I susjedi EU, Afrika i ostali ce podijeliti 100 milijardi eura iz ovog paketa pomoci. na sve misle u Evropskoj komisiji
Desavanja u Hrvatskoj
- sinuhe
#18951 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Novac je iz Excel tablice. Plenkovic se samo uslikao. Ali sto ti je biti clanom EU.
Sjeverne zemlje su se protivile zajednickom dugu EU koji nije ni po pravilima Ugovora o Evropskoj Uniji.
I susjedi EU, Afrika i ostali ce podijeliti 100 milijardi eura iz ovog paketa pomoci. na sve misle u Evropskoj komisiji
Last edited by sinuhe on 22/07/2020 19:59, edited 1 time in total.
- mayab
#18952 Re: Desavanja u Hrvatskoj
"Srdjan Puhalo:
"Hasanbegović će biti zamjenik Milorada Pupovca u saborskom Odboru za ljudska prava, može li ustaša niže pasti u životu?!!
-
costacurta
#18953 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Onako laički,dječak sa šibicama wrote: ↑22/07/2020 17:47 22 milijarde su 22 milijarde
koliko je sa ekonomskog aspekta, bolje biti u EU nego ne biti
gdje ce te pare, to je vec druga prica
ali HR je od EU novca izgradila puno toga, Peljeski most, Svilajski most, rijecna luka u Slavonskom Brodu, modernizovan kontejnerski terminal u Rijeci, Zagorska zeljeznica i jos kamara infrastrukturalnih projekata
Bruto vanjski dug Hrvatske iznosi 40B eura.
Od ovih 22B iz euro korona fonda koje su pripale Hrvatskoj u narednih 7 god. 6.5B je bespovrtanih ili "na kafu" para, 15B će se attachirati na ovih 40 što za 7 godina iznosi ukupano vanjskog duga 55B.
Ako država svake godine na ime duga uplaćuje 1B i 500M eura u taj zajednički fonda onda je to za 7 god oko 10B. Što znači da će država Hrvatska 2027. imati ukupno duga 45B eura.
Pa ok.
Možda bolje ništa i da ne povlače iz ovog fonda, sa ovih 22B bi raspolovili dug, a za 7 godina sa ovih obaveznih 10B bi sveli ukupan vanjski dug na nekih 8B. Skoro kao i BiH trenutno što ima (6.5B€)
- Sanjarko
#18954 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Dobro je ovo sve. A pare treba pametno ulozit i obrnut.
- istra_hr
#18955 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nisi shvatiocostacurta wrote: ↑22/07/2020 20:05
Možda bolje ništa i da ne povlače iz ovog fonda, sa ovih 22B bi raspolovili dug, a za 7 godina sa ovih obaveznih 10B bi sveli ukupan vanjski dug na nekih 8B. Skoro kao i BiH trenutno što ima (6.5B€)
Hrvatska nije dobila 22 mlrd. Eura ... pa da jednostavno te novce uplati kao "polovicu" svog duga
Hrvatskoj je na raspolaganju 22 mlrd. Eura, koje mora pametno iskoristiti ili ništa ne dobiva! To je uvjet EU !
Nepovratno je oko polovice tog iznosa, ostatak minimalne kamate; mislim oko 0,8%
jasnije?

-
The 51st State
#18956 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Realno dobar aranzman spas od katastrofe, valjda budete pametni da investirate u ono sto ce vas uciniti manje zavisnim od turisticke industrije.
-
costacurta
#18957 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bolje onda ostati na razini ovog duga nego ići grlom u jagode.
Uzeće oni pare ali za šta? Šta je to što HrvatHkoj treba? Hrvatska ima poprilično dobru putnu infrastrukturu, u turizam neka ne ulažu, solidno je ovo što imaju. Švabu, Austrijanca i Britanca ne interesuju beton i staklo, imaju toga u izobilju, oni hoće prirodu i izvorno, al cijene su Bože
eh tu se mora poraditi i to što prije, kad popođe opasnost od terorista i za par godina otvore Egipat, Tunis itd, kad prođe korona zbog ovog segmenta (nesrazmjerne cijene ponudi) izgubićete i najvjernije ( Nijemce, Čehe i Poljake) a oni pune proračun u vašoj okosnici privrede turizam što se zove. Onda ćete propadt gore od nas.
Ali obzirom da je Plenković slavodobitno objavio da je ON zaslužan za taj budžet onda mrka kapa u najavi. Iskoristiće on sve to, do centa. Tj. zadužiće vas i što treba a imam osjećaj puno više bespotrebe.
