a ti si pretpostavljam eminentni profesor nekog svjetskog univerziteta sa naucnim begraundom iz ovog domena.
Bosanska dolina piramida
-
emirolini
#2777 Re: Bosanska dolina piramida
Cekaj, da li mi pricamo o seriji drevni vanzemaljci sa History Channel-a ili mi pricamo o stvarnim vanzemaljskim uticajem na stvaranje i razvoj covjeka u nekom obliku? Jer ja pisem o ovome drugom. DNK je nesto sto covjek jos uvijek potpuno ne razumijejapin_mutapi wrote: ↑23/07/2020 10:44Upravo je teorija drevnih astronauta organicenost. I to zesca.emirolini wrote: ↑23/07/2020 10:34Kako kome, onome ko je ogranicen sigurno smeta neogranicenost.japin_mutapi wrote: ↑23/07/2020 09:46 ovako laički gledano i rečeno - zvanična historija i arheologija su mnogo zanimljivije i uzbudljivije od teorije drevnih astronauta
Sta god i kako god - vanzemaljci. To je odgovor na svako pitanje i nejasnoce.
Vanzamaljci svi i svuda. Od piramida preko Leonarda da Vincija do DNK. Nema nista intrigantno i „neograniceno” tj. slobodoumno u toj teoriji.
Uz to je i potcjenjivanje ljudskog roda. Karaktera, inteligencije, truda i rada, zelje za istrazivanjem i napretkom.
Ne trebaju ljudima vanzemaljci za velicanstvena dostignuca.
DNK? Zelis reci da imamo potpuno razumijevanje DNK i genoma ili zelis reci da je DNK nesto abrakadabra?
Evo cak i mainstream priznaju da apsolutno nemaju pojma o DNK-u
Piramide - evo ti clanak iz 2019. brutalnog nazivaSixty years on, the very definition of 'gene' is hotly debated. We do not know what most of our DNA does, nor how, or to what extent it governs traits. In other words, we do not fully understand how evolution works at the molecular level.
@SCIENTIFIC AMERICAN
Dakle ono sto znamo jeste da ne znamo nista. Ako ne znamo nista onda ne znamo da ko je napravio piramide, starost mozemo odrediti - naucno - u slucaju Visokog, preko 30k godina, ili npr. ajd ono sto je vec u fazi iskopavanja, Göbekli Tepe - staro isto preko 15 - 20k godina, kada su po zvanicnoj nauci ljudi hodali po pecinama i imali samo kamenje za ubijanje zivotinja da bi ih pojeli.We May Finally Know How the Pyramids Were Built
By: Reuben Westmaas
Scientists have discovered new evidence that may explain how these iconic structures were built.
https://www.discovery.com/exploration/h ... were-built
-
Milenkov buraz
#2778 Re: Bosanska dolina piramida
Dobro, odakle fosili onda? Jel ti razumiješ da ono što je moguće matematičkim modelom da ne mora značiti da je moguće ili nemoguće u stvarnom svijetu? Vidi, evo ti još jedan primjer pored primjera putovanja kroz vrijeme. Matematički je moguć WARP drive ali u stvarnosti nije, ili barem ne još. Matematički model pokazuje i to da je moguće na zemlji imati fuziju kao na suncu pa zato se u Francuskoj već duže gradi prokat ITER (https://www.iter.org/) koji bi trebao dokazati da je zaista moguće postići to što matematički modeli pokazuju da je moguće. Mislim OK je da ti vjeruješ da je to tako ali ako želiš ozbiljno posmatrati taj model onda moraš uzeti u obzir da mate,atički modeli ne dokazuju niti opovrgavaju da je nešto moguće ili ne već daju određene mogućnosti ali to ne znači da je to gotova stvar pa tako isto i sa evolucijom. Možda su samo podaci koji su korišteni za taj matematički model pogrešni ili nisu dovoljno tačni, ko zna.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:13ljudi su dokazali da matematicki nije bilo dovoljno vremena za slucajnostu simslu kreacije zivota na zemlji, dakle teorija je problematizovana. cekam matematicki dokaz koji ce to oboriti.Milenkov buraz wrote: ↑23/07/2020 12:11Putovanje kroz vrijeme nije moguće, priječe ga zakoni fizike. Matematički taj model funkcioniše kao i neke stvari iz kvantne fizike ali u realnosti nije moguće. Tako isto ovo "obaranje" teorije evolucije matematičkim modelom je isto tako nemoguće jer u realnosti se dogodilo a dokaz koji matematika ne može oboriti je fizički dokaz fosila širom svijeta. Dakle matematičkim model može biti ispravan ali je potrebno dokazati u realnom svijetu da zaista funkcioniše pa tako i ovo "obaranje" modela evolucije. Daleko je to od čvrstog dokaza ali eto onima koji vjeruju u kreaciju od Boga to je dovoljan dokaz, meni nije.
