Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
sadie_forever

#51 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by sadie_forever »

salik79 wrote: 19/07/2020 15:07
sadie_forever wrote: 19/07/2020 15:01
salik79 wrote: 19/07/2020 07:47 Odlicno pitanje, koje sam nekada, usput, na drugim temama postavljao. I to, upravo, za Pezica i Kuduzovica.

Znao sam to pitanje i nekim likovima koji se loze na njihova predavanja uzivo postaviti, svi su mislili da su oni nekakvi profesori u medresi, jal na FIN-u i slicno :lol:
ja mislimda zivi od svojih predavanja,recimo isto kao hodze od kuVERATA
Ko im placa predavanja?
Narod koji ih slusa?
salik79

#52 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

orbita12 wrote: 19/07/2020 15:10
salik79 wrote: 19/07/2020 15:06 :bih:
orbita12 wrote: 19/07/2020 14:46 Docekao Salik svojih 5 minuta
Ako meni ne smeta da se neko izjasnjava kao ateist , agnostik ili bilo kako drugo, zasto bi toj osobi smetao nacin na koji neka druga osoba vidi Boga, tj na koji nacin ga stuje. Zar se ovdje svi ne pozivaju na slobodu misljenja, vjeroispovjesti i dr, a sami ne podnose drugo misljenje, drugaciji nacin zivota koji oni ne primjenjuju. Sve dok niko nikog ne dira, nema se pravo dirati u neciji nacin ispovjedanja vjere pa makar se to ne svidjalo. Evo meni npr ne smeta sto Salik praktikuje sitski islam, ali mi smeta sto to nikad nece reci ovdje jer bi otkrio zasto toliko mrzi vehabite kako ih sam zove, tj otkrila bi se pozadina njegove mrznje prema drugacijem
Vallahi, Billahi, Tallahi, salik ne "praktikuje siitski islam" (A sve siija sto salik zna apsolutno nikada ne spominju vehabije, niti ih tekfire, za razliku od vehabija koje salik poznaje po pitanju siija. I zato, izmedju ostalog, salik neumorno brani siije, kao sto salik kritikuje vehabitsku bracu, tekfir sije, tzv britanske sije). A, sada ti, zakuni se da ne praktikujes vehabitski islam!
Kunem se Allahom da praktikujem islam, a ti sad smisljaj nazive hahha
Aha, znaci - nula poena. Znao sam.

Evo, necu ga nazvati vehabitskim islamom, zakuni se da ne praktikujes islam koji Pezic i Kuduzovic prakticiraju i propovijedaju! Znam da nasi vehabiti, iz meni nepoznatih razloga, ne vole da ih se tako naziva.
salik79

#53 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

sadie_forever wrote: 19/07/2020 15:13
salik79 wrote: 19/07/2020 15:07
sadie_forever wrote: 19/07/2020 15:01

ja mislimda zivi od svojih predavanja,recimo isto kao hodze od kuVERATA
Ko im placa predavanja?
Narod koji ih slusa?
Ulaz je besplatan, a i salu neko mora platiti.
orbita12

#54 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by orbita12 »

Meni sad nesto nije jasno, kaze musliman, a protivi se serijatskom zakonu , tj zakonu koji je propisan od Boga, kaze zaostao
Zar ja ne bih bio licemjeran kad bi rekao da vjerujem i praktikujem vjeru ali ne zelim serijat u svojoj drzavi.
Ne morate se bojati vi ostali jer svakako i 90 posto onih koji se zovu muslimani ne bi glasali za serijat hah
Meni je gore to licemjerje on bi da praktikuje vjeru kad mu odgovara a kad ne odgovara samo kazi zaostalo
Revolucionar ★

#55 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Revolucionar ★ »

high_volume wrote: 19/07/2020 15:08
Revolucionar ★ wrote: 19/07/2020 15:04 Cuj tendenciozna tema. Likovi zagovaraju serijatsko pravo iznad pozitivnih pravnih propisa. Ideologija im je protkana netolerancijom prema drugacijima od sebe, dzihadistickim stavovima i raznim faktorima koji se odnose na unazadjivanje drustvenih procesa koji su se stoljecima razvijali, i sad ih treba ponovo resetovati na pocetne postavke i vratiti drustvo u mracno doba gdje zena nema prava, slobodno misljenje je zabranjeno. Odijevanje i nacin klanjanja su najmanji problem u kompletnoj jednacini. Stavovi tih vjerskih grupacija je ono sto je 80% islamskog svijeta unazadilo stoljecima nazad, pa je upravo ta skupina u svijetu i najsiromasnija i najnazadnija po svim faktorima normalnog zivota.
Zagovara i SDA feudalizam, pa im niko ne protivi. I zašto bi...

