Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
shae_mishevi

#28876 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shae_mishevi »

zubi wrote: 13/07/2020 21:05
Nek je on i Kosovo ubacio...
pa to je najvaznije… gejcu i njegovim je otimanje kosova od srbije i pelcovanje bosanaca prioritet br 1... al kurko, nismo mi bas tolike ovce :izet:
Mogy87

#28877 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

zubi wrote: 13/07/2020 21:04
armin071 wrote: 13/07/2020 21:01
Kad se ovo govorilo za sjever Italije ali jok tada su se naučnici koji su pričali o tome ismijavali...
Ko je pricao i ko je ismijavao? Imas li neke dokaze il samo nako bacas?
Naravno da samo onako baca. Ovo je s pocetka maja:

"One US study, by a well-respected group at Harvard University, found that air pollution is linked to far higher Covid-19 death rates across the nation. Another, analysing European data, concluded that high levels of pollution may be “one of the most important contributors” to coronavirus deaths, while a third hinted at the link in England.

In Italy, coronavirus was detected in air pollution samples by scientists investigating if this could enable it to be carried over longer distances and increase the number of people infected, though it remains unknown if the virus remains viable on pollution particles.

But air pollution may be important in three ways, studies show. Higher death rates due to lungs and hearts weakened by dirty air is the best understood. Pollutants also inflame lungs, potentially making catching the virus more likely and raising concern about rising pollution levels after lockdowns are lifted. Finally, particles of pollution might even help carry the virus further afield."

https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ore-deadly
breba

#28878 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

Mogy87 wrote: 13/07/2020 21:48

Kad se ovo govorilo za sjever Italije ali jok tada su se naučnici koji su pričali o tome ismijavali...

"One US study, by a well-respected group at Harvard University, found that air pollution is linked to far higher Covid-19 death rates across the nation. Another, analysing European data, concluded that high levels of pollution may be “one of the most important contributors” to coronavirus deaths, while a third hinted at the link in England.

In Italy, coronavirus was detected in air pollution samples by scientists investigating if this could enable it to be carried over longer distances and increase the number of people infected, though it remains unknown if the virus remains viable on pollution particles.

But air pollution may be important in three ways, studies show. Higher death rates due to lungs and hearts weakened by dirty air is the best understood. Pollutants also inflame lungs, potentially making catching the virus more likely and raising concern about rising pollution levels after lockdowns are lifted. Finally, particles of pollution might even help carry the virus further afield."

Da li utice samo na vecu smrtnost ili i broj zarazenih ukupno, sto bi imalo i veci broj smrtnih slucajeva.

Ja bih u hipotezu dodao i to da ljudi u zagadjenim sredinama, po preporukama, a i po svom nahodjenju, provode vise vremena u zatvorenom gdje je sansa za transmisiju veca.

Ovo su stvari o kojima nase zdravstvo mora razmisljati i uzimati u obzir sad, a ne na zimu.
duh_sa_sjekirom

#28879 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

shae_mishevi wrote: 13/07/2020 21:22 pa to je najvaznije… gejcu i njegovim je otimanje kosova od srbije i pelcovanje bosanaca prioritet br 1... al kurko, nismo mi bas tolike ovce :izet:
:lol:
Ne zna Bill s kim se zakačio
Misli on da smo mi motku sisali...
Tesla Edison

#28880 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Sve je to ok al brate Indija mi nikako nije jasna. Ako bi igdje ljude trebali kupiti bagerima, to je tamo. Lična higijena je tu nepoznanica. Imaju neki obred na rijeci Gangeš gdje se milioni kupaju istovremeno, još i piju tu vodu jer je "sveta" i opet kad pogledam statistiku, drže se odlično. Indija je raj za koronu u svakom pogledu.

Jedino što mi pada na pamet je eventualni jači imunitet budući da žive u toj prljavštini, organizam im je postao imun na razne bolešćure.
breba

#28881 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 22:11

Sve je to ok al brate Indija mi nikako nije jasna. Ako bi igdje ljude trebali kupiti bagerima, to je tamo. Lična higijena je tu nepoznanica. Imaju neki obred na rijeci Gangeš gdje se milioni kupaju istovremeno, još i piju tu vodu jer je "sveta" i opet kad pogledam statistiku, drže se odlično. Indija je raj za koronu u svakom pogledu.

Jedino što mi pada na pamet je eventualni jači imunitet budući da žive u toj prljavštini, organizam im je postao imun na razne bolešćure.
Pa ako postoji neko ko je skeptican prema brojevima to bi trebao biti ti.
Q:
Given what we know about deaths in India – that most happen at home, that about 70% are registered, and then about 22% of those are medically certified – is there reason to suspect that our officially reported Covid-19 mortality is an underestimate?

A:
Yes. In India, most deaths occur in the rural areas – about 80% of deaths occur in rural areas, and most deaths do not have a medical certificate at the time of death. What that does mean is any major cause of death in the country – whether routine like, say, cardiovascular deaths, or an epidemic such as Covid-19 – will be missed because simply the reporting systems are not complete. So it does suggest that the true extent of Covid-19 mortality in India remains unknown.
Tesla Edison

#28882 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

breba wrote: 13/07/2020 22:19

Q:
Given what we know about deaths in India – that most happen at home, that about 70% are registered, and then about 22% of those are medically certified – is there reason to suspect that our officially reported Covid-19 mortality is an underestimate?

