Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

MahalacIpo

#1 Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

Pozdrav :-D

Kao prvo, nisam nešto u tom svijetu automobila, ali bih htio da pitam za savjet u vezi kupovine prvog automobila nakon položenog vozačkog ispita.

Budžet mi je oko 7000KM do 15000KM.

Volio bih da je auto potpuno automatika, da ima navigaciju, da posjeduje neke od novijih funkcija poput TEMPOMATA, NAVIGACIJE, BLUETOOTH konekcije, KOMANDE NA VOLANU, NEKI OD SENZORA ZA PARKING, ABS, ESP, AIRBAG, El. podizači stakala, ALARM, CENTRALNA BRAVA i dalje.. (ako je potrebno još da budem precizniji slobodno ja ću napisati.) Ovo što sam naveo baš i ne mora biti tako da se razumijemo!

Imam neki auto već zapikan, ali bih volio da čujem Vaše mišljenje.. Citroen C5 (God. 2012-2015) i stvarno mi se sviđa unutrašnji izgled a nije ni skupo.. Čuo sam da je jako dobro auto, i da se jako malo kvari.. skoro nikako.. a ima većinu stvari koje meni idu u prilog i što mi se dopadaju..

Ako imate neke savjete, ili ako posjedujete / ili ste posjedovali C5 da mi otprilike kažete iskustva i šta mi predlažete!

Samo da navedem ovo:
Jednu od stvari koje mogu presuditi u kupovini jeste CarPlay, ako neko nije upoznat sa ovim, možete se informisati na ovom linku https://hr.if-koubou.com/articles/how-t ... r-car.html
Last edited by MahalacIpo on 25/07/2020 00:25, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

auuu sad kad krenu savjeti :D
@me_again ti najbolje moze reci sve o tom c5 :thumbup:
MahalacIpo

#3 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

bitanga_sa_otesa wrote: 24/07/2020 23:41 auuu sad kad krenu savjeti :D
@me_again ti najbolje moze reci sve o tom c5 :thumbup:
Ja se nadam da će nam se javiti na ovome postu, a tebi hvala!!

Poslat ću mu pp
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#4 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by bitanga_sa_otesa »

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 00:26

Ja se nadam da će nam se javiti na ovome postu, a tebi hvala!!
nema na cemu,a javice se sigurno :thumbup:
mayab

#5 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by mayab »

Eto sam kažeš da si zapikao model, onda se pusti savjeta ovdje po forumu, kupi i uživaj,
otići će to predaleko, vjeruj mi, samo kad se ljudi probude i vide temu! :lol: :lol:

Da li se Citroen C5 ne kvari nikako, ne znam, ali samo neka ti kao početniku bude jasno da je to auto više klase,
i da će te šta god "ode" masno koštati!
https://www.olx.ba/pretraga?id=18&kateg ... =Automatik

Izbor nije velik...

Jesi siguran da ćeš se kao početnik dobro snalaziti sa autom od 5 metara?
Optimist

#6 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Optimist »

Bice brzo jedan u familiji na prodaju, 2012, 2.0 HDI, 120kw, automat i exclusive oprema, presao 165k km.
Samo ne znam da li ce biti za 15 hiljada.
bingov buraz

#7 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by bingov buraz »

Nisam expert ali ja ne bi prvo auto automatika,uvježbaj šaltanje i vožnju sa običnim mjenjačem lako se prebaciti poslije.
Dope_Man

#8 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Dope_Man »

Ukratko, sve od navedene opreme ima prakticno svaki auto iz cca. 2012-2013 sa iole pristojnom opremom, i za gornji dio tvog budzeta ces bez problema naci auto koje ima te stvari.

