Republika Turska

Post Reply
salik79

#23101 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

The 51st State wrote: 16/07/2020 18:25 Ne znam cija su djeca ali ima na instagramu raskalasene iranske omladine hejbet.
Znam, niti jedno to dijete nije dijete nekog mule, nego nekog biznismena.
sadie_forever

#23102 Re: Republika Turska

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote: 15/07/2020 23:39
animus wrote: 15/07/2020 21:50Kopirano sa Facebooka. Nedavno je bila rasprava o ovoj dzamiji pa je lijepo ovo pročitati.
Citajuci ovaj tekst tesko je reci ko je odvratniji, muslimani ili krscsni. Jedni ti sruse kucu, a drugi je uzmu sebi. Jos se prepiru ko je ispravan a jedni i drugi... bljak.
a recimo ateisti ti sruse kucu i tu naprave neku svoju zgradu
The 51st State

#23103 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

salik79 wrote: 16/07/2020 18:27
The 51st State wrote: 16/07/2020 18:25 Ne znam cija su djeca ali ima na instagramu raskalasene iranske omladine hejbet.
Mozes i na topiku iran, pratis li ovo oko kine i repozicioniranja irana u regionu? Meni iznenadjujuce da to ide bez posebnih turbulencija s obzirom na dalekoseznost tih aktivnosti mada je mozebitno usa nemocna da sprijeci taj proces.
Kikibombona

#23104 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

salik79 wrote: 16/07/2020 17:51Moze li jedno jedino konkretno ime i prezime tih mula i njihove djece? Dakle, mula taj i taj, dijete to i to i dokaz za smrkanje kokaina i partijanje!??
Imas na internetu kamaru slika sa privilegiranom djecom u mulanskom rezimu. Naravno, rezim krije identitet tih ljudi da bi se ocuvala iluzija o 'islamskoj drzavi'.

A da sa islamom nemaju prevelike veze pokazali su podrskom Kini u rjesavanju muslimanskog pitanja. To je slika i prilika Irana.
Hakiz

#23105 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

sadie_forever wrote: 15/07/2020 20:20
Hakiz wrote: 15/07/2020 20:15
sadie_forever wrote: 15/07/2020 14:25

Svedjani su jako sekularni i mislim da nema manjih vjernika od njih,medjutim ovo nece proci ni u mjesecu limburgu

prije neko vrijeme se ovdje jedan poznati lik zalio sto ga crkveno zvono budi svako nedjeljno jutro...komentari su 90% bili tipa "crkva je tu bila prije tebe" "kada si kupovao stan nije moguce da ti je promasilo da je crkva odmah pored zgrade" "seli ako ti smeta" znaci 90% takvih komentara

oni su ateisti vecinom ali krscanstvo smatraju svojom kulturom i brane ga..i tako i treba
Kako ateista kršćanstvo smatra svojom kulturom?
zasto da ne? i dalje slavi bozic ,i dalje su obicaji tu ..nece izmisljati nesto svoje
Onda nije ateista. Jedno je ako ode prijateljima ili rodbini na božić, drugo je ako ga sam proslavi.

Ateisti djeci moraju objašnjavati zašto njima djed mraz nije donio poklon 25. 12, dok drugoj djeci jeste. Zato im donese 1. 1. :)
salik79

#23106 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

The 51st State wrote: 16/07/2020 18:34
salik79 wrote: 16/07/2020 18:27
Mozes i na topiku iran, pratis li ovo oko kine i repozicioniranja irana u regionu? Meni iznenadjujuce da to ide bez posebnih turbulencija s obzirom na dalekoseznost tih aktivnosti mada je mozebitno usa nemocna da sprijeci taj proces.

Pratim. Sve se lagano preslaze, niko vise ne zeli trpiti americki hegemonizam i diktat.
salik79

#23107 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/07/2020 18:47
salik79 wrote: 16/07/2020 17:51Moze li jedno jedino konkretno ime i prezime tih mula i njihove djece? Dakle, mula taj i taj, dijete to i to i dokaz za smrkanje kokaina i partijanje!??
Imas na internetu kamaru slika sa privilegiranom djecom u mulanskom rezimu. Naravno, rezim krije identitet tih ljudi da bi se ocuvala iluzija o 'islamskoj drzavi'.

