BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
mirza_15

#71876 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Pogledaš to iz perspektive BH Telecoma. Imaš korisnike kojima možeš ponuditi uslugu preko savremenijih tehnologija (VDSL, FTTH) i one koji mogu imati samo ADSL. Imaš konkurenciju koja nudi veće brzine. Pri tome, BH Telecomu ne predstavlja trošak pustiti korisniku 10 Mbps ili tri puta više. Jednostavno ne može nekim korisnicima zbog infrastrukture. Radi se konstantno na toj pristupnoj mreži, ali to ne može brzo. Dobar dio si završio i možeš tim korisnicima pružiti veće brzine, ali im ne puštaš zbog ovih gdje to ne možeš, a za to vrijeme konkurencija nudi veće brzine. Ovo 10+/1+ (do 25/2) Mbps je kompromisno rješenje . I dalje je 10/1 nominalno, ali BH Telecom nudi i 25/2 ukoliko ima tehničku mogućnost za to.
merk030

#71877 Re: BHTelecom All About

Post by merk030 »

Da li neko zna kako da postavim URL filter na routeru da odgovara kako god upisem URL ? Da pojasnim, postavio sam određene stranice na filter ovako: "stranica.com", i ako tako upisem URL stranica je blokirana, ali ako upišem "www.stranica.com" ili full "https://www.stranica.com" onda filter ne funkcioniše. Nema mi to uopšte smisla da ne blokira ako je drugačije upisano. Router je ZTE ZXHN H267.
allem_77

#71878 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 21:23 Pogledaš to iz perspektive BH Telecoma. Imaš korisnike kojima možeš ponuditi uslugu preko savremenijih tehnologija (VDSL, FTTH) i one koji mogu imati samo ADSL. Imaš konkurenciju koja nudi veće brzine. Pri tome, BH Telecomu ne predstavlja trošak pustiti korisniku 10 Mbps ili tri puta više. Jednostavno ne može nekim korisnicima zbog infrastrukture. Radi se konstantno na toj pristupnoj mreži, ali to ne može brzo. Dobar dio si završio i možeš tim korisnicima pružiti veće brzine, ali im ne puštaš zbog ovih gdje to ne možeš, a za to vrijeme konkurencija nudi veće brzine. Ovo 10+/1+ (do 25/2) Mbps je kompromisno rješenje . I dalje je 10/1 nominalno, ali BH Telecom nudi i 25/2 ukoliko ima tehničku mogućnost za to.
Ja govorim o posebnom paketu koji bi bio jeftiniji za 10 km, samo za one koji nemaju tehničke mogućnosti.
U tom slučaju ja se ne bih osjećao diskriminisanim, i ne bih imao razloga da se žalim.

Sačekat ću još malo, jer mi je monter obećao doći da provjeri liniju. Ako slaže ima total tv, to može u čitavoj BiH.

A ubijeđen sam da može, ali ovi monteri nisu dovoljno stručni.
PajaELdin

#71879 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

Sta god ovdje kazes razapet budes i to je cinjenica. Jedini razlog sto jos uvijek ulazim na ovu temu je sto sam vezan ugovorom za iste, a sve misleci hajde bit ce bolje stanje za ove dvije godine koliko sam vezan sa njima. Sta se desilo za te dvije godine osim par HD kanala i povecanje cijene za 5KM? Pa mi nismo vidjeli normaln kanal u ponudi od uvodjenja Sport Kluba, ko je tu lud ljudi moji? A najveca tuga od svega je sto mi komsija ima isti paket i brzinu predvidjenu za taj paket, a ja jadnih 10, ne mogu ni toliko kad mi je upaljen STB. Jer njima nije u interesu da cijelo naselje prebace na VDSL. Briga mene i za konkurenciju, ja idem gdje ce mi biti bolje. Ali konkurencija se modernizuje iz dana u dan te Android Box, konstantno unaprijedjenje usluge plus prave svoje kanale i prodaju ih ovim mazlumima kao sto je Telecom i ko tu pusi, pa korisnici naravno. Nisam bio ovog misljenja prije par godina, al covijek jednostavno vidi da se tu slabo ista radi, a ocito se ne misli raditi ni u buducnosti. Ovdje covijek samo dobije slom zivaca, jer iz moje kuce gdje mi i brat zivi na spratu ode mjesecno preko 150 maraka, a Boga mi to nije mala stvar. Naravno da i buraz razmislja o prelasku, al s obzirom da je on uveo nedavno jos ce se neko vrijeme morati peglati jer je potpisao ugovor na dvije godine. Ako im nije bitno sto gube korisnike to je njihov problem.
mirza_15

