Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
RJ57

#18676 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

jel ko zna hoće li biti uopšte izlaza od konjica (ovčari) do tamo negdje kod salakovca?
obzirom da u tom dijelu nema apsolutno ništa bilo bi logično da to bude dionica u cugu, osim možda kakvih servisnih izlaza
Alfons Kauders

#18677 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Haris033 wrote: 25/07/2020 11:23
Alfons Kauders wrote: 22/07/2020 14:16
AmirBaa wrote: 22/07/2020 12:06

Sve to super zvuci tako, ali hajd samo uzmi u zadnje 2 godine koliko je tu saobracajnih nesreca bilo ?
Ne razumijem kakve to veze ima s fizički nemogućom vremenskom uštedom ili tvrdnjom da se uz Ivan i Bradinu vozi iza šlepera?
Uzmimo u obzir da je dionica magistralnog puta M17 Kakanj - Zenica imala sedmično po 10-tak saobraćajnih nesreća, te koliko je ljudi poginulo na istoj toj dionici, izgradnjom autoputa, broj saobraćajnih nesreća skoro pa da ih nema. E sada, zamislite autoput od Sarajeva do Mostara i koliko bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća i koliko bi żivota bilo spašeno na kritičnoj relaciji od Tarčina do Mostara :?
Samo ti mogu ponoviti isto pitanje kao i Amiru - kakve to veze ima s ovim o čemu se govorilo?

Govorimo o uštedi vremena i kilometara. To blage veze nema s brojem udesa i nastradalih. Da, autoput je sigurniji, to svi koji prate temu znaju. Nismo mentalno retardirani i nema potrebe da nam papagajski ponavljate da je zemlja ravna. Broj udesa i nastadalih nema nikakve veze s laganjem oko vremenske uštede (o čemu se govorilo).

Isto kao da sad neko prokomentariše Novalićevu najavu ekonomskog oporavka za 18 mjeseci pa kaže da misli da će trebati više vremena, a ti i Amir odgovorite sa "ali tad će smrtnost od korone biti niža, znaš ti da ljudi umiru od toga?"

Bukvalno koji vam je kurac?
Alfons Kauders

#18678 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drug_profi wrote: 27/07/2020 23:10
neki wrote: 27/07/2020 12:55 Nema ventilacija s tim veze...tunel će se ventilisati mehanički..Nagib će postojati zbog nejednake nadmorske visine ulaznog i izlaznog portala
Naravno da ce biti ventilatori i vjerovatno i dimnjaci.
Ali prirodni cug pomaze svakako.
Ovo za razliku u visini nisam znao. Dobro nije problematično na toliku dužinu, barem ne što se tiče vožnje, jer je i put uz Neretve blagi uspon (da nema razlike u visini, ne bi bilo jezera i elektrana).

Nego, ima li ko stručan da pojasni šta to znači za sigurnost u slučaju požara? Topliji zrak prirodno ide gore, da li to znači da bi npr. dim nastao u slučaju nekog požara išao isključivo ka sjeveru? Ili je razlika u visini suviše mala, pa bi kretanje dima ovisilo o ventilatorima i vanjskim faktorima (vjetar, razlika u pritisku zraka i sl).
So What!

#18679 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Iako postoji tema o analizi isplativosti autoputeva, ja bih ipak ovdje da spomenem cijene izgradnje ovih dionica kao i nekih drugih putnih dionica u BiH, napravio neke komparacije i ovako generalno provukao kroz temu, da li mislite, koliko se isplati to sve, jesmo li mi kao jedna primarno siromašna i netranzitna zemlja za (za europski standard) u mogućnosti da ispomjeramo brda i doline i pretvorimo našu zemlju u Švicarsku.

Završeno, nije u upotrebi:

- Most Svilaj [(0,66 km) - 22,3 miliona € - EIB (kredit), EU (grant)]
- Odžak - Svilaj (10,7 km) - 69,2 miliona € - [EIB (kredit), EBRD (kredit), EU (grant - 17,4 miliona €), JP Autoceste FBiH (vlastita sredstva)]
- Zenička obilaznica - LOT 1: Drivuša - Klopče (2,23 km) - 31 miliona € - [(KFAED (kredit)]

Total: 93,3 miliona €

U izgradnji:

- Granični prijelaz Svilaj - 9,5 miliona € - [Vijeće ministara BiH (vlastita sredstva)]
- Rudanka - Johovac (6,1 km) - 85 miliona € - [EBRD (kredit - 70 miliona €), EU (grant - 15 miliona €)]
- Vranduk - Ponirak (5,3 km) - 49 miliona € - [OFID (kredit)]
- Ponirak - Vraca (tunel Zenica) (2,65 km) - 69 miliona € - [EIB (kredit - 50 miliona €), EU (grant - 19 miliona €)]
- Zenička obilaznica - LOT 3: Donja Gračanica - Vraca (3,9 km) - 68,7 miliona € - [EBRD (kredit - 56,7 miliona €), EU (grant - 12 miliona €)]
- Zenička obilaznica - LOT 2: Klopče - Donja Gračanica (5,78 km) - 96 miliona € - [EBRD (kredit - 36 miliona €), OFID (kredit - 60 miliona €)]
- Ivan - Tarčin - LOT 2: Tunel Ivan (2 km) - 61,5 miliona € - [EBRD (kredit - 50 miliona €), EU (grant - 11,5 miliona €)]
- Počitelj - Buna (7,2 km) - 32,1 miliona € - [EBRD (kredit - 23,3 miliona €), EU (grant - 8,8 miliona €)]
- Zvirovići - Počitelj (11,1 km) - 105 miliona € - [EIB (kredit - 100 miliona €), EU (grant - 5 miliona €)]

