Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
breba

#23151 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

DEMONIKA wrote: 16/07/2020 01:42
breba wrote: 16/07/2020 01:28
DEMONIKA wrote: 16/07/2020 01:22

kuga je bila pošast
i španjolska gripa i kolera i varićele i boginje, crna smrt
malarija tbc

ovo to nije
Idi to reci porodici ovog momka.
Ili im reci ko mu je kriv sto je bio debeo.
Balkanika.
...
isto da kažeš
idi ti sad reci porodici momka koji je bio u saobraćajki i poginuo, da ko mu je kriv što je imao bijesno skupo auto :roll:
...
Pa to je upravo sto ti, i slicni, govorite....

Ali ako me nadjes da pisem kako je pojas glup, semafori nepotrebni, a ogranicenje brzine smijesno, slobodno mi pripisi odgovornost u smrti tog fiktivnog, ili stvarnog, momka u saobracajki.

Do tada cu ja govoriti da je higijena vazna, distanca pametna i maska nazalost nuznost da izbjegnemo nesretne slucajeve kao u slucaju ovog momka.

Edit: Cini se sa ti ta koja ima "bijesno skupo auto" , i ne razmislja u koga moze "udariti".
Last edited by breba on 16/07/2020 05:07, edited 7 times in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#23152 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

DEMONIKA wrote: 16/07/2020 01:25
breba wrote: 16/07/2020 01:15 Ali ponasanje bira virus.
I dodao bih zdravstveno stanje ljudi u drzavi.
sam sebe demantuješ
btw, možeš vucati masku godinama i onda dodirnuti kontaminiranu limenku na koju je netko 2 sekunde prije nego ćeš ju kupiti kihnuo i nakašljao se,
eto ga đavla
Logicno razmisljanje u PM. :-)

Vjerovatnoca da nece doci do Infekcije virusom sa limenke preko ruku, uz uslov da se ne dodiruje lice prije pranja ili dezinfekcije ruku, je 99,9%.Virus se ne prenosi direktno putem dodira, a dobra navika pranja i dezinfekcija ruku, jelte, sprjecava infekciju.

Vjerovatnoca da ce doci do Infekcije virusom, ako se nosilac istog nakasljao ili kihnuo u blizini manjoj od 1.5 ili je razgovarao sa drugom osobom u neposrednoj blizini, a sve bez nosenja maski,je veca od 90%.

Kada virus dopre u gornje disajne puteve i pluca, i nakalemi se na sluzokozi, vise ne pomaze ni pranje ni dezinfekcija ( jedino su budale poslusali Trampa pa pili blich).
I eto ga djavola. :izet:
sumirprimus

#23153 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ko i u svemu drugom ignoranti plate najvecu cijenu...
nosara

#23154 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Image

Image

Bor i Gaja.

Srpski pjevač Srđan Gajić preminuo je u 28. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Isidoru s kojom je bio u braku dvije godine i devetomjesečnog sina Andriju. Srđan je pjevao po cijeloj Srbiji, a nastupao je i s natjecateljima “Zvjezda Granda”. Iako nisu poznati detalji, nagađa se da je riječ o posljedicama koronavirusa s kojima se borio u posljednje vrijeme.

Poznati srpski menadžer Bor Lalević preminuo je danas izgubivši bitku sa koronavirusom.

Bor Lalević je sarađivao sa mnogim domaćim zvezdama, a samo neki od njih su Aco Pejović, Lexington bend, Milica Todorović i drugi.

Pored toga organizovao je i brojne velike koncerte u našoj zemlji, a kako su njegovi prijatelji pričali, bio je jedan od najboljih za saradnju, ali i privatno - uvek je voleo da se našali i nema osobe koja ga nije volela. Kako su govorili, on je bio čovek velikog srca.

Od njega su se već na Instagramu oprostili čuveni bosanski dvojac Džala Brat i Buba Koreli.
GAU8

#23155 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

DEMONIKA wrote: 15/07/2020 22:48
GAU8 wrote: 15/07/2020 22:35
Sociolog wrote: 15/07/2020 22:11 Klix.pro rezimski SDAov medij,ukinuli komentare na Fadila
Eh evo mu ovdje od mene komentar, da mu bude sve po zaslugama, što bi se reklo...
kako si ba tako dvoličan :mrgreen:
napadaš ljude koji nenošenjem maski i nepoštivanjem mjera ugrožavaju ostale i govoriš da su to teroristi i treba ih kazniti
kažeš da nije isto porediti gladne i ove s virusom
a onda ti je ok da netko koga ne gotiviš dobije virus, pa da mu bude po zaslugama lol :lol:
titami
Sve po zaslugama! :P
I ako nađete (bilo ko) da sam ikoga označio teroristom, imate od mene šta hoćete.
Mrzim ove vaditelje iz konteksta, tzv wannabe retoričare
hladan.preminger

