LIBIJA

Post Reply
HarTar

#8226 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

@Sanjarko nema nikakvog razloga da znaš historiju Libije, ili bilo ko od nas...
Sanjarko

#8227 Re: LIBIJA

Post by Sanjarko »

HarTar wrote: 20/07/2020 08:35 @Sanjarko nema nikakvog razloga da znaš historiju Libije, ili bilo ko od nas...
Ma znam. Ne bi ni imena mu se sjetio. Ali nadimka se sjecam. Pustinjski lav je bio dobar film. Da nije tog filma bilo ne bi znao za njega.
Kikibombona

#8228 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 19/07/2020 23:11 Meni je najbolje sto on objasnjava ovdje ko je Omar Muhtar :D

Egipat se NISTA ne pita u svemu ovome.
Nista se ne pitaju, samo su povukli crvenu liniju i porucili da ce egipatska vojska uci u Libiju ako Turci nagaze crvenu liniju.

A Turci danas kazu da nemaju namjeru ratovati sa Egiptom. Hvala bogu, lijepi strah. Al-Sisi treba dobiti Nobelovu nagradu za mir jer je zaustavio rat u Libiji :thumbup: :thumbup:

Erdogan je kmecao kada je al-Sisi načelo ihvanije u Egiptu, nista nije smio poduzeti. Al-Sisi se profilise kao lider arapskog svijeta. Novi Naser. :thumbup:
Kikibombona

#8229 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

:lol: :lol: :lol: :lol:

zlajaBHF

#8230 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 20/07/2020 14:36
zlajaBHF wrote: 19/07/2020 23:11 Meni je najbolje sto on objasnjava ovdje ko je Omar Muhtar :D

Egipat se NISTA ne pita u svemu ovome.
Nista se ne pitaju, samo su povukli crvenu liniju i porucili da ce egipatska vojska uci u Libiju ako Turci nagaze crvenu liniju.

A Turci danas kazu da nemaju namjeru ratovati sa Egiptom. Hvala bogu, lijepi strah. Al-Sisi treba dobiti Nobelovu nagradu za mir jer je zaustavio rat u Libiji :thumbup: :thumbup:

Erdogan je kmecao kada je al-Sisi načelo ihvanije u Egiptu, nista nije smio poduzeti. Al-Sisi se profilise kao lider arapskog svijeta. Novi Naser. :thumbup:
I sta ces reci ako GNA zauzme Sirte a Egipat ne poduzem nista?

Reci ces da su dobili dozvolu od Egipta?
Ili ces reci da je bila izdaja?
Lopez1981

#8231 Re: LIBIJA

Post by Lopez1981 »

Standardno uzeli Sirt velicine BPK, izginulo milion vehabija, Turski vojnici za 500 eura ostavili kosti na Sirtu i slicno... :D
Kikibombona

#8232 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

A sta vas dvojica kazetw na činjenicu da su Turci par puta dosli do linije fronta oko Sirta i svaki put se povukli?

Sta imate reci na cinjenicu da su Rusi i Iranci masakrirali turske pulene u Siriji?

Rusija divlja na turskoj granici, da li bi Turci imali petlje uciniti nesto na ruskoj, pomoci recimo Ukre i krimske Tatare?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#8233 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Polako. Možda je napad odložen zbog nosača aviona "Šarl de Gol" koji je usidren relativno blizu Sirta:

Ili se čeka somalijsko pojačanje "libijskoj" GNA koje će iskeširati Doha a dovući Ankara?

Ili zaziru od onih koji su im neprimjećeni zviznuli bazu, a sa podmornicama se motaju okolo i mogu svašta da isporuče na glavu "Libijaca" iz GNA?

Kako god, napisao sam, ovo može biti sukob na duge staze, a poraz bi bio fatalan, kako za Erdogana tako i za Sisija. Zato se ovoliko čeka i špekuliše.
Challenger_

#8234 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Challenger_ wrote: 19/07/2020 20:21 - Okreni, obrni, kako god da pogledam, turski angažman u Siriji i Iraku nemaju eksplozivni potencijal, onaj u Azerbejdžanu se da kontrolisati a ovo u Libiji, čini mi se, ne nosi brzi eksplozivni efekat ni po Tursku ni po Egipat. Turska tu ratuje sa unajmljenim militantima sa teritorije Sirije, oni, kao i Egipat, navigiraju iz pozadine. Plus, nema tu nekih gigantskih antagonizama tako da mi je sve to šlauf...

- Nešto drugo mi privlači pažnju, ponavljam se od 2014-e/15-e ako ne i ranije, kada sam nagovjestio turski prodor prema Grčkoj. Sada je taj prodor dobio svoj službeni naziv i zove se :arrow: "Mavi Vatan".

Image
Image

- Ta priča i taj pristup mi imaju miris suhog baruta. Grčka i Kipar se ne mire sa ovim novim pristupom koga drže protivpravnim i tu se lako može desiti pomorski incident koji može prerasti u rat, a onda je samo nebo granica.

Mislim da to treba imati "na radaru".
Ako baš bude frustriran i ne bude napao ostatak Libije, može hladno napasti grčka ostrva.

