biglebovski wrote: ↑02/08/2020 13:11
zubi wrote: ↑02/08/2020 12:43
biglebovski wrote: ↑02/08/2020 12:29
Već pet mjeseci najavljujete neki Bergamo, evo sad i neki masakr najavljujete, kako vas nije sramota više toliko fulat? Provaljujete se sa prognozama, od praznika do praznika najavljujete gomilu mrtvih za 20-25 dana. U Sarajevu je povećan broj zaraženih već više od mjesec dana, virus prisutan već četiri mjeseca. Da su se vaše prijetnje i prognoze obistinile, mi bismo trebali imati ogroman broj mrtvih zadnjih deset dana. A imamo šta? 64 pacijenta na Podhrastovima. Razumijem ja da treba biti oprezan, ali ovo pretjerivanje je kontraproduktivno i samo ispadate smješni. Činjenično stanje nije na vašoj strani. Jednostavno, nema nikakvog uporišta u vašim stavovima. Čuvajte sebe i vaše najmilije i pokušajte smanjiti doživljaj i sagledati situaciju realnije.
Očigledno je i da krizni štabovi i nadležni u zdravstvu procjenjuju kakva je situacija i da nema potrebe za jačanjem zdravstvenih kapaciteta jer da je situacija takva kako je vi pretstavljate onda bi mogli pričati i o namjernom nemaru odgovornih u zbrinjavanju oboljelih od kovida te tražiti ostavke i krivičnu odgovornost istih.
Izvini... ali grohotom
Pa druže, jesi li ti nadležan? Nisi, ko ni ja. Da sam nadležan, ne bi čekao pet mjeseci da pripremim još barem 80 kreveta. Stoga, zaključujem, da nadležni zaključuju da nema potrebe za dodatnim kapacitetima. Plaćamo ih da brinu o našem zdravlju što podrazumijeva i proširenje kapaciteta. To se ne dešava, što znači da oni procjenjuju da nema potrebe za tim jer očigledno, iz njihovog ugla, situacija nije katastrofalna kako je vi vidite. Prebacivanje odgovornosti na narod može proći kod tebe i uštipka, ima nas koji drugačije gledamo i znamo ko je odgovoran. Čuvaj se druže, čuvaj svoje, nosi masku, drži distancu i nadaj se da nećeš biti u onih 0.1% koji zijane. Karantena i zatvaranja nam nisu pomogla, been there, seen that, valjda je to jasno. Kolaps zdravstvenog sistema nam se nije desio a imali smo pet mjeseci da ga dodatno ojačamo. Jesam li ja kriv što se to nije desilo. Nisam. Meni je posao bio zatvoren sedamdeset dana. Još marke pomoći nisam dobio. Dobio sam gratis dezinfekciju, hvala im. A redovno sam im uplatio sve dadžbine, u fulu za te mjesece. I ti bi sad da mene zatvaraš jer sam ja kriv jel što uštipak i ekipa proroka kaže da će biti masakr a imamo 64 hospitalizovane osobe.
Nego de mi reci, gdje ti zivis? Mora da si u Njemackoj pa toliko imas povjerenja u nadlezne, njihovo postupanje, planiranje, sposobnost, organizaciju...??? Nema drugog objasnjenja...
Lockdown nije rjesenje, to je barem svakom jasno. Mozda smo svi skupa bili u zabludi u martu i aprilu, danas je jasno da ovo nije kratkotrajan problem, koji se moze drasticnim i krartkotrajnim mjerama rjesiti.
Primarni pravac djelovanja u situaciji
ZARAZNE bolesti, gdje postupanje svakog pojedinca ima direktne posljedice po ostale ljude, jeste razumno ponasanje populacije... Mi toga nemamo, pocevsi od idiota koji poricu postojanje virusa, do bezobrazne i bescutne stoke koju bas zaboli, pa ne postuje propisanu samoizolaciju i sije virus... To sto oni imaju nikakve ili blage simptome, ne znaci da ce neko drugi kojeg zaraze isto tako proci, defakto su potencijalne ubice.
Ja se iskreno nadam da do kolapsa zdravstvenog sistema nece doci, ali svakim danom se ta nada smanjuje, dovoljno je vidjeti sta se desava, oboljevaju mladi, naoko fit i zdravi ljudi, ko god zaglavi na respiratoru, rahmetlija je... Ove prijetnje sa restriktivnim mjerama koje nam je Sebija juce uputila su nista drugo nego izraz panike, ocito situacija izmice kontroli...
Evo samo zadnjih par dana, studenti autobusima (!) odose u Istabul na ekskurziju, mladi vjernici katolici se okupise u Medjugorju, bajramski derneci i druzenja, SFF nam se smjesi (Purivatra je pravilo o maksimalno 100 ljudi na otvorenom zaobisao tako sto je Metalac ispartao u sektore 5x100

)...
Tako da hoce li zdravstveni sisitem kolabrirati ili nece, to cemo tek da vidimo... Iskreno se nadam da nece, da ce taj izolatorij u Vojnoj sto prije da se otvori... mada sve je to malo i sve je to kasno, tipicni javasluk i neorganizovanost....
A to sa prebacivanjem odgovornosti, nemoj da si u zabludi... oni su vec odgovornost prebacili na nas, cim su ukinuli stanje prirodne nesrece ili vanredno stanje, sad nas samo "upozoravaju", "mole", "apeluju"... a ko biva sve je do nas, nasa odgovornost....