Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
splinter

#24201 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Alkos wrote: 23/07/2020 13:03
splinter wrote: 23/07/2020 12:52 Većina oboljelih od ove neke hajde da kažem grupe ljudi koje lično poznajem (12 ljudi) su imali poprilično izraženu kliničku sliku, kod nekolicine se razvila upala pluća a jedna osoba je preminula. Gotovo da niko nije imao subklinički oblik bolesti.
Hvala bogu svi se oporavljaju sada al neki su se baš napatili.
Kod par možda ostanu i neke trajne posljedice.
Obzirom da su svi iz 2 izvora (5 +7) odnosno klastera kontam da nisu pokupili ovaj agresivniji soj virusa jer su mi nekako preagresivni simptomi za ovaj dio godine.
Pratim tvoje postove, vidim poznaješ dobro temu... I hvala na info koje podijeliš.

Jedno pitanje. Da li je moguće da postoji više vrsta corona virusa, od npr. najslabijeg do kako ti kažeš agresivnijeg?

Malo mi je čudno da 2 osobe, obje fizički zdrave i jakog imunog sistema, imaju totalno različite simptome. Jednog ne očeše, a drugi završi na Podhrastovima.
Hvala
Dosta sam toga pisao ovdje već i ranije i objasnio neke stvari baš po ovom pitanju, al i ne samo ja, nekolicina forumaša je uložila dosta truda oko pokušaja da objasni ovo oko mutaicja i sl :thumbup:
Već duže vrijeme , od kraja marta u ljudskoj populaciji cirkulišu dva podtipa Sars-CoV-2 D614 i 614G
Često se upotrebljava termin : soj ali pravilni termin je : podtip.
Soj genetska varijanta, podvrsta ili kultura unutar biološke vrste, dakle po kvalisifikaciji soj je varijanta podtipa.
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina. Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).
Do sada je objavljeno preko 70.000 genoma novog virusa koje su istraživači širom svijeta postavili u zajedničku bazu podataka, a oko 70 posto ih prenosi mutaciju, zvanično označenu sa D614G, ili poznatiju naučnicima kao "G” .
https://www.gisaid.org/
Npr ukoliko bih ja bio pozitivan, vidio bih može li se gdje u BiH sekvencionirati genom virusa u potpunosti na lični zahtjev i platio koliko god treba da s objavi u ovoj bazi podataka, čime bih da konkretan razvoj nauke na ovom području.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#24202 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

ev komsija doktor stigao iz novog pazara... kaze tamo je strasno...
BadBoy

#24203 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

splinter wrote: 23/07/2020 13:50
Alkos wrote: 23/07/2020 13:03
splinter wrote: 23/07/2020 12:52 Većina oboljelih od ove neke hajde da kažem grupe ljudi koje lično poznajem (12 ljudi) su imali poprilično izraženu kliničku sliku, kod nekolicine se razvila upala pluća a jedna osoba je preminula. Gotovo da niko nije imao subklinički oblik bolesti.
Hvala bogu svi se oporavljaju sada al neki su se baš napatili.
Kod par možda ostanu i neke trajne posljedice.
Obzirom da su svi iz 2 izvora (5 +7) odnosno klastera kontam da nisu pokupili ovaj agresivniji soj virusa jer su mi nekako preagresivni simptomi za ovaj dio godine.
Pratim tvoje postove, vidim poznaješ dobro temu... I hvala na info koje podijeliš.

Jedno pitanje. Da li je moguće da postoji više vrsta corona virusa, od npr. najslabijeg do kako ti kažeš agresivnijeg?