#71880 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Ne može paket 10 KM jeftiniji jer cijenu paketa najmanje diktira brzina interneta. Mojatv net -10 KM dođe jeftinije od mojatv phone paketa. Jednostavno se ne isplati. Vidiš i da je razlika između 25/2 i 50/8 samo 5 KM, a i u tih 5 KM nije trošak nego da se nešto i zaradi.

Samo nisam pratio, ona slika parametara je sa tvog modema?
PajaELdin

#71881 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 22:13 Ne može paket 10 KM jeftiniji jer cijenu paketa najmanje diktira brzina interneta. Mojatv net -10 KM dođe jeftinije od mojatv phone paketa. Jednostavno se ne isplati. Vidiš i da je razlika između 25/2 i 50/8 samo 5 KM, a i u tih 5 KM nije trošak nego da se nešto i zaradi.

Mirza ziv bio jesi ti uhljeb Telecomov ili njihov potparol?
mirza_15

#71882 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

Da si pristojno pitao možda bih ti i odgovorio. A ako do sada nisi upratio nema potrebe ni da ti odgovaram.
rizibizi

#71883 Re: BHTelecom All About

Post by rizibizi »

Hajde sta se sekirate, eno im je Vucic skinuo gace, jos samo da ga nabije i to je to, a oni nek nastave sponzorisati Cevljanovice i ostale SDA projekte pranja para.
PajaELdin

#71884 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 22:19 Da si pristojno pitao možda bih ti i odgovorio. A ako do sada nisi upratio nema potrebe ni da ti odgovaram.
Ne moze ovdje pristojno, ovo je Safari gdje te samo vrebaju. Nisam ja ne pristojan to sto si ti osjetljiv nije moj problem, postavio jednostavno pitanje. Pitam zato ako jesi, da se malo potrudi pa tim svojim nadleznim bar predlozi sto raja ovdje predlaze. Nemas se sta kofrcit, ti zivis od nas ako si uposlenik.
allem_77

#71885 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 22:13 Ne može paket 10 KM jeftiniji jer cijenu paketa najmanje diktira brzina interneta. Mojatv net -10 KM dođe jeftinije od mojatv phone paketa. Jednostavno se ne isplati. Vidiš i da je razlika između 25/2 i 50/8 samo 5 KM, a i u tih 5 KM nije trošak nego da se nešto i zaradi.

Ako misliš na mene?

Ovo je stanje prije vdsl, tv i 2 stb preko jednog modema.

Image

Prijavio moja tv full 4, monter došao i pustio maksimum, ne može full 4. Ali i to ne može, i on pustio preko dvije parice. Posebno tv, a posebno internet.

Image

Image

Modem pokazuje da je pušteno 10 Mbps, ali je sada maksimum 8,3 Mbps.

Znači sada sa dva modema imam manju brzinu. :D

Čekam 20 dana, da neko dođe da provjeri liniju.
zateznistub

#71886 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

IamPajaELdin wrote: 25/07/2020 22:25
mirza_15 wrote: 25/07/2020 22:19 Da si pristojno pitao možda bih ti i odgovorio. A ako do sada nisi upratio nema potrebe ni da ti odgovaram.
Ne moze ovdje pristojno, ovo je Safari gdje te samo vrebaju. Nisam ja ne pristojan to sto si ti osjetljiv nije moj problem, postavio jednostavno pitanje. Pitam zato ako jesi, da se malo potrudi pa tim svojim nadleznim bar predlozi sto raja ovdje predlaze. Nemas se sta kofrcit, ti zivis od nas ako si uposlenik.
Kako si ti bezobrazan, to je čudo!
mirza_15

#71887 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

zateznistub wrote: 25/07/2020 22:54
On je "mušterija je uvijek u pravu" shvatio kao da možeš da uđeš u prodavnicu, opsuješ mater prodavačici, pljuneš je u lice, a onda mora da ti ga p....
Najbolje izbjegavati komunikaciju sa likovima koji nemaju osnovnu kulturu ponašanja.
mirza_15

