SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hercegoviina

#38951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hercegoviina »

Logovan wrote: 24/07/2020 16:43
E jebe mu majku i mjesec dana.....

I dajte napišite ime i prezime, jebali vas inicijali u pm. Svakom kriminalcu, pedofilu, ovom, onom stave se inicijali. Ma mrš više.
Tragičan ishod potrage: Iz Neretve izvučeno tijelo jednog od najboljih bh. alpinista Armina Gazića
Hercegoviina

#38952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hercegoviina »

Hercegoviina wrote: 24/07/2020 16:48
Logovan wrote: 24/07/2020 16:43
E jebe mu majku i mjesec dana.....

I dajte napišite ime i prezime, jebali vas inicijali u pm. Svakom kriminalcu, pedofilu, ovom, onom stave se inicijali. Ma mrš više.
:D :D :D
sha_ba

#38953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sha_ba »

Prestrašno :(
Rip Armine :(
c_g

#38954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by c_g »

Sarajevski alpinista? Momak iz Zenice.

Prije par godina prezivio onaj strasni pad sa stijena, jedva se izvukao. Tuga brate, velika.

RIP
JanuaryJones

#38955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JanuaryJones »

c_g wrote: 24/07/2020 18:16 Sarajevski alpinista? Momak iz Zenice.

Prije par godina prezivio onaj strasni pad sa stijena, jedva se izvukao. Tuga brate, velika.

RIP
I onaj alpinista Adnan Ćatić izgubi glavu u vodi. Jašta nego je tuga :(
Naslovnica

#38956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Odmah me podsjeti na onaj slučaj od prije nekoliko godina, Miljacka.
Bloo
Globalna šefica

#38957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Umjesto da se ibretite i lazno moralisete, ne quotajte i prijavite.
Nakon sto izguglate jel dobra treba.

FFS.
zposao

#38958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

JThomas wrote: 24/07/2020 10:02 mislim da malo potcjenjujete ove stvari. roditelj prvo to treba izvući iz djeteta. pa onda povjerovati, jer djeca i izmišljaju. i sa jednim i sa drugim i profesionalci imaju problema razlučiti stvari. a kad povjeruje, već je i sam žrtva, ako je neko naudio njegovom djetetu. to su strašno složene stvari. i upravo zato je sistemski odgovor ključan.
Slažem se. Mislim da su ostali krivo percipirali situaciju. Bogu hvala da niko od nas nema iskustvo toga, ali sam se pokusao zamisliti u toj situaciji i nije tako crno-bijelo.

Evo samo zamislite svi, pokusajte se staviti u situaciju ovih roditelja:

-najugledniji i naprijatniji komšija u naselju. Uvijek nasmijan, uvijek prijatan, uvijek pozdravlja, uvijek spreman pomoći... (ne treba sada stigmatizirati normalne ljude, ali se pedofili najcesce trude zadobiti povjerenje roditelja, čak su česti slučajevi da je to osoba od povjerenja, kućni prijatelj, rođak, kum, neko od bližih...)

-dijete ti opiše potencijalno sumnjivu situaciju. Dijete je dijete, ne zna šta je u redu a šta nije i gdje je granica. Nisi siguran je li mu se učinilo, da li je krivo shvatilo, da li izmišlja...itd

-hajmo reći da prelomiš u sebi i odlučiš vjerovati djetetu da je vjerodostojno to što priča.

-šta sad? Trebaš optužiti "najboljeg" i naprijatnijeg čovjeka u komšiluku za nešto što ne možeš nikako dokazati i u što ti je samome šokantno vjerovati. A ako je tebi samome teško bilo u to povjerovati, šta misliš kako ce biti komšiluku/zgradi/selu povjerovati u jedne tako teške optužbe.
U sebi vjerovatno vrtiš milion filmova kako je moguce da takav jedan "normalan" i prijatan čovjek nešto tako može uraditi. Pa se misliš da li je tvoje dijete to pogrešno shvatilo i doživilo... Jer nije lako nekoga optužiti za takvo nešto. A nemaš nikakvih dokaza osim priče djeteta...

-haj odlučiš se da ces ici 100% i vjerovati i zaštititi svoje dijete bez obzira na sve... Dođes u policiju, kazu ti da pričekaš...pa da je pauza, pa da je godišnji, pa da su zauzeti... pričekaj heftu-dvije dok te ispitaju i uzmu iskaz... A ta hefta-dvije su ko godine. Na kraju ti otvoreno i nezainteresovano osobe koje bi trebale biti najagilnije, najsumnjičavije, najprofesionalnije...itd kažu "ma nema ti od tog ništa... nemaš nikakvih dokaza"

-poslje toga dolazi ti rodbina i znanci osumnjičenog da te pitaju, mole, zaklinju, prijete, ubjeđuju u suprotno...