Ako želimo biti moderno i demokratsko društvo, moramo takvi biti i stvarno, ne samo deklarativno, ne da bismo dobili par poena kod MZ i nešto EUR-a, a ovamo po starom običaju šikaniranja neistomišljenika i njihovoj diskreditaciji, jer ne misle kao mi... Ako si pročitao moj prethodni post o tendecioznosti ove teme, pročitao si sigurno i zadnju rečenicu.

Sve dok se nečije ponašanje i postupci ne protive zakonima i pravilima, nemamo pravo da ikoga uznemiravamo niti protjerujemo, prozivamo, etiketiramo, niti bilo šta slično.

Ne slazem se s tom konstatacijom, tolerancija necega sto je haman na granici sa zakonom mi nije prirodna. Radikalni vehabisti plesu na tankoj liniji onoga sto je dozvoljeno i sto nije, ali iskljucivo zbog cinjenice da zive u Bosni i Hercegovini. Poligamija, uskracivanje odredjenih prava zenskim clanovima porodice, nerijetko i izlazak iz zakonskih okvira drzave, nisu to odlike populacije koja se u demokratskom procesu treba asimilirati i prihvatiti tek tako. A da ne govorimo o jednom dijelu te grupe koja zagovara strana ratišta, dzihad, ne priznaje institucije drzave. Ali kazem, posto je ovo BiH, na istom temelju pociva svaki radikalni islamist, radikalni srbin ili hrvat , sa slicnim stavovima koje je tesko u drzavi kakva je BiH imenovati kao krsenje zakona. Na mnogo toga se vehabijama suti, i to je jedina istina. A tako je jer vladajucim manje radikalnim strukturama to i odgovara
Revolucionar ★

#56 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Revolucionar ★ »

orbita12 wrote: 19/07/2020 15:15 Meni sad nesto nije jasno, kaze musliman, a protivi se serijatskom zakonu , tj zakonu koji je propisan od Boga, kaze zaostao
Zar ja ne bih bio licemjeran kad bi rekao da vjerujem i praktikujem vjeru ali ne zelim serijat u svojoj drzavi.
Ne morate se bojati vi ostali jer svakako i 90 posto onih koji se zovu muslimani ne bi glasali za serijat hah
Meni je gore to licemjerje on bi da praktikuje vjeru kad mu odgovara a kad ne odgovara samo kazi zaostalo
Dok je Idztihad u razvijenim islamskim drzavama bio dozvoljen i sirokorasprostranjen, serijat je pratio vrijeme i napredovao i bio ucinkovit, samim tim i islamska nauka, drzave i sve je napredovalo. Otkako je vehabijski primat uzeo maha, idztihad je sveden na pusto tumacenje svega po zelji uskog kruga ljudi koji time ostvaruju kontrolu nad grupama koje nisu u stanju mislit svojom glavom. Moderni musliman bi to trebao biti sposoban ciniti. To je moje misljenje. Tvoje se moze razlikovati. Slijepo pracenje necega je po meni odluka lakovjernika, a lakovjerje je u islamu grijeh. Osim toga, Ikre bismi rabbike! Od toga bi musliman trebao poceti, a ne da neko umjesto njega "uci" i odlucuje
orbita12

#57 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by orbita12 »

Revolucionar ★ wrote: 19/07/2020 15:20
orbita12 wrote: 19/07/2020 15:15 Meni sad nesto nije jasno, kaze musliman, a protivi se serijatskom zakonu , tj zakonu koji je propisan od Boga, kaze zaostao
Dok je Idztihad u razvijenim islamskim drzavama bio dozvoljen i sirokorasprostranjen, serijat je pratio vrijeme i napredovao i bio ucinkovit, samim tim i islamska nauka, drzave i sve je napredovalo. Otkako je vehabijski primat uzeo maha, idztihad je sveden na pusto tumacenje svega po zelji uskog kruga ljudi koji time ostvaruju kontrolu nad grupama koje nisu u stanju mislit svojom glavom. Moderni musliman bi to trebao biti sposoban ciniti. To je moje misljenje. Tvoje se moze razlikovati. Slijepo pracenje necega je po meni odluka lakovjernika, a lakovjerje je u islamu grijeh. Osim toga, Ikre bismi rabbike! Od toga bi musliman trebao poceti, a ne da neko umjesto njega "uci" i odlucuje
svasta se ja napisa pa mi nestade interneta pa mi se ne da ponovo pisati, pa da skratim, na koga bi licili ljudi kad bi mogao da se vratis u vrijeme najveceg uspona islama u Endelus
rajv0sa

