LIBIJA

Post Reply
Kikibombona

#8201 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 19/07/2020 17:01Turci u Libiji jesu zbog interesa oko gasa i nafte. Nikad niko nije rekao da nije tako. Naravno da i Egipat hoce isto to...
Ti sto tvrdis, da Sisi hoce da otvoreno intervenise u Libiji zbog libijskog naroda, je pravljenje budalama i nas i sebe...

Erdogan je jos zimus (ako se dobro sjecam) progurao odluku, o intervenciji u Libiji, u turskom parlamentu.
Sisi je prvo pricao, paradirao i prijetio, a onda se tek sad sjetio da mu treba odluka parlamenta. Kao da Boga moli da ga ne puste... :mrgreen:
Da Egipat htio naftu davno bi usli u Libiju.

Ni sada Egipat ne zeli uci u Libiju. I nece uci ako Turci ne budu bezobrazni.

Sve je do Turaka, ako podviju rep i odustanu od nafte, Egipat sigurno nece preci libijsku granicu.
zilog

#8202 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 17:20
zilog wrote: 19/07/2020 17:01Turci u Libiji jesu zbog interesa oko gasa i nafte. Nikad niko nije rekao da nije tako. Naravno da i Egipat hoce isto to...
Ti sto tvrdis, da Sisi hoce da otvoreno intervenise u Libiji zbog libijskog naroda, je pravljenje budalama i nas i sebe...

Erdogan je jos zimus (ako se dobro sjecam) progurao odluku, o intervenciji u Libiji, u turskom parlamentu.
Sisi je prvo pricao, paradirao i prijetio, a onda se tek sad sjetio da mu treba odluka parlamenta. Kao da Boga moli da ga ne puste... :mrgreen:
Da Egipat htio naftu davno bi usli u Libiju.

Ni sada Egipat ne zeli uci u Libiju. I nece uci ako Turci ne budu bezobrazni.

Sve je do Turaka, ako podviju rep i odustanu od nafte, Egipat sigurno nece preci libijsku granicu.
Zasto bi Egipat ulazio kada je Haftar odradjivao posao za njih? Falilo je jos samo da padne Tripoli...

Sisi vec vise od mjeseca prijeti da ce u Libiji napraviti lom, ako Turci krenu na Sirt.
Sada, kada su Turci krenuli, Sisi je energicno odgovorio - otisao na parlament... :pisnuo:

Ja do danas nisam ni znao da mu treba odluka parlamenta, vjerovatno ni ti, ali Sisi je sigurno znao...
Tita ti Kiki, jel to taj Sisi za kojeg si tvrdio da je veliki vojskovodja i drzavnik?
Evo sve da i sutra Egipat uleti i pomete Turke, zar ovo sa parlamentom nije malo neozbiljno?

To otprilike ovako izgleda: Dosao mi ti pod prozor i ja ti odozgo prijetim da se sklonis, inace cu sici i olesiti te od batina. Ti kazes - Hajde, a onda ja kazem - Sacekaj da pitam zenu hoce li me pustiti da se marisem sa tobom... :lol:
Kikibombona

#8203 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 19/07/2020 17:36Zasto bi Egipat ulazio kada je Haftar odradjivao posao za njih? Falilo je jos samo da padne Tripoli...

Sisi vec vise od mjeseca prijeti da ce u Libiji napraviti lom, ako Turci krenu na Sirt.
Sada, kada su Turci krenuli, Sisi je energicno odgovorio - otisao na parlament... :pisnuo:

Ja do danas nisam ni znao da mu treba odluka parlamenta, vjerovatno ni ti, ali Sisi je sigurno znao...
Tita ti Kiki, jel to taj Sisi za kojeg si tvrdio da je veliki vojskovodja i drzavnik?
Evo sve da i sutra Egipat uleti i pomete Turke, zar ovo sa parlamentom nije malo neozbiljno?

To otprilike ovako izgleda: Dosao mi ti pod prozor i ja ti odozgo prijetim da se sklonis, inace cu sici i olesiti te od batina. Ti kazes - Hajde, a onda ja kazem - Sacekaj da pitam zenu hoce li me pustiti da se marisem sa tobom... :lol:
Rekao si da zele uzeti naftu. Zasto nisu usli u Libiju i uzeli naftu? Kako ce uzeti ako ne udaju?

...

Egipat ne zeli uci u Libiju, to su jasno porucili. Jedino ih Turci svojim bezobrazlukom mogu NATJERATI da udju. Sve vrijeme Egipat ostavlja prostor Turskoj da se urazumi i povuce rucnu. Cak su im crvenu liniju povukli da olakšaju.

...