-znači niko iz sistema koji je plaćen da se bavi time nece da se primi posla, jos ti porucuju da nema nista od toga... Šta ti je preostalo?

-vjerovatno se onda po milionti put čovjek preispituje i u glavi vrti sve moguce scenarije...da li mu je dijete izmislilo, umislilo, krivo shvatilo... Imaš li kakvih objektivnih dokaza - nemaš.. svi u naselju/ulici poštuju tog čovjeka... Sistem ti poručuje da ne nagliš... Kome vjerovati? Kome se obratiti?

Šta bi vi uradili u tom slučaju?

Ja mislim da je "šta će selo/komsije reći" najmanja stavka u ovome. Prvo je najteže iščupati i razlučiti ono što ti dijete govori. Jer nije mala stvar zajebati se u tome. Niti smiješ dijete podcijeniti, a niti smiješ nekog olako tako teško optužiti.

Kada se čovjek uvjeri da je 1001% siguran u ono što je čuo da nije normalno, e onda se treba sistemu prijaviti i da sistem odradi posao - što brže, što efikasnije.
Ako se sistem (policija, tužilaštvo, sud, itd) kolebaju, nećkaju, ne žele raditi, podsmjehuju, odgovaraju te... Šta onda mozes? Kako mozes sam istjerati istinu na vidjelo?

U pravu je @JThomas , ljudi kolektivno nemaju nimalo povjerenja u sistem. A to su toliko osjetljive stvari da je diskrecija, profesionalnost, ažurnost i efikasnost ld krucijalne važnosti.
Samo se prisjetite slučajeva u kojima je sistem (država, entitet, kanton, opstina, sud, inspekcija,...itd itd) zakazao. Ko se tome još čudi u državi?

Zato, mislim da olako osuđujete ove roditelje. Ne dao Bog nikome od nas da tako nešto doživi. Ali mislim da u ovakvom sistemu u kojem živimo nije nimalo lako boriti se sa ovakvim problemima.
drug_profi

#38959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

rajvosaxo wrote: 25/07/2020 00:51 I ja kazem ne dao Bog da to dozivim.
Roditelj sam odnedavno. Mozda bih imao dilemu da mi se to desi sada, jer i djeca imaju 2,5 godine, pa bih objektivno bio nesiguran i mozda ne bih 100% vjerovao u njihova rasudjivanjai izjave.
Ali u navedenoj situaciji, osumnjiceni komsija bi bio rastavljen od zivota, a mozda bih ga zakacio za kuku i vukao po naselju.
Znam da cete me osudjivati zbog ovakvog stava, jer ne zvuci normalno, ali iz moje perspektive ja sam nevjerovatno zaprepasten cinjenicom da je toliko porodica bilo izlozeno takvim gadostima, a svi su cekali da se tuzioc vrati s odmora ili da evo tuzilastvo uradi nesto pod pritiskom javnosti.
Sram te bilo.... :mrgreen:
Mladi otac to dozivljava dramaticno. Kad ostaris, tj. dok ostaris, imaces razradjene planove kako i cime izvrsiti KD, gdje se rjesiti tijela i kako zbaviti alibi.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#38960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Srecom kod nas toga nema toliko, barem ne u ovom obliku...

Mada vremena se mijenjaju
Jbt izasao na avazu prije par godina lik koji drka na balkonu na otoci kod skole, o tom se liku isto pricalo od kad sam ja isao u istu skolu prije vise od 20 godina... tad nikome nije smetao :lol:
Optimus09

#38961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Optimus09 »

Kad cujem ovakve vijesti,sjetim se odmah ovog filma :run:
https://m.imdb.com/title/tt2106476/?ref_=vp_back
Kako covjek moze na.ebati.
Ovom manijaku polomiti noge da vise nikada ne stane na njih.
Bloo
Globalna šefica

#38962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Intresantno je da kada se pogleda kolicina prijetnji koja se iznese pismeno na forumu, komentarima i FB, jako malo bude realizirano u stvarnosti ako se prate objave.
Optimus09

#38963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Optimus09 »