Total: 575,8 miliona €

Tender: (Neke finansijske konstrukcije nisu završene ili nisu u potpunosti javne za sada)

- Poprikuše - Nemila (5,5 km) - 70 miliona € + ? € [EIB (kredit - dio od 120 miliona €)), EBRD (grant - 70 miliona €)]
- Vranduk - Nemila (5,7 km) - 36 miliona € - [KFAED (kredit)]
- Ivan - Tarčin - LOT 1: Tarčin - tunel Ivan (4,9 km) - 58,7 miliona € - [EIB (kredit - 40,4 miliona €), EU (grant - 11,8 miliona €), JP Autoceste FBiH (vlastita sredstva - 6,5 miliona €)]
- Buna - Kvanj (5,2 km) - 100 miliona € + ? €- [EIB (kredit - 100 miliona €), EU (grant - ??? miliona €)]

Total: 264 miliona € (ovaj broj je veći, ali puni iznosi za neke dionice su još uvijek nepoznati)

Projekti na magistralnim cestama:

- Izgradnja dionice Stolac - Neum (M17.3) (Stari Neum - Drenovac - 37,6 km) - 42,5 miliona € za izgradnju + 2 miliona € za nadzor = 44,5 miliona € [Značajniji objekti: tunel Žaba (975 m), tunel Oštrovac (190 m)]

- Trajno rješenje klizišta Čemerno (M20) (Vrba - Trnova Luka - 8,9 km) ≈ 36,65 miliona € + 7,63 miliona € dodatnih toškova ≈ 44,3 miliona € [Značajniji objekti: tunel Čemerno (2,1 km), tunel Surdup (196 m), most Trnova Luka (396 m), most Vrba (90 m), most Hrštica (36 m)]

- Izgradnja magistralne ceste na prijevoju Karaula (M18) (Kladanj - Podpaklenik - 4,5 km) - 19,8 miliona € [Značajniji objekti: tunel Karaula (902 m), most Kovačići (130 m), most Duboki Potok (150 m), most Luževac 1 (280 m), most Luževac 2 (120 m)]
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#18680 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hame_ »

So What! wrote: 29/07/2020 20:16 da li mislite, koliko se isplati to sve, jesmo li mi kao jedna primarno siromašna i netranzitna zemlja za (za europski standard) u mogućnosti da ispomjeramo brda i doline i pretvorimo našu zemlju u Švicarsku.
Švica nismo jer ne pomijeramo brda i doline, samim time smo i bez autoputa, te zato netranzitna i siromašna zemlja.

Zato, iskoristimo mogućnost koja nam je pružena od Evrope da napokon budemo evropska zemlja sa evropskim standardom :thumbup:
drug_profi

#18681 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Postali bi mi tranzitna zemlja vrlo lako kad bi imali da ponudimo dobre puteve istok-zapad, sjever-jug.
Ali vrlo je kompleksno utvrdjivanje uticaja autoputeva na bolji standard građana. Mnogo je tu inputa.
Ali zakljucak moze biti samo jedan - isplati se.
zomri

#18682 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zomri »

koridor 5c bih rekao da je ključan za razvoj zemlje, a ovaj istok zapad gore po posavini se može relativno jeftino odraditi pa se i on isplati. mimo toga je pitanje.

meni recimo nije jasno zašto nisu "napali", što novalić kaže, ovaj dio od doboja do nemile koji je lakši, dok se zatvori dio oko zenice gdje je težak teren. ako sam dobro upratio eksproprijacija doboj-žepče je na nekih 30% trenutno.
So What!

#18683 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

I ja sam tog viđenja, ali evo recimo imamo trenutno 670 miliona eura, što u izgradnji, što završeno i čeka da se otvori, ali u principu, od svega toga, trenutno je funkcionalna cjelina samo Zenička obilaznica i Odžak - Svilaj, dok će sve ostalo čekati okončanje ova preostala četiri tendera, plus peti Kvanj - Mostar Jug koji je pravi pomake, ali je poprilično opstruisan zbog nekih lijevih faktora, kao i činjenice da ni tu nije finansijska konstrukcija u potpunsoti sklopljena.

S druge strane imamo tri jako plemenita projekta na magistralnim cestama, koja su ili će za mnogo manje izosne, napravila čuda u određenim područjima. Koridor Vc je obaveza i nešto što moramo izvesti, kao i konekcija Lašve i Tuzle, ali da li je nama u budućnosti stvarno potrebno da ulupamo milione u nove autoputeve, umjesto da se orijentišemo ka što boljoj optimizaciji magistralnih puteva.

Zatim, umjesto, naučno fantastične ideje o brzoj cesti između Krajine i Srednje Bosne, koja svakako uključuje i tranzitni dio kroz RS, zar ne bi bilo bolje, konektovati Krajinu na Banja Luku ili Prijedor u budućnosti i zatim uložiti neki ozbiljniji novac u regionalnu putnu infrastrukturu u USK.