#58 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by rajv0sa »

Pezića Kuduzovića itd su finansirale razne saudijeske udruge preko europksih ekspozitura, danska recimo. Kako se islamska zajednica malo više aktivirala po tom pitanju, te veze su uglavnom razbijene, a nekima je ponuđeno da se malo dohavizaju i prihvate iz (i sam pezić se liberaliziro, ne pamtim kada je zadnji put spominjo "druge"). Kako nema više tih finasija vrlo malo je i predavanja po BiH, u Sarajevu nema nikako dok je ranije bkc i skenderija redovno zakupljivana. Sada su se malo prebacili u sandžak gdje to muftija podržava, od tuda i poveznica sa konakovićem. Što se tiče običnih ljudi, rade uglavnom normalne poslove, med i tehnika su favoriti :mrgreen:
U suštini mislim da je to pitanje rješeno, te da svako potenciranje toga i veze sa Bosnom i Bošnjacima je prilično zlo i ima neke druge ciljeve.
salik79

#59 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

salik79 wrote: 19/07/2020 15:13
orbita12 wrote: 19/07/2020 15:10
salik79 wrote: 19/07/2020 15:06 :bih:

Vallahi, Billahi, Tallahi, salik ne "praktikuje siitski islam" (A sve siija sto salik zna apsolutno nikada ne spominju vehabije, niti ih tekfire, za razliku od vehabija koje salik poznaje po pitanju siija. I zato, izmedju ostalog, salik neumorno brani siije, kao sto salik kritikuje vehabitsku bracu, tekfir sije, tzv britanske sije). A, sada ti, zakuni se da ne praktikujes vehabitski islam!
Kunem se Allahom da praktikujem islam, a ti sad smisljaj nazive hahha
Aha, znaci - nula poena. Znao sam.

Evo, necu ga nazvati vehabitskim islamom, zakuni se da ne praktikujes islam koji Pezic i Kuduzovic prakticiraju i propovijedaju! Znam da nasi vehabiti, iz meni nepoznatih razloga, ne vole da ih se tako naziva.
Znaci, nista? :oops:
Revolucionar ★

#60 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Revolucionar ★ »

orbita12 wrote: 19/07/2020 15:36
svasta se ja napisa pa mi nestade interneta pa mi se ne da ponovo pisati, pa da skratim, na koga bi licili ljudi kad bi mogao da se vratis u vrijeme najveceg uspona islama u Endelus
Pa i propast Endelusa je propast islamskog drustva kroz postojanje grupacija koje se nisu slagale. Nije krscanska Spanija unistila Endelus, nego muslimani koji su se kroz građanske ratove autosabotirali. Sta je tvoja poenta, da su ostali ujedinjeni pod patronatom jedne ideologije da je moglo opstati? Tu je upitno koja ideologija je ispravna, progresivni islam ili konzervativni
salik79

#61 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

rajv0sa wrote: 19/07/2020 15:39 Pezića Kuduzovića itd su finansirale razne saudijeske udruge preko europksih ekspozitura, danska recimo. Kako se islamska zajednica malo više aktivirala po tom pitanju, te veze su uglavnom razbijene, a nekima je ponuđeno da se malo dohavizaju i prihvate iz (i sam pezić se liberaliziro, ne pamtim kada je zadnji put spominjo "druge"). Kako nema više tih finasija vrlo malo je i predavanja po BiH, u Sarajevu nema nikako dok je ranije bkc i skenderija redovno zakupljivana. Sada su se malo prebacili u sandžak gdje to muftija podržava, od tuda i poveznica sa konakovićem. Što se tiče običnih ljudi, rade uglavnom normalne poslove, med i tehnika su favoriti :mrgreen:
U suštini mislim da je to pitanje rješeno, te da svako potenciranje toga i veze sa Bosnom i Bošnjacima je prilično zlo i ima neke druge ciljeve.
I Kuduzovic. Bojim se da je nakon ovoga bio protekfiren od nekih svojih sljedbenika :mrgreen:

bunk

#62 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by bunk »

