Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
doktor78

#23176 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by doktor78 »

laik1981 wrote: 16/07/2020 08:52 https://faktor.ba/vijest/cerkez-nema-po ... raje/90635
- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Znamo da ovo sto Cerkez kaze nije istina, da i sama inkubcija moze trajati vise od 14 dana pa da se tek tada pojave simptomi i bolest. WHO je sa svojim novim preporukama ponovo dokazala da je lagala, a i da sada laze.

Vise necemo znati broj aktivnih slucajeva. Broj oporavljenih, koji se prikazuje, je iskljucivo broj onih koji su otpusteni sa bolnickog lijecenja. Pozitivni ce siriti zarazu jer ce bez retestiranja izlaziti nakon 14 dana.
Evo iz vlastitog iskustva: bio sam pozitivan, hvala Bogu bez simptoma; čim su izašle te nove smjernice, zovu mene i kažu: možeš izaći iz izolacije (to je bio 13. dan od mog testiranja). Na moje insistiranje, sutradan (dakle, 14.dan od prvog testiranja) me ipak testiraju. Rezultat ni tamo ni ovamo, na granici. Tek nakon ponovne analize "pretegne" na negativno.
Toliko o novim smjernicama WHO i koliko su tačne.
alexz

#23177 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by alexz »

daddy-kool wrote: 16/07/2020 08:39 [Većina neće nositi maske i ako dođemo do tačke preoterećenja zdravstvenog sistema.
Nije istina. Krećeš li se po gradu ili lupaš onako?
U zatvorenim prostorima gotovo svi nose maske. U tramvajima malo manje se to poštuje.
Jučer mi je u cipsu neki momak disao za vrat bez maske ali ga je radnica za šalterom opomenula da je stavi i da se malo odmakne. Uvijek će biti slučajeva.
splinter

#23178 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@Mogy87
Mislim da su to neki ukalkulisani svijesni rizici. Prvo nakon 14 dana se radi(lo) retestiranje, ali to se odnosi na vrijeme od prvog testiranja i ukoliko je bio pozitivan taj prvi test. A i to samo prvo testiranje se može razlikovati od individue do individue. Npr nekom su detektovali virus 3. dan, a nekom 8. dan po infekciji jer i pored epidemiloških anketa nekad ne znamo kad se ko tačno inficirao, mi tu već imamo razliku od 5 dana.
Zato je možda neko negativan 14. dana od prvog testiranja, a neko pozitivan. Ovdje bi mogli govoriti o potencijalnoj subjektivnosti tog ponovljenog testa.
Međutim postoje stvarni slučajevi dužeg zadržavanja virusa u organizmu od tih 14 dana (ne mora se raditi o persistentnoj infekciji ni o relapsu ) odnosno i nekoliko dana poslije povlačenja vidljivih simptoma. I šta sad imamo. Nek hipotetički 5 ljudi od 100 imaju duže zadržavanje virusa u organizmu, tih 5 ljudi se vraćaju poslije 14. dana u redovan život, posao, izlasci, faktički tretiraju se kao potpuno zdrave jedinke. Obzirom da se virus nalazi u nasofarengealnoj sluznici ( ali to sad ne znamo jer nismo radili re-test ) ti ljudi su praktički još infektivni i mogu neometano širiti virus dalje još koji dan, a da ih niko više ne smatra bilo kakvom opasnošću.
corei3

#23179 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by corei3 »

Splinter ti si u bolnici? Koliko od ovih hospitaliziranih je u teškom stanju, kakva je inače klinička slika, ona tipa samo upala pluca vecinom, zejebano al OK, ili su svi totalno zglazjali. Hvala
laik1981

#23180 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 16/07/2020 09:25 Pravi problem je kapacitet testiranja.
Kapacitet u KS je 2000 testova dnevno, ako bi se poceli koristiti privatni kapaciteti. To sto neko zeli monopol i punu kontrolu podataka, to je drugi par cipela.
Evelinda

#23181 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Evelinda »

A kakvi ste pri dolasku kucama?Recimo dodje vam familija u goste?Istjerate ih sa rijecima"Izvinite molim vas dodjite iza pandemije" :izet:
Tesla Edison

#23182 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Sad mi nije jasno zašto klix sve pozitivne od prije 14 dana ne upiše u tabelu "ozdravljeni" ?
corei3

#23183 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by corei3 »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 10:02 Sad mi nije jasno zašto klix sve pozitivne od prije 14 dana ne upiše u tabelu "ozdravljeni" ?
Jer klix nije mjera ničega i ničemu ne služi osim za pucanje nebuloznih komentara na članke. Ukini komentare i propadaju
megaribi1