Bloo wrote: 25/07/2020 08:11 Intresantno je da kada se pogleda kolicina prijetnji koja se iznese pismeno na forumu, komentarima i FB, jako malo bude realizirano u stvarnosti ako se prate objave.
Zato sto je zakon na njihovoj strani,osim sto ces mu morati dati svu ustedjevinu za ostetu,vjerovatno i na robiju.Naravno ako bi se saznalo da sam ja :D
Bloo
Globalna šefica

#38964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Optimus09 wrote: 25/07/2020 08:14
Bloo wrote: 25/07/2020 08:11 Intresantno je da kada se pogleda kolicina prijetnji koja se iznese pismeno na forumu, komentarima i FB, jako malo bude realizirano u stvarnosti ako se prate objave.
Zato sto je zakon na njihovoj strani,osim sto ces mu morati dati svu ustedjevinu za ostetu,vjerovatno i na robiju.Naravno ako bi se saznalo da sam ja :D
Of skroz! Ali referirah se na prijetnje gdje bi neko SIGURNO, bez obzira na to, rastavio komsiju od zivota, ne bi ga policija sprijecila i ostali Rambo momenti...
JThomas

#38965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ljudi izgubili cijele porodice u ratu, bili u logorima, u izbjeglištvu, a katili tu, u starom kraju, u institucijama bosne i hercegovine na marin dvoru...pa ništa ne biva. na tastaturi sve može.
JThomas

#38966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

i nije ovo prozivka "jeste l' to pičke". ovo je stvarno stanje stvari. normalnom čovjeku je iznimno teško počiniti teški zločin, pa i kad ima razlog. zato i jeste normalan. a područja gdje se takve stvari rutinski dešavaju su područja gdje se još gore, a ne bolje živi nego ovdje...
dobar osjecaj

#38967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dobar osjecaj »

mk ultra wrote: 25/07/2020 08:10 Srecom kod nas toga nema toliko, barem ne u ovom obliku...

Jbt izasao na avazu prije par godina lik koji drka na balkonu na otoci kod skole, o tom se liku isto pricalo od kad sam ja isao u istu skolu prije vise od 20 godina... tad nikome nije smetao :lol:
Ne sjecam se jesam li pisala o tome ranijih godina na nekim temama o pedofiliji ali...prije desetak godina djevojcice mojih rodjaka je tokom dana cuvala teta. U par navrata se desilo da se starija djevojcica kojoj je tada bilo mozda 6 godina javi na kucni telefon. Ne znam kako je dolazilo do toga ali vjerujem da djeca u mnogim porodicama u nekim fazama jure da se jave na telefon. Razgovori bi potrajali i teta je mislila da djevojcica prica s roditeljima. Roditelji su saznali za pozive kad se jedan od poziva desio kad je mama bila kuci i nakon jednog takvog poziva polako razgovarala s djevojcicom s kim i o cemu je razgovarala. Rijeci su se morale cupati iz nje. Bila je zbunjena. Isprepadana. Postidjena. Danima ju je zvao neki ciko koji je polako uspostavljao komunikaciju s njom krenuvsi od opstih pitanja s kim zivi, ko sad ima kuci, preko ususkavanja u djevojcicinim najdrazim temama o zivotinjama za kojima je bila luda. Tokom zadnjih razgovora poceo ju je pitati kupa li se s mamom, gleda li mamu kad je gola i neke slicne stvari.
Roditelji su se prepali i prvi strah je bio da li je neko iz komsiluka ko vreba njihovu i tudju djecu. Prijavom policiji saznali su da je poziv dolazio iz TK a receno im je da u evidencijama i po Sarajevu i svuda po BiH ima dosta pedofila. Rekli su da mnogi kao mamac za djecu hodaju s umiljatim psima.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#38968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Ja u komšiluku trenutno imam situaciju da mi je jedan momak (sad ima 20 i nešto godina) a to mi je govorio dok je još bio maloljetan, pričao da mu je jedan lik iz naselja kojeg dobro poznajem nudio 10 maraka da mu ovaj dopusti da mu on "popuši". Sva sreća bio pri sebi i pobjego od njega. Govorio mi je da je slično iskustvo osim njega imao još jedan njegov drug.

Sve na stranu i nekako, laže li ili ne laže li, ali taj čovjek što tvrdi to za njega svaki dan održava treninge fudbala sa djecom gdje bude po 20-30 djece. Kao treniru on djecu.

Svaki put kad prođem kraj stadiona i vidim njega sa dječurlijom bukvalno mi nije dobro.