Ove cifre su zaista, ogromne, pogotovo ove sa tunelima i mišljenja sam da će cijena izgradnje samo rasti, a BiH neravna i brdovita, vazda mostova i tunela fali. Ovo su samo neka razmišljanja, nije fiksno rješenje :D .

I usput, evo jedna lijepa vijest:

Image
drug_profi

#18684 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ja zaista mislim da bi Jadransko-Jonska autocesta bila pun pogodak. Grcka, Albanija, Makedonija, Turska, pa mozda i Bugarska bi koristili kracu kilometrazu do destinacija u Svici, Italiji, Francuskoj, Spaniji....i obratno naravno.
a mi bi otvorili Neum i Popovo polje, Trebinje, cijelom svijetu.
high_volume

#18685 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

drug_profi wrote: 30/07/2020 00:17 Ja zaista mislim da bi Jadransko-Jonska autocesta bila pun pogodak. Grcka, Albanija, Makedonija, Turska, pa mozda i Bugarska bi koristili kracu kilometrazu do destinacija u Svici, Italiji, Francuskoj, Spaniji....i obratno naravno.
Prema kretanju roba, najznačajnija cesta za BiH je crvena. Roza je C5 koridor. Plava je JJ magistrala. Žute su ceste koje bi trebalo graditi zbog tranzita roba koje dolaze morem za kopnenu Evropu. Zelena je postojeća cesta Bg-Zg. Ima i crnogorska cesta za Srbiju i jadranska veza trajektima na našu stranu...

Image
Cossack

#18686 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

Evropska unija daje 11,7 miliona eura za izgradnju dionice Tarčin - Ivan

Image

https://www.klix.ba/biznis/evropska-uni ... /200730025
costacurta

#18687 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by costacurta »

So What! wrote: 30/07/2020 00:10 I ja sam tog viđenja, ali evo recimo imamo trenutno 670 miliona eura, što u izgradnji, što završeno i čeka da se otvori, ali u principu, od svega toga, trenutno je funkcionalna cjelina samo Zenička obilaznica i Odžak - Svilaj, dok će sve ostalo čekati okončanje ova preostala četiri tendera, plus peti Kvanj - Mostar Jug koji je pravi pomake, ali je poprilično opstruisan zbog nekih lijevih faktora, kao i činjenice da ni tu nije finansijska konstrukcija u potpunsoti sklopljena.

S druge strane imamo tri jako plemenita projekta na magistralnim cestama, koja su ili će za mnogo manje izosne, napravila čuda u određenim područjima. Koridor Vc je obaveza i nešto što moramo izvesti, kao i konekcija Lašve i Tuzle, ali da li je nama u budućnosti stvarno potrebno da ulupamo milione u nove autoputeve, umjesto da se orijentišemo ka što boljoj optimizaciji magistralnih puteva.

Zatim, umjesto, naučno fantastične ideje o brzoj cesti između Krajine i Srednje Bosne, koja svakako uključuje i tranzitni dio kroz RS, zar ne bi bilo bolje, konektovati Krajinu na Banja Luku ili Prijedor u budućnosti i zatim uložiti neki ozbiljniji novac u regionalnu putnu infrastrukturu u USK.

Ove cifre su zaista, ogromne, pogotovo ove sa tunelima i mišljenja sam da će cijena izgradnje samo rasti, a BiH neravna i brdovita, vazda mostova i tunela fali. Ovo su samo neka razmišljanja, nije fiksno rješenje :D .

Image
I ja sam tog mišljenja,
ali malo smo predaleko otišli da se sad prekidaju projekti. Ogromna sredstva potrošena. Pitanje je samo koliko je nenamjenski potrošeno, da li je trebala određena trasa ići tu i tu, da li je realna cijena koštanja izgradnje kilometra itd.
Snaga ekonomije neke zemlje ogleda se i u kvaliteti saobraćajne infrastrukture. Kad stranac hoće da investira prva stavka mu je saobraćaj. Kargo je ono što donosi profit nekom aerodromu, ne putnici i sad zamisli Nijemac ima pogone u Gradačcu i treba da isporuči materijal sa MAT, de mu objasni da mu treba 2.5 sati da kamionom pređe 60KM.
Da se ispostave računi utroška sredstava skupljenih od akciza, naknade iz goriva i putarina iz registracija, koliko je skupljeno i u šta je utrošeno? Podvući ćizu.
Ukinuti akcize i naknade za gorivo, ostaviti ove putarine, sasvim dovoljno za pristojno održavanje magistralnih cesta.
Ukinuti JP Ceste i Autoceste FBiH. 600tinjk zaposlenika preraspodijeliti na kantonalni nivo, u Tuzli su do 96.-97. postojala 2 preduzeća, "2. Oktobar" i "Tuzlaputevi" koji su se bavili izgradnjom i održavanjem puteva, danas od tih firmi nije ostala cigla na cigli, zato danas imamo JATAu, Cestotehnik, SA Sarajka, Roading i goFno od puteva.
Korior VC je itekako isplativ projekt,
prvo jer kompletna istočna evropa koja preferira južni jadran ne bi koristila A1 radi gužvi na Karlovačkom ipsilonu već bi pravo do Ploča kroz BiH (Mađari, Poljaci, Slovačka, Slavonija i sad i je i Ukrajina krenula). 3-4 mjeseca u godini dobra lova da se uzme i to da ne budemo prokleti da ih deremo sa putarinama, već upravo suprotno, "normalnim" cijenama privući ih na našu džadu, Ne moramo kredite vratiti za 5 godina.
Drugo je kargo.
Eh sad,
Ja sam neko ko je prošao većinom evropskih i svjetkih puteva i znam koja je dobrobi i kako ljudi raspolažu dobrom, koliko treba uložiti da bi imao nekih prihoda i dobiti ali čisto sumnjam da će sa Terzićima i Pravdićima biti nekog hajra u dogledno vrijeme.
Skuplja se ogromna lova od poreza, putarina ali se troši na netransparentan način što nikoga iz tužilaštva posebno ne tangira i imamo fenomen "skuhane žabe". Ja putujem do Sarajeva 3 sata, sjedim na Brgulama na semagoru, na Srebreniku na tunelu, na Ormanici i zamišljam kako će se nekad neko voziti 1.5 sati do Sartjeva ili do orašja za 0.30 min. Far far away.
Belaj je što se više ni ne nerviram, to me brine, znači prihvatio sam činjenicu da nema puta, nema love, smiju mi se i neimari iz HI na svakih par kilometara od Tz do Srebrenika , pišaju po nama a ne mogu ništa učiniti da promijenim bilo šta.
Al negdje u podsvijesti pjevušim "Vratiće se Valter"
Kad tad Bećo, kad tad
BAK-eV

