Desavanja u Hrvatskoj
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#18926 Re: Desavanja u Hrvatskoj
I ko se ponudio
?
- dale cooper
#18927 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ja mogu razumjeti da neko ne glasa za ovakvog Bernardića koji objektivno nije ni za šta, pa čak i za Milanovića. Ali ne mogu shvatiti
logiku po kojoj neko glasa za Plenkovića i HDZ zbog toga. Šta je Plenković konkretno uradio u prethodnom mandatu? Živiš li bolje
nego što si živila? Ne smetaju te sve te korupcijske afere i taj sistem vrijednosti pogodnih kojeg je upravo HDZ stvorio?
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#18928 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mislim da je ovaj paket tj. procenat koji je dobila Hrvatska bio na stolu i bez Plenkija... Macron se zalagao da mediteranske zemlje dobiju nešto više novca jer su više oslonjene na turizam.
I Bernardić bi se vratio kući sa 22 EDIT: Milijardi
U suštini su napravili neki koeficijent, broja stanovnika, ekonomske moći, pogođenosti virusom i tako odredili kako da se novac podijeli.
Najviše su pregovarali oko brojke koliko će od toga biti kredit a koliko nepovratna sredstva.
On mi se čini relativno umjeren i odmjeren a za Milanovića se slažemo... Bahat je blag izraz za njega. Mada mi se sviđaju neki njegovi potezi do sada...
Last edited by parappa on 21/07/2020 22:24, edited 1 time in total.
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#18929 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Makron. Lupao šakom od sto. Optužio petorku da ruše EU. Istina, Andrija je vispren u briselskim poslovima ali, kako vijesti pokazuju, ovdje je presudna bila uloga Emanuela Makrona a ostalo je stvar statistike i matematike.
- dumpa
#18930 Re: Desavanja u Hrvatskoj
I šta bi s onim Hrvatom što je umjesto daske za surfanje ponio lopatu, zatuče li onog turistu u plićaku?
- Banksy
#18931 Re: Desavanja u Hrvatskoj
U stvari, sve je zasluga onih koji su naveli Makrona da protežira Mediteran, Plenkovića, između ostalih.Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 11:16U stvari, kako izvori prenose, sve je zasluga Emanuela Makrona koji je protežirao najugroženije (mediteranske) zemlje EU, dok su mu oponirali Austrija, Holandija, Danska, Švedska i Finska:
- Banksy
#18932 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Spodoba je u vrhu Sabora, biće svega.
Macan nakon što je Vidović Krišto nazvao spodobom i odjurio iz Otvorenog: ‘Nemam se namjeru ispričati, ona je novi Glasnović’
https://www.telegram.hr/politika-krimin ... glasnovic/
- Challenger_
#18933 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Daj kakav izvor za tu tvrdnju.Banksy wrote: ↑21/07/2020 22:12U stvari, sve je zasluga onih koji su naveli Makrona da protežira Mediteran, Plenkovića, između ostalih.Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 11:16U stvari, kako izvori prenose, sve je zasluga Emanuela Makrona koji je protežirao najugroženije (mediteranske) zemlje EU, dok su mu oponirali Austrija, Holandija, Danska, Švedska i Finska:
- Challenger_
#18934 Re: Desavanja u Hrvatskoj
p.s.
Ono što sam pročitao je energičan stav Španije i Italije. Nigdje ni u fusnoti nisam vidio Andriju.
Ono što sam pročitao je energičan stav Španije i Italije. Nigdje ni u fusnoti nisam vidio Andriju.
- Banksy
#18935 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Perfektno. Prošli su perfektno, 2/3 bespovratno, Plenkovićevom zaslugom uglavnom, džaba pokušaji minimiziranja uspjeha, a ne znam ni koja je svrha pokušaja, pozdrav.
- Challenger_
#18936 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čuj čemu? Jer se nigdje ne pominje, barem u tekstovima koje sam ja čitao. Za razliku od predstavnika Italije, Španije i Francuske, naravno. Mislim, čemu potreba za isticanjem zasluga koje mu ne pripadaju?