#23184 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by megaribi1 »

TESLA_EDISON wrote: 16/07/2020 10:02 Sad mi nije jasno zašto klix sve pozitivne od prije 14 dana ne upiše u tabelu "ozdravljeni" ?
Mrsko im.
kritikos

#23185 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kritikos »

Uposlenik mi se testirao prije mjesec i po dana i bio je pozitivan (imao je blage simtpome gripe). Stavio sam komplet firmu u izolaciju 14 dana. Svi čisti o trošku firme i na prvom i posljednjem testiranju. Isti taj uposlenik suzi i slini i kašljuca mjesec i po dana od tada. Natjerao sam ga da opet ide na testiranje i bio je pozitivan. Tražio sam da uradi i alergotestove i detaljno sve odradi. Ispostavilo se da nije covid pozitivan već da ovi inicijalni testovi IgG i IgM ne mogu utvrditi je li riječ o Covid ili je riječ o nekoj infekciji i antitijelima (borbi organizma). A pošto je sezona alergija, logično je da će ta osnovna testiranja mnogim pokazati prekoračenja.
malocvijece

#23186 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

mO k3 wrote: 16/07/2020 08:26
sumirprimus wrote: 16/07/2020 08:10 gdje ces nasem seljoberu rec da stavi masku ,da ti ne puhce za vrat il da se ne uvrijedi ako mu ne pruzis ruku mislim ono :-)
Meni kaze nekidan moj badzo daj mi 10 korona inficiranih sjescu sa njima u sobu i nece mi nista biti , pa onda to je sve izmisljeno nema korone jedna velika laz , pa onda poce nesto pricati sto se tice 5g ... nisam mu nista na to rekao , nekima se stvarno ne moze pomoci ni neke stvari objasniti
Od svih nas u društvu, baš osoba koja je tako pričala zakači koronu. Jako se uplašila i na prve znakove. Na sreću, bila je odgovorna, na vrijeme se javila doktoru (možda strah), javila kontaktima i nije izlazila iz kuće sve vrijeme izolacije.
high_volume

#23187 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

DEMONIKA wrote: 16/07/2020 01:22
high_volume wrote: 16/07/2020 00:59
freelancerBIH wrote: 15/07/2020 23:34 Treba se prestat zajebavat sa stvarima poput bespotrebnih izlazaka po kafanama i sl.

Nosit masku u zatvorenom i sl. To su stvari koje sad mozemo ucinit ...
Zapravo, treba nositi masku u svakoj komunikaciji sa ljudima izvan kuće, bilo s kim... U zatvorenom prostoru naročito, ali i prilikom svakog razgovora ili neposrednog kontakta s drugim. Međutim, rijetko ko nosi masku i u trgovinama, što je obaveza. Zato i imamo povećan broj oboljelih, evo sad i smrtnost mladih ljudi. Ova pošast ne bira :(
kuga je bila pošast
i španjolska gripa i kolera i varićele i boginje, crna smrt
malarija tbc

ovo to nije
Izvinjavam se na upotrebi značenja "pošast", očito je da ne znam...
freelancerBIH

#23188 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Zijo77 wrote: 16/07/2020 00:25
freelancerBIH wrote: 15/07/2020 23:34 Treba se prestat zajebavat sa stvarima poput bespotrebnih izlazaka po kafanama i sl.

Nosit masku u zatvorenom i sl. To su stvari koje sad mozemo ucinit - a kad sve prodje ovo sranje, hajmo se onda pozabavit sistemom sta i kako da uredimo.

Fakat ne znam sta seru ovi krizni stabovi, zasto se nargil-dudlaone i nocni klubovi ne zatvore poshitno ?!?!?!

Tu je najveci izvor zaraze!!
Providan su brate. Baš si se namečio na kafane. Da nisi vehabija? Ne širi se to u kafanama, to se širi bliskim kontaktom. A za bliski kontakt ne treba kafana, može se i na ulici ljubiti i grliti. Ja više ne vjerujem ništa u vezi sa ovim virusom. Odnosno, vjerujem da u pozadini ima nešto. Evo, jedna dama koja je na odmoru pa se cijeli dan umara na ovoj temi, koristi sve umne i druge potencijale da što više ocrni virus. Nije joj dovoljno što umre poneko sa preko deset teških bolesti nego specijalno kopa po svjetskim vijestima da bi pronašla neki slučaj koroninog ubistva potpuno zdrave osobe.
Sta ti znaci ovo pitanje ? jhahahahah

