Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#28851 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 13/07/2020 18:34
Mogy87 wrote: 13/07/2020 18:21
biglebovski wrote: 13/07/2020 18:19 Jedini problem sa Švedskom je što nisu zaplesali tango sa ekipom nego su odlučili otplesati svoj ples, i hvala im na tome. Hvala im i na preciznim statistikama. Go Sweden, go...
Navedi mi jedan makroekonomski indikator gdje Svedska stoji znatno bolje od drugih zemalja?
Rado bih Doctor Shame-on-you-for-not-wearing-your-mask al, molim te, shvati, u poslu sam... samo da vidim kako mi ovaj spike hromozom ide na T čeliju G8720 pa možemo o švedskoj kinematografiji...
Opet prednjacis u konstruktivnoj diskusiji :thumbup:
pinturicchio

#28852 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinturicchio »

Lauc: Ako se ne pridržavate mjera, to naprosto znači da ste glupi

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2197888
Ne znam što su se trudili da dokazuju nešto što je očigledno.
SmokingMan

#28853 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SmokingMan »

Nesavijestan građanin, a nikako glup. Ne mogu ovo dalje da čitam.
zubi

#28854 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

pinturicchio wrote: 13/07/2020 19:13
Lauc: Ako se ne pridržavate mjera, to naprosto znači da ste glupi

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx ... id=2197888
Ne znam što su se trudili da dokazuju nešto što je očigledno.
Kako kome, na temi imas ljudi kojima to nije ocigledno...
zposao

#28855 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Od paničara na samom početku, sve više mislim da je ovo prevara milenija. Nisam pobornik teorija zavjera, ali apsokutno sve u vezi ove korone smrdi na kilometar.

Nedavno me pita jedan čovjek znam li koliko se taj virus zadržava na površinama... reko po naučnicima virus se na površini zadržava između 2 minute i 9 dana... svako malo izađe neko "istraživanje" koje kaže nesto suprotno..

Koliko je moguc prijenos virusa zrakom? Prvo su govorili da se prenosi isključivo direktnim kontaktom a sada govore da ako prođeš nakon 3 sata prostorom gdje je disao (kroz masku) čovjek zaražen koronom, možeš je fasovat... Znači i prenosi se aerosolom i ne prenosi...al za svaki slučaj piši da se širi po 6 metara u radijusu i stoji u zraku 4 sata...

Imaju li smisla maske i koliko mogu zaštititi onoga ko ih nosi? Ne zna se... Govorili su da štiti i onog ko nosi, a sad kazu da time štitimo samo onog drugoga od sebe... A poželjno bi bilo kupiti novu masku svako 2-3 sata..

Koliko se virus zadržava u tijelu? Eno princ Čarls zarazio se virusom, prebolio, ozdravio i negativan na virus u roku od 7 dana... Djoković i supruga 10 dana imali virus, a Dybala i njegova hanuma haman 40 dana bili pozitivni bez ikakvih simptoma... Znači neko pobijedi virus u tijelu u roku hefte i nalaz negativan, a neko ne može dobiti negativan nalaz preko mjesec dana...

Kad smo vec kod testova, zašto testovi koštaju po 100-200 eura (kako u kojoj drzavi) kada je vijena proizvodnje testa 5 dolara?? Jel to znaci da nam je svima zdravlje na prvom mjestu?

Ima tu još materijala, ali hajd da se tu zastavim...
Mogy87

#28856 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Trafalgar Law wrote: 13/07/2020 19:16 Nesavijestan građanin, a nikako glup. Ne mogu ovo dalje da čitam.
Mozda glup nije adekvatna rijec, ali evo sta su uporedjivali u istrazivanju:

We propose that this oversight may be associated with the limitation in one’s mental capacity to simultaneously retain multiple pieces of information in working memory (WM) for rational decision making that leads to social-distancing compliance. We tested this hypothesis in 850 United States residents during the first 2 wk following the presidential declaration of national emergency because of the COVID-19 pandemic. We found that participants’ social-distancing compliance at this initial stage could be predicted by individual differences in WM capacity, partly due to increased awareness of benefits over costs of social distancing among higher WM capacity individuals.

