ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dope_Man

#101 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by Dope_Man »

Blidinje je fenomenalno, osim zapisavanja od strane katolicko orijentisanih individua i postavljanja krstova na sve strane bez ikakve potrebe, kao sto se sada radi i oko tvrdzave u Stocu.
breuer

#102 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by breuer »

Connaisseur Karlin wrote: 30/06/2020 15:27
breuer wrote: 30/06/2020 15:16 Muzeji franjevačkih samostana!

Onaj na Gorici (Livno) mi je najljepši muzej koji sam uopšte obišao u BiH, a i ramski je presladak.
plus Fojnica :thumbup:
i dodatno pored Fojnice i Kraljeva Sutjeska, Tomislavgrad, Kreševo, Guča Gora :thumbup:
sumirprimus

#103 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by sumirprimus »

esmasaric wrote: 30/06/2020 10:46 Prelijepo Olovo ove godine je moj izbor. :thumbup:
:D
ovo je levl negacije korone :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#104 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by Tomahawk11 »

sumirprimus wrote: 01/07/2020 08:49
esmasaric wrote: 30/06/2020 10:46 Prelijepo Olovo ove godine je moj izbor. :thumbup:
:D
ovo je levl negacije korone :lol:
Pa može biti lijepo u pola Maglića kad odeš na par dana, al da živiš...
sumirprimus

#105 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by sumirprimus »

realno, al realno. olovo.
lethalthreat

#106 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by lethalthreat »

Busovača je u ovo doba godine k'o bombona
shmizlica

#107 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by shmizlica »

ja obično vikendom zapucam na neku lokaciju, tešanj mi je legao, taman prije korone išla :D a kako sam u srednjoj bosni sve mi je nekako tu negdje što se razdaljine tiče. uzmeš dan i zujiš, laganini kafica, hodanje, ručak, hodanje i aj kući
a nešto se za godišnji kontam stacionirat u hercegovinu i obilaziti redom šta ima....to je neka ideja
džakailibu

#108 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by džakailibu »

Dope_Man wrote: 30/06/2020 21:24 Blidinje je fenomenalno, osim zapisavanja od strane katolicko orijentisanih individua i postavljanja krstova na sve strane bez ikakve potrebe, kao sto se sada radi i oko tvrdzave u Stocu.
Blidinje je prekrasno ali jednom bio u hotelu poslom, zaboravio ime ali tu su ski staze. ono furaju se na turizam, neki prjekti a slika mate bobana na zidu. nisu me vidjeli vise. ali cesto preko blidinja idem za makarsku kada putujem iz sa.
esmasaric

#109 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by esmasaric »

Lijepo je svuda na par dana. :bih:

I Fojnica je simpatična, možda ću i tamo.
Nažalost, Hercegovina je divna, ali nikad nisam mogla preživjeti komarce. :?
Better Man

#110 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by Better Man »

Jezera na Zelengori su nešto predivno i bajkovito i to zaista treba obići ko voli planinariti.
no_sekirli

#111 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by no_sekirli »

Veigar wrote: 29/06/2020 14:26
dječak sa šibicama wrote: 29/06/2020 14:20
zrakomlat wrote: 28/06/2020 23:30 Vidi Buškog, isto na moretu

Image

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ine/381334
Busko jezero ima jednu plazu, Marinovac, i to je sve. Ostatak obale je za ekstremne sportove.

Bio vise puta, jeste super ali uvijek imas negdje u kutku svijesti da je to ipak industrijsko jezero.
Pa šta ako je industrijsko, nije da bacaju hemikalije u njega pa da je voda otrovna, mislim argument protiv buškog ti je na nivou 1 razreda osnovne škole.
Ne znam šta znači industrijsko jezero, vjerojatno se mislio ovdje na vještačko. Nažalost, ovdje nema industrije, gotovo nikakve, tako da nema straha od kemijskih zagađenja vode. Kod nas su čak i rudnici zatvoreni :(

Za sve koji planiraju doći na Buško, samo nekoliko informcija. Trenutno se radi injektiranje rupa na zapadnoj strani, te zbog toga, a i smanjene količine padalina, vodostaj je dosta niži.
Marinovac je gotovo jedino mjesto gdje se može normalno kupati, ali je zato pješčana plaža, haman ko na Makarskoj rivijeri :D
Autom se može spustiti do same plaže.

Za kampere, 100-ak metara od same plaže ima dosta gusta šuma u kojoj se može parkirati šator, kamper ili nešto slično. Što se ribolovaca tiče, ovo je raj za iste. Doduše, nema nekih sadržaja na samoj plaži, trgovina je dostupna na 5-10 minuta vožnje autom. I voda je topla.
Škobo Habu

#112 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by Škobo Habu »

sumirprimus wrote: 01/07/2020 08:52 realno, al realno. olovo.
Jesu ti Ilijaš, jest ti Vogošća i slična kvazi-suburbija pojam stanovanja.