A:
Yes. In India, most deaths occur in the rural areas – about 80% of deaths occur in rural areas, and most deaths do not have a medical certificate at the time of death. What that does mean is any major cause of death in the country – whether routine like, say, cardiovascular deaths, or an epidemic such as Covid-19 – will be missed because simply the reporting systems are not complete. So it does suggest that the true extent of Covid-19 mortality in India remains unknown.
Pa i jesam skeptičan al prema našim brojevima najviše jer tu sam, vidim oko sebe šta se događa ali pitam i za Indiju.

Znam da i kod njih, kao i u Kini lažiraju brojeve, ali ovaj put suprotno nego naši što rade, umanjuju ih, i po nekoj logici, kada se uzme broj stanovnika u Indiji, higijenu i sve što ide uz to, to bi trebale biti planine od tijela umrlih. Mogu oni umanjivati brojku, ali ako dodamo na zvanične podatke još 10 puta toliko, opet nije puno uzimajući u obzir sve navedeno.
zposao

#28883 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

breba wrote: 13/07/2020 20:12
zposao wrote: 13/07/2020 20:03
...

Dosta mi je više izjava, mišljenja i sličnih sranja. Zanimaju me dokazi i činjenice a ne špekulacije i hipoteze.

Naslušali smo se "naučnika" sa izjavama o sezonalnosti virusa, da će nestati sa toplim vremenom, da ce mutirati, la da neće mutirati, da će se on prilagoditi nama, pa da cemo se mi prilagoditi njemu... Šta je ba više..
Pa hebo ga ne mozes u jednoj recenici reci zanimaju me dokazi i cinjenice, a u drugoj otpisati naucnike.

Mozda je bolje da odlucis cije misljenje cijenis i uzimas informacije iz tih izvora. Nisu ni svi naucnici ni mediji isti.
Ne otpisujem ja naučnike nego oni sami estradizirajući svoju profesiju. Ako isti naučnici ismijavaju virus, smiruju pocetnu paniku, pa onda preko noći okrenu ploču i počnu bacati neke crne scenarije sudnjeg dana...pa onda opet kad se malo primiri počnu pricati kako je to vaginin dim... Pa onda sad opet počnu dernjavu na obične ljude... A pritom sami oni na televizijama ne nose maske i ne pridržavaju se nikakvih preporuka, koga i šta da ja slušam?

Mogu li se ti naučnici dogovoriti šta su otkrili a šta nisu, pa da nam dadnu jasne i precizne odgovore sa li se virus na običnim kućanskim ili uredskim površinama zadržava, minutama, satima, danima ili mjesecima?
Nije isto!
Mogu li jasno i nedvosmisleno reći da li je čovjek koji nosi masku i izbjegava gužve zaštićen od tih aerosola koji lebde satima u havi?
Mogu li objasniti koliki je minimalan i maximalan period inkubacije?
Mogu li jasno reći koliko je virus prisutan u tijelu osobe koja je prebolila Covid-19?
Da li je ta osoba zarazna nakon što preboli virus?
Da li je stekla i kakav imunitet?
Da li ostaju trajne posljedice kod ljudi koji prebole Covid-19 , a pod time ne mislim na ljude koji zavrse na respiratorima pa se oporave, nego na 90% ljudi koji prebole koronu bez simptoma ili sa blazim simptomima?
Da li ostaju ikakve posljedice na mozgu? Na srcu? Bubrezima? Plucima?...
Pričaju da neki ostaju neplodni... Da li je to istina?
Da li se razvije neka neurološka bolest? Ili je to sve šupljak, laž, izmišljotina, fejk, patka, klikbejt...itd

Evo ti mi odgovori na ova pitanja. Ili me uputi na neke "prave" naučnike. Vidim da ti imaš selekciju naučnika i medija koji su vjerodostojni a koji nisu...
Ja nemam takvu selekciju. Ja kljukam sve šta mi mediji serviraju, a naročito ako počinje sa "NAUČNICI OTKRILI..."

Eto, uputi me na odgovore na neka od ovih pitanja... Naslušali smo se svakakvih proturječnih naucnih otkrića i hipoteza... Nikome više ništa nije jasno o tok virusu.
Haj budi dobar pa me prosvijetli.
GAU8

#28884 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 22:27
breba wrote: 13/07/2020 22:19

Q:

A:
Pa i jesam skeptičan al prema našim brojevima najviše jer tu sam, vidim oko sebe šta se događa ali pitam i za Indiju.

Znam da i kod njih, kao i u Kini lažiraju brojeve, ali ovaj put suprotno nego naši što rade, umanjuju ih, i po nekoj logici, kada se uzme broj stanovnika u Indiji, higijenu i sve što ide uz to, to bi trebale biti planine od tijela umrlih. Mogu oni umanjivati brojku, ali ako dodamo na zvanične podatke još 10 puta toliko, opet nije puno uzimajući u obzir sve navedeno.
Prave brojke će se tek znati za godinu dana, dok statistika odradi svoje. Trenutne brojke su svuda u svijetu barem 4 do 5 puta manje od stvarnih. Mislim na brojeve umrlih.
breba

#28885 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

zposao wrote: 13/07/2020 22:29
...

Dosta mi je više izjava, mišljenja i sličnih sranja. Zanimaju me dokazi i činjenice a ne špekulacije i hipoteze.

Naslušali smo se "naučnika" sa izjavama o sezonalnosti virusa, da će nestati sa toplim vremenom, da ce mutirati, la da neće mutirati, da će se on prilagoditi nama, pa da cemo se mi prilagoditi njemu... Šta je ba više..
Pa hebo ga ne mozes u jednoj recenici reci zanimaju me dokazi i cinjenice, a u drugoj otpisati naucnike.