Retoričko pitanje, natürlich.
Pozdrav i tebi.
Pozdrav i tebi.
- dale cooper
#18937 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ma znam da u svakoj vlasti postoje kuruptivni elementi, ali i ispravi me ako griješim, nijedna HR vlada do sada nije imalo ovolikosherbett wrote: ↑21/07/2020 22:01Ja nebi glasala za HDZ zato da ne ne bi pobjedio SDP.dale cooper wrote: ↑21/07/2020 20:07Ja mogu razumjeti da neko ne glasa za ovakvog Bernardića koji objektivno nije ni za šta, pa čak i za Milanovića. Ali ne mogu shvatiti
logiku po kojoj neko glasa za Plenkovića i HDZ zbog toga. Šta je Plenković konkretno uradio u prethodnom mandatu? Živiš li bolje
nego što si živila? Ne smetaju te sve te korupcijske afere i taj sistem vrijednosti pogodnih kojeg je upravo HDZ stvorio?
Eventualno bi u tom slucaju glasala za HDZ da ne pobjedi krajnja desnica.
Cak nemam problem s ideologijama, jer lijevi i desni su na vlasti u konacnici isti odnosno nasli binse u jednakoj poziciji.
Svaka vlast djeluje po interesnim grupama i grupama za pritisak.
Svaka je vlast jedbako izlozena i korupciju i promjeni stajalista i krsenju predizbornih obecanja.
Zasto??
Zato sto je politika posao, a predizborne kampanje cisti marketing.
Od korupcije niti jedna opcija nije imuna, a to vidimo po primjerima svih dosadasnjih vlada ukljucujuci i Milanovicevu.
U ovom bi slucaju birala znanje i strucnost.
Trenutno na RH politickoj sceni nema relevantnije osobe za premijera od Plenkovica.
Nadalje, najmanje od svih do sada prica o ustasama i partizanima a okrenut je EU i zapadu.
Ideoloski, to meni puno znaci jer dosta je zivota u proslosti.
Zivim bolje, da. Puno bolje nego unazad 5 godina kad mi je trecina place odlazila na ovrhu.
Ne mislim da je za to zasluzna bas ova Vlada.. to je dugotrajniji process.
Mozda neko izvan RH vidi i osjeti bolje nas kako se zivi, al mi ovdje dobro znamo kako ne zelimo zivjeti.
Bernardic se sam sjebao. Njega ni u SDP- u ne zele
A sto gradjani RH misle o korupciji, pokazali smo i na ovim i na predsjednickim izborima na primjeru Milana Bandica
smijenjenih ministara u jednom mandatu zbog tih stvari. I malo je naivno misliti da Plenković nije znao šta se dešava, ali ih je držao dok voda
ne bi došla do grla i medijski pritisak postao toliki da nije imao drugog izbora nego da ih makne. Druga stvar, Plenković možda ne
priča toliko o partizanima i ustašama, ali ljudi oko njega itekako da. I slažem se da se treba ostaviti prošlosti, ali Plenković
je i tu neodlučan. Radi jastreba u HDZ-u toleriše nacionalističku retoriku, a u Briselu se predstavlja kao moderan, pro EU premijer.
Ne možeš biti i jedno i drugo. Plenković jednostavno nema ni volje ni vizije da HDZ pročisti i pretvori u modernu evropsku konzervativnu stranku.
Što se tiče Bandića, to ćemo tek vidjeti. Toliko puta su ga već otpisivali, a on bi se svaki put vratio. Koliko ono godina je već na vlasti?
Za sadašnji SDP Hrvatske se slažem. Pogubljeni totalno, Bero ih je srozao do daske.
- dale cooper
#18938 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Upitno je koliko je dobio glasača centra i ljevice, jer na izbore nije izašlo ni 50% biračkog tijela. Ako je suditi po ovoj našoj bosanskojsherbett wrote: ↑21/07/2020 23:24Ha gle ... ja sam ti sljedeceg dojma: ne vjerujem da je korupcije vise, nego se vise otkriva sto je znacajan napredak jer ipak, sto se ne otkrije, nije se ni desilo.dale cooper wrote: ↑21/07/2020 23:04Ma znam da u svakoj vlasti postoje kuruptivni elementi, ali i ispravi me ako griješim, nijedna HR vlada do sada nije imalo ovolikosherbett wrote: ↑21/07/2020 22:01
Ja nebi glasala za HDZ zato da ne ne bi pobjedio SDP.