Vehabija nisam - ali vidim ti nesto ocito imas protiv njih. Meni se cini da su te vrste ljudi trenutno pametnije od tvog soja koji virus naziva laznim i nepostojecim :lol:

P.S. A da - kafane i nargil-dudlaone - to itekako treba pozatvarat sad jer je higijena, postovanje mjera i sl. stvari u istim katastrofalna - one su trenutno najveci izvor zaraze !!!
freelancerBIH

#23189 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

DEMONIKA wrote: 16/07/2020 01:25
breba wrote: 16/07/2020 01:15 Ali ponasanje bira virus.
I dodao bih zdravstveno stanje ljudi u drzavi.
sam sebe demantuješ
btw, možeš vucati masku godinama i onda dodirnuti kontaminiranu limenku na koju je netko 2 sekunde prije nego ćeš ju kupiti kihnuo i nakašljao se,
eto ga đavla
Da hoces pokupit sa limenke istina - ali manju dozu virusa. NIJE ISTO - pokupit 5-6 cestica virusa i unijeti ih - i kada ti se neko iskaslje u tebe ili ispuse iz grla virus!!!

5-6 (nekad do 20) cestica virusa unesenih ti daje puno manju sansu da razvijes tesku klinicku sliku ARDS-a i upale pluca, a sve preko 20 daje prednost virusu iznad tvog organizma da se izbori sa istim...

Pa ti sad vidi... Opet kazem, ko sumnja - neka se ode dobrovoljno zarazit pa neka javi kako je prosao/la.
laik1981

#23190 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/direkto ... /200716034

Sirenje virusa u javnim institucijama je razlog tarabe od EU.. Smijem ruku dati da je 70% zarazenih u zadnjih mjesec vezano za ljude iz javnog sektora i njihove kontakte, te da se 70% testiranja odnosi na njih..
sumirprimus

#23191 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

pa moraju kad se tamo grlu i ljubu i masnim prstima diruju :lol:
zubi

#23192 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Bluemore wrote: 16/07/2020 02:05 Boze sacuvaj Sta i kako neki pisu
Za sendvica nije
Jest, moja ti, bas bozesacuvaj... al sta ces svakakvih budala na dunjaluku...
splinter

#23193 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

corei3 wrote: 16/07/2020 10:00 Splinter ti si u bolnici? Koliko od ovih hospitaliziranih je u teškom stanju, kakva je inače klinička slika, ona tipa samo upala pluca vecinom, zejebano al OK, ili su svi totalno zglazjali. Hvala
Nisam u bolnici ni privatno ni službeno ali imam kontakte sa nadležnim kroz neke projekte, a dosta privatno i sa oboljelim, plus drugi izvori pouzdanih informacija pa znam kada govorimo o oboljelim, dok sve ostalo što pišem znam jel mi je struka.
Po pitanju kliničke slike i dalje mislim da dominira blaža klinička slika općenito, ali . . .
Npr kod svih sada već 12 pozitivnih koje ja lično znam, razvijena je klinička slika sa tipičnm simptomima (opća slabost, iscrpljenost, temperatura od 5-7 dana, bolovi u zglobovima) a kod njih 4 već prisutni poremećaji u oksigenaciji pluća sa indiciranom upotrebom kisika. Nije dobro ako u ovom periodu godine imamo ovakvu kliničku sliku, jer je imuni sistem poprilično rasterećen u odnosu na sve ostale sezonske virusne i bakterijske respiratorne infekcije. Osim toga ovo vrijeme ide više nama u prilog nego virusu. Općenito respiratornim virusima odgovara vlažnost zraka ispod 40 i veća od 60%.
Sad možemo samo zamisliti kako i šta, kada u zimskim mjesecima u zatvorenim prostorima usljed grijanja vlažnost zraka znatno spadne, što za posljedicu ima isušivanje sluzi općenito u respiratornim putevima, odnsono gubi se vodeni sloj nauštrb viskoznijeg sloja pa treplje ( cilije) postaju manje pokretne što olakšava ulazak i prodor virusa. Cilije inače oblažu epitelijalne ćelije gornjih respiratornih puteva i imaju ulogu u zadržavanju čestica prašine, smoga i potencijalno štetnih mikroorganizama od ulaska u pluća. Svojim pokretima omogućuju kretanje mukusa ili drugih supstanci preko površine različitih epitelijalnih ćelija.
A opet s druge strane, zimi kada smo vani, suhi hladni zrak izaziva vazokonstrikciju u sluzokoži respiratornog sistema, čime se smanjuje dotok leukocita i fagocitozna aktivnost, a time normalno opada odbrambena sposobnost mukoze ovih organa.
I već ranije više puta pominjano da je upravo u zimskom periodu nivo solarne radijacije najniži što uzrokuje deficit vitamina D, a koji stimuliše imuni sistem.
Al vidjet ćemo. O tom potom. Opet je nekako ljeti lakše. Da je se nekako uhvatiti kakve prirode i izolacije i ojačati imunitet maskimalno. Šta god da bude život ide dalje, ne može i neće stati. Nema mjesta panici.
banjaluka078
Moderator