Libijska nafta nece biti turska. Egipat nece dati po cijenu totalnog rata. Sve je do Turaka. Egipat nece prvi napasti.
zilog

#8204 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 18:29
zilog wrote: 19/07/2020 17:36Zasto bi Egipat ulazio kada je Haftar odradjivao posao za njih? Falilo je jos samo da padne Tripoli...

Rekao si da zele uzeti naftu. Zasto nisu usli u Libiju i uzeli naftu? Kako ce uzeti ako ne udaju?

...

Egipat ne zeli uci u Libiju, to su jasno porucili. Jedino ih Turci svojim bezobrazlukom mogu NATJERATI da udju. Sve vrijeme Egipat ostavlja prostor Turskoj da se urazumi i povuce rucnu. Cak su im crvenu liniju povukli da olakšaju.

...

Libijska nafta nece biti turska. Egipat nece dati po cijenu totalnog rata. Sve je do Turaka. Egipat nece prvi napasti.
Kada poklopi Haftar, koji zavisi od Egipta, isto kao da je Egipat uzeo naftu, a manje je ofirno pred MZ.

...

Eto, Egipat, kao, ne zeli uci u Libiju, a Turci ce ih, kao, primorati na to. Dobro, to smo apsolvirali, ali sto Sisi, prije onog brckanja po egipatskim plazama, ne ode u parlament? Makar bi imao cage u rukama i krenuo bi sa tenkovima kad njemu bude najvise odgovaralo. Ovako ispada neozbiljan...

UPDATED: Egypt Parliament delays session on mandating Sisi for military intervention in Libya to Monday :pisnuo:
...

Od tih parola samo ce ostati da libijska nafta nece biti libijska... :roll:
Kikibombona

#8205 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 19/07/2020 19:04Kada poklopi Haftar, koji zavisi od Egipta, isto kao da je Egipat uzeo naftu, a manje je ofirno pred MZ.

...

Eto, Egipat, kao, ne zeli uci u Libiju, a Turci ce ih, kao, primorati na to. Dobro, to smo apsolvirali, ali sto Sisi, prije onog brckanja po egipatskim plazama, ne ode u parlament? Makar bi imao cage u rukama i krenuo bi sa tenkovima kad njemu bude najvise odgovaralo. Ovako ispada neozbiljan...

...

Egipat nije uzeo dinar od te nafte. Proizvodnja je zapravo obustavljena jer postoji opravdana sumnja da bi Turci, koji kontrolisu Naftnu nacionalnu kompaniju, pokrali pare. Nafta je svih Libijaca, te se pro-libijske snage, parlament i vojska, kao i libijska plemena, zalazu za postenu raspodjelu na regione, pod uslovom da se iz raspodjele iskljuce Turci. Niko nema problem sa tim da dio novca ide narodu Tripolija i Misrate, ali ima da ide Turcima.

...

Ocigledno je da al-Sisi ostavlja prostor Turcima da se dostojanstveno povuku. Danas je sazvan parlament jer su sinoc Turci krenuli sa vehabijsko-ihvanijskim hordama ka Sirtu. Svaka reakcija Egipta je odgovor na Tursku provokaciju. Samo neka pripaze da ne pretjeraju.
zilog

#8206 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 19:24
zilog wrote: 19/07/2020 19:04Kada poklopi Haftar, koji zavisi od Egipta, isto kao da je Egipat uzeo naftu, a manje je ofirno pred MZ.

...

...

Egipat nije uzeo dinar od te nafte. Proizvodnja je zapravo obustavljena jer postoji opravdana sumnja da bi Turci, koji kontrolisu Naftnu nacionalnu kompaniju, pokrali pare. Nafta je svih Libijaca, te se pro-libijske snage, parlament i vojska, kao i libijska plemena, zalazu za postenu raspodjelu na regione, pod uslovom da se iz raspodjele iskljuce Turci. Niko nema problem sa tim da dio novca ide narodu Tripolija i Misrate, ali ima da ide Turcima.

...

Ocigledno je da al-Sisi ostavlja prostor Turcima da se dostojanstveno povuku. Danas je sazvan parlament jer su sinoc Turci krenuli sa vehabijsko-ihvanijskim hordama ka Sirtu. Svaka reakcija Egipta je odgovor na Tursku provokaciju. Samo neka pripaze da ne pretjeraju.
UPDATED: Egypt Parliament delays session on mandating Sisi for military intervention in Libya to Monday

Samo jos da te pitam nesto jako vazno: Hoce li Sisi cekati objavu u Sluzbenom Listu?
Kikibombona

#8207 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 19/07/2020 19:32UPDATED: Egypt Parliament delays session on mandating Sisi for military intervention in Libya to Monday

Samo jos da te pitam nesto jako vazno: Hoce li Sisi cekati objavu u Sluzbenom Listu?
Teroristi koje je Turska juce dovukla oko Sirta se povlace

Egipatski izvori kazu da se sjednica sutra nastavlja. Mozda nece biti nikakve odluke posto su Turci i teroristi podvili repinu...
The 51st State

#8208 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Dakle, ni mrve leigtimiteta nemaju i vrse izdajnicku aktivnost prizivjajuci agresiju na sopstvenu zemlju.

