Odobren kredit za spajanje Zenice i Doboja u potpunosti..preostalih 38 km..
Zenica i Sarajevo na evropskoj mrezi autoputeva prvi put u histoiji za 5 godina
Moderator: anex
Neki izvor?
Ne vrijeđaj i ne zagađuj temu svoji pesimizmom. Ovo su svakako odlične vijesti.
Ako se nađeš uvrijeđen do tebe je, nije do mene.
22.12.2014.
Poddionica Počitelj - Međugorje je ukupne dužine deset kilometara. Sredstva za izgradnju ove dionice obezbjeđena su iz sredstava Europske investicijske banke (EIB)
JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar u petak je objavilo međunarodni poziv za dostavljanje aplikacija u postupku predkvalifikacije za izgradnju i nadzor nad izgradnjom dionice Počitelj - Bijača, poddionica Počitelj - Međugorje.
Poziv će biti otvoren do kraja januara 2015. godine.
01.11.2016.
Do sada je izgrađeno i nalazi se u upotebi 92 km autoceste. A do kraja 2018. godine u funkciji bi trebalo biti novih 40 kilometara
Ovih 35 kilometara ako se počne raditi prije izbora 2022. ja ću se izvinuti i tebi i svima na forumu koji su se našli uvrijeđeni.Mi ćemo imati izgrađen autoput do 2026. godine. Ja sada ne govorim o obećanjima ja sada govorim o realnim činjenicama. Koridor 5c je finansijski pokriven.“
Šefik Džaferović, 28.05.2018.
od vranduka (ovo dokle se gradi) pa do entitetske granice ima dobro više od tih 38km .... al nek su oni to fino odobrili, sad novinari imaju par dana o čemu da pišu
Do Nemile se gradi a ostalih 11 km do Zepca ce poceti do kraja godine jer su tenderi zavrseni. Ostane jos ovo za sto je odobren kredit danas.
ne gradi se do nemile, vjeruj miavenija wrote: ↑08/07/2020 16:24Do Nemile se gradi a ostalih 11 km do Zepca ce poceti do kraja godine jer su tenderi zavrseni. Ostane jos ovo za sto je odobren kredit danas.
Ima, to si potpuno u pravu. Samo je stvar u tome što kredit iz članka nije za tu dionicu nego, kako je lijepo navedeno, za dio od Poprikuša do Medakova. Za ostalo su pare već obezbijeđene.
Novac je bio sporan dugo vremena, sad ga ima zbog akciza, pa krediti pljušte, kao što se vidi, EIB, EBRD i WB bi sve finansirali, a nema više Kuvajtskih fondova, OPEC fonda i slično.
Biznis InfoPremijer FBiH Fadil Novalić potvrdio je informaciju koja je objavljena ranije danas da je odobren kredit za dionicu autoputa od Medakova, do iznad Žepča. Zanimljivo je da se Medakovo, kako se vidi na Google Mapsu, nalazi u neposrednoj blizini grada Tešnja i poslovne zone Bukva. To znači da će ovaj industrijski kraj biti autocestom povezan sa Sarajevom, ali i sa zemljama EU koje su njegovo veliko tržište, piše BiznisInfo. Autoput će prolaziti, dakle, neposrednom blizinom Tešnja, mnogo bliže od postojeće magistrale.
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj, jedan od najvećih industrijskih i privrednih centara u Federaciji BiH, ali i Bosni i Hercegovini, koji je, kao i ostali dijelovi naše države, pogođen pandemijom COVID-19.
Kada je riječ o strateškim projektima ove općine, federalni premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice autoceste na Koridoru Vc od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, uz ranije osiguranih dodatnih 60 miliona eura.
– Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi do Nove godine bio otvoren tender za izgradnju – pojasnio je premijer.
Inače, današnja posjeta predstavnika Federalne vlade je jedna u nizu planiranih kako bi bile sumirane posljedice pandemije, prvenstveno na industrijske centre, da bi drugi set ekonomskih mjera za pomoć privredi, koji je u pripremi, dao što efikasnije rezultate.
Premijer Novalić je naglasio da je namjera posjete bila vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu i njenu zajednicu, za razliku od drugih u kojima dominira uslužno-turistička djelatnost.
– Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje, te je presjek stanja u ovoj općini indikativan za cijelu Federaciju BiH, uz zone koja su turističko-uslužno orijentirane – kazao je Novalić.
Predstavnicima Vlade FBiH su, tokom sastanka s načelnikom općine Tešanj Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Senadom Subašićem, prezentirani aktuelna situacija u ovoj općini, problemi s kojima se susreću, kao i ključni projekti koje provode i planiraju.
Raspodjela sredstava MMF-a
Kako bi osigurala finansijsku pomoć budžetima kantona u sanaciji posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19, Vlada FBiH je na prošloj sjednici raspodijelila sredstva iz RFI aranžmana s MMF-om, u iznosu od 200 miliona KM.
Premijer je domaćine podsjetio i o tekućim transferima kantonima i općinama, u iznosu od 30 miliona KM, od kojih jedna trećina po načelu solidarnosti pripada svim gradovima i općinama u jednakom iznosu, dok im se preostalih 20 miliona KM dodjeljuje za sufinansiranje projekata, zahtjeva i inicijativa, a na osnovu javnog poziva objavljenog krajem protekle sedmice.
Održan je i sastanak s privrednicima ove regije kojima je iskazana podrška Vlade FBiH tokom saniranja posljedica pandemije, te predstavljene srednjoročne i dugoročne mjere koje Federalna vlada poduzima kako bi pomogla oporavak privrednog sektora.