Malo mi je čudno da 2 osobe, obje fizički zdrave i jakog imunog sistema, imaju totalno različite simptome. Jednog ne očeše, a drugi završi na Podhrastovima.
Hvala
Dosta sam toga pisao ovdje već i ranije i objasnio neke stvari baš po ovom pitanju, al i ne samo ja, nekolicina forumaša je uložila dosta truda oko pokušaja da objasni ovo oko mutaicja i sl :thumbup:
Već duže vrijeme , od kraja marta u ljudskoj populaciji cirkulišu dva podtipa Sars-CoV-2 D614 i 614G
Često se upotrebljava termin : soj ali pravilni termin je : podtip.
Soj genetska varijanta, podvrsta ili kultura unutar biološke vrste, dakle po kvalisifikaciji soj je varijanta podtipa.
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina. Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).
Do sada je objavljeno preko 70.000 genoma novog virusa koje su istraživači širom svijeta postavili u zajedničku bazu podataka, a oko 70 posto ih prenosi mutaciju, zvanično označenu sa D614G, ili poznatiju naučnicima kao "G” .
https://www.gisaid.org/
Npr ukoliko bih ja bio pozitivan, vidio bih može li se gdje u BiH sekvencionirati genom virusa u potpunosti na lični zahtjev i platio koliko god treba da s objavi u ovoj bazi podataka, čime bih da konkretan razvoj nauke na ovom području.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.
Brzo podpitanje, izvini ako je glupo :D

Ako neko probli podtip D614 da li je (barem i kratkoročno) stekao imunitet i na podtip 614G?
Mogy87

#24204 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

pici wrote: 23/07/2020 14:24 ev komsija doktor stigao iz novog pazara... kaze tamo je strasno...
Ma laze. To Vucic hoce pare iz EU fondova pa upisuje bez testova kontakte. Dodik naravno prepisuje taktiku. Imas "dokaze" na drugoj temi o koroni.
laik1981

#24205 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-tesko ... /200723095
Svaki dan bar po jedan slucaj, a svi bi zivili jos koju deceniju da nisu stradali.
pici

#24206 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Mogy87 wrote: 23/07/2020 15:00
pici wrote: 23/07/2020 14:24 ev komsija doktor stigao iz novog pazara... kaze tamo je strasno...
Ma laze. To Vucic hoce pare iz EU fondova pa upisuje bez testova kontakte. Dodik naravno prepisuje taktiku. Imas "dokaze" na drugoj temi o koroni.
dodusHe ima i ta... nosi bradicu, kratke pantalonice, klanja pet vakata... Munafik...
BadBoy

#24207 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 23/07/2020 15:02 https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-tesko ... /200723095
Svaki dan bar po jedan slucaj, a svi bi zivili jos koju deceniju da nisu stradali.
Tačno i to je grozan podatak i statistika. Ali hajde na temu "Putevi u BiH", "Crna hronika BH cesta" ili "Autoputevi u BiH" pa da razglabamo dugo i naširoko o uzrocima i mogućim rješenjima problema.

Ovo što sad radiš je klasični "whataboutism" gdje se jedan problem (korona) pokušava relativizriati kroz isticanje nekog drugog, totalno nepozvanog problema (smrtnost na našim cestama).

Ili kako ide ona scena iz Kad porastem biću kengur: "A šta je sa 500 miliona neprijavljenih Kineza? Ćutimo a?"
Tomahawk11
Globalni moderator

#24208 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tomahawk11 »

Neum live korona party

Image
splinter

#24209 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@BadBoy
Nije glupo pitanje, već naprotiv na mjestu je.
Ali da bi smo odgovorili da li imunitet na jedan podtip virusa djeluje na drugi, najprije trebamo znati da li jedna osoba može uopće oboliti od oba tipa virusa u određenom vrmenskom razmaku.
Naime ako sad znamo da je aktivni imunitet relativno kratkog vijeka, nekoliko mjeseci ( kada govorimo o antitjelima ) evo nek bude 3, odnosno dosta duže ako govorimo o T – ćelijama, uzećemo neki prosjek nek bude godinu dana npr.
Postavlja se pitanje kolike su šanse da se neko u tom periodu inficira sa ova dva podtipa, odnosno dođe sa istima u kontakt.
Vrlo male, odnosno mnogo manje nego da dođe u kontakt sa istim podtipom. Zašto?
Zato jer ova dva oblika virusa djeluju antagonistički jedan naspram drugog. Laički rečeno, iako su “braća”, nisu baš u najboljem odnosu i bukvalno se bore za svoj dio kolača među ponudom u ljudskoj populaciji. Sa stručne strane može se govoriti o virusnoj interferenciji , interakciji dva virusa kada se jedan virus veže za receptor na površini ćelije, zauzme, blokira ili ošteti mjesto srodnom virusu koji koristi isti receptor.
Onemogućavanje adsorpcije drugom virusu znači i izostanak inficiranja ćelije. Iako se ovaj termin koristi više za različite vrste viruse, u ovom slučaju mehanizam djelovanja najbolje opisuje međusobni odnos ova dva podtipa virusa.
Dakle ovaj agresivniji podtip potpuno potiskuje “izvorni” oblik i vrlo vjerovatno da se oni više ni ne javljaju istovremeno na nekom geografskom prostoru. Teritoriju koju “zauzme” mutirani oblik ljubomorno čuva, nedozvoljavajući povratak otpisanog kralja.
Mada nije nemoguće da se spletom okolnosti desi i obratni scenarij pa ovaj prvi soj virusa postane dominantiji, teoretski je moguće sve dok ne izčezne.
Al da odgovorim na pitanje, mislim da se kod osoba sa normalnim imunitetom ipak stvari imunitet nakon preležane bolesti na oba ova podtipa, bar neko vrijeme.
zomri