Evo studije
https://www.pnas.org/content/early/2020 ... 2008868117
Last edited by Mogy87 on 13/07/2020 19:27, edited 1 time in total.
pinturicchio

#28857 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinturicchio »

@zposao

Kad bi medicina bila tako egzaktna nauka svi bismo živjeli po 200 godina.

Postoje dokazi da se prenosi aerosolom u zatvorenim klimatiziranim (u zatvorenim ventilacionim sistemima), ali je to zanimarivo. Moguće je pronaći virus na površinama ali je to "mrtvi" virus koji nije zarazan, opet postoje i izuzeci. Maske su u većini slučajeva gotovo savršena odbrana, ako ih svi nose, opet postoje izuzeci. To što je Dybala bio pozitivan 40 dana ne znači da je bio zaražen taj period već je test pronalazio ostatak DNK virusa.
Čovječanstvo ovaj virus poznaje tek šest mjeseci, polako.
Tesla Edison

#28858 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

pinturicchio wrote: 13/07/2020 19:27 @zposao

Postoje dokazi da se prenosi aerosolom u zatvorenim klimatiziranim (u zatvorenim ventilacionim sistemima), ali je to zanimarivo. Moguće je pronaći virus na površinama ali je to "mrtvi" virus koji nije zarazan, opet postoje i izuzeci. Maske su u većini slučajeva gotovo savršena odbrana, ako ih svi nose, opet postoje izuzeci. To što je Dybala bio pozitivan 40 dana ne znači da je bio zaražen taj period već je test pronalazio ostatak DNK virusa.
Ono što se zna u 6 mjeseci da nije smrtonosan kako se govorilo na početku. To je olakšanje.

Sad treba tražiti lijek a bataliti pokušaje pronalaska vakcine jer to se neće desiti. Nikad za koronu nisu uspjeli vakcinu napraviti pa neće ni za ovaj podtip. Treba tražiti lijek jer ako se ima efikasan lijek, nije bitno onda ko će se zaraziti a ko ne.
pinturicchio

#28859 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinturicchio »

TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 19:33

Ono što se zna u 6 mjeseci da nije smrtonosan kako se govorilo na početku. To je olakšanje.

Sad treba tražiti lijek a bataliti pokušaje pronalaska vakcine jer to se neće desiti. Nikad za koronu nisu uspjeli vakcinu napraviti pa neće ni za ovaj podtip. Treba tražiti lijek jer ako se ima efikasan lijek, nije bitno onda ko će se zaraziti a ko ne.
Iako imamo dijametralno suprotne stavove, vidim tvoju dobru namjeru pa si mi malo i simpatičan.

Već postoje terapije koje uveliko pomažu, ali se sva priča svodi na izbjegavanja prezasićenosti zdravstvenih kapaciteta. Ljudi su u Novom Pazaru umirali jer nisu mogli doći do terapije kisikom, upravo iz tog razloga jer im sistem nije mogao pružiti pomoć zbog, za njihove uslove, prevelikog broja ljudi koji traže pomoć. Neće ni vakcina učiniti da virus nestane, ali će pomoći da se uspori prijenos.
elcaliente

#28860 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by elcaliente »

pinturicchio wrote: 13/07/2020 19:40
TESLA_EDISON wrote: 13/07/2020 19:33

Iako imamo dijametralno suprotne stavove, vidim tvoju dobru namjeru pa si mi malo i simpatičan.

Već postoje terapije koje uveliko pomažu, ali se sva priča svodi na izbjegavanja prezasićenosti zdravstvenih kapaciteta. Ljudi su u Novom Pazaru umirali jer nisu mogli doći do terapije kisikom, upravo iz tog razloga jer im sistem nije mogao pružiti pomoć zbog, za njihove uslove, prevelikog broja ljudi koji traže pomoć. Neće ni vakcina učiniti da virus nestane, ali će pomoći da se uspori prijenos.
Cek, za nisu ljudi u Novom Pazaru umirali zvanicno od korone jer su dobijali po hiljadu maraka ako tako napisu?
zposao

#28861 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Pa baš zato što ovaj virus postoji tek nešto više od pola godine treba malo stati na loptu i reći debilima u medijima da ne se.ru toliko. Neka se ozvjesstavaju provjerene činjenice, a ne svako malo pumpanje histerije, plasiranje laznih ili polovičnih informacija i pa totalno suprotstavljene izjave...itd

Zna li se koliko taj jedan virus moze prezivjeti na obicnoj povrsini? Da li se mjeri u satima ili danima? Nije isto 9 minuta i 9 dana..!