#18688 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

high_volume wrote: 30/07/2020 00:53
drug_profi wrote: 30/07/2020 00:17 Ja zaista mislim da bi Jadransko-Jonska autocesta bila pun pogodak. Grcka, Albanija, Makedonija, Turska, pa mozda i Bugarska bi koristili kracu kilometrazu do destinacija u Svici, Italiji, Francuskoj, Spaniji....i obratno naravno.
Prema kretanju roba, najznačajnija cesta za BiH je crvena. Roza je C5 koridor. Plava je JJ magistrala. Žute su ceste koje bi trebalo graditi zbog tranzita roba koje dolaze morem za kopnenu Evropu. Zelena je postojeća cesta Bg-Zg. Ima i crnogorska cesta za Srbiju i jadranska veza trajektima na našu stranu...

Image
Autoput Podgorica - Niksic - Foca - Sarajevo bi bio pun pogodak.
Bosna bi onda bila najbrza ruta prema EU za Crnu goru. Albaniju, Kosovo, dio Grcke (i naravno dio Hrvatske sa 5C).
high_volume

#18689 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

BAK-eV wrote: 31/07/2020 12:20
Bosna bi onda bila najbrza ruta prema EU za Crnu goru. Albaniju, Kosovo, dio Grcke (i naravno dio Hrvatske sa 5C).
Da samo znaš kol'ko nam nedostaje dobar put u tom pravcu. Pa makar dio od Broda do Šćepan Polja, do granice, pa i do Plužina. Dalje je cesta već mnogo bolja.

Teško je kroz Mratinje prokopati put, jako teško... Preskupo.
Alfons Kauders

#18690 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

costacurta wrote: 30/07/2020 23:46
So What! wrote: 30/07/2020 00:10 I ja sam tog viđenja, ali evo recimo imamo trenutno 670 miliona eura, što u izgradnji, što završeno i čeka da se otvori, ali u principu, od svega toga, trenutno je funkcionalna cjelina samo Zenička obilaznica i Odžak - Svilaj, dok će sve ostalo čekati okončanje ova preostala četiri tendera, plus peti Kvanj - Mostar Jug koji je pravi pomake, ali je poprilično opstruisan zbog nekih lijevih faktora, kao i činjenice da ni tu nije finansijska konstrukcija u potpunsoti sklopljena.

Image
I ja sam tog mišljenja,
ali malo smo predaleko otišli da se sad prekidaju projekti. Ogromna sredstva potrošena. Pitanje je samo koliko je nenamjenski potrošeno, da li je trebala određena trasa ići tu i tu, da li je realna cijena koštanja izgradnje kilometra itd.
Snaga ekonomije neke zemlje ogleda se i u kvaliteti saobraćajne infrastrukture. Kad stranac hoće da investira prva stavka mu je saobraćaj. Kargo je ono što donosi profit nekom aerodromu, ne putnici i sad zamisli Nijemac ima pogone u Gradačcu i treba da isporuči materijal sa MAT, de mu objasni da mu treba 2.5 sati da kamionom pređe 60KM.
Da se ispostave računi utroška sredstava skupljenih od akciza, naknade iz goriva i putarina iz registracija, koliko je skupljeno i u šta je utrošeno? Podvući ćizu.
Ukinuti akcize i naknade za gorivo, ostaviti ove putarine, sasvim dovoljno za pristojno održavanje magistralnih cesta.