#23194 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

kritikos wrote: 16/07/2020 10:05 Uposlenik mi se testirao prije mjesec i po dana i bio je pozitivan (imao je blage simtpome gripe). Stavio sam komplet firmu u izolaciju 14 dana. Svi čisti o trošku firme i na prvom i posljednjem testiranju. Isti taj uposlenik suzi i slini i kašljuca mjesec i po dana od tada. Natjerao sam ga da opet ide na testiranje i bio je pozitivan. Tražio sam da uradi i alergotestove i detaljno sve odradi. Ispostavilo se da nije covid pozitivan već da ovi inicijalni testovi IgG i IgM ne mogu utvrditi je li riječ o Covid ili je riječ o nekoj infekciji i antitijelima (borbi organizma). A pošto je sezona alergija, logično je da će ta osnovna testiranja mnogim pokazati prekoračenja.
Što opet ne mora biti slučaj. Kad sam proljetos upućena na testiranje, baš tako sam suzila, slinila, jako kašljala i imala blagu temperaturu. Do ovog proljeća nikad nisam imala alergiju, pa sam na upit o alergijama odgovorila negativno. Test je bio negativan. Dočepala sam se alergologa i ispostavilo se da ne da imam alergiju, nego da upravo buja.
Bluemore

#23195 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

high_volume wrote: 16/07/2020 10:16
high_volume wrote: 16/07/2020 00:59

Zapravo, treba nositi masku u svakoj komunikaciji sa ljudima izvan kuće, bilo s kim... U zatvorenom prostoru naročito, ali i prilikom svakog razgovora ili neposrednog kontakta s drugim. Međutim, rijetko ko nosi masku i u trgovinama, što je obaveza. Zato i imamo povećan broj oboljelih, evo sad i smrtnost mladih ljudi. Ova pošast ne bira :(
kuga je bila pošast
malarija tbc

ovo to nije
kvalitet zraka aktuelno u Sarajevu :run:

sreca pa nema panike ni potrebe za ikakvim mjerama.... u malinama je snagA
Unhealthy

Health effects can be immediately felt by sensitive groups. Healthy individuals may experience difficulty breathing and throat irritation with prolonged exposure. Limit outdoor activity.

dopuna:

Current Pollutants
Air Quality Scale
Over the past hour
O 3
Unhealthy
Ground-level Ozone can aggravate existing respiratory diseases and also lead to throat irritation, headaches, and chest pain.
118
189 µg/m³
PM 2.5
Fair
Fine Particulate Matter are inhalable pollutant particles with a diameter less than 2.5 micrometers that can enter the lungs and bloodstream, resulting in serious health issues. The most severe impacts are on the lungs and heart. Exposure can result in coughing or difficulty breathing, aggravated asthma, and the development of chronic respiratory disease.
more
24
12 µg/m³
Last edited by Bluemore on 16/07/2020 11:07, edited 1 time in total.
laik1981

