Bosanska dolina piramida

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The 51st State

#2651 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

Priamide su nepobitna cinjenica.
dustaban

#2652 Re: Bosanska dolina piramida

Post by dustaban »

Dope_Man wrote: 23/07/2020 06:57 Kad shvatite da se prirodnim pojavama, njihovim dokumentovanjem, istrazivanjem, opisivanjem... bave naucnici iz raznih polja, a da sportske licnosti ne moraju imati nista u glavi osim volje za treningom, mozda i shvatite neke stvari.
Hebote.. Novak autoritet za nauku :-)
:thumbup:

Ama sve i da jeste, samim tim sto pushi Semirovu pricu je naucnicko samoubistvo.

Podsjeti me na onog skijasa Tombu. Covjek bio najbolji skijas na svijetu ali je onda prolupao kad je otisao u metafiziku nalik ovoj, covjek pokusavao da skija ne dodirujuci snijeg!
Haman i Djokovic puko. Nesto s njim nije u redu cim s materom, a bez zene, obilaze ove ublehase.
Dope_Man

#2653 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Dope_Man »

The 51st State wrote: 23/07/2020 07:09 Priamide su nepobitna cinjenica.
Jesu. Piramide zaista postoje, eno ih u Egiptu, eno ih po Juznoj Americi...
Connaisseur Karlin

#2654 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Connaisseur Karlin »

Ommadawn wrote: 22/07/2020 22:01
Connaisseur Karlin wrote: 22/07/2020 20:53
Ommadawn wrote: 22/07/2020 20:21
Pa kad se Semir može igrati arheologa i diskreditirati ljude koji su studirali tu nauku, magistrirali, doktorirali, te diskreditirati ljude koji su geolozi - onda ti je to sasvim prihvatljivo.

Ako ja čujem čudan zvuk na motoru mog auta i tri automehaničara mi kažu “moraš zamijeniti lanac” a jedan obućar kaže “nije to ništa, vozi dalje, to mora tako” - kome trebam vjerovati?
a ti i osttali negattivaca imate kredibilitet kritikovti :-) :lol:

vi ste cudni :D
Ma jebes mene. Ja jesam skeptik.
Ali imam pravo ispitivati. Meni je nejasno da neko ko tvrdi da je tu piramida jos to nije dokazao. Dokazi - ako ima, odlicno. Nema - jebiga nema.
A on za 15 godina nije nista dokazao. I onda nekakvi tuneli, nekakve energije, vanzemaljci, nadinteligentni stanovnici...
to i dalje nije razlog , da poput ostalih negativaca tvrdis da covjek nema pojma :)

postavlja se niz pitanja zasto nesto nije dokazano , ostavi malo prostora za razne odgovore i mogucnosti :)

skepticizam nece pomoci, a nemamo ni znanje, budimo sirkeni prema sebi :-D
Connaisseur Karlin

#2655 Re: Bosanska dolina piramida

Heller wrote: 22/07/2020 21:05
Connaisseur Karlin wrote: 22/07/2020 20:55
Heller wrote: 22/07/2020 20:13

Vrh tekst, tri rečenice o LIDARu, neko proizvoljno tumačenje dva ćoška, pa onda diskreditacija stvarnih stručnjaka koji se ne slažu sa Semirom :lol:
yvrdis da autor teksta nije strucnjak :-) :lol:
Ovog teksta na blogu? Naravno da nije. Neka pseudogeoloska blentovina.

Pa onda nađem i ovo

http://americanloons.blogspot.com/2015/ ... y.html?m=1

Mislim i onaj gore Robert je budala. Al ovaj je bas hc budala.
a izvor ti je zaista kredibitabilan :-) :lol:
Connaisseur Karlin

