Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#28526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

freelancerBIH wrote: 11/07/2020 12:11
megaribi1 wrote: 11/07/2020 10:51
TESLA_EDISON wrote: 10/07/2020 21:29

Dok je Kineza biće i pandemija. SARS, MERS, H5N1, svinjska, SARS cov2, ??.... Sve iz Kine uvezeno.
Nisu. MERS je iz arapskih zemalja, svinjska iz Meksika.
Gdje je god neuslovno za zivotinje i gdje se god zbijaju jedna sa drugom , gdje god ljudi jedu divlje zivotinje - postoji mogucnost izbijanja zaraze...

Losa higijena, losi zivotni uslovi = ogroman potencijal za zarazu bilo kakve vrste...
Slazem se s napisanim inace.
Ali za ovu bolest kljucno je bilo unistavanje stanista zivotinja koje si svakako ugrozene vrste. Kad nema sismisa, virus trazi novog domacina i tako dodje do covjeka.
Mogy87

#28527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

biglebovski wrote: 10/07/2020 22:42 Lauc: Gripa ubije više ljudi nego što će ih ubiti korona

"PRIČA nije gotova, tužno je da sve slučajeve koje imamo su posljedice svadbi, čobanijada i onoga bez čega možemo", rekao je Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta predsjednika vlade RH, koji je gostovao u emisiji HTV-a Tema dana.

Nimalo optimistična poruka stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije: koronavirus nije pod kontrolom u većem dijelu svijeta i stanje se pogoršava. Nažalost, Hrvatska je zabilježila čak 116 zaraženih u protekla 24 sata.

"Važno je staviti situaciju u kontekst. S brojke nula smo došli na 100 oboljelih u kratkom roku. Ne bih rekao da smo zabrinuti, ali dobili smo upozorenje da moramo biti ozbiljniji", rekao je Lauc.

"Svatko od nas odgovoran je za vlastito ponašanje"

Ističe kako premijer i ministri slušaju što znanstvenici imaju za reći i na temelju toga zaključuju što bi bilo dobro i što nas čeka u budućnosti.

"U ovoj situaciji je jako važno da svatko od nas dođe do zaključka da je svatko od nas odgovoran za vlastito ponašanje. Mislim da postoji odluka Stožera da se neće ići na stroge zabrane i mjere, već da će se odgovornost spustiti na pojedinca. Jako puno ljudi danas ima virus, a ne postoje simptomi. Ljudi koji će biti u kontaktu s covidom neće razviti bolest i neće razviti značajan imunitet. Oni koji će se razboljeti, vjerojatno će razviti značajan imunitet. Ljudi koji će virus zadržati u nosu, oni će ga opet moći dobiti i moći širiti dalje", rekao je Lauc.

Dodaje kako je "imunitet krda" nešto što nijedna vlada ne pokušava postići.

"To nije cilj. Mi moramo živjeti s ovim virusom, ovo je jedan od virusa. Gripa je iznimno opasna bolest", dodaje.

"Gripa ubije više ljudi nego što će ih ubiti korona"

Lauc kaže kako s gripom znamo živjeti, a ona ubije više ljudi nego što će ih ubiti korona. Kardiovaskularne bolesti ubiju u Hrvatskoj više od 20.000 ljudi, neusporedivo više nego korona.

"Moramo naučiti živjeti s ovim virusom tako da ćemo se ponašati odgovorno", dodaje Lauc.

Ističe kako o ovom virusu prije par mjeseci nismo ništa znali i sve što danas znamo je posljedica nekakvih istraživanja.

"Kako se pojavila pandemija, tako je velik broj istraživača prebacio svoja istraživanja na područje koronavirusa. Isto tako sam i ja napravio svoje istraživanje. Imam veliki laboratorij od 50 ljudi i mi se fokusiramo na glikane kao biomarker u personaliziranoj medicini i pokušavamo otkriti teški ili blagi oblik covida. To bi bilo iznimno važno da znamo razlikovati teški ili blagi oblik covida. Tako da znamo koji su ljudi ugroženi, a koji se mogu osjećati sigurnije. Trenutno to procjenjujemo na temelju godina. Istraživanja se temelje uglavnom na nekakvim projektima. Znači, netko financira projekte", rekao je Lauc.

