Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#29776 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

dust71000 wrote: 28/07/2020 19:19
Mogy87 wrote: 28/07/2020 19:08
dust71000 wrote: 28/07/2020 19:04
Naravno, ali bi osnovni cilj trebao bìti što manja smrtnost. Ili misliš drugačije ?
Naravno. Ali nemamo svi istu startnu poziciju. Mislis da je lakse iskontrolisati stvari u Berlinu koji ima stanovnika kao cijela BiH na 900 kvadratnih kilometara?
Da je lakse provoditi TTI (TEST TRACE ISOLATE) kad imas stanovnistvo koje je u prosjeku fukara i odlazi na ljetovanje jednom godisnje ili kad ti bukvalno sve nacije na svijetu dolaze/odlaze iz grada/drzave?
Svaka država radi sa onim što ima, ili ne radi, kao kod nas zadnja dva mjeseca. Rezultati su takvi kakvi su.
I hvala Bogu da su takvi rezultati. Jer smrtnost se ne moze tako jednostavno lazirati u digitalno doba.
Ono sto znam da nije nasom zaslugom. Ni naroda, ni donosioca i implementatora mjera. I daj Boze da na ovom ostane.
Last edited by Mogy87 on 28/07/2020 19:26, edited 1 time in total.
Mogy87

#29777 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 28/07/2020 19:23 Korona vs. Estrada? Preživjeli estradni radnik: vraćam se korijenima? Spas od korone je u poljoprivredi, tvrdi?

Cetinski: Posvećujem se poljoprivredi. Kolege, još dugo ništa od zarade na koncertima

https://www.index.hr/magazin/clanak/cet ... 01432.aspx

Odlučio je, kaže, napraviti desetak staklenika i baviti se poljoprivredom.

"Vraćam se i korijenima, vraćam se DJ-iranju", rekao je i dodao da početkom kolovoza ima prvi nastup kao DJ nakon dugo godina.

Image
Hoce to kad imas skup hobi da se ozenis svaki put kad se zaljubis :lol:
biglebovski

#29778 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Uzrok smrti - bolesti respiratornog sistema - EUplus - 2016. godina -

Image
muhafuca

#29779 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muhafuca »

Svedska - stanje od pocetka do danas.

Image

Code: Select all

https://www.unz.com/mwhitney/sweden-the-one-chart-that-matters/
last mohicans

#29780 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

muhafuca wrote: 28/07/2020 19:43 Svedska - stanje od pocetka do danas.

Image

Ono sto mi prolazimo sad,oni su u aprilu i maju.
RandomAndCasual

#29781 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by RandomAndCasual »

Bill Gates kaze da testiranje na Coronu
Nista ne valja jer je presporo :D

Mora da on ima neke nove testove pa sad ovi dosadasnji nevaljaju a njegovi ce biti super :-)

Ebe lud zbunjenog ovdje

https://www.newsweek.com/bill-gates-says-majority-us-coronavirus-testing-complete-waste-because-it-takes-too-long-1521006
GAU8

#29782 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

biglebovski wrote: 28/07/2020 19:38 Uzrok smrti - bolesti respiratornog sistema - EUplus - 2016. godina -

Image
Hoce reci, neke od EU-zemalja ce imati dvostruko veci broj smrti od respiratornih oboljenja ove godine....
dok neke druge nece imati znacajnu razliku...
biglebovski

#29783 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 28/07/2020 20:34
biglebovski wrote: 28/07/2020 19:38 Uzrok smrti - bolesti respiratornog sistema - EUplus - 2016. godina -

Image
Hoce reci, neke od EU-zemalja ce imati dvostruko veci broj smrti od respiratornih oboljenja ove godine....
dok neke druge nece imati znacajnu razliku...
Čisto da imamo da uporedimo. Da se ne razbacujemo zaključcima i predviđanjima. :-D
Tambure

