Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
NelsonM
#30001 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sjecam se prije dva, tri mjeseca bila prica kako su Svedjani i Holandjani hladni i bezobzirni, pustaju svoje stare i bolesne da umru, a mi topli i brizni, volimo svoje roditelje, majke i djedove. Aha raspadosmo se od balkanske topline i empatije, cim se ne placaju kazne, boli sviju briga koga ce zaraziti. Ja i dalje ne mogu vjerovati s ovakvim zdravstvenim sistemom i nacinom zivota zbog kojeg sumnjam da ima ijedna osoba iznad 30g bez nekog zdravstvenog problema (ko god ide na godisnje kontrole, nasa logika je da ga se napadne po principu 'ako trazis naci ces nesto') da se ljudi ovako ponasaju. Pa bar da imaju obzira prema ljudima koji nose maske, znaci koje je strah, pa da iz obzira naprave distancu, ali ni to, jos ti se smiju. 
-
dorkcic
#30002 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A na FB ispod vijesti da je desetoro umrlo od korone svaki put 20-ak smajlija koji se cerekaju. ŠegaNelsonM wrote: ↑31/07/2020 14:25 Sjecam se prije dva, tri mjeseca bila prica kako su Svedjani i Holandjani hladni i bezobzirni, pustaju svoje stare i bolesne da umru, a mi topli i brizni, volimo svoje roditelje, majke i djedove. Aha raspadosmo se od balkanske topline i empatije, cim se ne placaju kazne, boli sviju briga koga ce zaraziti. Ja i dalje ne mogu vjerovati s ovakvim zdravstvenim sistemom i nacinom zivota zbog kojeg sumnjam da ima ijedna osoba iznad 30g bez nekog zdravstvenog problema (ko god ide na godisnje kontrole, nasa logika je da ga se napadne po principu 'ako trazis naci ces nesto') da se ljudi ovako ponasaju. Pa bar da imaju obzira prema ljudima koji nose maske, znaci koje je strah, pa da iz obzira naprave distancu, ali ni to, jos ti se smiju.![]()
-
AmirBaa
#30003 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
U Spaniji po 3000 novih, sto li oni nisu ovdje proglaseni stokom, glupim spancima, poganim ljudima itd? 
-
Mogy87
#30004 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mozda zato sto je to proporcionalno broju stanovnika duplo manje nego kod nas? Plus za nas svi znaju da ne testiramo ni blizu dovoljno. Povremeno procenat pozitivnih doseze 50%. Redovno je preko 25% sto svakom normalnom znaci da pozitivnih ima bar 5 puta vise.
-
NelsonM
#30005 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Spanija ponovo stavlja u karantin pokrajine i gradove gdje je skocio broj. A po mentalitetu su jako slicni nama, radim sa mnogima (isti smo svi juznije od Slovenije), i oni sami kazu za sebe da kod njih ne funkcionise nista osim ako ih udaris po dzepu. Razlika je sto njima krizni stab vode doktori koji su trazili zatvaranje odredjenih krajeva jer znaju da ne mogu izdrzati. Ali po nekoj logici trebalo bi pratiti drzave gdje sistem nije krahirao, a ne njih. Tipa Novi Zeland, Njemacka, Vijetnam, Tunis. Nije ispit da se ne smije prepisati.
- GAU8
- svjezi_ustipak
#30007 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
Čuvajte se ljudi, situacija je kritična.
- armin071
#30008 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
A gdje kod vas?
- svjezi_ustipak
#30009 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sarajevoarmin071 wrote: ↑31/07/2020 17:59svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
A gdje kod vas?
-
Tambure
#30010 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
FAKE NEWS!!! FAKE NEWS!!! FAKE NEWS !!!
- svjezi_ustipak
#30011 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.Tambure wrote: ↑31/07/2020 18:11svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
To što radiš se u najmanju ruku zove ubistvo iz nehata. Vjerujem da je samo iz neznanja.
- zubi
#30012 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma jok... on je samo trol... balavurdijasvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 18:20Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.Tambure wrote: ↑31/07/2020 18:11svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
To što radiš se u najmanju ruku zove ubistvo iz nehata. Vjerujem da je samo iz neznanja.