#23156 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

Ja stvarno ne znam koji je kurac i ljudima i nadležnim.
Tri jebene stvari ne mogu propisati (ako treba i kažnjavati) i ljudi poštivati: Maska u zatvorenom, distanca i higijena ruku.
Pa nije kvantna fizika.
Te tri mjere da se poštuju mjesec dana sveo bi se broj inficiranih na minimum.
mO k3

#23157 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

hladan.preminger wrote: 16/07/2020 08:01 Ja stvarno ne znam koji je kurac i ljudima i nadležnim.
Tri jebene stvari ne mogu propisati (ako treba i kažnjavati) i ljudi poštivati: Maska u zatvorenom, distanca i higijena ruku.
Pa nije kvantna fizika.
:lol:
sumirprimus

#23158 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

gdje ces nasem seljoberu rec da stavi masku ,da ti ne puhce za vrat il da se ne uvrijedi ako mu ne pruzis ruku mislim ono :-)
GAU8

#23159 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

hladan.preminger wrote: 16/07/2020 08:01 Ja stvarno ne znam koji je kurac i ljudima i nadležnim.
Pa nije kvantna fizika.
Hocemo "Svedski model", sada imamo priliku. Sve se maltene prepustilo gradjanima na vlastitu savjest i odgovornost.
I mislim da nije toliko alarmantna situacija.
Jer da jeste, graDZani bi sami bjezali jedni od drugih :D :D i usput nohali troduple maske za svaki slucaj...
mO k3

#23160 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

sumirprimus wrote: 16/07/2020 08:10 gdje ces nasem seljoberu rec da stavi masku ,da ti ne puhce za vrat il da se ne uvrijedi ako mu ne pruzis ruku mislim ono :-)
Meni kaze nekidan moj badzo daj mi 10 korona inficiranih sjescu sa njima u sobu i nece mi nista biti , pa onda to je sve izmisljeno nema korone jedna velika laz , pa onda poce nesto pricati sto se tice 5g ... nisam mu nista na to rekao , nekima se stvarno ne moze pomoci ni neke stvari objasniti
daddy-kool

#23161 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

GAU8 wrote: 16/07/2020 08:17
Pa nije kvantna fizika.
Hocemo "Svedski model", sada imamo priliku. Sve se maltene prepustilo gradjanima na vlastitu savjest i odgovornost.
I mislim da nije toliko alarmantna situacija.
Jer da jeste, graDZani bi sami bjezali jedni od drugih :D :D i usput nohali troduple maske za svaki slucaj...
Slažem se, ali...

U Italiji je u jeku najgore krize samosvjest građana bila na niskom nivou, trebao je dug lockdown i drakonske kazne da ih "usmjere". Tako da ovo je naše "novo normalno", ko se hoće čuvati - čuva se, ostali raspašoj i vozi miško. Većina neće nositi maske i ako dođemo do tačke preoterećenja zdravstvenog sistema.
winpin

#23162 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

dupli
Last edited by winpin on 16/07/2020 08:44, edited 1 time in total.
winpin

#23163 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by winpin »

Novi podaci s KCUS-a: U Sarajevu novih 80 pacijenata zaraženo koronavirusom

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je još 385 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

U Zenici je bilo 12 zaraženih, u Goraždu dvoje, a u Novoj Bili, Travniku, Kaknju i Brezi po jedno.
daddy-kool

#23164 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

dječak sa šibicama wrote: 16/07/2020 00:14 Tesko se cuvati, kako ako radis, non stop si medju ljudima.

Kaze nosila masku, pa maska ne sprjecava da se zarazis. Samo moze pomoci u odredjenom % ali virus ne moze zaustaviti.
Maske FFP2+ konkretno pomažu da se ne zaraziš, hirurške takođe pomažu u određenom procentu i to mnogo više nego što se predstavlja. Držanje distance, provjetravanje prostora, higijena i dezinfekcija takođe pomažu. Sve ove mjere koje poduzimaš radi sebe bi trebale biti korisne i ako se zaraziš jer smanjuješ infektivnu dozu virusa i posljedično (nadajmo se) imaš lakši oblik bolesti.
laik1981

#23165 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

https://faktor.ba/vijest/cerkez-nema-po ... raje/90635
- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Znamo da ovo sto Cerkez kaze nije istina, da i sama inkubcija moze trajati vise od 14 dana pa da se tek tada pojave simptomi i bolest. WHO je sa svojim novim preporukama ponovo dokazala da je lagala, a i da sada laze.