Ono sto neces naci jeste Apple CarPlay u tim autima jer je on izasao nesto kasnije. Ne znam koliko mislis da je to bitno, meni je bitno samo da imam muziku na aux (ili da uzimam novije ganjao bih vjerovatno radio sa slotom za SD karticu). Jedino sto ja vidim kao prednost toga je navigacija. Iz onog sto sam ja do sad vidio, daleko je bolje koristiti navigaciju na mobitelu (koju god) nego onu na autima, pogotovo iz tog perioda, jer su Google Maps, Here, Apple Maps itd.. ) daleko detaljniji, i imas stalno update.

Iz mog ogranicenog iskustva u 4 godine posjedovanja auta, i auta koje imaju ljudi oko mene - nema auta ''koje se cesto kvari'', vec imas auta koja vlasnik odrzava i ona koje vlasnik ne odrzava. Tako da je odrzavanje, bar po meni, daleko bitnije od bilo cega drugog. Moja starudija je 2002 godiste pa mu u 4 godine samo pucam redovan servis i vise para haman dadoh na kozmetiku (presvlacenje sjedista, presvlacenje volana, sredjivanje limarije) nego na mehaniku. Dakle, najbolje da imas srece i da uzmes primjerak koji je neko redovno odrzavao i nije se izivljavao.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#10 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Bobi »

mayab wrote: 25/07/2020 07:44 Jesi siguran da ćeš se kao početnik dobro snalaziti sa autom od 5 metara?
Skntat ce kad udje u neku podzemnu garažu :mrgreen:
artur morgan

#11 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by artur morgan »

Njemu je najvaznije naci ocuvan primjerak. :)
allem_77

#12 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by allem_77 »

MahalacIpo wrote: 24/07/2020 23:36 Pozdrav :-D

Kao prvo, nisam nešto u tom svijetu automobila, ali bih htio da pitam za savjet u vezi kupovine prvog automobila nakon položenog vozačkog ispita.

Budžet mi je oko 7000KM do 15000KM.

Volio bih da je auto potpuno automatika, da ima navigaciju, da posjeduje neke od novijih funkcija poput TEMPOMATA, NAVIGACIJE, BLUETOOTH konekcije, KOMANDE NA VOLANU, NEKI OD SENZORA ZA PARKING, ABS, ESP, AIRBAG, El. podizači stakala, ALARM, CENTRALNA BRAVA i dalje..

Ako imate neke savjete,
Šta ti znači ovo automatika? Misliš sve na dugme ili mjenjač?

Zaboravio si grijanje u sjedištu. Po meni, to je broj 1, zatim centralna brava, pa ostalo što si nabrojao.

Ovdje imaš ljubitelje WV i kineskih nakaza.

A da razmisliš o pasatu? :razz:

Image
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#13 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by RagibUzoriti »

Cim napise budzet od 7 do 15 hiljada... Ma ZdrAooo

Da je napisao 13-15 hiljada pa ok. Ovako iz krajnosti u krajnost.
Nidje veze
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#14 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by un1ted »

bingov buraz wrote: 25/07/2020 08:00 Nisam expert ali ja ne bi prvo auto automatika,uvježbaj šaltanje i vožnju sa običnim mjenjačem lako se prebaciti poslije.
Kakve ovo ima veze sa kupovinom auta, bilo ono prvo ili deseto? Sta to gubi osoba koja vozi automatik, osim te neke "prakse" koja mu moze, a i ne mora zatrebati sutra, ili nikada.
Mlad i Nevin

#15 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by Mlad i Nevin »

Skrpi se jos malo i imas novu Daciu :lol:
NediM17

#16 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by NediM17 »

Nista ispod 5 m duznih. :mrgreen:
bingov buraz

#17 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by bingov buraz »

un1ted wrote: 25/07/2020 13:35
bingov buraz wrote: 25/07/2020 08:00 Nisam expert ali ja ne bi prvo auto automatika,uvježbaj šaltanje i vožnju sa običnim mjenjačem lako se prebaciti poslije.
Kakve ovo ima veze sa kupovinom auta, bilo ono prvo ili deseto? Sta to gubi osoba koja vozi automatik, osim te neke "prakse" koja mu moze, a i ne mora zatrebati sutra, ili nikada.
Upravo tu praksu i mehaniku.
Zatrebaće mu 100%.
CikCikCikPogodi