#71888 Re: BHTelecom All About

Post by mirza_15 »

@allem_77

Taj drugi pokazuje sasvim pristojne parametre i na njemu može da radi i 25/2 i TV.
allem_77

#71889 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 23:08 @allem_77

Taj drugi pokazuje sasvim pristojne parametre i na njemu može da radi i 25/2 i TV.
Nisi razumio. To je taj isti, nakon svih ovih eksperimenata linija se pokvarila.
mc-twin

#71890 Re: BHTelecom All About

Post by mc-twin »

PlusSA wrote: 25/07/2020 21:05
mirza_15 wrote: 25/07/2020 20:27 Znam ja to. Samo želim ukazati na to da se često nepravedno prema BH Telecomu. Ispade da je BHT morao pokriti sve sa FTTH (ili barem FTTB), a eto DT i BT npr. nisu. Niko u BiH nema optičku mrežu ni blizu onoj koju ima BHT. Najveći konkurent kada su triple play usluge u pitanju, iznajmljuje optiku od BH Telecoma da bi došao do svojih ostrva jer svoje nema. Je li moglo više? Sigurno da jeste. Ima li parica koje su jako duge ili loše, pa je samim tim i usluga lošija? Ima. Ali često je i ta loša parica jedino što neki ljudi imaju jer drugi koji se okivaju u zvijezde nisu došli do njih.
Generalno sam zadovoljan BHtelecomom pogotov zadnjim ubacivanjem HD kanala.

Ali velika zamjerka je što imam bakrenu žicu i ne dobijam vecu brzinu od 10/1 na mojatv full 1 a neko isto toliko plati ima optiku i dobija 25/2.

Mislim da je to nepravda za dosta korisnika poput mene.

Ugovor mi istekao, još vagam o produženju.
Ne moras biti na optici da bih imao 25/2.I ja sam na bakru pa sam je imao.Potreban ti je bolji ruter tj.ruter koji podrzava vdsl liniju.Zovi podrsku i trazi.Ne moj da ti pricaju suplje da treba optika za to.Sada imam 43/8 brzinu preko bakra putem vdsl-a.
PajaELdin

#71891 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 23:06

On je "mušterija je uvijek u pravu" shvatio kao da možeš da uđeš u prodavnicu, opsuješ mater prodavačici, pljuneš je u lice, a onda mora da ti ga p....
Najbolje izbjegavati komunikaciju sa likovima koji nemaju osnovnu kulturu ponašanja.
Samo onakav kakvi su ovdje pojedinci na drzavnim jaslama lebde preko nasih ledja. Bio kulturan, vidim to ne pali niti ima fajde od tog. Toliko!
AmirBaa

#71892 Re: BHTelecom All About

Post by AmirBaa »

IamPajaELdin wrote: 25/07/2020 22:12 Sta god ovdje kazes razapet budes i to je cinjenica. Jedini razlog sto jos uvijek ulazim na ovu temu je sto sam vezan ugovorom za iste, a sve misleci hajde bit ce bolje stanje za ove dvije godine koliko sam vezan sa njima. Sta se desilo za te dvije godine osim par HD kanala i povecanje cijene za 5KM? Pa mi nismo vidjeli normaln kanal u ponudi od uvodjenja Sport Kluba, ko je tu lud ljudi moji? A najveca tuga od svega je sto mi komsija ima isti paket i brzinu predvidjenu za taj paket, a ja jadnih 10, ne mogu ni toliko kad mi je upaljen STB. Jer njima nije u interesu da cijelo naselje prebace na VDSL. Briga mene i za konkurenciju, ja idem gdje ce mi biti bolje. Ali konkurencija se modernizuje iz dana u dan te Android Box, konstantno unaprijedjenje usluge plus prave svoje kanale i prodaju ih ovim mazlumima kao sto je Telecom i ko tu pusi, pa korisnici naravno. Nisam bio ovog misljenja prije par godina, al covijek jednostavno vidi da se tu slabo ista radi, a ocito se ne misli raditi ni u buducnosti. Ovdje covijek samo dobije slom zivaca, jer iz moje kuce gdje mi i brat zivi na spratu ode mjesecno preko 150 maraka, a Boga mi to nije mala stvar. Naravno da i buraz razmislja o prelasku, al s obzirom da je on uveo nedavno jos ce se neko vrijeme morati peglati jer je potpisao ugovor na dvije godine. Ako im nije bitno sto gube korisnike to je njihov problem.
Telecom i dalje ne moze vise od 10 pruziti ljudima a ? :lol: i ja u hrasnom dok sam zivio imao max 12, i to samo na kabal na pc-u. Sad na telemachu pici 300 8)
PlusSA