#29784 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

Who ne da da se rade obdukcije, zasto?
Hendrix

#29785 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

biglebovski wrote: 28/07/2020 16:06 Velika Britanija, Španija, Italija, Francuska, crna Belgija.... Njemačka, Danska, katastrofa. A šta reći za Državu New York, The death rate from COVID-19 in the state of New York is 168 per 100,000 people. New York is one of the states with the highest number of COVID-19 cases., potpuni debakl, ljude u masovne grobnice sahranjivali... Vlade tih zemalja su uradile nedovoljno da zaštite svoje najugroženije i najmilije. Toliki budžeti, bogatstvo, takvi zdravstveni sistemi.. I opet, pomor jadnih ljudi. Valjda će se neko sjetiti i tužiti vlade tih država za očigledan nemar sa katastrofalnim posljedicama po njihove najugroženije, najmilije i najdraže...
Svi ti budzeti su uvijek nedovoljni jer je veliki dio sistema privatizovan, to na papiru izgleda kao bogata zemlja gdje svi imaju sve dostupno ali je realnost skroz drugacija. NY pogotovo svi znamo iz filmova kao cool grad gdje je zivot ludnica...ali to je sve paravan. Svaki cent se stedi na svakom koraku, pa moj jaran je tamo zivio 5 godina nikada nije imao ves mashinu u stanu nego ide u podrum da pere ili u one javne veseraje. Nema se para da se provede mreza i stanovi su minimum ono da mozes reci da je stan...i tako redom svaki segment grada, javni prevoz, zdravstvo...prljavstina na svakom koraku.

USA takodjer izgleda kao jedna zemlja ali tu je 50 drzava od koje svaka vuce sebi i dosta je nivoa vlasti i finansije su odvojene, Kaliforniju apsolutno ne interesuje problem u NY kao sto ni ove ne interesuje kad Kalifornija gori...ima tu svega i mene ne cudi kako su lose reagovali. USA je bogata na papiru i u vojnom smislu ali ako odes malo i zivis tamo vidis jednostavno fukarluk na svakom koraku i vjecito rezanje troskova i privatizacija svega.

Pa pocetkom Korone privatna firma koja upravlja kamerama za prolazak kroz crveno svjetlo se zalila kako im je opao promet i traze pomoc...e ba, privatizovali saobracajne kamere a kamoli sta drugo.
dust71000

#29786 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dust71000 »

Mogy87 wrote: 28/07/2020 19:24
dust71000 wrote: 28/07/2020 19:19
Mogy87 wrote: 28/07/2020 19:08
Naravno. Ali nemamo svi istu startnu poziciju. Mislis da je lakse iskontrolisati stvari u Berlinu koji ima stanovnika kao cijela BiH na 900 kvadratnih kilometara?
Da je lakse provoditi TTI (TEST TRACE ISOLATE) kad imas stanovnistvo koje je u prosjeku fukara i odlazi na ljetovanje jednom godisnje ili kad ti bukvalno sve nacije na svijetu dolaze/odlaze iz grada/drzave?
Svaka država radi sa onim što ima, ili ne radi, kao kod nas zadnja dva mjeseca. Rezultati su takvi kakvi su.
I hvala Bogu da su takvi rezultati. Jer smrtnost se ne moze tako jednostavno lazirati u digitalno doba.
Ono sto znam da nije nasom zaslugom. Ni naroda, ni donosioca i implementatora mjera. I daj Boze da na ovom ostane.
Neki razlog postoji da je razlika tolika, i to ne samo u BiH. U Hrvatsku je samo u julu ušlo 2 miliona stranih turista:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/u-s ... 01099.aspx
a ima mnogo bolje rezultate od Njemačke. I to uz Plenkovica koji pod sumnjom da je zarazen vodi predizbornu kampanju, predizbornim skupovima i svim ostalim fulama.
BiH bez mjera, a i kada smo ih imali to su bili Seranic, Solak i Fikro malinar. Zemlja sa čini mi se drugom najvećom dijasporom na svijetu, Bajramom i drugim vjerskim praznicima u ovom periodu. Kriza u Sandžaku u kojem veliki dio stanovništva ima familiju i gomilom uvezenih slučajeva odatle.
Srbija sa izborima, derbijem pred 20000 hiljada ljudi, Nestorovicem i kompletnom svitom pacijenata oko Vučića koja se bavila Coronom.
I u svim ovim zemljama manja smrtnost u odnosu na hvaljenu Njemačku. Neko bi se kada sve ovo prodje vjerovatno trebao malo pozabaviti analizom kako i zašto.
sadie_forever

#29787 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

last mohicans wrote: 28/07/2020 20:11

Image

Ako ista znamo to je da pravila nema..U bosni je i april bio haotican a juli jos gori
sadie_forever

