I ja nisam po profesiji političar. Nego politiku pratim. A na temu straha, panike i sl pojava više sam no kompetentna dati sud.
I razgraničiti kad neko kritizira, daje korisne informacije ili je epidimiolog po struci.. i si?
Zamisli!
Moderator: O'zone
Imas diplomu medicinskog fakulteta pa mozes razluciti koje su informacije korisne, a koje ne? Cestitam, svestranija si nego sto sam mislila
Silos wrote: ↑05/07/2020 14:04Super, samo testirani prenose virus. Sat prije rezultata nisu nikog zarazili jer nisu dobili papir.ćiribiribela wrote: ↑05/07/2020 12:50Testira se da se uspori i smanji sirenje. Razumijem da jednu mladu osobu ovo nervira, ali treba biti malo manje sebicno govno i misliti na rizicne grupe. Ti mozda neces imati simptoma, ali ces zaraziti nekoga ko je vec bolestan ili star pa ce osoba mozda umrijeti.Silos wrote: ↑05/07/2020 12:42
Samo jedna stvar mi nije jasna. Šta imamo od ovolikog broja testiranja. Ako je trenutno 80 % zaraženih bez simptoma šta nam predstavljaju ti brojevi. Imaš simptome javi se lijecniku testiraj se i ćao. Ako ti je suđeno umrijećeš od uboda stršljena kao onaj jadni momak jucer.
Da se iskljucivo priroda pita, svi bi mi umrli do nase pedesete, ali zivimo duze zahvaljujuci nauci i tehnologiji, zato pusti strucnjake da odlucuju i uzivaj.
Trenutno je barem 10× više zaraženih od broja zvanično pozitivnih. Čuvaj se koliko možeš, zaštiti bolesne i starije. Mlađi se moraju žrtvovati da bi ovi stariji imali sredstva da se liječe.
Pa onda bi bilo jako korisno da se uključiš vezano za javnozdravstvene teme. Kvalitetna diskusija je uvijek poželjnaSaraFina wrote: ↑05/07/2020 17:40Hvala. Nije medicinski klasika, ali nije ni nužna diploma medicinskog za filtriranje koje radim.![]()
Ni za vrijeme lockdowna promet roba nije bio upitan.Spartanovski wrote: ↑05/07/2020 17:42 Planiram sutra naručivati knjige iz Hrvatske i Srbije. Što mislite hoće li se granice uskoro opet zatvarati i koja bi mogla da bude razina restrikcija. Postoji li mogućnost potpune obustave prometa?
Koja je svrha brojcanika osim sto ispiraju mozak? Nemaju svrhu jer su obicna laz.. Ne znamo kada su uzeti brisovi onih cije rezultate objavljuju u presjeku za 24h.. Testiraju kontakte koji su se zarazili danima prije i koji u izolacijama cekaju testiranje po 10-15 dana.. Za jucasnji veliki skok krive neke repove i sporost baze podataka.. Dnevni izvjestaji se ne mogu koristiti kao bilo kakav argument.. Kako onda te informacije uzeti kao relevantne i kako se moze nesto na osnovu njih analizirati? Sinoc tendenciozno postavljas avazovu dezinformaciju i pokusavas nesto sa tom informacijom.. Ti brojevi su obicni alat za manipulaciju.. Sta tebi predstavljaju takvi brojevi i kreiranje raznoraznih krivulja na osnovu takvih podataka?Mogy87 wrote: ↑05/07/2020 17:09 @laik1981
Evo bit ce ti drago da se Bernad Kaic u nekim stvarima slaze s tobom![]()
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 11859.html
Osvrnuću se na ovo. Ona slika veze sa koronom nema? Tebi je normalno da su u julu bolnički kapaciteti toliko preopterećeni da se pedijatrijska klinika pretvara u COVID bolnicu i da dolazimo u situaciju da dijete koje ima astmu (rizična grupa) nije u stanju doći na pedijatrijsku kliniku da u SIGURNIM uslovima primi infuziju? Ta je situacija s neba pala, a nije je prouzrokovala korona?laik1981 wrote: ↑05/07/2020 17:54Koja je svrha brojcanika osim sto ispiraju mozak? Nemaju svrhu jer su obicna laz.. Ne znamo kada su uzeti brisovi onih cije rezultate objavljuju u presjeku za 24h.. Testiraju kontakte koji su se zarazili danima prije i koji u izolacijama cekaju testiranje po 10-15 dana.. Za jucasnji veliki skok krive neke repove i sporost baze podataka.. Dnevni izvjestaji se ne mogu koristiti kao bilo kakav argument.. Kako onda te informacije uzeti kao relevantne i kako se moze nesto na osnovu njih analizirati? Sinoc tendenciozno postavljas avazovu dezinformaciju i pokusavas nesto sa tom informacijom.. Ti brojevi su obicni alat za manipulaciju.. Sta tebi predstavljaju takvi brojevi i kreiranje raznoraznih krivulja na osnovu takvih podataka?Mogy87 wrote: ↑05/07/2020 17:09 @laik1981
Evo bit ce ti drago da se Bernad Kaic u nekim stvarima slaze s tobom![]()
https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/ ... 11859.html
Siguran sam da zdravstvo raspolaze konkretnijim podacima i da ih analiziraju na pravi nacin.. Ako ih analiziraju onako kako ih ti analiziras i tretiras onda ni oni nemaju pojma sta rade..
