Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Averus

#28401 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Najsigurniji nacin da odlijepim reklamu "auto servis maca" a da ne ostetim lak itd? :oops:
NediM17

#28402 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Razgrij feMom. :thumbup:
Averus

#28403 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Nemam 30m produznog kabla jbt :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#28404 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

zagrij na suncu :D
dje ces macu odljepljivat :shock:
NediM17

#28405 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

E onda reklamiraj macu diskreciju. :lol:
Averus

#28406 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Ometa mi savrseni izgled 20-godisnjeg Opela :D
Optimist

#28407 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Pazi da ne bude rupa ispod naljepnice. :)
NediM17

#28408 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Skini macu, turi kramenjarka, to je sada in. :lol:
Ermin ZM

#28409 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

NediM17 wrote: 24/07/2020 17:55 Sta te to klao 2.0 tedeji pa je vodena u godini dana premija? :mrgreen:
Uh sta nije, ugl ti dijelovi za ekologiju.. egr, maf senzor, turbina, dpf filter.. bas zaredao... a vodenu bih svakako odradio tj veliki servis kad sam ga uzeo takk da mi nije neki neocekivan trosak...
Imm doduse sajlu na 1 prozoru zamijenit, malo poceo zezat mehanizam i tjt.. nedavno mali servis radio(i sve filtere usput), i stavio valvoline ulje 5-w30 full sintetic i mogu rec da sam zadovoljan kako mirno motor radi, prije sam samo castrol sipao, al ni ovaj valvoline nije uopste los..
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#28410 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Pola grada nosa macu i kuma :lol:
el_bake007

#28411 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by el_bake007 »

Corsa C 1.2 2001

Jucer odem na kratku voznju, auto pali odlicno sve extra. Ugasim auto kad sam dosao na destinaciju,opet upalim i vratim se kuci idalje sve odlicno,auto pali 10/10. Parkiram ga, hajd reko pomjerit cu ga jos nije fino leglo u parking mjesto , kljuc u bravu kad nista, nema nikakvog zvuka, auto kad se kljuc okrene do kraja ne vergla nego ide sporo tktktktkt. Zovnem BIHAMK, momak kaze akumulator prazan, napuni ga on onim svojim oruzijem, upalim auto bez problema, on spoji neki aparat i kaze da alternator sporo puni tj nikako , ocitavalo 11.4V a normalno je 14 valjda. Odemo kod elektricara, on kaze da je stradao regler, zamjeni ga, odem po auto sve normalno puni ocitavalo je 14V ako se ne varam. Vozam se jucer 25-30 kilometara, palim auto vise puta , gasim sve odlicno. Veceras sidjem u auto i opet nema zvuka nikakvog sem tktktktk na paljenju. Zvao ga ,kaze akumulator stradao.,valja cekat sutra ujutru ...Neka misljenja forumasa?
Last edited by el_bake007 on 25/07/2020 10:21, edited 1 time in total.
nivla

#28412 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

el_bake007 wrote: 24/07/2020 20:46 Corsa C 1.2 2001

Jucer odem na kratku voznju, auto pali odlicno sve extra. Ugasim auto kad sam dosao na destinaciju,opet upalim i vratim se kuci idalje sve odlicno,auto pali 10/10. Parkiram ga, hajd reko pomjerit cu ga jos nije fino leglo u parking mjesto , kljuc u bravu kad nista, nema nikakvog zvuka, auto kad se kljuc okrene do kraja ne vergla nego ide sporo tktktktkt. Zovnem BIHAMK, momak kaze akumulator prazan, napuni ga on onim svojim oruzijem, upalim auto bez problema, on spoji neki aparat i kaze da alternator sporo puni tj nikako , ocitavalo 11.4V a normalno je 14 valjda. Odemo kod elektricara, on kaze da je stradao regler, zamjeni ga, odem po auto sve normalno puni ocitavalo je 14V ako se ne varam. Vozam se jucer 25-30 kilometara, palim auto vise puta , gasim sve odlicno. Veceras sidjem u auto i opet nema zvuka nikakvog sem tktktktk na paljenju. Zvao ga ,kaze akumulator stradao. Mislim da me ovaj zavlaci al hajde eto,valja cekat sutra ujutru ...
kad ode akumulator, uglavnom kad ga napunis bude dobar izvjestan period, nekad je to 15 dana nekad dan a nekad ni sat, jednostavno ne drzi vise,posebno ga ubije kad se isprazni toliko da ti anlaser vrti tktktkt
el_bake007