Eventualno bi u tom slucaju glasala za HDZ da ne pobjedi krajnja desnica.
Cak nemam problem s ideologijama, jer lijevi i desni su na vlasti u konacnici isti odnosno nasli binse u jednakoj poziciji.
Svaka vlast djeluje po interesnim grupama i grupama za pritisak.
Svaka je vlast jedbako izlozena i korupciju i promjeni stajalista i krsenju predizbornih obecanja.
Zasto??
Zato sto je politika posao, a predizborne kampanje cisti marketing.
Od korupcije niti jedna opcija nije imuna, a to vidimo po primjerima svih dosadasnjih vlada ukljucujuci i Milanovicevu.
U ovom bi slucaju birala znanje i strucnost.
Trenutno na RH politickoj sceni nema relevantnije osobe za premijera od Plenkovica.
Nadalje, najmanje od svih do sada prica o ustasama i partizanima a okrenut je EU i zapadu.
Ideoloski, to meni puno znaci jer dosta je zivota u proslosti.
Zivim bolje, da. Puno bolje nego unazad 5 godina kad mi je trecina place odlazila na ovrhu.
Ne mislim da je za to zasluzna bas ova Vlada.. to je dugotrajniji process.
Mozda neko izvan RH vidi i osjeti bolje nas kako se zivi, al mi ovdje dobro znamo kako ne zelimo zivjeti.
Bernardic se sam sjebao. Njega ni u SDP- u ne zele
A sto gradjani RH misle o korupciji, pokazali smo i na ovim i na predsjednickim izborima na primjeru Milana Bandica
smijenjenih ministara u jednom mandatu zbog tih stvari. I malo je naivno misliti da Plenković nije znao šta se dešava, ali ih je držao dok voda
ne bi došla do grla i medijski pritisak postao toliki da nije imao drugog izbora nego da ih makne. Druga stvar, Plenković možda ne
priča toliko o partizanima i ustašama, ali ljudi oko njega itekako da. I slažem se da se treba ostaviti prošlosti, ali Plenković
je i tu neodlučan. Radi jastreba u HDZ-u toleriše nacionalističku retoriku, a u Briselu se predstavlja kao moderan, pro EU premijer.
Ne možeš biti i jedno i drugo. Plenković jednostavno nema ni volje ni vizije da HDZ pročisti i pretvori u modernu evropsku konzervativnu stranku.
Što se tiče Bandića, to ćemo tek vidjeti. Toliko puta su ga već otpisivali, a on bi se svaki put vratio. Koliko ono godina je već na vlasti?![]()
Za sadašnji SDP Hrvatske se slažem. Pogubljeni totalno, Bero ih je srozao do daske.
Najvece korupcijske afere tipa Rimac ili Kujundzic, ipak nisu od kadra koji je iz Plenkoviceve ere.. a samim time i cisti HDZ.
Ne znam kakva je percepcija iz tvoje perspektive, al Plenkovic je valjda prvi HDZ vodja koji je pridobio umjereno lijevo i centar birace.
Stekao je povjerenje mladih
To su pokazali i ovi izbori.
Po primjeru Milanovica vidimo da se lijevica itekako mobilizirala samo da se makne Kolindu. Doduse, Kolindu je uvelike zeznuo Skoro, tko je onda u 2.krugu glasao? I izglasao Milanovuca?
Gdje su ti glasaci bili sada?
Jednostavno su ih izgubili a Plenki je dobro odigro i namwtnuo se kao logicna opcija.
Ne treba zaboraviti vaznu cinjenicu a ta je da Plenki nije klasicni politicar, on je prvo diplomata.
