Republika Turska
- Kikibombona
#23152 Re: Republika Turska
Ovakvih vjernika ima 0.00000000001%.
I zato je najbolje da postanu beznačajne.
- exliberal-ex
#23153 Re: Republika Turska
A sta sa papinom izjavom koja se neslaze sa pretvaranjem ?
- @mba
#23154 Re: Republika Turska
Jedan od poznatih njemačkih svećenika Isusovaca Felix Korner iznio je kritike i nazvao "licemjernim" vođenje rasprave o tome zašto je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu, poručio je kako vjernika ne može boljeti što je Aja Sofija...
Jedan od poznatih njemačkih svećenika Isusovaca Felix Korner iznio je kritike i nazvao "licemjernim" vođenje rasprave o tome zašto je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu. Rekao je kako je Aja Sofija izgubljena kada je pretvorena u muzej, a da svaki vjernik njeno vraćanje u džamiju treba posmatrati na način da ona nije ponovo izgubljena, već vraćena, prenosi Anadolu Agency (AA).
Korner je, u izjavi za njemački vjerski radio "Domradio" iz Kelna, poručio kako nikome ko vjeruje ne bi trebalo smetati to što se Aja Sofija ponovo upotrebljava kao bogomolja.
Körner je podvukao da ne može shvatiti to da jedan vjernik može biti tužan što je Aja Sofija ponovo postala džamija.
"Papa Franjo je rekao da ga boli. Šta bi vas moglo uznemiriti kad pomislite da je muzej, koji je u vrijeme Ataturka zbog sekularizma prestao koristiti se kao hram i bio mjesto posjete, sada ponovo postao mjesto molitve. Nekoga religioznog te ne može boljeti, može ga smo usrećiti. Ali, naravno javljaju sa stare uspomene. Mi se kao Zapadno kršćanstvo nismo obazirali na Istočni Rim kada su se Osmanlije približavale. 1453. izgubili smo grad, samim time za kršćanstvo smo izgubili i Aja Sofiju. To nas naravno može boljeti", rekao je Korner.
- "Drugi put smo je izgubili kada je postala muzej"-
Korner je istakao i podsjetio da je pravosuđe odlučilo da Aja Sofija postane džamija.
"Vlasti i sudovi odlučili su postane džamija. I Turci i Erdogan su to rekli. Naravno, sada kao i u slučaju Plave džamije, tamo može ući svako bez plaćanja naknade, i može obaviti molitvu. Ne znam jeste li se molili u nekoj džamiji? Mi imamo priliku reći sljedeće: 'Kao vjernici, ovo mjesto možemo shvatiti i prihvatiti ne samo kao prekrasno umjetničko djelo, već i kao duhovno mjesto'", poručio je Korner.
Na pitanje novinara, da li je kršćanstvo u konačnici izgubilo ili nije izgubilo jednu crkvu, Korner odgovara:
"Mislim da je to licemjerje. Smeta mi to, jer mi smo crkvu Svete mudrosti izgubili 1453., a Sveta mudrost je Isus. Ona je od tada džamija, a drugi put smo je izgubili kada je pretvorena u muzej. Tako da mi sada Aja Sofiju nismo izgubili. Kao vjernici mi ovo moramo posmatrati na način da smo je zapravo ponovo vratili", rekao je Kroner.
- Aja Sofija mjesto međureligijskog dijaloga-
Govoreći o tome kako se nositi s odlukom da se Aja Sofija pretvorena u džamiju, Korner je dodao: "Ako Papa kaže da ga boli, ako pravoslavni i drugi biskupi kažu da ih boli, moraju jasno navesti šta ih to vrijeđa. Jer imaju tužnu uspomenu, jer ne žele biti politizirani."
Korner je istaknuo kako se može raditi zajedno s Turcima i muslimanima na prijedlozima koji će pokazati da Aja Sofija nije povod teritorijalnih tvrdnji ili pokušaj da se povrijedi kršćanstvo.
Kako je rekao, na taj način Aja Sofija može biti mjesto međureligijskog dijaloga i mjesto razumijevanja.