#24210 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zomri »

U vezi laksih i tezih oblika bolesti, asimptomatskih i simptomatskih, najnovija hipoteza je da dosta ljudi ima steceni imunitet kroz kontakt sa nekim od koronavirusa koji uzrokuju prehladu kao i betakoronavirusa koji cirkuliraju u zivotinjama (goveda, psi izmedju ostalih). To bi objasnilo veliki broj asimptomatskih slucajeva.
DEMONIKA

#24211 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

zašto je došao ovdje ako je sad potreban tamo kad je tako strašno stanje
kako je ušao u bejha,
jesu mu test tražili, jel sad u karanteni il šeta mahalom...? :?:
laik1981

#24212 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Sa vise strana, od strucnih ljudi sam dobio savjet da se izbjegava upotreba klimatizacijskih uredjaja, te da se sto cesce vrsi dezinfekcija klima i ciscenje i zamjena filtera. Znam da mnogi ismijavaju tezu da klime mogu napraviti stetu ali eto ko zeli da uvazi neka uvazi, ko ne zeli neka ignorise post..
Nivelacija

#24213 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

DEMONIKA wrote: 23/07/2020 16:05
kako je ušao u bejha,
u NP se stanje smirilo i vec 3 dana nemaju smrtni slucaj..samim tim nasa pomoc im nije ni potrebna..
iako su imali jeben talas gdje je 10 ljudi dnevno umiralo uspjesno su ga primirili.
Evelinda

#24214 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

S obzirom da su cifre uzasno visoke covjek vise ne zna kako se zastiti.Niko ne zna koji stepen ce vas uhvatiti blazi ili jaci.Recimo zna li iko nekoga ko je hronicno bolestan od neke bolesti da prodje sa blazim oblikom ?
daddy-kool

#24215 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

zomri wrote: 23/07/2020 15:47 U vezi laksih i tezih oblika bolesti, asimptomatskih i simptomatskih, najnovija hipoteza je da dosta ljudi ima steceni imunitet kroz kontakt sa nekim od koronavirusa koji uzrokuju prehladu kao i betakoronavirusa koji cirkuliraju u zivotinjama (goveda, psi izmedju ostalih). To bi objasnilo veliki broj asimptomatskih slucajeva.
:thumbup:

teorije-zavera-bre-pa-opletite-t157708s ... #p16641077
teorije-zavera-bre-pa-opletite-t157708s ... #p16651496
DEMONIKA

#24216 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

da, ok
ali eto ovaj doktor haman potrčao da po mahali i piciju priča o stanju tamo
rekla-kazala bi se trebala ignorirati u svakom slučaju, to je poanta
Mogy87

#24217 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Evelinda wrote: 23/07/2020 17:07 S obzirom da su cifre uzasno visoke covjek vise ne zna kako se zastiti.Niko ne zna koji stepen ce vas uhvatiti blazi ili jaci.Recimo zna li iko nekoga ko je hronicno bolestan od neke bolesti da prodje sa blazim oblikom ?
Forumas je ovdje pisao da mu je majka koja je 1940 godiste bila u kontaktu i prosla bez ikakvih simptoma.
Drugi forumas je pisao da mu je otac s hronicnim oboljenjima prosao bez vecih problema.
Maska i distanca su najbolja zastita.
sadie_forever