#28413 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by el_bake007 »

nivla wrote: 24/07/2020 20:49

Jucer odem na kratku voznju, auto pali odlicno sve extra. Ugasim auto kad sam dosao na destinaciju,opet upalim i vratim se kuci idalje sve odlicno,auto pali 10/10. Parkiram ga, hajd reko pomjerit cu ga jos nije fino leglo u parking mjesto , kljuc u bravu kad nista, nema nikakvog zvuka, auto kad se kljuc okrene do kraja ne vergla nego ide sporo tktktktkt. Zovnem BIHAMK, momak kaze akumulator prazan, napuni ga on onim svojim oruzijem, upalim auto bez problema, on spoji neki aparat i kaze da alternator sporo puni tj nikako , ocitavalo 11.4V a normalno je 14 valjda. Odemo kod elektricara, on kaze da je stradao regler, zamjeni ga, odem po auto sve normalno puni ocitavalo je 14V ako se ne varam. Vozam se jucer 25-30 kilometara, palim auto vise puta , gasim sve odlicno. Veceras sidjem u auto i opet nema zvuka nikakvog sem tktktktk na paljenju. Zvao ga ,kaze akumulator stradao. Mislim da me ovaj zavlaci al hajde eto,valja cekat sutra ujutru ...
kad ode akumulator, uglavnom kad ga napunis bude dobar izvjestan period, nekad je to 15 dana nekad dan a nekad ni sat, jednostavno ne drzi vise,posebno ga ubije kad se isprazni toliko da ti anlaser vrti tktktkt

Meni su i momak iz bihamka i elektricar rekli da nije do akumulatora,bio je prazan ali je to bilo zato sto regler nije punio.Kad se zamjenio regler elektricar je mjerio napone te valjda i rekao je akumulator dobar sad regler dobar sad, vozi. Nije ga problem zamjeniti , to cu svakako uradit i da je nesto drugu jer necu da se jebem sa ovim problemom, samo da je saznat sta je i da se rijesi jer izgleda igram lutriju zadnjih 48h sa tim hoce li upaliti ili nece upalit . Auto se svo vrijeme u voznjama normalno ponasalo ,klima radila extra, volan nije postajao tezak, svjetla,podizaci sve normalno bilo
drug_profi

#28414 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

zippo993 wrote: 24/07/2020 18:13
Ermin ZM wrote: 24/07/2020 17:36 Ono sto me zanima ima li ko od vas iskustva sa All Weather gumama. Ja sebi narucio, 4 Michelinke Cross Climate, u ponedeljak ih montiram. Najvise me zanima kako se ponasaju na snijegu?
I mene ovo zanima, pogotovo jer ne vjerujem da cu prelaziti preko 10k km godisnje. Nasao sam Fulda Multicontrol i Goodyear Vector gen 3 u blizini, a vidim da hvale mnogo Cross Climate plus. Mislim da sam njih vidio na ekupi po ok cijeni.
Crossclimate plus kod mene na jednom autu. Voza se regularno zimi pocev od novembra 2017. Nema veliku kilometrazu. Do sad presle oko 15K.
Sa neociscenih parkinga bez problema izlazila, uz Bjelave i Podhrastove po bljuzgi i neociscenoj cesti...
Prihvatljiv kompromis za sve koji nemaju veliku kilometrazu da im se isplate dva seta. Najveca mana im je buka kad se vozi malo brze.
Ali bih predlozio da se uzme u obzir i GY Vector G2. Isto vrlo pozitivno iskustvo na jednom gradskom autu. Ako ima sad i G3 mogu biti samo jos bolje.
drug_profi