Mozda je bolje da odlucis cije misljenje cijenis i uzimas informacije iz tih izvora. Nisu ni svi naucnici ni mediji isti.
Ne otpisujem ja naučnike nego oni sami estradizirajući svoju profesiju. Ako isti naučnici ismijavaju virus, smiruju pocetnu paniku, pa onda preko noći okrenu ploču i počnu bacati neke crne scenarije sudnjeg dana...pa onda opet kad se malo primiri počnu pricati kako je to vaginin dim... Pa onda sad opet počnu dernjavu na obične ljude... A pritom sami oni na televizijama ne nose maske i ne pridržavaju se nikakvih preporuka, koga i šta da ja slušam?

Mogu li se ti naučnici dogovoriti šta su otkrili a šta nisu, pa da nam dadnu jasne i precizne odgovore sa li se virus na običnim kućanskim ili uredskim površinama zadržava, minutama, satima, danima ili mjesecima?
Nije isto!
Mogu li jasno i nedvosmisleno reći da li je čovjek koji nosi masku i izbjegava gužve zaštićen od tih aerosola koji lebde satima u havi?
Mogu li jasno reći koliko je virus prisutan u tijelu osobe koja je prebolila Covid-19?
Da li ostaju trajne posljedice kod ljudi koji prebole Covid-19 , a pod time ne mislim na ljude koji zavrse na respiratorima pa se oporave, nego na 90% ljudi koji prebole koronu bez simptoma ili sa blazim simptomima?
Da li se razvije neka neurološka bolest? Ili je to sve šupljak, laž, izmišljotina, fejk, patka, klikbejt...itd

Evo ti mi odgovori na ova pitanja. Ili me uputi na neke "prave" naučnike. Vidim da ti imaš selekciju naučnika i medija koji su vjerodostojni a koji nisu...
Ja nemam takvu selekciju. Ja kljukam sve šta mi mediji serviraju, a naročito ako počinje sa "NAUČNICI OTKRILI..."

Eto, uputi me na odgovore na neka od ovih pitanja... Naslušali smo se svakakvih proturječnih naucnih otkrića i hipoteza... Nikome više ništa nije jasno o tok virusu.
Ovdje je poatavljeno vec desetine raznih studija koje odgovaraju na ta tvoja pitanja. Znam da je tesko listati sve, i mozda bi valjalo imati temu samo za naucne studije i debatu o istim.

Fakat ne zelim da ti pametujem, ali na srecu ili zalost tako se naucnici, kako kazes, "dogovaraju".
Ja izbacim jednu studiju, ti je svojom studijom potvrdis ili pobijes.
Pa tako dalje dok se ne napravi neki naucni koncenzus jer ima dovoljno naucne potpore za neke tvrdnje.
Nazalost nauka ne donosi zakljucke za okruglim stolom preko noci.

Ako ce ti ista pomoci, obrati paznju na to da li naucnik samo govori svoje misljenje ili postoji studija i gdje je objavljena.
Neki od najuglednijih casopisa kojim moze vjerovati (dok se ne dokaze suprotno :)) su Lancet, New England Journal od Medicine, British Medical Journal, Mayo proceedings i sl
Tesla Edison

#28886 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

...

Nije isto!

Ova pitanja ja povlačim od samog početka i nećeš ovdje naći odgovor. Ono što većina naučnika i akademske zajednice (što sam uspio da istražim) kaže je slijedeće (pokušaću napisati redoslijedom kako si i postavio pitanja):

1. Virus je stvaran i izolovan. To je jasno. Dokaza nema da je oslabio već je naš organizam ljeti puno jači pa nam se čini da je oslabio. Mutacije su prisutne ali nema dokaza da idu u smjeru jačanja ili slabljenja virusa.*

2. Većina se slaže da je jačina virusa precjenjena. Zbog lošeg iskustva sa sličnim virusima SARS-Cov i MERS-Cov, u početku je bila bojaznost da je smrtnost virusa slična ili ista. U ovih 6 mjeseci se pokazalo da nije tako. Primjer, smrtnost MERS-Cov je oko 10%. Zbog toga su bili crni scenariji. **

3. Po trenutnim studijima maske štite u određenoj mjeri. U potpunosti ne štiti niti jedna maska i zbog toga je preporuka da se nose maske. Bolje ikako nego nikako.

4. Da li se virus širi zrakom? To se trenutno istražuje. Takav vid širenja nije karakterističan za koronu ali istražuje se.

5. Što se tice posljedica, svaki virus ostavi neku posljedicu. Kakvu? To zavisi od puno faktora i nikad nije ista posljedica kod svih. Ima tu posljedica i od lošeg liječenja. Italijani su bukvalno pobili na hiljade ljudi zbog panike i neznanja jer su spajali na respiratore svakoga ko se zakašljao. Sve je to posljedica panike i nepoznanica u vezi novog soja virusa.

6. Mediji? Mediji su karcinom, inficirana rana, gangrena društva. Posebno zavisni i korumpirani mediji pod raznim uticajima kao što je kod nas i BH novinari od 4 rečenice, obavezno bar dvije slažu.

7. Neplodnost? To sam jedino čuo od ublehe Nestorovića. Spominjao je on još neke Tesline zrake i sl. Jednostavno rečeno, idiot.

* ako se dokaže da je virus zaista nepromjenjen, to bi moglo proizvesti ogromne tužbe zbog zatvaranja jer dolazimo do zaključka da smo bez potrebe ekonomiju vratili u 1993. godinu. Bar kad je BiH u pitanju. Sve se moglo puno drugačije bez obzira na početnu globalnu paniku. Brzopleto se radilo i imamo što imamo.

