Ulazak u Hrvatsku
-
sumirprimus
#826 Re: Ulazak u Hrvatsku
pa sta mislis sto mene popizditis hvata? nako jel
dagobda ih moja suza stigla.
dagobda ih moja suza stigla.
- BrziGonzales
#827 Re: Ulazak u Hrvatsku
Svi se ovdje pravo zabrinuli za Hrvatsku, kako će, šta će, hoće li zaraditi ili neće. Svi do jednog ovdje su baš mislili da skoknu da je posjete ali su sad ugrožena prava, on može a ja ne mogu. Hrvatska će preživiti i bez nas.
Radije gledajmo kako ćemo se skrpiti do prvog. Budžetlije imaju još par plata da im se isplati a kad dođe blizu kraj godine vreća prazna a usta gladna. Eto nama MMF-a sa svojim uvjetima. Idu izbori pa će se prohvatiti sve, prodaće i vodu i zrak. Mani se putovanja.
Radije gledajmo kako ćemo se skrpiti do prvog. Budžetlije imaju još par plata da im se isplati a kad dođe blizu kraj godine vreća prazna a usta gladna. Eto nama MMF-a sa svojim uvjetima. Idu izbori pa će se prohvatiti sve, prodaće i vodu i zrak. Mani se putovanja.
-
sumirprimus
#828 Re: Ulazak u Hrvatsku
ko se zabrinuo za hrvatsku?
- Blixen
#829 Re: Ulazak u Hrvatsku
sve si u pravuBrziGonzales wrote: ↑14/07/2020 12:54 Svi se ovdje pravo zabrinuli za Hrvatsku, kako će, šta će, hoće li zaraditi ili neće. Svi do jednog ovdje su baš mislili da skoknu da je posjete ali su sad ugrožena prava, on može a ja ne mogu. Hrvatska će preživiti i bez nas.
ali tema je ulazak u HR
mogu li/sta ce biti/kako/
- klixoris
#830 Re: Ulazak u Hrvatsku
Ti si u prakticno identicnoj situaciji kao i ja. Isto rezervisan pocetak 8. mjeseca, rezervacija bez avansa.sencci wrote: ↑14/07/2020 12:49 Hajmo ljudi konkretno, šta mislite o ovome i šta biste da ste u mojoj situaciji ucinili? Vjerujem da ima još dosta ljudi koji su u slicnoj dilemi. Imam samo BH pasoš. Termin godišnjeg odmora se približava, tj. početak 8. mjeseca. Već imam rezervisan smještaj u HR, tj. rezervisao sam ga ranije i to bez da gazda traži akontaciju (pošteno od njega), on još uvijek cuva te datume za mene. Trenutna situacijama sa mjerama ulaska u HR je takva kakva jeste. Može se desiti i da se granice otvore do datuma polaska. Ali ko može garantovati da se ponovo neće zatvoriti i to dok budem boravio tamo. Generalno.. interesuje me, ako si regularno ušao u HR recimo dok nije bilo mjera orgaričenja, a u međuvremenu su one uvedene, šta su raja radila?Možeš li dovršiti svoje ljetovanje najnormalnije do kada si planirao biti (bez samoizolacije i testa) ili moraš brže/bolje pakovati se nazad? Vjerujem da je mnoge ovih dana zatekla takva situacija, možda se neko javi ispriča iskustvo? Volim HR more, posebno otoke, volim i Neum i sve i svako mjesto na svijetu i svakoga ko je normalan.. nemam predrasuda, politiku i sr*nja na stranu, ali kako se približava datum polaska zbog rizika ovo me brine i polako se "hladim" oko odlaska u HR. Možda je pametnije na sigurno dok još ima mjesta pronaći nešto u Neumu ove godine, a gazdi na vrijeme odjaviti i zahvaliti se. Ima li vas sa sličnim dilemama i šta planirate?