Primjer,
Sinoć gledam na RTLu, prilog o nekom OTP i problemia sa kojim se susreću zbog nekontrolisanog uvoza voća i povrća u Hrvatsku. Oni zaoravaju kupus, kelj, salatu jer im je to isplativije nego prodavati za kunu. Krive vladu, nema kontrole uvoza bla bla. Sad će oni povući nekih milona da isplate poticaje kako bi oni bili konkurentni. Iako se to može riješiti npr nekim protokolarnim dogovorom sa zemljama u okruženju, izvoz u npr zemlje arapskog poluotoka itd it ali obzirom da bi za to trebalo zagrijati stolicu, slati ljude u pregovore, mijenjati zakone njima je jednostavnije uzeti 100M eura i podijeliti poljoprivredi kako bi bili konkurentni, ali kome konkurentni? Holanđanima?
Uzeće oni pare ali za šta? Šta je to što HrvatHkoj treba? Hrvatska ima poprilično dobru putnu infrastrukturu, u turizam neka ne ulažu, solidno je ovo što imaju. Švabu, Austrijanca i Britanca ne interesuju beton i staklo, imaju toga u izobilju, oni hoće prirodu i izvorno, al cijene su Bože
Ali obzirom da je Plenković slavodobitno objavio da je ON zaslužan za taj budžet onda mrka kapa u najavi. Iskoristiće on sve to, do centa. Tj. zadužiće vas i što treba a imam osjećaj puno više bespotrebe.
Primjer,
Sinoć gledam na RTLu, prilog o nekom OTP i problemia sa kojim se susreću zbog nekontrolisanog uvoza voća i povrća u Hrvatsku. Oni zaoravaju kupus, kelj, salatu jer im je to isplativije nego prodavati za kunu. Krive vladu, nema kontrole uvoza bla bla. Sad će oni povući nekih milona da isplate poticaje kako bi oni bili konkurentni. Iako se to može riješiti npr nekim protokolarnim dogovorom sa zemljama u okruženju, izvoz u npr zemlje arapskog poluotoka itd it ali obzirom da bi za to trebalo zagrijati stolicu, slati ljude u pregovore, mijenjati zakone njima je jednostavnije uzeti 100M eura i podijeliti poljoprivredi kako bi bili konkurentni, ali kome konkurentni? Holanđanima?
-
The 51st State
#18958 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Restrukturianje javnog sektora i smanjenje budzetske oligarhije im je imperativ, i sa ovim parama samo kupuju vrijeme.
Uz to prijeko im je potrebno smanjenje zavisnosti od turisticke sezone, moj neki kont ako zele da zadrze standard bez vecih turbulencija u buducnosti.
Uz to prijeko im je potrebno smanjenje zavisnosti od turisticke sezone, moj neki kont ako zele da zadrze standard bez vecih turbulencija u buducnosti.
-
costacurta
#18959 Re: Desavanja u Hrvatskoj
A šta mogu ponuditi Evropi osim turizma, realno?The 51st State wrote: ↑22/07/2020 20:55 Restrukturianje javnog sektora i smanjenje budzetske oligarhije im je imperativ, i sa ovim parama samo kupuju vrijeme.
Koliko god smiješno zvučalo ali BiH je u izuzetno povoljnom položaju, blizina EU, školovani i sposoban kadar itd nažalost uhljupi koje sjede u MVP i drugi nesposobni političari i predstavnici zakonodavne vlasti nisu u stanju to iskoristiti.
Hrvatska kao članica EU mora poštivati regulative. Većina biznisa je izvan granica EU, nažalost u nekim slučajevima je i nije tako sjajno ali ja znam kod nas na TK firme iz Austrije u kojima su ljudi zadovoljni primanjima. Sve se izvozi, i to za US, GB, D, H itd. Ali problem je što npr Austijanci hoće da se šire i naravno naši klošari omah nalaze sebe tu, traže, opstruiraju, ucjenjuju itd. Umjesto da stvore uslove, da Austrijanac sam da preporuku Samsungu kako bi i oni ušli kod nas sa proizvodnjom naši klošari od političara radi par milja maraka ne vide te poslovne prilike i mogućnosti ekspanzije proizvodnje na taj način.