**Samo mi nikad neće biti jasno, ako je u početku bila tolika panika prouzrokovana lošim iskustvom sa SARS-Cov i MERS-Cov virusima, zašto jednostavno sve zemlje nisu izolovale Kinu, svim svojim državljanima po povratku propisali karantin, obustavile sav saobraćaj, kako dolazni tako i odlazni? Time niko danas u svijetu ne bi pričao o koroni osim u Kini. Panika a dozvolili da Kinezi raznose virus kako hoće.
zposao

#28887 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

breba wrote: 13/07/2020 22:39
Ovdje je poatavljeno vec desetine raznih studija koje odgovaraju na ta tvoja pitanja. Znam da je tesko listati sve, i mozda bi valjalo imati temu samo za naucne studije i debatu o istim.

Fakat ne zelim da ti pametujem, ali na srecu ili zalost tako se naucnici, kako kazes, "dogovaraju".
Pa tako dalje dok se ne napravi neki naucni koncenzus jer ima dovoljno naucne potpore za neke tvrdnje.

Ako ce ti ista pomoci, obrati paznju na to da li naucnik samo govori svoje misljenje ili postoji studija i gdje je objavljena.
Neki od najuglednijih casopisa kojim moze vjerovati (dok se ne dokaze suprotno :)) su Lancet, New England Journal od Medicine, British Medical Journal, Mayo proceedings i sl
Tinsam pišeš nebuloze.
Prvo kažeš da jedni druge pobijaju u studijama dok ne dođu do koncenzusa (glasovanjem?). A onda kažeš da nauka ne donosi zaključke za okruglim stolom.

De se dogovori sa samim sobom da li se nauka vodi faktima, činjenicama, dokazima... ili koncenzusom?

Kako možemo ti i ja raditi studiju o istoj stvari sa istom metodologijom i dobiti dijametralno suprotne rezultate?
Nismo na pijaci hebemu!

Zna se šta je naucna metoda i sta je uzorak i kako se provodi istraživanje. Nije to zivkanje preko telefona određenog broja ljudi da ti kažu svoje simptome!

Kako može jedna "studija" dobiti rezultat da maske ne mogu spriječiti zarazu, a druga dobiti rezultat da maske mogu sprijeciti zarazu?

Kako jedna kaže da virus ostavlja trajne, doživotne i teske posljedice po reproduktivnost, moždanu funkciju, rad pluća, srca, jetre...a druga da kaže da nema nikakvih trajnih posljedica u 99% slucajeva (osim naravno onih najtežih)

Nismo mi svi bedevije koje nikad nisu išle u školu. Znamo i mi ponešto iako nismo virolozi i molekularni biolozi.
Diwan

#28888 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Image
zposao

#28889 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Mogy87 wrote: 13/07/2020 21:08 Zašto vam se znanstvena saznanja o koroni čine kontradiktorna, pa čak i čudna?

Zadnjih pola godine smo svašta pročitali - i puno toga što govori znanost vam djeluje čudno, neobično i kontradiktorno. Jednom jedno, par tjedana poslije drugo, maske ne štite, maske štite, ide ovako, ide onako. Stvar je tu tome što znanost upravo tako napreduje. I što se u školi kod nas znanstvena spoznaja ne uči pa mnogima djeluje neobično i zbunjujuće. No, krenimo redom. Posložim ovo kao pitanja i odgovore.

Zašto se pojavila korona?

Jednostavno je - korone su česte kod životinja (pitajte svog veterinara) i poznato je da zadnjih 20-tak godina prelaze na ljude. Zašto? Zato što smo ušli u životinjska staništa. U nekim dijelovima svijeta se doslovno čiste stotine hektara te se grade gradovi.

Zašto o tome malo znamo?

Nakon što su pobijeđeni MERS-CoV i SARS nije se dovoljno nastavilo s istraživanja, čak su znanstvenici ostali bez fondova. Takva istraživanja koštaju, a ne donose političarima neposrednu dobit. Jednostavnije - bolje pred izbore svakome podijeliti 100 kuna, nego dati četiri milijarde za labos.

Zašto baš sada?

Zato jer nas ima 7,8 milijardi i avionski prijevoz nikada nije bio širi i dostupniji i jeftiniji. Netko zaražen s drugog kontinenta se zakašlje u djutiću aerodroma u Frankfurtu i evo vam doslovno bolesti istu večer u susjedstvu.

Zašto su znanstvenici lutali?

O virusu se znalo vrlo malo, a vrlo je teško raditi istraživanja na nečemu što napada ljude i nepoznato je. Nemate ni kontrolnu skupinu, ne znate ni tko je zaražen, a traži se objektivno istraživanje. Dodatno, mnogi postupci trebaju vremena.

Svašta se objavljivalo.

Da, svašta se objavljivalo - kako je stvar dovela do posljedica do kojih je već dovela, časopisi su da bi istraživanja bila brža objavljivali i objavljuju članke i prije recenzije. To znači da se svašta moglo provući kao istraživanje, dobronamjerno ili čak zlonamjerno loše. Dodatno su i novinari koji nisu uvijek stručnjaci znali pogrešno prenijeti zaključke.

Recenzije?

Da, znanost danas napreduje temeljem recenziranih znanstvenih članaka. Znači, pošaljete članak u časopis, dvojica (najmanje) dobiju taj članak na provjeru. Pri tome oni ne znaju tko je poslao članak, obvezno se skidaju imena, pa čak i one informacije o autorima koje automatski uključuje Office. Također, autor ne zna tko ga je recenzirao. Znači, recenzent ne zna je li članak poslao student ili akademik. Gleda se samo je li članak dobar.

