Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#24676 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Što čitaš ako ti stvara psihičke tegobe?
biglebovski

#24677 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Zato što ste je provukli kroz sve segmente društva, teško da se možeš oduprijeti, i zato ja volim citirati jednog hrvatskog doktora koji je sličnu kampanju za svinjsku gripu nazvao medijskim terorizmom. Svaki terorizam ostavlja posljedice po nevinim... Pa i psihičke.
BadBoy

#24678 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

biglebovski wrote: 29/07/2020 22:50 Zato što ste je provukli kroz sve segmente društva, teško da se možeš oduprijeti, i zato ja volim citirati jednog hrvatskog doktora koji je sličnu kampanju za svinjsku gripu nazvao medijskim terorizmom. Svaki terorizam ostavlja posljedice po nevinim... Pa i psihičke.
Mnogo si stresiran zbog upisa na tamo nekom forumu. Chill, isključi se i nemoj se opterećivati
biglebovski

#24679 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

BadBoy wrote: 29/07/2020 22:51
biglebovski wrote: 29/07/2020 22:50 Zato što ste je provukli kroz sve segmente društva, teško da se možeš oduprijeti, i zato ja volim citirati jednog hrvatskog doktora koji je sličnu kampanju za svinjsku gripu nazvao medijskim terorizmom. Svaki terorizam ostavlja posljedice po nevinim... Pa i psihičke.
Mnogo si stresiran zbog upisa na tamo nekom forumu. Chill, isključi se i nemoj se opterećivati
Hvala doktore na savjetu. :thumbup: :-D
splinter

#24680 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ne znam kakvo je sad to kolektivno tripovanje o nekim koronašima, koji valjda prave neki veliki hajp na temu Covid po standardnoj balkanskoj doktrini pravljenja od muhe slona.
Ja ovdje vidim pojedine forumaše koji pokušavaju ukazati na opasnost i potencijalne probleme tokom aktuelne pandemije i razmijeniti mišljenja sa ostalim.
Ni nauka nema odgovore na masu pitanja, a kamoli domaće nadležne institucije i logično ljudi osjećaju potrebu da sami potraže odgovore na trenutno itekako aktuelna pitanja.
Ne znam kad sam zadnji put pročitao prijedlog o totalnom lockdown-u, zatvaranju u kuće, zatvaranju granica, motanju kablova i gašenju svega. Ako je toga i bilo u zadnjih 10 - 15 dana npr ok, ja ne znam , informišite me.
Pojedinci ovdje odvoje neko svoje vrijeme da bi pokušali ukazati na neke stvari i razmijeniti najnovije korisne informacije.
Većina se slaže o nužnosti provođenju mjera barem onih koje svi ko pojedinačno možemo provesti, ali nikakvo ključanje ne dolazi u obzir.
Jbg, Corona name je promijenila živote? Pa promijenila ih je NBA zvijezdama, Američkim kongresmenima, vlasnicima aviokompanija, holivudskim zvijezdama, pjevačima, pa na kraju i nama napaćenim Bošnjama.
Ako neko ovdje ima dokaze da su ovi svi u zabludi, pa brate neka ih iznese i nek odmah sutra ukine testiranja, raspusti izolatorije, rasproda ventilatore i stavi tačku na i. Nikakav problem.
NelsonM