Isti posao koji radi Austrijanac i Bosanac plaća se u raziličitom iznosu od 1000€. Austrijanac ima platu 1700€ a Bosanac 750€. Za naše uslove 1500KM, muž i žena ukupno 3000KM top da žive. U Hrvatskoj je to malo.
Znači povoljniji smo.
Kina je već pred kolapsom, nije više ni povoljna niti jeftina radna snaga. Pogoni su pred gašenjem i selidbom. Ne isplati se više. Indija ne posjefuje kvalifikovanu radnu snagu, daleko, skup transport itd. Eh sad.... nemamo mi ljude sposobne da ikoriste ovaj GAP, neizvjesnost, da se nametnemo EU. Samo pflege i pucfrau
-
The 51st State
#18960 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Slazem se, samo kazem sta bi trebali ciniti, a na njima je kako ce....costacurta wrote: ↑22/07/2020 21:16A šta mogu ponuditi Evropi osim turizma, realno?The 51st State wrote: ↑22/07/2020 20:55 Restrukturianje javnog sektora i smanjenje budzetske oligarhije im je imperativ, i sa ovim parama samo kupuju vrijeme.
Koliko god smiješno zvučalo ali BiH je u izuzetno povoljnom položaju, blizina EU, školovani i sposoban kadar itd nažalost uhljupi koje sjede u MVP i drugi nesposobni političari i predstavnici zakonodavne vlasti nisu u stanju to iskoristiti.
Hrvatska kao članica EU mora poštivati regulative. Većina biznisa je izvan granica EU, nažalost u nekim slučajevima je i nije tako sjajno ali ja znam kod nas na TK firme iz Austrije u kojima su ljudi zadovoljni primanjima. Sve se izvozi, i to za US, GB, D, H itd. Ali problem je što npr Austijanci hoće da se šire i naravno naši klošari omah nalaze sebe tu, traže, opstruiraju, ucjenjuju itd. Umjesto da stvore uslove, da Austrijanac sam da preporuku Samsungu kako bi i oni ušli kod nas sa proizvodnjom naši klošari od političara radi par milja maraka ne vide te poslovne prilike i mogućnosti ekspanzije proizvodnje na taj način.
Isti posao koji radi Austrijanac i Bosanac plaća se u raziličitom iznosu od 1000€. Austrijanac ima platu 1700€ a Bosanac 750€. Za naše uslove 1500KM, muž i žena ukupno 3000KM top da žive. U Hrvatskoj je to malo.
Znači povoljniji smo.
Kina je već pred kolapsom, nije više ni povoljna niti jeftina radna snaga. Pogoni su pred gašenjem i selidbom. Ne isplati se više. Indija ne posjefuje kvalifikovanu radnu snagu, daleko, skup transport itd. Eh sad.... nemamo mi ljude sposobne da ikoriste ovaj GAP, neizvjesnost, da se nametnemo EU. Samo pflege i pucfrau![]()
U prilog tvojo prici ide i ovo najnivije gasenje mljekare megle u Osijeku, postaju preskupi za poslovanje.
- Banksy
- Kolinda
#18962 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Prosta metematika...
Hrvatska će na 15 € uloženih u EU dobiti 100€, malo li je
Hrvatska će na 15 € uloženih u EU dobiti 100€, malo li je
-
costacurta
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#18964 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Na osnovu toga što svi znamo, znamo da Andrije nema nigdje, ali nigdje, u sedmodnevnoj konfrontaciji EU Mediterana i petorke.
Tako već može, tvoje MIŠLJENJE i ništa drugo. Prije tebe sam slično načelno ustvrdio:Razlika je samo u tome što ja mislim da je hrvatska delegacija dobro ispregovarala posao i da je Plenković, na radost Hrvatske, u Briselu kao kod kuće, pa mu nije bilo teško dobiti sve te silne novce, ono što je želio i što je najbolje za njegovu zemlju, a ti tvrdiš da im je 22 mlrd palo s neba, tačnije, da im je to poklonio Macron, te da Andrej s tim nema veze.
Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 20:35 Makron. Lupao šakom od sto. Optužio petorku da ruše EU. Istina, Andrija je vispren u briselskim poslovima ali, kako vijesti pokazuju, ovdje je presudna bila uloga Emanuela Makrona a ostalo je stvar statistike i matematike.
Besmislica. Riječ je samo o Andriji. Predstavila si ga kao Robina Huda ovog eventa ali IZVJEŠTAJI to ne potkrepljuju.Ja mislim da pokušavaš, iz nekog razloga, minimizirati nesumnjiv i vidljiv uspjeh Plenkovića i Hrvatske u Briselu zadnjih dana. Ali, da ne idemo dalje, da se ne ponavljamo.