Ima li loših znanstvenih članaka?

O, da naravno. Ali, danas se zato podaci istraživanja često odvojeno objave u integriranom obliku pa svatko može provjeriti barem statistički ako i nije stručnjak, a naravno može i svojim člankom pobiti navode drugog članka. U slučaju da se dokaže prevara - članak se povlači.

Ja mislim da znam ali nisam formalno stručnjak!

E, pa ljepota u sustavu je upravo to da recenzenti ne znaju koga recenziraju, pa amater ili student uredno može pobiti stavove vodećeg akademika.

Big pharma sigurno plaća ove i one?

Naravno, uvijek postoje interesne skupine koje plaćaju, ali štos je u tome da se časopisi rangiraju po utjecaju po citatima (koliko se njihovi članci citiraju drugdje). Stoga, ako netko objavi istraživanje koje je na bilo koji način namješteno, urednik drugog časopisa će vrlo rado pobiti to istraživanje, upravo objava članka koji će diskreditirati nekog snažnog i moćnog donosi tom drugom časopisu citate, a citati znače dizanje rejtinga časopisa, a time i važnosti uredniku. Za razliku od toga, časopis kojemu se provukao loš članak gubi popularnost i utjecaj.

Kako to da su promijenili mišljenje o ovome ili onome?

Znanost i funkcionira na tome da nema dogmi. Promijeniti stav jer je dokazano nešto drugo je znak zrelosti. Jedina dogma u znanosti je metodologija. Vaša saznanja morate objaviti standardnom metodologijom kako bi ih drugi mogli provjeriti.

Ja nemam doktorat iz tog područja, ali mislim da znam!

Nikakav problem - recenzenti ne znaju tko je autor teksta, nitko vam ne traži da ste od prije neki "autoritet", gleda se samo kvaliteta teksta kojeg ste poslali. Štoviše, uz odgovarajući broj članaka u jakim časopisima možete na nekim sveučilištima prijaviti doktorski rad bez pohađanja doktorskog studija. Znači, bitno je da znate.

Zašto nema javnih rasprava znanstvenika?

Zato što za razliku od politike znanost ne ide putem javnih rasprava i verbalnog uvjeravanja već putem znanstvenih članaka. Možete biti u manjini. Možete i mucati. Možete i ne dobro znati jezik pa vam treba prevoditelj - ali ako ste nešto kvalitetno dokazali, to je istina dok netko drugi ne krene dalje i ne dokaže nešto drugačije. A dokazati će - objavom članka u kvalitetnom časopisu.

Na YouTube kažu..

Svatko može svašta reći na YouTube ili Fejsu, no čak i kada to kaže dvostruki nobelovac to znanstveno ne znači ništa, lijepo članak i dati na recenziju, kao i ostali, pa kada se objavi, možemo provjeriti podatke, pa zaključke, pa sve ostalo i ako je dobro, dobro je, ako nije, objaviti svoj članak i ako smo dokazali da je nobelovac napisao nešto pogrešno - evo nama slave.

Imam potpunu promjenu paradigme!

Ma super - to znači tisuće citata i urednik će vam još i platiti večeru.

Ima li u znanstvenoj zajednici negativnosti?

O naravno, kao i drugdje, samo postoji sustav objava koji sve to provjerava.

I stvarno je tako jednostavno?

Iznimno je jednostavno. Svakome su otvorena vrata znanosti. Ali dvije trećine članaka nitko nikada ne citira. Ako želite biti utjecajni - morate biti dobri. I ne, neće vas onda nitko spriječiti u tome. Kao i drugdje, stvarno dobrih nema puno i cijenjeni su. Tko misli da zna i može - sva vrata su mu otvorena, treba samo pratiti metodologiju kojom će napisati članak. No, ako mislite da znate a niste nikada ništa poslali na objavu - zakinuli ste sebe za slavu i svijet za znanstveni napredak. Zato, ako oko korone imate bilo što što mislite da znate bolje od drugih, od prijenosa do ekonomskih posljedica, stavite to na papir i pokupite slavu. To je ljepota znanosti. Svakome je otvorena. Štoviše, čak i ako nemate skupe labose, hrpa podataka je danas dostupna online, pa ih uredno možete koristiti. Nakon par dobrih članaka, čak će se javiti i neki labos, institut ili fakutet koji vas treba.

Cijela priča oko onih koji pišu po Fejsu da znaju, a ne žele to posložiti na desetak stranica i poslati na objavu vrti se oko toga da su sami svjesni kako ipak ne znaju dovoljno. Inače bi pokupili svoju slavu i novce. Lakše je ipak pisati po Fejsu, nego uzeti znanstveni članak nekoga tko je deset ili dvadeset godina pručavao neko područje i svojim znanjem novim člankom dokazati kako je taj u krivu, a Fejs zvijezda u pravu. No, ljepota je u tome što je to svakome omogućeno. Recenzenti u pravom časopisu (jer ima i svakakvih časopisa, no lako se nađe koji su vodeći) gledaju samo rad i kvalitetu rada. A urednik gleda upravo kako srušiti "velike istine", jer to njemu donosi slavu. Stotine novih citata i časopis kojemu raste utjecaj.

Dakle, ako mislite da znate - nije problem. Dokažite.
Goran Vojkovic
Kako te nije stid?

Čitam, čitam, čitam, čitam... Sve glupost do gluposti, nebuloza do nebuloze, dječija psihologija, dociranje sa visoka, argumenti ko u vrtiću.... Haj kontam pricitat ću do kraja možda bude kakva vrijedna informacija... NIŠTA!

