Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#24776 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Zox wrote: 30/07/2020 12:50
TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 12:30
dzipalo wrote: 30/07/2020 12:25

Maska ti moze smetati samo na nacin da ti je vise vruce nego inace. Niti smanjuje kolicinu kisika u krvi niti je stetna, niti bilo koji vrag koji ljudi izmisljaju. To sto smo kukavice pa nas maska "gusi" pa aj uj ja ne mogu, meni tesko disati, i slicne gluposti pokazuju samo koliko smo sebicni i neodgovorni.
Ovakava reakcija kao tvoja, ovakav narativ i obraćanje, samo proizvodi kontra efekat. Umjesto da se dijelom solidarišeš, ti govoriš ljudima da lažu i na kraju dobijemo šta? Ti isti ti opsuju nešto, skinu masku i idu dalje. Šta si ti postigao? Suprotno od onoga što si želio.

Također, zbog medija, izjava, prijetnji i svakodnevnog vrijeđanja naroda putem tv ekrana i elektronskih medija od strane struke i pripadnika raznih štabova, ljudi ne jebu koronu ni 2%. Sve se radi pogrešno.

Zato danas idemo preko 400 'ladno.
Znaci, kratko jasno, narod je glup. Nemam ga ja sta vrijedjati, narod je glup. Da nije glup, do sad bi skontao koliko ga handri SDA u zadnjih 25 godina. Kad je ikad nas narod skontao ista pametno?
E sad, po tebi, krivi su oni sto govore da treba nositi masku, a ne oni koji opsuju pa je skinu? Tacnije, idioti. Ko da plod cuvaju, pa ih se ne smije mrko pogledati. A kao i uvijek kod nas, jedva cekaju da se za bilo sta uvrijede. Pa da onda uinat opet ispadnu glupi. S kime da se solidarisemo, izvini? S papcinama?
Treba govoriti da se nosi maska a ne na ovakav način. Na kraju krajeva, JA dajem platu i Mirsadi i Goranu i Vladi i kriznim štabovima i svima i očekujem da me poštuju. Dokle god ih ja plaćam, imam pravo i da ih kritikujem i da se osjećam uvrijeđeno.

Tačka.
Zox

#24777 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

Naravno da nemas pravo da se osjecas uvrijedjeno. I JA IH PLACAM, da mi osiguraju zivot, to je prioritet. A to sto se ti osjecas uvrijedjeno, placy tugy :( :( :( Jako mi je zao.
splinter

#24778 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Previše se očekuje od medicinske struke općenito, a u situacijama poput ove (kada postoji problem globalnih razmjera) potrebno je uključenje stručnjaka iz mnogih oblasti ali i šire zajednice.
Odgovornost polazi od sviju nas. Ako nemamo neku urođenu, autoimunu ili stečenu hroničnu bolest, onda imamo izbor odlučiti kako da živimo: zdravo ili nezdravo.
Naš narod općenito živi nezdravo: prekomjerno pušenje, pretilost, smanjenja fizička aktivnost, pretjerana upotreba alkohola, razni opijati u opticaju, svijesnost o važnosti imuniteta i podizanju istog je na nivou nule, zdrava ishrana imaginaran pojam, ako se već i trenira onda uz prekomjerno korištenje anabolika i ostalih stimulativnih sredstava. Manji broj populacije živi ili bar nastoji da živi zdravo.
O zagađenosti zraka ne treba govoriti posebno. Vidjeli smo na primjeru ovog virusa povezanost povećanog aerozagađenja, razvoja Hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i razvoja jače klinčke slike kod oboljelih ( primjeri Wuhan, Lombardija, Sarajevo . . . )
Ne mogu shvatiti da neko razmišlja na način: Šta me briga za ostale, živjet ću kako ja hoću jer imam plaćeno zdravstveno pa ako i zaglavim bolnice nek me liječe.
Ali ljudi zaboravljau da je i u idealnim uslovima kad nema pandemije broj kreveta kao i raspoloživog tručnog osoblja ograničen. Naša realnost.
Nismo čekali na državu npr. ni 2012. kad su bili veliki požari ni 2014. kad su bile neviđene poplave, mnoge stvari su ljudi sami poduzimali.
Bilo je ovdje par forumaša što su išli dole u Glogošnicu te 2012., a kad se nađeš dole, kad gori na plus 35, ne znaš ni šta je brentača ni šta naprtnjača, kako vjetar širi požar, kako izgori cijela munika u nekoliko sekundi maltene, čitav ti se život provrti pred očima, al bar znaš da si pomogao tom narodu dole i da znaju da nisu prepušteni sami sebi. Ili maj 2014. godine isto je bilo, išlo se u Maglaj, Željezno polje, Doboj itd kako ko i pomagalo koliko se moglo, odvajalo od usta da se ode tamo i pomogne tom narodu.
Dakle niko tačno ne zna šta nam donosi ova jesen, zima pa i naredno proljeće. Ali nas ništa posebno ne košta raditi intenzivno na našem imunitetu, promjeni načina života uz istovremeno provođenje osnovnih mjera zaštite.
Korist je višestruka, pa tako kod odraslih a posebno ugroženih kategorija ove mjere će djelovati preventivno i na viruse gripe, odnosno doprinjeti smanjenju njihovog širenja među populacijom, ali i smanjenju širenja ostalih sezonskih respiratornih virusa. Jačanje imuniteta kod djece, boravak djece na zraku, provođenje propisanih mjera će uticati između ostalog i na smanjenje Respiratornog sincicijskog virusa (RSV) velikog zdravstvenog problema kod male djece u zimskim mjesecima.
Japanci imaju puno bolji javno-zdravstveni sistem nego mi, pa opet biraju zdrav način života ispred nepotrebnog odlaska doktoru.
Čuvajući sebe čuvamo i druge članove zajednice, roditelje, hronične bolesnike, ali i radna mjesta na indiretkan način.
O korumpiranim političarima, nesposobnosti države, nesposobnim direktorima bolnica ali i ostalim problemima koji su gotovo neodvojivi dio ove problematike, ne bih govorio, a uostalom to su svakako nepobitne činjenice.
Ovdje je riječ o običnom čovjeku ( a takav sam i sam ) i o njegovom izboru da barem pokuša da bude zdrav i zaštiti svoje najmilije.
Tesla Edison

