Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

MahalacIpo

#26 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

CikCikCikPogodi wrote: 25/07/2020 16:09
MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:04
CikCikCikPogodi wrote: 25/07/2020 16:02

Najvaznija ti je stvar provjeriti VIN, cijena je oko 6 eura. Jeftina je ako hoces mirno da spavas.

Nisam upućen, šta VIN predstavlja ?
Vehicle Identification Number, to ti je DNK auta, otkrijes gdje se je servisirao, bio u udesima, da li su se vracali kilometri i its..
Aha pa to je super, da li me možeš uputiti gdje mogu da pronađem tu stranicu, upravo sam kucao ali mi izađu gluposti kao “lookout” i te gluposti.

Da li postoji officijalna stranica od Citroena za takvo nešto? Ili neka druga stranica gdje mogu to da platim
CikCikCikPogodi

#27 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by CikCikCikPogodi »

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:11
CikCikCikPogodi wrote: 25/07/2020 16:09
MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:04

Nisam upućen, šta VIN predstavlja ?
Vehicle Identification Number, to ti je DNK auta, otkrijes gdje se je servisirao, bio u udesima, da li su se vracali kilometri i its..
Aha pa to je super, da li me možeš uputiti gdje mogu da pronađem tu stranicu, upravo sam kucao ali mi izađu gluposti kao “lookout” i te gluposti.

Da li postoji officijalna stranica od Citroena za takvo nešto? Ili neka druga stranica gdje mogu to da platim
https://www.autodna.com/
Ova ti je za sva auta.
530i

#28 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by 530i »

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 15:51 A za ostale, ja sam rekao šta hoću i kako hoću, Vas ne zanima da li će meni trebati manual tokom narednih godina, nit bilo šta. Rekao sam svoj budget ako nemaš šta pametno za reci, bolje ti je da šutiš.
Tek položio, a sve zna. Svaka čast momčino, to je najispravniji stav!
MahalacIpo

#29 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

530i wrote: 25/07/2020 16:21
MahalacIpo wrote: 25/07/2020 15:51 A za ostale, ja sam rekao šta hoću i kako hoću, Vas ne zanima da li će meni trebati manual tokom narednih godina, nit bilo šta. Rekao sam svoj budget ako nemaš šta pametno za reci, bolje ti je da šutiš.
Tek položio, a sve zna. Svaka čast momčino, to je najispravniji stav!

Molim bez pasivne agresije, u prvom postu sam rekao da sam novi među autima, ali ovdje nije riječ o autima nego o glupostima sto neki ljudi prosipaju.

I hvala Bogu, naravno da znam šta hoću i koje su moje preferencije vožnje 🤷🏻‍♂️
530i

#30 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by 530i »

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:22 Molim bez pasivne agresije, u prvom postu sam rekao da sam novi među autima, ali ovdje nije riječ o autima nego o glupostima sto neki ljudi prosipaju.

Novi si među autima, ali naravno znaš šta hoćeš i koje tu tvoje preferencije vožnje :sax:
MahalacIpo

#31 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

530i wrote: 25/07/2020 16:32
MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:22 Molim bez pasivne agresije, u prvom postu sam rekao da sam novi među autima, ali ovdje nije riječ o autima nego o glupostima sto neki ljudi prosipaju.

Novi si među autima, ali naravno znaš šta hoćeš i koje tu tvoje preferencije vožnje :sax:
Naravno da jesam, i znam se raspitati i poznati šta mi se već sviđa i šta mi je pristupačnije.

Šta ja mogu 🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ Nismo svi isti :izet: :kiss:
zrakomlat

#32 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by zrakomlat »

Možda je čoek položio na automatiku.
zigson

#33 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by zigson »

Cuj pasivne agresije :lol: Ako se razumijes u auta ovako kako i u strucnu terminologiju alal ti vera :D
530i

#34 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by 530i »

zrakomlat wrote: 25/07/2020 16:45
Možda je čoek položio na automatiku.
Vidiš da se raspitao čovjek.
Me_again

#35 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Me_again »

bitanga_sa_otesa wrote: 25/07/2020 07:34
MahalacIpo wrote: 25/07/2020 00:26

Ja se nadam da će nam se javiti na ovome postu, a tebi hvala!!
nema na cemu,a javice se sigurno :thumbup:
:)

Odgovorio sam mu na PP da ne davim pučanstvo ovdje ;-)
BTW, sada vidjeh i budget pa bi se jedan sa OLX-a možda mogao uklopiti u priču: https://www.olx.ba/artikal/37312040/cit ... k-plus-f1/

Auto lično ne znam, ali znam čovjeka koji ga prodaje, svojevremeno sam ja njemu prodao jedno svoje auto i znam da se radi o korektnom čovi.
Jeste ovaj C5 malo stariji nego što se traži, ali ima malo km što je barem meni bitnije.
I da, kupljen je u Sarajevu pa se ne treba raspitivati o VIN-u i slično....
Mlad i Nevin

