Svakako
Pokušavaju se oživjeti aveti prošlosti.Jugoslovenska vojska u otadžbini i sve četničke jedinice bile su opredjeljene za antifašističku borbu i oslobođenje svih jugoslovenskih naroda na prostoru porobljene Kraljevine Jugoslavije.
Pokušavaju se oživjeti aveti prošlosti.Jugoslovenska vojska u otadžbini i sve četničke jedinice bile su opredjeljene za antifašističku borbu i oslobođenje svih jugoslovenskih naroda na prostoru porobljene Kraljevine Jugoslavije.
Pa ako pogledas da su u Sarajevu smjestene drzavne institucije, ambasade, strana predstavnistva, korporativna sjedista i sl., normalno je da ce biti Amerika. Izbij sve to iz jednacine pa bi onda vidio gdje bi bila Amerika
Ne lipši magarče do zelene trave. Vidi tvoje sreće i utjehe.Sociolog wrote: ↑14/07/2020 20:03
Uvijek se znaju geostrategijski ciljevi Srbije ,sad idu na svako uskladjivanje zakona srpske i Srbije...a Trenutno Hrvata ima oko 350.000 ,kad padnu 300.000 ne znam koji ce ih stratezi podrzavati u njihovom naumu, sem Hrvatske, odnosno ko ce im biti "potpora"...
Demografski gubimo svi, nasa jedina utjeha je sto Hrvatska po vitalnom indeksu ima jednu od najstarijih nacija pa moraju dovlaciti mladje Hrvate odavde, da bi ekonomiju odrzavali i punili budzet,a ne mislim na sezonske poslove i gradjevinu.
A kako se dogovora za suživot sa prvim kraj sebe ?BrziGonzales wrote: ↑14/07/2020 21:18
Ne lipši magarče do zelene trave. Vidi tvoje sreće i utjehe.
300 000 će opet biti oko 20% u ukupnom broju BiH stanovnika jer "tvoji" isto odoše kopajući rukama i nogama da se dočepaju normalnog života.
Sad, tvoji šampioni imaju genijalan plan i računaju na doture i inžinjere iz Pakistana da "poprave statistiku". Sretno ti bilo sa takvim vođama.
Tvoja želja kako bi ustrojio BiH ne poklapa se sa 50-60% drugih mišljenja. Ne trebaju ti tu ni Srbija ni Hrvatska. Eto, kao svi smo mi za tvoju percepciju uređenja , samo nešto kao susjedi mrse. Imaš sistemske grešku u postavkama. Nisi se dogovorio za suživot sa prvim kraj sebe.
Svak je ovdje svoj na svome a tvoji mokri snovi da će svako ko ti se ne sviđa otići bilo gdje, samo da nije ovdje, da bi ti bio sretan raspline se ujutro kad se probudiš ljut na sebe pa na pola ostalog svijeta. I počneš iznova da bojiš koliko je ostalo jednih, pa drugih, pa kad bi malo napumpao treće... prođe dan. Nema veze, sutra ćeš isponova sve ponoviti.
Prođe ti, bolan, život u pogrešnom računanju, okreni se susjedu do vrata, ne gledaj preko grane.
Dobro, sada imamo tvoju percepciju šta misliš o prvom susjedu koji sam možda i ja. Ali ti sigurno imaš za takve svoje vizije civilizirano rješenje, zar ne? I svi će živjeti sretni i zadovoljni. Samo kad bi ovi drugi nestali... Na neki način... Hajde, opet tvoji mokri snovi. Budi se pa pokušaj ponovo...
de bolan pusti šuplje, slušamo ih evo već trideset godina.....BrziGonzales wrote: ↑14/07/2020 22:38Dobro, sada imamo tvoju percepciju šta misliš o prvom susjedu koji sam možda i ja. Ali ti sigurno imaš za takve svoje vizije civilizirano rješenje, zar ne? I svi će živjeti sretni i zadovoljni. Samo kad bi ovi drugi nestali... Na neki način... Hajde, opet tvoji mokri snovi. Budi se pa pokušaj ponovo...