Slobodno se moze reci da je kompletna haftarova skalamerija skup terorista i izdajnika.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8209 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Sisi moze samo liniju bijelog povuci
Kikibombona

#8210 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote: 19/07/2020 19:42 Sisi moze samo liniju bijelog povuci
Image
zilog

#8211 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 19:38
zilog wrote: 19/07/2020 19:32UPDATED: Egypt Parliament delays session on mandating Sisi for military intervention in Libya to Monday

Teroristi koje je Turska juce dovukla oko Sirta se povlace

Egipatski izvori kazu da se sjednica sutra nastavlja. Mozda nece biti nikakve odluke posto su Turci i teroristi podvili repinu...
Uzalud pokusavas opravdati Sisija. Trebao je vec imati u rukama odluku parlamenta.
Priznaj da si se i sam iznenadio...

Turska mozda ceka na ovo:
Erdogan himself stated that he struck a new deal with Al-Sarraj “with the UN’s participation”.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#8212 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

- Okreni, obrni, kako god da pogledam, turski angažman u Siriji i Iraku nemaju eksplozivni potencijal, onaj u Azerbejdžanu se da kontrolisati a ovo u Libiji, čini mi se, ne nosi brzi eksplozivni efekat ni po Tursku ni po Egipat. Turska tu ratuje sa unajmljenim militantima sa teritorije Sirije, oni, kao i Egipat, navigiraju iz pozadine. Plus, nema tu nekih gigantskih antagonizama tako da mi je sve to šlauf...

- Nešto drugo mi privlači pažnju, ponavljam se od 2014-e/15-e ako ne i ranije, kada sam nagovjestio turski prodor prema Grčkoj. Sada je taj prodor dobio svoj službeni naziv i zove se :arrow: "Mavi Vatan".

Image
Image

- Ta priča i taj pristup mi imaju miris suhog baruta. Grčka i Kipar se ne mire sa ovim novim pristupom koga drže protivpravnim i tu se lako može desiti pomorski incident koji može prerasti u rat, a onda je samo nebo granica.

Mislim da to treba imati "na radaru".
The 51st State

#8213 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Odlicno primjeceno, cijeli angazman u libiji je zbog te strategije plave domovine. Na taj nacin legitimiziraju svoju poziciju za ekonomski pomorski pojas, sto izgleda i donosi odredjene rezultate jer su grcku "natjerali" da ih pozovu na pregovore.
Kikibombona

#8214 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 19/07/2020 20:08Uzalud pokusavas opravdati Sisija. Trebao je vec imati u rukama odluku parlamenta.

Erdogan himself stated that he struck a new deal with Al-Sarraj “with the UN’s participation”.
Rekoh, Egipat je pruzio Turcima nekoliko prilika da se dostojanstveno izvuku.

Erdogan je na drzavnoj TV, sve sa kartom Libije ispred sebe, objasnjavao kako ce zauzeti naftna polja. Sada neka se iz toga izvlaci kako zna i umije.

Egipat ne zeli rat, ali Turcima niposto nece dati naftna polja.
The 51st State

#8215 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Zanimljivo, pitanje je sta su dobili zauzvrat?
The 51st State

#8216 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Evo koliko je realna egipatska intervencina u libiji i koliko se ustvari radi o skretanju paznje sa prwvog problema koji ce ih opauciti po glavi u skroije vrijeme.
@mba

#8217 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 20:35
zilog wrote: 19/07/2020 20:08Uzalud pokusavas opravdati Sisija. Trebao je vec imati u rukama odluku parlamenta.

Rekoh, Egipat je pruzio Turcima nekoliko prilika da se dostojanstveno izvuku.

Erdogan je na drzavnoj TV, sve sa kartom Libije ispred sebe, objasnjavao kako ce zauzeti naftna polja. Sada neka se iz toga izvlaci kako zna i umije.

Egipat ne zeli rat, ali Turcima niposto nece dati naftna polja.

znaci to sa turcima je zavrsena stvar po tebi, samo pitanje vremena kad ce se povuci jer su rep vec podvili, hajd da vidimo i to!
Kikibombona

#8218 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

@mba wrote: 19/07/2020 21:20znaci to sa turcima je zavrsena stvar po tebi, samo pitanje vremena kad ce se povuci jer su rep vec podvili, hajd da vidimo i to!
Najveci libijski sin bez ikakve dvojbe je Omar al-Muhtar, poznat po nadimku 'Pustinjski lav'. Bio je vodja libijskog oslobodilačkog pokreta koji se zestoko borio protiv italijanskih kolonizatora. Na kraju su ga Talijani zarobili i objesili.