A da sa islamom nemaju prevelike veze pokazali su podrskom Kini u rjesavanju muslimanskog pitanja. To je slika i prilika Irana.
Kao sto sam i mislio - lazes i izmisljas, bez ikakvih dokaza. Cuj "pun internet slika", a vlast "krije identitet" :lol:

Ali, ti znas da su to "mulanska djeca" :mrgreen:

Malo je cudno kako su dali podrsku kada smo bili mi u pitanju, bas kao i sve ostale drzave s liste koju si naveo. Dakle, nesto nije ok. Postavio sam ti vec vise puta pitanja u vezi tvojih tvrdnji, niti jednom nisi odgovorio. Sto li? :roll:
Kikibombona

#23108 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

salik79 wrote: 16/07/2020 20:06Kao sto sam i mislio - lazes i izmisljas, bez ikakvih dokaza. Cuj "pun internet slika", a vlast "krije identitet" :lol:

Malo je cudno kako su dali podrsku kada smo bili mi u pitanju, bas kao i sve ostale drzave s liste koju si naveo. Dakle, nesto nije ok. Postavio sam ti vec vise puta pitanja u vezi tvojih tvrdnji, niti jednom nisi odgovorio. Sto li? :roll:
Dok se sirotinja zamotava, elita mulanskom rezima orgija :D

Sirotinju samo treba jebat, obavezno bez vazelina.

Milion ovakvih slika mulanske djece za koju ne vazi serijat i klinci palci...

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Kikibombona

#23109 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Sve je tu, ima alkohola, cistog kokaina... sve po zapadnom modelu za zlatnu mulansku mladez.

Ukucajte na Google, 'iranian Rich kids' ili slicno, milion slika raskalašene omladine. Nikakve razlike izmedju njih i mladih iz Majamija.

...

Mile jedino sirotinji prodaju ublehe, govore da je sevap biti siromsan, da ce dati Allah na onom svijetu.
salik79

#23110 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/07/2020 20:18
salik79 wrote: 16/07/2020 20:06Kao sto sam i mislio - lazes i izmisljas, bez ikakvih dokaza. Cuj "pun internet slika", a vlast "krije identitet" :lol:

Dok se sirotinja zamotava, elita mulanskom rezima orgija :D

Sirotinju samo treba jebat, obavezno bez vazelina.

Milion ovakvih slika mulanske djece za koju ne vazi serijat i klinci palci...

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Pa de, navedi barem jedno konkretno ime i prezime. Lijepo kazes mula, Ajetullah taj i taj, sin/kcerka ta i ta, zar je to tesko?

Valjda bi neko od tolikih likova poput tebe upratio barem jednu jedinu takvu osobu na ovakvim slikama i rekao - evo, to je taj i taj/ta i ta, sin, kci tog i tog. Al', prc, lakse je ad hominem lagati i izmisljiti.
salik79

#23111 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/07/2020 20:23 Sve je tu, ima alkohola, cistog kokaina... sve po zapadnom modelu za zlatnu mulansku mladez.

Ukucajte na Google, 'iranian Rich kids' ili slicno, milion slika raskalašene omladine. Nikakve razlike izmedju njih i mladih iz Majamija.

...

Mile jedino sirotinji prodaju ublehe, govore da je sevap biti siromsan, da ce dati Allah na onom svijetu.
Pa de, navedi jedno jedino ime!?
Kikibombona

#23112 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

salik79 wrote: 16/07/2020 20:26Pa de, navedi jedno jedino ime!?
Ne pada mi na pamet da se tim bavim.

Sta kazu istrazivacki mediji u Iranu, ko su i cija su ovo djeca?

SEX ON BEACH. :D Sve imaju, alkohol, drogu, bijesna zapadna auta, provokativne kostime i majice. Za ovu djecu ne vaze islamski zakoni u laznoj islamskoj drzavi.

Image

Image

Image
Bloo
Globalna šefica

#23113 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Temaaaaaaaaaaaa
salik79

#23114 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Kikibombona wrote: 16/07/2020 20:35

SEX ON BEACH. :D Sve imaju, alkohol, drogu, bijesna zapadna auta, provokativne kostime i majice. Za ovu djecu ne vaze islamski zakoni u laznoj islamskoj drzavi.

Image

Image

Image
Pa, kako onda znas da su mulanska djeca?! Ne ustrazujes, ali "znas"?

Ima tih slika od svuda. Prvo reci gdje je slikano?

Odgovorno tvrdim - niti jedno "mulansko dijete" nije ni na jednoj slici koja kruzi netom. Podsjecam, sin rahmetli Ajetullaha Rafsandzanija, tada drugoj najvaznijoj licnosti u Iranu, je osudjen na maksimalnu kaznu zatvora zbog korupcije.
sadie_forever

#23115 Re: Republika Turska

Post by sadie_forever »

Kikibombona wrote: 16/07/2020 20:35

Image

Image

Image
Ali sto jest jest,atraktivni su :D
Bloo
Globalna šefica

#23116 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Tema
Zadnja.opomena.

Nastavite tracanje na drugoj temi.
Kikibombona

#23117 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Bloo wrote: 16/07/2020 20:49 Tema
Zadnja.opomena.