#24779 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Zox wrote: 30/07/2020 12:57 Naravno da nemas pravo da se osjecas uvrijedjeno. I JA IH PLACAM, da mi osiguraju zivot, to je prioritet. A to sto se ti osjecas uvrijedjeno, placy tugy :( :( :( Jako mi je zao.
:-) :-) :-)

Ja imam pravo ako hoću da hodam na rukama umjesto na nogama i to mi niko ne može oduzeti. Ni ti niti ovi koje plaćam, tako da, svaka daljnja rasprava na ovu temu je suvišna.
Tambure

#24780 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

daddy-kool wrote: 30/07/2020 12:44
Tambure wrote: 30/07/2020 12:42 kad se Covid pojavi u BiH imate ovo:

Image
Mi imamo jedan od najliberalnijih pristupa ovom virusu.
Blaži smo i od Švedske.

Šta uraditi? :?
nista se ne moze uraditi ... jaki ce postati jos jaci, slabiji ce se ugasiti i to je to.
high_volume

#24781 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 12:55 ..., JA dajem platu i Mirsadi i Goranu i Vladi i kriznim štabovima i svima i očekujem da me poštuju. Dokle god ih ja plaćam, imam pravo i da ih kritikujem i da se osjećam uvrijeđeno.

Tačka.
Dabogda da ti igdje išta radiš, ali hajd', nije tema... :-) :(
dječak sa šibicama

#24782 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Nemam nista protiv SFF i realno ako mogu kafane i dudlaone moze i SFF, ali sve mi bode oci saznanje da je isforsirano i na silu se odrzava jer je Miro uzeo lovu a ne vracaju mu se pare nazad.

Svi su festivali otkazani u regiji i sire, samo eto SFF mora.
Tesla Edison

#24783 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

high_volume wrote: 30/07/2020 13:03
TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 12:55 ..., JA dajem platu i Mirsadi i Goranu i Vladi i kriznim štabovima i svima i očekujem da me poštuju. Dokle god ih ja plaćam, imam pravo i da ih kritikujem i da se osjećam uvrijeđeno.

Tačka.
Dabogda da ti igdje išta radiš, ali hajd', nije tema... :-) :(
Kako da ne :-)
Tambure

#24784 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

u blindiranim mrtvačkim kolima, uz pratnju dugih cijevi, okupljenom masom ... ispraca se preminuli ministar.
Zox

#24785 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 13:00
Zox wrote: 30/07/2020 12:57 Naravno da nemas pravo da se osjecas uvrijedjeno. I JA IH PLACAM, da mi osiguraju zivot, to je prioritet. A to sto se ti osjecas uvrijedjeno, placy tugy :( :( :( Jako mi je zao.
:-) :-) :-)

Ja imam pravo ako hoću da hodam na rukama umjesto na nogama i to mi niko ne može oduzeti. Ni ti niti ovi koje plaćam, tako da, svaka daljnja rasprava na ovu temu je suvišna.
Pa bas tako. Sjedi u cosku uvrijedjen, poor baby :( a mi cemo ti se smijati :)
dječak sa šibicama

#24786 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Zao mi ovog ministra i on je neciji otac, sin, muz, brat.