:arrow:
orbita12

#63 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by orbita12 »

Revolucionar ★ wrote: 19/07/2020 15:45

Pa i propast Endelusa je propast islamskog drustva kroz postojanje grupacija koje se nisu slagale. Nije krscanska Spanija unistila Endelus, nego muslimani koji su se kroz građanske ratove autosabotirali. Sta je tvoja poenta, da su ostali ujedinjeni pod patronatom jedne ideologije da je moglo opstati? Tu je upitno koja ideologija je ispravna, progresivni islam ili konzervativni
htio sam reci da su oni svoj uspon i dozivjeli dok su sudili Bozijim zakonom, i da bi iz danasnje perspektive muslimane tog vremena proglasili radikalnim
Evo cak i da uzmeno da je taj saudijski vehabizam strog, sta bi rekli kad bi se vratili 150 godina unazad i vise,u Bosni su zene u to doba nosili nikabe, a nije bilo saudijaca. Hocu reci kad gledas iz danasnje perspektive , sve muslimanske drzave i drustva bi bili radikalni. Ako neko moze da kaze da li je prije 150 godina i vise postojala muslimanska drzava koja nije sudila po serijatu ?
Revolucionar ★

#64 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Revolucionar ★ »

orbita12 wrote: 19/07/2020 15:53
htio sam reci da su oni svoj uspon i dozivjeli dok su sudili Bozijim zakonom, i da bi iz danasnje perspektive muslimane tog vremena proglasili radikalnim
Evo cak i da uzmeno da je taj saudijski vehabizam strog, sta bi rekli kad bi se vratili 150 godina unazad i vise,u Bosni su zene u to doba nosili nikabe, a nije bilo saudijaca. Hocu reci kad gledas iz danasnje perspektive , sve muslimanske drzave i drustva bi bili radikalni. Ako neko moze da kaze da li je prije 150 godina i vise postojala muslimanska drzava koja nije sudila po serijatu ?
Pa normalno da se ne moze gledati iz danasnje perspektive na stvari od prije sto godina isto. Nije to samo u serijatu, prije sto godina je normalno bilo posjedovati roba, i to po zakonu nekih od danasnjih demokratskih drzava. Ali treba biti realan i reci da danasnji radikalni islam tezi vise ka tim drustvenim procesima od prije sto godina, nego modernizaciji islama. Moja poenta je, dok je idztihad pratio razvoj svijeta, islam je i napredovao. Kad je to prestalo biti slucaj, islam stagnira i nazaduje, realnost
Rothmans

#65 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Rothmans »

Mogla je bit dobra tema , da malo podrobnije upoznamo njihov nacin zivota, da ne poce rasprava o sijama sunijama.
Ponasajte se kao da je otvorena tema o cetnicima. Znamo svi da su glavosjekacke krvopije, al hajmo malo o njihovom zivotu dok ne kolju i ne cine nered. Kako zaradjuju,sta vozaju, sta jedu, dje izlaze, kako kod njih prela izgledaju itd
orbita12

#66 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by orbita12 »

Revolucionar ★ wrote: 19/07/2020 16:02

Pa normalno da se ne moze gledati iz danasnje perspektive na stvari od prije sto godina isto. Nije to samo u serijatu, prije sto godina je normalno bilo posjedovati roba, i to po zakonu nekih od danasnjih demokratskih drzava. Ali treba biti realan i reci da danasnji radikalni islam tezi vise ka tim drustvenim procesima od prije sto godina, nego modernizaciji islama. Moja poenta je, dok je idztihad pratio razvoj svijeta, islam je i napredovao. Kad je to prestalo biti slucaj, islam stagnira i nazaduje, realnost
Sta podrazumjevas pod modernizacijom islama, gledaj ti imas naredbe i zabrane u Islamu koje vrijede od nastanka svijeta pa sve do njegovog kraja i nisu podlozne promjeni, npr zabrana kamate, namaz, pokrivanje zena, zabrana homo brakova i odnosa, i mnoge druge stvari, i ne postoji niko ko te stvari moze osporiti, moze ti se svidjati ili ne, ali ne mozes ih osporiti tj da to islam ne propisuje ili zabranjuje. Sta znaci modernizovati islam, da li to znaci taj propis mi se ne svidja ( nema veze sto je propisan Kuranom ili sunetom) hajmo ga osporiti
bunk

#67 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by bunk »

....
allem_77

#68 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by allem_77 »

Sociolog wrote: 18/07/2020 20:30 Pozzdravljam, bilo je slicnih tema
Dok se ti vratiš iz Banovića krepat će tema. Ili će je zaključati?

