Eh, to, oni su jeli domaći hljeb, od organskog brašna; a ti danas takav hljeb platiš ko suho zlato, ako ga uopšte ima u prodaji.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 11:04To si svakako u pravu, veliki je broj pekara sa baš lošim hljebom.high_volume wrote: ↑21/07/2020 11:03Nije isti hljeb onda i sada, nije isti sastav brašna i njegov kvalitet. Danas se u brašno više dodaju proteini, gluten, energija, razni aditivi, i sve je to manje zdravo od jednostavnijeg brašna. A i pšenica i druge žitarice tretiraju se drugačijom hemijom od prije. Modernizacija proizvodnje hrane ne znači nužno i njen bolji kvalitet. Danas se prioritet daje kvantitetu spram kvaliteta. Novac...Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 10:37 Jele su nam dede i nane kile hljeba, pa nešto ne znam da su bili pihtijasti.
Biće prije da je do načina života i maksimalne inertnosti.
Nisam to ubacio u jednačinu![]()
Najbolji restoran u Sarajevu
- piupiu
#3251 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- piupiu
#3253 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Da, sigurno da je i do načina života. Ljudi se malo kreću, ne rade u polju ili u bašti, puno manje fizičke aktivnosti, a puno više loših kalorija.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 10:37 Jele su nam dede i nane kile hljeba, pa nešto ne znam da su bili pihtijasti.
Biće prije da je do načina života i maksimalne inertnosti.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3254 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Jasno, zato i kažem nas ubi prije svega inercija u kombinaciji sa stresom.
-
high_volume
#3255 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
... i hemijom.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 12:23Jasno, zato i kažem nas ubi prije svega inercija u kombinaciji sa stresom...
-
redhat
#3256 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Sto ljudi sto ćudi, čekam dan kad će balkanac shvatiti da je ok neslagati se s nečim. Čitav grad je poludio za Milky palačinkama a meni je to poziv na dijabetes jer ljudi imaju pravilo da u palačinku mora stati minimum 200 gr nutelle. Ja to niti tako jedan niti tako volim i sa te tačke meni je palačinak iz kulovića draži od tog iz milkija. Bitno je da ima izbor i za one koji vole i za one koji ne vole to na taj način.piupiu wrote: ↑21/07/2020 12:18Ma ne slažem se s tobom, ali uopšte. Prvo, bez obzira na koncept aščinice, neke su pravi mali gastronomski dragulji. Drugo, restoran ne mora biti skup da bi bio dobar. Najbolji restorani po kojima sam bila su vrlo često neki lokalni restorančići; a najskuplji i najizvikaniji restorani nisu obavezno bili i najbolji restorani u kojima sam jela - ali su bili doživljaj.redhat wrote: ↑21/07/2020 11:06 Tema su restorani, aščinice nisu restorani mislim da smo tu temu apsolvirali. Društvo siromašno nego kakvo je nego siromašno - minimalna plata 210 eura a prosječna 450 eura, to je u obje varijante bolji ručak sa boljom bocom vina za jednu ili maksimalno dvije osobe. Nepce i ukus se ne razvijaju kad razmišljaš hoćeš li ovaj mjesec platiti račune ili ne. Nema sofisticiranost veze sa tim samo novčanik a ti u restoranu jedeš palačinke i naravno da ti ta palačinka mora biti drugačija od palačinke za marku iz kulovića - to što konobar nije poslušao ako si detaljno tražila da bude ovo ili ono to je već do usluge.
@tomahawk11 jest samo nane i dede su poslije kile hljeba išli u polje, dedo da ore 5-8 sati a nana da radi oko stoke 5-8 sati.
Baš je balkanac kategorija izgubljena u srednjem vijeku. Tu smo gdje nam je i mjesto.....