"Cjepivo sigurno nećemo imati prije sljedeće godine"

Zaključuje kako cjepivo sigurno nećemo imati prije sljedeće godine.

"Da biste dobili cjepivo za koje znate da je učinkovito, morate isprobati na velikom broju ljudi. Trenutno su u tijeku studije gdje se istražuju kandidati za cjepivo. Ono što je važno da znamo da imamo vrlo dobro cjepivo protiv gripe. I da je važno da u sljedećoj sezoni što više ljudi cijepi protiv gripe da ne bi u isto vrijeme imali epidemiju gripe i koronavirusa. Bit će to jako teško prepoznati", zaključio je Lauc.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/lau ... 97318.aspx
Kad vec neces sam da editujes. Nije lijepo trpati covjeku u usta rijeci koje nije rekao.
Naslov i tekst članka su promijenjeni budući da je izjava Gordana Lauca o gripi i koronavirusu prenesena s HRT-a, koji ju je krivo interpretirao. Naknadnim preslušavanjem snimke razgovora jasno se može utvrditi da je Lauc rekao kako su neke gripe ubile više ljudi, misleći pritom na španjolsku gripu. Ispričavamo se čitateljima na pogrešci.
BadBoy

#28528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

@splinter I @Mogy87

Nešto sam čitao sinoć (postaviti ću članak kasnije) o najnovijim istraživanjima koja sve više upućuju na to da korona ustvari izaziva vaskularnu a ne respiratornu bolest jer dovodi do zgrušavanja krvi (pa tako ugrušak može "udariti" na različite organe, između ostalog i na mozak). Jeste li vi to upratili?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

BadBoy wrote: 11/07/2020 13:20 @splinter I @Mogy87

Nešto sam čitao sinoć (postaviti ću članak kasnije) o najnovijim istraživanjima koja sve više upućuju na to da korona ustvari izaziva vaskularnu a ne respiratornu bolest jer dovodi do zgrušavanja krvi (pa tako ugrušak može "udariti" na različite organe, između ostalog i na mozak). Jeste li vi to upratili?
I da navodno se ne radi o virusu, nego o bakteriji...ja sam nešto čitao :-?
omar little

#28530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by omar little »

ja sam o tome citala podavno, nije bas najnovije. https://elemental.medium.com/coronaviru ... 4032481ab2
Mogy87

#28531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Jesam. Ta spoznaja je bila prekretnica u terapiji jer se sad daju lijekovi protiv zgrusavanja krvi da sprijece stvaranje trombova. To objasnjava i zasto su kardiovaskularna oboljenja broj 1 komorbiditet. Ovdje se pisalo kako je pacijent koji je imao mozdani udar i bio pozitivan na COVID registrovan kao smrt od korone. Potpuno logicno. Korona je izazvala stvaranje ugruska koji je doveo do mozdanog udara. Al hajd ti to objasni
BadBoy

#28532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Lajavikrelac wrote: 11/07/2020 13:23

I da navodno se ne radi o virusu, nego o bakteriji...ja sam nešto čitao :-?
Ček,da je korona u stvari bakterija ili?
omar little wrote: 11/07/2020 13:29

ja sam o tome citala podavno, nije bas najnovije. https://elemental.medium.com/coronaviru ... 4032481ab2
Nisam upratio u tom periodu :thumbup:

Kažu da sada protokol za liječenje sadrži i lijekove za razrjeđivanje krvi.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#28533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Domaci izdajnik »

BadBoy wrote: 11/07/2020 13:35 Ček,da je korona u stvari bakterija ili?
Prema nekim pretpostavkama italijaskih ljekara. Ukoliko se ovo ispostavi tačnim antibiotici širokog spektra i Aspirin bi mogli uspješno rješavati problem. Što se tiče ruskog lijeka, prema nekim izvorima 60 zemalja je zainteresovano za njegovu nabavku.