#24681 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

splinter wrote: 29/07/2020 23:14 Ne znam kakvo je sad to kolektivno tripovanje o nekim koronašima, koji valjda prave neki veliki hajp na temu Covid po standardnoj balkanskoj doktrini pravljenja od muhe slona.
Ja ovdje vidim pojedine forumaše koji pokušavaju ukazati na opasnost i potencijalne probleme tokom aktuelne pandemije i razmijeniti mišljenja sa ostalim.
Ni nauka nema odgovore na masu pitanja, a kamoli domaće nadležne institucije i logično ljudi osjećaju potrebu da sami potraže odgovore na trenutno itekako aktuelna pitanja.
Ne znam kad sam zadnji put pročitao prijedlog o totalnom lockdown-u, zatvaranju u kuće, zatvaranju granica, motanju kablova i gašenju svega. Ako je toga i bilo u zadnjih 10 - 15 dana npr ok, ja ne znam , informišite me.
Pojedinci ovdje odvoje neko svoje vrijeme da bi pokušali ukazati na neke stvari i razmijeniti najnovije korisne informacije.
Većina se slaže o nužnosti provođenju mjera barem onih koje svi ko pojedinačno možemo provesti, ali nikakvo ključanje ne dolazi u obzir.
Jbg, Corona name je promijenila živote? Pa promijenila ih je NBA zvijezdama, Američkim kongresmenima, vlasnicima aviokompanija, holivudskim zvijezdama, pjevačima, pa na kraju i nama napaćenim Bošnjama.
Ako neko ovdje ima dokaze da su ovi svi u zabludi, pa brate neka ih iznese i nek odmah sutra ukine testiranja, raspusti izolatorije, rasproda ventilatore i stavi tačku na i. Nikakav problem.
Mah sve je lakse nego vjerovati u struku. A naucnici nikad nece reci da je nesto 100% tacno jer je u to u suprotnosti sa istrazivackim mentalitetom, ne postoje apsolutne istine. I sad ako kazu da u vecini slucajeva smatraju da maska i distanca pomazu, uvijek ima tih fejsbuk teoreticara koji ce reci a vidis nisu ni oni 100% sigurni. isto kao sa vakcinom i autizmom. ili sa 5g. hajd ako nista sad ce gomila ljudi doktorate raditi na temu uticaja 5g na zdravlje :)
high_volume

#24682 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Mogy87 wrote: 29/07/2020 20:06 Slazem se. Ali nije posteno da ljudi poput Splintera koji su toliko ulozili u sebe svoje najbolje godine protrace u ovakvom drustvu. Znam ja da je to defetisticki pristup, ali takvi ljudi zasluzuju vise.
@Splinterovo obrazovanje je medicinsko, po zanimanju je ljekar, čiji je temeljni zadatak pomoć ljudima u njihovim bolestima da se izliječe, i pomoć društvu u kriznim zdravstvenim situacijama da otklone opasnost i da djeluju preventivno. Ne vjerujem da mu je prioritetni cilj obavljanje medicinske djelatnosti radi stvaranja profita. Kao i svakom drugom ljekaru, u skladu sa Zakletvom, najprije treba ljudima pomoći, pa tek poslije ostvariti novac za preživljavanje i reprodukciju.

Ako ljekar stiče svoje znanje medicinskim naukama prioritetno zbog novca, onda neke se i ne obrazuje :-)
Mogy87

#24683 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

high_volume wrote: 29/07/2020 23:28
Mogy87 wrote: 29/07/2020 20:06 Slazem se. Ali nije posteno da ljudi poput Splintera koji su toliko ulozili u sebe svoje najbolje godine protrace u ovakvom drustvu. Znam ja da je to defetisticki pristup, ali takvi ljudi zasluzuju vise.
@Splinterovo obrazovanje je medicinsko, po zanimanju je ljekar, čiji je temeljni zadatak pomoć ljudima u njihovim bolestima da se izliječe, i pomoć društvu u kriznim zdravstvenim situacijama da otklone opasnost i da djeluju preventivno. Ne vjerujem da mu je prioritetni cilj obavljanje medicinske djelatnosti radi stvaranja profita. Kao i svakom drugom ljekaru, u skladu sa Zakletvom, najprije treba ljudima pomoći, pa tek poslije ostvariti novac za preživljavanje i reprodukciju.