Ukinuti JP Ceste i Autoceste FBiH. 600tinjk zaposlenika preraspodijeliti na kantonalni nivo, u Tuzli su do 96.-97. postojala 2 preduzeća, "2. Oktobar" i "Tuzlaputevi" koji su se bavili izgradnjom i održavanjem puteva, danas od tih firmi nije ostala cigla na cigli, zato danas imamo JATAu, Cestotehnik, SA Sarajka, Roading i goFno od puteva.
Korior VC je itekako isplativ projekt,
prvo jer kompletna istočna evropa koja preferira južni jadran ne bi koristila A1 radi gužvi na Karlovačkom ipsilonu već bi pravo do Ploča kroz BiH (Mađari, Poljaci, Slovačka, Slavonija i sad i je i Ukrajina krenula). 3-4 mjeseca u godini dobra lova da se uzme i to da ne budemo prokleti da ih deremo sa putarinama, već upravo suprotno, "normalnim" cijenama privući ih na našu džadu, Ne moramo kredite vratiti za 5 godina.
Drugo je kargo.
Eh sad,
Ja sam neko ko je prošao većinom evropskih i svjetkih puteva i znam koja je dobrobi i kako ljudi raspolažu dobrom, koliko treba uložiti da bi imao nekih prihoda i dobiti ali čisto sumnjam da će sa Terzićima i Pravdićima biti nekog hajra u dogledno vrijeme.
Skuplja se ogromna lova od poreza, putarina ali se troši na netransparentan način što nikoga iz tužilaštva posebno ne tangira i imamo fenomen "skuhane žabe". Ja putujem do Sarajeva 3 sata, sjedim na Brgulama na semagoru, na Srebreniku na tunelu, na Ormanici i zamišljam kako će se nekad neko voziti 1.5 sati do Sartjeva ili do orašja za 0.30 min. Far far away.
Belaj je što se više ni ne nerviram, to me brine, znači prihvatio sam činjenicu da nema puta, nema love, smiju mi se i neimari iz HI na svakih par kilometara od Tz do Srebrenika , pišaju po nama a ne mogu ništa učiniti da promijenim bilo šta.
Al negdje u podsvijesti pjevušim "Vratiće se Valter"
Kad tad Bećo, kad tad
Ko zna šta nas čeka kad krene ekonomska kriza koja će trajati godinama? Sasvim je moguće da se odustane od nekih predimenzioniranih, megalomanskih projekata. U neke nije trebalo ni ulaziti, bez korone i recesije.

Problem od samog početka je odsustvo dugoročne strategije. De napravi 5km autoputa i otvori pred izbore - i to je to. Neko bi trebao da objasni zašto se npr. odlučilo ulupati 7 godina i milijardu u Zenicu umjesto u Prenj? Dogodine će biti otvorena i ta famozna Zenička zaobilaznica, koja će donijeti uštedu od 10-20 minuta, bez uštede goriva i kilometara.

A da smo umjesto nje krenuli raditi Prenj i Ivan? Ok, manji je promet, ali bi dogodine ušteda bila 40 kilometara i skoro sat vožnje ka Mostaru. Hiljade auta i teretnih vozila bi štedile hiljade radnih sati i cisternu goriva svaki dan. To sa Zenicom neće biti slučaj. Ista vremenska ušteda se mogla ostvariti da su krenuli raditi sjeverno preko Vranduka, Nemile ka Doboju. Kilometar bi bio jeftiniji, plus bi izbjegli dvogodišnju dramu oko rekonstrukcije Vranduka.

Da i ne govorimo da za sve te godine nije urađeno skoro ništa za USK i TK, gdje živi trećina stanovništva FBiH. I opet se umjesto Lašve i modernizacije puta od Sarajeva do Tuzle odlučilo ulupati sto miliona u tunel Hranjen, koji će služiti za 25,000 ljudi, dok u USK i TK živi 750,000.

Znam, kasno je sad lamentirati nad propuštenim prilikama, ali mi smo danas mogli imati riješen Prenj. Umjesto njega ćemo dobiti uštedu od desetak minuta oko Zenice. Mogli smo početi raditi Lašvu, izgraditi trake za preticanje na Nišićima, još jedan tunel kod Kladnja, a umjesto toga smo krenuli bušiti megalomanski tunel prema Goraždu, koji će biti pušten u promet za ko zna koliko godina.

Da li je veća korist skratiti put prema Mostaru za 40-50 minuta ili uštediti 10 minuta na Zenici? Da li je korisnije ubrzati put TZ-SA za dvadesetak minuta nego bušiti Hranjen? Nije stvar ni u probijanju rokova i sporoj dinamici, već što se brate mili grade stvari koje će imati mali učinak spram nekih koje su se mogle uraditi...
high_volume

#18691 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

Alfons Kauders wrote: 31/07/2020 12:41
Ko zna šta nas čeka kad krene ekonomska kriza koja će trajati godinama? Sasvim je moguće da se odustane od nekih predimenzioniranih, megalomanskih projekata. U neke nije trebalo ni ulaziti, bez korone i recesije.
Zar se ekonomske krize djelomično ne rješavaju i javnim radovima? Novac za veći dio C5 je obezbjeđen, je li tako...
drug_profi

#18692 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Fadil misli da ce krizu rjesiti tako sto novac od cestogradnje prebaci u budzet.
Alfons Kauders

#18693 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

high_volume wrote: 31/07/2020 12:51
Zar se ekonomske krize djelomično ne rješavaju i javnim radovima? Novac za veći dio C5 je obezbjeđen, je li tako...
Navodno jeste, ali kako vjerovati Terziću koji laže čim zine? Međutim upitno je koliko se kriza može riješiti izgradnjom nepotrebnih i skupih objekata (Hranjen) ili projekata koji neće biti gotovi za mog života (Prenj).