Na primjer, odeš u neki superpoznati grčki restoran, a najčuvenije jelo tamo su srdele s gradela, grčka salata i vrući pita hljepčići. Isto to ti neki barba u Dalmaciji priredi za ribarsku noć. Ali će ti u Sarajevu reći da to nije hrana. Što je najgore, nismo mi narod koji ne zna za dobru hranu. Znamo. Ali nemamo osjećaj za mjeru, za lijepo, za lagani užitak, za zdravo, tako neke stvari - naši užici su smrtonosni - daj kilu mesa i pivu, pa zapali, pa daj baklavu, pa zapali, pa daj kafu sa šećerom ili rahat lokumom, pa zapali...
Palačinci iz Kulovića ništa ne fali, osim kvalitetnijih sastojaka. Otto Lenghi svoje samo malo bolje koncipira i organizuje na tanjiru, koristeći zdravije sastojke od jeftinih čokoladnih preliva. O tome se radi. Poprilično sam sigurna da je ulazna cijena jagoda i maskarponea u 4Seasons i kupa iz Manola s 50 grama keksa, kuglom sladoleda, šlagom i čokoladom manje-više ista. Samo što je neko skontao kako mu je tržište više impresionarno kupom koji izgleda kao reklama za bolest srca.
Tržište treba odgajati. To što neko ne zna poslužiti obični kup ili običnu palačinku, bez da je unakazi gomilom nepotrebenih i jeftinih sastojaka, je pitanje nesofisticranog pristupa hrani, nije pitanje siromaštva. A ne moraš se više nigdje maknuti, ni imati gomilu para da skontaš - sve imaš na internetu.
I ovo...
I ovo...
![]()
I idalje tvrdim da čevabdžinica i aščinica nisu restoran......mogu biti dragulj ovoga ili onoga, gurmanska iskra ili nešto treće to je već stvar semantike ali porediti se ne mogu. Mogu tebi lično odgovarati ili ne, to je opet druga vrsta rasprave
- piupiu
- piupiu
#3258 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Pa isto i ja govorim. Ništa ne fali palačinci iz Kulovića, osim malo kvalitetnijeg punjenja.redhat wrote: ↑21/07/2020 13:46 Sto ljudi sto ćudi, čekam dan kad će balkanac shvatiti da je ok neslagati se s nečim. Čitav grad je poludio za Milky palačinkama a meni je to poziv na dijabetes jer ljudi imaju pravilo da u palačinku mora stati minimum 200 gr nutelle. Ja to niti tako jedan niti tako volim i sa te tačke meni je palačinak iz kulovića draži od tog iz milkija. Bitno je da ima izbor i za one koji vole i za one koji ne vole to na taj način.
Nisu isto, naravno. Nego velim ako je argument da je restoran skup jer se u njemu ne možeš najesti (o čemu raja puno ovdje pišu), imaš aščinicu gdje možeš super jesti za 5km, a u kojoj takodje ima fine hrane. Razlika u poimanju tih stvari je otprilike ovo - moja prijateljica kaže da je njoj u restoranu bitno samo da se najede, i žao joj je platiti neko vrhunsko iskustvo u nekom top restoranu, ali joj nije žao svaki drugi dan kupiti haljinu. S druge strane sam ja, koja ću uživati i rado platiti vrhunsko jelo, jer je meni taj doživljaj vrjedniji od kupovine pet haljina. Ne radi se o razlici u kupovnoj moći, nego o razlici u pristupu.I idalje tvrdim da čevabdžinica i aščinica nisu restoran......mogu biti dragulj ovoga ili onoga, gurmanska iskra ili nešto treće to je već stvar semantike ali porediti se ne mogu. Mogu tebi lično odgovarati ili ne, to je opet druga vrsta rasprave
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3259 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Da upitam...šta podrazumjevate pod vrhunskim jelom?
Može li burek ispod sača biti vrhunsko jelo? Teletina ispod sača?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#3260 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
snicla od kengurovog buta,punjena jajima od papagaja i mudima od labuda u sosu od vjevericjih brabonjaka i sve ukraseno mrkvom i sljivama
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3261 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Šalu na stranu, ali @bitanga_sa_otesa pogađa u bit...stiče se utisak iz konverzacije da to mora biti nešto što nema veze sa Balkanom.
