LIBIJA

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#7976 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Turska izvodi vježbe uz obalu Libije, Egipat pokrenuo masovne vojne vježbe, Turska preko bivših ministara ušla u proces osporavanja dijela grčkih ostrva, Korona hara, a igraju se izuzetno opasne igre.

Biće ovo vrelo ljeto, a na jesen kolaps pola ekonomija.
Kikibombona

#7977 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

AKP ljekari otvorili 10 frontova istovremeno. Zakuhali sa svakom zemljom u susjedstvu. To cak ni Srbiji nije uspijevalo u zlatnim vremenima sukoba sa svima.

Doduše, nigdje posao nisu doveli do kraja, sve polovicno, traljavo.

Samo je pitanje trenutka kada ce se akumulirati nezadovoljstvo, kada ce preliti casu, pa ce Turci najebati. Ove provokacije u Mediteranu su narocito opasne. Ljudi svojataju sve zivo.

...

Sto se tice Libije, uskoro počinje velika vojna vježba Egipta na granici sa Libijom. Pametnom dosta.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#7978 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote: 09/07/2020 18:19 AKP ljekari otvorili 10 frontova istovremeno. Zakuhali sa svakom zemljom u susjedstvu. To cak ni Srbiji nije uspijevalo u zlatnim vremenima sukoba sa svima.

Doduše, nigdje posao nisu doveli do kraja, sve polovicno, traljavo.
Polako, Kiki. Sve u svoje vrijeme.
Turci ne zure, 500 godina je pred njima.
Kikibombona

#7979 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Oficijelni tviter nalog egipatske armije - najava velike vojne vježbe 'ODLUČNA 2020'

Vjezba ce biti održana uz granicu sa Libijom

U promotivnom spotu izvucena je al-Sisijeva izjava: Sirt i Jutra su crvena linija.
Kikibombona

#7980 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Kikibombona wrote: 09/07/2020 23:05 Oficijelni tviter nalog egipatske armije - najava velike vojne vježbe 'ODLUČNA 2020'

U promotivnom spotu izvucena je al-Sisijeva izjava: Sirt i Jutra su crvena linija.
Izgleda da je ova vjezba danas održana. Sad mi je malo nejasno. Navodno su ovo snimci sa danasnje vjezbe.

...

Dosta poruka podrske iz Saudije, Emirata i drugih arapskih drzava

Prevod jedne poruke
Živjela autentična arapska vojska, egipatska vojska. Neka Bog zaštiti Egipat, njegov narod i njegovu vojsku od svakog zla. Neka vam Bog pomogne i vodi vas prema svakom agresoru. Naša srca, naše duše i naše molitve su uvijek s vama. Živio Egipat, arabizam.
Challenger_

#7981 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Kikibombona wrote: 09/07/2020 23:27Izgleda da je ova vjezba danas održana. Sad mi je malo nejasno...
Da pratiš šta drugi pišu, bilo bi ti jasno. O vježbi je, pravovremeno, prije tebe, danas pisano na temi.
zlajaBHF

#7982 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 09/07/2020 23:27
Kikibombona wrote: 09/07/2020 23:05 Oficijelni tviter nalog egipatske armije - najava velike vojne vježbe 'ODLUČNA 2020'

Izgleda da je ova vjezba danas održana. Sad mi je malo nejasno. Navodno su ovo snimci sa danasnje vjezbe.

...

Prevod jedne poruke
Živjela autentična arapska vojska, egipatska vojska. Neka Bog zaštiti Egipat, njegov narod i njegovu vojsku od svakog zla. Neka vam Bog pomogne i vodi vas prema svakom agresoru. Naša srca, naše duše i naše molitve su uvijek s vama. Živio Egipat, arabizam.
Hvala na prevodu :D
Kat

#7983 Re: LIBIJA

Post by Kat »

salik79 wrote: 09/07/2020 05:04 Ja ti napisem:
Kakve veze Ebu Ubejde i Halid ibn Velid imaju sa tim? Obojica dvadeset i kusur godina bila pod zemljom kada se to desilo.
Ti na to odgovoris:
Ne znam koliko vas ovo pise ali niste dosljedni, prvo kazes da je bilo 20 godina poslije preseljenja poslanika Alejhi Selam, pa onda da su sve hazreti halife bile pod zemljom kad je crkva pretvorena u dzamiju.
Bas kao sto si se nadovezao na moj post u kojem niti jednom rjecju nisam spomenuo hazreti Pejgambera a.s., da bi mi kao nesto objasnjavao kako ne ide epitet hazreti uz Pejgambera a.s., nego uz ashabe....