#23196 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 16/07/2020 10:55
corei3 wrote: 16/07/2020 10:00 Splinter ti si u bolnici? Koliko od ovih hospitaliziranih je u teškom stanju, kakva je inače klinička slika, ona tipa samo upala pluca vecinom, zejebano al OK, ili su svi totalno zglazjali. Hvala
Nisam u bolnici ni privatno ni službeno ali imam kontakte sa nadležnim kroz neke projekte, a dosta privatno i sa oboljelim, plus drugi izvori pouzdanih informacija pa znam kada govorimo o oboljelim, dok sve ostalo što pišem znam jel mi je struka.
Po pitanju kliničke slike i dalje mislim da dominira blaža klinička slika općenito, ali . . .
Npr kod svih sada već 12 pozitivnih koje ja lično znam, razvijena je klinička slika sa tipičnm simptomima (opća slabost, iscrpljenost, temperatura od 5-7 dana, bolovi u zglobovima) a kod njih 4 već prisutni poremećaji u oksigenaciji pluća sa indiciranom upotrebom kisika. Nije dobro ako u ovom periodu godine imamo ovakvu kliničku sliku, jer je imuni sistem poprilično rasterećen u odnosu na sve ostale sezonske virusne i bakterijske respiratorne infekcije. Osim toga ovo vrijeme ide više nama u prilog nego virusu. Općenito respiratornim virusima odgovara vlažnost zraka ispod 40 i veća od 60%.
Sad možemo samo zamisliti kako i šta, kada u zimskim mjesecima u zatvorenim prostorima usljed grijanja vlažnost zraka znatno spadne, što za posljedicu ima isušivanje sluzi općenito u respiratornim putevima, odnsono gubi se vodeni sloj nauštrb viskoznijeg sloja pa treplje ( cilije) postaju manje pokretne što olakšava ulazak i prodor virusa. Cilije inače oblažu epitelijalne ćelije gornjih respiratornih puteva i imaju ulogu u zadržavanju čestica prašine, smoga i potencijalno štetnih mikroorganizama od ulaska u pluća. Svojim pokretima omogućuju kretanje mukusa ili drugih supstanci preko površine različitih epitelijalnih ćelija.
A opet s druge strane, zimi kada smo vani, suhi hladni zrak izaziva vazokonstrikciju u sluzokoži respiratornog sistema, čime se smanjuje dotok leukocita i fagocitozna aktivnost, a time normalno opada odbrambena sposobnost mukoze ovih organa.
I već ranije više puta pominjano da je upravo u zimskom periodu nivo solarne radijacije najniži što uzrokuje deficit vitamina D, a koji stimuliše imuni sistem.
Al vidjet ćemo. O tom potom. Opet je nekako ljeti lakše. Da je se nekako uhvatiti kakve prirode i izolacije i ojačati imunitet maskimalno. Šta god da bude život ide dalje, ne može i neće stati. Nema mjesta panici.
Imas li informaciju ili mozes li provjeriti informaciju da se na KCUS-u analiziraju uzorci krvi uzeti u januaru i februaru ove godine, te da traze antitijela u tim uzorcima? Ja sam slucajno dobio takvu informaciju, prema kojoj ima zanimljivih rezultata. Izvor ne poznajem dobro pa ne mogu tvrditi da je tacno to sto je rekao.
shape of despair

#23197 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Misliš na uzorke krvi iz januara ko je recimo imao upalu pluca i sl. Odakle im sad ti uzorci nakon pola godine? ne kontam.
Tada sam ja imao upalu pluca pa me zanima.
Bluemore

#23198 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

Bluemore wrote: 16/07/2020 11:00
high_volume wrote: 16/07/2020 10:16

kuga je bila pošast
malarija tbc

ovo to nije
kvalitet zraka aktuelno u Sarajevu :run:

sreca pa nema panike ni potrebe za ikakvim mjerama.... u malinama je snagA
Unhealthy

Health effects can be immediately felt by sensitive groups. Healthy individuals may experience difficulty breathing and throat irritation with prolonged exposure. Limit outdoor activity.

dopuna:

Current Pollutants
Air Quality Scale
Over the past hour
O 3
Unhealthy
Ground-level Ozone can aggravate existing respiratory diseases and also lead to throat irritation, headaches, and chest pain.
118
189 µg/m³
PM 2.5
Fair
Fine Particulate Matter are inhalable pollutant particles with a diameter less than 2.5 micrometers that can enter the lungs and bloodstream, resulting in serious health issues. The most severe impacts are on the lungs and heart. Exposure can result in coughing or difficulty breathing, aggravated asthma, and the development of chronic respiratory disease.
more
24
12 µg/m³
Breathing ozone can trigger a variety of health problems including chest pain, coughing, throat irritation, and congestion. It can worsen bronchitis, emphysema, and asthma. Ground-level ozone also can reduce lung function and inflame the linings of the lungs. ... Ground-level ozone also damages vegetation and ecosystems.

a evo kako se moze smanjit mjerama:
Vapor recovery nozzles at the gasoline pumps to reduce refueling emissions;
Cleaner burning gasoline reformulated to reduce VOC, NOx and other pollutants;
Strict NOx emission limits for power plants and industrial combustion sources;
laik1981

#23199 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

shape of despair wrote: 16/07/2020 11:09 Misliš na uzorke krvi iz januara ko je recimo imao upalu pluca i sl. Odakle im sad ti uzorci nakon pola godine? ne kontam.
Tada sam ja imao upalu pluca pa me zanima.
Nemam pojma, zato i pitam. Mozda uzorke davaoca krvi. Ne znam procedure sta rade sa uzorcima krvi koje testiraju u pregledima..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23200 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Chmoljo »

Znači, upravo sam čuo iz dva izvora i šokiran sam i jako tužan.

Edvin, automehaničar, tama mata za Renault je preminuo od korone...

:(
Locked