Da, ja ne mislim da svi moramo biti vegani i slazem se da postoje manje farme na kojima njihov uzgoj drugacije izgleda, s tim da naravno hard-core vegani ce reci da su protiv ubijanja zivotinje na bilo koji nacin i za bilo koju svrhu, ali meni problem i jeste ta potreba za masovnom proizvodnjom. Zato je dobro malo smanjiti konzumaciju i mesa i mlijecnih prozivoda.The 51st State wrote: ↑12/02/2020 12:28 i to nije argument, imas krave u slobodnom uzgoju, full organi i prriodno okruzenje, eticno da ne moze eticnije biti. masovna proizvodnja je vec debatna, no ako se fura etika moraju se i neki prirodni zakoni poznavati.
Vegani
-
Mariella
#176 Re: Vegani
-
The 51st State
#177 Re: Vegani
to zadire u puno siri spektar nego sama prehrana, ode to razmatranje u kom pravcu cjelokupna civilizacija ide, realno prevazilazi moju pamet pa ne bi dalje.Mariella wrote: ↑12/02/2020 13:52Da, ja ne mislim da svi moramo biti vegani i slazem se da postoje manje farme na kojima njihov uzgoj drugacije izgleda, s tim da naravno hard-core vegani ce reci da su protiv ubijanja zivotinje na bilo koji nacin i za bilo koju svrhu, ali meni problem i jeste ta potreba za masovnom proizvodnjom. Zato je dobro malo smanjiti konzumaciju i mesa i mlijecnih prozivoda.The 51st State wrote: ↑12/02/2020 12:28 i to nije argument, imas krave u slobodnom uzgoju, full organi i prriodno okruzenje, eticno da ne moze eticnije biti. masovna proizvodnja je vec debatna, no ako se fura etika moraju se i neki prirodni zakoni poznavati.
-
Capljina74
#178 Re: Vegani
uote=MorningStar post_id=16270401 time=1581458203 user_id=4425
Slobodno napisite nesto vise od praznih smajlija ako vec treba da nesto nau
[url]https://www.dairy.com.au/dairy-matters/ ... -been-preg
Pa nije poenta u tome nesreco nego sto je trudnoca krave losa stvar kao![]()
U uzgoju krava se ne koristi sinhronizacija estrusa nego krave u normalnom periodu ostaju bremenite. U ciklusu koji je prirodan.
Laktacija je vezana za tele, ugrubo receno. Bremenite krave se zasusuju da bi mogle iznijeti taj period i ne daju mlijeko tada.
Druga glupost je "pomuze ponekad" jer kada bi se preskocila samo jedna muza postoji opasnost od mastitisa.
Da ne sirim, ima jos.. Ali dosta mi da visim naCG.
-
Mariella
#179 Re: Vegani
Ono sto mi jeste dovoljno da SMANJIM unos mlijecnih proizvoda i mesa su videi kao onaj koji sam postavila ranije u kojima se ljudi koji bi se trebali brinuti za te zivotinje na njima izivljavaju, udaraju ih i ko zna sta jos sto nije bilo snimljeno.
-
Capljina74
#180 Re: Vegani
Oprosti.Mariella wrote: ↑12/02/2020 15:32Svo ste se svi uhvatili samo za jedno, ja sam napisala argumente koje vegani obicno koriste protiv mlijeka. Nema potrebe svaku recenicu bukvalno shvatati, znam da krava mora da se pomuze, pogotovo vrste koje su uzgajane specificnu za tu svrhu. MENI licno ti argumenti ne bi bili dovoljni da prestanem piti mlijeko.
Ono sto mi jeste dovoljno da SMANJIM unos mlijecnih proizvoda i mesa su videi kao onaj koji sam postavila ranije u kojima se ljudi koji bi se trebali brinuti za te zivotinje na njima izivljavaju, udaraju ih i ko zna sta jos sto nije bilo snimljeno.
Kada pročitam nesto tipa vjestacka oplodnja ili upisao veterinu jer voli zivotinja pukne me u glavu.
Oplodnja je uvijek prirodna, a cilj veterine je da dostavi zdravu i sigurnu hranu animalnog porijekla do potrosaca.
-
hAZNADAR
#181 Re: Vegani
Probao neko vrijeme i moze se, nije strasno. Samo skupo.
-
kakavdanakneiskustvu
- irac300
#183 Re: Vegani
Mongoloidi!kakavdanakneiskustvu wrote: ↑14/07/2020 10:15 https://www.klix.ba/lifestyle/gastro/ud ... /200714022
- zlo zlo
#184 Re: Vegani
najbolje da mi odmah pojedemo ove vegane da nas ne zajebavaju kasnije

-
broj dva
#185 Re: Vegani
Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
Kome smeta nek ih kupuje zive i vodi na farmu. Ja hocu burgere i snicle i janjetine i sunke i salame. Hocu i mljeka i jogurta. Ponavljam, ko ih jebe, bolje one nego mi.
Imale su sansu prije par desetaka-stotina (zavisi od interpretacija) hiljada godina da nas dokrajce dok smo hodali goli po savanama i nisu, sad je kasno i sada ih jedemo.
Veganima svaka cast i slobodan izbor. Kao i mesozderima.
Kome smeta nek ih kupuje zive i vodi na farmu. Ja hocu burgere i snicle i janjetine i sunke i salame. Hocu i mljeka i jogurta. Ponavljam, ko ih jebe, bolje one nego mi.
Imale su sansu prije par desetaka-stotina (zavisi od interpretacija) hiljada godina da nas dokrajce dok smo hodali goli po savanama i nisu, sad je kasno i sada ih jedemo.