Navodno prema rezultatima obdukcija umrlih, ovako se ne ponaša virus nego bakterije....
splinter

#28534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

@Mogy87
Evo ga ono od jučer što si pitala

Sam imunitet je manje više specifčan za svaki agens i prilagođava mu se, uz neke osnovne zajedničke karakteristike.
Po pitanju imuniteta na ovu novu bolest naravno da postoje oprečna mišljenja, jer je prošlo relativno malo vremena da bi se uspostavo neki trajni međuodnos odosno mehanizam imunog sistema I virusa. Ovdje govorim o kolektivnom imunitetu a manje o individualnom. Ranije sam već govorio da sa CoV virusima treba biti oprezan po pitanju trajnog imuniteta. Ne znam da li se za ovu grupu virusa uopće može razviti trajni imunitet pa samim tim kolekivni imunitet postaje upitan
Ako se već antitjela u organizmu zadržavaju ograničen vremenski period, mada svi rezultati studija koje imamo do sada ne mogu zadovoljiti neki globalni zahtjev obzirom da se radi o manjim studijama i na određenom području, možda bi drugi mehanizmi u imunom odgovoru mogli pomoći.
Ali napominjem opet taj problem studija na malom broju uzoraka, te se kao takve moraju uzeti s dozom rezerve.
Suština je da antitjela djeluju manje više odmah, odnosno spriječavaju virus da uopće uđu u ćeliju vezujići se za njega. S druge strane T-ćelije djeluju kada je ćelija već postala žrtvom virusa uništavajući je kako bi se spriječilo dalje širenje virusa. Zbog toga je prisutsvo antitjela najbolja moguća opcija jer organizam ima već spreman odgovor na ulazak viursa u organizam,
Ova antitijela ( pa i famozne citokine ) proizvode B-ćelije i idealne su za zaustavljanje odnosno pravovremno spriječavanje ulaska virusa SARS-CoV-2 u ćelije.
T-ćelije, nasuprot tome, spriječavaju infekcije na dva različita načina. T heleper ( pomoćne T-ćelije) potiču B-ćelije ali i ostale komponente imuniteta, dok T-ćelije ubice (NK) ciljaju i uništavaju zaražene ćelije. Ozbiljnost bolesti može ovisiti upravo o jačini odgovra ovih T-ćelija.
Dakle prisustvo T-ćelija može da kompenzuje nedostatak antitjela za imuni odgovor ali naravno sa određenim ograničenjima. Više istraživanja provedenih u različitim zemljama pokazuje povećno prisustvo ovih T-ćelija u odnosu na prisustvo antitjela, možda u omjeru 1:3
Šta ovo predstavlja u praksi, odnosno otkuda sada ta situacija u disbalansu u pronađenim antitjelima I T-ćelija?
Vjerovatno su testirani bili izloženi prisustvu virusa ali u manjoj mjeri, već ranije pominjana ekspozicija virusu. Je bila nedovoljna. Virus je uspio ući u organizam ali u manjoj količini, pa je osoba sa jakim imunitetom uspijela da spriječi dalje razmnožavanje virusa prije razvoja klinički vidljivih simptoma. Antitjela su se možda razvila u manjoj mjeri ali očito da ona brže nestaju nego T-ćelije koje duže cirkulišu u organizmu.
Nadalje ono što je zanimljivo je da je kod određenog broja testiranih (oko 30%) pronađeno prisustvo pomoćnih T-ćelija koje su prepoznale SARS-CoV-2. Riječ o uzorcima koji su bili negativni na samo prisustvo virusa. Ovo se može objasniti križanom reaktivnošću, odnosno kada imuni sisitem prepozna slične protein virusa a koji potiču od drugog virusa. Npr infekcija sa jednim od od CoV virusa kod ljudi HCoV-229E, HCoV-HKU1, HCoV-NL63 i HCoV-OC43.
Križana reaktivnost je dijelom odgovarna i za lažno pozitivne testove.
Ovo su sve optimistični rezultati, međutim ne postoji garancija da se kod ljudi koji imaju ove T-ćelije ipak neće razviti bolest, niti se može sa sigurnošću tvrditi o kojoj velićini globalne populacije bi se ovdje u konačnici moglo govoriti. Ipak prednost ovakvih istraživanja ali I saznanja koja dolaze širom svijete jeste u olakšanom dizajnu ili barem pokušaju pronalaska cijepiva ili eventualno efikasnog antivirusnog lijeka.
Po pitanju trenutne “snage” virusa i eventualnih mutacija, već je rečeno, da su se iste primarno dešavale u S-proteinu virusa jer je on ključan za vezivanje I ulazak u ćelije, te je logično da su tom dijelu I dešavaju najveće promjene I prilagođavanja.
Da li je virus oslabio, ojačao ili ostao isti, odnosno da li je imunitet napredovao još je rano govoriti. Ja lično sam mišljenja da ternutno najveću ulogu u razvoju kliničke slike imaju povećano UV zračenje, olakšana sinteza D vitamina, relativno visoke temperature, povećan boravak vani kao i što je najvažnije značajno “rasterećenje” našeg imunog sistema usljed odsustva sezonskih prehlada, infekcija respiratornog trakte, manje zagađenog zraka te smanjene potrebe za boravkom u zatvorenim prostorima. Jednostavno virusu je jednostvano lakše da se “zakači” za sluznicu ( usne ili nosne šupljine ) u hladnim zimskim mjesecima kada je ona manje vlažna a usljed nižih temperature I vazokonstrikcije perifernih krvnih sudova manji je dotok krvi I ćelija imunog odogovora, te na samom mjestu ulaska virusa izostaje adekvatan imuni odovor. Kao što rekoh pravu snagu virusa vidjet ćemo tek sa dolaskom jeseni I zimskih dana, a nije ne moguće da neki očekivani naredni val umjesto tak bude oopet tek početkom iduće godine . .
Za ovih par kolega što pominju vaskularnu formu u odnosu na respiratornu, sjetimo se da virus primarno veze za ACE2 receptore a ACE2 je u stvari prekursor angiotenzina, hormona zaduženog za dizanje krvnog pritiska ,te nije teško izvući poveznicu ove bolesti i kardiovaskularnih teškoća.
omar little

