PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Demonijak

#16051 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

ma pusti suplju pricu ba, zadnja 3 mjeseca na forumu na svakoj temi se pojave diplomirani ekonomi koji nama objasnavaju sta je marza i kako je normalno da mi placamo 3x vecu cijenu... Kome je normalno nek placa i 10x vise al nemoj meni solit pamet, pa nije niko u camcu rodjen i u pecini odrastao da nam ovde neko citaj "diplomirani ekonomi koji znaju sve i bave se svime" prosipa pricu kako to tako treba, kako nisu krivi prodavaci nego neki dobavljaci i ostale gluposti.

https://www.olx.ba/artikal/35062132/gig ... ddr6-dx12/ -miki 1,084KM

https://plus.ba/bs/product/18706/vga-gi ... 070wf2-8gd - plus.ba 1,124KM

https://www.olx.ba/artikal/34621980/gig ... windforce/ PCBest 999KM

https://www.didakta.ba/proizvodi/vga_20 ... 2_8gb_ddr6 didakta.ba 1,355KM (gotovina)

https://procomp.ba/grafi%C4%8Dke-kartic ... 56bit.html procomp.ba 1,512KM

https://shop.imel.ba/artikal/graficka-g ... 70wf2-8gd/ imel.ba 1.179KM (redovna cijena)

@mobsterc toliko o tome da cijene ne mogu toliko biti drugacije, ovo je samo jedna karta, jedan model karte koji mi je prvi naletio, skoro na svakom artiklu su razlike.... evo ti miki i imel razlika 100KM, da ne spominjem didaktu retardiranu, a imtec sreca nema ovu kartu u ponudi :D znaci pusti ekonomiju, jer na ovom divljem zapadu nema pravila. Ne treba kupovati nista od govana, samo pik i sverceri, bolje mi je sto sam od tebe onaj monitor kupio i tebi dao 100KM nego da me neko dere za moje pare
Averus

#16052 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Sva ta priča pije vode negdje drugo. Kod nas sve i da odjednom cijene nabavke padnu za 70%, prodavači bi opet MOŽDA spustili trenutne cijene, a i ako bi spustili to bi bilo 5-10% i ćao :D

Pa samo pogledajte prodavače goriva. Padne cijena 20%, oni spuste 5%. Poraste cijena 3%, oni dignu 10% :lol:
Balkanci smo mi, to samo treba dati lopate, krampe, toljage, vile i pustiti na kakvu livadu da se koljemo i ubijamo. Nismo mi za ekonomije, tržišta i pički materina.
typeOnegative

#16053 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by typeOnegative »

Ma jasta.. Sve to stoji, prostor, porezi ali i dalje ostaje činjenica da su jako gladni i pohlepni i da nas klepaju po ušima. Imao sam prije koju godinu pristup lageru i cjeniku kimteca za veleprodaju i vidio po kojim cijenama nabavljaju, a po kojim pojedini prodaju (još na to imaju rabate razne ovisno o artiklu) . Bagra na kvadrat.
Što se mene tiče isto im ne dam pare. Ili pik ili da se ovo sranje s covid19 riješi napokon pa ubuduće izvana dovlacit jer imam mogućnost i to
VladaFBiH

#16054 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by VladaFBiH »

Demonijak wrote: 30/07/2020 13:20 ma pusti suplju pricu ba, zadnja 3 mjeseca na forumu na svakoj temi se pojave diplomirani ekonomi koji nama objasnavaju sta je marza i kako je normalno da mi placamo 3x vecu cijenu... Kome je normalno nek placa i 10x vise al nemoj meni solit pamet, pa nije niko u camcu rodjen i u pecini odrastao da nam ovde neko citaj "diplomirani ekonomi koji znaju sve i bave se svime" prosipa pricu kako to tako treba, kako nisu krivi prodavaci nego neki dobavljaci i ostale gluposti.

https://www.didakta.ba/proizvodi/vga_20 ... 2_8gb_ddr6 didakta.ba 1,355KM (gotovina)

https://shop.imel.ba/artikal/graficka-g ... 70wf2-8gd/ imel.ba 1.179KM (redovna cijena)