#2656 Re: Bosanska dolina piramida

Trafalgar Law wrote: 23/07/2020 00:00 Bojim se da je nauka ozbiljno uzdrmana u svojim temeljima zbog masovne pojave new-age pokreta, koji spajaju nauku i mistiku, da bi se na kraju dobilo nešto nalik kultovima koji gaje vjerovanja za posebnosti određenih mjesta, u smislu da ona posjeduju neka specifična lijekovita svojstva. Tako da tu imate jedan skladan mix scientologije, yoge, astrologije, numerologije, onako baš jedan specifian spoj stvari koje imaju svoju istorijsku/ religijsku podlogu. aPa dobro, nije trano da je istorija ispratila razne dogme, svako vrijeme sa sobom donosi neki novi revolucionarni pokret, i nekada je ljudma bitniji dobar osjećaj od racionalnog razmišljanja. Globalno, ljudi danas, kao možda nikada prije, žive pod velikim pritiskom, i sva ta očekivanja, pritisci okoline dostatno utječu na psihu ljudi, ali i njihov emotivni život, masa je nesretnih oko nas. Prije ili kasnije ljudi u nečemu moraju pronaći izlaz iz jednog takvog začaranog kruga, trebaju nešto pozitivno, za što će se čvrsto uhvatiti da ne potonu- Nekome su to abrahamske religije, nekome raznorazni new-age pokreti, nekome aktivizam u kojem pronalazi sebe i autentične sebi. Ovo pišem iz razloga, koliko god mi govorili da su naučne metode, a prije svega objektivnost, neophdoni u bilo kojoj naučnoj disciplini da bi se nešto dokazalo, vi će te u društvu uvijek imati i free- thinkere ili ti ga bolje rečeno odmetnike, koji razmišljaju izvan naučnih okvira, i koji na svijet oko sebe gledaju više kao na nešto apstraktno, nešto što bi željeli da zaista tako i jeste. "Problem" Semira i sličnim njemu je duboko ukorijenjen u domenu psihologije, više nego u naučnom smislu, jer se svakako u slučaju "Bosanskih piramida" trenutno ne postoje valjani dokazi da u Visokom postoje kompleksi piramida starijh od onih u dolini kraljeva, ali i čitavom Egiptu.
tvrdis da su svojstva prirode i pojedinih lokacija su iskljucivo bajkeu nasim umovima!? :?
emirolini

#2657 Re: Bosanska dolina piramida

Post by emirolini »

A negatori BH piramida svoje izvore dobijaju od ... dajte izvore za te tvrdnje da su prirodne.
Tesla Edison

#2658 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Tesla Edison »

emirolini wrote: 23/07/2020 08:28 A negatori BH piramida svoje izvore dobijaju od ... dajte izvore za te tvrdnje da su prirodne.
Izvor je Semir Osmanagić.

Čovjek koji je hladno na History-u izvalio da su piramide napravili vanzemaljci i da su služile kao napojna stanica za njihove matične brodove u orbiti Zemlje. Poslije takve izjave ne smatram ga relevantnim ni kad bi rekao da je mlijeko bijelo.
Sanjarko

#2659 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Sanjarko »

Neznam sto je bitno bilo sta. Kad po svijetu mogu turiste privlacit na razne nacine od NLOa do religije sto i u Visokom ne bi na Piramidama pa makar bile i ubleha. Ko misli da ih ima, doci ce, ko misli da ih nema, nece.
Ommadawn

#2660 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

Koju je jako teško dokazati. 15 godina to traje i niko nije dokazao.
The 51st State

#2661 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

Dope_Man wrote: 23/07/2020 07:28
Jesu. Piramide zaista postoje, eno ih u Egiptu, eno ih po Juznoj Americi...
i u visokom.

The day science begins to study non-physical phenomena, it will make more progress in one decade than in all the previous centuries of its existence.

mudar savjet jednog od najveceg umova covjecanstva.
The 51st State

#2662 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

Ommadawn wrote: 23/07/2020 08:39
dovoljno dokaza za postojanje, vise nego sto je opovrgnuto u svakom slucaju.
lethalthreat

#2663 Re: Bosanska dolina piramida

Post by lethalthreat »

Priča o piramidama mi je zanimljiva prije svega sa geografskog/turističkog potencijala i šta bi to u konačnici moglo donijeti državi (da je ima barem promil u normalnom obliku kao što je nema). Priče o energiji, ljubavima, zmajevima, levitaciji, beskonačnosti su neviđeno kakanje, ali posmatrajući čisto geografski aspekt, teško se oteti dojmu da je u dolini nepravilnih, zaobljenih oblika "izraslo" nešto ovako precizno, "odsječeno", izmjereno. Eto tako, samo od sebe.