Da li se može zaraziti ako je prije 2 sata neko zaražen (bes simptoma) bio u supermarketu pa ostavio taj hebeni aerosol da lebdi 4 sata, i ti naiđeš nakon 3 sata između polica kupujući spagete i zaraziš se? Wtf?
Pomazu li kod tog širenja aerosolom maske ikako? Ili su maske samo za kapljični prenos?
Ako maske ne pomazu kod aerosola, onda svi kolektivno možemo baciti maske u kantu za smeće jer ćemo se ionako svi neizbježno zaraziti putem aerosola.

Koliko je vrijeme inkubacije? Da li je to 3 dana kako neki kažu ili 25 dana kako drugi kažu?
Ako je 25 dana moguće vrijeme inkubacije zašto se onda ljudima propisuje samoizolacija na 15 dana? I poslje ih ne testiraju nego ih puste na posao (ako nemaju simptome)?

Zasto se političari i oni koji imaju vezu testiraju (našim zajednickim testovima) po više puta a za nekog ko je bio u samoizolaciji ne treba test?

Da li je istina (što sam čuo u zadnje vrijeme na više strana) da se nudi porodici starijih teže bolesnih ljudi da familija potpiše da su imali koronu i umrli od nje u zamjenu za pare?
Ja to nisam vidi ni doživio, ali sam čitao na više različitih portala da se daju pare da se nekome pripiše uzrok smrti korona. Meni je to suludo i smrdi mi na teorije zavjere, ali ima li tu ikakvih ispitanih cinjenica?

Dalje, kolika je stopa smrtnosti među starijom i teže bolesnom populacijom? Stalno se navode primjeri mlađih osoba koje su umrle ko pokošene, a poznam stariju osobu, sa hronicnim bolestima koja je prebolila koronu haman ko osrednju ili malo slabiju gripu.

Dalje, zasto se stalno u medijima ističe broj POZITIVNIH testova , a ne navodi se broj novozaraženih? To nije isto. Neke ljude testiraju po više puta i više puta uzastopno su pozitivne.

Baš zbog toga što je virus nov novcat, trebaju i ti mediji i naučnici prestat kenjati i bacati svoje teorije nego se drzati proučavanja i istarživanja za koje dobivaju masne pare pa da izađu sa čvrstim i jasnim dokazima, a ne špekulacijama...

Čas se šprdaju sa virusom, pa onda optužuju građane da su glupi i nesavjesni. Pa onda histerišu, ali oni sami ne nose maske na televiziji i slično... Ko koga vise hebe ovdje?

Pričaju o prenatrpanim bolnicama, a ljudi u nas ne mogu do portira doći. Na čekanju toliko drugih bolesti, a mi bi trebali pljeskati medicinarima?

Dosta mi je više izjava, mišljenja i sličnih sranja. Zanimaju me dokazi i činjenice a ne špekulacije i hipoteze.

Naslušali smo se "naučnika" sa izjavama o sezonalnosti virusa, da će nestati sa toplim vremenom, da ce mutirati, la da neće mutirati, da će se on prilagoditi nama, pa da cemo se mi prilagoditi njemu... Šta je ba više..
breba

#28862 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breba »

zposao wrote: 13/07/2020 20:03
...

Dosta mi je više izjava, mišljenja i sličnih sranja. Zanimaju me dokazi i činjenice a ne špekulacije i hipoteze.

Naslušali smo se "naučnika" sa izjavama o sezonalnosti virusa, da će nestati sa toplim vremenom, da ce mutirati, la da neće mutirati, da će se on prilagoditi nama, pa da cemo se mi prilagoditi njemu... Šta je ba više..
Pa hebo ga ne mozes u jednoj recenici reci zanimaju me dokazi i cinjenice, a u drugoj otpisati naucnike.