@mobsterc toliko o tome da cijene ne mogu toliko biti drugacije, ovo je samo jedna karta, jedan model karte koji mi je prvi naletio, skoro na svakom artiklu su razlike.... evo ti miki i imel razlika 100KM, da ne spominjem didaktu retardiranu, a imtec sreca nema ovu kartu u ponudi :D znaci pusti ekonomiju, jer na ovom divljem zapadu nema pravila. Ne treba kupovati nista od govana, samo pik i sverceri, bolje mi je sto sam od tebe onaj monitor kupio i tebi dao 100KM nego da me neko dere za moje pare
Kod Didakta i ProComp nisu iste kartice kao kod ostalih (3 ventilatora, OC verzija) tako da ih ne možeš porediti
Pirija

#16055 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pirija »

ova iz didakte je 2070 super koliko vidim a ostale 2070 obicne.... bas me cudi da je skuplja :D
test_test

#16056 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by test_test »

Demonijak wrote: 30/07/2020 13:20 ma pusti suplju pricu ba, zadnja 3 mjeseca na forumu na svakoj temi se pojave diplomirani ekonomi koji nama objasnavaju sta je marza i kako je normalno da mi placamo 3x vecu cijenu... Kome je normalno nek placa i 10x vise al nemoj meni solit pamet, pa nije niko u camcu rodjen i u pecini odrastao da nam ovde neko citaj "diplomirani ekonomi koji znaju sve i bave se svime" prosipa pricu kako to tako treba, kako nisu krivi prodavaci nego neki dobavljaci i ostale gluposti.

Ja sam onako random naveo par radnji, ali kao sto je neko prethodno sliku postavio (absis), sve je jasno. I da nema nikakve ekonomije tu, jer je ovo divlji zapad. Takodjer mislim da cijene nisu tacne, jer kada bilo koju firmu nazoves i pitas da li imaju na stanju, kazu eto dajte broj pa cemo vas nazvati za dan dva, tj. dok vide sa dobavljacem. Eh sada da li je cijena kod dobavljaca ista ili ne to je do te "marze" :D
test_test

#16057 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by test_test »

Evo sta reci za ovog lika:

https://www.olx.ba/artikal/39222768/zotac-2070-mini-oc/

Grafika sa 1god garancije iz ProComp firme iz Zenice(barem tako kaze u porukama), samo eto tek je registrovan xD
Demonijak

#16058 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

Haj da skrenemo malo s ekonomije... Kakva je 2060 u odnosu na 1080, jer su cijene polovnih skoro iste?
mobsterc

#16059 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Pa znaci kod ociju ne vidis :D Postavljas stvari koje idu meni u prilog i nesto pricas... Eto ne trebam ni otvarati linkove naveo si da Miki, uz duzno postovanje, koji nema radnje po trznim centrima i ima manje troskove pa je logicno da moze dati cijenu 40KM nizu od plusa. I sta te sad plus klepa po usima? 40KM?
Ti imas drugaciji ugao gledanja, tebi je 40KM puno, garqncija ti znaci malo. Kupio si od mene monitor koji je nekih 100KM jeftiniji nego da se ovdjenkupovao sa garancijom od par godina. Neko to nikada ne bi uradio, tako da se ne moze gledati tako jednoobrazno. Niti sam ti ja tu cijenu mogao regularno ponuditi da nisam uvezao na svoju ruku. A to sa imelom necu komentarisati, postoji opcija vidno naglasena na stranici gdje je cijena niza od mikijeve.
Petljas se u stvari o kojima nista ne znas, ne planiram vise raspravljati.
Last edited by mobsterc on 30/07/2020 17:13, edited 1 time in total.
Demonijak

#16060 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mobsterc wrote: 30/07/2020 17:08 Pa znaci kod ociju ne vidis :D Postavljas stvari koje idu meni u prilog i nesto pricas... Eto ne trebam ni otvarati linkove naveo si da Miki, uz duzno postovanje, koji nema radnje po trznim centrima i ima manje troskove pa je logicno da moze dati cijenu 40KM nizu od plusa. I sta te sad plus klepa po usima? A to sa imelom necu komentarisati, postoji opcija vidno naglasena na stranici gdje je cijena niza od mikijeve.
Petljas se u stvari o kojima nista ne znas, ne planiram vise raspravljati.
sta pricas bolan? Lakse je mikiju spustit 40KM cijenu jer ima malu radnjicu u banja luci nego plusu koji ima ne znam ti kolko radnji na extra lokacijama i imaju 200x vise prometa od mikija, jel to hoces da kazes?? ne brukaj se molim te eto!