Ne znam, majka priroda bi morala biti fantastičan umjetnik da napravi nešto ovako geometrijski prepoznatljivo. Opet kažem, ja sam lično na ogradi što se tiče cijele priče, dio mene vjeruje, dio ne, ali zdrav razum i dobar vid mi govore da ispod ovog zelenila ima nešto. To što Sema i Nole pune svoje USB-ove i meditiraju me ne zanima iskreno.

Ajde da probamo okrenuti filozofiju, neka mi neko nabroji 10-ak ovakvih prirodnih brda iz čitavog svijeta, a da djeluju ovako ili približno uvjerljivo što se same geometrije tiče. Meni na pamet pada jedino Matterhorn, ali mi opet ne djeljuje ovako precizno.

Image
Heller

#2664 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote: 23/07/2020 08:15
Heller wrote: 22/07/2020 21:05
Connaisseur Karlin wrote: 22/07/2020 20:55

yvrdis da autor teksta nije strucnjak :-) :lol:
Ovog teksta na blogu? Naravno da nije. Neka pseudogeoloska blentovina.

Pa onda nađem i ovo

http://americanloons.blogspot.com/2015/ ... y.html?m=1

Mislim i onaj gore Robert je budala. Al ovaj je bas hc budala.
a izvor ti je zaista kredibitabilan :-) :lol:
Ma guglaj nalazićeš iste stvari na raznim stranicama. Niko od tih ljudi nema profila ni citata na researchgateu recimo.
Ommadawn

#2665 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Ommadawn »

The 51st State wrote: 23/07/2020 08:41
Kojih dokaza?

Bilo šta što tvrdite “e vidiš ovu iskopinu, evo ovo je samo ljudska ruka napravila”, dođu stručnjaci geologije i kažu “ne, to je prirodna pojava koja se zove tako i tako i nastaje tako što” - vi odmah “nije tačno, ovo samo ljuCka ruka moRe napraviti”.

Pa dovoljan je samo dokaz da je Osmanagića lik pod pseudonimom Izmo Guglić (samo ime je dovoljno sumnjivo) nasamario da je neki stručnjak i napisao masu gluposti, nigdje veze ni sa čim (sasvim namjerno) a Osmanagić objavio na stranici pod “naučnim radom”.

Eto koliko je to ozbiljno.
SmokingMan

#2666 Re: Bosanska dolina piramida

Post by SmokingMan »