Jedan od poznatih njemačkih svećenika Isusovaca Felix Korner iznio je kritike i nazvao "licemjernim" vođenje rasprave o tome zašto je džamija Aja Sofija ponovo otvorena za molitvu. Rekao je kako je Aja Sofija izgubljena kada je pretvorena u muzej, a da svaki vjernik njeno vraćanje u džamiju treba posmatrati na način da ona nije ponovo izgubljena, već vraćena, prenosi Anadolu Agency (AA).
Korner je, u izjavi za njemački vjerski radio "Domradio" iz Kelna, poručio kako nikome ko vjeruje ne bi trebalo smetati to što se Aja Sofija ponovo upotrebljava kao bogomolja.
Körner je podvukao da ne može shvatiti to da jedan vjernik može biti tužan što je Aja Sofija ponovo postala džamija.
"Papa Franjo je rekao da ga boli. Šta bi vas moglo uznemiriti kad pomislite da je muzej, koji je u vrijeme Ataturka zbog sekularizma prestao koristiti se kao hram i bio mjesto posjete, sada ponovo postao mjesto molitve. Nekoga religioznog te ne može boljeti, može ga smo usrećiti. Ali, naravno javljaju sa stare uspomene. Mi se kao Zapadno kršćanstvo nismo obazirali na Istočni Rim kada su se Osmanlije približavale. 1453. izgubili smo grad, samim time za kršćanstvo smo izgubili i Aja Sofiju. To nas naravno može boljeti", rekao je Korner.
- "Drugi put smo je izgubili kada je postala muzej"-
Korner je istakao i podsjetio da je pravosuđe odlučilo da Aja Sofija postane džamija.
"Vlasti i sudovi odlučili su postane džamija. I Turci i Erdogan su to rekli. Naravno, sada kao i u slučaju Plave džamije, tamo može ući svako bez plaćanja naknade, i može obaviti molitvu. Ne znam jeste li se molili u nekoj džamiji? Mi imamo priliku reći sljedeće: 'Kao vjernici, ovo mjesto možemo shvatiti i prihvatiti ne samo kao prekrasno umjetničko djelo, već i kao duhovno mjesto'", poručio je Korner.
Na pitanje novinara, da li je kršćanstvo u konačnici izgubilo ili nije izgubilo jednu crkvu, Korner odgovara:
"Mislim da je to licemjerje. Smeta mi to, jer mi smo crkvu Svete mudrosti izgubili 1453., a Sveta mudrost je Isus. Ona je od tada džamija, a drugi put smo je izgubili kada je pretvorena u muzej. Tako da mi sada Aja Sofiju nismo izgubili. Kao vjernici mi ovo moramo posmatrati na način da smo je zapravo ponovo vratili", rekao je Kroner.
- Aja Sofija mjesto međureligijskog dijaloga-
Govoreći o tome kako se nositi s odlukom da se Aja Sofija pretvorena u džamiju, Korner je dodao: "Ako Papa kaže da ga boli, ako pravoslavni i drugi biskupi kažu da ih boli, moraju jasno navesti šta ih to vrijeđa. Jer imaju tužnu uspomenu, jer ne žele biti politizirani."
Korner je istaknuo kako se može raditi zajedno s Turcima i muslimanima na prijedlozima koji će pokazati da Aja Sofija nije povod teritorijalnih tvrdnji ili pokušaj da se povrijedi kršćanstvo.
Kako je rekao, na taj način Aja Sofija može biti mjesto međureligijskog dijaloga i mjesto razumijevanja.
- salik79
#23155 Re: Republika Turska
White Power simbolika u Turskoj 

- sadie_forever
#23156 Re: Republika Turska
palestinski krscani vole Tursku,oni su patrioti i jednostavno im je palestina ispred vjere <3
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#23157 Re: Republika Turska
- Oglasio se i veliki egipatski muftija.
Izjavio je da "pretvaranje Aja Sofije u džamiju nije dozvoljeno u islamu". Te da, u Egiptu, oni "nikada crkve nisu pretvarali u džamije i obrnuto".
Converting Hagia Sophia into mosque impermissible in Islam
Da ne bude poslije "svi su isti".