kod imela sam naveo redovnu cijenu, mani me vikend akcija i gluposti mastercard ovo ono, znaci redovna cijena se gleda! moze i miki sad stavit vikend akcija 950KM.
Last edited by Demonijak on 30/07/2020 17:13, edited 1 time in total.
zlo zlo

#16061 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zlo zlo »

test_test wrote: 30/07/2020 14:06 Evo sta reci za ovog lika:

Grafika sa 1god garancije iz ProComp firme iz Zenice(barem tako kaze u porukama), samo eto tek je registrovan xD
Ako je jedna god iz procompa, znači kupio je rabljenu tamo, nove su 2/3godine. Procomp ima kompove nove i ima compove jeftinije s rabljenim dijelovima nekim, tj. s rabljenim grafičkama, to naglase garancijom da taj dio ima god garancije,.., plus ako je vadio grafičku tu iz kompa kojeg kupio tamo, pitanje je dal ima validnu garanciju za tu grafičku. Moraš se još raspitati :D
mobsterc

#16062 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Nemaju vise prometa od mikija sto se tice mp hw komponenti. Miki je bio 'glavni distributer' za bih prije, dok niko od ovih bios,.pcbest i slicnih nije postojao, bio je miki.
Pises nebuloze, ohladi malo.
Last edited by mobsterc on 30/07/2020 17:16, edited 2 times in total.
_coRey_

#16063 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by _coRey_ »

Demonijak wrote: 30/07/2020 15:35 Haj da skrenemo malo s ekonomije... Kakva je 2060 u odnosu na 1080, jer su cijene polovnih skoro iste?
sporija u prosjeku sigurno nekih 5-6% od 1080

ali ako vjeruješ u DLSS da ce zaziviti globalno onda je 2060 bolja opcija
Demonijak

#16064 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mobsterc wrote: 30/07/2020 17:14 Nemaju vise prometa od mikija sto se tice mp hw komponenti. Miki je bio 'glavni distributer' za bih prije, dok niko od ovih bios,.pcbest i slicnih nije postojao, bio je miki.
Pises nebuloze, ohladi malo.
kakve veze ima kad je bio miki? Ne kupuje svako preko pika od mikija, zato i postoji plus koji moze priustiti da placa kirije u trznim centrima po par hiljada i toliko uposlenih... to sto pricas da nemaju vise prometa od mikija je nesto najgluplje sto sam procitao na ovom forumu! hajd sto si ekonom, nego sto jos znas kolko koja firma u BiH ima prometa... pa druze ti nisi covjek, ti si hodajuci KOMPJUTER!
mobsterc

#16065 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Pa tako je, ja pricam o stvarima o kojima znam, za razliku od tebe.
Demonijak

#16066 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mobsterc wrote: 30/07/2020 17:23 Pa tako je, ja pricam o stvarima o kojima znam, za razliku od tebe.
znas ti da ne kazem vec sta! nisi odgovorio na pitanje a hvatas se drugih tema pa onda "necu vise raspravljati".

Odgovori na pitanje sveznajuci covjece!

"Ako je isti artikal kod mikija 100KM u imtecu 150KM, a u plusu 200KM, ko me klempa?"

a) Prodavac
b) Dobavljac

Kad ovo odgovoris ekonome nas, onda cemo pricati o tome koliko ko prometa ima.
mobsterc

#16067 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mobsterc »

Ja sam kriv, ko s djecom spava popisan se budi, aj zdravo.
Demonijak

#16068 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mobsterc wrote: 30/07/2020 17:39 Ja sam kriv, ko s djecom spava popisan se budi, aj zdravo.
neka te ba, nemoj opet zaobilaziti odgovor, bar opet promjeni temu na to kako su dobavljaci krivi sto 5 razlicitih radnji ima 5 razlicitih cijena.