#18 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by CikCikCikPogodi »

Pogledaj Lancia Deltu, zna biti dobri primjeraka u tom tvom budzetu. Samo zamolis da ti uslika VIN I provjeris ga na internetu.
MahalacIpo

#19 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

Hvala Vama nekima na savjetima, a također sve nepotrebne savjete možete zadržati za sebe, kao prvo ne tražim Golfa, kad ste tako fini mogli ste ga sebi uzeti (ništa protiv auta, ali ne spada u moj rang automobila koje bih licno vozio i trošio novac)

A za ostale, ja sam rekao šta hoću i kako hoću, Vas ne zanima da li će meni trebati manual tokom narednih godina, nit bilo šta. Rekao sam svoj budget ako nemaš šta pametno za reci, bolje ti je da šutiš.

Hvala ostalima koji su imali šta pametno da kažu, za nekoga ko možda ima slične preferencije i želi uzeti slično auto ili možda neko koje ste bas vi preporučili!
zrakomlat

#20 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by zrakomlat »

RagibUzoriti wrote: 25/07/2020 13:31 Cim napise budzet od 7 do 15 hiljada... Ma ZdrAooo

Da je napisao 13-15 hiljada pa ok. Ovako iz krajnosti u krajnost.
Nidje veze
Isto sam pomislio. Razlika od 8000 u tom rasponu je ogromna.
Da je slučaj 40.000-48.000 pa OK, ima nekog smisla. Ovako može, što kažeš, 13-15, ili 7-10.
zigson

#21 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by zigson »

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 15:51 Hvala Vama nekima na savjetima, a također sve nepotrebne savjete možete zadržati za sebe, kao prvo ne tražim Golfa, kad ste tako fini mogli ste ga sebi uzeti (ništa protiv auta, ali ne spada u moj rang automobila koje bih licno vozio i trošio novac)

A za ostale, ja sam rekao šta hoću i kako hoću, Vas ne zanima da li će meni trebati manual tokom narednih godina, nit bilo šta. Rekao sam svoj budget ako nemaš šta pametno za reci, bolje ti je da šutiš.

Hvala ostalima koji su imali šta pametno da kažu, za nekoga ko možda ima slične preferencije i želi uzeti slično auto ili možda neko koje ste bas vi preporučili!
Oklen si ti budgetcicu mali :lol:
CikCikCikPogodi

#22 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 15:51 Hvala Vama nekima na savjetima, a također sve nepotrebne savjete možete zadržati za sebe, kao prvo ne tražim Golfa, kad ste tako fini mogli ste ga sebi uzeti (ništa protiv auta, ali ne spada u moj rang automobila koje bih licno vozio i trošio novac)

Najvaznija ti je stvar provjeriti VIN, cijena je oko 6 eura. Jeftina je ako hoces mirno da spavas.
MahalacIpo

#23 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

CikCikCikPogodi wrote: 25/07/2020 16:02

Najvaznija ti je stvar provjeriti VIN, cijena je oko 6 eura. Jeftina je ako hoces mirno da spavas.

Nisam upućen, šta VIN predstavlja ?
MahalacIpo

#24 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

Post by MahalacIpo »

zigson wrote: 25/07/2020 15:53

Oklen si ti budgetcicu mali :lol:
Iz onog mjesta što tebe ne treba zanimati :bih:
CikCikCikPogodi

#25 Re: Nakon položenog vozačkog (pomoć pri uzimanja)

MahalacIpo wrote: 25/07/2020 16:04
CikCikCikPogodi wrote: 25/07/2020 16:02

Nisam upućen, šta VIN predstavlja ?
Vehicle Identification Number, to ti je DNK auta, otkrijes gdje se je servisirao, bio u udesima, da li su se vracali kilometri i its..
Post Reply