Mozda je bolje da odlucis cije misljenje cijenis i uzimas informacije iz tih izvora. Nisu ni svi naucnici ni mediji isti.
pinturicchio

#28863 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pinturicchio »

zposao wrote: 13/07/2020 20:03

Pa baš zato što ovaj virus postoji tek nešto više od pola godine treba malo stati na loptu i reći debilima u medijima da ne se.ru toliko. Neka se ozvjesstavaju provjerene činjenice, a ne svako malo pumpanje histerije, plasiranje laznih ili polovičnih informacija i pa totalno suprotstavljene izjave...itd

Zna li se koliko taj jedan virus moze prezivjeti na obicnoj povrsini? Da li se mjeri u satima ili danima? Nije isto 9 minuta i 9 dana..!

Da li se može zaraziti ako je prije 2 sata neko zaražen (bes simptoma) bio u supermarketu pa ostavio taj hebeni aerosol da lebdi 4 sata, i ti naiđeš nakon 3 sata između polica kupujući spagete i zaraziš se? Wtf?
Pomazu li kod tog širenja aerosolom maske ikako? Ili su maske samo za kapljični prenos?
Ako maske ne pomazu kod aerosola, onda svi kolektivno možemo baciti maske u kantu za smeće jer ćemo se ionako svi neizbježno zaraziti putem aerosola.

Koliko je vrijeme inkubacije? Da li je to 3 dana kako neki kažu ili 25 dana kako drugi kažu?
Ako je 25 dana moguće vrijeme inkubacije zašto se onda ljudima propisuje samoizolacija na 15 dana? I poslje ih ne testiraju nego ih puste na posao (ako nemaju simptome)?

Zasto se političari i oni koji imaju vezu testiraju (našim zajednickim testovima) po više puta a za nekog ko je bio u samoizolaciji ne treba test?

Da li je istina (što sam čuo u zadnje vrijeme na više strana) da se nudi porodici starijih teže bolesnih ljudi da familija potpiše da su imali koronu i umrli od nje u zamjenu za pare?
Ja to nisam vidi ni doživio, ali sam čitao na više različitih portala da se daju pare da se nekome pripiše uzrok smrti korona. Meni je to suludo i smrdi mi na teorije zavjere, ali ima li tu ikakvih ispitanih cinjenica?

Dalje, kolika je stopa smrtnosti među starijom i teže bolesnom populacijom? Stalno se navode primjeri mlađih osoba koje su umrle ko pokošene, a poznam stariju osobu, sa hronicnim bolestima koja je prebolila koronu haman ko osrednju ili malo slabiju gripu.

Dalje, zasto se stalno u medijima ističe broj POZITIVNIH testova , a ne navodi se broj novozaraženih? To nije isto. Neke ljude testiraju po više puta i više puta uzastopno su pozitivne.

Baš zbog toga što je virus nov novcat, trebaju i ti mediji i naučnici prestat kenjati i bacati svoje teorije nego se drzati proučavanja i istarživanja za koje dobivaju masne pare pa da izađu sa čvrstim i jasnim dokazima, a ne špekulacijama...

Čas se šprdaju sa virusom, pa onda optužuju građane da su glupi i nesavjesni. Pa onda histerišu, ali oni sami ne nose maske na televiziji i slično... Ko koga vise hebe ovdje?

Pričaju o prenatrpanim bolnicama, a ljudi u nas ne mogu do portira doći. Na čekanju toliko drugih bolesti, a mi bi trebali pljeskati medicinarima?

https://twitter.com/FaheemYounus?s=09

Tu ćeš pronaći dosta odgovora
escobar__

#28864 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by escobar__ »

Neki dan je neka beogradska virologinja dala simpatičnu izjavu o virusu:
"Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti sa bilo čime. On se (virus) ponaša kako hoće"
I fakat (kao laik) mislim da svijet jako malo zna o ovom virusu i sedam mjeseci nakon zvanične pojave prvih slučajeva.
duh_sa_sjekirom

#28865 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Šeher preuzeo lidersku poziciju...
A prije samo nekoliko sedmica razlika bila nekoliko stotina. Ša ba i koga ba filozofija odradila posao.
Sad ni Begeš ne izgleda nedostižno.
:D
shae_mishevi

#28867 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shae_mishevi »