Nastavite tracanje na drugoj temi.
Ok, ali mora se priznati da su zgodne Iranke. :D
salik79

#23118 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

Evo, moj doprinos temi, za sve kolege turkofile :mrgreen: oficirski pojas mog rahmetli pradjeda iz Osmanskog carstva, koji je, nazalost, bio moja omiljena igracka - nema sta nisam vukao i slepao ovim pojasom po kuci i oko kuce, sto se vidi iz prilozenog :lol: :(

Image
@mba

#23119 Re: Republika Turska

Post by @mba »

salik79 wrote: 16/07/2020 21:40 Evo, moj doprinos temi, za sve kolege turkofile :mrgreen: oficirski pojas mog rahmetli pradjeda iz Osmanskog carstva, koji je, nazalost, bio moja omiljena igracka - nema sta nisam vukao i slepao ovim pojasom po kuci i oko kuce, sto se vidi iz prilozenog :lol: :(

Image

jel na prodaju?
salik79

#23120 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

@mba wrote: 16/07/2020 22:04
salik79 wrote: 16/07/2020 21:40 Evo, moj doprinos temi, za sve kolege turkofile :mrgreen: oficirski pojas mog rahmetli pradjeda iz Osmanskog carstva, koji je, nazalost, bio moja omiljena igracka - nema sta nisam vukao i slepao ovim pojasom po kuci i oko kuce, sto se vidi iz prilozenog :lol: :(

Image

jel na prodaju?
Ne. Imam i citav tom veterinarskih knjiga (ima cak i svoj naziv, ne mogu se sjetiti, i prava je rijetkost imati cijeli komplet):

Image

Jos dvije knjige idu uz ovo, ali nisu na fotografiji.
Hakiz

#23121 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

animus wrote: 15/07/2020 21:50
Za one koji žele biti veći papa od onog iz Vatikana. Treba naglasiti da je Sultan Fatih otkupio Aja Sofiju od kršćanskih poglavara sa 400.000 dukata i da je to temelj za aktualnu presudu.

Odjeci sa Aja Sofije

"Beograd se, prije 4 stoljeća, zvao "Dar-ul džihad" ili Kuća Svetog rata. U njemu je, prema različitim zapisima, bilo 112 džamija i oko stotinu drugih islamskih vjerskih građevina - mesdžida, turbeta, mezarja... Krajem 17. i 18.stoljeća u njemu je živjelo gotovo 90% muslimana.

Danas više niko ne pita gdje li su, bez traga, nestale tolike beogradske džamije, turbeta i mesdžidi!? Gdje li je džamija sa Kalemegdana, a posebno gdje je čuvena Batal džamija, odnosno balkanska "Aja Sofija" kako su je, zbog njene ljepote, nazivali oni koji su je vidjeli.

Batal džamija bila je na mjestu gdje je današnja Skupština Srbije. "Nestala je" u vremenu "evropeizacije Srbije".

Ništa bolje nije bilo u Grčkoj gdje, recimo, postoje spomenici kulture i mnogoboštva od prije 2-3.000 godina ali, "nekako", nema nijedan dokaz o džamiji u Atini koja je zbrisana sa lica zemlje prije par stotina godina.

Na zapadu se, dogodilo isto. Džamija u Kninu, Đakovu, Osijeku, Splitu...širom današnje Hrvatske...također više nema i niko ne postavlja pitanje gdje su, kada i kako nestale. Još važnije, ne pitamo se gdje su ljudi koji su ih gradili i u njima se molili Bogu.

U Budimu i Pečuju, današnjoj Budimpešti, nema ni traga velikom broju džamija. Evlija Čelebija je napisao, u 17.stoljeću, da se u tom gradu "čuje samo bosanski jezik". Danas u tom gradu više nema ni tih ljudi, ni onih džamija. O uništenom i pokradenom španskom muslimanskom naslijeđu...ne treba posebno ni spominjati.

Evropa ne pita gdje su ove džamije i gdje su ovi ljudi na čijim su zgarištima nastajale nacionalne države koje su za svoj politički primat uzele progon muslimana. Evropa nije pomjerila "ni prstom" kada su muslimanske građevine, sa UNESCO liste, rušene i bacane u rijeke. Oni su to, tada, nazivali "realnostima Evrope".

Kada je Republika Turska, jučer, proglasila da će Aja Sofija ponovo biti korištena i kao džamija, podigla se velika evropska i regionalna javnost. "Osuđuju" ovakav čin. Najglasniji su oni u čijim su se zemljama džamije rušile kao drva - Srbija, Grčka, Mađarska...