#28535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by omar little »

BadBoy wrote: 11/07/2020 13:35

da, odavna se blood thinners spominju. (ne da mi se traziti link po bukmarksima) splinter ce to sa strucne strane tebi najbolje objasniti. :)
Diwan

#28536 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

After Six Months of Exhaustive Investigative Work – Scientific Community Unable to Identify Natural Source of China Coronavirus

Naravno da ne 'znaju' jer je virus montiran :D

https://www.thegatewaypundit.com/2020/0 ... YbzN4p4IYE
Diwan

#28537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Osnovna stvari, početak rasčlanjivanja istine od manipulacije je sam virus, odnosno njegov 'izvor' i porijeklo.

Virus je montiran, vještaćki, man-made. To nije nova informacija.

Od toga polazi sve ostalo. Ako je virus vještači, a jeste, onda je sve ovo oko kurtone jedna velika igra i manipulacija, koja ima svoju pozadinu i cilj, agendu. Zato on MORA ostati 'prirodan' i nepoznanica za čovjeka, kako bi se sva ova dramtizacija i scenografija mogla odvijati poradi te agende i viših ciljeva. Još jedan tekst koji govori o tome:

Two 'Unusual' COVID-19 Features Convincing Scientists It Was Man-Made

Two unique features of SARS-CoV-2 are convincing a growing number of scientists that it was man-made, and not the result of natural evolution, according to the Daily Telegraph.

Mislim, ništa novo za mene, ali možda još nekome pomogne.

https://www.zerohedge.com/health/two-un ... ZvhyVeX4iI
Mogy87

#28538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Diwan wrote: 11/07/2020 15:05 Osnovna stvari, početak rasčlanjivanja istine od manipulacije je sam virus, odnosno njegov 'izvor' i porijeklo.

Od toga polazi sve ostalo. Ako je virus vještači, a jeste, onda je sve ovo oko kurtone jedna velika igra i manipulacija, koja ima svoju pozadinu i cilj, agendu. Zato on MORA ostati 'prirodan' i nepoznanica za čovjeka, kako bi se sva ova dramtizacija i scenografija mogla odvijati poradi te agende i viših ciljeva. Još jedan tekst koji govori o tome:

Two unique features of SARS-CoV-2 are convincing a growing number of scientists that it was man-made, and not the result of natural evolution, according to the Daily Telegraph.