Ako ljekar stiče svoje znanje medicinskim naukama prioritetno zbog novca, onda neke se i ne obrazuje :-)
Ni u jednom trenutku nisam mislila na ostvarivanje zarade i licne dobiti. Govorila sam o mogucnosti covjeka da se profesionalno ostvari, donese neku novu vrijednost u svijet.
Mislis li da je ljekarima u BiH koji su to odabrali kao svoj poziv lako raditi s obzirom na stanje u zdravstvu? Nedostatak opreme, lijekova, ulaganja? O istrazivanjima da ne govorim.
U Hrvatskoj se desio/desava se egzodus ljekara. Svi koji su otisli su rekli da to nisu uradili radi novaca vec radi sistema i uslova u kojim su radili.
palermo

#24684 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Mogy87 wrote: 29/07/2020 23:38
U Hrvatskoj se desio/desava se egzodus ljekara. Svi koji su otisli su rekli da to nisu uradili radi novaca vec radi sistema i uslova u kojim su radili.
Ma kakav sistem, uslovi, trice i kucine...ti u Hrvatskoj sto su otisli, otisli su zbog para. A to sta oni izjavljuju okaci macku o rep. Vjeruj mi.
high_volume

#24685 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Ni u jednom trenutku nisam mislila na ostvarivanje zarade i licne dobiti. Govorila sam o mogucnosti covjeka da se profesionalno ostvari, donese neku novu vrijednost u svijet.
Mislis li da je ljekarima u BiH koji su to odabrali kao svoj poziv lako raditi s obzirom na stanje u zdravstvu? Nedostatak opreme, lijekova, ulaganja? O istrazivanjima da ne govorim.
Od ovog posta ne želim spominjati @Splinterovu poziciju ljekara, nije korektno da mi raspravljamo njegovu sudbinu i životni put.

Ali ću još jednom napisati da i za ljekare, vrhunskog znanja i sposobnosti, jednako kao i za one koji to nisu, u BiH ima dovoljno prostora za razvoj njihovih umijeća i naučnih dostignuća. Imamo i opremu, postoji i podrška društva, politike, svih nas, sve za one koji hoće i žele ovdje raditi.

jedina je razlika što u BiH ne mogu zaraditi novac u količinama koje im mogu platiti "Zapadne" države i njihove državne i privatne institucije.
Mogy87

#24686 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

high_volume wrote: 29/07/2020 23:52

Od ovog posta ne želim spominjati @Splinterovu poziciju ljekara, nije korektno da mi raspravljamo njegovu sudbinu i životni put.

Ali ću još jednom napisati da i za ljekare, vrhunskog znanja i sposobnosti, jednako kao i za one koji to nisu, u BiH ima dovoljno prostora za razvoj njihovih umijeća i naučnih dostignuća. Imamo i opremu, postoji i podrška društva, politike, svih nas, sve za one koji hoće i žele ovdje raditi.

jedina je razlika što u BiH ne mogu zaraditi novac u količinama koje im mogu platiti "Zapadne" države i njihove državne i privatne institucije.
Ako raspolazes informacijama da je boldurano zaista tako to me jako raduje :thumbup:
splinter

#24687 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Ma nije samo stvar medicinara, medicinskog osoblja, mikrobiologa, genetičara, svih onih koji su uključeni u javno zdravstvo.
Nama trebaju svi ljudi, a gubitak svakog stručnjaka se osjeti u finkcionisanju države. Za mene pandemija poput ove ima nužno 3 vala . Prvi je direktan udar i gubitak ljudi usljed povećanja broja smrtnih slučajeva. Drugi je socioekonomski aspekt i strašne posljedice koje nastaju usljed narušene ekonomije. Treći je ugroženo mentalno stanje velikog broja ljudi, usljed gubitka najmilijih, gubitka radnih mjesta itd.
Kako se izboriti s ovim je ogroman izazov i za mnogo naprednija društva nego li je naše.
daddy-kool

#24688 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Velika većina 90% to uradi zbog društvenog položaja i novca, i to je tako oduvijek.

that jurisprudence, medicine, and the other sciences, secure for their cultivators honors and riches;
-Rene Descartes, Discourse on the Method
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#24689 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

high_volume wrote: 29/07/2020 23:28 čiji je temeljni zadatak pomoć ljudima u njihovim bolestima da se izliječe
Dok on radi to, da kakvi savjetnici, kvazipolitičari ubiru kajmak? Ako rad medicinara ne prati profit, taj rad nece biti kvalitetan, jer ce biti opterecen drugim stvarima.
Mogy87