Tanka je granica diplomacije i licemjerje pa tako Plenki ipak uspjesno balansira izmedju proeuropskih politika centra i drzanja Krsticevica kao mamca za desne glasace.
Isto tako, moze se primjetiti njegov sukob s desnim frakcijama u HDZ-u, i kako su sami otisli ili isparili. Tu mu je clanstvo taj zaokret prilicno zamjerilo
Al opet je ispao mudriji jer ih je stavio na listu, zadrzao dio desnih glasaca, a istovremeno dobio glasace centra pa cak i ljevice
A za Bandica cemo vidjeti, platforma Mozemo! Itekako dobro stoji u Zg, cak su i SDP pomeli
Mislim da je Bandicu dosao kraj jer ljudi se bude
matrici, glasači desnice su disciplinovani i uredno izlaze na izbore, jer realno dosta njih je na razne načine uhljebljeno u državni
aparat ili tvrtke bliske tom aparatu. Kao i kod nas. Glasači ljevice su obično teži orah, jer kad se razočaraju treba vremena da se im
vrati povjerenje, a SDP sa Berom na čelu to nije ni pod razno mogao. I teško da će u skorije vrijeme moći sa obzirom ko sve puca
na funkcije predsjednika SDP-a Hrvatske trenutno.
Plenković jeste sposoban političar u smislu ličnog preživljavanja i plivanja u raznim vodama. Ali da li ga to čini najboljim čovjekom
za vođenje države? U četiri godine mandata nije pokazao neki zavidan rezultat, i sama kažeš da rezultat tvog nešto boljeg
životnog standarda nije isljučivo vezan za rad njegove vlade. Biće interesatno vidjeti ga sada kada budu došle posljedice ove
korona krize na naplatu kao i ova loša turistička sezona. Kakve će poteze vući, hoće li imati petlje za prijeko potrebne reforme,
rezove u državnom aparatu, rasterećenje privrede itd.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#18939 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nakon Agrokora i nikakvih problema u vezi nj mislim da su iz HDZ-a uvidjeli da im je budućnost svijetla, a socijaldemokratija je već desetak godina pokret "Kako nam je dobro bilo dok smo vladali, da nam bi opet!".dale cooper wrote: ↑21/07/2020 20:07 Ja mogu razumjeti da neko ne glasa za ovakvog Bernardića koji objektivno nije ni za šta, pa čak i za Milanovića. Ali ne mogu shvatiti logiku po kojoj neko glasa za Plenkovića i HDZ zbog toga. Šta je Plenković konkretno uradio u prethodnom mandatu? Živiš li bolje nego što si živila? Ne smetaju te sve te korupcijske afere i taj sistem vrijednosti pogodnih kojeg je upravo HDZ stvorio?
- dale cooper
#18940 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Milanović je tvrodglavac i tu nema pomoći, mada to i nije nužno loše.sherbett wrote: ↑22/07/2020 00:41Jest, ostaje nam da vidimo. Do sada se svakako pokazalo da jedan mandat ipak nije dovoljan za konkretnije rezultatedale cooper wrote: ↑21/07/2020 23:40
Upitno je koliko je dobio glasača centra i ljevice, jer na izbore nije izašlo ni 50% biračkog tijela. Ako je suditi po ovoj našoj bosanskoj
matrici, glasači desnice su disciplinovani i uredno izlaze na izbore, jer realno dosta njih je na razne načine uhljebljeno u državni
aparat ili tvrtke bliske tom aparatu. Kao i kod nas. Glasači ljevice su obično teži orah, jer kad se razočaraju treba vremena da se im
vrati povjerenje, a SDP sa Berom na čelu to nije ni pod razno mogao. I teško da će u skorije vrijeme moći sa obzirom ko sve puca
na funkcije predsjednika SDP-a Hrvatske trenutno.