I ti fakat ocekujes da ja sada, kao, nesto dalje trebam s tobom polemisati?! :-) :-) :-) :roll:
Definitivno jedan lik ne pise ili ovoga zestoko baca:
Kao drugo, sva cetverica pravednih halifa su bila pod zemljom kada je crkva u Damasku pretvarana u dzamiju. I ti meni velis da ja ne znam razliku izmedju Emevijskog halifata i cetverice halifa?! :-)
Sam bacaj smajlije. :ljulja:
HarTar

#7984 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

salik79 wrote: 09/07/2020 13:37
HarTar wrote: 09/07/2020 13:16 Uvaženi profesor je prije svega veliki intelektualac, što se tiče mene ili većine ovdje, mi smo rođeni i umrijet ćemo kao suniti tako da ne vidim što bi me to diskreditovalo? Konvertiti su najveći pasionirani zagovornici vjere i ideja u koju su konvertirali, valjda iz želje da se dokažu i zato nisu realni i vjerodostojni. Što se tebe tiče, shvatio sam da nisi, ali mi ne bi smetalo i da jesi šiit, imaš pravo biti šta hoćeš. Što se tiče toga za šta su te optuživali, nisam upućen, nisam redovno pratio forum. Registrovao sam se samo radi gluposti mog ex jarana Tvrtka, kojim je gušio mene, a sada guši vas...
Naravno, a kao takav intelektualac, a i vjernik praktikant, koji je jos uz sve to "vidio svijeta", ne govori ovo sto govori zato sto je siit, ili neciji placenik. Bas kao i prof.dr. emeritus Rusmir Mahmutcehajic, koji je zbog Irana odavno na americkoj "crnoj listi", a, recimo, skoro da nema veceg energetskog projekta u Evropi, a da se njega ne konsultuje i ne ukljucuje u reviziju (barem je tako bilo dok sam pratio njegov rad do prije par godina).

Siit, sunit, potpuno nebitno, meni nista ne predstavlja, pogotovo kada iznosim svoja uvjerenja. I ne smatram "konvertitom" bilo koga ko prihvati neku drugu priznatu pravnu skolu u Islamu, bilo to sijskog, ili sunijskog pravca. A isti stav sam procitao i u intervjuu sa Sejh ul Azharom, Ahmedom el Tajebom.

Znam da si novi, ali me smori vazda iznova sve objasnjavati i dokazivati.
Halali, ali morao sam pitati kada su te nazvali šiitom, jer sam se bio veoma iznenadio otkud sad to... Odmah sam skužio da si inteligentna osoba i zato poštujem tvoje objave. Samo ostani dosljedan i to je to. Veliki pozz
HarTar

#7985 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

Kikibombona wrote: 09/07/2020 23:27

...

Prevod jedne poruke
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Hvala Bogu što postojiš 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 :lol: :lol:
salik79

#7986 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

Kat wrote: 10/07/2020 01:03
salik79 wrote: 09/07/2020 05:04 Ja ti napisem:
Kakve veze Ebu Ubejde i Halid ibn Velid imaju sa tim? Obojica dvadeset i kusur godina bila pod zemljom kada se to desilo.
Ti na to odgovoris:
Ne znam koliko vas ovo pise ali niste dosljedni, prvo kazes da je bilo 20 godina poslije preseljenja poslanika Alejhi Selam, pa onda da su sve hazreti halife bile pod zemljom kad je crkva pretvorena u dzamiju.
Bas kao sto si se nadovezao na moj post u kojem niti jednom rjecju nisam spomenuo hazreti Pejgambera a.s., da bi mi kao nesto objasnjavao kako ne ide epitet hazreti uz Pejgambera a.s., nego uz ashabe....

I ti fakat ocekujes da ja sada, kao, nesto dalje trebam s tobom polemisati?! :-) :-) :-) :roll:
Definitivno jedan lik ne pise ili ovoga zestoko baca:
Kao drugo, sva cetverica pravednih halifa su bila pod zemljom kada je crkva u Damasku pretvarana u dzamiju. I ti meni velis da ja ne znam razliku izmedju Emevijskog halifata i cetverice halifa?! :-)
Sam bacaj smajlije. :ljulja:
Pises nepovezano. A i to sto si sada citir'o je tacno. Koji je tvoj problem?
salik79

#7987 Re: LIBIJA

Post by salik79 »