Ti si mnogo nesretan čovjek okružen babarogama, srbima i hrvatima. Sigurno su ti bliži, recimo, pakistanci i afganistanci. O, da, to je ono pravo, zar ne? Predlažem ti studijsko putovanje do njihove domovine pa nam se sretno vrati i ispričaj utiske. Obećavam da ću te saslušati.
Bosna i Hercegovina , takva je, kakva je, nikad, od 1878 nije sastavila 40 godina u istom uređenju. Ili je bila Austrougarske, ili kraljevina SHS (svjestan si da među nama još ima ljudi koji su rođeni u kraljevini SHS? ) , ili kraljevina Jugoslavija, ili FNRJ ili SFRJ, ili republika BiH ili ova BiH. Ovaj eksperiment-protektorat nije samostalno prohodao ni nakon dvadeset i kusur godina (bliži se 40-ta, ne brini) Nisu bolje opstale, ova će sigurno opstatipalermo wrote: ↑14/07/2020 22:58
de bolan pusti šuplje, slušamo ih evo već trideset godina.....
naravno da će Bošnjaci i svi oni koji osjećaju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom tražiti načine da odbrane i državu Bosnu i Hercegovinu i njeno dostojanstvo i dostojanstvo njih samih. Bilo bi ljepše ako bi se to moglo zajednički.....ako ne može, jebat ga....onda ćemo ovako..pa šta bude na kraju
Svaka cast za post, nasa jedina nazovi"sreca" u svom ovom belaju, i nesreci, sto Hrvatska najvise i Srbija donekle, usisavaju "svoje" jer su po vitalnosti stare nacije,mislim da je Hrvatska u svijetu medju 5 najstariji.P.Starck wrote: ↑14/07/2020 23:29 Moj prva a jubilarna tema.
Jedno od polazišta može biti i odnos tzv. matica spram bosanskih Hrvata i Srba. Bosna je bila a unazad 10ak godina se i doživljava kao bazen za popravljanje demografske slike Srbije i Hrvatske. I u toj percepciji i jednima i drugima ne odgovara jaka Bosna. Ne mislim pri tome na avione i tenkove.
Trenutno po GDP per capita iza nas je samo Kosovo. To ne može popraviti jedan kanton Sarajevo. Evo friška vijest je i da su poljoprivrednici natjerani da izvoze u EU samo preko dva granična prelaza u Hrvatskoj i to u toku 8 satnog radnog vremena. Uvoz iz HR nije na taj način ometen. Slično je bilo prije par mjeseci sa izvozom mlijeka. Jedna od članica je tražila dodatne garancije. Naravno HR. U neumskom zaljevu HR pravi most ničim ometena jer je to vitalni interes hrvatskog naroda u BiH? Kune nemamo od korištenja akumulacije buškog jezera jer je i to kao nemoguće "dogovoriti" sa "shit državom" Bosnom. Zar su sve to interesi hrvatskog naroda u BiH? Zašto odlagalište nuklearnog otpada iz Krškog nije planirano na granici sa Slovenijom ili Mađarskom? Pa kamioni svakodnevno bez ikakvog ugovora i naknade iz Orebića i Stona dovlače otpad u Neum. I to je interes Hrvata u Neumu ili Čapljini? Imovina BiH preduzeća u Hrvatskoj je bukvalno oteta. Zakonom. Ako nekome do sada nije meni definitivno jeste jesno da jednoj Hrvatskoj u svakom smislu odgovara isključivo slaba i podijeljena BiH. Upravo ovakva kakva je sada. Paralele se maltene identične mogu povući i sa Srbijom. Jesmo, definitivno smo taoci (od talac jelte) Hrvatske i Srbije.
Čim ovo netko napiše znaš s kim imaš posla, to nije u stanju narod nazvati pravim imenom nego ih imenuje po vjerskom opredjeljenju...Dope_Man wrote: ↑14/07/2020 23:10 Da li Srbija i Hrvatska spoticu BiH koliko i kada god mogu? - Da.