#71893 Re: BHTelecom All About

Post by PlusSA »

mc-twin wrote: 25/07/2020 23:14
mirza_15 wrote: 25/07/2020 20:27 Znam ja to. Samo želim ukazati na to da se često nepravedno prema BH Telecomu. Ispade da je BHT morao pokriti sve sa FTTH (ili barem FTTB), a eto DT i BT npr. nisu. Niko u BiH nema optičku mrežu ni blizu onoj koju ima BHT. Najveći konkurent kada su triple play usluge u pitanju, iznajmljuje optiku od BH Telecoma da bi došao do svojih ostrva jer svoje nema. Je li moglo više? Sigurno da jeste. Ima li parica koje su jako duge ili loše, pa je samim tim i usluga lošija? Ima. Ali često je i ta loša parica jedino što neki ljudi imaju jer drugi koji se okivaju u zvijezde nisu došli do njih.
Generalno sam zadovoljan BHtelecomom pogotov zadnjim ubacivanjem HD kanala.

Ali velika zamjerka je što imam bakrenu žicu i ne dobijam vecu brzinu od 10/1 na mojatv full 1 a neko isto toliko plati ima optiku i dobija 25/2.

Mislim da je to nepravda za dosta korisnika poput mene.

Ugovor mi istekao, još vagam o produženju.
Ne moras biti na optici da bih imao 25/2.I ja sam na bakru pa sam je imao.Potreban ti je bolji ruter tj.ruter koji podrzava vdsl liniju.Zovi podrsku i trazi.Ne moj da ti pricaju suplje da treba optika za to.Sada imam 43/8 brzinu preko bakra putem vdsl-a.
Pa to ce biti zahtjev svakako kod slijedeceg placanja racuna ako misle da produžim na 12/24 mjeseca :thumbup:
zateznistub

#71894 Re: BHTelecom All About

Post by zateznistub »

IamPajaELdin wrote: 25/07/2020 23:19

Samo onakav kakvi su ovdje pojedinci na drzavnim jaslama lebde preko nasih ledja. Bio kulturan, vidim to ne pali niti ima fajde od tog. Toliko!
Ko? Koji pojedinci? Jedini si ti ovdje koji ima pogan jezik i koji iz posta u post, jedino sta radi je da vrijeđa. Malo poradi na tome kako se ovdje obraćaš pojedincima koji ni po čemu nisu ni dužni ni zaslužili način na koji im se ti obraćaš. Ko si ti, koja to moralna vertikala pa da nekome napišeš da je uhljeb...
dend

#71895 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

drug_profi wrote: 25/07/2020 21:11
dend wrote: 25/07/2020 17:18
drug_profi wrote: ↑25/07/2020 15:28
a ako kazes da nešto ne valja onda trolaš i prosipaš mržnju
Jedna je stvar doći na temu, napisati da imaš problem, neku smetnju, nešto ne valja i raspitati se da li ima neko slično iskustvo i tražiti neko riješenje.
Ja rekao da sam nakon 10+ godina na ADSL-u otisao jer mi nisu bili u stanju dati net brzi od 8,5 mbps DL i 0,35 UL.
Trazio skuplji paket samo da imam jer mi treba UL brzi da je bar 1 mbps. Nije svejedno kad ti dva tri puta sedmicno treba gigu poslati na server.
Nema teh. mogucnosti. :-)
Sarajevo ul. Ž.fašizma. Desetak minuta hoda od pošte na Malti.
Srećom imao je neko drugi ko hoće i može ponuditi bolje.

Jel ovo trolanje i prosipanje mrznje?
Nije brate vec kritika objektivna.
Bio sam i poveci dionicar u Telekomu nekad, sve sam to rasprodao po skoro duplo vecim cjenama neg su sad.
To je također kritika i rezultat poslovne politike.