Izjavio je da "pretvaranje Aja Sofije u džamiju nije dozvoljeno u islamu". Te da, u Egiptu, oni "nikada crkve nisu pretvarali u džamije i obrnuto".
Egypt’ Grand Mufti: Converting Hagia Sophia into mosque impermissible in Islam
“We [as Muslims] are commanded to preserve churches [...] Prophet Muhammab (peace and Blessings be upon him) was always recommending in wars not to destroy temples or kill monks,” he said in an interview with Nathrah [vision ] talk show on Sada al-Balad T.V. on Friday.
The Grand Mufti said that over the Egyptian history, no churches converted to mosques or vice versa.
Da ne bude poslije "svi su isti".
-
The 51st State
#23158 Re: Republika Turska
Al azhar je potono skroz, sta bi od nake institucije, stavili se u skuzbu diktatora za njegove dnevno politicke potrebe.
Ne cujem da se oglasavaju o tome sto 30 miliona egiocana zivi ispod granice siromastva.
Ne cujem da se oglasavaju o tome sto 30 miliona egiocana zivi ispod granice siromastva.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#23160 Re: Republika Turska
Da bi vratili crkvu prvo moraju vratiti dzamiju.
Crkva-Dzamija-Muzej-Dzamija-Crkva.
Crkva-Dzamija-Muzej-Dzamija-Crkva.
- Challenger_
- Challenger_
- _Reds_
#23163 Re: Republika Turska
Nisam pobornik ovog vraćanja, iz razloga što ta džamija Turcima ne treba, mislim da ih imaju dovoljno u blizini.
Sa druge strane na destine džamija po Španiji i Balkanu su danas crvke, hoćemo ih sve vratiti u muzeje ?
Sa druge strane na destine džamija po Španiji i Balkanu su danas crvke, hoćemo ih sve vratiti u muzeje ?
- @mba
#23164 Re: Republika Turska
naravno da dzamija ima koliko hoces u istanbulu, turska imovina imaju pravo da rade sta hoce sa tim, mislim da je simbolika u pitanju i ovaj potez je dio poruke „drugima“ mi smo slobodni sami odlucujemo sta da radimo i kako da radimo ne igramo vise onako kako vi svirate, jedan vid provokacije!
-
breuer
#23165 Re: Republika Turska
sve je to jasno, čak je i pohvalno,
al provocirati putem džamije(crkve) je nekako bezze
al provocirati putem džamije(crkve) je nekako bezze
- salik79
#23166 Re: Republika Turska
Tamam tako. Neka pokazu i dokazu svoju samostalnost i svoje "ja" prekidom svih diplomatskih, vojnih i ekonomskih veza s Izraelom. Tada bi i zaista pokazali, kako "muda", tako i neovisnost o bilo cijem diktatu.
-
The 51st State
#23167 Re: Republika Turska
daj jedan racionalan razlog da to urade? pa ni jordan i egipat ne razmatraju taj cin. arapi su htjeli svoje drzave i prodali palestinu englezima i jevrejima, zasto bi turci vodili njihove bitke kad vriste na svako upletanje turske u arapskim zemljama? no, palestinci su pametan narod i turska je sigurno najpopularnija drzava medju njima. bolje imati diplomatske odnose sa izraelom i pomagati palestince onako kako oni smatraju da treba nego rusiti region i prijetiti praznom puskom decenijama. rezultat arapske i iranske borbe za palestince vidimo, doslo je dotle da su ih i sa gugl maps izbrisali.
- salik79
#23168 Re: Republika Turska
Razlog - najveci neprijatelji Islama, okupirali al Aksu, ubijaju i ponizavaju muslimane, otimaju im zemlju, drze ih u kincetracionim logorima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:06daj jedan racionalan razlog da to urade? pa ni jordan i egipat ne razmatraju taj cin. arapi su htjeli svoje drzave i prodali palestinu englezima i jevrejima, zasto bi turci vodili njihove bitke kad vriste na svako upletanje turske u arapskim zemljama? no, palestinci su pametan narod i turska je sigurno najpopularnija drzava medju njima.