Citam komentare nekih prijatelja na FB, uglavnom boracka populacija, sve mu po spisku skidaju. Raduju se sto je umro.
Ne razumijem, jel on bio bas takav gad, nisam upoznat.
Zox

#24787 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zox »

dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 13:04 Nemam nista protiv SFF i realno ako mogu kafane i dudlaone moze i SFF, ali sve mi bode oci saznanje da je isforsirano i na silu se odrzava jer je Miro uzeo lovu a ne vracaju mu se pare nazad.

Ludi Mrle iz Let3 je otkazao gazu za sff, a on definitivno nije ostao zabiljezen kao oprezan lik. Tu zivimo.
Ironmen

#24788 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 13:21 Zao mi ovog ministra i on je neciji otac, sin, muz, brat.

Citam komentare nekih prijatelja na FB, uglavnom boracka populacija, sve mu po spisku skidaju. Raduju se sto je umro.
Ne razumijem, jel on bio bas takav gad, nisam upoznat.

Najvise je eksalirao kad su bacili suzavac na borce i isprendrecili ih ko zadnju olos i kriminalce, nakon 2 dana jedan je borac umro direkto od posljedica suzavca, niko nikad nije odgovara za to, tada je najvise crnila navukao na sebe kao ministar..

Inace rahmet mu dusi i on je kao sto si vec rekao neciji otac, sin, muz 67 godiste vitalan i na izgled zdrav covjek...
Sociolog

#24789 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sociolog »

Doci ce Nina Badric ko da gledam
Ironmen

#24790 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

1788 testirana u BiH 305 pozitivnih, to je to po danu sto se tice nas to su nasi max kapaciteti.... Mozda se poveca ovih dana testiranje jer je napokon i DC Brcko dobilo certifikovani lab za testiranje...

Ali sada kada nam je najveci bum skroz malo i dalje testiramo volio bi od zvanicnih osoba dobiti obrazlozenje sta je u pitanju manjak testova ili ljudstva, i sta planiraju u narednom periodu odraditi po tom pitanju da se poveca broj testova na dan.

Naravno krizni stab CZ zastite i dalje suti o ovome kao i ministri zdravstva koji su nestali vec 2 mjeseca.
Logovan

#24791 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Logovan »

305...

Haman pa redovno preko 300.
Ironmen

#24792 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

Logovan wrote: 30/07/2020 13:30 305...

Ma relano po brzini sirenje i trenutnom stanju realno imamo 10-20 puta vise zarazenih po danu to je neki moj logicki zakljucak, imamo sigurno 95% asimptomskih slucajeva koji sire veoma brzo zarazu. Mozda je to i dobro vrijeme ce pokazati... Nista necemo znati bez detaljnihih analiza i veci broj nasumicnih testova na antitijela..
dječak sa šibicama

#24793 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Sebija kaze da na lageru imaju nekih 80000 testova odnosno imali su, a oko pola je iskoristeno do sada.

Sta hoce sad ovi muzicari i cevabdzije, eno okupili se, kaze oni su u problemu.

Svasta, a sta njihovi radnici koji dobiju nogu i nemaju stekove ko oni, oni nisu u problemu.
dzipalo

#24794 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dzipalo »

TESLA_EDISON wrote: 30/07/2020 12:30
dzipalo wrote: 30/07/2020 12:25
laik1981 wrote: 30/07/2020 12:07
Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?
Maska ti moze smetati samo na nacin da ti je vise vruce nego inace. Niti smanjuje kolicinu kisika u krvi niti je stetna, niti bilo koji vrag koji ljudi izmisljaju. To sto smo kukavice pa nas maska "gusi" pa aj uj ja ne mogu, meni tesko disati, i slicne gluposti pokazuju samo koliko smo sebicni i neodgovorni.
Ovakava reakcija kao tvoja, ovakav narativ i obraćanje, samo proizvodi kontra efekat. Umjesto da se dijelom solidarišeš, ti govoriš ljudima da lažu i na kraju dobijemo šta? Ti isti ti opsuju nešto, skinu masku i idu dalje. Šta si ti postigao? Suprotno od onoga što si želio.

Također, zbog medija, izjava, prijetnji i svakodnevnog vrijeđanja naroda putem tv ekrana i elektronskih medija od strane struke i pripadnika raznih štabova, ljudi ne jebu koronu ni 2%. Sve se radi pogrešno.

Zato danas idemo preko 400 'ladno.
Ovakva reakcija je blaga kakva bi trebala biti za sebicne kukavice koje ugrozavaju tudje zivote.
Zijo77

#24795 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Zijo77 »

dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 13:04 Nemam nista protiv SFF i realno ako mogu kafane i dudlaone moze i SFF, ali sve mi bode oci saznanje da je isforsirano i na silu se odrzava jer je Miro uzeo lovu a ne vracaju mu se pare nazad.