#28415 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

el_bake007 wrote: 24/07/2020 20:56
nivla wrote: 24/07/2020 20:49

Meni su i momak iz bihamka i elektricar rekli da nije do akumulatora,bio je prazan ali je to bilo zato sto regler nije punio.Kad se zamjenio regler elektricar je mjerio napone te valjda i rekao je akumulator dobar sad regler dobar sad, vozi. Nije ga problem zamjeniti , to cu svakako uradit i da je nesto drugu jer necu da se jebem sa ovim problemom, samo da je saznat sta je i da se rijesi jer izgleda igram lutriju zadnjih 48h sa tim hoce li upaliti ili nece upalit . Auto se svo vrijeme u voznjama normalno ponasalo ,klima radila extra, volan nije postajao tezak, svjetla,podizaci sve normalno bilo
I akumulator se lako ispita. Bez opterecenja i sa opterecenjem i vidi se koliko mu pada snaga, tj da li ima zivota jos.
Svaki bolji elektricar to zna.
Optimist

#28416 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Za ispitivanje akumulatora, odes u vesprom i oni ti kazu kakvo je stanje. Ako je los, kod njih odmah obavis kupovinu uz ostavljanje starog aku. :thumbup:
nivla

#28417 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

na sada vec proslom autu, crkla klima i posto je bila naknadno ugradjivana nije se skontalo da reley koji je stavljen drzao ukljucenim kompresor pa izvuklo akumulator, preklemam auto i pravac vesprom, kazu crko akumulator al kao mogu voziti
poslije toga izvadim akumulator i spojim ga na punjac i nakon 24 h pokaze da je pun, relej se stavi odgovarajuci novi test pod opterecenjem pokaze da je akumulator ok, nakon 7 dana provozam se po gradu i po povratku u auto nece da upali,opet klemanje, ostavim na punjenju cijelu noc i ujutru ne moze upaliti, provjerim napon 13v, poslije zamjene nije vise bilo problema
na pretproslom autu ista stvar nakon dva sata voznje ugasim auto i po povratku sipak nece da upali, dijagnoza bihamka crkla elektronika motora, posto sam bio dobro sabran preklemam auto i isto upali bez problema, pravac fis vitez(samo oni radili kad se to desilo) i kupim novi akumulator, problemi rijeseni
u oba slucaja akumulatori koji su zamijenjeni su dosli u autu, i prezivjeli 4 godine kod mene
sto se tice vesproma ima i radnji sa boljim cijenama od njih za iste akumulatore, ali u vespromu dobijes i zamjenu gratis a to je vecini bitno
el_bake007

#28418 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by el_bake007 »

Hvala svima na savjetima/iskustvima, nadam se da ce novi akOmulator sutra rijesiti probleme i da ce glavobolja nestati. Do vesproma sumnjam da cu moci, glavni mi je sutra cilj da auto upali kada elektricar dodje do mene. Koji brend preporucuju forumasi?
drug_profi

#28419 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

el_bake007 wrote: 24/07/2020 22:24 Hvala svima na savjetima/iskustvima, nadam se da ce novi akOmulator sutra rijesiti probleme i da ce glavobolja nestati. Do vesproma sumnjam da cu moci, glavni mi je sutra cilj da auto upali kada elektricar dodje do mene. Koji brend preporucuju forumasi?
Vesprom ce ti doci na adresu sa novim akumulatorom.
A brend vala i nije bitan. Ja sam imao onog noname iz Šapca 4 zime za 60 maraka, a imao i Vartu 4 zime za 100 maraka.
Bolja je Varta ali u reklamama. jedino što je nepoderivo bilo su fabričke baterije. Jedna 9 godina trajala (GM) 1,4 benzinac. Druga 7 1,3 benzinac sa dosta opreme. Treca fabricka se nije bas proslavila. 4 godine, 1,4 turbobenzinac sa svim i svacim na struju.
Ermin ZM