#36 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Mlad i Nevin »

Inace, nista lose nije sto hoce automatika , ja prvi da se pitam sve bih manualce izbacio iz upotrebe :thumbup:

Ocigledno je da lik ima lovu, samo ja u tom slučaju ne bih Isao na veliku limuzinu, pogotovo jer si neiskusan a i zapitaj se Jel ti potreban toliki prostor...mozes naci extra kompakta koji ti moze ispuniti očekivanja. C5 je ogroman auto, dobar ali i skup za odrzavanje te jako nezgodan za gradsku vožnju i parkiranje.
Dope_Man

#37 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Dope_Man »

Cemu odbojnost prema mauelcima? Da se razumijemo, kad sam uzimao auto i ja sam imao nekakav strah od njeg (pogotovo jer je kod mene proslo dosta godina izmedju polaganja i kupovine auta), ali sam se za par sati voznje potpuno ''automatizirao''. Sumnjam da iko ko vozi rucnog razmislja o brzinama ista vise nego sto to radi vozac automatika, nakon prvih par dana voznje.

Nista protiv automatika, ali isto tako ni protiv rucnog. Po meni opet bolje se navici na rucnog cisto za slucaj da nekad zatreba ta vjestina.
Me_again

#38 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Me_again »

Mlad i Nevin wrote: 26/07/2020 09:17 Inace, nista lose nije sto hoce automatika , ja prvi da se pitam sve bih manualce izbacio iz upotrebe :thumbup:

Ocigledno je da lik ima lovu, samo ja u tom slučaju ne bih Isao na veliku limuzinu, pogotovo jer si neiskusan a i zapitaj se Jel ti potreban toliki prostor...mozes naci extra kompakta koji ti moze ispuniti očekivanja. C5 je ogroman auto, dobar ali i skup za odrzavanje te jako nezgodan za gradsku vožnju i parkiranje.
Nije C5 tako ogroman kao što se čini, on je npr svega 17 mm duži od Audija A4.
Za održavanje nije uopšte skup, skupi mogu biti neki kvarovi, hidraulike na primjer.
Tačno je da je malo nezgodan za grada. Prednji senzori su "very welcome" jer je hauba dugačka i nepregledan je naprijed.
MahalacIpo

#39 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

Hvala Vam na informacijama, nemam “para” ako se tako to vidi. Uzet ću kredit tako i ovako, i znam zasigurno da C5 nije skup za održavanje osim pojedinih dijelova kao sto su neki naveli kao hidraulika ali nije ni to problem iskreno.. kad se lijepo održava i čuva, ona može da potraje to znam iz iskustva 5 godina ima mi prijatelj ali nikad nije imao problema osim nekih potrošnih materijala šta se mijenja svakih par godina..

Ali htio sam cuti vaše mišljenje
MahalacIpo

#40 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

Mlad i Nevin wrote: 26/07/2020 09:17 Inace, nista lose nije sto hoce automatika , ja prvi da se pitam sve bih manualce izbacio iz upotrebe :thumbup:

Hvala ti na savjetu, ali treba mi dobar auto koji mogu par godina koristiti bas zbog toga sto će biti i obiteljski auto.. kontao sam karavan uzeti ali je on meni fakat previše, al jbg nisu toliko veliki i dugački koliko ljudi misle... ima par ljudi ispred moje zgrade C5 i uskreno.. auto je prelijepo..
basicm

#41 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by basicm »

Decko odredio vec sta zeli, samo mu treba pomoci oko konkretnih primjeraka. Evo me_again dao dobar prijedlog, kilometraza odlicna. A sve ostalo ce samo doci, veliko auto ce ga malo oznojiti ali ce zato nauciti brze od onih sisibleka sto idu linijom manjeg otpora.
MahalacIpo

#42 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

basicm wrote: 26/07/2020 10:32 Decko odredio vec sta zeli, samo mu treba pomoci oko konkretnih primjeraka. Evo me_again dao dobar prijedlog, kilometraza odlicna. A sve ostalo ce samo doci, veliko auto ce ga malo oznojiti ali ce zato nauciti brze od onih sisibleka sto idu linijom manjeg otpora.
Hvala :thumbup: , i naravno! Bolje sad naučiti nego za 10 godina ://
Industrialyzer

#43 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Industrialyzer »

Rijetko se neko javi sa konkretnim pitanjima kao momak ovdje, inace ljudi nemaju pojma sta zele i onda iznerviraju forumase. A onda dodje neko ko zna sta zeli, pa ga napadaju da je pametnjakovic :mrgreen:

C5 je super auto, a za tebe je mozda najbolje da probas nekog po gradu, da vidis kako ti odgovara. Cijene odrzavnja vec znas, sad otvori oci i osiguraj se maksimalno da kupis ocuvaj primjerak. Automatik je tito i moje naredno auto ide iskljucivo sa automatskim mjenjacem. Alarm ti nije bas potreban u Citroenu, a sve ostalo sto si naveo (osim Apple CP) ces naci u dosta modela, sve je to manje vise standardno. Ne znam koliko ulogu ti igra opadanje cijene, to je boljka velikih francuza, brzo gube na vrijednosti i za oar godina ces ga prodati za dosta manje love. Sretno :thumbup:
MahalacIpo