Ja ne mislim nista otkazivati. Jedina mi je briga ova prica sa PCR testom (ako neces da ides u samoizolaciju), jer je to ipak (nezeljena) cifra, a upitno je i da li mozes dobiti rezultate tako brzo i da ne budu stariji od 48h u momentu dolaska na granicu...
Sto se tice nekih promjena pravila, ne vjerujem da ce imati nekog uticaja ako se npr zadesis u HR, a oni nesto zabrane. Onog momenta kada dodjes u HR, jedina briga ti je povratak u BiH, a ovi nasi hajvani tesko da ce uvoditi neke restrikcije koje bi tebi kao BiH drzavljanin zakomplikovale povratak kuci
Last edited by klixoris on 14/07/2020 13:18, edited 1 time in total.
- zlo zlo
#831 Re: Ulazak u Hrvatsku
jako male su šanse da se ovo sad promjeni za 15 dana, skoro nikakve, ajmo reći skoro sigurno nema šanse. Zašto? zbog ogromnog pritiska Slovenije i Austrije koje zbog Bih i Srbije žele staviti Hr na crnu listu, ni da žele ne mogu se otvoriti prema Bih u tom roku jer bi sami u tome slučaju išli na crne liste.sencci wrote: ↑14/07/2020 12:49 Hajmo ljudi konkretno, šta mislite o ovome i šta biste da ste u mojoj situaciji ucinili? Vjerujem da ima još dosta ljudi koji su u slicnoj dilemi. Imam samo BH pasoš. Termin godišnjeg odmora se približava, tj. početak 8. mjeseca. Već imam rezervisan smještaj u HR, tj. rezervisao sam ga ranije i to bez da gazda traži akontaciju (pošteno od njega), on još uvijek cuva te datume za mene. Trenutna situacijama sa mjerama ulaska u HR je takva kakva jeste. Može se desiti i da se granice otvore do datuma polaska. Ali ko može garantovati da se ponovo neće zatvoriti i to dok budem boravio tamo. Generalno.. interesuje me, ako si regularno ušao u HR recimo dok nije bilo mjera orgaričenja, a u međuvremenu su one uvedene, šta su raja radila?Možeš li dovršiti svoje ljetovanje najnormalnije do kada si planirao biti (bez samoizolacije i testa) ili moraš brže/bolje pakovati se nazad? Vjerujem da je mnoge ovih dana zatekla takva situacija, možda se neko javi ispriča iskustvo? Volim HR more, posebno otoke, volim i Neum i sve i svako mjesto na svijetu i svakoga ko je normalan.. nemam predrasuda, politiku i sr*nja na stranu, ali kako se približava datum polaska zbog rizika ovo me brine i polako se "hladim" oko odlaska u HR. Možda je pametnije na sigurno dok još ima mjesta pronaći nešto u Neumu ove godine, a gazdi na vrijeme odjaviti i zahvaliti se. Ima li vas sa sličnim dilemama i šta planirate?
- zlo zlo
#832 Re: Ulazak u Hrvatsku
ovo više nije kineski virus nego Bosanski virus
debilno skroz s toliko zaraženih u Eu, blokirati zemlje van Eu ali eto što je tu je...
- klixoris
#833 Re: Ulazak u Hrvatsku
Kod nas je zbog dodira sa cevapima i burekom mutirao, pa je jos opasniji.