Mozes mislit sto je Turska najpopularnija drzava medju Palestincima. Otidji do palestinskog ambasadora u BiH, pa ga pitaj za svoju tvrdnju.
-
The 51st State
#23169 Re: Republika Turska
najveci neprijatelj islama je neobrazovanost, ignorancija i slijepo slijedje propisa, turska nije kriva za to, zasto bi teret pao na njih kada su sami muslimani bliskog istoka ih odjebali, dok je turska vladala izrael nije bio opcija uopste. jeli turci treba da sami ciste arapska govna, eto iranci pokusavaju pa samo jos veca sranja prave.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:14Razlog - najveci neprijatelji Islama, okupirali al Aksu, ubijaju i ponizavaju muslimane, otimaju im zemlju, drze ih u kincetracionim logorima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:06daj jedan racionalan razlog da to urade? pa ni jordan i egipat ne razmatraju taj cin. arapi su htjeli svoje drzave i prodali palestinu englezima i jevrejima, zasto bi turci vodili njihove bitke kad vriste na svako upletanje turske u arapskim zemljama? no, palestinci su pametan narod i turska je sigurno najpopularnija drzava medju njima.
Mozes mislit sto je Turska najpopularnija drzava medju Palestincima. Otidji do palestinskog ambasadora u BiH, pa ga pitaj za svoju tvrdnju.![]()
sto se tice ambasadora, trenutna palestinska administracija je se u potpunosti predala i podala izraelu, suszbijaju svaku ideju otpora i regularno saradjuju sa izraelskim sigurnosnim sluzbama tako da mi njegovo misljenje apsolutno nije relevanto,
- salik79
#23170 Re: Republika Turska
Tipican nacin onog razmisljanja kakvog cionisti i Izrael zele. Bespredmetno raspravljati sa takvima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:17najveci neprijatelj islama je neobrazovanost, ignorancija i slijepo slijedje propisa, turska nije kriva za to, zasto bi teret pao na njih kada su sami muslimani bliskog istoka ih odjebali, dok je turska vladala izrael nije bio opcija uopste. jeli turci treba da sami ciste arapska govna, eto iranci pokusavaju pa samo jos veca sranja prave.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:14Razlog - najveci neprijatelji Islama, okupirali al Aksu, ubijaju i ponizavaju muslimane, otimaju im zemlju, drze ih u kincetracionim logorima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:06
daj jedan racionalan razlog da to urade? pa ni jordan i egipat ne razmatraju taj cin. arapi su htjeli svoje drzave i prodali palestinu englezima i jevrejima, zasto bi turci vodili njihove bitke kad vriste na svako upletanje turske u arapskim zemljama? no, palestinci su pametan narod i turska je sigurno najpopularnija drzava medju njima.
Mozes mislit sto je Turska najpopularnija drzava medju Palestincima. Otidji do palestinskog ambasadora u BiH, pa ga pitaj za svoju tvrdnju.![]()
sto se tice ambasadora, trenutna palestinska administracija je se u potpunosti predala i podala izraelu, suszbijaju svaku ideju otpora i regularno saradjuju sa izraelskim sigurnosnim sluzbama tako da mi njegovo misljenje apsolutno nije relevanto,
-
The 51st State
#23171 Re: Republika Turska
tipicna ignorancija kada se podastru neoborivi argumenti, samo mule iz teherana imaju monopol na istinu i razlog.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:22Tipican nacin onog razmisljanja kakvog cionisti i Izrael zele. Bespredmetno raspravljati sa takvima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:17najveci neprijatelj islama je neobrazovanost, ignorancija i slijepo slijedje propisa, turska nije kriva za to, zasto bi teret pao na njih kada su sami muslimani bliskog istoka ih odjebali, dok je turska vladala izrael nije bio opcija uopste. jeli turci treba da sami ciste arapska govna, eto iranci pokusavaju pa samo jos veca sranja prave.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:14
Razlog - najveci neprijatelji Islama, okupirali al Aksu, ubijaju i ponizavaju muslimane, otimaju im zemlju, drze ih u kincetracionim logorima.