Na kraju - Goran Vojković!?
Umal povratio nisam...

Kako te nije stid na ovakvoj raspravi citirati Vojkovića? Pa mogla si i Tijanu Ajfon citirati komotno, jednako su relevantni pričati o pandemiji.

Jel ti to domet? Citirati priglupi članak jednog novinara (pravnika) na temi o virusima?
breba

#28890 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

zposao wrote: 13/07/2020 23:06
breba wrote: 13/07/2020 22:39

Tinsam pišeš nebuloze.
Prvo kažeš da jedni druge pobijaju u studijama dok ne dođu do koncenzusa (glasovanjem?). A onda kažeš da nauka ne donosi zaključke za okruglim stolom.

De se dogovori sa samim sobom da li se nauka vodi faktima, činjenicama, dokazima... ili koncenzusom?

Kako možemo ti i ja raditi studiju o istoj stvari sa istom metodologijom i dobiti dijametralno suprotne rezultate?
Nismo na pijaci hebemu!

Zna se šta je naucna metoda i sta je uzorak i kako se provodi istraživanje. Nije to zivkanje preko telefona određenog broja ljudi da ti kažu svoje simptome!

Kako može jedna "studija" dobiti rezultat da maske ne mogu spriječiti zarazu, a druga dobiti rezultat da maske mogu sprijeciti zarazu?

Kako jedna kaže da virus ostavlja trajne, doživotne i teske posljedice po reproduktivnost, moždanu funkciju, rad pluća, srca, jetre...a druga da kaže da nema nikakvih trajnih posljedica u 99% slucajeva (osim naravno onih najtežih)

Nismo mi svi bedevije koje nikad nisu išle u školu. Znamo i mi ponešto iako nismo virolozi i molekularni biolozi.
Nista drug. Ja ti pokusah jednostavno objasniti.

Studije dobiju drugacije rezultate jer koriste drugacije uzorke, uslove, metode itd.
Onda se rade meta analize grupe studija koje standardizuju sve to i izvlace veci zakljucci.

Ali hajd neka te.
zubi

#28891 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

breba wrote: 13/07/2020 23:13 Nista drug. Ja ti pokusah jednostavno objasniti.

Studije dobiju drugacije rezultate jer koriste drugacije uzorke, uslove, metode itd.
Onda se rade meta analize grupe studija koje standardizuju sve to i izvlace veci zakljucci.

Ali hajd neka te.
Ih ... de ti njemu daj odgovore jeste-nije, tako je-nije tako... ovo nesta sve komplikovano, ko ce to citati i razmisljati...

Sramota vec 6 mjeseci proslo, i nista jos nije crno i bijelo :D
zposao

#28892 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

breba wrote: 13/07/2020 23:13

Ali hajd neka te.
Nije ovo ništa protiv tebe. Nego je meni puna kapa histerije i kontradiktornih izjava "naučnika" i autoriteta.
Išli smo i mi meki u školu pa znamo šta je naučna metoda, šta je hipoteza, itd...

Ne može se dešavati da neki eminentni "stručnjak" kaže da maske ne mogu pomoći. Pa dođe drugi istog ranga pa kaže suprotno... Ili isto tako za sezonalnost virusa...

Onaj Rudan što je kao najjači naučnik u hrvatskoj, primljen u britansku kraljevsku akademiju nauka, ispočetka bacao neke priče da će umrijet u hrvatskoj po procjeni 14 ljudi... Gdje je sada?
Samo floskule bacaju, svoja mišljenja, gode im svjetla reflektora, da gostuju po medijima, da ih zovu, da se slikaju, da daju svoje mišljenje dok ljudi strepe... A oni svako malo skoče sami sebi u usta i poseru se po svojoj prijašnjoj izjavi.

Pa ne pitamo za mišljenje penzionere ispred granapa i babe sa pazara da nam daju ofrlje mišljenja o virusu, nego se satrašmo tražeći prave i istinite informacije od najvećih autoriteta na tom polju nauke, pa oni sami sebi skacu u usta.

Sve čekam šta će sutra reći novo...

Nine problem ni u ažuriranju stavova. Problem je što izbezumljene mase dovodiš do ruba ludila kontradiktornim izjavama, da ljudi više ne znaju bazične stvari o toj nepogodi.

Evo ponavljam pitanje. Da li neko od vas sa 95% sigurnosti može citirati kvalitetno istraživanje koliko se virus zadrzava na neživim površinama? Da li se mjeri u minutama, satima, danima, heftama, mjesecima ?

Da li ultravioletno sunčevo zracenje ubija viruse? I u kojem roku? Da li je potrebno sterilizovati auto po ovakvom vremenu, a sumnjaš da si vozio potencialno zaraženu osobu, ili će sunce ubiti viruse nakon sat-dva-tri?

Itd...
zposao

#28893 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

zubi wrote: 13/07/2020 23:17

Ali hajd neka te.
Ih ... de ti njemu daj odgovore jeste-nije, tako je-nije tako... ovo nesta sve komplikovano, ko ce to citati i razmisljati...

Eto tebe je inteligencija osvojila a mi koji želimo saznati jasne odgovore na neka bazična pitanja smo potpuni idioti.

Znaš li ti sam sebi odgovoriti da li te može zaštititi nošenje maske ako se virus širi aerosolom, to jest, da li uvjeren da si 100% siguran sa maskom i pranjem ruku, ako naiđeš u lokalnoj prodavnici pored police gdje je par sati prije kihnula zaražena osoba? Da li si ti uvjeren da si siguran sa maskom, ili ipak misliš da se možeš aerosolno zaraziti preko očne sluznice?