Plenković jeste sposoban političar u smislu ličnog preživljavanja i plivanja u raznim vodama. Ali da li ga to čini najboljim čovjekom
za vođenje države? U četiri godine mandata nije pokazao neki zavidan rezultat, i sama kažeš da rezultat tvog nešto boljeg
životnog standarda nije isljučivo vezan za rad njegove vlade. Biće interesatno vidjeti ga sada kada budu došle posljedice ove
korona krize na naplatu kao i ova loša turistička sezona. Kakve će poteze vući, hoće li imati petlje za prijeko potrebne reforme,
rezove u državnom aparatu, rasterećenje privrede itd.
Al ja i dalje stojim pri tome da na ovim izborima nije bilo kompetentnijeg kandidata za premijera od Plenkovica
Takodjer jos od predsjednickuh izbora zagovaram kohabitaciju, iako imamo predsjednika koji to bas i ne zeli biti
Upravo zato pitam gdje su oni koji su maknulu Kolindu i glasalu za Milanovica?
Upitno je koliko je dobio glasača centra i ljevice, jer na izbore nije izašlo ni 50% biračkog tijela. Ako je suditi po ovoj našoj bosanskoj
matrici, glasači desnice su disciplinovani i uredno izlaze na izbore, jer realno dosta njih je na razne načine uhljebljeno u državni......
HDZ ima masineriju, to je neupitno, al ipak ne dovoljnu cim nisu uspjeli zadrzat Kolindu, narid je ipak rekao svoje.
A o Hrvatima u BiH i njihovom glasovanju sam bas nedavno slzsala emisije.
Navodno je jako mala izlaznost i ti glasovi nisu mogli utjecati previse.
Takodjer, ti su glasovi i jako dobro rasprseni i nisu neka reprezentativna vecina na strani HDZ-a
Mislim da je Kolinda dokurčila i bogu i narodu i u tome vidim najveći razlog njenog poraza, a ne nekoj posebnoj organizaciji
lijevog ili desnog biračkog tijela. Ili u tolikoj popularnosti Milanovića. Jednostavno je dojadila svima...full stop.
A kad sam gore govorio o bosanskoj matrici i glasače desnice, referirao sam se na sve stranke koje godinama haraju kod nas
pod sličnim uslovima kao i vaš HDZ, znači mislim pod time i SDA i HDZ BiH i SNSD. Te stranke imaju disciplinovano i od tih
stranaka zavisno glasačko tijelo koje će izaći na izbore makar bila apokalipsa taj dan.
- problemnatravunu
- General War
#18942 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Cuo sam da se svi pronto vracaju iz Irske, kad su dobili ovolike pare od EU...kako li ce ih raspodjeliti?
- istra_hr
#18943 Re: Desavanja u Hrvatskoj
U vezi ovih 22 mlrd. Eura - opet treba spomenuti "igru riječi", a to se vidjelo jučer naveče, u Dnevniku i kasnije
Dakle, da ponovim: Hrvatskoj je "na raspolaganju" spomenutih 22 mlrd. Ništa nismo dobili!
Ništa nismo dobili, kako su novinari slavodobitno prenijeli Plenkijevu navodnu izjavu!
Nakon euforije, svi su se polako počeli točnije izražavati
Možemo i ne moramo dobiti te novce; EU ih uvjetuje - što preneseno znači: moramo ih strogo namjenski trošiti
konkretno, oporavak gospodarstva i opravdati svaki trošak, tu je i obnova potresom porušenog Zagreba i slično
Ne mogu ni zamislit onog neizdrkanog plačljivog balavca Bernardića u njegovoj ulozi
- istra_hr
- Banksy
#18945 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Dakle, Italija, Francuska i Španija su se izborili za hrvatske silne milijarde?Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 22:36 Čuj čemu? Jer se nigdje ne pominje, barem u tekstovima koje sam ja čitao. Za razliku od predstavnika Italije, Španije i Francuske, naravno. Mislim, čemu potreba za isticanjem zasluga koje mu ne pripadaju?
Pozdrav i tebi.
Mmmm, zanimljivo gledište, razmisliću.
edit, zamišljam kako bi prošli da je, nekim slučajem, Bero bio gore.
Hrvatska ima novog Sanadera. Valjalo bi da mu prsti ostanu van pekmeza. Trajaće tako bar deceniju.
