Evo iz vlastitog iskustva: bio sam pozitivan, hvala Bogu bez simptoma; čim su izašle te nove smjernice, zovu mene i kažu: možeš izaći iz izolacije (to je bio 13. dan od mog testiranja). Na moje insistiranje, sutradan (dakle, 14.dan od prvog testiranja) me ipak testiraju. Rezultat ni tamo ni ovamo, na granici. Tek nakon ponovne analize "pretegne" na negativno.laik1981 wrote: ↑16/07/2020 08:52 https://faktor.ba/vijest/cerkez-nema-po ... raje/90635Znamo da ovo sto Cerkez kaze nije istina, da i sama inkubcija moze trajati vise od 14 dana pa da se tek tada pojave simptomi i bolest. WHO je sa svojim novim preporukama ponovo dokazala da je lagala, a i da sada laze.- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Vise necemo znati broj aktivnih slucajeva. Broj oporavljenih, koji se prikazuje, je iskljucivo broj onih koji su otpusteni sa bolnickog lijecenja. Pozitivni ce siriti zarazu jer ce bez retestiranja izlaziti nakon 14 dana.
Toliko o novim smjernicama WHO i koliko su tačne.