A sada kada je jos dosao u dodir i sa Fadilom Novalicem, mutirat ce na nacin da ce svako ko ga pokupi imati posljedice u vidu drasticnog pada inteligencije i razvoja kleptomanije
- zlo zlo
#834 Re: Ulazak u Hrvatsku
nakon Fakice od sraćke to postaje The Walking Dead
jedino će Komšić preživjeti, on sam iskopAO dosad u izolaciji bunker od 50 metara
-
sencci
#835 Re: Ulazak u Hrvatsku
Po meni PCR test (dodatan trošak) ne dolazi u obzir, kao ni samoizolacija tu nemam dileme. Jedino pod pretpostavkom da popuste mjere i da možemo otići. Interesuje me kakva su pravila i uslovi za one koji se zateknu tamo (evo recimo i ovih dana koji su se zatekli kada je stupila na snagu odluka). Nekako, u odluci ni slova o tome ili sam ja nešto propustio, ili se kao što kažeš podrazumijeva da normala dovršiš svoje ljetovanje koliko si planirao i vratiš se u BiH. Pitam jer bilo je po medijima naslova tipa donesena odluka o ograničenju/zabrani ulaska u HR, državljani BiH u kolonama napuštaju HR prije ponoći..klixoris wrote: ↑14/07/2020 13:16Ti si u prakticno identicnoj situaciji kao i ja. Isto rezervisan pocetak 8. mjeseca, rezervacija bez avansa.sencci wrote: ↑14/07/2020 12:49 Hajmo ljudi konkretno, šta mislite o ovome i šta biste da ste u mojoj situaciji ucinili? Vjerujem da ima još dosta ljudi koji su u slicnoj dilemi. Imam samo BH pasoš. Termin godišnjeg odmora se približava, tj. početak 8. mjeseca. Već imam rezervisan smještaj u HR, tj. rezervisao sam ga ranije i to bez da gazda traži akontaciju (pošteno od njega), on još uvijek cuva te datume za mene. Trenutna situacijama sa mjerama ulaska u HR je takva kakva jeste. Može se desiti i da se granice otvore do datuma polaska. Ali ko može garantovati da se ponovo neće zatvoriti i to dok budem boravio tamo. Generalno.. interesuje me, ako si regularno ušao u HR recimo dok nije bilo mjera orgaričenja, a u međuvremenu su one uvedene, šta su raja radila?Možeš li dovršiti svoje ljetovanje najnormalnije do kada si planirao biti (bez samoizolacije i testa) ili moraš brže/bolje pakovati se nazad? Vjerujem da je mnoge ovih dana zatekla takva situacija, možda se neko javi ispriča iskustvo? Volim HR more, posebno otoke, volim i Neum i sve i svako mjesto na svijetu i svakoga ko je normalan.. nemam predrasuda, politiku i sr*nja na stranu, ali kako se približava datum polaska zbog rizika ovo me brine i polako se "hladim" oko odlaska u HR. Možda je pametnije na sigurno dok još ima mjesta pronaći nešto u Neumu ove godine, a gazdi na vrijeme odjaviti i zahvaliti se. Ima li vas sa sličnim dilemama i šta planirate?
Ja ne mislim nista otkazivati. Jedina mi je briga ova prica sa PCR testom (ako neces da ides u samoizolaciju), jer je to ipak (nezeljena) cifra, a upitno je i da li mozes dobiti rezultate tako brzo i da ne budu stariji od 48h u momentu dolaska na granicu...
Sto se tice nekih promjena pravila, ne vjerujem da ce imati nekog uticaja ako se npr zadesis u HR, a oni nesto zabrane. Onog momenta kada dodjes u HR, jedina briga ti je povratak u BiH, a ovi nasi hajvani tesko da ce uvoditi neke restrikcije koje bi tebi kao BiH drzavljanin zakomplikovale povratak kuci
- zlo zlo
#836 Re: Ulazak u Hrvatsku
Možeš dovršiti odmor bez problema, odluka vrijedi od dana donošenja, ne ide u rikverc. Napuštali vjerovatno u neznanju. Evo i sad je 5k turista u hr iz bih koji ušli prije odluke..
+Da ti netko i kaže moraš u samoizolaciju, tada se pokupiš doma i točka. Tako da napuštali odmor u neznanju jer mislili vjerovatno da će zapet.
+Da ti netko i kaže moraš u samoizolaciju, tada se pokupiš doma i točka. Tako da napuštali odmor u neznanju jer mislili vjerovatno da će zapet.
