HvalaAlkos wrote: ↑23/07/2020 13:03Pratim tvoje postove, vidim poznaješ dobro temu... I hvala na info koje podijeliš.splinter wrote: ↑23/07/2020 12:52 Većina oboljelih od ove neke hajde da kažem grupe ljudi koje lično poznajem (12 ljudi) su imali poprilično izraženu kliničku sliku, kod nekolicine se razvila upala pluća a jedna osoba je preminula. Gotovo da niko nije imao subklinički oblik bolesti.
Hvala bogu svi se oporavljaju sada al neki su se baš napatili.
Kod par možda ostanu i neke trajne posljedice.
Obzirom da su svi iz 2 izvora (5 +7) odnosno klastera kontam da nisu pokupili ovaj agresivniji soj virusa jer su mi nekako preagresivni simptomi za ovaj dio godine.
Jedno pitanje. Da li je moguće da postoji više vrsta corona virusa, od npr. najslabijeg do kako ti kažeš agresivnijeg?
Malo mi je čudno da 2 osobe, obje fizički zdrave i jakog imunog sistema, imaju totalno različite simptome. Jednog ne očeše, a drugi završi na Podhrastovima.
Dosta sam toga pisao ovdje već i ranije i objasnio neke stvari baš po ovom pitanju, al i ne samo ja, nekolicina forumaša je uložila dosta truda oko pokušaja da objasni ovo oko mutaicja i sl
Već duže vrijeme , od kraja marta u ljudskoj populaciji cirkulišu dva podtipa Sars-CoV-2 D614 i 614G
Često se upotrebljava termin : soj ali pravilni termin je : podtip.
Soj genetska varijanta, podvrsta ili kultura unutar biološke vrste, dakle po kvalisifikaciji soj je varijanta podtipa.
Mutacija se dešava u S proteinu Koji je jako bitan jer se preko njega virus veže za ACE2 receptore domaćina. Čak oko 1.300 aminokiselina služi kao svojevrsni “građevni blok” ovoga proteina na površini virusa. U mutiranom virusu genetske upute za samo jednu od tih aminokiselina - broj 614 - prebacile su se u novu varijantu sa „D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u „G” (skraćeno za glicin).
Do sada je objavljeno preko 70.000 genoma novog virusa koje su istraživači širom svijeta postavili u zajedničku bazu podataka, a oko 70 posto ih prenosi mutaciju, zvanično označenu sa D614G, ili poznatiju naučnicima kao "G” .
https://www.gisaid.org/
Npr ukoliko bih ja bio pozitivan, vidio bih može li se gdje u BiH sekvencionirati genom virusa u potpunosti na lični zahtjev i platio koliko god treba da s objavi u ovoj bazi podataka, čime bih da konkretan razvoj nauke na ovom području.
Zašto neko oboli jače a neko ne je još nešto o čemu nema 100% pouzdanih saznanja, kad stignnem ovih dana napisaću neko svoje mišljenje i istraživinje u ovo dan – dva nadam se.