Da li bi nam bilo znacajno drugacije i bolje da se te dvije zemlje fokusiraju na sebe i potpuno ignorisu BiH? - NE.
Dokaz je jedna Srbija koja je slobodna od utjecaja okolnih zemalja, ni Hrvatska se pretjerano ne bavi njima, tu i tamo, ali generalno nemaju takve vanjske faktore. Imaju drustvo koje se ne dijeli na tri konstitutivna stada, jednu vladu, jednu politiku.. i tu su gdje jesu, nista bolji. Slicno je i u drugim balkanskim zemljama.
A mi bi, i bez dobrih susjeda i komsija, imali konstitutivne ovce i interne sukobe, i dakle bili na istom. Ne bi preko noci deklarativni katolici i pravoslavci, kojima su glavni gradovi preko granice, odlucili da podrzavaju ideju drzave Bosne i Hercegovine. A nije da i onima kojima Sarajevo jeste glavni grad, i drzavom zovu BiH, treba odati priznanje. Lopova, prevaranata i svega ostalog na sve strane.
To je ostatak njihovog dugogodišnjeg izjašnjavanja kao muslimani sa malim m. To dugogodišnje vjersko izjašnjavanje pokušavaju nametnuti tebi i meni jer nisu to prevazišli i nisu resetirani. Nemam ništa protiv njihovih pokušaja da se nađu gdje su i što su, koji su korijeni, ali mi ide na neku stvar da me "uče" šta sam ja. Bilo je i prije pokušaja da te ubijede da si jugoslaven, da nemaš naciju...Kolinda wrote: ↑14/07/2020 23:41Čim ovo netko napiše znaš s kim imaš posla, to nije u stanju narod nazvati pravim imenom nego ih imenuje po vjerskom opredjeljenju...Dope_Man wrote: ↑14/07/2020 23:10 Da li Srbija i Hrvatska spoticu BiH koliko i kada god mogu? - Da.
Da li bi nam bilo znacajno drugacije i bolje da se te dvije zemlje fokusiraju na sebe i potpuno ignorisu BiH? - NE.
Dokaz je jedna Srbija koja je slobodna od utjecaja okolnih zemalja, ni Hrvatska se pretjerano ne bavi njima, tu i tamo, ali generalno nemaju takve vanjske faktore. Imaju drustvo koje se ne dijeli na tri konstitutivna stada, jednu vladu, jednu politiku.. i tu su gdje jesu, nista bolji. Slicno je i u drugim balkanskim zemljama.
A mi bi, i bez dobrih susjeda i komsija, imali konstitutivne ovce i interne sukobe, i dakle bili na istom. Ne bi preko noci deklarativni katolici i pravoslavci, kojima su glavni gradovi preko granice, odlucili da podrzavaju ideju drzave Bosne i Hercegovine. A nije da i onima kojima Sarajevo jeste glavni grad, i drzavom zovu BiH, treba odati priznanje. Lopova, prevaranata i svega ostalog na sve strane.![]()
Zašto ne bismo onda o kvoti 2 za Sarajevo i Goražde kod raspodjele prihoda od poreza? Pusti šupljuP.Starck wrote: ↑15/07/2020 00:10 Nažalost skoro svaka tema počne zapinjati na nacionalizmu/šovinizmu i drugim izmima. Naši susedi ga sigurno ne potpaljuju, za to imamo dovoljno domaćeg goriva, ali da nas dodatno lože? To definitivno. Najlakše je nama baciti kost.
I tako, dok se glođemo, i lijevi i desni sused ne vadi ruku iz našeg džepa.
Da li je Anti iz Livna u interesu da kW struje u HR bude jeftiniji za iznos koji bi općini Livno trebao svake godine uplaćivati HEP? Da ga pitamo.
Sigurno će reći pusti tu šuplju, hajmo o Sejdi, džamahiriji.
To nije tema.
