Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Sociolog

#24826 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

laik1981 wrote: 30/07/2020 14:59
TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 14:52
dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 14:48 Ocito imaju viska para pa mogu platiti.
I bijes.

Toliko da su bogati, otišli bi ko ljudi na Havaje. Više je bijes i ovisnost o hrvatskom moru. Misle valjda da je u hrvatskoj more slanije, šta li?
Ne znam jel slanije ali je bolje od svih ostalih primorski ljetovalista koje sam posjetio. Meni je prirodna hladovina od presudnog znacaja :D Same plaze su im najbolje u evropi. O ostalom, kao npr. o gostoljubivosti i usluzi, se moze diskutovati.
Otidji u Lovran,preporuka moja. GENERALNO slabo ima nase raje u Kvarneru od Crikvenice do Rabca..

Preporucujem jedno idilicno mjestace Icici izmedju Opatije i Lovrana. Generalno oni ljudi gore, zvani Primorci su tako super,prijatni, nacionalizam 0, za razliku od Dalmatinaca gdje gledaju cim im platis da odmah ides kuci
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#24827 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
|
U Bosni i Hercegovini 313 novozaraženih koronavirusom, najviše u Sarajevu
lider regiJona... hrvatska ima mornaricu, srbija aviJone a mi biolosko oruzje... :bih:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24828 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

high_volume wrote: 30/07/2020 14:23 Kad je "dotična" diplomirala i specijalizirala medicinu, ti nisi bio ni rođen... I još si toliko drzak da postavljaš pitanje o njenim komentarima i tražiš dokaze njenih izjava o epidemiološkom stanju... :-) :(
Sve to stoji, ali zens je iznijela toliko neistine i neko ce to uzeti kao istinu, vodeci se tom logikom, znas li ti koliko ona diploma i priznanja ima.... :sax: :-)
CotSuljakovic

#24829 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by CotSuljakovic »

Zar neko i dalje citira tog trola i raspravlja sa mentalno zaostalom osobom koja je pisala da ne vjeruje da ima zarazenih dok ne napisu ime, prezime i maticni broj istih. :lol: :run:
Tesla Edison

#24830 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

CotSuljakovic wrote: 30/07/2020 15:41 Zar neko i dalje citira tog trola i raspravlja sa mentalno zaostalom osobom koja je pisala da ne vjeruje da ima zarazenih dok ne napisu ime, prezime i maticni broj istih. :lol: :run:
Broj lične karte i slika, kao za pasoš. Bez toga, sve je laž....
dječak sa šibicama

#24831 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Oni tek sada priznaju da je broj zarazenih eksplodirao zbog popustanja mjera i raspasojem u maju i junu, a sta ce biti sad sa Bajramom i sa ovim kupacima sa Jadrana.

Mislim ok je popustiti karantinske mjere niko nije ni drzao duze od nas, ali bojim se da nas covjek ne zna sta je disciplina. Stalno slusam kako se Svabe drze, ni oni nemaju karantin niti ikakve mjere restrikcije, ali Nijemac je svjestan situacije i ne trebas mu pet puta ponavljati nosi masku ili drzi odstojanje. Zbog sebe, nikada mi nece biti jasno sta je tu tesko za razumjeti.
Tvoj je zivot u pitanju, na kraju krajeva.
laik1981

#24832 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Glavni razlog divljanja brojeva je nedovoljno testiranje i ne pracenje kontakata, znaci nerad zdravstvenih institucija.. WHO je prije par dana intervenisala
https://www.klix.ba/vijesti/bih/who-i-u ... /200726047

Rezultat je
https://mz.ks.gov.ba/sites/mz.ks.gov.ba ... ium=Clanak
Tesla Edison

#24833 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 15:45 Oni tek sada priznaju da je broj zarazenih eksplodirao zbog popustanja mjera i raspasojem u maju i junu, a sta ce biti sad sa Bajramom i sa ovim kupacima sa Jadrana.