Joj ti izvora moj Diwan. :shock:
Daily Telegraph i zerohedge
"Google has banned ZeroHedge, a far-right website that often traffics in conspiracy theories, from its advertising platform over policy violations found in the comments section of stories about recent Black Lives Matter protests."
Bugarski desnicari :shock:
splinter

#28539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

omar little wrote: 11/07/2020 13:48
BadBoy wrote: 11/07/2020 13:35

da, odavna se blood thinners spominju. (ne da mi se traziti link po bukmarksima) splinter ce to sa strucne strane tebi najbolje objasniti. :)
Kod nekih su oboljelih primijećene određene srčane komplikacije a u nekim slučajevima su dovodile i do smrtnog ishoda .
Općenito ovaj problem nije baš najbolje istražen i opet te famozne studije, ali ni jedna ne može dati neki globalni odgovor.
Čak su se dešavale situacije kada su fizički jače osobe bez istorije bolesti teže prolazili nego li hronični bolesnici.
Razlog je vjerojatno bio u povećanoj koncentraciji Troponina, proteina odgovornog za regulaciju kontrakcije miokarda.
Logično njegova veća koncentracija remetila je normalan ritam rada srčanog mišića i dolazilo je do bleaja.
Neka istraživanja su ovaj problem povezivala sa pušenjem pa je uzeta regija Wuhama gdje je 50% pušača što je moglo dovesti do povećanja smrtnosti.
Dosta se govorilo i o komplikacijama usljed korištenja Hidroksiklorokina , koji je navodno kod nekih bolesnika izazivao ove simptome.
Moje neko mišljenje je da virus pokazuje tropizam za srce upravo zbog toga jer se ACE2 receptori između ostalog nalaze i na srcu te se vezući za njih oštećuje i srčano tkivo.
Diwan

#28540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Mogy87 wrote: 11/07/2020 15:12
Diwan wrote: 11/07/2020 15:05 Osnovna stvari, početak rasčlanjivanja istine od manipulacije je sam virus, odnosno njegov 'izvor' i porijeklo.

Joj ti izvora moj Diwan. :shock:
Daily Telegraph i zerohedge
"Google has banned ZeroHedge, a far-right website that often traffics in conspiracy theories, from its advertising platform over policy violations found in the comments section of stories about recent Black Lives Matter protests."
Najveća teorija zavjere je kurtona :lol: , kad smo već kod zavjera, a nisam namjerno htio da stavim nobelovca koji je rekao isto. I on se najeo bunike, jadnik, ne zna šta priča :mrgreen: . Kako je inače na godišnjem :D
kakavdanakneiskustvu

#28541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

U Hrvatskoj 140 novozaraženih koronavirusom, najviše od početka epidemije
laik1981

#28542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

I Zeljko Ler ima sumnju u vezi porjekla virusa. Kaze da su vjerovatno i sars i mers vjestaci jer su iscezli nakon nekog vremena. Kaze da je sarsu bilo potrebno 8 mjeseci da nestane, a za ovaj novi sars da ce vrijeme pokazati.
https://youtu.be/NzDgDXCzajQ?t=1508
biglebovski

#28543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

Milanović: Koronu treba prihvatiti ne kao neku veliku bolest, nego kao karijes

PREDJSJEDNIK Zoran Milanović sinoć je na otvorenju 71. Dubrovačkih ljetnih igara govorio o širenju zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Poručio je da ćemo s virusom morati naučiti živjeti, ali i da su svi pod stresom zbog velike količine ne sasvim razumljivih informacija.

"Pomalo posebno gledajući neke američke i zapadne kanale, mislim da stvar mentalno izmiče kontroli i da će ljudi poludjeti na kraju, s obzirom na to koliko ih se šopa i ubija u pojam s informacijama koje ne razumiju ni oni koji ih plasiraju, a kamoli voditelji i publika", izjavio je Milanović, a prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ovo je već postala jedna vrsta mrtve trke čija će studija ili istraživanje biti prva plasirana. To nema smisla. S ovim ćemo morati živjeti i što prije to prihvatimo kao neku vrstu normalnosti, to bolje. Recimo, ne kao neku veliku bolest, nego kao karijes. To se izliječi", rekao je Milanović.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/mil ... 97422.aspx
kakavdanakneiskustvu