Opet kafane i dudlaone? Hajde mi objasni razliku u riziku izmedju kafane (pogotovo bašte kafane) u kojoj sjedi deset ili dvadeset ljudi i jedne firme u kojoj radi više stotina zaposlenih koji dolaze i u bliže kontakte? Gdje je veći rizik? Mogu li se zabraniti porodična druženja i sastanci na kojima ima i vrlo bliskih kontakata?
Zašto su kafane i kafići toliko na meti kada se radi o zabranama i ograničenjima? Evo pokušat ću odgovoriti, ali ovo se ne odnosi na tebe jer tebi su kafane možda poštapalice u kritikama. Naime, kod nas se poslije rata pojavio jedan sloj muslimana koji su najednom "otkrili" da baš sve odgovore na svijetu nudi vjera. Pa se oni uskočeperili, pa najednom oni pametni kao da su popili svu pamet svijeta, pa oni hoće da dijele kritike i lekcije o svemu i svačemu. Ne znaju naravno, da treba pročitati još puno knjiga osim dijelova iz Kur`ana. O njima govorim i medju njima ima onih koji bi zatvarali kafane, kafiće, dudlaone i još ponešto. Alkohol, da ne pominjem. I sve to opravdavaju rizikom od zaraze. E neće da može. Zamislite da Parižanima neko pokuša zatvoriti njihove kafiće koji su dio historije jer su se u njima sastajali i boravili najčuveniji pisci i umjetnici. Kafići, kafane i mehane su dio kulture stare nekoliko hiljada godina. Korona će biti i proći, a kafane i kafići ostaju. Kome se ne svidja neka napravi kuću sa zidom okolo visokim dva ili tri metra. I neka ostavi male otvore u zidu da hanuma može malo proviriti na sokak.
dječak sa šibicama

#24796 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Ne, nisam vjerski fanatik koji koristi koronu da se obracuna sa alkoholom.

Kafana mi samo prva pada na pamet, vise zbog nepostivanja ikakvih pravila novonastale situacije, kontam da u firmama ipak ljudi vise paze nego u kafanama. Ono sto vidim je da kafane rade kao da je sve u najboljem redu, a ne bi trebali, tu je vise kritika gazdama nego posjetiocima.
Govorilo se o nekakvom pleksiglasu, odmicanju stolova, naravno nista od toga. Vjerovatno se i spajaju stolovi, kad se malo cugne, pa se zagrle pa pjevaju. I izljube.

Mi smo trenutno navodno prvi u Europi u broju zarazenih na milion stanovnika, a opet se dobar dio gradjana ponasa ono "nece to mene, a i to je samo gripica". Pa jeste, mozda te nece, ali mozda hoce nekog tvog. Ne kontam kakva je to sebicnost.
doktor78

#24797 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktor78 »

Sociolog wrote: 30/07/2020 13:27 Doci ce Nina Badric ko da gledam
Dobar :D
Ona ionako najviše kuka, bilesi da je pala na prosjački štap
Ironmen

#24798 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 30/07/2020 13:36 Sebija kaze da na lageru imaju nekih 80000 testova odnosno imali su, a oko pola je iskoristeno do sada.

Sta hoce sad ovi muzicari i cevabdzije, eno okupili se, kaze oni su u problemu.

Svasta, a sta njihovi radnici koji dobiju nogu i nemaju stekove ko oni, oni nisu u problemu.
Sutra nam dolazi 100 000 testova mislim da je to Fadil Novalic juce izjavio...
doktor78

#24799 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktor78 »

Ironmen wrote: 30/07/2020 13:33
Logovan wrote: 30/07/2020 13:30 305...

Ma relano po brzini sirenje i trenutnom stanju realno imamo 10-20 puta vise zarazenih po danu to je neki moj logicki zakljucak, imamo sigurno 95% asimptomskih slucajeva koji sire veoma brzo zarazu. Mozda je to i dobro vrijeme ce pokazati... Nista necemo znati bez detaljnihih analiza i veci broj nasumicnih testova na antitijela..
Za kakve sam sve slučajeve čuo proteklih dana: poznanici bili na svadbi u junu, sad priznaju da par dana nisu imali osjet okusa i mirisa. Naravno, čitavo to vrijeme su normalno radili i kretali se.
Drugoj poznanici brat i snaha dolazili i z Njemačke, po povratku se testirali- pozitivni. Da li se ona negdje javila da se testira? Jok.
Treći poznanik isto tako danima bio bez okusa i mirisa. Da li je prijavljivao? Ne, jer ima kafić i ostade bez zarade.
Sve u svemu, ovo je još i dobro kakvi smo.
daddy-kool

#24800 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Što jedan kolega ima običaj reći:

"Kome ba mi da se prilagođavamo?"
Locked