Connaisseur Karlin wrote: 23/07/2020 08:22
Trafalgar Law wrote: 23/07/2020 00:00 Bojim se da je nauka ozbiljno uzdrmana u svojim temeljima zbog masovne pojave new-age pokreta, koji spajaju nauku i mistiku, da bi se na kraju dobilo nešto nalik kultovima koji gaje vjerovanja za posebnosti određenih mjesta, u smislu da ona posjeduju neka specifična lijekovita svojstva. Tako da tu imate jedan skladan mix scientologije, yoge, astrologije, numerologije, onako baš jedan specifian spoj stvari koje imaju svoju istorijsku/ religijsku podlogu. Pa dobro, nije strano da je istorija ispratila razne dogme, svako vrijeme sa sobom donosi neki novi revolucionarni pokret, i nekada je ljudma bitniji dobar osjećaj od racionalnog razmišljanja. Globalno, ljudi danas, kao možda nikada prije, žive pod velikim pritiskom, i sva ta očekivanja, pritisci okoline dostatno utječu na psihu ljudi, ali i njihov emotivni život, masa je nesretnih oko nas. Prije ili kasnije ljudi u nečemu moraju pronaći izlaz iz jednog takvog začaranog kruga, trebaju nešto pozitivno, za što će se čvrsto uhvatiti da ne potonu- Nekome su to abrahamske religije, nekome raznorazni new-age pokreti, nekome aktivizam u kojem pronalazi sebe i autentične sebi. Ovo pišem iz razloga, koliko god mi govorili da su naučne metode, a prije svega objektivnost, neophdoni u bilo kojoj naučnoj disciplini da bi se nešto dokazalo, vi će te u društvu uvijek imati i free- thinkere ili ti ga bolje rečeno odmetnike, koji razmišljaju izvan naučnih okvira, i koji na svijet oko sebe gledaju više kao na nešto apstraktno, nešto što bi željeli da zaista tako i jeste. "Problem" Semira i sličnim njemu je duboko ukorijenjen u domenu psihologije, više nego u naučnom smislu, jer se svakako u slučaju "Bosanskih piramida" trenutno ne postoje valjani dokazi da u Visokom postoje kompleksi piramida starijh od onih u dolini kraljeva, ali i čitavom Egiptu.
tvrdis da su svojstva prirode i pojedinih lokacija su iskljucivo bajkeu nasim umovima!? :?
U većini slučajeva da kao što su Ajvatovica (pohod kojeg bošnjaci nazivaju malim Hadžem), djevojačke pećine, pa sada i Visoko sa semirovom klimavom tezom, a sve je počelo sa iskopavanjem "pramida", do danas, dok one nisu poprimile neku svoju mističnu dimenziju, to isključivo možemo pripisati čovjekovoj mašti/kreaciji. Na stranu što se od toga pokušava napraviti turistička atrakcija, za društvo je zaraznije je ono što se pokušava predstaviti kao revolucionarnim naučnim otkrićem, ili kao breakthrough u geologiji i arheologiji, a samo je tragičnije koliko većina onoih koji slijede ovakva vjerovanja ne poznaju ni osnove naučnih disciplina. Svaka od priča se temelji na nedokazanoj legendi, i poznato je da legende nisu zaobišle bio koju od kultura, etničkih, religijskih skupina u prošlosti, i svako od njih je legende kroz istoriju ugrađivao u svoja vjerovanja, pa stoga su i abrahamske religije vremenom pretpile velike promjene, cijepkajući se na brojne suparničke frakcije . Priča o Ajvatovici je više religijskog konteksta, ali se upotpunosti uklapa u drutšvene mitološke okvire. Ja, koji se bavim amaterskom astronomijom, tvrdim da nema ništa specijalno niti u Sunčevom elektromagnetnom spektru niti Zemljinoj radijaciji, niti bilo kakvim kosmičkim pojavama, "kulturološki oblikovanim predznacima" koji nagovještavaju Armagedon, smrt vladara, svrgavanje dinastija, etc, a posebno piramidama, predstavljajući ih kao izvorište neke pozitivne kosmičke energije. Nebeske pojave i klasična mehanika su potpuno nezavisne od onoga kako ih ljudi percipiraju u određenom vremenu. Svako im može dati određeno značenje i vezivati ih za neki dogđaj, predmete, monumentalne građevine, osobu, kao što su to astrolozi praktikovali hiljadama godina unazad, kao što određena osoba može doći vremenom kod vas i za vaše probleme vam ponuditi "talisman", uvjeravajući vas da on posjeduje određena lijekovita svojstva.
Last edited by SmokingMan on 23/07/2020 09:05, edited 1 time in total.
ovo_malo_duse

#2667 Re: Bosanska dolina piramida

Post by ovo_malo_duse »