Sav fokus je na tim megalomanskim projektima od kojih svi osim izvođača neće imati praktične koristi narednih desetak godina ako i tad. U međuvremenu, dok bacamo stotine miliona na megalomaniju, magistrale i ostali putevi nam se raspadaju. Ako ovako nastave, dok završe autoput, do njega će se stizati makadamom. A i da ga nekim čudom završe za 20 godina, pitam se ko će ga koristiti i održavati? Za 20 godina ovdje neće ostati više od 1.5 miliona stanovnika, a valja vraćati kredite...
geralt

#18694 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

high_volume wrote: 31/07/2020 12:24
Da samo znaš kol'ko nam nedostaje dobar put u tom pravcu. Pa makar dio od Broda do Šćepan Polja, do granice, pa i do Plužina. Dalje je cesta već mnogo bolja.

Previse je planina na tom pravcu. Durmitor, Maglic, Zelengora, Jahorina... Taj bi autoput morao zaroniti pod zemlju negdje kod Niksica i opet izroniti kod Sarajeva. Ne mogu zamisliti nijednu logicnu trasu kroz taj teren.
high_volume

#18695 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

geralt wrote: 31/07/2020 16:44
high_volume wrote: 31/07/2020 12:24

Previse je planina na tom pravcu. Durmitor, Maglic, Zelengora, Jahorina... Taj bi autoput morao zaroniti pod zemlju negdje kod Niksica i opet izroniti kod Sarajeva. Ne mogu zamisliti nijednu logicnu trasu kroz taj teren.
Mislim drugačije. Put od Sarajeva do Šćepan Polja imao bi samo tunel kroz Rogoj. Put od granice BiH sa CG morao bi biti podignut na viši nivo i tu bi moralo biti izgrađeno nekoliko tunela, do iznad Plužina. Od iznad Plužina pa dalje do Nikšića, idealno je ravno za svaki oblik cestovne komunikacije.

Za početak, treba izgraditi cestu Brod kod Foče - Šćepan Polje i uspostaviti graničnu prelaz i za protok roba. Ostalo nekad....
high_volume

#18696 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

Alfons Kauders wrote: 31/07/2020 16:17
high_volume wrote: 31/07/2020 12:51
Navodno jeste, ali kako vjerovati Terziću koji laže čim zine? Međutim upitno je koliko se kriza može riješiti izgradnjom nepotrebnih i skupih objekata (Hranjen) ili projekata koji neće biti gotovi za mog života (Prenj).

Sav fokus je na tim megalomanskim projektima od kojih svi osim izvođača neće imati praktične koristi narednih desetak godina ako i tad. U međuvremenu, dok bacamo stotine miliona na megalomaniju, magistrale i ostali putevi nam se raspadaju. Ako ovako nastave, dok završe autoput, do njega će se stizati makadamom. A i da ga nekim čudom završe za 20 godina, pitam se ko će ga koristiti i održavati? Za 20 godina ovdje neće ostati više od 1.5 miliona stanovnika, a valja vraćati kredite...
Da sam na Terzićevoj poziciji, isforsirao bih najbržu moguću gradnju koridora C5, njegovog cestovnog dijela, što prije uspostavio adekvatne granične prelaze sa što manjim rokom čekanja na kontrolu roba i putnika, snizio cijenu putarine, i time otvorio put Srednjoj Evropi na srednji dio Dalmacije i dubrovačko područje. Pa i crnogorsko, od Trebinja dalje.. Tu je novac, kojim bi poslije bile izgrađene druge potrebne ceste.

Pa i Prenj.... Organizirati što masovniju radnu operativu za što bržu gradnju. Mi danas imamo firme koje grade puteve koje nemaju dovoljno radnika. Imaju opremu, mehanizaciju, novac postoji, ali nema radnika, pa moraju brigade s jednog gradilišta prebacivati na drugo, i sve tako, i zbog toga redovno kasne gradnje i završetak puteva. Pa čak, i na nedostatku radnika baziraju i projektuju nove ponude sa znatno produženim rokovima.
So What!

#18697 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Alfons Kauders wrote: 31/07/2020 12:41Ko zna šta nas čeka kad krene ekonomska kriza koja će trajati godinama? Sasvim je moguće da se odustane od nekih predimenzioniranih, megalomanskih projekata. U neke nije trebalo ni ulaziti, bez korone i recesije.

Problem od samog početka je odsustvo dugoročne strategije. De napravi 5km autoputa i otvori pred izbore - i to je to. Neko bi trebao da objasni zašto se npr. odlučilo ulupati 7 godina i milijardu u Zenicu umjesto u Prenj? Dogodine će biti otvorena i ta famozna Zenička zaobilaznica, koja će donijeti uštedu od 10-20 minuta, bez uštede goriva i kilometara.