- geralt
#30013 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Add foe i mirna Bosna. Citanje foruma je mnogo prijatnije otkad sam intenzivnije poceo koristiti tu opciju.
-
Tambure
#30014 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Evo sad cujem od jarana sa carsije ... kod mahirove picerije 17 leseve zeli cekaju jedilere .... navodno ljudi padaju od covid19zubi wrote: ↑31/07/2020 18:22Ma jok... on je samo trol... balavurdijasvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 18:20Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.
- svjezi_ustipak
#30015 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ad foe...Tambure wrote: ↑31/07/2020 18:28Evo sad cujem od jarana sa carsije ... kod mahirove picerije 17 leseve zeli cekaju jedilere .... navodno ljudi padaju od covid19zubi wrote: ↑31/07/2020 18:22Ma jok... on je samo trol... balavurdijasvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 18:20
Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.
-
arnelau
#30016 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja bih rekla ubistvo sa predumisljajemsvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 18:20Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.Tambure wrote: ↑31/07/2020 18:11svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 17:54 Ljudi kod nas je na sceni španski scenario-postupno i neopaženo povećanje broja oboljelih do maksimalnog kapaciteta zdravstvenih ustanova. Čuvajte se, nije istina da virus pogađa samo najslabije. Kod nas imamo porodice hospitalizirane, najveću broj ljudi u bolnici su od 25 do 55 god. Komplikuju se i umiru ljudi bez značajnijih komorbiditeta.
- piupiu
#30017 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne možeš prepisati Novi Zeland, otok, razudjeno stanovništvo, zatvorili se i ne daju ući, a mjere bile rigorozne dok nisu sletili na nulu.NelsonM wrote: ↑31/07/2020 17:47Spanija ponovo stavlja u karantin pokrajine i gradove gdje je skocio broj. A po mentalitetu su jako slicni nama, radim sa mnogima (isti smo svi juznije od Slovenije), i oni sami kazu za sebe da kod njih ne funkcionise nista osim ako ih udaris po dzepu. Razlika je sto njima krizni stab vode doktori koji su trazili zatvaranje odredjenih krajeva jer znaju da ne mogu izdrzati. Ali po nekoj logici trebalo bi pratiti drzave gdje sistem nije krahirao, a ne njih. Tipa Novi Zeland, Njemacka, Vijetnam, Tunis. Nije ispit da se ne smije prepisati.
-
BadBoy
#30018 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Bože sačuvaj kakav kretenski komentarTambure wrote: ↑31/07/2020 18:28Evo sad cujem od jarana sa carsije ... kod mahirove picerije 17 leseve zeli cekaju jedilere .... navodno ljudi padaju od covid19zubi wrote: ↑31/07/2020 18:22Ma jok... on je samo trol... balavurdijasvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 18:20
Nisi svjestan koliko si u krivu. I nisi svjestan koliko su pouzdane insajderske info. Iskreno se nadam da nećeš doći u situaciju da tebi ili nekom tvom zatreba pomoć zbog korone.
- Haris.ba
#30019 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imam poznanika u Srbiji, sportas profesionalni, fasovao koronu. I standardno, temperatura, malaksalost, isao je na kisik (nije na respirator). Teska upala pluca.
Ono sto mi je zanimljivo, ukljucili su mu plivin sumamed, i to tri dnevno. I nakon njega mu je bilo lakse.
A upala pluca koju sam fasovao pocetkom godine, rastao se od zivota, nakon jednog sumameda bio bolji. I doktorica mi naglasila da smije maksimalno 3 (po jedan dnevno) popiti svake pola godine.
Ono sto mi je zanimljivo, ukljucili su mu plivin sumamed, i to tri dnevno. I nakon njega mu je bilo lakse.
A upala pluca koju sam fasovao pocetkom godine, rastao se od zivota, nakon jednog sumameda bio bolji. I doktorica mi naglasila da smije maksimalno 3 (po jedan dnevno) popiti svake pola godine.