- Industrialyzer
#837 Re: Ulazak u Hrvatsku
Moze se preko Doljana u Neum, kazu samo da imas 40min da izadjes iz HR i to je to. A za pitanje sta ako se uvedu nove mjere tokom boravka u HR, iz prve ruke- nista
Ali, iskreno kakav je to odmor ako pratis vijesti i cekas kakve ce se mjere uvesti. Bolje opusteno vozati quadove po Vlasicu, nego se sekirati oko gluposti na Hvaru.
A svi spominju testove uz pretpostavku da su negativni, sta ako budete pozitivni, asimpomaticni?
A svi spominju testove uz pretpostavku da su negativni, sta ako budete pozitivni, asimpomaticni?
- klixoris
#838 Re: Ulazak u Hrvatsku
Kazes granicaru k'o u onoj narodnoj: "ciganin sam (pozitivan), al' najljepsi"
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#839 Re: Ulazak u Hrvatsku
Sta se podrazumijeva pod terminom zapadni Balkan? Sta trube ovi austrijanci? Pa tu bi trebalo da spada i Hrvatska.
- klixoris
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#841 Re: Ulazak u Hrvatsku
-
Jeremya94
#842 Re: Ulazak u Hrvatsku
Bratova porodica u petak ima let iz Splita. Da li prema postojecim pravilima mogu krenuti iz BiH, uci u Hrvatsku i ukrcati se na avion?
Ili gdje bi se mogli konkretno informisati, neki broja telefona ili slično?
Ili gdje bi se mogli konkretno informisati, neki broja telefona ili slično?
- zlo zlo
#843 Re: Ulazak u Hrvatsku
zapravo samo dalmacija tu spadaEntropio wrote: ↑14/07/2020 14:06Ali je glup termin. Geografski tu spada i Hrvatska, a ocigledno ne misle na nju.
Znaci po njima zapadni Balkan == ex Yu, osim Hrvatske.
- klixoris
#844 Re: Ulazak u Hrvatsku
Pa ne bas samo. Dunav-Sava-Soca je granica balkanskog poluotoka, sto ce reci i da dobar dio HR spada u Balkan
- zlo zlo
#845 Re: Ulazak u Hrvatsku
Vjerovatno dosta ovisi o tome kamo putuju dali će ih uopće pustiti preko granice u startu.
- zlo zlo
#846 Re: Ulazak u Hrvatsku
-
neki
#847 Re: Ulazak u Hrvatsku
https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211
.."Državljanin sam države koja nije članica EU/EGP i imam let iz Zračne luke Zagreb za Njemačku. Da li će mi se dozvoliti ulazak u Republiku Hrvatsku do Zračne luke?
Omogućit će Vam se ulazak u Republiku Hrvatsku zbog tranzita preko Zračne luke Zagreb uz predočenje zrakoplovne karte. Kod tranzita koji ne smije trajati dulje od 12 sati nije potrebno predočiti negativan test na SARS-CoV-2."..