Diwan wrote: 13/07/2020 16:15
O maskama

"Mi smo suočeni na globalnoj razini s jednom novom dinamikom širenja korone. Raduje činjenica da kao što smo i rekli, da ćemo primjenjivati lokalne mjere, međutim postoje mjere koje će se primjenjivati na razini cijele države, to je nošenje maski. U ugostiteljskim objektima, trgovinama, javnom prijevozu. Rukovodimo se po onome na što nam ukazuju brojne analize, to je da je jesen razdoblje u kojemu bismo se mogli suočiti s većim izazovima, pa ovo razdoblje moramo iskoristiti da steknemo navike koje će nam biti neophodne kada će nam doći jesen. Zato smo odlučili da ponovno idemo i s press konferencijama jer služe i educiranju javnosti, a pitanje nošenja maski je sastavni dio te edukacije. Objasnit ćemo korisnost tih maski, pogotovo kroz jesen. Naš glavni pristup je obavještavati javnost.

Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati... Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati.

Svima nam je cilj prihvatiti novo normalno i treba postati praksa nositi masku. Pokazalo se da su učinkovite.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... 97795.aspx

Preko terorisanja sa maskama se ljudi dresiraju na poslušnost za buduće događaje i scenarija koje nam izgleda nažalost dolaze u susret, a to je manipulacija sa vakcinama, što i jeste cilj svega ovoga.

Preko maski se ljudi dresiraju i disciplinuju kako bi sutra isto tako, dresirani i 'disciplinovani', prihvatili vakcinu kao nužnost u 'odbrani protiv korona virusa'.

Sutra, kada izbace vakcine, neće ti dozvoliti da radiš, da kupuješ, ostvaruješ osnovna ljudska prava ako se nisi vakcinisao. Mnogi dresirani će to prihvatiti, što zbog straha za život, što zbog straha za ostvarivanje egzistencije a mnogi ostali što neće imati drugog izbora.

Dakle, prisilna vakcinacija će biti nametnuta ne putem sile, nego putem onemogučavanja ostvarivanja elementarnih građanskih prava, kao što se sada onemogućuje kupovina namirnica bez maske.

pelcovace tjunu…. dok ovaj gospodin sa snimka ispod sa svojom ekipicom cuva istocnu granicu, a ti pokrivas s nase strane ja se ne bojim ni gejca ni sorosa :thumbup:

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28868 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

escobar__ wrote: 13/07/2020 20:15 Neki dan je neka beogradska virologinja dala simpatičnu izjavu o virusu:
"Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti sa bilo čime. On se (virus) ponaša kako hoće"
I fakat (kao laik) mislim da svijet jako malo zna o ovom virusu i sedam mjeseci nakon zvanične pojave prvih slučajeva.
Izjava ko da je neko sa tri razreda osnovne pisao :-) a kad malo bolje covjek laik sa skolskim znanjem biologije promisli takvo ponasanje vise vuce na onu teoriju italijanskih ljekara da je mozda rijec o - bakteriji, a ne virusu :o
armin071

#28869 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

Kad se ovo govorilo za sjever Italije ali jok tada su se naučnici koji su pričali o tome ismijavali...
zubi

#28870 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

armin071 wrote: 13/07/2020 21:01
Kad se ovo govorilo za sjever Italije ali jok tada su se naučnici koji su pričali o tome ismijavali...
Ko je pricao i ko je ismijavao? Imas li neke dokaze il samo nako bacas?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28871 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

zubi

#28872 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

shae_mishevi wrote: 13/07/2020 21:00 pelcovace tjunu…. dok ovaj gospodin sa snimka ispod sa svojom ekipicom cuva istocnu granicu, a ti pokrivas s nase strane ja se ne bojim ni gejca ni sorosa :thumbup:

:lol: :lol: :lol:

Nek je on i Kosovo ubacio...
duh_sa_sjekirom

#28873 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by duh_sa_sjekirom »

Naručano istraživanje iz Gejcovog štaba s ciljem da se unese dodatna panika među bosansku sirotinju, znajući da je šeher Sarajevo u zimskom periodu jedan od najzagađenijih gradova u svijetu
zubi

#28874 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

duh_sa_sjekirom wrote: 13/07/2020 21:06
Naručano istraživanje iz Gejcovog štaba s ciljem da se unese dodatna panika među bosansku sirotinju, znajući da je šeher Sarajevo u zimskom periodu jedan od najzagađenijih gradova u svijetu
Jest dobro si... i mozda da nam maske prodaju, vec nas pripremaju... :wink:
Mogy87

#28875 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Zašto vam se znanstvena saznanja o koroni čine kontradiktorna, pa čak i čudna?

Zadnjih pola godine smo svašta pročitali - i puno toga što govori znanost vam djeluje čudno, neobično i kontradiktorno. Jednom jedno, par tjedana poslije drugo, maske ne štite, maske štite, ide ovako, ide onako. Stvar je tu tome što znanost upravo tako napreduje. I što se u školi kod nas znanstvena spoznaja ne uči pa mnogima djeluje neobično i zbunjujuće. No, krenimo redom. Posložim ovo kao pitanja i odgovore.

Zašto se pojavila korona?

Jednostavno je - korone su česte kod životinja (pitajte svog veterinara) i poznato je da zadnjih 20-tak godina prelaze na ljude. Zašto? Zato što smo ušli u životinjska staništa. U nekim dijelovima svijeta se doslovno čiste stotine hektara te se grade gradovi.

Zašto o tome malo znamo?

Nakon što su pobijeđeni MERS-CoV i SARS nije se dovoljno nastavilo s istraživanja, čak su znanstvenici ostali bez fondova. Takva istraživanja koštaju, a ne donose političarima neposrednu dobit. Jednostavnije - bolje pred izbore svakome podijeliti 100 kuna, nego dati četiri milijarde za labos.

Zašto baš sada?

Zato jer nas ima 7,8 milijardi i avionski prijevoz nikada nije bio širi i dostupniji i jeftiniji. Netko zaražen s drugog kontinenta se zakašlje u djutiću aerodroma u Frankfurtu i evo vam doslovno bolesti istu večer u susjedstvu.

Zašto su znanstvenici lutali?

O virusu se znalo vrlo malo, a vrlo je teško raditi istraživanja na nečemu što napada ljude i nepoznato je. Nemate ni kontrolnu skupinu, ne znate ni tko je zaražen, a traži se objektivno istraživanje. Dodatno, mnogi postupci trebaju vremena.

Svašta se objavljivalo.

Da, svašta se objavljivalo - kako je stvar dovela do posljedica do kojih je već dovela, časopisi su da bi istraživanja bila brža objavljivali i objavljuju članke i prije recenzije. To znači da se svašta moglo provući kao istraživanje, dobronamjerno ili čak zlonamjerno loše. Dodatno su i novinari koji nisu uvijek stručnjaci znali pogrešno prenijeti zaključke.

Recenzije?

Da, znanost danas napreduje temeljem recenziranih znanstvenih članaka. Znači, pošaljete članak u časopis, dvojica (najmanje) dobiju taj članak na provjeru. Pri tome oni ne znaju tko je poslao članak, obvezno se skidaju imena, pa čak i one informacije o autorima koje automatski uključuje Office. Također, autor ne zna tko ga je recenzirao. Znači, recenzent ne zna je li članak poslao student ili akademik. Gleda se samo je li članak dobar.

Ima li loših znanstvenih članaka?

O, da naravno. Ali, danas se zato podaci istraživanja često odvojeno objave u integriranom obliku pa svatko može provjeriti barem statistički ako i nije stručnjak, a naravno može i svojim člankom pobiti navode drugog članka. U slučaju da se dokaže prevara - članak se povlači.

Ja mislim da znam ali nisam formalno stručnjak!

E, pa ljepota u sustavu je upravo to da recenzenti ne znaju koga recenziraju, pa amater ili student uredno može pobiti stavove vodećeg akademika.

Big pharma sigurno plaća ove i one?

Naravno, uvijek postoje interesne skupine koje plaćaju, ali štos je u tome da se časopisi rangiraju po utjecaju po citatima (koliko se njihovi članci citiraju drugdje). Stoga, ako netko objavi istraživanje koje je na bilo koji način namješteno, urednik drugog časopisa će vrlo rado pobiti to istraživanje, upravo objava članka koji će diskreditirati nekog snažnog i moćnog donosi tom drugom časopisu citate, a citati znače dizanje rejtinga časopisa, a time i važnosti uredniku. Za razliku od toga, časopis kojemu se provukao loš članak gubi popularnost i utjecaj.

Kako to da su promijenili mišljenje o ovome ili onome?

Znanost i funkcionira na tome da nema dogmi. Promijeniti stav jer je dokazano nešto drugo je znak zrelosti. Jedina dogma u znanosti je metodologija. Vaša saznanja morate objaviti standardnom metodologijom kako bi ih drugi mogli provjeriti.

Ja nemam doktorat iz tog područja, ali mislim da znam!

Nikakav problem - recenzenti ne znaju tko je autor teksta, nitko vam ne traži da ste od prije neki "autoritet", gleda se samo kvaliteta teksta kojeg ste poslali. Štoviše, uz odgovarajući broj članaka u jakim časopisima možete na nekim sveučilištima prijaviti doktorski rad bez pohađanja doktorskog studija. Znači, bitno je da znate.

Zašto nema javnih rasprava znanstvenika?

Zato što za razliku od politike znanost ne ide putem javnih rasprava i verbalnog uvjeravanja već putem znanstvenih članaka. Možete biti u manjini. Možete i mucati. Možete i ne dobro znati jezik pa vam treba prevoditelj - ali ako ste nešto kvalitetno dokazali, to je istina dok netko drugi ne krene dalje i ne dokaže nešto drugačije. A dokazati će - objavom članka u kvalitetnom časopisu.

Na YouTube kažu..

Svatko može svašta reći na YouTube ili Fejsu, no čak i kada to kaže dvostruki nobelovac to znanstveno ne znači ništa, lijepo članak i dati na recenziju, kao i ostali, pa kada se objavi, možemo provjeriti podatke, pa zaključke, pa sve ostalo i ako je dobro, dobro je, ako nije, objaviti svoj članak i ako smo dokazali da je nobelovac napisao nešto pogrešno - evo nama slave.

Imam potpunu promjenu paradigme!

Ma super - to znači tisuće citata i urednik će vam još i platiti večeru.

Ima li u znanstvenoj zajednici negativnosti?

O naravno, kao i drugdje, samo postoji sustav objava koji sve to provjerava.

I stvarno je tako jednostavno?

Iznimno je jednostavno. Svakome su otvorena vrata znanosti. Ali dvije trećine članaka nitko nikada ne citira. Ako želite biti utjecajni - morate biti dobri. I ne, neće vas onda nitko spriječiti u tome. Kao i drugdje, stvarno dobrih nema puno i cijenjeni su. Tko misli da zna i može - sva vrata su mu otvorena, treba samo pratiti metodologiju kojom će napisati članak. No, ako mislite da znate a niste nikada ništa poslali na objavu - zakinuli ste sebe za slavu i svijet za znanstveni napredak. Zato, ako oko korone imate bilo što što mislite da znate bolje od drugih, od prijenosa do ekonomskih posljedica, stavite to na papir i pokupite slavu. To je ljepota znanosti. Svakome je otvorena. Štoviše, čak i ako nemate skupe labose, hrpa podataka je danas dostupna online, pa ih uredno možete koristiti. Nakon par dobrih članaka, čak će se javiti i neki labos, institut ili fakutet koji vas treba.

Cijela priča oko onih koji pišu po Fejsu da znaju, a ne žele to posložiti na desetak stranica i poslati na objavu vrti se oko toga da su sami svjesni kako ipak ne znaju dovoljno. Inače bi pokupili svoju slavu i novce. Lakše je ipak pisati po Fejsu, nego uzeti znanstveni članak nekoga tko je deset ili dvadeset godina pručavao neko područje i svojim znanjem novim člankom dokazati kako je taj u krivu, a Fejs zvijezda u pravu. No, ljepota je u tome što je to svakome omogućeno. Recenzenti u pravom časopisu (jer ima i svakakvih časopisa, no lako se nađe koji su vodeći) gledaju samo rad i kvalitetu rada. A urednik gleda upravo kako srušiti "velike istine", jer to njemu donosi slavu. Stotine novih citata i časopis kojemu raste utjecaj.

Dakle, ako mislite da znate - nije problem. Dokažite.
Goran Vojkovic
Locked