ukrug... pa šta ti Bog da.
Mogu li ja, kao laik, napisati da je ovo sasvim ok:
...postaje jasno da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović uspjela u svojoj nakani. KCUS će se baviti samo tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite.

U tom dijelu se navodi da ukoliko pacijentu ne može kompletnu uslugu pružiti primarni nivo, odnosno Dom zdravlja da se on upućuje specijalisti u sekundarnom nivou (Opća bolnica), a samo u “izuzetnim slučajevima” na tercijarni nivo (KCUS).

“Zahtjevi za zdravstvenom zaštitom se zadovoljavaju na različitim nivoima zdravstvene zaštite, te shodno kategorizaciji zahtjeva, obimu i vrsti usluga procjenjuje se da se do 80 posto zahtjeva treba zadovoljiti na nivou primarne zdravstvene zaštite, a do 6 posto na nivou tercijarne zdravstvene zaštite...Specijalističak klinika pri Općoj bolnici u KS treba zadovoljiti potrebe stanovnika KS, zajedno sa specijalističkim službama Domova zdravlja KS i trebaju se izbjeći dupliciranja sa UKCS”
Modernizirati ambulante i domove zdravlja, proširiti njihove kapacitete i povećati im broj na što više lokacija.

Uz to, mada nije tema, proširiti i broj objekata za "hitnu pomoć", da postoje na nekoliko lokacija u Kantonu.
skafiskafsnjak

#25792 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

un1ted wrote: 03/08/2020 14:07
AmiĐa_Idriz wrote: 03/08/2020 12:49 Nadajmo se. Mene malo brine što su potencijalne bajramske klastere najavili kroz 10 do 15 dana. A nekako je ovaj drugi talas čini mi se i krenuo nakon ramazanskog bajrama i evo još traje.
Ne znam, ali mislim da nece biti povecanja. Ovaj Bajram se ne razlikuje od prethodnog, osim u činjenjici da je DOOOSTA manje dijaspore, jer moraju u obaveznu izolaciju kada se vrati. Prema tome, teža je situacija bila prošli Bajram pa nisam primijetio neko povećanje?
Grijesis, pri povratku u vecinu zemalja je test dovoljan...
Sociolog

#25793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Ja bih napravio punkt malo veci za opcinu Novi grad i Ilidzu,smjestio bih ga negdje na Stupu, za sekund si doli na ilidzi,i ovano na Dobrinji,Alipasinom, i padinskim dijelovima Novog grada
GAU8

#25794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 03/08/2020 13:25 Zanimljivo.

Kad cifre rastu, tad je ovo itekako relevantno, sve je 100% tačno. Kad opadaju onda su brojevi irelevantni, nije tačna projekcija i sl.

Vrlo, vrlo zanimljivo.
Pa priznaj i sam da je relevantnije i prije svega alarmantnije, kada se brojke povecavaju. Posebno kako je to bio slucaj proslih par sedmica.
Ovaj pad brojki je sada jos brzi nego porast u proslim danima. Stoga treba sacekati kompletnu radnu sedmicu i vidjeti nastavlja li se trend opadanja.

Ako ova sedmica bude imala isto ili manje slucajeva od prosle, onda je to vrlo dobar indikator da se situacija smiruje.
piupiu

#25795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

high_volume wrote: 03/08/2020 14:24
piupiu wrote: 03/08/2020 14:17 Famozni 'put pacijenta' :roll:

Mogu li ja, kao laik, napisati da je ovo sasvim ok:
...postaje jasno da je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović uspjela u svojoj nakani. KCUS će se baviti samo tercijarnim nivoom zdravstvene zaštite.

U tom dijelu se navodi da ukoliko pacijentu ne može kompletnu uslugu pružiti primarni nivo, odnosno Dom zdravlja da se on upućuje specijalisti u sekundarnom nivou (Opća bolnica), a samo u “izuzetnim slučajevima” na tercijarni nivo (KCUS).

“Zahtjevi za zdravstvenom zaštitom se zadovoljavaju na različitim nivoima zdravstvene zaštite, te shodno kategorizaciji zahtjeva, obimu i vrsti usluga procjenjuje se da se do 80 posto zahtjeva treba zadovoljiti na nivou primarne zdravstvene zaštite, a do 6 posto na nivou tercijarne zdravstvene zaštite...Specijalističak klinika pri Općoj bolnici u KS treba zadovoljiti potrebe stanovnika KS, zajedno sa specijalističkim službama Domova zdravlja KS i trebaju se izbjeći dupliciranja sa UKCS”
Modernizirati ambulante i domove zdravlja, proširiti njihove kapacitete i povećati im broj na što više lokacija.

Uz to, mada nije tema, proširiti i broj objekata za "hitnu pomoć", da postoje na nekoliko lokacija u Kantonu.
Na papiru ima smisla. U stvarnosti je beskoristan i okrutan. Iskusila u junu, vodajući člana obitelji od porodičnog do bolnice, od bolnice do porodičnog, od porodičnog do DZ, od Dz do porodičnog, od porodičnog do Koševa, od Koševa do privatnika, od privatnika do porodičnog... i ostadosmo bez člana obitelji u roku od 20 dana.
high_volume

#25796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Sociolog wrote: 03/08/2020 14:26 Ja bih napravio punkt malo veci za opcinu Novi grad i Ilidzu,smjestio bih ga negdje na Stupu, za sekund si doli na ilidzi,i ovano na Dobrinji,Alipasinom, i padinskim dijelovima Novog grada
Da. I jedan takav u Starom Gradu, što se tiče KS
Labirint

#25797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Labirint »

Nisam "upratio" pa se izvinjavam ako je neko dao odgovor na nekoj od prethodnih mnogobrojnih stranica, a pitanje bi bilo - da li je negdje objavljeno koliko nas zdravstveni sistem kosta jedan test na covid ? U smislu nabavke, obrade i davanja rezultata? Postoji li taj podatak?
splinter

#25798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@last mohicans
Od prije par dana slika, možda od vikenda.
Kako je krenulo mogli bi ga uskoro gledati na London Real u udarnom terminu. :)
high_volume

#25799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

splinter wrote: 03/08/2020 13:42 Image

Od prije par dana slika, možda od vikenda.
A zaštitne maske na licima :? Pravila, propisi... :-)
Zijo77

#25800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

Mogy87 wrote: 03/08/2020 13:50 Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske /UKC/ Vlado Đajić izjavio je danas da se u ovoj ustanovi trenutno nalazi 18 oboljelih od Covida-19 koji su na respiratoru i 60 pacijenata u Covid bolnici.
"Imamo mnogo mlađih pacijenata na respiratoru, kao i na Infektivnoj klinici sa ozbiljnim kliničkim slikama, sa ozbiljnim upalama pluća. Oko 100 pacijenata dnevno pregledamo", rekao je Džajić novinarima u Banjoj Luci.

Đajić je naglasio da su u UKC-u, kao i u drugim bolnicama u RS-u, gotovo popunjeni svi kapaciteti planirani za oboljele od Covida19, ističući da je to, nažalost, posljedica neodgovornog ponašanja pojedinaca uprkos brojnim apelima da se stanovništvo pridržava mjera.

On je još jednom pozvao na odgovorno ponašanje, te ukazao da su zdravstveni radnici na izmaku snaga i da se ogroman novac troši za liječenje oboljelih od Covida 19.
Kako da ti se zahvalimo? Ne možemo kada si anonimna. Ali, možemo podići jedan spomenik u Aleji neznanih junaka na kojem će u mramoru biti uklesano: Mogy87 :-)
Locked