#24690 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

palermo wrote: 29/07/2020 23:47
Ma kakav sistem, uslovi, trice i kucine...ti u Hrvatskoj sto su otisli, otisli su zbog para. A to sta oni izjavljuju okaci macku o rep. Vjeruj mi.
Mozda sam onda samo ja naivna da je medicina poziv, a ne zanimanje.
daddy-kool

#24691 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Ne treba nikoga idealizovati.
Mogy87

#24692 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

I generalizacija je majka svih zaj...
high_volume

#24693 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

daddy-kool wrote: 29/07/2020 23:57
Velika većina 90% to uradi zbog društvenog položaja i novca, i to je tako oduvijek.
Prije nekoliko godina ležao sam na Koševu 10-tak dana. Liječio me je i ljekar stažist iz Sudana. Kategorično je odbijao pitanja da ostane u BiH ili da ide negdje na Zapad. Kaže došao je u BiH na nagovor oca zbog Tita, da nauči medicinu i da se vrati u svoju državu da liječi ljude.
daddy-kool

#24694 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

high_volume wrote: 30/07/2020 00:03
daddy-kool wrote: 29/07/2020 23:57
Prije nekoliko godina ležao sam na Koševu 10-tak dana. Liječio me je i ljekar stažist iz Sudana. Kategorično je odbijao pitanja da ostane u BiH ili da ide negdje na Zapad. Kaže došao je u BiH na nagovor oca zbog Tita, da nauči medicinu i da se vrati u svoju državu da liječi ljude.
Ima i onih 10%.
Hendrix

#24695 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

splinter wrote: 29/07/2020 23:14 Ne znam kakvo je sad to kolektivno tripovanje o nekim koronašima, koji valjda prave neki veliki hajp na temu Covid po standardnoj balkanskoj doktrini pravljenja od muhe slona.
Pa problem je u konstantnoj polarizaciji koja je nametnuta od ovih teoreticara zavjera, ako nisi s njima onda si Koronas. Ide dotle da ovde pisu kako ljudi hoce da budu zatvoreni kao da smo neki asocijalni manijaci, ovce koje se kontrolisu s maskama itd...totalno odsustvo logike je prisutno u socijalnim medijima.

Isti klinac ako nisi sa SDA onda si automatski komunista, jer nema opcije u kojoj ti mozes iznijeti kontra misljenje a da nisi pripadnik druge strane. Moras zauzeti stranu ili ti je oni pripisu pa ti je svejedno. Ne mozes prezirati SDA i komunizam u isto vrijeme, isto kao sto ne mozes biti zgrozen nasim zdravstvenim sistemom ali i neodgovornim ponasanjem obicnog naroda.

Ljudi jednostavno nisu svjesni koliko ovaj virus moze narasti u vrlo kratko vrijeme i kada se sprijeci masovno sirenje onda se javljaju pametnjakovici sa konstatacijama kao eto samo bezze dizete paniku. Italija eto bila u onakvoj krizi iz zajebancije, sve svjetske ekonomije u padu opet iz neke zajebancije i tamne zavjere.

Najlakse je prihvatiti da je sve ovo zavjera i da mi nista ne mozemo tu uraditi, prepustiti se bozijim davanjima kao sto je bilo u doba kuge i pisati u komentarima svakome dodje njegovo vrijeme da umre. Vrlo jednostavan nacin za brisanje vlastite odgovornosti prema drustvu.
Last edited by Hendrix on 30/07/2020 00:12, edited 1 time in total.
Mea_parvitas

#24696 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mea_parvitas »

Zasto je ljekar svugdje medju najplacenijim zanimanjima? Pa zato jer je medju najtezim pozivima. Poseri drzavu gdje za iste nema mjesta, a i kad ga ima radis za posranih 1600 KM, a moras imati dobre veze da specijaliziras ono sto zelis. I ko je onda lud da ostane?
splinter