dodirni me sveti covjece!
mickey84

#16069 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

Uh, sad udjoh na forum, vidim da ste se raspisali.
Nazalost, mi smo malo trziste, kao sto je neko naveo, samo BG ima duplo vise prometa u IT od citave Bih. Shodno tome, i standardu naseg drustva, cijene su medju losijima.
Marze u maloprodajama su od 10-30%, mozda za neku sitnu robu vrijednosti par KM da budu vece marze, tako da se ne bih slozio da je neko deranje u pitanju, bez da branim bilo koga. U odnosu na sve ostale grane industrije, u IT-u su generalno najmanje marze kada su maloprodaje u pitanju.
Sto se reklamacija tice, sve zavisi kako se ko postavi prema kupcima. Generalno, za sve radnje (mislim na stvarne, ne ovih 99% “radnji” sa pik-a), vazi isto - zakonski rok od 45 dana za rjesavanje reklamacije, pa shodno tome nisam cuo da neka od pomenutih radnji krsi zakon. Kod mene u radnji je drugaciji pristup, pa u velikoj vecini slucajeva dajemo iz radnje u dosta kracem roku drugu komponentu, a cekamo rjesenje - da bi kupcu skratili vrijeme cekanja.
Takodje bih jos napomenuo, da ljudi koji pisu na ovom forumu (ili bar temi) imaju nekoliko puta vece znanje iz bilo koje IT sfere od prosjecnog gradjanina, tako da se na osnovu foruma ne moze praviti bila kakva komparacija koja bi vazila za ostali segment drustva.
To bi bilo ukratko, a ako neko ima neko dodatno konkretno pitanje, moze pitati :).
Demonijak

#16070 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mickey84 wrote: 30/07/2020 17:59 Uh, sad udjoh na forum, vidim da ste se raspisali.
Nazalost, mi smo malo trziste, kao sto je neko naveo, samo BG ima duplo vise prometa u IT od citave Bih. Shodno tome, i standardu naseg drustva, cijene su medju losijima.
Marze u maloprodajama su od 10-30%, mozda za neku sitnu robu vrijednosti par KM da budu vece marze, tako da se ne bih slozio da je neko deranje u pitanju, bez da branim bilo koga. U odnosu na sve ostale grane industrije, u IT-u su generalno najmanje marze kada su maloprodaje u pitanju.
Sto se reklamacija tice, sve zavisi kako se ko postavi prema kupcima. Generalno, za sve radnje (mislim na stvarne, ne ovih 99% “radnji” sa pik-a), vazi isto - zakonski rok od 45 dana za rjesavanje reklamacije, pa shodno tome nisam cuo da neka od pomenutih radnji krsi zakon. Kod mene u radnji je drugaciji pristup, pa u velikoj vecini slucajeva dajemo iz radnje u dosta kracem roku drugu komponentu, a cekamo rjesenje - da bi kupcu skratili vrijeme cekanja.
Takodje bih jos napomenuo, da ljudi koji pisu na ovom forumu (ili bar temi) imaju nekoliko puta vece znanje iz bilo koje IT sfere od prosjecnog gradjanina, tako da se na osnovu foruma ne moze praviti bila kakva komparacija koja bi vazila za ostali segment drustva.
To bi bilo ukratko, a ako neko ima neko dodatno konkretno pitanje, moze pitati :).

Konkretno pitanje:

"Ako je isti artikal kod mikija (u ovom slucaju tebe) 100KM u imtecu 150KM, a u plusu 200KM, ko me klempa?"

a) Prodavac
b) Dobavljac

ako moze konkretan odgovor da skinemo ove ekonome s dnevnog reda jednom za svagda, da ne pricaju o postenju nasih prodavaca, nebulozama o marzama i visokim cijenama dobavljaca :D
mickey84