Problem Olova jeste loša komunikacija sa Sarajevom. Da se riješi pitanje Krivajevića, kao što je Karaule, do Ciglana ti ne bi trebalo pola sata.

I ovako si prije iz Olova do Ciglana sigurno dok se neki dočepaju asfalta iz okolnih sarajevskih pripizdina.

Druga stvar, gro sarajevske high klase je na potezu od Nišića preko Olova do doline Krivaje. Dođeš nedeljom u predvječerje i možeš se uvjeriti u kolone vozila koje nadiru ka Sarajevu. U suštini, malo koji se grad može pohvaliti srednjovjekovnom historijom kao Olovo.
Kraljevska carina, nekropole stećaka, Gospa Olovska, ostaci crkve Svetog Roka, Obelisk Tvrtka Kotromanića...
dječak sa šibicama

#113 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by dječak sa šibicama »

Dzaba sve

more je more
cLo

#114 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by cLo »

no_sekirli wrote: 01/07/2020 11:04
Ne znam šta znači industrijsko jezero, vjerojatno se mislio ovdje na vještačko. Nažalost, ovdje nema industrije, gotovo nikakve, tako da nema straha od kemijskih zagađenja vode. Kod nas su čak i rudnici zatvoreni :(

Za sve koji planiraju doći na Buško, samo nekoliko informcija. Trenutno se radi injektiranje rupa na zapadnoj strani, te zbog toga, a i smanjene količine padalina, vodostaj je dosta niži.
Marinovac je gotovo jedino mjesto gdje se može normalno kupati, ali je zato pješčana plaža, haman ko na Makarskoj rivijeri :D

Za kampere, 100-ak metara od same plaže ima dosta gusta šuma u kojoj se može parkirati šator, kamper ili nešto slično. Što se ribolovaca tiče, ovo je raj za iste. Doduše, nema nekih sadržaja na samoj plaži, trgovina je dostupna na 5-10 minuta vožnje autom. I voda je topla.
A eko selo Grabovica? :D
sumirprimus

#115 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by sumirprimus »

Škobo Habu wrote: 01/07/2020 13:12
sumirprimus wrote: 01/07/2020 08:52 realno, al realno. olovo.
Jesu ti Ilijaš, jest ti Vogošća i slična kvazi-suburbija pojam stanovanja.

Problem Olova jeste loša komunikacija sa Sarajevom. Da se riješi pitanje Krivajevića, kao što je Karaule, do Ciglana ti ne bi trebalo pola sata.

I ovako si prije iz Olova do Ciglana sigurno dok se neki dočepaju asfalta iz okolnih sarajevskih pripizdina.

Druga stvar, gro sarajevske high klase je na potezu od Nišića preko Olova do doline Krivaje. Dođeš nedeljom u predvječerje i možeš se uvjeriti u kolone vozila koje nadiru ka Sarajevu. U suštini, malo koji se grad može pohvaliti srednjovjekovnom historijom kao Olovo.
Kraljevska carina, nekropole stećaka, Gospa Olovska, ostaci crkve Svetog Roka, Obelisk Tvrtka Kotromanića...
prva recenica slazem se :D
sumirprimus

#116 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by sumirprimus »

dječak sa šibicama wrote: 01/07/2020 13:14 Dzaba sve

more je more
raj na zemlji.
cLo

#117 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by cLo »

banjaluka078 wrote: 29/06/2020 17:22
cLo wrote: 29/06/2020 16:06 istina je ovo, nažalost
mi smo jedan dan krenuli na izlet Mostar, Kravice...završili u Međugorju kod Gospe :lol: nismo više znali gdje ćemo, pa hajde kad smo blizu i to da vidimo, mi svi muslimani :lol: tačno da se svašta može vidjeti za malo vremena, ali baš nemaš gdje otići ni na 5 dana
Mostar, Čapljina, Kravice, Žitomislić, Počitelj ili Stolac, Radimlja, Daorson, Popovo polje, pećina Vjetrenica, preko puta manastri Zavala s nevjerovatnim pogledom na polje...meni je malo 7 dana kad odem u Hercegovinu. Doduše, ja to polako, pa u priču s domaćinima, pa se štagod pojede, pazari nešto za kući ponijeti.
Obišla sam sve ovo osim Vjetrenice. Odem ja često u Hercegovinu, ali to su kako napisah dnevni izleti i jako su aktivni, meni to štima. Gdje se ti "ulogoruješ" kada odeš na 7 dana, koje je mjesto i kakav je tempo, svaki dan-drugo mjesto ili ovako kao ja po pe'-šes'? :D
victom