HarTar wrote: 10/07/2020 01:10
salik79 wrote: 09/07/2020 13:37
HarTar wrote: 09/07/2020 13:16 Uvaženi profesor je prije svega veliki intelektualac, što se tiče mene ili većine ovdje, mi smo rođeni i umrijet ćemo kao suniti tako da ne vidim što bi me to diskreditovalo? Konvertiti su najveći pasionirani zagovornici vjere i ideja u koju su konvertirali, valjda iz želje da se dokažu i zato nisu realni i vjerodostojni. Što se tebe tiče, shvatio sam da nisi, ali mi ne bi smetalo i da jesi šiit, imaš pravo biti šta hoćeš. Što se tiče toga za šta su te optuživali, nisam upućen, nisam redovno pratio forum. Registrovao sam se samo radi gluposti mog ex jarana Tvrtka, kojim je gušio mene, a sada guši vas...
Naravno, a kao takav intelektualac, a i vjernik praktikant, koji je jos uz sve to "vidio svijeta", ne govori ovo sto govori zato sto je siit, ili neciji placenik. Bas kao i prof.dr. emeritus Rusmir Mahmutcehajic, koji je zbog Irana odavno na americkoj "crnoj listi", a, recimo, skoro da nema veceg energetskog projekta u Evropi, a da se njega ne konsultuje i ne ukljucuje u reviziju (barem je tako bilo dok sam pratio njegov rad do prije par godina).

Siit, sunit, potpuno nebitno, meni nista ne predstavlja, pogotovo kada iznosim svoja uvjerenja. I ne smatram "konvertitom" bilo koga ko prihvati neku drugu priznatu pravnu skolu u Islamu, bilo to sijskog, ili sunijskog pravca. A isti stav sam procitao i u intervjuu sa Sejh ul Azharom, Ahmedom el Tajebom.

Znam da si novi, ali me smori vazda iznova sve objasnjavati i dokazivati.
Halali, ali morao sam pitati kada su te nazvali šiitom, jer sam se bio veoma iznenadio otkud sad to... Odmah sam skužio da si inteligentna osoba i zato poštujem tvoje objave. Samo ostani dosljedan i to je to. Veliki pozz
Halal olsun. Vidi, ne smeta meni da me nazivaju bilo kako (osim vehabitom :D), ali mi smeta kada to neko, maliciozno, koristi za diskreditaciju mojih stavova i svjetonazora. Veliki pozdrav i tebi.
The 51st State

#7988 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

:lol:
Kikibombona

#7989 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

The 51st State wrote: 09/07/2020 12:36
Je li pocela ova deseta jubilarna ofanziva na Sirt? :lol:

...

Malo ozbiljnije vijesti... Pocela proizvodnja nafte, teroristi kmece, nesto su nezadovoljni

Lincoln-Burrows

#7990 Re: LIBIJA

Post by Lincoln-Burrows »

Kako u Siriji tako i u Libiji neće biti podijele naftnih polja, tu je linija koja se ne može prijeći.
Sve ostalo su želje i neostvareni snovi.
Kikibombona

#7991 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Debil kojeg pocesto citirate, koji je izmedju 10 i 20 puta najavio ofanzivu na Sirt, sada se nada da ce Tursku braniti NATO :lol: :lol:

Milo Djukanovic vec sprema jedinicu za tu svrhu :lol: :lol:

...

Za to vrijeme, egipatska armija u rekordnom roku, samo dan nakon sto su Turci najavili nekakvu svoju vjezbu, organizovala velicanstvenu demonstraciju sile. U promotivnom videu, na samom uvodu, citiran je al-Sisi: Sirt i Jufra su crvena linija.

Sa prevodom na eng :thumbup:

Al-Sisi je samo jednim govorom donio mir u Libiji i spasio veliki broj zivota. I ove poruke imaju za cilj uspostavu trajnog mira.

...

Da se pita Francuze i Ruse, Turci bi davno umarsirsli u Sirt. Jedina prijetnja na tom putu je najveca arapska drzava.
japin_mutapi

#7992 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Sisi ko Tito.
Challenger_

#7993 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

muhafuca

#7994 Re: LIBIJA

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote: 11/07/2020 21:03 Debil kojeg pocesto citirate, koji je izmedju 10 i 20 puta najavio ofanzivu na Sirt, sada se nada da ce Tursku braniti NATO :lol: :lol:

ma laprda uprazno

i zna da nije istina

clan 5 se aktivira samo ako je teritorij jedne od clanica napadnut,

a ne njihove trupe bilo gdje u svjetu.

po njogovoj logici francuska i amerika bi mogli aktivirati clan 5 kad god im vojnik bude u ubijen

u nekoj od zemalja gdje borave na poziv zvanicno priznate vlade.

a to je pola zapadne i pola centralne afrike za francuze

i afganistan i irak i gdje sve ne za amerikance.

amerikanci su aktivirali clan 5 samo jednom - kad su napadnuti u NY 11 septembar.