- Industrialyzer
#3262 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
"Vrhunskiji"Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 14:46 Da upitam...šta podrazumjevate pod vrhunskim jelom?
Inace, najbolji rucak sam jeo Kod Kibeta, i to ne kao slucajni gost, nego gazda pozvao i pripazio na sjajan nacin. Ne mogu se ni sjetiti svih vrsta jela, ali ih je bilo sigurno 7-8.
-
Naslovnica
#3263 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Moja mati kada napravi kljukušu - to je meni vrhunsko jelo.
I svako ko je proba padne na dupe.
Vjerojatno bi trebalo da mislim da je vrhunsko jelo onaj debilni šminkeraj koji serviraju još debilnijim šminkerima u restoranima s mišelinovim zvjezdicama gdje se na stol čeka po 5-6 mjeseci?
Vjerojatno bi trebalo da mislim da je vrhunsko jelo onaj debilni šminkeraj koji serviraju još debilnijim šminkerima u restoranima s mišelinovim zvjezdicama gdje se na stol čeka po 5-6 mjeseci?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3264 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Dobro, to je ona teza @redhat nekom je dobra pljeskavica iz trovača, dok bi drugi na te lignje. I da svako ima mjesto pod nebeskom kapom.
Nego onako, nije mi jasno da ne može biti vrhunsko ako nije neko europejsko jelo...jer se po defaultu debljamo, nezdravo hranimo.
Nego onako, nije mi jasno da ne može biti vrhunsko ako nije neko europejsko jelo...jer se po defaultu debljamo, nezdravo hranimo.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3265 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Realno, kad spominješ majku, ono što ona napravi nema cijenu i ne bih mijenjao ni za kakav restoran ne znam koje klase.Naslovnica wrote: ↑21/07/2020 14:59 Moja mati kada napravi kljukušu - to je meni vrhunsko jelo.
-
breuer
#3266 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
ali gospodine, pored vas sjedi Maraja Keri...
ma boli me briga za Maraju Keri, dajte mi leba
razgovor vlasnice jednog NBA kluba i Balkanca u mondenom restoranu negdje u USA
ma boli me briga za Maraju Keri, dajte mi leba
razgovor vlasnice jednog NBA kluba i Balkanca u mondenom restoranu negdje u USA
- Industrialyzer
#3267 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Jeste, ali Park princeva se vodi kao neko ekskluziva mjesto, a ponuda jela i ukus je vrlo diskutabilan. Volim ja dobre lignje, nego je moj odgovor da svako jelo moze biti vrhunsko u svojoj klasi.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 14:59 Dobro, to je ona teza @redhat nekom je dobra pljeskavica iz trovača, dok bi drugi na te lignje. I da svako ima mjesto pod nebeskom kapom.
Mercedes A klasa je vrhunski kompakt i mozda najbolji u svojoj klasi, ali to nije klasa koja je zanimljiva milionerima.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3268 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Imaš restorana koji imaju određeni status i zbog lokacije, neke stare slave, a danas su zapravo nula bodova.Industrialyzer wrote: ↑21/07/2020 15:08Jeste, ali Park princeva se vodi kao neko ekskluziva mjesto, a ponuda jela i ukus je vrlo diskutabilan. Volim ja dobre lignje, nego je moj odgovor da svako jelo moze biti vrhunsko u svojoj klasi.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 14:59 Dobro, to je ona teza @redhat nekom je dobra pljeskavica iz trovača, dok bi drugi na te lignje. I da svako ima mjesto pod nebeskom kapom.
Mercedes A klasa je vrhunski kompakt i mozda najbolji u svojoj klasi, ali to nije klasa koja je zanimljiva milionerima.
A ovo s primjerom merca svakako
- Industrialyzer
#3269 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Najvaznije je posmatrati hranu kroz klase, kao i sve ostalo sto nam se nudi. Ne mozes reci da je pizza u PM bolja nego sushi u Kimonu. To sto ti vise volis pizzu je tvoja stvar i ne cini ovo drugo jelo/mjesto losim.