Trafalgar Law wrote: 23/07/2020 00:00 Bojim se da je nauka ozbiljno uzdrmana u svojim temeljima zbog masovne pojave new-age pokreta, koji spajaju nauku i mistiku, da bi se na kraju dobilo nešto nalik kultovima koji gaje vjerovanja za posebnosti određenih mjesta, u smislu da ona posjeduju neka specifična lijekovita svojstva. Tako da tu imate jedan skladan mix scientologije, yoge, astrologije, numerologije, onako baš jedan specifian spoj stvari koje imaju svoju istorijsku/ religijsku podlogu. aPa dobro, nije trano da je istorija ispratila razne dogme, svako vrijeme sa sobom donosi neki novi revolucionarni pokret, i nekada je ljudma bitniji dobar osjećaj od racionalnog razmišljanja. Globalno, ljudi danas, kao možda nikada prije, žive pod velikim pritiskom, i sva ta očekivanja, pritisci okoline dostatno utječu na psihu ljudi, ali i njihov emotivni život, masa je nesretnih oko nas. Prije ili kasnije ljudi u nečemu moraju pronaći izlaz iz jednog takvog začaranog kruga, trebaju nešto pozitivno, za što će se čvrsto uhvatiti da ne potonu- Nekome su to abrahamske religije, nekome raznorazni new-age pokreti, nekome aktivizam u kojem pronalazi sebe i autentične sebi. Ovo pišem iz razloga, koliko god mi govorili da su naučne metode, a prije svega objektivnost, neophdoni u bilo kojoj naučnoj disciplini da bi se nešto dokazalo, vi će te u društvu uvijek imati i free- thinkere ili ti ga bolje rečeno odmetnike, koji razmišljaju izvan naučnih okvira, i koji na svijet oko sebe gledaju više kao na nešto apstraktno, nešto što bi željeli da zaista tako i jeste. "Problem" Semira i sličnim njemu je duboko ukorijenjen u domenu psihologije, više nego u naučnom smislu, jer se svakako u slučaju "Bosanskih piramida" trenutno ne postoje valjani dokazi da u Visokom postoje kompleksi piramida starijh od onih u dolini kraljeva, ali i čitavom Egiptu.
Licno na "piramidama" u Visokom nisam bio, imam namjeru ABD_a otici i oblikovati sopstveno misljenje o ovome.

Da se vratim na tvoj post. Nauka narocito arheologija jesete uzdrmana i to po prilicno ali to je proces koji je da kazem prirodan. Sve grane nauke se razvijaju neslucenom brzinom i u vremenu kada pocinjemo istrazivati planete milionima svjetlosnih godina daleko, ucmali uhljebljeni arheolozi koji iz razraznih razloga se drze teorija i ne zele uopste da diskutuju ili pokusaju da razmotre niz novih pitanja koja se otvaraju. Cinjenica je da su oni sami krivi vecinom za ekspanziju ovih "new age" tipova iz cistog razloga sto oni u stvari ne rade nista. Da se ne lazemo i slazem se dijelom sa tvojim postom, izlazak na povrsinu ovih "new-age" naucnika je neminovan jer je razvojem interneta socijalnih medija, novih tehnologija i otkrica postavljeno toliko pitanja na koje naucna zajednica jednostavno ne zeli odgovoriti iz raznoraznih razloga. To se naravno iskoristava a i cinjenica je da bi se neki od vrlih strucnjaka bi se mogli popisati bukvalno na desetine svojih naucnih radova i objavljenih knjiga...

Imas puno primjera, navest cu ti par njih na koje sam ja naletio vise slucajno nego sto sam htio.
Jedan je je starost Sfinge... Imas na Youtube pogledaj reakciju Egiptologa sa onim njihovim najpoznatijim sesirdzijom kad im Graham Hancock predoci dokaz o zemljistu oko Sfinge koje je nastalo ili uzurpirano vodom ( da ne slazem pogledaj) koje u tom podrucju u toj kolicini nije bilo od prije 10 -12000 godina sto pokazuje da je Sfinga mogucno mnogo starija od Egipatske( faraonske) civilizacije. To naravno ne ide u prilog njima i rekacija je deranje psovanje i napustanje seminara bez da ponude contra argument.
Pogledaj odnos prema "Gebakli tepe" koju ova " stara" naucna zajednica zaobilazi ko kugu koliko god moze jer joj to u korijenu sjece sve naucne radove sve milione dolara zaradjenih na knjigama i seminarima i jednostavno ne zele da govore na tu temu.. I kad moraju probaju uklopit sve opet u postojece teorije, da to dovodi do nevidjenih apsurda....