Haj ja sam glup, a ti si pametan, pa meni glupanu objasni.
zubi

#28894 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

zposao wrote: 13/07/2020 23:30

Ali hajd neka te.

Eto tebe je inteligencija osvojila a mi koji želimo saznati jasne odgovore na neka bazična pitanja smo potpuni idioti.

Znaš li ti sam sebi odgovoriti da li te može zaštititi nošenje maske ako se virus širi aerosolom, to jest, da li uvjeren da si 100% siguran sa maskom i pranjem ruku, ako naiđeš u lokalnoj prodavnici pored police gdje je par sati prije kihnula zaražena osoba? Da li si ti uvjeren da si siguran sa maskom, ili ipak misliš da se možeš aerosolno zaraziti preko očne sluznice?

Eto ti jedini zelis znati odgovore na ta pitanja, niko drugi... ili mislis da zli naucnici znaju al sute... :D

De malo razmisli, 6 mjeseci je tek proslo, puno se saznalo jer se citav svijet ovim cudom bavi, al to ne znaci da je sve poznato i nema nedoumica.

Da, mislim da je maska, pranje ruku i drzanje distance potrebno, da li je 100% dovoljno ne znam, ali me nista ne kosta da to radim... na te malo vjerovatne situacije koje navodis ne mogu uticati i necu da se time zamaram...

Onaj clanak koji je Mogy87 postavila (a koji si popljuvao) mi je odlican i totalno mi je svejedno ko je autor, clanak se nije bavio ni epidemijom ni analizom korona virusa, vec je objasnio kako se rade studije i njihove revizije... odlicno i razumljivo objasnjeno!
BadBoy

#28895 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 22:56

Nije isto!

Ova pitanja ja povlačim od samog početka i nećeš ovdje naći odgovor. Ono što većina naučnika i akademske zajednice (što sam uspio da istražim) kaže je slijedeće (pokušaću napisati redoslijedom kako si i postavio pitanja):

1. Virus je stvaran i izolovan. To je jasno. Dokaza nema da je oslabio već je naš organizam ljeti puno jači pa nam se čini da je oslabio. Mutacije su prisutne ali nema dokaza da idu u smjeru jačanja ili slabljenja virusa.*

2. Većina se slaže da je jačina virusa precjenjena. Zbog lošeg iskustva sa sličnim virusima SARS-Cov i MERS-Cov, u početku je bila bojaznost da je smrtnost virusa slična ili ista. U ovih 6 mjeseci se pokazalo da nije tako. Primjer, smrtnost MERS-Cov je oko 10%. Zbog toga su bili crni scenariji. **

3. Po trenutnim studijima maske štite u određenoj mjeri. U potpunosti ne štiti niti jedna maska i zbog toga je preporuka da se nose maske. Bolje ikako nego nikako.

4. Da li se virus širi zrakom? To se trenutno istražuje. Takav vid širenja nije karakterističan za koronu ali istražuje se.

5. Što se tice posljedica, svaki virus ostavi neku posljedicu. Kakvu? To zavisi od puno faktora i nikad nije ista posljedica kod svih. Ima tu posljedica i od lošeg liječenja. Italijani su bukvalno pobili na hiljade ljudi zbog panike i neznanja jer su spajali na respiratore svakoga ko se zakašljao. Sve je to posljedica panike i nepoznanica u vezi novog soja virusa.

6. Mediji? Mediji su karcinom, inficirana rana, gangrena društva. Posebno zavisni i korumpirani mediji pod raznim uticajima kao što je kod nas i BH novinari od 4 rečenice, obavezno bar dvije slažu.

7. Neplodnost? To sam jedino čuo od ublehe Nestorovića. Spominjao je on još neke Tesline zrake i sl. Jednostavno rečeno, idiot.

* ako se dokaže da je virus zaista nepromjenjen, to bi moglo proizvesti ogromne tužbe zbog zatvaranja jer dolazimo do zaključka da smo bez potrebe ekonomiju vratili u 1993. godinu. Bar kad je BiH u pitanju. Sve se moglo puno drugačije bez obzira na početnu globalnu paniku. Brzopleto se radilo i imamo što imamo.

**Samo mi nikad neće biti jasno, ako je u početku bila tolika panika prouzrokovana lošim iskustvom sa SARS-Cov i MERS-Cov virusima, zašto jednostavno sve zemlje nisu izolovale Kinu, svim svojim državljanima po povratku propisali karantin, obustavile sav saobraćaj, kako dolazni tako i odlazni? Time niko danas u svijetu ne bi pričao o koroni osim u Kini. Panika a dozvolili da Kinezi raznose virus kako hoće.
Ovo ti je ponajbolji post na obje teme o koroni. Ostani ovako normalan :thumbup:
DEMONIKA

#28896 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

zubi wrote: 13/07/2020 23:40
zposao wrote: 13/07/2020 23:30

Eto ti jedini zelis znati odgovore na ta pitanja, niko drugi... ili mislis da zli naucnici znaju al sute... :D

De malo razmisli, 6 mjeseci je tek proslo, puno se saznalo jer se citav svijet ovim cudom bavi, al to ne znaci da je sve poznato i nema nedoumica.

Da, mislim da je maska, pranje ruku i drzanje distance potrebno, da li je 100% dovoljno ne znam, ali me nista ne kosta da to radim... na te malo vjerovatne situacije koje navodis ne mogu uticati i necu da se time zamaram...