S druge strane, Aja Sofija, ipak, nikada nije srušena. Mogla je nestati sa lica zemlje i danas ne bi postojala ni fotografija o njenoj prošlosti. Ipak, nije. Šest stotina godina od Fetha ona i dalje stoji sa cjelokupnom svojom historijom - hrišćanskom i muslimanskom. Zaboravlja se i da su je katolici, kratko, pretvarali u crkvu. Koristila se kao muzej i džamija, ali nikada nije uništen niti jedan njen djelić, niti je bestraga nestala njena prošlost i duhovnost.

U tome je velika razlika između sudbine Aja Sofije u Istanbulu, te njene sestre u Beogradu koje više nema, niti postoji trag da je ikada postojala. Iz Istanbula, kao uostalom i iz Sarajeva, stoljećima odzvanjaju i ezani i zvona. Čuje se različitost života.

S druge strane, u Beogradu se više ne čuje ezan sa 111 srušenih munara. Kada se bogomolja digne u vazduh, tada je jasno da država, koja nastaje na takvim "temeljima", u svojoj nutrini nije suprotno vjernička već, jednostavno, razbojnička."
Kopirano sa Facebooka. Nedavno je bila rasprava o ovoj dzamiji pa je lijepo ovo pročitati.
To ti ide ovako: Bili negdje jedni. Pa ih okupirali drugi. Pa prvi oslobodili svoje i izbrisali tragove okupatora. A onda oni koji su prihvatili nasljeđe okupatora prigovaraju prvima što su to uradili.

Nemojmo zaboraviti, da su sve nove, pa i monoteističke religije i hrišćanstvo i islam negdje došli na način da su uništili religije starosjedilaca. Hrišćani i muslimani, naravno, to tako ne vide, ali to su činjenice.

Pa je logično da i tamo gdje je hrišćanstvo došlo prije islama, pa islam došao okupacijom, u našem slučaju Otomanskom, da hrišćani oslobađanjem od okupacije brišu i nasljeđa te okupacije, a religija i njeni objekti su dio tog nasljeđa.

BiH je malo drugačija, ovdje je islam od strane "heretičke" Stare bosanske crkve viđen ne kao okupacija nego kao spas od katoličkog, papinog, progona te crkve i dobrih Bošnjana. A ti Bošnjani nisu bili dovoljno jaki da se bore protiv pape i katolika. Dakle prijetila im je konverzija ili u katolicizam najvjerovatnije ili u pravoslavlje. Zato je religija Osmanlija, okupatora, ovdje prihvaćena iz prkosa prvenstveno protiv pape dok u tadašnjim katoličkim i pravoslavnim dijelovima ovih teritorija nije.
Bloo
Globalna šefica

#23122 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

:dosadno:
@mba

#23123 Re: Republika Turska

Post by @mba »

salik79 wrote: 16/07/2020 22:12

Image

jel na prodaju?
Ne. Imam i citav tom veterinarskih knjiga (ima cak i svoj naziv, ne mogu se sjetiti, i prava je rijetkost imati cijeli komplet):

Image

interesantno, prava rijetkost!
jesu li citabi pisani na arapskom ili turskom?
@mba

#23124 Re: Republika Turska

Post by @mba »

BREAKING Operacijom turskog MIT-a spašena Moldavka Natalia Barkal s četvero djece, koje su teroristi YPG/PKK-a držali u kampu Hol na sjeveru Sirije!
salik79

#23125 Re: Republika Turska

Post by salik79 »

@mba wrote: 17/07/2020 10:33
salik79 wrote: 16/07/2020 22:12

jel na prodaju?

Image

interesantno, prava rijetkost!
jesu li citabi pisani na arapskom ili turskom?
Imam jos i njegov mikroskop, koji sam takodjer podosta (igrajuci se) razvalio, nestrucno stavljajuci i vadeci patrone (povecala). On je negdje na tavanu, nakon renoviranja stana. Inace, u pradjedov vakat je bilo 8 veterinara iz BiH u civilnoj i vojnoj sluzbi Turske. Jedan od njih je bio i na polozaju savjetnika veterinarske službe u Ministarstvu Turske vojske, s cinom generala (taj cin je dobio kasnije, u Republici Turskoj 1945.) Svima su bila promijenjena prezimena, pa cak i imena. Najslicnije izvornom je zadrzao moj pradjed.

Image

Pradjed se u Bosnu vratio 1921., ili 1922. , dok su ostale kolege, kao i njegova braca (medicina i stomatologija), ostali u Istanbulu.

EDIT: Tek sada vidjoh pitanje - citabi su pisani na turskom, arebicom. Strucni izrazi su bili na francuskom (bas kao sto je medicina na latinskom).
Last edited by salik79 on 17/07/2020 11:07, edited 1 time in total.
Post Reply