Ako sugrađanina Bakira mogu osloviti BOkirom, mogu i njega Andrijom.Plenković je Andrej, ne Andrija, možda ga zato nisi našao.
EDIT nemam šta da komentarišem, svu tu ekipu, od Sarajeva preko Beograda do Skopja držim za političke idiote.
- Challenger_
#18965 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Taman posla. Samo, meni se Andrija ne može prodati kao Robin Hud.
Ni manje ni više.
"Kužiš?".

Ni manje ni više.
"Kužiš?".
- dječak sa šibicama
#18966 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Hrvatski vanjski dug ne znaci da drzava nekome vani duguje 40 milijardi, ne radi se tu o kladionicarskom dugu ili nesto slicno
Drzava kao takva duguje oko 11%, sve ostalo su dugovanja banaka, inostrana ulaganja, cak oko 50% su dugovanja gradjana, firmi i ostalih subjekata na polju kredita
Drzava kao takva duguje oko 11%, sve ostalo su dugovanja banaka, inostrana ulaganja, cak oko 50% su dugovanja gradjana, firmi i ostalih subjekata na polju kredita
- Challenger_
- Sanjarko
#18968 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Dug kao dug nije problem dok god se s istim zna dobro raspolagati i dok god se isti moze servisirati. Kad jedno od to dvoje se neradi dobro onda nastaje problem, a bankrot nastupi kad nemoze oboje da se dobro radi, pogotovo kad nemoze ovo drugo da se dobro radi.dječak sa šibicama wrote: ↑23/07/2020 00:13 Hrvatski vanjski dug ne znaci da drzava nekome vani duguje 40 milijardi, ne radi se tu o kladionicarskom dugu ili nesto slicno
- problemnatravunu
#18969 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Boli i mene, ali ovo je suština stvari, a to se u Hr i dalje zanemaruje, i na sve moguće načine sve to relativizira, a to je zaista sramotno i anticivilizacijski, pri tome, tim političarima " puna usta" moderne Njemačke kao uzora u svakom pogledu....
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18970 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Partizanka na prvoj sjednici sabora
@Kikibombona svidjal ti se
?

- Kolinda
#18971 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Što međutim?costacurta wrote: ↑22/07/2020 23:21Sad u ovom kontekstu i kuršlusu i borbi za svaku marku nikako nije malo, no međutim,
- Kikibombona
- Banksy
#18973 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Challenger_ wrote: ↑22/07/2020 23:49
Tako već može, tvoje MIŠLJENJE i ništa drugo. Prije tebe sam slično načelno ustvrdio:
Pa baš te nešto ovo pogodilo...
- istra_hr
#18974 Re: Desavanja u Hrvatskoj
može pitanje?
Čemu tolika "briga" za Hrvatsku ekonomiju, financije, dug ...?
Jugoslavije nema, tj. ova Hrvatska postoji od '92. godine - dakle 28 godina
Vječno pitanje-briga-savjeti i slično u stilu: "Hrvatska propada, ima velik dug, nećete uspjeti sami-propadate 100%
... a, živi smo, još uvijek, nismo propali - niti ekonomski niti u sportu, čak dapače
Zar nemate svojih problema?
Očito ne
Lp iz sunčanog Poreča
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#18975 Re: Desavanja u Hrvatskoj
da komsiji (susjedu) crkne kravaistra_hr wrote: ↑23/07/2020 09:50![]()
može pitanje?
Čemu tolika "briga" za Hrvatsku ekonomiju, financije, dug ...?
Jugoslavije nema, tj. ova Hrvatska postoji od '92. godine - dakle 28 godina
Vječno pitanje-briga-savjeti i slično u stilu: "Hrvatska propada, ima velik dug, nećete uspjeti sami-propadate 100%
... a, živi smo, još uvijek, nismo propali - niti ekonomski niti u sportu, čak dapače
Zar nemate svojih problema?
Očito ne
Lp iz sunčanog Porečahttps://www.google.hr/url?sa=i&url=http ... AdAAAAABAD
isto tako postoji interes u hr za situaciju u bih... pogotovo politicku.
ekonomska situacija u bih sluzi samo za podsmijeh. pogledaj komentare na indexu na neku vijest o bih pa ces vidjeti... na forumima takodjer.