Onaj clanak koji je Mogy87 postavila (a koji si popljuvao) mi je odlican i totalno mi je svejedno ko je autor, clanak se nije bavio ni epidemijom ni analizom korona virusa, vec je objasnio kako se rade studije i njihove revizije... odlicno i razumljivo objasnjeno!
subjektivno mišljenje
jer taj članak je njegovo objašnjenje, koje tebi paše i kada bi sad sva pravna stuka opovrgla isti, ti bi i dalje pljeskao...
kao i kada popljuješ članak koji ima potporu dokazima, a ti odlučiš da ga ismiješ jer se kosi s tvojim ubjeđenjima, a evo sad ti pravnik validan...
i ok je
samo pusti i ostale da imaju svoja mišljenja, umjesto da im se keziš nekim smajlijima i misliš da im tim pobijaš postove
zubi

#28897 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

DEMONIKA wrote: 13/07/2020 23:53 subjektivno mišljenje
jer taj članak je njegovo objašnjenje, koje tebi paše i kada bi sad sva pravna stuka opovrgla isti, ti bi i dalje pljeskao...
kao i kada popljuješ članak koji ima potporu dokazima, a ti odlučiš da ga ismiješ jer se kosi s tvojim ubjeđenjima, a evo sad ti pravnik validan...
i ok je
samo pusti i ostale da imaju svoja mišljenja, umjesto da im se keziš nekim smajlijima i misliš da im tim pobijaš postove
Znaci autor nije u pravu kad objasnjava kako se rade studije, objavljuju, reviduju, pobijaju??

Haj nam ti reci kako se to zapravo radi.... gorim da znam...
breba

#28898 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

zposao wrote: 13/07/2020 23:27
breba wrote: 13/07/2020 23:13

Ali hajd neka te.
Nije ovo ništa protiv tebe. Nego je meni puna kapa histerije i kontradiktornih izjava "naučnika" i autoriteta.
Išli smo i mi meki u školu pa znamo šta je naučna metoda, šta je hipoteza, itd...

Ne može se dešavati da neki eminentni "stručnjak" kaže da maske ne mogu pomoći. Pa dođe drugi istog ranga pa kaže suprotno... Ili isto tako za sezonalnost virusa...

Onaj Rudan što je kao najjači naučnik u hrvatskoj, primljen u britansku kraljevsku akademiju nauka, ispočetka bacao neke priče da će umrijet u hrvatskoj po procjeni 14 ljudi... Gdje je sada?
Samo floskule bacaju, svoja mišljenja, gode im svjetla reflektora, da gostuju po medijima, da ih zovu, da se slikaju, da daju svoje mišljenje dok ljudi strepe... A oni svako malo skoče sami sebi u usta i poseru se po svojoj prijašnjoj izjavi.

Pa ne pitamo za mišljenje penzionere ispred granapa i babe sa pazara da nam daju ofrlje mišljenja o virusu, nego se satrašmo tražeći prave i istinite informacije od najvećih autoriteta na tom polju nauke, pa oni sami sebi skacu u usta.

Sve čekam šta će sutra reći novo...

Nine problem ni u ažuriranju stavova. Problem je što izbezumljene mase dovodiš do ruba ludila kontradiktornim izjavama, da ljudi više ne znaju bazične stvari o toj nepogodi.

Evo ponavljam pitanje. Da li neko od vas sa 95% sigurnosti može citirati kvalitetno istraživanje koliko se virus zadrzava na neživim površinama? Da li se mjeri u minutama, satima, danima, heftama, mjesecima ?

Da li ultravioletno sunčevo zracenje ubija viruse? I u kojem roku? Da li je potrebno sterilizovati auto po ovakvom vremenu, a sumnjaš da si vozio potencialno zaraženu osobu, ili će sunce ubiti viruse nakon sat-dva-tri?

Itd...
Razumijem frustraciju.

Za površine, bilo je par studija na ovoj temi koliko sam upratio. Nazalost, opet su bili oprecni rezultati. Jedna je radjena u laboratoriji sa kontrolisanim uslovim i oni su nasli uzorke virisa nakon duzeg vremena.

Druga je uzimala uzorke direktno iz kuce gdje je zivjela porodica sa covidom i nisu nasli virus na povrsinama.

Meni licno, ova druga je relevantnija za svakodnevni zivot.

S druge strane mene ne interesuje toliko koliko se virus zadrzava na povrsinama vec koliko se ja zadrzavam na tim povrsinama :-D
Peres ruke cesto, svjesno izbjegavas kontakt ruke-lice i ja mislim da mi je rizik da tako uhvatim virus preko povrsinskog kontakta minimalan.
Ali sve je do licnog komfora. Neki fobicar i prije korone nije htio dotaci nista, a neki ce i danas polizati rukohvat od lifta. :D
DEMONIKA

#28899 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

zubi wrote: 13/07/2020 23:56
i ok je
Znaci autor nije u pravu kad objasnjava kako se rade studije, objavljuju, reviduju, pobijaju??

Nije tema
ali da ti objasnim
TEBI je svaki autor u pravu kada odgovara tvom viđenju i tvojim stavovima
mogu sada ljudi ovdje tebi citirati desetine drugih koji ne misle tako, ti ćeš baciti neku nebulozu i smajli...
neise, živ ti meni bio foe ćao
zubi

#28900 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

DEMONIKA wrote: 14/07/2020 00:17
zubi wrote: 13/07/2020 23:56
i ok je

Nije tema
ali da ti objasnim
TEBI je svaki autor u pravu kada odgovara tvom viđenju i tvojim stavovima
mogu sada ljudi ovdje tebi citirati desetine drugih koji ne misle tako, ti ćeš baciti neku nebulozu i smajli...
neise, živ ti meni bio foe ćao
:lol: :lol: :lol:
Locked