A da smo umjesto nje krenuli raditi Prenj i Ivan? Ok, manji je promet, ali bi dogodine ušteda bila 40 kilometara i skoro sat vožnje ka Mostaru. Hiljade auta i teretnih vozila bi štedile hiljade radnih sati i cisternu goriva svaki dan. To sa Zenicom neće biti slučaj. Ista vremenska ušteda se mogla ostvariti da su krenuli raditi sjeverno preko Vranduka, Nemile ka Doboju. Kilometar bi bio jeftiniji, plus bi izbjegli dvogodišnju dramu oko rekonstrukcije Vranduka.

Da i ne govorimo da za sve te godine nije urađeno skoro ništa za USK i TK, gdje živi trećina stanovništva FBiH. I opet se umjesto Lašve i modernizacije puta od Sarajeva do Tuzle odlučilo ulupati sto miliona u tunel Hranjen, koji će služiti za 25,000 ljudi, dok u USK i TK živi 750,000.

Znam, kasno je sad lamentirati nad propuštenim prilikama, ali mi smo danas mogli imati riješen Prenj. Umjesto njega ćemo dobiti uštedu od desetak minuta oko Zenice. Mogli smo početi raditi Lašvu, izgraditi trake za preticanje na Nišićima, još jedan tunel kod Kladnja, a umjesto toga smo krenuli bušiti megalomanski tunel prema Goraždu, koji će biti pušten u promet za ko zna koliko godina.

Da li je veća korist skratiti put prema Mostaru za 40-50 minuta ili uštediti 10 minuta na Zenici? Da li je korisnije ubrzati put TZ-SA za dvadesetak minuta nego bušiti Hranjen? Nije stvar ni u probijanju rokova i sporoj dinamici, već što se brate mili grade stvari koje će imati mali učinak spram nekih koje su se mogle uraditi...
Iako se nominalno slažem sa većinom napisanoga, ja bih volio ipak neke ispravke, Zenička obilaznica će koštati manje od 200 miliona eura, a prva dionica je zakopana 30. septembra 2014. godine, te se završetak iste očekuje 25. novembra 2020. što je ipak bliže šest nego sedam godina.

No dobro i dalje je to velika lova i kao što sam u svom postu, pravio usporedbe sa nekim projektima na magistralnim cestama, 200 miliona eura bi od magistralne ceste M18 na dionici Šićki Brod - Jošanica napravilo pistu, i moglo bi ukrasti pola sata minimalno, iako se na toj dionici i ne gine puno, ali eto sigurno donijeti dodatnu sigurnost na ovu dionicu i jednostavno učiniti je mnogo komfornijom.

Ali nažalost EU daje novac za Koridor Vc, a za modernizaciju magistralnih cesta mnogo manje. Opet ja ne bih rekao da su nam magistrale loše, čak sam mišljenja da se popravljaju, ali u tom segmentu mislim da gledamo drugačije na te stvari.

Prenj je solucija koja je otkrivena prije pet godina, do tada se išlo sa varijantom pored Jablanice, tako da se nije mogao ranije napasti s obzirom da je trasa tu promijenjena ne tako davno, ali se slažem sa napadom na kritične tačke, granične prijelaze zbog komplikovanosti dogovora sa Republikom Hrvatskom i generalno unutrašnjom birokratijom, kao i tunela poput Ivana, Golubinje, Počitelja, Kvanja, Crnog Vrha, Putnkovog Brda itd...

Ono što ja garantujem je da su nas normalni insani vodili, već tamo 2015. smo minimalno trebali imati autoput do petlje Mostar Jug, a na sjeveru do Doboja, ali eto šta je tu je.
high_volume wrote: 31/07/2020 18:19Da sam na Terzićevoj poziciji, isforsirao bih najbržu moguću gradnju koridora C5, njegovog cestovnog dijela, što prije uspostavio adekvatne granične prelaze sa što manjim rokom čekanja na kontrolu roba i putnika, snizio cijenu putarine, i time otvorio put Srednjoj Evropi na srednji dio Dalmacije i dubrovačko područje. Pa i crnogorsko, od Trebinja dalje.. Tu je novac, kojim bi poslije bile izgrađene druge potrebne ceste.

Pa i Prenj.... Organizirati što masovniju radnu operativu za što bržu gradnju. Mi danas imamo firme koje grade puteve koje nemaju dovoljno radnika. Imaju opremu, mehanizaciju, novac postoji, ali nema radnika, pa moraju brigade s jednog gradilišta prebacivati na drugo, i sve tako, i zbog toga redovno kasne gradnje i završetak puteva. Pa čak, i na nedostatku radnika baziraju i projektuju nove ponude sa znatno produženim rokovima.
Sama izgradnja autoputeva u FBiH je nešto gdje se Adnan Terzić ipak ne pita toliko, a birokratski procesi koji stoje iza izgradnje su toliko spori da je to smiješno.

U cijeloj državi, mislim da postoji do 10 ljudi koji se pitaju za nešto, a da im je stvarno nešto posebno stalo da ubrzaju i završe proces izgradnje koridora Vc.
Ci-Nick

#18698 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Hame_ wrote: 29/07/2020 21:12
So What! wrote: 29/07/2020 20:16 da li mislite, koliko se isplati to sve, jesmo li mi kao jedna primarno siromašna i netranzitna zemlja za (za europski standard) u mogućnosti da ispomjeramo brda i doline i pretvorimo našu zemlju u Švicarsku.
Švica nismo jer ne pomijeramo brda i doline, samim time smo i bez autoputa, te zato netranzitna i siromašna zemlja.