#29788 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

laik1981 wrote: 28/07/2020 17:49
Mogy87 wrote: 28/07/2020 17:19
laik1981 wrote: 28/07/2020 17:15
Al njemci su kulturni i distancirani, a mi smo stoka koja se grli i ljubi.. Zamisli koji smo mi kreteni. Neki od nas su i svoje roditelje znali zagrliti dok je ovo trajalo. To je isto kao da smo pucali u njih.. Dobro je iko ziv ostao..
Sad pretjerujes. Ogromna je razlika izmedju toga sto si naveo i upravo radi svojih roditelja staviti masku i odrzavati distancu, preskociti more u Neumu ili pijanku u kafani. Ako tvrdis da se svi u BiH pridrzavaju tih osnovnih stvari upravo radi svojih roditelja grdno se varas.
Ma zaobilaziti i roditelje dok ovo ne prodje. Sto je sigurno, sigurno je. Bajram im cestitati preko vibera. Gluho bilo otici im i poljubiti ih.. A kada sve prodje smjestiti ih u staracke domove, kako to rade u civilizivanoj evropi i obilaziti maksimalno dva puta godisnje. Ugledati se na evropljane. Tamo ce bolje brinuti o njima. Djeca su najveca opasnost za svoje roditelje, a unuci za svoje nane i dede. "Novo normalno" kaze da sto smo udaljeniji od njih, to ih vise volimo.
Sta fali starackim domovima? Eto neka arapi turci mi se zgrozavamo od toga no vidimo ciji starci zive po 95 god a ciji jedva 75(nasi)..gori su ovi sto roditelje drze u kuci a jedva cekaju da umru
omar little

#29789 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by omar little »

Tambure wrote: 29/07/2020 00:02 Who ne da da se rade obdukcije, zasto?
da bi ti mogao umislii da si pametan i bistar.
Hendrix

#29790 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hendrix »

laik1981 wrote: 28/07/2020 17:49 Ma zaobilaziti i roditelje dok ovo ne prodje. Sto je sigurno, sigurno je. Bajram im cestitati preko vibera. Gluho bilo otici im i poljubiti ih.. A kada sve prodje smjestiti ih u staracke domove, kako to rade u civilizivanoj evropi i obilaziti maksimalno dva puta godisnje. Ugledati se na evropljane. Tamo ce bolje brinuti o njima. Djeca su najveca opasnost za svoje roditelje, a unuci za svoje nane i dede. "Novo normalno" kaze da sto smo udaljeniji od njih, to ih vise volimo.
Ti fakat ono ekstreme neke lupas ovde, jel i to dio te tvoje teorije zavjere...da nas namjerno odvajaju od roditelja?!?!

Na zapadu je normalno da te babo sutne iz kuce kad napunis 18 godina, kod nas nije niti ce ikada biti jer ne mozes ti porediti sistem gdje djeca od 15 godina rade u McDonaldsu iz zajebancije i zaradjuju finu dnevnicu a kod nas ljudi mole da ulete na takav posao da prehrane porodicu. Moje kolege iz zapadnih zemalja sa 23 godine imaju vec iza sebe radni staz a usput i faks zavrsili dok sam ja isao u jebeni Gulag sto je bio gradjevinski faks gdje si imao matematiku ponedeljkom od 8 ujutro do 3 popodne. I jos obisli pola svijeta a ja se mogu pushiti kad mi traze izvode s racuna za vizu...kakav racun ba kad studiras u Bosni.

I opet mi u klintzu a zapad uvijek ispred nas.

Kod nas babo napravi jos 2 sprata kuce da sinovi dovedu zene i onda se svi posvadjaju i bore oko jebene medje i spratova 50 godina, a svi smo kao slozni i merhametli ma nema dalje. Ljubav cvjeta na sve strane to je nesto prelijepo.

Ne slazem se sa hladnim zapadnim odnosom u potpunosti naravno, ali ti tu pises tako dramaticno kao da je smisao ove Korone da se u Bosni djeca ne vidjaju s roditeljima. Opet ponavljam, nije ovo prva pandemija ali jest prva sa forumima i internetom.
Tambure

#29791 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tambure »

omar little wrote: 29/07/2020 02:08
Tambure wrote: 29/07/2020 00:02 Who ne da da se rade obdukcije, zasto?
da bi ti mogao umislii da si pametan i bistar.
ok znači to je.
malocvijece

#29792 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

last mohicans wrote: 28/07/2020 20:11

Image

U prosjeku 100 mrtvih dnevno?
Previše i za zemlje s većom populacijom od Švedske.
NelsonM