#24697 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Živim za dan kada ću ujutro ustati i više neće biti brojača bolesnih i mrtvih na portalima niti igdje, kada ću moći zagrliti oca bez ustručavanja i distance, uzeti djete za ruku i odvesti gdje poželi.
Kada ljudi neće nositi maske a sve radnje će normalno raditi. Kada ću moći kao čovjek pogledati tekmu grleći prvog do sebe kada zabijemo gol. Kad neće više biti nastave za djecu samo online. Kada ću moći prelaziti granice bez testova.
Bakterije, viruse, protozoe, rikecije, gljivice i prione poštujem. Ali svaki dan života je jedinstven i neponovljiv da bih ga ostao željan živeći na pola života. Neka pokušaju oni opet ali neki drugi put.
Ne mora se samo pomoći ljudima liječeći ih . Može im se pomoći i tražeći viruse prije nego ono nađu nas.
To je ta vječita bitka koja traje vječno a sakrivena od očiju javnosti. Tamo se dobija ovaj rat . . .
high_volume

#24698 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

splinter wrote: 30/07/2020 00:17 Živim za dan kada ću ujutro ustati i više neće biti brojača bolesnih i mrtvih na portalima niti igdje, kada ću moći zagrliti oca bez ustručavanja i distance, uzeti djete za ruku i odvesti gdje poželi.
Kada ljudi neće nositi maske a sve radnje će normalno raditi. Kada ću moći kao čovjek pogledati tekmu grleći prvog do sebe kada zabijemo gol. Kad neće više biti nastave za djecu samo online. Kada ću moći prelaziti granice bez testova.
Bakterije, viruse, protozoe, rikecije, gljivice i prione poštujem. Ali svaki dan života je jedinstven i neponovljiv da bih ga ostao željan živeći na pola života. Neka pokušaju oni opet ali neki drugi put.
Ne mora se samo pomoći ljudima liječeći ih . Može im se pomoći i tražeći viruse prije nego ono nađu nas.
To je ta vječita bitka koja traje vječno a sakrivena od očiju javnosti. Tamo se dobija ovaj rat . . .
Ti si jedna izuzetno pozitivna osoba :thumbup:
DEMONIKA

#24699 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

high_volume wrote: 30/07/2020 00:21
splinter wrote: 30/07/2020 00:17 Živim za dan kada ću ujutro ustati i više neće biti brojača bolesnih i mrtvih na portalima niti igdje, kada ću moći zagrliti oca bez ustručavanja i distance, uzeti djete za ruku i odvesti gdje poželi.
To je ta vječita bitka koja traje vječno a sakrivena od očiju javnosti. Tamo se dobija ovaj rat .
. .
Ti si jedna izuzetno pozitivna osoba :thumbup:
:shock:

jok mi ostali živimo da širimo virus i grlimo obitelje da ih ubijemo, kao sto ovdje neka osoba reče i nije dobila ban

zar to Bill već ne rješava, da bude svijet bez virusa
tamo se ne dobija rat, virusi su nepredvidivi, rat je tu izgubljen
Sanjarko

#24700 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Sanjarko »

Mea_parvitas wrote: 30/07/2020 00:11 Zasto je ljekar svugdje medju najplacenijim zanimanjima? Pa zato jer je medju najtezim pozivima. Poseri drzavu gdje za iste nema mjesta, a i kad ga ima radis za posranih 1600 KM, a moras imati dobre veze da specijaliziras ono sto zelis. I ko je onda lud da ostane?
Tolike plate imaju tehnicari i medicinari, ne naravno svi, u svakom kantonu i opstini. Doktori imaju 2,5-3 hiljade KM, opet ne svi naravno, u svakom kantonu i opstini. Gdje su tu koverte sto uzimaju mnogi od pacijenata a narod iz straha nece da to prijavi, jos mnogi rade salabajzerski u drzavnim ustanovama a da bi pacijenti isli privatno u njihove privatne ordinacije.
Locked