Mislim ok je popustiti karantinske mjere niko nije ni drzao duze od nas, ali bojim se da nas covjek ne zna sta je disciplina. Stalno slusam kako se Svabe drze, ni oni nemaju karantin niti ikakve mjere restrikcije, ali Nijemac je svjestan situacije i ne trebas mu pet puta ponavljati nosi masku ili drzi odstojanje. Zbog sebe, nikada mi nece biti jasno sta je tu tesko za razumjeti.
Tvoj je zivot u pitanju, na kraju krajeva.
Nema veze to sa mjerama. Problem je što su karantine ukininuli na granicama. Ako već nema toga, trebali su svima koji ulaze tražiti PCR. Sad se tek vidi da je lockdown bio čisto ludilo i da će nas to koštati i to dobro. Samo se nadam da će neko odgovarati zbog toga.

Mjere nikad nisu ni trebale. Samo kontrola na granicama. Međutim, pošto su granice probijene, virus je ušao i gotovo je. Nema te mjere koja će to zaustaviti. Virus će sam nestati kad procirkurluše kroz ljude.

Maske se trebaju nositi čisto zbog placeba ali da idiote u štabovima ogolimo da kraja. Nošenjem maski i "odgovornošću" oni gube najjači argument u rukama i tad će se vidjeti koliko su (ne)sposobni. Prijete, vrijeđaju, galame da se maske nose, a Boga mole da ih niko ne nosi kako bi oni imali materijala i alibi da pokriju svoje (ne)rezultate.
high_volume

#24834 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

konektovan wrote: 30/07/2020 15:36
high_volume wrote: 30/07/2020 14:23 Kad je "dotična" diplomirala i specijalizirala medicinu, ti nisi bio ni rođen... I još si toliko drzak da postavljaš pitanje o njenim komentarima i tražiš dokaze njenih izjava o epidemiološkom stanju... :-) :(
Sve to stoji, ali zens je iznijela toliko neistine i neko ce to uzeti kao istinu, vodeci se tom logikom, znas li ti koliko ona diploma i priznanja ima.... :sax: :-)
Image
Image

Iz koje životne i moralne kaljuže čovjek treba izaći i pisati omalovažavajuće komentare na lik i djelo prof. dr. Mirsade Hukić, diskreditirajući pri tom sve njene zasluge u nauci i sva životna i društvena postignuća. Zapanjuje ta malograđanska drskost i taj primitivni način odnosa spram ljudi koji su napravili mnoga dobra zajednici i čijim zaslugama ljudi imaju više znanja i mogućnosti...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#24835 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

high_volume wrote: 30/07/2020 16:09
Image
Image

Iz koje životne i moralne kaljuže čovjek treba izaći i pisati omalovažavajuće komentare na lik i djelo prof. dr. Mirsade Hukić, diskreditirajući pri tom sve njene zasluge u nauci i sva životna i društvena postignuća. Zapanjuje ta malograđanska drskost i taj primitivni način odnosa spram ljudi koji su napravili mnoga dobra zajednici i čijim zaslugama ljudi imaju više znanja i mogućnosti...
Niko je ne omslovazava, vrijedja ili nesto slicno, ali ako ti se potkrade ovakav lapsus, javnes se, kazes ovdje profa, nisam mislila tako, vec ovako....ne bih da me ljudi pogresno shvate.....
isx

#24836 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by isx »

Ironmen wrote: 30/07/2020 13:33
Logovan wrote: 30/07/2020 13:30 305...

Haman pa redovno preko 300.
Ma relano po brzini sirenje i trenutnom stanju realno imamo 10-20 puta vise zarazenih po danu to je neki moj logicki zakljucak, imamo sigurno 95% asimptomskih slucajeva koji sire veoma brzo zarazu. Mozda je to i dobro vrijeme ce pokazati... Nista necemo znati bez detaljnihih analiza i veci broj nasumicnih testova na antitijela..
Istraživanja pokazala da asimptomatski ne šire zarazu uopšte.
zemomak

#24837 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zemomak »

isto tako sumnjama u ove testove sto su nam uvalili...
piupiu

#24838 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

laik1981 wrote: 30/07/2020 14:59
TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 14:52
dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 14:48 Ocito imaju viska para pa mogu platiti.
I bijes.