A kod nas se hrana u restoranu narucuje ko da citamo arapski, sa desna na lijevo, prvo cijena pa onda gledamo sta je
A kod nas se hrana u restoranu narucuje ko da citamo arapski, sa desna na lijevo, prvo cijena pa onda gledamo sta je
- piupiu
#3270 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Zavisi gdje si i odakle dolaziš i šta inače jedeš. Meni je teletina ispod sača vrhunska, ali mi je obična, jer je ima svuda. Dalmatincu je nekakav lubin s blitvom i krompirom običan, a meni je vrhunski, jer se to u Sarajevu malo i loše pravi.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 14:46 Da upitam...šta podrazumjevate pod vrhunskim jelom?
Vrhunska su mi restorani koji su autentični, kad osjetiš kvalitet, raznolikost i svježinu sastojaka; kad ti se sklope neki sastojci koje nikad sam ne bi sastavio; kad osjetiš u raviolima kadulju prženu na puteru; u rižotu timjan; u ribi svjež peršun, dobro maslinovo ulje, ruzmarin; pa te onda tu još nešto dodatno potpuno iznenadi, neki sastojak koji nikada ne bi očekivao. Na pr, u 4 sobe mi je divna riža sa šafranom. Ti možeš u Sarajevu pojesti carpaccio od svježe tune, ali on ne može ni primirisati onome kako ga napravi neki Japanac, koji ima potpuno drugu grupicu ukusa na pameti kad to pravi, a to mu je, usput, i tradicionalno jelo.
Hoću reći, ja ne idem u restoran da se najedem, nego da uživam, da probam nešto neočekivano, svježe, kvalitetno i vrhunski pripremljeno. Najest se mogu i kući i u ćevabdžinici i u aščinici.
-
Naslovnica
#3271 Re: Najbolji restoran u Sarajevu

To su ta vrhunska jela vrhunskih restorana.
Muda pod bubrege.
Po cijeni od 300 Eura, najnovijih.
- piupiu
#3272 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Upravo.Industrialyzer wrote: ↑21/07/2020 15:08 Jeste, ali Park princeva se vodi kao neko ekskluziva mjesto, a ponuda jela i ukus je vrlo diskutabilan.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3273 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ma dobro, ja mogu razumjeti, pogotovo svijet koji je vani, promijeni se kultura...a i ovdje.
Ima i onih kojima je to jednostavno liječenje kompleksa.
Nešto u fazonu kao sa muzikom...imaš ''seljačku'' ili što bi moj profa muzičkog rekao teferič
muziku, a imaš ovu kao urbanu...
I neko sad prema tome šta se sluša te klasificira jesi li papak/seljak ili si gradŽanin jel.
Dobro je sve. Ne treba se samo sikirati.
Nešto u fazonu kao sa muzikom...imaš ''seljačku'' ili što bi moj profa muzičkog rekao teferič
I neko sad prema tome šta se sluša te klasificira jesi li papak/seljak ili si gradŽanin jel.
-
Naslovnica
#3274 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Nikada se ne završi dernek sa Ramonesima ili Diiip Paaaarplom, nego sa Halidom i Tomom.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 15:43 Ma dobro, ja mogu razumjeti, pogotovo svijet koji je vani, promijeni se kultura...a i ovdje.
Nešto u fazonu kao sa muzikom...imaš ''seljačku'' ili što bi moj profa muzičkog rekao teferičmuziku, a imaš ovu kao urbanu...
![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#3275 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
U praviluNaslovnica wrote: ↑21/07/2020 15:49Nikada se ne završi dernek sa Ramonesima ili Diiip Paaaarplom, nego sa Halidom i Tomom.Tomahawk11 wrote: ↑21/07/2020 15:43 Ma dobro, ja mogu razumjeti, pogotovo svijet koji je vani, promijeni se kultura...a i ovdje.
Nešto u fazonu kao sa muzikom...imaš ''seljačku'' ili što bi moj profa muzičkog rekao teferičmuziku, a imaš ovu kao urbanu...
![]()
No ako i završi sa prvopomenutim, ne znači da si bolji ili gori čovjek.