I ja bih se uključio u raspravu, ali ne poznajem dobro ni tzv. vehabije ni šite...

@salik79 stavljaš li ciglu ili nešto slično ispod čela kada hoćeš molitvu obaviti?
salik79

#69 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

allem_77 wrote: 19/07/2020 17:07

I ja bih se uključio u raspravu, ali ne poznajem dobro ni tzv. vehabije ni šite...

@salik79 stavljaš li ciglu ili nešto slično ispod čela kada hoćeš molitvu obaviti?
Ne stavljam, zasto te to interesuje?
allem_77

#70 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by allem_77 »

salik79 wrote: 19/07/2020 17:19

E nisi onda šit. :D
Negdje sam pročitao da oni stavljaju te pločice - cigle.
salik79

#71 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by salik79 »

allem_77 wrote: 19/07/2020 17:29
salik79 wrote: 19/07/2020 17:19

E nisi onda šit. :D
Negdje sam pročitao da oni stavljaju te pločice - cigle.
Stavljaju, jer je Poslanik a.s. klanjao ili na hasuri, ili na zemlji.
high_volume

#72 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by high_volume »

orbita12 wrote: 19/07/2020 16:12
Sta podrazumjevas pod modernizacijom islama, gledaj ti imas naredbe i zabrane u Islamu koje vrijede od nastanka svijeta pa sve do njegovog kraja i nisu podlozne promjeni, npr zabrana kamate, namaz, pokrivanje zena, zabrana homo brakova i odnosa, i mnoge druge stvari, i ne postoji niko ko te stvari moze osporiti, moze ti se svidjati ili ne, ali ne mozes ih osporiti tj da to islam ne propisuje ili zabranjuje. Sta znaci modernizovati islam, da li to znaci taj propis mi se ne svidja ( nema veze sto je propisan Kuranom ili sunetom) hajmo ga osporiti
Dozvolite da se i ja umiješam u vašu raspravu. Slažem se da bi se Islam i slijed te religije trebao modernizirati, relaksirati veoma stroga pravila ponašanja vjernika muslimana.

Npr. zašto ne dozvoliti muslimanima konzumaciju svinjskog mesa. To meso, tu vrstu hrane jede sav ostatak ljudske populacije na Planeti, i nema nikakve razlike između tih ljudi i muslimana, što pokazuje tezu da je to pravilo iz Kurana ipak zastarjelo. Možda je u vrijeme pisanja te Knjige bilo avangardno, obzirom na uslove života, ali danas je drugačije.

Dalje, zašto vjerske molitve ne bi bile učene na domicilnim jezicima muslimana, npr. u BiH na našim jezicima, u Kini na njihovim, u Londonu na engleskom, itd. Zašto se molitve moraju učiti na arapskom jeziku, pa se onda i arapski jezik čini svetim i povlaštenim. Kad se ilahije i kaside mogu pjevati na našim jezicima, mogu i molitve....

I treće: Organizacija pravosuđa Islama i vrhovne uprave. Mišljenja sam da Islam treba napustiti Šerijatski zakon i prihvatiti u svakom slučaju relevantnim domicilne zakone država muslimana, jer je to veliki sukob prava. Bez obzira što postoji u praksi dominantan svjetovni zakon spram šerijatkog, ako slijedi Islam, svakom muslimanu je značajniji šerijatski zakon, barem bi tako trebalo biti, ali mu je prihvatljiviji svjetovni, konačno, jer po njemu i živi.
I da se u toj vjerskoj organizaciji formira vrhovna uprava, da postoji najviši starješina, slično kao u hriščanstvu, i kompletna izvršna organizacija.