#24218 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sadie_forever »

Moj otac mi prica da je zet njegovog poznanika imao koronu,kaze covjek moli da umre koliko ga je steglo oko pluca :( kaslje ti se a ne mozes koliko boli..haos
Manual

#24219 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Manual »

Tomahawk11 wrote: 23/07/2020 15:39 Neum live korona party

Image
Odavno trazim ovaj GIF, samo još fali kad ga kamera približi
DEMONIKA

#24220 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

sadie_forever wrote: 23/07/2020 17:21 Moj otac mi prica da je zet njegovog poznanika imao koronu,kaze covjek moli da umre koliko ga je steglo oko pluca :( kaslje ti se a ne mozes koliko boli..haos
u mene mi je moja rahmetli nana, a bogami i sve njene komšinice, pričala da se gaće trebaju nosat naizvrat radi uroka i da se kišobran ne smije u kući otvarat jer to donosi nesreću...
Evelinda

#24221 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

Mogy87 wrote: 23/07/2020 17:19
Evelinda wrote: 23/07/2020 17:07 S obzirom da su cifre uzasno visoke covjek vise ne zna kako se zastiti.Niko ne zna koji stepen ce vas uhvatiti blazi ili jaci.Recimo zna li iko nekoga ko je hronicno bolestan od neke bolesti da prodje sa blazim oblikom ?
Forumas je ovdje pisao da mu je majka koja je 1940 godiste bila u kontaktu i prosla bez ikakvih simptoma.
Drugi forumas je pisao da mu je otac s hronicnim oboljenjima prosao bez vecih problema.
Da li je otac od forumasa bio pozitivan i majka od drugog?
Mogy87

#24222 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Evelinda wrote: 23/07/2020 17:31
Mogy87 wrote: 23/07/2020 17:19
Da li je otac od forumasa bio pozitivan i majka od drugog?
Otac jeste, majku nisu testirali jer nije razvila simptome (snaha je bila pozitivna) koliko sam shvatila.
pici

#24223 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

kako je ušao u bejha,
idu po petnaest dana u smjenama... bio je tamo,vatio se prije tri dana, sad je kod kuce, jel u kucnoj izolaciji, ne znam... uglavnom tu je i kontaktirao sam sa njegovim bratom ne njim osobno i brat kaze da je tamo teska situacija, strasno, uzas...
DEMONIKA

#24224 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

pici wrote: 23/07/2020 18:30
kako je ušao u bejha,
idu po petnaest dana u smjenama... bio je tamo,vatio se prije tri dana, sad je kod kuce, jel u kucnoj izolaciji, ne znam... uglavnom tu je i kontaktirao sam sa njegovim bratom ne njim osobno i brat kaze da je tamo teska situacija, strasno, uzas...
e jbga :(( tuga
virus, uz nikakvo zdravstvo na nekim prostorima exyu, čini baš haos
pici

#24225 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

Naučnik iz BiH primio vakcinu Oxforda, ima poruku za one koji ne vjeruju u COVID

Na kraju kao naučnik - imate li poruku za ljude koji smatraju kako je pandemija zavjera farmaceutske industrije, koji ne vjeruju u postojanje korona virusa i ne žele se vakcinistati?

Stvar je vrlo jednostavna, nauku ne interesuje šta neko vjeruje, ona ima činjenice. Vakcine su maltene iskorijenile svaku bolest protiv koje su napravljene. Neko kaže da su vakcine kao Evropska unija - toliko dobro rješenje da se zaboravilo šta je problem. Dokazano je da su (vakcine) sigurne, efikasne i da iskorjenjuju problem. Svaki argument koji je protiv vakcina, da li one uzrokuju ovu ili onu bolest, kategorično se pobije. Sad je pitanje na nama - da li ćemo se voditi činjenicama ili neracionalnim strahovima. Prilikom odlučivanja o vakcinisanju nadam se da će se ljudi voditi opštim dobrom, a ne ličnim uvjerenjima.
Locked