Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#28801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Entropio »

Bloo wrote: 19/07/2020 13:45
Entropio wrote: 19/07/2020 13:39 Ja uvijek trcim preko pjesackog, jer se suosjecam sa vozacima. Lakse meni potrcati nego njemu kocnica, kvacilo, mjenjac, ubaci, prebaci.
Zasto?
Sta je sa onim koji ne mogu da trce? :D
Trebamo li djecu odgajati od malih nogu da budu puni empatije za vozace da kad jednom budu starci da budu u izvrsnoj fizickoj formi i puni razumijevanja za vozace?

Pjesacki je tu za pjesake da normalnim hodom predu pjesacki. Izuzetak su stari i bolesni.
Ako ide neki dedica koji jedva hoda, ne samo da cu stati i cekati nego cu zaustaviti saobracaj, izaci iz auta i pomoci mu da predje.

Ovdje govorimo o debilima koji su u naponu snage, a prelaze kao taj dedica.
Bloo
Globalna šefica

#28802 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Entropio wrote: 19/07/2020 13:47
Entropio wrote: 19/07/2020 13:39 Ja uvijek trcim preko pjesackog, jer se suosjecam sa vozacima. Lakse meni potrcati nego njemu kocnica, kvacilo, mjenjac, ubaci, prebaci.
Zasto?
Trebamo li djecu odgajati od malih nogu da budu puni empatije za vozace da kad jednom budu starci da budu u izvrsnoj fizickoj formi i puni razumijevanja za vozace?

Pjesacki je tu za pjesake da normalnim hodom predu pjesacki. Izuzetak su stari i bolesni.
Ako ide neki dedica koji jedva hoda, ne samo da cu stati i cekati nego cu zaustaviti saobracaj, izaci iz auta i pomoci mu da predje.

Ovdje govorimo o debilima koji su u naponu snage, a prelaze kao taj dedica.
i onda se svizac zagrcnuo na čokoladu...
Laplace

#28803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

BadBoy wrote: 19/07/2020 13:20 I ja sam to primijetio. Razvlače prelazak ko hodža teraviju. A vrlo često se desi i da bulje u mobitel dok prelaze preko pješačkog što im dodatno usporava hod.
Nisi ništa vidio ako nisi bio u Visokom. Jednom trebam skrenuti desno na parking, a dvije djevojke prelaze pješakči, svaka sa svoje strane, u negdje na polovini se susretoše, stadoše i razvezaše sijelo. Ja stojim i čekam da li će se sjetiti da smetaju. Nisu. Morao sam koristiti nepopularnu metodu - zvučni signal upozorenja.

A podsjeti men na scenu kad jeda momak čeka da neka žena prođe, ona nikad, kad ti on otvori prozor i viknu "sklon' se, kravo, zdrobiću te" (garant bi isto postupio da je bio neki grmalj).
Laplace

#28804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Normalni hod znači da ne prolaze godišnja doba dok ti prelaziš pješački prelaz.

Normalni hod nije da hodaš normalno do pješačkog, onda maksimalno usporiš na pješačkom, pa čim pređeš nastaviš normalno da hodaš.

Niko ne traži da trčiš preko pješačkog, ali si po ZOBS-u dužan da ga pređeš u što kraćem vremenskom periodu u skladu sa svojim mogućnostima.
Bloo
Globalna šefica

#28805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Laplace wrote: 19/07/2020 14:08

Normalni hod nije da hodaš normalno do pješačkog, onda maksimalno usporiš na pješačkom, pa čim pređeš nastaviš normalno da hodaš.

Niko ne traži da trčiš preko pješačkog, ali si po ZOBS-u dužan da ga pređeš u što kraćem vremenskom periodu u skladu sa svojim mogućnostima.
Iskreno, ja nekad usporim na pjesackom koje nema semafor, da bih mogla da osmotrim da li ce se neki papak zaletiti iza ovog sto je stao.

NAravno niko ne kaze da treba puzati preko pjesacko, ali imam osjecaj da vozaci nekako subjektivno percipiraju brzinu pjesaka na pjesackom. :D

Na stranu izuzeci...tipa te zenske sto pricaju na pjesackom itd...
Laplace

#28806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Bloo wrote: 19/07/2020 14:11

Iskreno, ja nekad usporim na pjesackom koje nema semafor, da bih mogla da osmotrim da li ce se neki papak zaletiti iza ovog sto je stao.