- mO k3
#186 Re: Vegani
broj dva wrote: ↑14/07/2020 13:57 Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
- zforumas
#187 Re: Vegani
#ijasamvegan i posprica se Autanom
-
zrakomlat
#188 Re: Vegani

Veganstvo je za mene pomodarstvo i sektaštvo otkad sam jednom u neku njihovu grupu zalutao pa čitao komentare
-
Tambure
#189 Re: Vegani
Isto sranje ko i cukoljubci ... al da znaju kroz NVO mlatiti lovu ... tu skidam kapu
- walter kurtz
#190 Re: Vegani
Neces u prirodi vidjeti jednu vrstu kako pije mlijeko druge vrste
Nisam vegan ali su mi vegani blizi nego mi zderaci leseva 
- Vitezanin
#191 Re: Vegani
Ne znam zašto dramite, kao i ostale skupine ljudi s raznim interesima, i vegani imaju pravo da se zalažu za svoje stavove, ideje, ideale i sl. Koliko će im uspjeti, nemam pojma, ali sloboda izbora mora postojati. Ova pitanja gledam ipak površno i bez ideologije, tj. da li me neka hrana zanima ili ne.
Bio bih ipak sretan da imamo više izbora i na tom polju, npr da postoje neki vegani restorani, fast food-ovi i sl i mislim da je to neki doseg jer veganske ideje u daleko razvnijenim društvima ipak imaju ograničen uspjeh.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#192 Re: Vegani
Nekad davno kad je internet tek dosao kod nas naletim na neku vegansku stranicu i prica o mliijeku. Tada nisam znao za vegane i nista mi nije bilo jasno.
Ja se isfurao citajuci - rekoh kakve su ovo budalastine. Doduse i danas imam slicno misljenje osim sto sam tolerantniji. Jedi i pusti druge da jedu.
Ja se isfurao citajuci - rekoh kakve su ovo budalastine. Doduse i danas imam slicno misljenje osim sto sam tolerantniji. Jedi i pusti druge da jedu.
- Vitezanin
#193 Re: Vegani
Hajde ok sve, ali kako smo to mi napravili životinje?broj dva wrote: ↑14/07/2020 13:57 Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
Last edited by Vitezanin on 14/07/2020 22:51, edited 1 time in total.
-
kakavdanakneiskustvu
#194 Re: Vegani
Vitezanin wrote: ↑14/07/2020 22:43Hajde ok sve, ali kako smo ti mi napravili životinje?broj dva wrote: ↑14/07/2020 13:57 Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
-
broj dva
#195 Re: Vegani
Pogledaj nekad kakve su koke bile prije 3000 godina, ili svinje. Poprilicno razlicite od danasnjih, makar sto se velicine tice.Vitezanin wrote: ↑14/07/2020 22:43Hajde ok sve, ali kako smo to mi napravili životinje?broj dva wrote: ↑14/07/2020 13:57 Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
Hiljadama godina ih selektramo za masu, proizvodnju mljeka, jaja, vune...oblikovali smo ih po svojim potrebama i od dilvjih zivotinja napravili smo industriju mesa, mljeka, vune. Mozda ih nismo napravili onako kako neko misli da bog pravi insane ali smo ih otrgli od prirode, promjenili i ubacili u industriju (bravo komo sapiens). U tom smisluj kazem da smo ih napravili...
-
Dzematlija
- SmokingMan
#197 Re: Vegani
Nismo ih "mi napravilI" već zloupotrebljavamo način uzgoja. Na žalost prvelik zahtjev tržišta znači i ubrzan proces uzgoja peradi, stoke, što se naravno odražava i na zdrvlje životinja, a sve zbog povečanja proizvodnje jaja, mlijeka, mesa, i ostalih prerađevina. Ja sam mrtvi mesaroš, ali se i slažem u nekim stvarima so kojima vegani govore. Da li je to nešto što možemo promjeniti, mislim da ne, kapitalizam, takakv kakav jeste, zathjeva konstatno obnavljanje i veliko ulaganje kapitala. Uostalom, i tržište je samo po sebi "proždrljivo" i čovjek teži tome da u bilo koje doba ima dostupnost bilo kojoj vrsti proizvoda u marketima i prodavnicama. Marketi nikada nisu bili snadbjeveniji robom, i nikada se nije više bacalo prozivoda kojima je istekao rok upotrebe, ili osjetljive hrane koja se zbog neadekvatnog skadištenja pokvarila.broj dva wrote: ↑15/07/2020 08:26Pogledaj nekad kakve su koke bile prije 3000 godina, ili svinje. Poprilicno razlicite od danasnjih, makar sto se velicine tice.Vitezanin wrote: ↑14/07/2020 22:43Hajde ok sve, ali kako smo to mi napravili životinje?broj dva wrote: ↑14/07/2020 13:57 Kao individualni moralni agent sto se mene tice boli me neka stvar za zivotinje. Napravili smo ih da ih jedemo. Kome smeta nek ne jede.
Hiljadama godina ih selektramo za masu, proizvodnju mljeka, jaja, vune...oblikovali smo ih po svojim potrebama i od dilvjih zivotinja napravili smo industriju mesa, mljeka, vune. Mozda ih nismo napravili onako kako neko misli da bog pravi insane ali smo ih otrgli od prirode, promjenili i ubacili u industriju (bravo komo sapiens). U tom smisluj kazem da smo ih napravili...
- irac300
#200 Re: Vegani
Vegapicic. Naravno da je sektastvo, u rangu Jehovinih svjedoka. Ne zele jesti meso i ostale proizvode zivotinjske vrste, OK, postujem, al' nek' ne jebu mene. Kada naucnici uspiju da masovno kloniraju npr. steakove i sl. prvi cu biti za to da se zivotinje vise ne moraju ubijati, do tada, zao mi je, pratim prirodne nagone.