#28420 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ermin ZM »

drug_profi wrote: 24/07/2020 21:52
zippo993 wrote: 24/07/2020 18:13
Ermin ZM wrote: 24/07/2020 17:36 Ono sto me zanima ima li ko od vas iskustva sa All Weather gumama. Ja sebi narucio, 4 Michelinke Cross Climate, u ponedeljak ih montiram. Najvise me zanima kako se ponasaju na snijegu?
I mene ovo zanima, pogotovo jer ne vjerujem da cu prelaziti preko 10k km godisnje. Nasao sam Fulda Multicontrol i Goodyear Vector gen 3 u blizini, a vidim da hvale mnogo Cross Climate plus. Mislim da sam njih vidio na ekupi po ok cijeni.
Crossclimate plus kod mene na jednom autu. Voza se regularno zimi pocev od novembra 2017. Nema veliku kilometrazu. Do sad presle oko 15K.
Sa neociscenih parkinga bez problema izlazila, uz Bjelave i Podhrastove po bljuzgi i neociscenoj cesti...
Prihvatljiv kompromis za sve koji nemaju veliku kilometrazu da im se isplate dva seta. Najveca mana im je buka kad se vozi malo brze.
Ali bih predlozio da se uzme u obzir i GY Vector G2. Isto vrlo pozitivno iskustvo na jednom gradskom autu. Ako ima sad i G3 mogu biti samo jos bolje.
Kod mene su narucene Michelin CC+S1Xl, 205-55-r16,
B-B-69Db.
Dosle su danas, finu saru imaju, i nako na opip jedan dio gume je meksa guma drugi tvrdja. Trenutne Hankok smece tesko, raspale se, bukvalno se pocele cerupat. Sto se tice voznje najvise kuca-posao, nekih 20 km u jednim pravcu, par minuta gradske i izadjem na brzu cestu i tu idem u rasponu od 50-70 km u cugu. U Minhenu zivim nije mi ovde problem, ne sjecam se za ovih godina da je cesta bila neociscena, kontam se kad dodjem u BiH nekad u januaru na godisnji hocel moc meda na nasem brdu al eto po tvom iskustvu ne bi trebalo bit problema.
Znaci nemam sikirancije, hvala na inf.
drug_profi

#28421 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Lance u gepek zimi. Sto se tice zasnjezene ceste one mogu bez problema kao osrednja zimska guma, malo pazljivije i eto.

Imas u zadnje vrijeme puno komparativnih testova zimskih guma gdje ubacuju jednu ljetnu (najbolju) i nekoliko all season guma.
Uglavnom Michelin, GY i Continental su tu napravili poprilicno kompetitivne proizvode koje su overal na testovima bolje od mnogih zimskih modela, a posebno je pozitivno tim gumama da imaju uglavnom dobre rezultate na suhom i mokrom hladnom asfaltu, sto i jesu najcesci zimski uslovi.
nivla

#28422 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

ma bolje uvijek imati ljetne i zimske ako se u mogucnosti, ali michelin crossclimate+ se kako navode i kod nas pokazao zadovoljavajucim jer vecina ipak vozi na gumama koje su trebale biti bacene
meni sad na autu uvezenom iz njemacke dosao ljetni protekt profil gume, ljetnih uslova jos 2 mjeseca max, sto bih mijenjao do iduce sezone, osim buke ne vidim da su sad nesto drasticno lose kao sto je to bio tigar na proslom autu, naravno doza opreza postoji ali prezivjece se sa ovim gumama do zime
drug_profi

#28423 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ma vozim i ja jos na fabrickim ljetnim, a auto 2014. godiste. Mislim nije idealno, ali moze se ako ne budalesas.
I nadam se da necu radi drugih morati full kocnicu pritiskat, jer osjetno proklizavaju u tim situacijama.
Dogodine zamjena ako se finansijsko stanje jos vise ne pogorsa.

Upravo je ono sto ti kazes. Bolje je 10x all season prava guma, nego all season sava eskimo.
A vidim likove da im nije zao u ovim danima ni zimskog continentala ni michelina...
Last edited by drug_profi on 24/07/2020 23:39, edited 1 time in total.
Naslovnica

#28424 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 24/07/2020 23:38 Ma vozim i ja jos na fabrickim ljetnim, a auto 2014. godiste. Mislim nije idealno, ali moze se ako ne budalesas.
I nadam se da necu radi drugih morati full kocnicu pritiskat, jer osjetno proklizavaju u tim situacijama.
Dogodine zamjena ako se finansijsko stanje jos vise ne pogorsa.
Imamo riječ od 4 slova - NADA.
:lol:
drug_profi

#28425 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Rimuje se sa LADA, koje lako moze biti sljedece auto.... :mrgreen:
Post Reply