NAravno niko ne kaze da treba puzati preko pjesacko, ali imam osjecaj da vozaci nekako subjektivno percipiraju brzinu pjesaka na pjesackom. :D

Nemaš ništa subjektivno kad gledaš da neko očigledno usporava čim nagazi na pješački.

Što se tiče gledanja, gleda se prije nego što stupiš na pješački. Kad nagaziš, i to ako se se uvierjo/la da je bezbjedno, prelaziš što brže upravo zbog idiota.
Bloo
Globalna šefica

#28807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Laplace wrote: 19/07/2020 14:14
Bloo wrote: 19/07/2020 14:11

Nemaš ništa subjektivno kad gledaš da neko očigledno usporava čim nagazi na pješački.

Što se tiče gledanja, gleda se prije nego što stupiš na pješački. Kad nagaziš, i to ako se se uvierjo/la da je bezbjedno, prelaziš što brže upravo zbog idiota.
Osim u situaciji gdje sam se uvjerila da je bezbjedno jer je neko ljubazno zaustavio vozilo na pjesackom bez semafora i krenula da prelazim, a gospodin iza ljubeznog gospodina je zakljucio da on ne mora da ceka.

Ja hodam iznimno brzo generalno, ali usporim ponekad na pjesackim bas iz ovog razloga, s tim da je moje "usporeno" i dalje brzo.

Pod subjektivno sam mislila da nervoznim ljudima za volanom sve sto ne trci je sporo. :mrgreen:

Smatram da ljudi ne trebaju da pretrcavaju pjesacke vec da predu normalnom brzinom hoda. Koliko je to moguce (osim starih i bolesnih)...
To sto je nekom zivci normalna brzina hoda mozda spora je druga stvar.
Drugi par rukava su oni sto puze i pricaju na pjesackom, ali to su jarani od onih vozaca sto zaustave auta jedan kraj drugog i cakulaju...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#28808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

dosta sam pretrcavao u ratu raskrsnice,ne trebam valjda i u miru :shock: :?
Bloo
Globalna šefica

#28809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2020 14:27 dosta sam pretrcavao u ratu raskrsnice,ne trebam valjda i u miru :shock: :?
:lol: :lol: :lol:
zar ti izlazis iz autaaaaaa uopste....
bitanga_sa_otesa

#28810 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Bloo wrote: 19/07/2020 14:29

ma ne izlazim ja iz bajte,zivim 3 m ispod zemlje ,klopu mi na spagu spustaju,pijem kisnicu ..itd.itd...
Bloo
Globalna šefica

#28811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2020 14:32
Bloo wrote: 19/07/2020 14:29

ma ne izlazim ja iz bajte,zivim 3 m ispod zemlje ,klopu mi na spagu spustaju,pijem kisnicu ..itd.itd...
nek ne zaborave i losion za tijelo...
bitanga_sa_otesa

#28812 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Bloo wrote: 19/07/2020 15:06
nek ne zaborave i losion za tijelo...
nista to,volim da smrdim :D
Laplace

#28813 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Treći put ponavljam (možda neko konačno pročita): normalan hod nije to da do pješačkog hodaš jednom brzinom, preko pješačkod triput sporije, a onda opet normalnom brzinom.
Laplace

#28814 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Dodatni problem je što za naše pješake, bar kako oni to zamišljaju, ne vrijedi ZOBS. Znači, ne fermaiju pješački nego prelaz gdje kome padne na pamet, cijela cesta se koristi kao pješački. Svejedno im je koj eje svjeto na semaforu, i ne gledaju ga, niti gledaju ide li auto nego često normalno hodaju trotoarom, gledaju ispred sebe i odjednom se okrenu i pravo na cestu, bez ikakve provjere mogu li to bezbjedno uraditi. Čest slučaj je da ni dva metra od pješačkog pređu bez gledanja, a onda pregaze i zelenu površinu pa na trotoar, a onda pored drugog kraja pješačkog (time prelaze istu dužinu puta kao da se regularno prešli, po pravilima).
nepass1

#28815 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Zasto?

I ja uvjek potrcim, na pjesackom uvijek malu u naramak
Sto prije preci da se saobracaj normalno odvija
alipasijaner

#28816 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by alipasijaner »

bitanga_sa_otesa wrote: 19/07/2020 14:27 dosta sam pretrcavao u ratu raskrsnice,ne trebam valjda i u miru :shock: :?
Neki dan stojim na Skenderiji kod "Ajfelovog" mosta da propustim pješake kad nekakav bolid iza mene svira.. sad ne znam jel svirao pješacima ili meni jer kad sam mu svirnuo na semaforu da ga pitam iznenada je nešto počeo tražiti po podu.. il' mu je isp'o telefon il' je zabio glavu k'o noj u pijesak..