Prema pokazateljima, predviđene mjere i subvencije, tretirane u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koriste se u privrednom sektoru ove regije, ali za njegovo očuvanje su potrebne i dodatne investicije, kao i veća podrška. Iz federalnog budžeta kao pomoć privredi u Tešnju kroz ovaj zakon je osigurano 3,6 miliona KM.
Prioritet podrška privredi
Privrednici su upoznali predstavnike Federalne vlade i općinskog rukovodstva s trenutnom situacijom u ovom sektoru u Tešnju, te iznijeli sugestije i inicijative koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja. Sagovornici su saglasni da je prioritet podržati privredu kako bi bili zaštićeni radnici i osigurana njihova radna mjesta.
Prijedlozi, sugestije i inicijative s današnjih sastanaka koje će doprinijeti očuvanju i unapređenju ekonomske situacije u Federaciji BiH, Vlada FBiH će razmotriti u sklopu donošenja drugog seta mjera.

RJ57 wrote: ↑08/07/2020 19:21 par km prije, ali i od južnog ulaza u nemilu do entitetske granice kod doboja ima čak i vazdušnom linijom a kamoli cestom puno više od tih 30 ikusur km
ali eto, finansiranje je odobreno, sve cvjeta narod se ljubi i raduje!
mada se od finansiranja do početka radova kod kod nas djeca rađaju i škole završavaju a neke od ostalih davno izfinansiranih dionica nisu još ni blizu početka radova, mi već pričamo o spajanju koridora ...daj ba mojne nime!
a gdje su projekti, eksproprijacije, tenderi, obaranje tendera, protesti lokalnog stanovništva štrajkovi glađu i vezanje za stubove, odugovlačenje do izbora, političke prepiske i igre iza zatvorenih vrata, “ja tebi ti meni a gdje sam ja u svemu tome” ......
navozaćemo se mi još puno našom “dragom” M17 dok se sarajevo ne spoji na autoput beograd-zagreb
Ne postoji granica izmedju entiteta vec samo administrativna linija razgranicenjaatmel wrote: ↑09/07/2020 09:56RJ57 wrote: ↑08/07/2020 19:21 par km prije, ali i od južnog ulaza u nemilu do entitetske granice kod doboja ima čak i vazdušnom linijom a kamoli cestom puno više od tih 30 ikusur km
ali eto, finansiranje je odobreno, sve cvjeta narod se ljubi i raduje!
mada se od finansiranja do početka radova kod kod nas djeca rađaju i škole završavaju a neke od ostalih davno izfinansiranih dionica nisu još ni blizu početka radova, mi već pričamo o spajanju koridora ...daj ba mojne nime!
a gdje su projekti, eksproprijacije, tenderi, obaranje tendera, protesti lokalnog stanovništva štrajkovi glađu i vezanje za stubove, odugovlačenje do izbora, političke prepiske i igre iza zatvorenih vrata, “ja tebi ti meni a gdje sam ja u svemu tome” ......
navozaćemo se mi još puno našom “dragom” M17 dok se sarajevo ne spoji na autoput beograd-zagreb![]()
Uz svo dužno poštovanje, ali ja zaista ne znam šta ti više radiš na ovim temama, jer sam zapamtio da je ovo sigurno tvoj treći ili četvrti post ovakve vrste na temama o cestogradnji.Nadzorna_ploca wrote: ↑08/07/2020 21:50 Ne znam kakva je poenta cekati autoput i govoriti super je, treba biti optimista , ma samo neka se radi.
Boli me qrac ba za tu pricu, ja hocu da se vozim autoputom i osjetim blagodat i srecu tog stanja.
Dobri auto(putevi) su kljuc ekonomije i lijepog i ugodnog zivota, kad svugdje mozes brzo i sigurno stici. A i roba cirkulise gore dole i sve je dostupno. Godinu dana zivota van drzave BiH ti otvori oci i vidis koliko te naoko jednostavne stvari cine zivot ljepsim, ugodnijim, laksim. Prije 10 godina su obecavali da ce se zavrsiti koridor. Pa otvori google i ukucaj autoput BiH i vidjeti ces obecanja da ce 2020 biti zavrsen. Zivot nije 500 godina da ima vremena na pretek, ova generacija sto tipka po forumu nece sigurno docekati da se u komadu provoza autoputom. O cemu mi tu onda dalje imamo pricati..
Naravno, ko ima volju da sve to prati i nada se necemu respekt ali mizerija je to cista..
Kako ti ne dosadi trollati?drug_profi wrote: ↑09/07/2020 12:51 Aha, sad kontam, ova je tema u stvari mjesto gdje ljudi jedni druge ubjeđuju u nevjerovatne stvari. Svi koji ne zele da vjeruju u to, nek ne smetaju.
Ja sam mislio da se ovdje prica o izgradnji, u stvarnom svijetu, ne nekom izmastanom...
Ignorisi samo. Tebi se ne obracam svakako. Nisi kapacitet da razumijes.Cossack wrote: ↑09/07/2020 12:56Kako ti ne dosadi trollati?drug_profi wrote: ↑09/07/2020 12:51 Aha, sad kontam, ova je tema u stvari mjesto gdje ljudi jedni druge ubjeđuju u nevjerovatne stvari. Svi koji ne zele da vjeruju u to, nek ne smetaju.
Ja sam mislio da se ovdje prica o izgradnji, u stvarnom svijetu, ne nekom izmastanom...