Kao moj profesor na fakultetu koji mi drzao predavanje o OUR ( organizacija udruzenog rada) iz njegove knjige napisane 80_ih. Ja se zajebem i upitam gdje jos OUR postoji. Obarao me covjek 4 puta zbog tog pitanja. Na moju srecu na vrijeme sam skontao da postoje mjesta gdje mozes dobiti odgovore i otisao..Prije par godina sam pokusao da odem na taj moj bivsi fakultet, na kom sad u stvari predaje par mojih kolega iz studentskih dana....( Neces vjerovati ali oni dan dans koriste iste stvari iz tih knjiga iz 70 i 80 koje su davno prevazidjene i obaraju studente zbog njih) i ponudio se da napravim besplatno par seminara. Jer ja sam nazovi expert u polju u kome radim. I zelio sam da pokazem studentima da se trudom i zalaganjem moze puno postici i da ono sto vide na internetu je stvarno i da je tehnologija dostigla nivo da tehnicar u Virtualnoj Realnosti trenira na novom produktu koji je 1:1 sa stvarnim u vrijeme dok se prototp jos proizvodi.
Nisu bili zaineresovani cak probali da me diskredituju i naravno odustao sam, jer sama moja pojava bi im pojebala koncepciju i doslo bi do postavljanja nekih pitanja na koje oni vjerovatno nebi znali da daju odgovor.

Na kraju planiram otici u Visoko, jer do sad nisam. Prije i nego vidim stvari svojim ocima, slazem se sa ovim sto je napisao za Loch Ness i samtram da bez obzira na sve ovo treba da preuzmu institucije koje ce to comercijalizovati do maximuma u okvirima logicnog, bez zastranjivanja sa Vanzemaljcima i SLJ teorijama, jer mi smo mala nacija i drzava da ispustimo ovakv potencijal koji moze biti od egzistencijalno znacaja za siru zajednicu...Autobusi sa hiljaama turista dolaze iz Hrvatske do Konjica najdalje, vecinom do Mostara i isti dan inazad u Hrvatsku na konak. Dok bi posjeta do Visokog iziskivala jedno ili mozda 2 nocenja u Sarajevu.... Pa hiljade Madjara, Poljaka, Ceha itd koji voze svako ljeto za Hrvatsku i vec se polako odlucuju da presjeku i voze kroz Bosnu a ne okolo kiflom, i ovdje govorim samo o "usputnim" koji bi se zaustavili na dan potrosli odredjenu sumu novca. Da ne govorim o onima koji dolaze samo zbog toga.
Hos da malo kopas malo platis i evo..

Mnoge EU drzave bi platile da ovako nesto ispliva... Iz licnog iskustva u razgovoru sa je jednim pa hajmo ga nazvat " Bogatim" covjekm iz jedne EU zemlje koji je posjetio Visoko cisto iz znatizelje i koji mi je rekao citiram " ih da je onako nesto meni ovdje koje novce bih zaradio""

Izvinjavam se na dugom postu....
The 51st State

#2668 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

Ommadawn wrote: 23/07/2020 08:51
The 51st State wrote: 23/07/2020 08:41

Kojih dokaza?

Bilo šta što tvrdite “e vidiš ovu iskopinu, evo ovo je samo ljudska ruka napravila”, dođu stručnjaci geologije i kažu “ne, to je prirodna pojava koja se zove tako i tako i nastaje tako što” - vi odmah “nije tačno, ovo samo ljuCka ruka moRe napraviti”.

Pa dovoljan je samo dokaz da je Osmanagića lik pod pseudonimom Izmo Guglić (samo ime je dovoljno sumnjivo) nasamario da je neki stručnjak i napisao masu gluposti, nigdje veze ni sa čim (sasvim namjerno) a Osmanagić objavio na stranici pod “naučnim radom”.

Eto koliko je to ozbiljno.
vise puta su prezentovani, imas pravo da ih smatras ili ne smatras validnim.
Connaisseur Karlin