#16071 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

^ indirektno sam vec odgovorio, da su marze 10-30% u maloprodajama. To, bar po meni, nije klepanje, jer su u svim ostalim granama znatno vise. Takodje, sto se tice stvarnih radnji, cijena moze dosta varirati i od trenutka nabave zbog vise parametara: kretanje cijene dolara, raznorazna opravdanja/neopravdana poskupljenja u fabrikama (hint: opravdano - covid pandemija, neopravdano - nestanak struje u Samsung fabrici usljed cega je u citsvom svoj sav nand poskupio u roku 2 mjeseca za duplo :) ) itd.
Generalno svi koji pisu na ovoj temi imaju bas vise puta vece znanje od prosjecnog gradjanina, pa samim tim gledaju da za svoj novac kupe najbolje - 99% ostalih udje u bilo koju ponenutu radnju, treba mu nor graficka, vidi u radnji neku xy cijenu, izvadi pare i plati. Da nije tako, vecina radnji koje imaju vislje cijene bi se zatvorile ili bar bile primorane da prodaju po nizim cijenama.
mickey84

#16072 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

mickey84 wrote: 30/07/2020 18:28 ^ indirektno sam vec odgovorio, da su marze 10-30% u maloprodajama. To, bar po meni, nije klepanje, jer su u svim ostalim granama znatno vise. Takodje, sto se tice stvarnih radnji, cijena moze dosta varirati i od trenutka nabave zbog vise parametara: kretanje cijene dolara, raznorazna opravdanja/neopravdana poskupljenja u fabrikama (hint: opravdano - covid pandemija, neopravdano - nestanak struje u Samsung fabrici usljed cega je u citsvom svoj sav nand poskupio u roku 2 mjeseca za duplo :) ), avansno ili odgodjeno placanje itd.
Generalno svi koji pisu na ovoj temi imaju bas vise puta vece znanje od prosjecnog gradjanina, pa samim tim gledaju da za svoj novac kupe najbolje - 99% ostalih udje u bilo koju ponenutu radnju, treba mu nor graficka, vidi u radnji neku xy cijenu, izvadi pare i plati. Da nije tako, vecina radnji koje imaju vislje cijene bi se zatvorile ili bar bile primorane da prodaju po nizim cijenama.
Ps. Odgovaram s’ mobilnog pa je nesto opasno izbagovalo :/.
Demonijak

#16073 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Demonijak »

mickey84 wrote: 30/07/2020 18:28 ^ indirektno sam vec odgovorio, da su marze 10-30% u maloprodajama. To, bar po meni, nije klepanje, jer su u svim ostalim granama znatno vise. Takodje, sto se tice stvarnih radnji, cijena moze dosta varirati i od trenutka nabave zbog vise parametara: kretanje cijene dolara, raznorazna opravdanja/neopravdana poskupljenja u fabrikama (hint: opravdano - covid pandemija, neopravdano - nestanak struje u Samsung fabrici usljed cega je u citsvom svoj sav nand poskupio u roku 2 mjeseca za duplo :) ) itd.
Indirektno jesi, al bojim se da ima ljudi koji neće shvatiti šta pričaš. Znaci u prevodu klempaju nas prodavači (zbog čega nije ni bitno). A to da li je klempanje ili nije to zavisi od osobe do osobe, meni je klempanje da mi neko uzme 100KM više za grafiku a za te pare sam recimo mogao da uzmem još rama, dobar miš ili RGB za kućište a Boga mi i na dobar ručak otići. Hvala na odgovoru i javljanju.
Averus

#16074 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Opraste na ruke :D
test_test

#16075 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by test_test »

zlo zlo wrote: 30/07/2020 17:12
test_test wrote: 30/07/2020 14:06 Evo sta reci za ovog lika:

Ako je jedna god iz procompa, znači kupio je rabljenu tamo, nove su 2/3godine. Procomp ima kompove nove i ima compove jeftinije s rabljenim dijelovima nekim, tj. s rabljenim grafičkama, to naglase garancijom da taj dio ima god garancije,.., plus ako je vadio grafičku tu iz kompa kojeg kupio tamo, pitanje je dal ima validnu garanciju za tu grafičku. Moraš se još raspitati :D
Trazio sam da uslika garanciju, iii od tad nikakva poruka nije stigla :) Ako je fake, ne znam fkt kako ljudima nije dosadno trolati na olx-u
Post Reply