I cak je i oko toga bilo velike rasprave u NATO-e da li je aktiviranje validno jer ih nije druga drzava napala

vec teroristicka grupa - al eto progurali su nekako pa su evropljani uletili sa njima u afganistan (tj vecina nato clanica)
Kikibombona

#7995 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Dovljno je pogledati ovu mapu da bi se shvatilo da Turska ne moze ratovati sa Egiptom u Libiji. To bi bilo najgore moguce samoubistvo u historiji ratovanja.

Turci i njihovi puleni su danas objavili da jos ne znaju ko je zbombao al-Watiju. To je dokaz da su veoma slabi. Ne samo da se nisu odbranili, vec ne znaju ni sta ih je snaslo, odakle je doslo. :roll:

Kako bi oni, tako vam boga, odbranili brodove koji bi svakodnevno morali prevoziti ogroman broj vojnika i opreme u Libiju? Sve da uzmemo kao pretpostavku da imaju dovoljno jaku mornaricu da transferira 100 000 vojnika i svakodnevno ih opskrbljuje, sto moze samo Amerika. Egipat, Saudija i Emirati imaju sve vrste oruzja u ogromnim kolicinama. Nesto sumnjam da bi ti brodovi uspjeli doci do Libije. To bi znacilo nevidjenu kataklizmu.

Ja sam siguran da Turci nisu tolike budale da se upuste u jedan takav rat. Oni ce nastojati politicki dobiti sto je moguce vise, ali rat sa Egiptom ni u ludilu nece rizikovati.

Libija je egipatski teritorij, susjedne drzave, dok je put Turske do Libije veoma trnovit, ako bi doslo do velikog rata...

Image
Challenger_

#7996 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

japin_mutapi

#7997 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

kako je libija egipatski teritorij
zilog

#7998 Re: LIBIJA

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 11/07/2020 21:03 Debil kojeg pocesto citirate, koji je izmedju 10 i 20 puta najavio ofanzivu na Sirt, sada se nada da ce Tursku braniti NATO :lol: :lol:

...

Za to vrijeme, egipatska armija u rekordnom roku, samo dan nakon sto su Turci najavili nekakvu svoju vjezbu, organizovala velicanstvenu demonstraciju sile. U promotivnom videu, na samom uvodu, citiran je al-Sisi: Sirt i Jufra su crvena linija.

Al-Sisi je samo jednim govorom donio mir u Libiji i spasio veliki broj zivota. I ove poruke imaju za cilj uspostavu trajnog mira.

...

Da se pita Francuze i Ruse, Turci bi davno umarsirsli u Sirt. Jedina prijetnja na tom putu je najveca arapska drzava.
Egipcani mogu ovo izvoditi kada niko ne puca na njih... :mrgreen:

Najbolji primjer je bio jomkipurski rat '73. kada jesu povratili Suec, ali im je Sharon usao s ledja preko Crvenog mora i dosao 70 km od Kaira.
Kompletna egipatska treca armija se nasla pred anihilacijom u okruzenju na Sinaju. Turci mozda nisu Izraelci, ali Egipcane ce pojesti za dorucak.
Challenger_

#7999 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Dovlače se snage, GNA i LNA, izvode vježbe u istočnom Mediteranu (Turska, Egipat), dok se iza scene pregovara. Turci i Rusi. Dogovor ili okršaj, vidjeće se, ubrzo.
japin_mutapi

#8000 Re: LIBIJA

Post by japin_mutapi »

Ovdje su samo pregovori o egipatskoj reakciji.
Turci i Libijci nastavljaju akciju samo je pitanje da li ce se sukobiti sa Egiptom.
Da li ce Egipcani samo simbolicki reagovati ili stvarno i kom obimu?

Naravno da Turci zele da izbjegnu rat sa Egiptom ali Egipat isto tako zeli izbjeci rat. Misle da su njihovi interesi ugrozeni i djeluju agresivno.

Iza kulisa se dogadja uvjeravanje Egipta da nisu u opasnosti i da ce biti zasticeni. Trgovina i dogovor oko uticaja i teritorije. Novac, nafta, oruzje, hrana ... Ako Egipat bude zadovoljan ponudjenim tj ako druga strana prihvati prijedloge Egipcana, onda nema intervencije i rata sa Turskom.

To je i vjerovatni dogovor. Egipcani ce dobiti puno vise nego sto bi dobili ratom.
Post Reply