#2669 Re: Bosanska dolina piramida

Trafalgar Law wrote: 23/07/2020 08:56
Connaisseur Karlin wrote: 23/07/2020 08:22
Trafalgar Law wrote: 23/07/2020 00:00 Bojim se da je nauka ozbiljno uzdrmana u svojim temeljima zbog masovne pojave new-age pokreta, koji spajaju nauku i mistiku, da bi se na kraju dobilo nešto nalik kultovima koji gaje vjerovanja za posebnosti određenih mjesta, u smislu da ona posjeduju neka specifična lijekovita svojstva. Tako da tu imate jedan skladan mix scientologije, yoge, astrologije, numerologije, onako baš jedan specifian spoj stvari koje imaju svoju istorijsku/ religijsku podlogu. Pa dobro, nije strano da je istorija ispratila razne dogme, svako vrijeme sa sobom donosi neki novi revolucionarni pokret, i nekada je ljudma bitniji dobar osjećaj od racionalnog razmišljanja. Globalno, ljudi danas, kao možda nikada prije, žive pod velikim pritiskom, i sva ta očekivanja, pritisci okoline dostatno utječu na psihu ljudi, ali i njihov emotivni život, masa je nesretnih oko nas. Prije ili kasnije ljudi u nečemu moraju pronaći izlaz iz jednog takvog začaranog kruga, trebaju nešto pozitivno, za što će se čvrsto uhvatiti da ne potonu- Nekome su to abrahamske religije, nekome raznorazni new-age pokreti, nekome aktivizam u kojem pronalazi sebe i autentične sebi. Ovo pišem iz razloga, koliko god mi govorili da su naučne metode, a prije svega objektivnost, neophdoni u bilo kojoj naučnoj disciplini da bi se nešto dokazalo, vi će te u društvu uvijek imati i free- thinkere ili ti ga bolje rečeno odmetnike, koji razmišljaju izvan naučnih okvira, i koji na svijet oko sebe gledaju više kao na nešto apstraktno, nešto što bi željeli da zaista tako i jeste. "Problem" Semira i sličnim njemu je duboko ukorijenjen u domenu psihologije, više nego u naučnom smislu, jer se svakako u slučaju "Bosanskih piramida" trenutno ne postoje valjani dokazi da u Visokom postoje kompleksi piramida starijh od onih u dolini kraljeva, ali i čitavom Egiptu.
U većini slučajeva da kao što su Ajvatovica (pohod kojeg bošnjaci nazivaju malim Hadžem), djevojačke pećine, pa sada i Visoko sa semirovom klimavom tezom, a sve je počelo sa iskopavanjem "pramida", do danas, dok one nisu poprimile neku svoju mističnu dimenziju, to isključivo možemo pripisati čovjekovoj mašti/kreaciji. Na stranu što se od toga pokušava napraviti turistička atrakcija, za društvo je zaraznije je ono što se pokušava predstaviti kao revolucionarnim naučnim otkrićem, ili kao breakthrough u geologiji i arheologiji, a samo je tragičnije koliko većina onoih koji slijede ovakva vjerovanja ne poznaju ni osvno. Svaka od priča se temelji na nedokazanoj legendi, i poznato je da legende nisu zaobišle bio koju od kultura, etničkih, religijskih skupina u prošlosti, i svako od njih je legende kroz istoriju ugrađivao u svoja vjerovanja, pa stoga su i abrahamske religije vremenom pretpile velike promjene, cijepkajući se na brojne suparničke frakcije . Priča o Ajvatovici je više religijskog konteksta, ali se upotpunosti uklapa u drutšvene mitološke okvire. Ja, koji se bavim amaterskom astronomijom, tvrdim da nema ništa specijalno niti u Sunčevom elektromagnetnom spektru niti Zemljinoj radijaciji, niti bilo kakvim kosmičkim pojavama, "kulturološki oblikovanim predznacima" koji nagovještavaju Armagedon, smrt vladara, svrgavanje dinastija, etc, a posebno piramidama, predstavljajući ih kao izvorište neke pozitivne kosmičke energije. Nebeske pojave i klasična mehanika su potpuno nezavisne od onoga kako ih ljudi percipiraju u određenom vremenu. Svako im može dati određeno značenje i vezivati ih za neki dogđaj, predmete, monumentalne građevine, osobu, kao što su to astrolozi praktikovali hiljadama godina unazad, kao što određena osoba može doći vremenom kod vas i za vaše probleme vam ponuditi "talisman", uvjeravajući vas da on posjeduje određena lijekovita svojstva.
meni ne smetaju doticna vjerovanja, mitovi i legende :)

ja pisem o doslovnom utjecaju geografskih lokccija na ljudski organizam :)
The 51st State

#2670 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

za ove kontrase koji postaju ponjave, gebekli tepe, samo neka malo um provjetre prije nego se upuste u guglanje.
emirolini

#2671 Re: Bosanska dolina piramida

Post by emirolini »

TESLA_EDISON wrote: 23/07/2020 08:33
emirolini wrote: 23/07/2020 08:28 A negatori BH piramida svoje izvore dobijaju od ... dajte izvore za te tvrdnje da su prirodne.