Toliko da su bogati, otišli bi ko ljudi na Havaje. Više je bijes i ovisnost o hrvatskom moru. Misle valjda da je u hrvatskoj more slanije, šta li?
Ne znam jel slanije ali je bolje od svih ostalih primorski ljetovalista koje sam posjetio. Meni je prirodna hladovina od presudnog znacaja :D Same plaze su im najbolje u evropi. O ostalom, kao npr. o gostoljubivosti i usluzi, se moze diskutovati.
Nema ga na dunjaluku. Ali stvarno.
Tesla Edison

#24839 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

konektovan wrote: 30/07/2020 16:13
high_volume wrote: 30/07/2020 16:09

Image
Image

Niko je ne omslovazava, vrijedja ili nesto slicno, ali ako ti se potkrade ovakav lapsus, javnes se, kazes ovdje profa, nisam mislila tako, vec ovako....ne bih da me ljudi pogresno shvate.....
Ma pusti ga.

Nekima je krizni štab religija. Vidiš koliko je zapjenio, trubi jedno te isto a ničim nije podkrijepio svoje tvrdnje. Samo trubi kako je ona stručna, kako smo mi bezobrazni, kako je ona ovo, ono.

Boli me briga šta je. Činjenica je da laže pa taman da je točak izmislila. To što je stručna je u ovoj situaciji otežavajuća okolnost. Odmah nakon njezine izjave, isto je ponovio Čerkez bez da je bilo ko iznio neki dokaz kojim bi obrazložili svoju tvrdnju. Zbog te njene stručnosti, sutra će se kod ljudi pojaviti neosnovana panika i strah. Izjavom je izazvala nesigurnost, paniku, opštu opasnost i uznemirenost stanovništva.

Evo im još jednog "stručnjaka":
INFEKTOLOGINJA SAJMA KRKIĆ-DAUTOVIĆ NAKON ŠTO JE IZAZVALA BURU KOMENTARA

''Ja već odavno ne ocjenjujem pameću nego srcem, ja odlučujem srcem i to je ono što je najstarije, najkonkretnije i možda najpouzdanije. Srce je to koje potvrđuje'', kazala je gošća N1 na početku razgovora s Ivanom Erić.

Jadna smo mi država koja ima ovakve stručnjake. "Frljokom" procjenjuju brojeve oboljelih, "srcem" izoluju mutirane viruse, "dušom i tijelom" rade na vakcini,...
Last edited by Tesla Edison on 30/07/2020 16:28, edited 1 time in total.
dzipalo

#24840 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

Samo nas panika i strah i mogu spasiti od talijanskog scenarija. Ako joj je to bio cilj, hvala joj.
laik1981

#24841 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Sto bude vise panike i straha to ce ljudi vise bjezati u drugu krajnost, pa bujrum..
Tesla Edison

#24842 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

laik1981 wrote: 30/07/2020 16:31 Sto bude vise panike i straha to ce ljudi vise bjezati u drugu krajnost, pa bujrum..
:thumbup:

Tako je. Samo se bojim da će biti kasno kad to shvate.
Lincoln-Burrows

#24843 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Nikad čovjek ne spominje paniku i strah ako sam nije tome sklon.
Zato samo smireno, lezi, popij nešto ne čitaj youtubere i hoaxe, to pomaže.
piupiu

#24844 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

pici wrote: 30/07/2020 15:20
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA
|
U Bosni i Hercegovini 313 novozaraženih koronavirusom, najviše u Sarajevu
lider regiJona... hrvatska ima mornaricu, srbija aviJone a mi biolosko oruzje... :bih:
Ovdje život nikad nije vrijedio ni pišljiva boba.
carobnjak_N

#24845 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by carobnjak_N »

Ove mjere koje su u rangu preporuka, to isto kao da ih nema, jer ne poštuju se ni zabrane.
Onda, svako druga osoba koju sretneš i ako je tema korona, odmah će početi da je to izmišljeno bla bla .
Tako da izgleda mi i zaslužujemo španski scenario.
Lincoln-Burrows