Šta čovjek da radi...razmišljao sam da li da pozovem krimolovce ali šta da kažem, nemam nikakvih dokaza imam samo tu priču tog momka koji dolazi iz problematične porodice. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Nastavnici fizickog su vrlo cesta meta sumnje :roll:
Haris.ba

#38970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Jimmy McNulty wrote: 25/07/2020 10:41 Ja u komšiluku trenutno imam situaciju da mi je jedan momak (sad ima 20 i nešto godina) a to mi je govorio dok je još bio maloljetan, pričao da mu je jedan lik iz naselja kojeg dobro poznajem nudio 10 maraka da mu ovaj dopusti da mu on "popuši". Sva sreća bio pri sebi i pobjego od njega. Govorio mi je da je slično iskustvo osim njega imao još jedan njegov drug.

Sve na stranu i nekako, laže li ili ne laže li, ali taj čovjek što tvrdi to za njega svaki dan održava treninge fudbala sa djecom gdje bude po 20-30 djece. Kao treniru on djecu.

Svaki put kad prođem kraj stadiona i vidim njega sa dječurlijom bukvalno mi nije dobro.

Šta čovjek da radi...razmišljao sam da li da pozovem krimolovce ali šta da kažem, nemam nikakvih dokaza imam samo tu priču tog momka koji dolazi iz problematične porodice. :-)
Jesi ti bio punoljetan dok ti je to taj maloljetnik pricao?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#38971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Jimmy McNulty »

Da, stariji sam ga 6-7 godina.
high_volume

#38972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by high_volume »

Haris.ba wrote: 25/07/2020 11:15
Jimmy McNulty wrote: 25/07/2020 10:41 Ja u komšiluku trenutno imam situaciju da mi je jedan momak (sad ima 20 i nešto godina) a to mi je govorio dok je još bio maloljetan, pričao da mu je jedan lik iz naselja kojeg dobro poznajem nudio 10 maraka da mu ovaj dopusti da mu on "popuši". Sva sreća bio pri sebi i pobjego od njega. Govorio mi je da je slično iskustvo osim njega imao još jedan njegov drug.

Jesi ti bio punoljetan dok ti je to taj maloljetnik pricao?
Ne znam što je bitno je li bio punoljetan ili nije. Pa i sada je li punoljetan, ništa ne mijenja situaciju koju je opisao.

Umjesto poziva krimolovcima, efikasnije je da odeš u svoju PS i da tamo prijaviš tu informaciju, nek ide kroz izjavu, i nek se otvori predmet.
zposao

#38973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zposao »

mk ultra wrote: 25/07/2020 08:10 Srecom kod nas toga nema toliko, barem ne u ovom obliku...

Bojim se da u ovoj zabludi i leži opasnost. Ako imamo lopova, ubica, poremecenih ljudi u sličnim procentima kao i ostala dru|tva u svijetu, onda sigurno imamo i pedofila u sličnim procentima u društvu.
Pa evo i za ovih 5 roditelja i njihove probleme ne bi nikad saznali da se nisu javili novinarima.

Bio ti je prije godinu dvije slucaj i u Mostaru gdje je otac predator nad vlasitim djetetom. Zena prijavila svim institucijama, a oni sve pokusali zataskati.

Najveci problem je sto predatori nisu neki omraženi likovi koje bi odmah čovjek nabio nogom kad ga vidi, nego su to najcesce osobe iz okoline koje se pretvaraju da zadobiju povjerenje djeteta i sto je najgore najcesce imaju povjerenje roditelja. Cesto to znaju biti očevi, djedovi, kucni prijatelji, itd...

A vidimo kako sistem nista ne radi. Zato je jako tesko i znati za te slucajeve. Ne valja podcjenjivati ovaj problem nego vrlo ozbiljno pristupiti i istrajavati.
dječak sa šibicama

#38974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Kod nas je u kvartu prije desetak godina curica ispricala tati da je lokalni schuster vabio u radnju, elem dosao tata dosli taksisti prebili covjeka razvaalili mu radnju, nikada je vise nije otvorio.

Uvijek sam se pitao koliko je tu zapravo istine, ne znam jesu li policijski i istrazni organi ista otkrili, i zasto je zakon rulje dopusten.

Ono, moze dijete i izmisliti.
Bloo
Globalna šefica

#38975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Ima.
Oduvijek...i drkanja pod drvetom u parku, hvatanja.po tramvajima i trljanju, dodi da ti ciko nesto da, silovanja, pedofilije, incesta...

Ali uz to ide mentalitet sta ce mahala reci i neobrwzovanost i inertnost organa reda i sudstva...
Post Reply