Oooo došla Hafisova zamjena. Welcome, welcomeBrziGonzales wrote: ↑14/07/2020 23:57To je ostatak njihovog dugogodišnjeg izjašnjavanja kao muslimani sa malim m. To dugogodišnje vjersko izjašnjavanje pokušavaju nametnuti tebi i meni jer nisu to prevazišli i nisu resetirani. Nemam ništa protiv njihovih pokušaja da se nađu gdje su i što su, koji su korijeni, ali mi ide na neku stvar da me "uče" šta sam ja. Bilo je i prije pokušaja da te ubijede da si jugoslaven, da nemaš naciju...Kolinda wrote: ↑14/07/2020 23:41Čim ovo netko napiše znaš s kim imaš posla, to nije u stanju narod nazvati pravim imenom nego ih imenuje po vjerskom opredjeljenju...Dope_Man wrote: ↑14/07/2020 23:10 Da li Srbija i Hrvatska spoticu BiH koliko i kada god mogu? - Da.
A mi bi, i bez dobrih susjeda i komsija, imali konstitutivne ovce i interne sukobe, i dakle bili na istom. Ne bi preko noci deklarativni katolici i pravoslavci, kojima su glavni gradovi preko granice, odlucili da podrzavaju ideju drzave Bosne i Hercegovine. A nije da i onima kojima Sarajevo jeste glavni grad, i drzavom zovu BiH, treba odati priznanje. Lopova, prevaranata i svega ostalog na sve strane.![]()
Može i o tome. Otvori topic. To nije ova tema.BrziGonzales wrote: ↑15/07/2020 00:20 Zašto ne bismo onda o kvoti 2 za Sarajevo i Goražde kod raspodjele prihoda od poreza? Pusti šuplju
Uvijek se nađe neko ko ima nagon da ispravlja kako se na hrvatskom jeziku nešto kaže. U hrvatskim županijama se napisao ustav na hrvatskom jeziku i šta je tu problem? Problem je da bi takvi kao ti ukinuli upotrebu hrvatskog jezika koji ima u upotrebi riječi i pojmove "županija", "bošnjački jezik" itd. Ti bi pomiješao malo ovog, malo onog i prstohvat vegete... Ne ide to tako.horkesh wrote: ↑15/07/2020 00:21
Znači, živi i ne nameći, je li tako? A, znaš li ti, moj dobri brzi gonzalesu, da u HDZ-ovskim kantonima već 20+ godina bosanski jezik u ustavima nazivaju "bošnjačkim"? Da, da...
O "županijama" ne moramo ovom prilikom. Samo volim da sretnem uvijek takve kojima smeta dlaka u tuđem oku, a ne vide balvan u sopstvenom.
Klasicni primjer neznanja, da pojasnim Kanton je ustavna kategorija (nikakva zupanija; Ustavni sud FBiH jos 1998. godine proglasio neustavnom upotrebu tog termina) taj isti ustav za koji su predstavnici Hrvata digli ruku. Pored toga, clanom I. 6. (1) Ustava Federacije, objavljenom na bosanskom i hrvatskom jeziku, je propisano da su sluzbeni jezici Federacije BiH bosanski i hrvatski jezik.BrziGonzales wrote: ↑15/07/2020 02:34Uvijek se nađe neko ko ima nagon da ispravlja kako se na hrvatskom jeziku nešto kaže. U hrvatskim županijama se napisao ustav na hrvatskom jeziku i šta je tu problem? Problem je da bi takvi kao ti ukinuli upotrebu hrvatskog jezika koji ima u upotrebi riječi i pojmove "županija", "bošnjački jezik" itd. Ti bi pomiješao malo ovog, malo onog i prstohvat vegete... Ne ide to tako.horkesh wrote: ↑15/07/2020 00:21
Znači, živi i ne nameći, je li tako? A, znaš li ti, moj dobri brzi gonzalesu, da u HDZ-ovskim kantonima već 20+ godina bosanski jezik u ustavima nazivaju "bošnjačkim"? Da, da...
O "županijama" ne moramo ovom prilikom. Samo volim da sretnem uvijek takve kojima smeta dlaka u tuđem oku, a ne vide balvan u sopstvenom.