#24846 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

carobnjak_N wrote: 30/07/2020 16:39 Ove mjere koje su u rangu preporuka, to isto kao da ih nema, jer ne poštuju se ni zabrane.
Onda, svako druga osoba koju sretneš i ako je tema korona, odmah će početi da je to izmišljeno bla bla .
Tako da izgleda mi i zaslužujemo španski scenario.
Neće biti nikakav španjolski scenario već će se zaraza ciljano širiti do jednog trenutka,
eto točno si opisao ko će proći najteže. Nije prijenos baš tako jednostavan, ako se paziš male su ti šanse zaraze.
laik1981

#24847 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

"U predmetnom aktu se upozoravaju da je u posljednje vrijeme u Federaciji BiH primjetan veći broj osoba, za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19, a koje se slobodno kreću bez izdanog rješenja o određenoj mjeri. Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje građana, te pogoršava ionako tešku COVID-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH", istaknuto je.
BadBoy

#24848 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

tomhagen wrote: 30/07/2020 14:09 hebo mater, svi se pozivaju na neka prava, te ja imam pravo na ovo, te ja imam pravo na ono, nece meni niko narediti da nosim masku, ja imam pravo da je ne nosim, nece meni niko reci da se ne rukujem i ne grlim, da ako imam temperaturu ostanem kuci, ja imam pravo da hodam, kme, kme, ja imam pravo da mi medicinari/krizni stab/bilo ko kao malom nevaspitanom deristu polako i na fin način moljaka da stavim maskicu, a ne da mi kaze idiote nosi masku, drzi distancu i peri ruke.

Hocu li ikad u ovoj zemlji cuti da neko kaze "ja imam obavezu"?!

Jer svako "ja imam pravo" povlači i svoje "ja imam obavezu".

Jer "ja imam pravo na medicinski tretman", ali imam i "obavezu da plaćam zdrastveno" kako bi i ti imao pravo na isto.

Ja imam pravo da se krecem i radim, ali imam i obavezu da nosim masku u zatvorenom i drzim distancu od tebe, da ako sam slucajno pokupio taj virus i tebe ne zarazim.

A jebiga, ovdje je vazda bilo lakse metar u guzicu, nego cenat u glavu.
I ne samo to, zaboravljaju temeljni postulat liberalizma:

Oni imaju pravo na XY, ali samo ako time ne ugrožavaju nečije tuđe pravo. Osnove liberalizma, John Stewart Mill.

Dakle, imaš pravo da ne nosiš masku ali samo ako time ne ugrožavaš pravo drugih ljudi na život.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#24849 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by stetoskop »

Kod nas nije problem panika i strah, već nevjerica u sve ovo i opuštanje. Ako se iznose netačne informacije, onda će biti kontra efekt, jer ljudi koji ne vjeruju, traže dodatne razloge zašto ne vjeruju, a u iznošenju neistine ga pronalaze.
Situacija jeste ozbiljna, ali sada porediti to sa najgorim scenarijom je van svake pameti.
Džabe im pričati o preporukama i mjerama kada većina stanovništva ne vjeruje u sve ovo.
U ovoj situaciji trebaju se posvetiti podizanju svijesti građana, istražiti zašto su ljudi opušteni i nemaju povjerenje u sistem i vjeruju u raznorazne teorije zavjera.
Dokle god više od pola stanovništva ne vjeruje u postojanje korone, imati ćemo ozbiljnih problema.
BadBoy

#24850 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 15:51 Maske se trebaju nositi čisto zbog placeba ali da idiote u štabovima ogolimo da kraja. Nošenjem maski i "odgovornošću" oni gube najjači argument u rukama i tad će se vidjeti koliko su (ne)sposobni. Prijete, vrijeđaju, galame da se maske nose, a Boga mole da ih niko ne nosi kako bi oni imali materijala i alibi da pokriju svoje (ne)rezultate.
Maske nisu placebo. Dokazano i pokazano na razne načine da djeluju u smanjenju šanse prenosa virusa.

Distanca je broj 1 i dalje.
Locked