- Challenger_
#18946 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nisam do sada primjetio da izvrćeš smisao tuđih upisa. Ne znam što će ti to.Banksy wrote: ↑22/07/2020 14:23Dakle, Italija, Francuska i Španija su se izborili za hrvatske silne milijarde?Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 22:36 Čuj čemu? Jer se nigdje ne pominje, barem u tekstovima koje sam ja čitao. Za razliku od predstavnika Italije, Španije i Francuske, naravno. Mislim, čemu potreba za isticanjem zasluga koje mu ne pripadaju?
Pozdrav i tebi.
Moj je upis bio utemeljen na medijskim izvještajima u kojima su iz aviona vidljive četiri stvari:1. Da su najglasniji zagovornici bespovratnih sredstava bile mediteranske zemlje, na prvom mjestu Italija i Španija, 2. da im je oponirala petorka koja je bila protiv nepovratnih sredstava u tom obimu, 3. da je Makron presjekao stvar optuživši petorku da "ruši EU" i da se u toj borbi među EU članicama 4. Andrija nigdje ne pominje. Ako se gdje pominje, ja to nisam pročitao, na takvo nešto nisam naišao.
Kopi-pejst sa prethodne stranice:
advance.hrChallenger_ wrote: ↑21/07/2020 11:16U stvari, kako izvori prenose, sve je zasluga Emanuela Makrona koji je protežirao najugroženije (mediteranske) zemlje EU, dok su mu oponirali Austrija, Holandija, Danska, Švedska i Finska:
Podsjetimo, riječ je o fondu u iznosu od 750 milijardi eura. Pregovori su započeli prošli tjedan u petak te su se nastavili do jutros što znači da je ovo najduži EU summit još od 2000. godine.
Detalji dogovora još uvijek nisu objavljeni u javnosti. Do sukoba je došlo oko iznosa koji bi se dao (većinom mediteranskim zemljama) u vidu nepovratnih sredstava (ostatak se odnosi na kredite). Inicijalno se spominjao iznos od 500 milijardi eura koji bi išao kao nepovratna sredstva pogođenim EU članicama. No, tome se oštro usprotivilo 5 članica: Austrija, Nizozemska, Danska, Švedska i Finska tražeći da nepovratni iznos bude znatno manji. Italija i Španjolska su pak poručile da nipošto ne žele ići ispod 400 milijardi eura. Navodno je zatim predloženo i 390 milijarda eura. Je li to kompromisni iznos koji je na kraju dogovoren? Saznat ćemo uskoro.
Kako prenosi BBC, francuski predsjednik Emmanuel Macron u jednom trenutku je navodno počeo lupati šakom o stol optužujući spomenutih 5 članica da dovode cijeli opstanak Europske unije u pitanje.Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je rano jutros kako Hrvatska iz ovog fonda dobiva ukupno 22 milijarde eura. "Završio je sastanak. Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje", istaknuo je u poruci na Twitteru.
Isto, BBC
Gdje ovdje Andrija, Tita ti?
Last edited by Challenger_ on 22/07/2020 16:57, edited 1 time in total.
- Challenger_
#18947 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bespovratnih je 5.9 milijardi što je manje od trećine.
advance.hrIako se najavljuje strogo praćenje potrošnje, južne EU članice zvuče i više nego zadovoljno. Italija će po svemu sudeći dobiti najviše novca - 82 milijarde eura iz nepovratnih sredstava i još oko 127 milijardi eura u kreditu. Iz Atene su također zadovoljni - dobivaju 19 milijardi eura nepovratnog novca i 12,5 milijardi u kreditu (dakle, za razliku od Italije, veći dio novca Grčkoj ide iz nepovratnog fonda). Poprilično je zadovoljan i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je već rano jutros putem Twittera izvjestio da je dogovor postignut i da će Hrvatska dobiti oko 22 milijarde eura iz raznih programa. Koliko je tu onaj "poželjni" nepovratni dio? I ne baš velik, oko 5,9 milijardi.