Sto se tice ostalih teza ovog Kaica radi se o uobicajenoj prici epidemiologa.. Vjerovatno i ne postoji pravi nacin za iskorjenjivanje virusa od totalnog i strogog lockdowna.. S druge strane epidemiologe boli neka stvar za bilo sta drugo osim virusa.. Docekali svojih pet minuta za koje su zivjeli i za koje su se skolovali.. To je njima jedinstvena prilika da se dokazu.. Hvala bogu pa oni ne odlucuju u potpunosti, nego se sagledavaju i mnogi drugi parametri iz ostalih zivotnih aspekata..
Sirite paniku i crnjacite.. Postavljate dezinformacije poput slike one djevojcice koja veze sa koronom nema.. Onom ljekaru koji je odlucio dati infuziju djevojcici na polju i postediti je rizika da se zarazi u objektu treba orden dati..
Kako god.. Po pricama epidemiologa i naucnika imamo najgori moguci scenario.. Imamo transmisiju na stotinama razliciti lokacija.. 10% ljudi postuje mjere, 94% ne vjeruje da virus uopste i postoji.. Rastu brojke na brojcanicima vec desetak dana.. Brzo cemo vidjeti rezultat..
Mi već duže vremena raspravljamo na ovu temu. Sve ostalo što je naveo već sam adresirala (kako ja tako i drugi forumaši), a ne volim da se ponavljam. Ako te interesuje prelistaj ranije postove.
Intersira me.
Nadzorna_ploca wrote: ↑05/07/2020 18:14 @SaraFina
Nisi se ti ni trebala javljati ovdje, zna se cije su ovo teme.![]()
Istom argumentacijom koju i ti koristis.. Argumentima poput "pucali klasteri u decembru sami od sebe", "nije bilo superprenosioca"..

U jezičkim vratolomijama zaista nemam želju da učestvujem. Ja razumijem da je tebi diskusija sportSaraFina wrote: ↑05/07/2020 18:11Intersira me.Budi opširnija slobodno u replici. Evo uključujem se na tvoj poziv. Da ne tražim te postove, tema nema 10 stranica... ljubazno te molim da me uvedeš u problematiku. Opširnijom replikom na predhodni upis koji si secirala.
Ja sam ti postavljala četiri puta fantastičan tekst Igora Rudana koji je svjetski vrh ove tematike gdje bukvalno daje odgovor na sva pitanja koja te muče. Na vrlo razumljiv način. Nisam ti postavila genetičku studiju. Argumentovana diskusija znači da čitaš linkove koje druga strana postavi pa onda diskutujemo i analiziramo.laik1981 wrote: ↑05/07/2020 18:16Istom argumentacijom koju i ti koristis.. Argumentima poput "pucali klasteri u decembru sami od sebe", "nije bilo superprenosioca"..![]()
Nastavljaju se otkrivanja klastera u javnim ustanovama i institucijama..
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... obe-570720
Hoćemo se nabacivati statistikama? Seksualnim i drugim frustracijama? Čime bi ti? I daj jednom se obrati direktno, a ne nekim upadom uopćenim. Kao da nemaš hrabrosti.