Image

Image

Image

Evo sta danas kaze njegov unuk, prevod sa Google translate

Šeik Hafez Khattab, unuk Omara Al-Mukhtara, do „Sedmog dana“: Egipatska vojska će zaštititi arapsku naciju .. Plemena su spremna potisnuti sve svoje sinove da im stoje pred turskim okupatorom .. a mi im kažemo: Kopali ste svoje grobove rukama i vratit ćete se u Istanbul u lijesove
Libija je arapska zemlja, Turci tu nemaju sta traziti. Kad-tad ce biti istjerani. A Egipat ni u ludilu nece dozvoliti da Turci otmu libijsku naftu. To su trebali shvatiti do sada.
The 51st State

#8219 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Turi ne moraju nista uciniti, dovoljno je da sacekaju da etiopija napuni branu i onda se mogu prosetati do kaira .

Izgleda da se nije svjesno koja je to nevolja za egipat. Ionako su knap sa vodom.
Gusar-from-Riga

#8220 Re: LIBIJA

Post by Gusar-from-Riga »

I on je kompetetntan samo zato sto je unuk Omara :|
Turci su inace bas poznati ekploatatori tudjih dobara, sve uzese sebi :-)
@mba

#8221 Re: LIBIJA

Post by @mba »

Kikibombona wrote: 19/07/2020 21:35
@mba wrote: 19/07/2020 21:20znaci to sa turcima je zavrsena stvar po tebi, samo pitanje vremena kad ce se povuci jer su rep vec podvili, hajd da vidimo i to!
Najveci libijski sin bez ikakve dvojbe je Omar al-Muhtar, poznat po nadimku 'Pustinjski lav'. Bio je vodja libijskog oslobodilačkog pokreta koji se zestoko borio protiv italijanskih kolonizatora. Na kraju su ga Talijani zarobili i objesili.

Image

Image

Image

Evo sta danas kaze njegov unuk, prevod sa Google translate

Šeik Hafez Khattab, unuk Omara Al-Mukhtara, do „Sedmog dana“: Egipatska vojska će zaštititi arapsku naciju .. Plemena su spremna potisnuti sve svoje sinove da im stoje pred turskim okupatorom .. a mi im kažemo: Kopali ste svoje grobove rukama i vratit ćete se u Istanbul u lijesove
Libija je arapska zemlja, Turci tu nemaju sta traziti. Kad-tad ce biti istjerani. A Egipat ni u ludilu nece dozvoliti da Turci otmu libijsku naftu. To su trebali shvatiti do sada.

sin id jednog osnivaca palestinskog oslobodilackog pokreta hamas je radio za israelsku tajnu sluzbu, i sta sad reci na to?

a o unucima i da ne pricamo, omer mukhtar nebi zasigurno stao uz jednog obicnog kriminalca i war lorda zvanog haftar, nemoj bezveze prljati ime i cast jednog lava mukhtara i pogotovo ne porediti ga sa pucistima i propalim generalima!
zlajaBHF

#8222 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Meni je najbolje sto on objasnjava ovdje ko je Omar Muhtar :D

Egipat se NISTA ne pita u svemu ovome.
HarTar

#8223 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Vi ste meni nevjerovatni da se ložite na Tvrtkove gluposti. I mimo Klixa je uvijek bio protiv Turske, Iran je gotivio, meni na YouTube-u pokazivao video Made in Iran i hvalio ih kako sve proizvode. Saudima plakao i govorio kako jedino znaju proizvesti hurme. Sada se Iranu podsmjehuje i govori kako su zaostali i priča za Zlaudiju da je vojna sila 😂😂😂. Totalno se je pogubio iz mržnje prema Turskoj.
HarTar

#8224 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

zlajaBHF wrote: 19/07/2020 23:11 Meni je najbolje sto on objasnjava ovdje ko je Omar Muhtar :D

Drug, ako ćemo biti realni 90% forumaša to ne zna.
Sanjarko

#8225 Re: LIBIJA

Post by Sanjarko »

HarTar wrote: 19/07/2020 23:53
zlajaBHF wrote: 19/07/2020 23:11 Meni je najbolje sto on objasnjava ovdje ko je Omar Muhtar :D

Drug, ako ćemo biti realni 90% forumaša to ne zna.
Par Omara znam. Omara mjesecara, Omara halifu, Omara pustinjskog lava. Njemu nisam mu znao prezime, ni ostalima neznam prezimena. Stari filmski klasik o ovom Omaru je predobar film.
Post Reply