- Challenger_
#18948 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Razumijem polemičku strast, ali nema potrebe za izvrtanjem napisanog. I, što bi Ameri rekli - "last but not least", sve se ovo još analizira tako da će javnost punu matematičku sliku steći u vremenu ispred nas.
Istina, pojedine članice EU, prije svega ove sa juga, od Španije do Grčke, ovo bez rezerve pozdravljaju i u ovome vide korak ka pravednijoj i boljoj EU.
Ljubi brat.

Istina, pojedine članice EU, prije svega ove sa juga, od Španije do Grčke, ovo bez rezerve pozdravljaju i u ovome vide korak ka pravednijoj i boljoj EU.
Ljubi brat.
- dječak sa šibicama
#18949 Re: Desavanja u Hrvatskoj
22 milijarde su 22 milijarde
koliko je sa ekonomskog aspekta, bolje biti u EU nego ne biti
gdje ce te pare, to je vec druga prica
ali HR je od EU novca izgradila puno toga, Peljeski most, Svilajski most, rijecna luka u Slavonskom Brodu, modernizovan kontejnerski terminal u Rijeci, Zagorska zeljeznica i jos kamara infrastrukturalnih projekata
koliko je sa ekonomskog aspekta, bolje biti u EU nego ne biti
gdje ce te pare, to je vec druga prica
ali HR je od EU novca izgradila puno toga, Peljeski most, Svilajski most, rijecna luka u Slavonskom Brodu, modernizovan kontejnerski terminal u Rijeci, Zagorska zeljeznica i jos kamara infrastrukturalnih projekata
- Banksy
#18950 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Plenković je Andrej, ne Andrija, možda ga zato nisi našao.Challenger_ wrote: ↑22/07/2020 16:49Nisam do sada primjetio da izvrćeš smisao tuđih upisa. Ne znam što će ti to.Banksy wrote: ↑22/07/2020 14:23Dakle, Italija, Francuska i Španija su se izborili za hrvatske silne milijarde?Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 22:36 Čuj čemu? Jer se nigdje ne pominje, barem u tekstovima koje sam ja čitao. Za razliku od predstavnika Italije, Španije i Francuske, naravno. Mislim, čemu potreba za isticanjem zasluga koje mu ne pripadaju?
Pozdrav i tebi.
Moj je upis bio utemeljen na medijskim izvještajima u kojima su iz aviona vidljive četiri stvari:1. Da su najglasniji zagovornici bespovratnih sredstava bile mediteranske zemlje, na prvom mjestu Italija i Španija, 2. da im je oponirala petorka koja je bila protiv nepovratnih sredstava u tom obimu, 3. da je Makron presjekao stvar optuživši petorku da "ruši EU" i da se u toj borbi među EU članicama 4. Andrija nigdje ne pominje. Ako se gdje pominje, ja to nisam pročitao, na takvo nešto nisam naišao.
Sve to što pobrajaš iznad, prenio je svaki medij, to svi znamo. Razlika je samo u tome što ja mislim da je hrvatska delegacija dobro ispregovarala posao i da je Plenković, na radost Hrvatske, u Briselu kao kod kuće, pa mu nije bilo teško dobiti sve te silne novce, ono što je želio i što je najbolje za njegovu zemlju, a ti tvrdiš da im je 22 mlrd palo s neba, tačnije, da im je to poklonio Macron, te da Andrej s tim nema veze.
Ja mislim da pokušavaš, iz nekog razloga, minimizirati nesumnjiv i vidljiv uspjeh Plenkovića i Hrvatske u Briselu zadnjih dana. Ali, da ne idemo dalje, da se ne ponavljamo.Challenger_ wrote: ↑21/07/2020 11:16
U stvari, kako izvori prenose, sve je zasluga Emanuela Makrona koji je protežirao najugroženije (mediteranske) zemlje EU, dok su mu oponirali Austrija, Holandija, Danska, Švedska i Finska:
edit, nego, pade mi sad na pamet, šta li sad nesretni Vučić misli, kako sad obaviti najavljeno, postati regionalni ekonomski lider, što je najavljivao nekidan, kako sad taj Brisel izminimizirati...