- geralt
#848 Re: Ulazak u Hrvatsku
Sta bih ja uradio u tvojoj situaciji: otkazao rezervaciju, napravio 3-4 alternativna plana za ljetovanje, i cekao razvoj situacije bukvalno do zadnjeg dana pred odmor prije nego sto bilo sta drugo rezervisem. Nemoj se opterecivati rezervacijama smjestaja unaprijed, jer ovo nije normalna sezona u kojoj se moze desiti da na nekoj lokaciji nestane slobodnih apartmana ili soba.sencci wrote: ↑14/07/2020 12:49 Hajmo ljudi konkretno, šta mislite o ovome i šta biste da ste u mojoj situaciji ucinili? Vjerujem da ima još dosta ljudi koji su u slicnoj dilemi. Imam samo BH pasoš. Termin godišnjeg odmora se približava, tj. početak 8. mjeseca. Već imam rezervisan smještaj u HR, tj. rezervisao sam ga ranije i to bez da gazda traži akontaciju (pošteno od njega), on još uvijek cuva te datume za mene. Trenutna situacijama sa mjerama ulaska u HR je takva kakva jeste. Može se desiti i da se granice otvore do datuma polaska. Ali ko može garantovati da se ponovo neće zatvoriti i to dok budem boravio tamo. Generalno.. interesuje me, ako si regularno ušao u HR recimo dok nije bilo mjera orgaričenja, a u međuvremenu su one uvedene, šta su raja radila?Možeš li dovršiti svoje ljetovanje najnormalnije do kada si planirao biti (bez samoizolacije i testa) ili moraš brže/bolje pakovati se nazad? Vjerujem da je mnoge ovih dana zatekla takva situacija, možda se neko javi ispriča iskustvo? Volim HR more, posebno otoke, volim i Neum i sve i svako mjesto na svijetu i svakoga ko je normalan.. nemam predrasuda, politiku i sr*nja na stranu, ali kako se približava datum polaska zbog rizika ovo me brine i polako se "hladim" oko odlaska u HR. Možda je pametnije na sigurno dok još ima mjesta pronaći nešto u Neumu ove godine, a gazdi na vrijeme odjaviti i zahvaliti se. Ima li vas sa sličnim dilemama i šta planirate?
- zlo zlo
#849 Re: Ulazak u Hrvatsku
Sve ovisi gdje putuje...tranzit kroz hr je moguć samo ako sljedeća zemlja u koju ulaziš prihvaća bih državljane.
- Edin H.
#850 Re: Ulazak u Hrvatsku
Napisi email gazdi sa informacijama koje si ovdje stavio, pa vidi sta ce on reci u vezi otkazivanja, to je najpostenije.geralt wrote: ↑14/07/2020 14:36Sta bih ja uradio u tvojoj situaciji: otkazao rezervaciju, napravio 3-4 alternativna plana za ljetovanje, i cekao razvoj situacije bukvalno do zadnjeg dana pred odmor prije nego sto bilo sta drugo rezervisem. Nemoj se opterecivati rezervacijama smjestaja unaprijed, jer ovo nije normalna sezona u kojoj se moze desiti da na nekoj lokaciji nestane slobodnih apartmana ili soba.sencci wrote: ↑14/07/2020 12:49 Hajmo ljudi konkretno, šta mislite o ovome i šta biste da ste u mojoj situaciji ucinili? Vjerujem da ima još dosta ljudi koji su u slicnoj dilemi. Imam samo BH pasoš. Termin godišnjeg odmora se približava, tj. početak 8. mjeseca. Već imam rezervisan smještaj u HR, tj. rezervisao sam ga ranije i to bez da gazda traži akontaciju (pošteno od njega), on još uvijek cuva te datume za mene. Trenutna situacijama sa mjerama ulaska u HR je takva kakva jeste. Može se desiti i da se granice otvore do datuma polaska. Ali ko može garantovati da se ponovo neće zatvoriti i to dok budem boravio tamo. Generalno.. interesuje me, ako si regularno ušao u HR recimo dok nije bilo mjera orgaričenja, a u međuvremenu su one uvedene, šta su raja radila?Možeš li dovršiti svoje ljetovanje najnormalnije do kada si planirao biti (bez samoizolacije i testa) ili moraš brže/bolje pakovati se nazad? Vjerujem da je mnoge ovih dana zatekla takva situacija, možda se neko javi ispriča iskustvo? Volim HR more, posebno otoke, volim i Neum i sve i svako mjesto na svijetu i svakoga ko je normalan.. nemam predrasuda, politiku i sr*nja na stranu, ali kako se približava datum polaska zbog rizika ovo me brine i polako se "hladim" oko odlaska u HR. Možda je pametnije na sigurno dok još ima mjesta pronaći nešto u Neumu ove godine, a gazdi na vrijeme odjaviti i zahvaliti se. Ima li vas sa sličnim dilemama i šta planirate?
Neum mozes rezervisati I kasnije, po mojim informacijama i Neum je poluprazan.