#28544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

7.032 testiranih
Srbija: 345 novozaraženih koronavirusom, preminulo 12 osoba
zubi

#28545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

Mogy87 wrote: 11/07/2020 15:12 Joj ti izvora moj Diwan. :shock:

Nemoj tako... oni "vide" i "znaju" :lol: :lol: :lol:
Diwan

#28546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

laik1981 wrote: 11/07/2020 15:31

I Zeljko Ler ima sumnju u vezi porjekla virusa. Kaze da su vjerovatno i sars i mers vjestaci jer su iscezli nakon nekog vremena. Kaze da je sarsu bilo potrebno 8 mjeseci da nestane, a za ovaj novi sars da ce vrijeme pokazati.
https://youtu.be/NzDgDXCzajQ?t=1508
Ma ima 'masa' naučnika koji znaju istinu, ali čiji glas ne može biti viralan, odnosno, ne može dospijeti na javne ekrane medija, pošto te ite medije kontrolišu isti oni koji su i napravili virus i ovaj haos. Ali hvala Bogu, opet se istina probija pored svih cenzura i diskriminiranja pojedinaca, sajtova i svega drugog. Omalovažavanje i diskriminacija izvora istine su glavno oruđe ovih sila i njihovih sljedbenika.
tnt-tunja

#28547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tnt-tunja »

Ima li negdje u BiH da se radi test za manje od 200KM?
BarbaDue

#28548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BarbaDue »

tnt-tunja wrote: 11/07/2020 15:47 Ima li negdje u BiH da se radi test za manje od 200KM?
Ima, u Goraždu.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/inte ... nje-571264
Last edited by BarbaDue on 11/07/2020 15:52, edited 1 time in total.
laik1981

#28549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BarbaDue wrote: 11/07/2020 15:49
tnt-tunja wrote: 11/07/2020 15:47 Ima li negdje u BiH da se radi test za manje od 200KM?
Ima, u Goraždu.
To je seroloski. U Sa su ti seroloski 60KM. PCR test je 215KM i moze se uraditi komercijalno samo u veterinarskom institutu na Stupu, kada je Sa u pitanju. U Sanasi uzmu bris i odnese se dole. Ako se uradi do 9 ujutro nalaz bude isti dan gotov.
freelancerBIH

#28550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by freelancerBIH »

Mogy87 wrote: 11/07/2020 12:53
freelancerBIH wrote: 11/07/2020 12:11
megaribi1 wrote: 11/07/2020 10:51
Nisu. MERS je iz arapskih zemalja, svinjska iz Meksika.
Gdje je god neuslovno za zivotinje i gdje se god zbijaju jedna sa drugom , gdje god ljudi jedu divlje zivotinje - postoji mogucnost izbijanja zaraze...

Losa higijena, losi zivotni uslovi = ogroman potencijal za zarazu bilo kakve vrste...
Slazem se s napisanim inace.
Ali za ovu bolest kljucno je bilo unistavanje stanista zivotinja koje si svakako ugrozene vrste. Kad nema sismisa, virus trazi novog domacina i tako dodje do covjeka.
Upravo tako, vidis kako se mi lijepo slazemo :mrgreen:

A inace... Postoje neki koji kazu "Pa kako neko zna kad ce biti pandemija, kako zna da ce ih vise biti" - pa Kolumbo - zivimo u svijetu gdje neko sa Aljaske dolazi u kontakt sa nekim iz Zimbabwea - i obrnuto - svi ti ljudi imaju drugacije navike - dolaze u kontakt sa razlicitim bakterijama i virusima - nije da je pitanje kada ce se desiti iduca pandemija - vec je cinjenica da hoce - a vrlo je moguce da cemo iducu imati vec 2024-2026...

Ulagati u medicinu moramo, povecati policu lijekova protiv virusa, a pogotovo respiratornih virusa - bez toga bismo u narednih 50-100 godina mogli doci na rub istrijebljenja sa Zemlje..

Statisticki gledano - sanse da se pojavi virus koji je smrtonosan kao ebola - a prenosiv kao ospice - je itekako i vise nego moguca...

Bez pronalaska efikasnog lijeka protiv virusa - necemo nigdje daleko stici..
Locked