- svjezi_ustipak
#30020 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ovdje se isto koristi u terapiji laksih i srednje teških oblika bolesti. Azitromicin i hidroksihlorokin su bili početna terapija svuda u svijetu. Sada se za teže oblike preporučuju tocilizumab i remdesivir.Haris.ba wrote: ↑31/07/2020 19:36 Imam poznanika u Srbiji, sportas profesionalni, fasovao koronu. I standardno, temperatura, malaksalost, isao je na kisik (nije na respirator). Teska upala pluca.
-
Mogy87
#30021 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Kolega forumas je pisao da Sumamed pored antibakterijskog ima i antiviralno djelovanje.svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:02I ovdje se isto koristi u terapiji laksih i srednje teških oblika bolesti. Azitromicin i hidroksihlorokin su bili početna terapija svuda u svijetu. Sada se za teže oblike preporučuju tocilizumab i remdesivir.Haris.ba wrote: ↑31/07/2020 19:36 Imam poznanika u Srbiji, sportas profesionalni, fasovao koronu. I standardno, temperatura, malaksalost, isao je na kisik (nije na respirator). Teska upala pluca.
Da li se kod nas koriste boldirani lijekovi?
- svjezi_ustipak
#30022 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
nema antiviralno djelovanje nego se koristi radi posrednog efekta na medijatore upale.Mogy87 wrote: ↑31/07/2020 20:08Kolega forumas je pisao da Sumamed pored antibakterijskog ima i antiviralno djelovanje.svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:02I ovdje se isto koristi u terapiji laksih i srednje teških oblika bolesti. Azitromicin i hidroksihlorokin su bili početna terapija svuda u svijetu. Sada se za teže oblike preporučuju tocilizumab i remdesivir.Haris.ba wrote: ↑31/07/2020 19:36 Imam poznanika u Srbiji, sportas profesionalni, fasovao koronu. I standardno, temperatura, malaksalost, isao je na kisik (nije na respirator). Teska upala pluca.
tocilizumab se koristi, remdesivir dolazi u narednih nekoliko dana.
sve i jedna najmodernija smjernica u liječenju covid-19 se odmah primjenjuje u Sa.
-
Mogy87
#30023 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala velika. To je odlicno za cutisvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:11nema antiviralno djelovanje nego se koristi radi posrednog efekta na medijatore upale.Mogy87 wrote: ↑31/07/2020 20:08Kolega forumas je pisao da Sumamed pored antibakterijskog ima i antiviralno djelovanje.svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:02
I ovdje se isto koristi u terapiji laksih i srednje teških oblika bolesti. Azitromicin i hidroksihlorokin su bili početna terapija svuda u svijetu. Sada se za teže oblike preporučuju tocilizumab i remdesivir.
sve i jedna najmodernija smjernica u liječenju covid-19 se odmah primjenjuje u Sa.
-
daddy-kool
#30024 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
MATH+ Hospital Treatment Protocol for COVID-19svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:02
I ovdje se isto koristi u terapiji laksih i srednje teških oblika bolesti. Azitromicin i hidroksihlorokin su bili početna terapija svuda u svijetu. Sada se za teže oblike preporučuju tocilizumab i remdesivir.
https://flccc.net/treatment-protocol/
-
daddy-kool
#30025 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Azithromycin induces anti-viral responses in bronchial epithelial cellssvjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:11nema antiviralno djelovanje nego se koristi radi posrednog efekta na medijatore upale.Mogy87 wrote: ↑31/07/2020 20:08Kolega forumas je pisao da Sumamed pored antibakterijskog ima i antiviralno djelovanje.svjezi_ustipak wrote: ↑31/07/2020 20:02
https://erj.ersjournals.com/content/36/3/646
Azithromycin, the World’s Most Effective Antiviral
https://www.emlitofnote.com/?p=3458
Clinical Pharmacology Perspectives on the Antiviral Activity of Azithromycin and Use in COVID‐19
https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/d ... 2/cpt.1857
Sve je ovo naravno posredan i umjeren efekat, ali pošto je vrlo dostupan počeo se koristiti za liječenje Covid19 od samog početka.