#44 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

Industrialyzer wrote: 26/07/2020 11:11 Rijetko se neko javi sa konkretnim pitanjima kao momak ovdje, inace ljudi nemaju pojma sta zele i onda iznerviraju forumase. A onda dodje neko ko zna sta zeli, pa ga napadaju da je pametnjakovic :mrgreen:

C5 je super auto, a za tebe je mozda najbolje da probas nekog po gradu, da vidis kako ti odgovara. Cijene odrzavnja vec znas, sad otvori oci i osiguraj se maksimalno da kupis ocuvaj primjerak. Automatik je tito i moje naredno auto ide iskljucivo sa automatskim mjenjacem. Alarm ti nije bas potreban u Citroenu, a sve ostalo sto si naveo (osim Apple CP) ces naci u dosta modela, sve je to manje vise standardno. Ne znam koliko ulogu ti igra opadanje cijene, to je boljka velikih francuza, brzo gube na vrijednosti i za oar godina ces ga prodati za dosta manje love. Sretno :thumbup:

Hvala puno na mišljenju, i jeste.. šta ja mogu kad su ljudi Neodlučni, i hvala ti puno na informacijama i savjetu! Šteta sto nemam položeni još, ali bih našao negdje da ga probam!

Hvala ti još jednom,
Lp
NediM17

#45 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by NediM17 »

Ono frajer nema jos ni polozeno, nema ni para al' dos'o da pita, pri tome ima jedno 15 godina.:lol:
Bice abd. Vazno je znati sta zelis od malih nogu, stranka te prati.
530i

#46 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by 530i »

NediM17 wrote: 26/07/2020 12:12 Ono frajer nema jos ni polozeno, nema ni para al' dos'o da pita, pri tome ima jedno 15 godina.:lol:
Nemoj tako Nedime, raspitao se dečko. A ima i kredit. Automatik lagano.
NediM17

#47 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by NediM17 »

530i wrote: 26/07/2020 12:45
NediM17 wrote: 26/07/2020 12:12 Ono frajer nema jos ni polozeno, nema ni para al' dos'o da pita, pri tome ima jedno 15 godina.:lol:
Nemoj tako Nedime, raspitao se dečko. A ima i kredit. Automatik lagano.
Sto jes' jes'. Malo sam omasio, zavrsio 3.razred srednje online. Ali vec zna sta ce upisat', zna da ce zasnovat' famEliju (kaze koristice se kao obiteljski auto), nema labavo, C5 automatik, sta kaze nije bauk odrzavanje, pa ni hidraulika nije problem. :-)
A buDjet rastegljiv od 7-15 milja, ustvari dok to dodje na red ovi sto su sad 15 bice 7milja. :lol:
Jbg. razumijem ja njega, masta moze svasta, samo ne razumijem ove sto su ga ozbiljno shvatili. :-)
To je tek "prva petoljetka", zamisli tek planova za drugu, trecu... :bih:
Industrialyzer

#48 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Industrialyzer »

Hajde ne zajebavajte, momak je korektno pitao. Cini mi se vrlo zrelo razmisljanje za maloljetnika.

Odmah se gerijatrija javlja, jer sve znaju...

Ovdje ako imas ispod 40 godina i nisi vozio Fapa u ratu, automatski si debil i nemas pojma. Pravi ste boomeri :mrgreen:
komsinica_s_drugog

#49 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by komsinica_s_drugog »

Pa i meni se cini izuzetno arogantan i tip ja sve znam. I sama sam pocetnik, tako da je svaki savjet dobrodosao i tu nema mjesta sepurenju i pametovanju, vec slusas iskusnije i usvajas znanje. Nije ga niko napao, vec mu ljudi dali dobronamjerne savjete. OK, on svoje fura, ali ne mora bit bezobrazan prema ljudima koji moguce imaju vozacku koliko on godina i pokusali su mu objasnit par stvari.
NediM17

#50 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by NediM17 »

Industrialyzer wrote: 26/07/2020 13:21
Hajde ne zajebavajte, momak je korektno pitao. Cini mi se vrlo zrelo razmisljanje za maloljetnika.

Odmah se gerijatrija javlja, jer sve znaju...

Ovdje ako imas ispod 40 godina i nisi vozio Fapa u ratu, automatski si debil i nemas pojma. Pravi ste boomeri :mrgreen:
Bas onako zrelo, toliko zrelo da si ga ti ozbiljno shvatio i udijelio mu ozbiljan savjet.
Pa iz njegovog prvog posta vidis da ne zna jel dos'o il' je pos'o. :run:
Al valjda gerijatrija ili ti ga moderno boomeri to na prvu skontaju, iskustvo steceno godinama, sta li.
Post Reply