Ti nisi rekao da se ja "pravim da nešto znam". Već za vodeće svjetske epidemiologe kažeš da nisu kompetentni.apsidejzi wrote: ↑09/07/2020 12:49Lupas ba samo. Povrsno citas. Citas samo naslove. Udji na ovaj link sto si postavila i procitaj malo pazljivije. Nemoj na googlu samo upisati: "sweden corona strategy fail" i onda procitati prvih par linkova i praviti se da nesto znas. Evo ja te pozivam da u 14:00 sjednes lijepo za YouTube i preslusas Svedskog epidemiologa sta ima da kaze. Lik evo vec 4 mjeseca svaki dan u 14:00 izadje pred novinare. Govori o trenutnoj situaciji, strategiji i sl. Postavljaju mu pitanja ko hoce i kako hoce. Ja znam da cu ja sjediti i preslusati sta ima da kaze.Mogy87 wrote: ↑09/07/2020 12:18Gubitak povjerenja: Nadam se da je Ipsos dovoljno kredibilan da vrsi anketu po tvojim standardimaapsidejzi wrote: ↑09/07/2020 12:05
U Svedskoj je sva statistika javna tako da ja sada ocekujem link na anketu o kojoj govoris. Gdje je ta anketa gdje je iskazano nezadovoljstvo? Nemoj samo da bude citao ti na forumu, pricao sa nasim ljudim i sl. Ja svaki dan pratim statistiku sa MSB-a i tu se jasno vidi da svedski narod nikad vise nije podrzavao poteze vlasti kao sad. Cak su socijaldemokrati dobili preko 10% vise glasova u anketi kako bi glasali da su sad izbori. 10% vise nego prije par mjeseci.
Eto ti im reci da su se preracunali. Cijelo vrijeme je bilo 30%+ slobodnih resura na intenzivnoj njezi. Nisu zatvorili drustvo i glumli diktatore kao Vucic i sljedbenici na balkanu. nisu krali milione od naroda. Napravili nesto sto se zove permitering gdje za svakog radnika kojem firma ne moze pronaci radne zadatke u doba korone, drzava placa pola plate a firma pola. Ma nemas pojma o mjerama koje su preduzete. Samo si negdje procitao da je u Svedskoj zajeb i onda to ovdje prenio.
Haj mi navedi jednu drzavu u svijetu koja je imala rast zaposlenosti i BDP-a u doba korone? Jebote, ko da je samo Svedska udarena koronom. U Americi milione ljudi izgubili posao. Svedska ekonomija je dosta izvozno orjentisana i kada je svijet zatvorio granice zbog korone i uveo karantinu, naravno da je izvoz opao i da je dobar dio ljudi ostao bez posla. No cim ste otvorili granice, izvoz krenuo. Baj d vej, svedska kompanija je trenutno najbliza proizvodnji vakcine protiv korone. Vec joj je naruceno 240 miliona vakcina.
Ne sikiraj se ti za svedsku jer u Svedskoj problemi, ZDRAVO. Jos uvijek.
"An Ipsos survey this week for the Dagens Nyheter newspaper showed confidence in the country’s management of Covid-19 had fallen 11 points to 45% since April, with backing for the national public health agency down 12 points."
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... l_zBhqg4_0
Za naučna istraživanja iz oblasti ekonomije (zamisli postoji i to) relavantni su makroekonomski pokazatelji koji odražavaju stanje ekonomije kao cjeline. Ne anegdotalne priče na nivou pojedinih kompanija. Valjda vjeruješ podacima koje je objavila Švedska centralna banka.
Preracunali su se jer imaju iste makroekonomske pokazatelje kao Danska (brojke sam postavila), a imaju 543 umrlih na milion stanovnika dok Danska ima pet puta manje tj. 105. Znaci zrtva je bila uzaludna i rezultat je autokracije covjeka koji je sam priznao da je grijesio.
Kad je neko nas izasao pred medije i objasnio nesto u vezi korone? Kad je bilo ko u svijetu stao pred novinare i govorio o posljedicama strategije koja je primjenjena? Anders Tegnell svaki dan (on ili neko od kolega) stoji i cijela svjedska a i svijet ga gledaju.
Gledaj, uzivo, jedini u SVIJETU, svedski epidemiolozi objasnjavaju trenutno stanje i strategiju. Svaki radni dan (u ljetnom periodu utorak, cetvrtak):
Vec su imali 73 press konferencije: https://www.youtube.com/playlist?list=P ... PjDYUoWlHp
Čestitam gospodinu za odličnu komunikaciju sa stanovništvom. To je za vrijeme pandemije od ključnog značaja.
Samo press konferencije ne mijenjaju brojke. One su takve kakve jesu. Činjenica je da imaju 5 puta više mrtvih uz iste ekonomske rezultate. To ni jedna press konferencija ne može promijeniti.