- salik79
#23172 Re: Republika Turska
Nema, sve ti je neoborivo, bas kao i onaj snimak demonatracija protiv Asada, na kojem demonstranti nose transparente i slike s Asadovim likomThe 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:24tipicna ignorancija kada se podastru neoborivi argumenti, samo mule iz teherana imaju monopol na istinu i razlog.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:22Tipican nacin onog razmisljanja kakvog cionisti i Izrael zele. Bespredmetno raspravljati sa takvima.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:17
najveci neprijatelj islama je neobrazovanost, ignorancija i slijepo slijedje propisa, turska nije kriva za to, zasto bi teret pao na njih kada su sami muslimani bliskog istoka ih odjebali, dok je turska vladala izrael nije bio opcija uopste. jeli turci treba da sami ciste arapska govna, eto iranci pokusavaju pa samo jos veca sranja prave.
-
The 51st State
#23173 Re: Republika Turska
skrivanje iza trivijalnih i nepovezivh stvari ne mijenja sustinu onoga sto sam rekao, a ti budi i dalje u ubjedenju da je samo mulanski put ispravan za palestince, a vjerovatno ce tako biti do posljednjeg palestinca, mule se nece posebno nasikirati, nego ce rokati po konkurenciji. neka oni za pocetak urede odnose sa saudijom za pocetak pa neka onda dalje pametuju, sve sto znaju je da optuzuju i podrivaju.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:31Nema, sve ti je neoborivo, bas kao i onaj snimak demonatracija protiv Asada, na kojem demonstranti nose transparente i slike s Asadovim likomThe 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:24tipicna ignorancija kada se podastru neoborivi argumenti, samo mule iz teherana imaju monopol na istinu i razlog.![]()
- salik79
#23174 Re: Republika Turska
Aha, trivijalnih i nepovezivih stvari. Doduse, meni i jeste bilo nepovezivo da ljudi demonstriraju protiv Asada noseci transparente i slike s njegovim likom, ali tebi je to bila logika. Bas kao i u svemu drugome.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:33skrivanje iza trivijalnih i nepovezivh stvari ne mijenja sustinu onoga sto sam rekao, a ti budi i dalje u ubjedenju da je samo mulanski put ispravan za palestince, a vjerovatno ce tako biti do posljednjeg palestinca, mule se nece posebno nasikirati, nego ce rokati po konkurenciji. neka oni za pocetak urede odnose sa saudijom za pocetak pa neka onda dalje pametuju, sve sto znaju je da optuzuju i podrivaju.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:31Nema, sve ti je neoborivo, bas kao i onaj snimak demonatracija protiv Asada, na kojem demonstranti nose transparente i slike s Asadovim likomThe 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:24
tipicna ignorancija kada se podastru neoborivi argumenti, samo mule iz teherana imaju monopol na istinu i razlog.![]()
Vidim, Turci su uredili odnose sa Saudijom...
-
The 51st State
#23175 Re: Republika Turska
da, volise se kaciti za nebitnosti kada ti izreceno ne odgovara i nemas adekvatnu kontra tvrdnju.salik79 wrote: ↑21/07/2020 11:42Aha, trivijalnih i nepovezivih stvari. Doduse, meni i jeste bilo nepovezivo da ljudi demonstriraju protiv Asada noseci transparente i slike s njegovim likom, ali tebi je to bila logika. Bas kao i u svemu drugome.The 51st State wrote: ↑21/07/2020 11:33skrivanje iza trivijalnih i nepovezivh stvari ne mijenja sustinu onoga sto sam rekao, a ti budi i dalje u ubjedenju da je samo mulanski put ispravan za palestince, a vjerovatno ce tako biti do posljednjeg palestinca, mule se nece posebno nasikirati, nego ce rokati po konkurenciji. neka oni za pocetak urede odnose sa saudijom za pocetak pa neka onda dalje pametuju, sve sto znaju je da optuzuju i podrivaju.
Vidim, Turci su uredili odnose sa Saudijom...![]()
![]()
apsoultno su uredili, saudi su sami odlucili da otkantaju turke sa ubistvom i komadanjem kasogija u istanbulu.