Zato, iskoristimo mogućnost koja nam je pružena od Evrope da napokon budemo evropska zemlja sa evropskim standardom :thumbup:
Treba napomenuti i da nije isto kad se novac troši na uvozne proizvode i na cestogradnju u kojoj je domaći rad, domaći cement, domaći čelik, domaći asfalt,.. tu osim elektronike na naplatnim nema ništa uvozno a finansiranje je obezbjeđeno kroz akcizu koju bi paraziti svakako pojeli i bez cestogradnje.
Alfons Kauders

#18699 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 31/07/2020 18:58
Alfons Kauders wrote: 31/07/2020 12:41Ko zna šta nas čeka kad krene ekonomska kriza koja će trajati godinama? Sasvim je moguće da se odustane od nekih predimenzioniranih, megalomanskih projekata. U neke nije trebalo ni ulaziti, bez korone i recesije.

Iako se nominalno slažem sa većinom napisanoga, ja bih volio ipak neke ispravke, Zenička obilaznica će koštati manje od 200 miliona eura, a prva dionica je zakopana 30. septembra 2014. godine, te se završetak iste očekuje 25. novembra 2020. što je ipak bliže šest nego sedam godina.

No dobro i dalje je to velika lova i kao što sam u svom postu, pravio usporedbe sa nekim projektima na magistralnim cestama, 200 miliona eura bi od magistralne ceste M18 na dionici Šićki Brod - Jošanica napravilo pistu, i moglo bi ukrasti pola sata minimalno, iako se na toj dionici i ne gine puno, ali eto sigurno donijeti dodatnu sigurnost na ovu dionicu i jednostavno učiniti je mnogo komfornijom.

Ali nažalost EU daje novac za Koridor Vc, a za modernizaciju magistralnih cesta mnogo manje. Opet ja ne bih rekao da su nam magistrale loše, čak sam mišljenja da se popravljaju, ali u tom segmentu mislim da gledamo drugačije na te stvari.

Prenj je solucija koja je otkrivena prije pet godina, do tada se išlo sa varijantom pored Jablanice, tako da se nije mogao ranije napasti s obzirom da je trasa tu promijenjena ne tako davno, ali se slažem sa napadom na kritične tačke, granične prijelaze zbog komplikovanosti dogovora sa Republikom Hrvatskom i generalno unutrašnjom birokratijom, kao i tunela poput Ivana, Golubinje, Počitelja, Kvanja, Crnog Vrha, Putnkovog Brda itd...

Ono što ja garantujem je da su nas normalni insani vodili, već tamo 2015. smo minimalno trebali imati autoput do petlje Mostar Jug, a na sjeveru do Doboja, ali eto šta je tu je.
Mislio sam da je dosta više od 200 miliona eura, doduše vjerovatno sam sabrao i ove ugovore sjeverno od kraja zaobilaznice. Ali pozitivno je da je ipak stotine miliona manje nego što sam mislio. Hajde, nadam se da će je otvoriti prije izbora - taman su odgođeni. :)

Nije meni toliko fol za šta EU daje novac, već za šta ga mi dajemo. Svi plaćamo poreze, putarine, akcize, a magistrale su u mahom u očajnom stanju. Ok, EU će gurati koridore poput Vc, ali to ne znači da mi ne možemo modernizovati 50 godina stare magistrale bez njihove sadake i kredita. Ima i tu pozitivnih pomaka poput Karaule ili onog što se radi ka Neumu, ali opet se probijaju rokovi i ima upitnih prioriteta i redoslijeda. Ko što kažeš, za 200 miliona bi se mogla napraviti čuda na M18, čak i s upola manje. Problem je što novac ide na neke druge projekte od kojih nećemo imati toliko koristi i koji će se nerijetko graditi dosta duže nego npr. trake za preticanje na Nišićima ili tunel od kilometar kod Kladnja. Tu govorimo o stvarima koje bi se mogle izgraditi za dvije godine ili manje, za relativno male pare, a bile bi jako korisne. Iz nekog razloga, prioritet je na pravcima s neuporedivo manje prometa, gdje se grade višegodišnji i relativno skupi projekti (Hranjen, Neum).

I tu dođemo do stavke koju novac ne može kupiti - vremena. Mene pretjerano ne zanimaju megalomanski projekti koji će se graditi kad odem u penziju, poput Jadransko - Jonske ceste, kraka autoputa za Tuzlu i dalje za Brčko, Bijeljinu itd. Svi znamo da ništa od toga neće biti u prometu narednih 20 godina, a možda ni tad. To mi je najveća zamjerka i za Zenicu. Na stranu pare, već 6 godina gradnje nečega što se ne može koristiti dok sve ne bude spojeno, a isto imamo i kod Odžaka. Bojim se da se slično ne ponovi južno od Mostara...
high_volume

#18700 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by high_volume »

Kad su pare obezbjeđene, skoro svi putevi o kojima se ovdje priča, u BiH, za 10-tak godina mogu biti izgrađeni i pušteni u eksploataciju. Da ima i da zna ko sve organizirati
Post Reply