Vise necemo znati broj aktivnih slucajeva. Broj oporavljenih, koji se prikazuje, je iskljucivo broj onih koji su otpusteni sa bolnickog lijecenja. Pozitivni ce siriti zarazu jer ce bez retestiranja izlaziti nakon 14 dana.
Last edited by laik1981 on 16/07/2020 09:02, edited 1 time in total.
splinter

#23166 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Jel ovo Rajvosa 80 +. od 385: testiranih?
:run:
laik1981

#23167 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 16/07/2020 08:59 Jel ovo Rajvosa 80 +. od 385: testiranih?
Ne zaboravi repove i sporosti baze podataka..
splinter

#23168 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Nebitno opet je 20% sto nije pretjerano pozitivno.
daddy-kool

#23169 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

splinter wrote: 16/07/2020 08:59 Jel ovo Rajvosa 80 +. od 385: testiranih?
Kod 98 uzoraka potvrđeno prisustvo virusa korona, čak 80 novozaraženih iz glavnog grada u BiH

25% pozitivnost.

Ovo je scenario o kojem sam ranije pisao, mi više nemamo uvid u stanje pandemije.
Mogy87

#23170 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 16/07/2020 08:52 https://faktor.ba/vijest/cerkez-nema-po ... raje/90635
- Mi smo, odnosno, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, skinuli to retestiranje. Nema razloga za tim, shvatate. Dovoljno je od dana kada ste testirani 14 dana da odležite i završeno. Jer pokazuje se da nema slučajeva koji traju duže od 14 dana. Obično traju 12 dana. Tako da je to uredu. Ako su oni to već, a bilo je pripremano, ako su donijeli tu odluku, to je super. Jer nakon 14 dana nema potrebe od trenutka kada ste bolesni, vi više nemate nikakvih razloga da se testirate ponovo. Nema potrebe za panikom ako nema retestiranja jer se zna koliko bolest traje - rekao nam je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.
Znamo da ovo sto Cerkez kaze nije istina, da i sama inkubcija moze trajati vise od 14 dana pa da se tek tada pojave simptomi i bolest. WHO je sa svojim novim preporukama ponovo dokazala da je lagala, a i da sada laze.

Vise necemo znati broj aktivnih slucajeva. Broj oporavljenih, koji se prikazuje, je iskljucivo broj onih koji su otpusteni sa bolnickog lijecenja. Pozitivni ce siriti zarazu jer ce bez retestiranja izlaziti nakon 14 dana.
@splinter koliko ovo komplikuje situaciju?
Osipanje virusa se znacajno smanjuje nakon 14 dana, ali da li su slucajevi duzeg sheddinga stvarna opasnost?
laik1981

#23171 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

S o bzirom na kriterije za testiranje taj procenat ne govori puno. Jedan dan 15%, drugi 10, treci 20 i u krug. Testiraju direktne kontakte i one sa simptomima. U stvarnosti je broj zarazenih dosta veci, a da testiraju sire i kako treba procenat bi vjerovatno bio manji..
daddy-kool

#23172 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Pravi problem je kapacitet testiranja.
Better Man

#23173 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

Nosim masku, ali lično smatram da ni s maskom nismo zaštićeni ni 1%. Naš sistem od državnog i zdravstvenog je kriminalan i vode ga nestručni i korumpirani stranački ljudi i zato nam je stanje ovako. A veliku odgovornost snose i građani, jer oni su najodgovorniji što nam kriminalci i stranački nepismeni uhljebi vode državu.
Nadzorna_ploca

#23174 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nadzorna_ploca »

U Luksemburgu testiraju po 10k dnevno i ne vidim da imaju konkretno od toga nista osim da im neke Njemacke regije uvode karantin. A i druge zemlje su ih stavili na te neke orange-crvene liste. Budi transparentan a mi cemo te staviti na block. Bolesno.
moa

#23175 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by moa »

sumirprimus wrote: 16/07/2020 08:10 gdje ces nasem seljoberu rec da stavi masku ,da ti ne puhce za vrat il da se ne uvrijedi ako mu ne pruzis ruku mislim ono :-)
Ja svakoga opominjem ko se meni približi ne nosi masku kad smo u zatvorenom i ne rukujem se sa ljudima. Samo kažem izvini ali ja se ne rukujem.
Meni je svakako ružno kad si u prodavnici na kasi ili vagi a ono ti priđe na 30 cm i stoji iza tebe. Ja odmah reagujem, zamolio bih vas da se distancirate.
:D :D
Locked