Čovjek koji je hladno na History-u izvalio da su piramide napravili vanzemaljci i da su služile kao napojna stanica za njihove matične brodove u orbiti Zemlje. Poslije takve izjave ne smatram ga relevantnim ni kad bi rekao da je mlijeko bijelo.
A gdje su ti dokazi da to nisu vanzemaljci radili, ili da jesu? Niti najpametniji ljudi nemaju vise apsolutno nikakvog povjerenja u zvanicnu nauku jer se pojavljaju stvari koje ne mogu objasniti, ali ti si znas sta se desilo prije 13, 15, 20, 30 hiljada godina i ti sa tvrdnjom mozes ubjedjivati ostale da su u krivu?

Da li ti smatras da imas vise znanja o drevnim civilizacijama od Semira?

Nemoj misliti da te napadam, volim argumente i dobru raspravu.
lethalthreat

#2672 Re: Bosanska dolina piramida

Post by lethalthreat »

ovo_malo_duse wrote: 23/07/2020 09:05 Nauka narocito arheologija jesete uzdrmana i to po prilicno ali to je proces koji je da kazem prirodan. Sve grane nauke se razvijaju neslucenom brzinom i u vremenu kada pocinjemo istrazivati planete milionima svjetlosnih godina daleko, ucmali uhljebljeni arheolozi koji iz razraznih razloga se drze teorija i ne zele uopste da diskutuju ili pokusaju da razmotre niz novih pitanja koja se otvaraju. Cinjenica je da su oni sami krivi vecinom za ekspanziju ovih "new age" tipova iz cistog razloga sto oni u stvari ne rade nista. Da se ne lazemo i slazem se dijelom sa tvojim postom, izlazak na povrsinu ovih "new-age" naucnika je neminovan jer je razvojem interneta socijalnih medija, novih tehnologija i otkrica postavljeno toliko pitanja na koje naucna zajednica jednostavno ne zeli odgovoriti iz raznoraznih razloga. To se naravno iskoristava a i cinjenica je da bi se neki od vrlih strucnjaka bi se mogli popisati bukvalno na desetine svojih naucnih radova i objavljenih knjiga...
Čitav pokret otpora se zapravo svodi na ovo :thumbup:
The 51st State

#2673 Re: Bosanska dolina piramida

Post by The 51st State »

naucnisi su obicni ljudi kao i mi samo sto u uobicajenoj percepciji u drustvu imaju status mini totema, a to je onako kontraproduktivno za nepresteno preispitivanje, a da ne govorimo da valja ponovo zasukati rukave i dokazivati nove hipoteze u oblasti istorije i arheologije jer su ove postojece oborene.
Tesla Edison

#2674 Re: Bosanska dolina piramida

Post by Tesla Edison »

emirolini wrote: 23/07/2020 09:11
TESLA_EDISON wrote: 23/07/2020 08:33

A gdje su ti dokazi da to nisu vanzemaljci radili, ili da jesu? Niti najpametniji ljudi nemaju vise apsolutno nikakvog povjerenja u zvanicnu nauku jer se pojavljaju stvari koje ne mogu objasniti, ali ti si znas sta se desilo prije 13, 15, 20, 30 hiljada godina i ti sa tvrdnjom mozes ubjedjivati ostale da su u krivu?

Da li ti smatras da imas vise znanja o drevnim civilizacijama od Semira?

Nemoj misliti da te napadam, volim argumente i dobru raspravu.
Samo budala vjeruje u postojanje malih zelenih.

Toliko o Osmanagiću.

U rangu je onih koji smatraju da je Zemlja ravna. Obični ublehaš i teoretičar zavjere. Samo mu još fali aluminijska folija na glavi a ne sumnjam da će i to primjeniti uskoro.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2675 Re: Bosanska dolina piramida

Post by japin_mutapi »

ovo isto marti misterija
Post Reply