-
Heller
#2779 Re: Bosanska dolina piramida
Vrlo često se manipuliše sa ulaznim podacima da bi se dobile željene vrijednosti.
-
The 51st State
#2780 Re: Bosanska dolina piramida
ma sve dok se usko dogmatski ne posmatra sve pet. nema drugih modela za dokazivanje teorije evolucije osim matematskih.Milenkov buraz wrote: ↑23/07/2020 12:27Dobro, odakle fosili onda? Jel ti razumiješ da ono što je moguće matematičkim modelom da ne mora značiti da je moguće ili nemoguće u stvarnom svijetu? Vidi, evo ti još jedan primjer pored primjera putovanja kroz vrijeme. Matematički je moguć WARP drive ali u stvarnosti nije, ili barem ne još. Matematički model pokazuje i to da je moguće na zemlji imati fuziju kao na suncu pa zato se u Francuskoj već duže gradi prokat ITER (https://www.iter.org/) koji bi trebao dokazati da je zaista moguće postići to što matematički modeli pokazuju da je moguće. Mislim OK je da ti vjeruješ da je to tako ali ako želiš ozbiljno posmatrati taj model onda moraš uzeti u obzir da mate,atički modeli ne dokazuju niti opovrgavaju da je nešto moguće ili ne već daju određene mogućnosti ali to ne znači da je to gotova stvar pa tako isto i sa evolucijom. Možda su samo podaci koji su korišteni za taj matematički model pogrešni ili nisu dovoljno tačni, ko zna.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:13ljudi su dokazali da matematicki nije bilo dovoljno vremena za slucajnostu simslu kreacije zivota na zemlji, dakle teorija je problematizovana. cekam matematicki dokaz koji ce to oboriti.Milenkov buraz wrote: ↑23/07/2020 12:11
Putovanje kroz vrijeme nije moguće, priječe ga zakoni fizike. Matematički taj model funkcioniše kao i neke stvari iz kvantne fizike ali u realnosti nije moguće. Tako isto ovo "obaranje" teorije evolucije matematičkim modelom je isto tako nemoguće jer u realnosti se dogodilo a dokaz koji matematika ne može oboriti je fizički dokaz fosila širom svijeta. Dakle matematičkim model može biti ispravan ali je potrebno dokazati u realnom svijetu da zaista funkcioniše pa tako i ovo "obaranje" modela evolucije. Daleko je to od čvrstog dokaza ali eto onima koji vjeruju u kreaciju od Boga to je dovoljan dokaz, meni nije.
-
Milenkov buraz
#2781 Re: Bosanska dolina piramida
Naravno! Ali moguće je da je matematički model tačan sam po sebi sa tim ulaznim podacima ali da mi ne znamo prave "ulazne podatke" tj. možda je zemlja starija nego što se danas misli ili da su neki danas nepoznati procesci ubrzali neke stvari, jednostavno ne znamo za tu neku varijablu u jednačini koja nedostaje.
-
broj dva
- SmokingMan
#2783 Re: Bosanska dolina piramida
Iskreno, Samo Semir zna šta mu je na umu. Mada je čitav plot morao godinama pomno smišljati, čemu su umnogome doprinjela njegova samostalna istaživanja i susretaja sa piramidama. Za svaku zanimljivu priču ti je potrebna iinspiracija, mašta, kod nas je na žalost to poistovjećeno sa nacionalnim ponosom, pa tako da ti kritikovanje njegove ideje dođe doslovno zadiranje u "autentičnu" prošlost Bosne, što je ni manje ni više nego soft verzija srpstva i njihovog dovoljno neafirmisanog mita o srbima kao najstarijem narodu u Europi a i šire.Škobo Habu wrote: ↑23/07/2020 11:27Meni nije jasna jedna stvar - toliko je hramova i "piramida" nasuprot Visočice, na kojoj mu kao nije dozvoljeno istraživanje, dok mu famozni hram Majke Zemlje i famozna piramida Mjeseca zjape neistraženi!?
-
Nivelacija
#2784 Re: Bosanska dolina piramida
Neces propasti radi 20-30 maraka, otidji pa onda pisi, izadji iz virtualnog svijeta.Dope_Man wrote: ↑23/07/2020 12:021. Tvrdnje funkcionisu ovako: Ako ja tvrdim nesto novo, na meni je da dokazem moju tvrdnju.Nivelacija wrote: ↑23/07/2020 11:53 Je li tesko toliko otici do Visokog pa onda reci iz prve ruke? Vas malo sto sumnjate u tunele i energiju poslije posjete cekam da napisete izvjestaj, ne mozes nista u virtualnom svijetu dozivjeti. Posjeti pa se cujemo.