Image

iza Grka ne stoje ni Egipat ni Francuska. Još manje GB i USA. Još bi imali prešutnu ali snažnu podršku promigrantske, finansijske i cionističke oligarhije.
Last edited by Challenger_ on 20/07/2020 17:00, edited 1 time in total.
Challenger_

#8235 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

U diplomatskim kuloarima nije prošla nezapaženo izjava velikog egipatskog muftije koji je izjavio da "pretvaranje Aja Sofije nije dozvoljeno u islamu". Te da, u Egiptu, oni "nikada crkve nisu pretvarali u džamije i obrnuto".

:arrow: Converting Hagia Sophia into mosque impermissible in Islam

Tako se zvanični Kairo legitimisao na sasvim suprotnim civilizacijskim pozicijama od Ankare koja proizvodi neprijatelje na sve strane.
The 51st State

#8236 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Fake news za somalijce, nije to ta kultura kao cad, sudan, niger....
Challenger_

#8237 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Ma ja, gdje bi to uradio Katar koji je keširao i dan danas kešira, preko Ankare, najveću svjetsku bagru, od Nusre do ISILa.
The 51st State

#8238 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Katar je jedina svijetla tacka u perzijskom zaljevu ali nije to poenta, nego somalijci nece nigdje.
zlajaBHF

#8239 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 20/07/2020 15:21 A sta vas dvojica kazetw na činjenicu da su Turci par puta dosli do linije fronta oko Sirta i svaki put se povukli?

Sta imate reci na cinjenicu da su Rusi i Iranci masakrirali turske pulene u Siriji?

Rusija divlja na turskoj granici, da li bi Turci imali petlje uciniti nesto na ruskoj, pomoci recimo Ukre i krimske Tatare?
Pa Turci nemaju snage da se odupru vecim igracima. Znaci zbog velikih igraca nisu uzeli Sirte, a ne zbog Egipta.

Rusija divlja na njihovoj granici, i Turska to tolerise jer mora.... Bas tako!
Lopez1981

#8240 Re: LIBIJA

Post by Lopez1981 »

Kikibombona wrote: 20/07/2020 15:21 A sta vas dvojica kazetw na činjenicu da su Turci par puta dosli do linije fronta oko Sirta i svaki put se povukli?

Nisu Turci nego Arapi. Pa nije jos poceo napad, ja ne tvrdim ni da ce ga biti ko ce znati sta se tamo valja i ko ce koga, nego mi zanimljiva tvoja samouvjerenost da nece napasti. :mrgreen:

Masakrirali su i Turci i Ruske i Iranske pulene i to zestoko, i Americke isto u vise navrata. Turci su prodali Ukrima naoruzane dronove, izgleda uskoro ce i nova tura. Saradnja Turske i Ukrajine je odlicna pogotovo na vojnom planu.
Kikibombona

#8241 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 20/07/2020 17:03

Pa Turci nemaju snage da se odupru vecim igracima. Znaci zbog velikih igraca nisu uzeli Sirte, a ne zbog Egipta.

Rusija divlja na njihovoj granici, i Turska to tolerise jer mora.... Bas tako!
Kojih velikih igrača?

Turska je krenula na Sirt, dosla do Sirta i zaustavili se nakon sto je Egipat porucio da ce direktno intervenisati.

Rusi i Francuzi ne bi prstom mrdnuli. Ruske vojske nema u Libiji. Ne mogu djelovati sve i da hoce.

Jedino Egipat ima mogućnost za 24h prebaciti ogromne snage sa kompletnom logistikom do Sirta.
Kikibombona

#8242 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote: 20/07/2020 17:50Masakrirali su i Turci i Ruske i Iranske pulene i to zestoko, i Americke isto u vise navrata. Turci su prodali Ukrima naoruzane dronove, izgleda uskoro ce i nova tura. Saradnja Turske i Ukrajine je odlicna pogotovo na vojnom planu.
Turci su izgubili svaki sukob sa Rusima i Irancima. U Siriji su ih strpali u rezervat i natovariti Turcima veliki humanitarni i sigurnosni problem. I opet im svako malo odvaljuju novi komad teritorija.

U Iraku su Turci pjenili o zastiti Turkmena u Tel Afaru, dovukli vojsku, pa im Iranci i Hashd al-Shabi porucili da ce najebati ako se ne povuku. I na kraju su se povukli.

Iranci i Rusi rade sta boce na turskoj granici.

...

Mozes li zamisliti da Turci vojno intervenise na ruskoj granici. Nemoguće.

...

I sada su u Libiji dobili crvenu liniju od Egipta.

...

A vidi ovo

Ako krenu dozivjet ce blamazu kao niko u historiji ratovanja. Na srecu, danas je Kalin, savjetnik Erdogana, izjavio da Turska nece rizikovati rat sa Egiptom. :thumbup:
Kikibombona

#8243 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Turci neka budu sretni zato sto Amerika prevaspitava i cuva na uzici Iran. Da nema americkog utjecaja, Iran bi zauzeo cijeli BI, te Tursku doveo u vazalski polozaj.