Elem kad si vozač gledaš ko će ti skočiti na haubu, a kada si pješak gledaš kome ćeš skočiti na haubu...
Last edited by alipasijaner on 20/07/2020 00:40, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#28817 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bloo »

Laplace wrote: 19/07/2020 15:26 Treći put ponavljam (možda neko konačno pročita): normalan hod nije to da do pješačkog hodaš jednom brzinom, preko pješačkod triput sporije, a onda opet normalnom brzinom.
Ma citam te...zato i.dobacih o subjektivnom osjecaju procjene brzine hodanja pjesaka. :mrgreen:

Ali mozes i cetvrti put da ponovis...

:mrgreen:

:run:
alipasijaner

#28818 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by alipasijaner »

Opštepoznato je da vrijeme sporije prolazi kada čekaš, pa i kada trče preko pješačkog opet ti se čini da bi mogli brže :D

ps. nit' trčim preko pješačkog nit' očekujem od drugih da pretrčavaju jedino što očekujem je da započnu radnju prelaska na pješačkom i završe je preko "istog" pješačkog, a ne što pojedinci imaju običaj da krenu na pješačkom i "pređu ga" dijagonalno 50 metara dalje..
drug_profi

#28819 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma jebemsvepospisku svakom ko gusla jal po cesti jal po pjesackom... nemam ja jos toliko vremena u zivotu da mi ga vi kradete....
nepass1

#28820 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Neko negdje napisa da postavljaju radar sa civilnim autima, danas lada niva bijela i golf 4 karavan teget boje
Logovan

#28821 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

Meni su najjaci oni koji stoje na ivicnjaku pored pjesackog ili cak na pjesackom, ali nece da predju. :lol: :roll: Odmakni se bolan malo, ne mogu znati sta ti hoces.
sparky

#28822 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by sparky »

Najgore mi je kad stanem da pustim pješaka a on mi kao maše da prođem. Tačno bi mu šamar spucao, ali većinom su to stariji ljudi. U saobracaju probam da se uvijek ponašam onako kako mislim da ne bi sebe nervirao kad bi bio "druga strana". Često sam pješak, vozim biciklo, auto i motor. Nekad kontam da smo postali pravi debili. Niko više nema sekunde strpljenja, poštovanja, a ni volje da pripazi "slabijeg" na cesti.
Throttle

#28823 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Logovan wrote: 20/07/2020 00:16 Meni su najjaci oni koji stoje na ivicnjaku pored pjesackog ili cak na pjesackom, ali nece da predju. :lol: :roll: Odmakni se bolan malo, ne mogu znati sta ti hoces.
Po Zenici takvi cekaju taksi. Pored pjesackog. Stanes da predje a on bulji u tebe ko tele :-)
BadBoy

#28824 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

sparky wrote: 20/07/2020 00:26 Najgore mi je kad stanem da pustim pješaka a on mi kao maše da prođem. Tačno bi mu šamar spucao, ali većinom su to stariji ljudi. U saobracaju probam da se uvijek ponašam onako kako mislim da ne bi sebe nervirao kad bi bio "druga strana". Često sam pješak, vozim biciklo, auto i motor. Nekad kontam da smo postali pravi debili. Niko više nema sekunde strpljenja, poštovanja, a ni volje da pripazi "slabijeg" na cesti.
Pa mi smo apsolutno društvo sebičnjaka što se vrlo lijepo pokazalo i tokom ove pandemije.
Naslovnica

#28825 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Throttle wrote: 20/07/2020 08:02
Logovan wrote: 20/07/2020 00:16 Meni su najjaci oni koji stoje na ivicnjaku pored pjesackog ili cak na pjesackom, ali nece da predju. :lol: :roll: Odmakni se bolan malo, ne mogu znati sta ti hoces.
Po Zenici takvi cekaju taksi. Pored pjesackog. Stanes da predje a on bulji u tebe ko tele :-)
Joj, Zenica je priča za sebe što se tiče saobraćaja.
U odnosu na Sarajevo je Njemačka, ali imaju neki bug pa serbez stanu na cesti dok obave kupovinu u mesnici ili zelenari, to je redovna pojava u Crkvicama.
Fakat je Zenica i što se tiče i poštivanja pješaka svjetlosnu godinu ispred Sarajeva (pješaku se uvijek stane), ali ovo sa random zaustavljanjem u traci kvari opšti dojam.
Post Reply