U ovom slucaju nije dokazana tvrdnja koliko god par ljudi iz PR tima mislilo da jeste, niko ozbiljan iz polja arheologije tu nije vidio nista. A nakon sto su originalne tvrdnje pale, prica se okrenula ka energijama, jonima, vanzemaljcima i cemu sve ne. Sto samo pokazuje koliko cvrsto sama nedokazana tvrdnja stoji. Nije to igla, nego ogromna gradjevina, pa se jos nista od te silne gradjevine nije pokazalo.
2. Ne dam tim prevarantima ni marke. Bio sam u blizini, nisam vidio, niti osjetio, apsolutno nista sto ne bih vidio/osjetio na bilo kom brdu. Tunele sam vidio samo na slikama i nit lice na nesto prastaro, a siguran sam da imaju jednaku ljekovitu moc kao i Torabijeva voda.
- ultima_palabra
#2785 Re: Bosanska dolina piramida
Ima toga maltene na svakom koraku, sjecam se da sam se vozio kroz juznu Francusku kad je piramidiotluk poceo... imas jedno 10 ovakvih u nizu.lethalthreat wrote: ↑23/07/2020 08:43 Priča o piramidama mi je zanimljiva prije svega sa geografskog/turističkog potencijala i šta bi to u konačnici moglo donijeti državi (da je ima barem promil u normalnom obliku kao što je nema). Priče o energiji, ljubavima, zmajevima, levitaciji, beskonačnosti su neviđeno kakanje, ali posmatrajući čisto geografski aspekt, teško se oteti dojmu da je u dolini nepravilnih, zaobljenih oblika "izraslo" nešto ovako precizno, "odsječeno", izmjereno. Eto tako, samo od sebe.
Ne znam, majka priroda bi morala biti fantastičan umjetnik da napravi nešto ovako geometrijski prepoznatljivo. Opet kažem, ja sam lično na ogradi što se tiče cijele priče, dio mene vjeruje, dio ne, ali zdrav razum i dobar vid mi govore da ispod ovog zelenila ima nešto. To što Sema i Nole pune svoje USB-ove i meditiraju me ne zanima iskreno.
Ajde da probamo okrenuti filozofiju, neka mi neko nabroji 10-ak ovakvih prirodnih brda iz čitavog svijeta, a da djeluju ovako ili približno uvjerljivo što se same geometrije tiče. Meni na pamet pada jedino Matterhorn, ali mi opet ne djeljuje ovako precizno.
![]()
- Dope_Man
#2786 Re: Bosanska dolina piramida
Kao sto vec rekoh, bio dovoljno blizu. Nijedan njihov placeni sadrzaj iz principa ne zeli platiti makar bilo i 10 feninga, jer i tih 10 feninga ide u dzep covjeku kojeg smatram, na osnovu svega predstavljenog, obicnim sarlatanom.Nivelacija wrote: ↑23/07/2020 13:14
Neces propasti radi 20-30 maraka, otidji pa onda pisi, izadji iz virtualnog svijeta.
A i ti slobodno procitaj malo misljenja pravih arheologa, izadji iz svijeta maste.
-
The 51st State
-
Nivelacija
#2788 Re: Bosanska dolina piramida
Isti sam bio...Dope_Man wrote: ↑23/07/2020 13:53Kao sto vec rekoh, bio dovoljno blizu. Nijedan njihov placeni sadrzaj iz principa ne zeli platiti makar bilo i 10 feninga, jer i tih 10 feninga ide u dzep covjeku kojeg smatram, na osnovu svega predstavljenog, obicnim sarlatanom.Nivelacija wrote: ↑23/07/2020 13:14
Neces propasti radi 20-30 maraka, otidji pa onda pisi, izadji iz virtualnog svijeta.
A i ti slobodno procitaj malo misljenja pravih arheologa, izadji iz svijeta maste.
- lethalthreat
#2789 Re: Bosanska dolina piramida
Imaš moju pozornostultima_palabra wrote: ↑23/07/2020 13:18 Ima toga maltene na svakom koraku, sjecam se da sam se vozio kroz juznu Francusku kad je piramidiotluk poceo... imas jedno 10 ovakvih u nizu.
Btw: https://internationalresearchsociety.wo ... worldwide/
-
Rob_Atl
#2790 Re: Bosanska dolina piramida
Ma ne znam vala sta da mislim. Kontam da tu stvarno ima nesto ulozilo bi se tu miliona i miliona, ameri bi prvi tu holiday inn napravili sa pogledom na piramide. Otkopalo bi se za ovih 15 godina sve. Pusti te price nedaju kopat, normalno da nedaju kad im Semir nije nista ponudio, kad bi se tu poceli milioni ulagati vidio bi ti, sami bi poceli lopatat tu. A nek uzima pare, na koliko gluposti ljudi uzimaju pare u svijetu, uopste nemam problem stim. Ko hoce da vjeruje nek vjeruje, ko nece ne mora. Ja ne vjerujem dok je ne otkopaju skroz 
-
Heller
#2791 Re: Bosanska dolina piramida
Rtanjlethalthreat wrote: ↑23/07/2020 15:32Imaš moju pozornostultima_palabra wrote: ↑23/07/2020 13:18 Ima toga maltene na svakom koraku, sjecam se da sam se vozio kroz juznu Francusku kad je piramidiotluk poceo... imas jedno 10 ovakvih u nizu.daVaj slike, nazive, bilo šta da malo potražim.