Edit: Zaboravio sam i četvrto: Da Islam prestane sa žrtvovanjem životinja njihovim klanjem. Taj obred može se postići na drugi način, iako ne znam čemu služi žrtvovanje.
Last edited by high_volume on 20/07/2020 17:18, edited 1 time in total.
Heller

#73 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Heller »

high_volume wrote: 19/07/2020 19:03
Dalje, zašto vjerske molitve ne bi bile učene na domicilnim jezicima muslimana, npr. u BiH na našim jezicima, u Kini na njihovim, u Londonu na engleskom, itd. Zašto se molitve moraju učiti na arapskom jeziku, pa se onda i arapski jezik čini svetim i povlaštenim. Kad se ilahije i kaside mogu pjevati na našim jezicima, mogu i molitve....

Jer je Islam alatka arapskog nacionalizma.
orbita12

#74 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by orbita12 »

high_volume wrote: 19/07/2020 19:03
orbita12 wrote: 19/07/2020 16:12

Dozvolite da se i ja umiješam u vašu raspravu. Slažem se da bi se Islam i slijed te religije trebao modernizirati, relaksirati veoma stroga pravila ponašanja vjernika muslimana.

Npr. zašto ne dozvoliti muslimanima konzumaciju svinjskog mesa. To meso, tu vrstu hrane jede sav ostatak ljudske populacije na Planeti, i nema nikakve razlike između tih ljudi i muslimana, što pokazuje tezu da je to pravilo iz Kurana ipak zastarjelo. Možda je u vrijeme pisanja te Knjige bilo avangardno, obzirom na uslove života, ali danas je drugačije.

I treće: Organizacija pravosuđa Islama i vrhovne uprave. Mišljenja sam da Islam treba napustiti Šerijatski zakon i prihvatiti u svakom slučaju relevantnim domicilne zakone država muslimana, jer je to veliki sukob prava. Bez obzira što postoji u praksi dominantan svjetovni zakon spram šerijatkog, ako slijedi Islam, svakom muslimanu je značajniji šerijatski zakon, barem bi tako trebalo biti, ali mu je prihvatljiviji svjetovni, konačno, jer po njemu i živi.
I da se u toj vjerskoj organizaciji formira vrhovna uprava, da postoji najviši starješina, slično kao u hriščanstvu, i kompletna izvršna organizacija.
gledaj jedenje svinjetine spada medju ove zabrane koje se ne mogu mjenjati, pogotovo sto je u Kuranu to striktno navedeno da se strv, krv i svinjsko meso ne mogu konzumirati osim u krajnoj nuzdi, a osim toga svinjetina je zabranjena ne samo u jevrejskim svetim knjigama, vec u i Bibliji ali to pravilo izgleda samo muslimani i zidovi postuju dok krscani ne. S obzirom koliko je svinjetina nezdrava s aspekta zdravlja ne vidim zasto bi se uopste trebala po tebi dopustiti. Gledaj vjernici vjeruju da sve sto je Bog zabranio ima svoj razlog, da to nije samo iz nekog hira, e ovo cu dopustit a ovo zabraniti. A ovu zabranu je cak i nauka dokazala, jer meso svinje spada medju najnezdravije i mislim da tu opste nema nikakve polemike medju muslimanima o zabrani svinjetine. Potpuno jasna stvar.
Sto se tice molitve na marenjem jeziku, ne vidim sta je sporno da se moli na arapskom, jer i zidovi se mole na hebrejskom nisu na engleskom, ne bi ti znao objasniti zasto to bas treba biti na arapskom ali vjerujem da ima i na internetu objasnjenje za to.
Sto se tice serijata, muslimani vjeruju da je Bog stvoritelj svega sto postoji, da je on uredio ovaj svemir , kosmos i nasu planetu na najbolji nacin, i da je on najveci znalac s tim ljudski zakon ne moze biti ispred serijata jer ljudski um je ogranicen i zato je ljduski zakon ogranicen, dok je serijat najsavrseniji zakon koji postoji, i da nema mana.
Ovdje se govori kao kad bi se uveo serijat , to bi bila tama i jad, po meni ima dobar serijal na yt od amerikanca, mislim da se zove peter sanitelo, tako nesto, gdje je boravio u saudijskoj arabiji i prikazao zivot tamo, ljudi zive bolje nego sto cemo mi ikad, tako da nije sve crno kao sto neki pisu.
Vsvp

#75 Re: Vehabije, od cega zive, npr.Pezic?

Post by Vsvp »

Zašto sada židove spominješ i porediš kad su vam oni najomraženiji narod?
Locked