Ako ovo smatras mrznjom i trolanjem, onda mi je jasno u koji tip uposlenika spadas.
Nisam unazad gledao šta si pisao i komentarisao, nego sam vidio samo ovo gore što sam citirao...

Kao prva stvar nisam uposlenik, svoj hljeb zarađujem vani.

Kao drugo nznm ništa vezano za te adrese i zbog čega ti nisu mogli pustiti veće brzine.

Kao treće upravo to ja i govorim, ako ti nemože provider ponuditit ono što želiš ideš dalje, tražiš onog ko ti može ispuniti zahtjeve. Ako je nekome stalo da bude u telecomu zbog svog nekog razloga, brate mili, ako ikad bude tehničke mogućnosti za ono što želiš vratiš se i tjt. Nema potrebe da iko "čeka" godinama da se izgradi kakva centrala ili da mu dovuku optiku, to je čista glupost i promašaj. Kad ti istekne ugovor kod bilo kojeg providera pogledaj ponude i izaberi, jednostavno.
allem_77 wrote: 25/07/2020 22:51

Ako misliš na mene?

Ovo je stanje prije vdsl, tv i 2 stb preko jednog modema.
Spoiler
Show
Image
Prijavio moja tv full 4, monter došao i pustio maksimum, ne može full 4. Ali i to ne može, i on pustio preko dvije parice. Posebno tv, a posebno internet.
Spoiler
Show
Image

Image
Modem pokazuje da je pušteno 10 Mbps, ali je sada maksimum 8,3 Mbps.

Znači sada sa dva modema imam manju brzinu. :D

Čekam 20 dana, da neko dođe da provjeri liniju.
Može tu raditi 50/8 samo treba zasukati rukave i dobro teren pripremiti.
Valjda kad se pušta veća brzina treba sve pregledati ,a ne samo modem zamjeniti i reći tjt.

Neka pogleda dobro spojeve i kućnu instalaciju.

A to što je zeznuo sa dva modema ,nikako mi nije jasno ?
Valjda na jedan ide televizija, a na drugi internet 50mbps ?
Izigrava ovdje žrtvu, svi ga napadaju, a sve redom vrijeđa i napada.
PajaELdin

#71896 Re: BHTelecom All About

Post by PajaELdin »

mirza_15 wrote: 25/07/2020 23:06

made_in_sarajevo

#71897 Re: BHTelecom All About

Post by made_in_sarajevo »

@mirza_15 imas li kakvih informacija hoce li biti kakvih pomaka na moja tv, novih kanala nekih? Trenutno mi je vala dosadilo gledati fox, history, discovery i 3 pinka sa filmovima. Telemach i logosft imaju vise kanala koje bi gledao,a telekom nije ubacio kanal 100 godina :mrgreen: .
ing-ecc

#71898 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

PlusSA wrote: 25/07/2020 23:22
mc-twin wrote: 25/07/2020 23:14
Pa to ce biti zahtjev svakako kod slijedeceg placanja racuna ako misle da produžim na 12/24 mjeseca :thumbup:
Hajd daj odmah da produzimo taj ugovor :mrgreen:
Gdje ti zivis, koja lokacija (bar priblizno)? Daj neki podatak. :)
ing-ecc

#71899 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

made_in_sarajevo wrote: 26/07/2020 08:24 @mirza_15 imas li kakvih informacija hoce li biti kakvih pomaka na moja tv, novih kanala nekih? Trenutno mi je vala dosadilo gledati fox, history, discovery i 3 pinka sa filmovima. Telemach i logosft imaju vise kanala koje bi gledao,a telekom nije ubacio kanal 100 godina :mrgreen: .
'ta zna Mirza :P nije dos'o na forum u posljednjih 100 godina :kiss:
allem_77

#71900 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

ing-ecc wrote: 26/07/2020 12:32
Hajd daj odmah da produzimo taj ugovor :mrgreen:
Gdje ti zivis, koja lokacija (bar priblizno)? Daj neki podatak. :)
Mogao si brate nazvati one moje? Predstavi se kao nekakav direktor za nešto...? 🤔 Zaprijeti malo. Reci im kakve su ovo žalbe iz moje kotline. :D
Zovi sa nekog službenog broja, bitno da je pozivni 033...

Možda se i upecaju? Ako ti trebaju brojevi telefona, šaljem na pp. :D
Locked