#118 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by victom »

šta znači vlastita država ? da je moja vlastita mogao bi sam odrediti cijenu građevinske dozvole, i mnoštvo drugih propisa, nameta i otimačina...
Last edited by victom on 01/03/2021 02:34, edited 2 times in total.
banjaluka078

#119 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by banjaluka078 »

cLo wrote: 01/07/2020 13:51
Obišla sam sve ovo osim Vjetrenice. Odem ja često u Hercegovinu, ali to su kako napisah dnevni izleti i jako su aktivni, meni to štima. Gdje se ti "ulogoruješ" kada odeš na 7 dana, koje je mjesto i kakav je tempo, svaki dan-drugo mjesto ili ovako kao ja po pe'-šes'? :D
Vjetrenica je zakon! Mjesto na kojem zastaneš i slušaš kako vjetar huči, fantastično. Mi smo bili potpuno sami, vodiči nisu išli s nama. Naravno da smo mi, stare budale, oživjeli sve scene iz Gospodara prstenova. :D Na kraju su došli po nas, jer smo predugo ostali, pa su se na ulazu zabrinuli.
Mi smo kombinovali "donju" Hercegovinu sa samim jugom Hrvatske, Pelješac, Dubrovnik, Molunat...tako da smo iznajmili apartman u Neumu. Predsezona, ako smo i 30 KM plaćali apartman. Bukvalno nam trebalo samo da prespavamo. Dan-dva u vucanju, dan uz more, ono, pijemo jutarnju, skontamo kakvo je vrijeme i odlučimo na koju ćemo stranu.
Za druge izlete, nađem nešto u Mostaru, pa idem odatle.
no_sekirli

#120 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by no_sekirli »

cLo wrote: 01/07/2020 13:15
no_sekirli wrote: 01/07/2020 11:04

A eko selo Grabovica? :D
Eko selo je jako blizu plaze Marinovac. Da budem iskren, nisam bio tamo 2 godine. U pocetku je to krenulo ozbiljno, a kasnije je malo popustio hajp.
Onaj hotel sa donje strane ceste nije zavrsen, a za bungalove iznad eko sela ne znam da li su u funkciji. Uglavnom, slove kao destinacija za svadbe i proslave. Ali, klopa i nije bas tako vrhunska. Dok cijene jesu. Nazalost.
Nivelacija

#121 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by Nivelacija »

Znam samo kome nije dosadio stari most taj nije normalan, vise ga ne volim vidjet ni na TV, dojadio brate.
Haj na most, prosetaj, kafa kuci. Mozda nekad za 15 godina ponovo svratiti u Mostar.
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#122 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by parappa »

van Basten

#124 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by van Basten »

Prijedlog ture:
Dan 1: Bos.Petrovac: Ostrelj - partizanski voz, Bjelaj stari grad, Cardaklije seosko domacinstvo. Tu se mozda moze ubaciti i Titova pecina u Drvaru a ko ima viska vremena moze za Drvar cijeli dan pa pecini dodati izvor Bastasice i kanjon Uvca.
Dan 2: potez Martin Brod (slapovi, manastir...) - Kulen Vakuf (Ostravica) - Strbacki buk
Dan 3: jutarnja setnja na relaciji dvoslap - troslap (na kraju autom do pred granicu za vidikovac na troslap, rucak u camcu ispod Ripackog slapa, polodnevna kafica na Japodskim ostrvima.
Dan 4: Cazin (Ostrozac) - Bosanska Krupa (stari grad, Zeleni otoci) - Bosanska Otoka (Mlincici). Opet ko ima vremena moze ovaj dan razdvojiti pa jedan dan Ostrozac spojiti sa Buzimom i Velikom Kladusom a drugi dan ostaviti Krupu i Otoku a dan popuniti ili izletom camcem do izvora Krusnice ili kupanjem na uredjenoj plazi na Adi Mlincici
Slobodna popodneva iskoristiti za setnjuBihacem, penjanjem na Sokolac...
A da sad ne sirim dane i predjele i na Sanski Most (Blihin skok, Dabarska i Hrustovacka pecina, ko zna kako i kuda moze potraziti i Bobijasko oko...)
banjaluka078

#125 Re: ODMOR U VLASTITOJ DRŽAVI

Post by banjaluka078 »

Vidim ovih dana da je među narodom popularno da idu u etno selo Stanišić. Ako kome ne smeta "topla ljudska priča" o djedu četniku, vjerovatno budu lijepe slike na Ig.
https://www.etno-selo.com/lat/kucab.php

Od mene para za ulaznicu dobiti neće.
Post Reply