doremifa wrote: ↑29/07/2020 12:17
"Obavještavam vas da je danas na 27. Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno usvojena moja ZASTUPNIČKA INICIJATIVA (DEKLARACIJA) od šest tačaka koju sam napisao u decembru 2019. inspirisan inicijativom (deklaracijom) koju je pokrenuo klub SDA u vezi dodjele Nobelove nagrade austrijskom književniku Peter Handke, a koju smo usvojili na 16. Radnoj sjednici 11. Decembra 2019.
Osjetio sam potrebu da se konačno napiše i usvoji deklaracija u kojoj će Kanton Sarajevo, u neku ruku Sarajevo kao glavni grad BiH, jednako, bez pristrasnosti i duplih aršina tretirati sve one koji ignorišu i negiraju genocide, tj. sve one zemlje čije vlade nisu usvojile Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, zajedno sa svima onima koji djeluju u Kantonu Sarajevo, a koje vlade tih zemalja finansijski i politički podržavaju.
Važno je da javnost BiH zna o kojim sve zemljama se radi i ko su sve politički i gospodarski eksponenti, partneri i predstavnici tih vlada i vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo, kao i koji sve mediji i politički subjekti su od vladajućih stranaka i vlada zemalja koje nisu usvojile Deklaraciju o genocidu u Srebrenici primali donacije ili finansijsku pomoć.
Iskreno, nisam očekivao da će ova deklaracija biti usvojena, tj. da će vladajuća koalicija insistirati na nekim nedostacima, pravnim detaljima, ili da će biti protiv nje, u prvom redu zbog Turske, ali, na moje iznenađenje, usvojena je jednoglasno. (Što je najinteresantnije jedna od tih zemalja je i sama BiH, pa ćemo vidjeti na šta će ovo da liči u praksi.)
Dakle, Skupština Kantona Sarajevo:
1. Osuđuje svako negiranje genocida smatrajući sve koje imaju direktnu ili indirektnu finansijsku/političku pomoć i podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - nepoželjnim u Kantonu Sarajevo.
2. Prekida svaku saradnju sa poslovnim subjektima, bankama, političkim i drugim organizacijama, društvima, medijima i pojedincima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku/političku pomoć i podršku od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
3. Zahtijeva od Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida koji bi jasno definisao sankcije za one koji to čine i koji bi definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici - sve dok to one ne učine.
4. Zahtijeva da Vijeće ministara BiH potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još uvijek nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
5. Zahtijeva da se Zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja Holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti definiše i zabrana djelovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija, društava, pojedinaca i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida.
6. Poziva Predsjedništvo BiH, sve skupštine kantona u Federaciji BiH, kao i entitetske skupštine da se pridruže ovoj inicijativi.
Obrazloženje:
Smatram da pozitivnim izjašnjavanjem o ovih šest tačaka i pridruživanjem ovoj inicijativi, moje kolege zastupnici u ovoj i drugim skupštinama, uključujući Predsjedništvo BiH, kao i šefove stranaka vladajućih koalicija, ne samo da imaju priliku na djelu pokazati i izraziti svoje domoljublje i državničko ponašanje, već i svoju predanost istinskim ljudskim vrijednostima, čime će na adekvatan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici."