Evo ti moje iskustvo, ja sam prije par mjeseci bio sudionik lančanog sudara i to sam bio u sredini, tako da sam imao manju štetu naprijed (branik) i veću štetu pozadi (bilo je mnogo štete koja se uopšte nije vidjela, pogotovo mehaničkih dijelova). Ovaj posljednji je bio kriv jer se zabio u auta koja su stajala na semaforu a nije lik ni prikočio, tako da je njegova 100% krivica, a bio je osiguran u Grawe osiguranju. E sada meni je ovdje pomogao policajac koji je vršio uviđaj tako što me posavjetovao da odem u firmu koja te zastupa u naplati štete, neću ovdje pisati ime firme jer je vjerovatno protivno pravilima foruma (mogu reći u pp), ali je sjedište firme prekoputa policijske stanice na Marijin dvoru.
Kako je išao proces - nakon što sam dobio zapisnik policije, otišao sam do ove firme, oni su napravili detaljne fotke auta, čak se momak zavukao i ispod auta, te je onda njihov sudski vještak napravio kompletnu analizu pretprljene štete na autu, potom sam ja potpisao punomoć i ugovor sa ovom firmom,te su oni odmah poslali odštetni zahtjev Grawe osiguranju. Matematika sa ovom firmom je sljedeća, ja njima dajem 10% od iznosa koji dobijemo od Grawea, a ako kojim slučajem ne dobijemo ništa, njihova usluga je besplatna - ovo je sve bilo crno na bijelo u ugovoru.
Elem, 2 sedmice nakon sudara javljaju mi se iz te firme da smo dobili ponudu od Grawea od 4,500 KM, a popravka mog auta u ovlaštenom je koštala oko 3000 KM, te je 10% išlo ovoj firmi (cca 450Km), tako da sam ja još i bio u plusu

. JA sam na to pristaio, potpisao sporazum o nagodbi, te su mi u roku od 24 sata legle pare na račun umanjene za proviziju od 10%. Kompletan proces, od sudara do naplate, je trajao 3 sedmice.
Da mi je neko ovo pričao ja mu nebi vjerovao, ali eto na kraju se sve dobro završilo a nisam se morao peglati sa osiguranjem, policijom, majstorima i slično.