Btw: https://internationalresearchsociety.wo ... worldwide/
- Ommadawn
#2792 Re: Bosanska dolina piramida
To se slažem.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:15jbg, najnovija istrazivanja kazu tako, nauka nikad jaca, a iq populacije pada.
Ja danas velim maloj “De mi dodaj novine”. Ide ona i nosi iPad.
“Šta će mi to? Donesi mi novine!!!”
“Tata, imaš tu sve u digitalnom formatu. Svijet napreduje a ti bi novine”.
Da skratim priču - muha je ubijena.
- Sanjarko
#2793 Re: Bosanska dolina piramida
Ja samo kazem. Valjda znate sta je teraformiranje, panspermija itd. Ako bi ljudi ikad postali toliko tehnoloski napredni mogli bi svasta radit. Teraformiranje, panspermija itd., bi lako izvodljivo sirom svemira. Ovo je nauka a neko lupetanje i izmisljotina.
Vec smo na nivou da ovo mozemo da radimo na nasoj planeti i to vec radimo na nasoj planeti ali samo na njoj i to se geoloski zove antropocen.
- Sanjarko
#2794 Re: Bosanska dolina piramida
Mozda zato sto obicni narod osiromasuje polako sve vise i vise. Bogati koji su manjina sve vise se bogate a siromasni sve vise osiromasuju i razlika izmedzu njih u bogatstvu se povecava.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:15jbg, najnovija istrazivanja kazu tako, nauka nikad jaca, a iq populacije pada.
- DEMONIKA
#2795 Re: Bosanska dolina piramida
a jesi li ti?The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:18
a ti si pretpostavljam eminentni profesor nekog svjetskog univerziteta sa naucnim begraundom iz ovog domena.
-
The 51st State
#2796 Re: Bosanska dolina piramida
Nisam se ja poceo baviti kredibilitetom naucnika iza istrazivanje nego sara, zasto pitas?DEMONIKA wrote: ↑23/07/2020 18:42a jesi li ti?The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:18
Ona tvrdi da su u pitanju pseudonaucnici pa je red da podastre svoje kredence i na osnovu cega to tvrdi.
-
Škobo Habu
#2797 Re: Bosanska dolina piramida
Jak portal. Petparački. Noborivi dokazi.
-
The 51st State
#2798 Re: Bosanska dolina piramida
Podsvjesno nisi ironican
- Ommadawn
#2799 Re: Bosanska dolina piramida
A inace u drzavama gdje vlada teokratija nema neke ogromne razlike izmedju bogatih i siromasnih?Sanjarko wrote: ↑23/07/2020 16:50Mozda zato sto obicni narod osiromasuje polako sve vise i vise. Bogati koji su manjina sve vise se bogate a siromasni sve vise osiromasuju i razlika izmedzu njih u bogatstvu se povecava.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:15jbg, najnovija istrazivanja kazu tako, nauka nikad jaca, a iq populacije pada.
- Sanjarko
#2800 Re: Bosanska dolina piramida
Gdje ja teokratiju spomenu? Sta ja imam s njom? Po meni solidno, dobro ili imucno imovinsko stanje, jednako prosperitetu ekonomskom, a to vecinom vuce obrazovanje sa sobom, i to solidno, dobro, veoma dobro, izvrsno, a ono povlaci sa sobom vecu intaligenciju. Obrazovan covjek, intaligentniji covjek.Ommadawn wrote: ↑23/07/2020 20:31A inace u drzavama gdje vlada teokratija nema neke ogromne razlike izmedju bogatih i siromasnih?Sanjarko wrote: ↑23/07/2020 16:50Mozda zato sto obicni narod osiromasuje polako sve vise i vise. Bogati koji su manjina sve vise se bogate a siromasni sve vise osiromasuju i razlika izmedzu njih u bogatstvu se povecava.The 51st State wrote: ↑23/07/2020 12:15
jbg, najnovija istrazivanja kazu tako, nauka nikad jaca, a iq populacije pada.
Da bi bio obrazovan treba imat love. Nikad moj komsija ne bi fakultet zavrsio u inostranstvu da mu deda nije dao lovu za to. Ni moj rodzo ne bi zavrsio fakultet da nisu skupili lovu za isti.