I ovako su jebeni, sve vise sire utjecaj i tesko popustaju. Iranci su siromasni, vjerski indoktrinirani, nalozeni na rat. Imaju snazan utjecaj na siitske fanatike u Iraku, Siriji, Libanu, Afganistanu, Jemenu itd. Da nema Amerike odmah bi okupirali arabijski poluotok.

Turci gube ratnicki gen. Imaju uzasn natalitet, na nivou evropskih naroda. Mladi su mrljavi kao na zapadu, fejsbuk generacije. Okusili su malo boljeg zivota sto slabi zelju za ratom.

Vec sada Turci nisu na nivou Iranaca i samo americko prisustvo obuzdava iransku ekspanziju.
The 51st State

#8244 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Ne bi me iznenadilo da vecerws otpocne opsti napad na sirte i jufru, egipat je prakticno objavio rat libiji.
rajv0sa

#8245 Re: LIBIJA

Post by rajv0sa »

Image

Image
Mursi je inače prvi i zadnji egipatski predsjednik koji je posjetio Iran. Koliko god bilo različitosti između Irana i muslimanskog bratstva, opet su znali pronaći zajednički jezik i partnerstvo, puno je više zajedničkog nego drugačijeg. Dok se sa oportunistima "faraonima" i slugama drugih ne može nikada pronaći ništa zajedničko.
@mba

#8246 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 20/07/2020 20:00 Turci neka budu sretni zato sto Amerika prevaspitava i cuva na uzici Iran. Da nema americkog utjecaja, Iran bi zauzeo cijeli BI, te Tursku doveo u vazalski polozaj.

I ovako su jebeni, sve vise sire utjecaj i tesko popustaju. Iranci su siromasni, vjerski indoktrinirani, nalozeni na rat. Imaju snazan utjecaj na siitske fanatike u Iraku, Siriji, Libanu, Afganistanu, Jemenu itd. Da nema Amerike odmah bi okupirali arabijski poluotok.

Turci gube ratnicki gen. Imaju uzasn natalitet, na nivou evropskih naroda. Mladi su mrljavi kao na zapadu, fejsbuk generacije. Okusili su malo boljeg zivota sto slabi zelju za ratom.

Vec sada Turci nisu na nivou Iranaca i samo americko prisustvo obuzdava iransku ekspanziju.

zaboravio si napomenuti da im se ekonomija raspada da im je lira bezvrijedna! :D

ti kao vrhunski poznavalac turske bas si me sada iznenadio :D
The 51st State

#8247 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

rajv0sa wrote: 20/07/2020 20:34 Image

Image
Mursi je inače prvi i zadnji egipatski predsjednik koji je posjetio Iran. Koliko god bilo različitosti između Irana i muslimanskog bratstva, opet su znali pronaći zajednički jezik i partnerstvo, puno je više zajedničkog nego drugačijeg. Dok se sa oportunistima "faraonima" i slugama drugih ne može nikada pronaći ništa zajedničko.

Mursi je bio potencijalna spona za mocan blok islamskih zemalja no cionisti i ugrozena vojna oligarhija potpognuta zaljevskim monarhijama su ga brzo unistili. Vr,o vjerovat o i sirija ne bi prosla ono sto je prosla.
Last edited by The 51st State on 20/07/2020 20:45, edited 1 time in total.
mirsek

#8248 Re: LIBIJA

Post by mirsek »

Lopez1981 wrote: 20/07/2020 17:50

Nisu Turci nego Arapi. Pa nije jos poceo napad, ja ne tvrdim ni da ce ga biti ko ce znati sta se tamo valja i ko ce koga, nego mi zanimljiva tvoja samouvjerenost da nece napasti. :mrgreen:

Masakrirali su i Turci i Ruske i Iranske pulene i to zestoko, i Americke isto u vise navrata. Turci su prodali Ukrima naoruzane dronove, izgleda uskoro ce i nova tura. Saradnja Turske i Ukrajine je odlicna pogotovo na vojnom planu.
Sta mislis kako ce podijeliti interesne zone kad rasture napuhanu/nafuranu Tursku ? Ja tipujem na 4 oblasti, Republika Kurdska , Rusko juzno primorje, Zapadna Euroazija i Sjevernosirijska Latakija.
The 51st State

#8249 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

mirsek wrote: 20/07/2020 20:43
Lopez1981 wrote: 20/07/2020 17:50

Sta mislis kako ce podijeliti interesne zone kad rasture napuhanu/nafuranu Tursku ? Ja tipujem na 4 oblasti, Republika Kurdska , Rusko juzno primorje, Zapadna Euroazija i Sjevernosirijska Latakija.
Probali su to prije sto godina svjetske sile pa su dobile po nosu, Smanji dozivljaj, prije ce se formirati juzni azerbejdzan i istocni kurdistan.l
mirsek

#8250 Re: LIBIJA

Post by mirsek »

Sultan ako ne smanji dozivljaj to mu slijedi jer niti je izrahell niti nuklearna sila a hoce da se petlja u razne zemlje.
Post Reply