#29793 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Ne razumijem zasto se mi poredimo sa Njemackom. Tamo ni u jednom trenutku zdravstveni sistem nije bio ni blizu kolapsa. Ako dobijete temperaturu a niste bili u dodiru sa nekim koje pozitivan, prvo se javite doktoru i izdaju vam online bolovanje na 7 dana. Ako temperatura nije prosla idete na testiranje. Ostali doktori rade ne bas regularno, ali mozete doci do svakoga. Bar u gradu u kojem ja zivim. U Sarajevu otidjite do bilo koje privatne klinike (a nadam se da vas nece nesreca natjerati kao moje zbog cega sam se i vratila), stotine ljudi ceka i vadi nalaze, od ultrazvuka, rentgena , labova. Podhrastovi su krcati, ne stizu nista, sad salju infektolozima u ispomoc s drugih klinika, salju im psihijatre, fizijatre koji ne smiju da udju u onim odijelima. Ni meni nije bilo strah bez maske hodati u Njemackoj (gdje smijem :-D ) kad znam da cu doci na red ako se razbolim, ali ovdje se ovako ponasati stvarno ne razumijem.
kox

#29794 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

Meni drugaricu zabolila noga poslije trčanja, jedva hoda. Naručena kod ortopeda za dva mjeseca (sve u Njemačkoj). Pita za savjete preko Facea pa smo zamolili druga ortopeda iz Sarajeva da joj pokuša pomoći online. Ako je to u Njemačkoj normalno onda hebi ga.
NelsonM

#29795 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

kox wrote: 29/07/2020 10:02 Meni drugaricu zabolila noga poslije trčanja, jedva hoda. Naručena kod ortopeda za dva mjeseca (sve u Njemačkoj). Pita za savjete preko Facea pa smo zamolili druga ortopeda iz Sarajeva da joj pokuša pomoći online. Ako je to u Njemačkoj normalno onda hebi ga.
Ozbiljno :S? Iako ima zdravstveno? To je moja nocna mora, ja sam onda dosad imala srece. Doduse imaju oni stranicu gdje mozes naci doktore koji pricaju engleski, i druge jezike i ja npr. uvijek gledam da nadjem strance, bilo da su nasi ili neki drugi(svabe rade samo sta moraju)
Last edited by NelsonM on 29/07/2020 10:12, edited 1 time in total.
daddy-kool

#29796 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Švabe su školski primjer kako treba postupiti u epidemiji, a veliki broj smrti je zbog kašnjenja u prvom zatvaranju (ko se sjeća lutalo se tada sa izjavama Merkelovke da će 60-70% Nijemaca biti zaraženo virusom, bili su lokalni izbori, gledala se ekonomija, Merkel otišla u izolaciju). Odluke o obaveznoj fizičkoj distanci, zatvaranju kafića i resotrana su donesene 22 marta, a dijelovi Njemačke su i strožije zatvoreni.

Sedmicu nakon uvođenja ovih mjera kriva je krenula padati.

Image

Broj smrti prati broj novozaraženih sa pomakom 17-19 dana, kako je i za očekivati. Ovo znači da su švabe dovoljno testirale i da su brojevi vjerodostojni.

Image

Ove krive su prikaz pravilne primjene strategije "čekić i ples" u realnom okruženju. Prvi val je suzbijen strogim mjerama, a potom se nizak nivo novozaraženih održava TTI metodom.
kox

#29797 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

NelsonM wrote: 29/07/2020 10:12
kox wrote: 29/07/2020 10:02 Meni drugaricu zabolila noga poslije trčanja, jedva hoda. Naručena kod ortopeda za dva mjeseca (sve u Njemačkoj). Pita za savjete preko Facea pa smo zamolili druga ortopeda iz Sarajeva da joj pokuša pomoći online. Ako je to u Njemačkoj normalno onda hebi ga.
Ozbiljno :S? Iako ima zdravstveno? To je moja nocna mora, ja sam onda dosad imala srece. Doduse imaju oni stranicu gdje mozes naci doktore koji pricaju engleski, i druge jezike i ja npr. uvijek gledam da nadjem strance, bilo da su nasi ili neki drugi(svabe rade samo sta moraju)
Zaposlena je full time u ozbiljnoj kompaniji, valjda ima zdravstveno.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#29798 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by un1ted »

E onda ti ili ona ne govorite istinu. Ozbiljna kompanija bi na svoj trosak organizovala privatnog ljekara da ne gubi sposobnog radnika.
kox

#29800 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kox »

un1ted wrote: 29/07/2020 10:21 E onda ti ili ona ne govorite istinu. Ozbiljna kompanija bi na svoj trosak organizovala privatnog ljekara da ne gubi sposobnog radnika.
Da, probali su da angažuju dr. Udu Brinkmana iz klinike Švarcvald ali je trenutno na godišnjem. Čekaju da Herbert Diess telefonira ministru zdravstva, možda to pomogne. Sve za vrijednog radnika.
Žena ba istu stvar pita u grupi koja ima na stotine članova, ja samo prenosim ono koliko znam.
Locked