Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
DEMONIKA

#21726 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by DEMONIKA »

plain vanilla wrote: 05/07/2020 00:32 Da hoce ukinuti policijski sat i karanten. Samo da djecu prosetamo, nismo mi idioti da ne znamo drzati distancu i naravno da cemo nositi maske.

Kad vidi vraga, haman i nismo bas pametni.
kad, haman, u vascijelom svijetu isto
pobune, skupovi, plaže, turizam, riotsi, BLM, protesti, rušenja statua
elem, nije da samo mi nismo pametni
Hemel

#21727 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hemel »

plain vanilla wrote: 05/07/2020 00:49
Hemel wrote: 05/07/2020 00:44 Od 200-300 danasnjih, koliko ih zavrsi u bolnici?
Vjerujem da bi ih se vise javilo od obicne gripe da nije corone.
Ili je virus toliko oslabio ili smo mi svi dobro ojacali(digli imunitet).

Opreza nikada dosta ali bez panike.
Ovdje se ni ne mozes lako javiti doktoru.
Gledao sam onu proceduru ispred bolnice. Strasno.
Vise ce pacijenata umrijeti od drugih ne saniranih bolesti nego od Corone.
Sta rade po citav dan na ocnom i drugim odjelima koji nemaju veze sa Coronom a prolaz novih pacijenata mali ili nikakav.
cvrčak_na_hedonizmu

#21728 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

plain vanilla wrote: 05/07/2020 00:49
Hemel wrote: 05/07/2020 00:44 Od 200-300 danasnjih, koliko ih zavrsi u bolnici?
Vjerujem da bi ih se vise javilo od obicne gripe da nije corone.
Ili je virus toliko oslabio ili smo mi svi dobro ojacali(digli imunitet).

Opreza nikada dosta ali bez panike.
Ovdje se ni ne mozes lako javiti doktoru.
Znaci imamo zarazene od kojih vecina nije bolesna, jer nemaju simptome, a i da jesu ne mozes do doktora da provjeris, al' zato vjerujemo u testove koji znaju biti pogresni i slusamo one koji nas lazu i kradu godinama znajuci da sada govore istinu i zele nam dobro ( umjesto pokusaja odgode izbora, prodaje robe iz magacina ili neke trece varijante ).

Zanimljivo razmisljanje. Veoma.

Iskreno ne vjerujem koliko ljudi se primilo na ovu farsu umjesto da pogleda oko sebe i vidi sta se desava, ko je bolestan oko njega, na poslu, u porodici, medju prijateljima itd.

Ovo, barem do sada, sto se desava kod nas u zadnja, haman, cetiri mjeseca je cista lakrdija i medijsko izivljavanje podrzano od strane politicara. Nista vise i nista manje.

Forumska brigada "sijaca straha" je isto jaka. Lako se prepoznaju.....
zubi

#21729 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

https://www.dw.com/bs/njema%C4%8Dki-med ... 87-html-cb

Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom valu. Koronavirus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sustava, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskoj razini. Prošlog tjedna su vlasti popustile pritisku gospodarstva i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori", kaže Spiegel.

Razloge za ovakav razvoj situacije ARD navodi na primjeru BiH: „Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prijevozu mnogi ne nose zaštitne maske a ni pravila o razmaku se nitko ne drži".
Silos

#21730 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Silos »

Sandžačko-Ilidžanska obična julska gripa :?
Mogy87

#21731 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Za ove sto misle da su tako posebni jer su im "otvorene oci" i spoznali su "istinu". Znate sta? E pa niste bas tako posebni.
Image
breuer

#21732 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by breuer »

Ne znam šta Švabe seru, njima je smrtnost 5% od ukupnog broja zaraženih.
P308

#21733 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by P308 »

Opet razlicite informacije o novim slucajevima na razlicitim portalima :cry:
Mogy87

#21734 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

P308 wrote: 05/07/2020 10:03 Opet razlicite informacije o novim slucajevima na razlicitim portalima :cry:
Mislim da treba samo pratiti presjek u 12 kad objavljuju i FBiH i RS.
Hemel

#21736 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hemel »

Silos wrote: 05/07/2020 09:31 Sandžačko-Ilidžanska obična julska gripa :?
Da ne karikiramo, otprilike tako i malo jaci virus od koga se ne umire ali je opasan za bolesnike sa tezim oboljenjima.
Od teze prehlade ili gripa ako se ne pocne na vrijeme lijeciti i sanirati moze se dobiti upala pluca pa ako se i tu zakasni moze zavrsiti kobno.

Ovaj sada virus nije istog intenziteta kao virus iz februara, marta i aprila a to se najbolje vidi po broju pacijenata koji zavrsavaju u bolnicama.
Mozda je isti ali se sada brze otkriva i prati pa time brze reaguje...uglavnom, malo opreza nije na odmet ali bez panike.

Smanjimo mogucnost njegovog sirenja drzanjem distance i nosenjem maski gdje treba.
Mogy87

#21737 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hemel wrote: 05/07/2020 10:50
Da ne karikiramo, otprilike tako i malo jaci virus od koga se ne umire ali je opasan za bolesnike sa tezim oboljenjima.
Od teze prehlade ili gripa ako se ne pocne na vrijeme lijeciti i sanirati moze se dobiti upala pluca pa ako se i tu zakasni moze zavrsiti kobno.

Ovaj sada virus nije istog intenziteta kao virus iz februara, marta i aprila a to se najbolje vidi po broju pacijenata koji zavrsavaju u bolnicama.
Mozda je isti ali se sada brze otkriva i prati pa time brze reaguje...uglavnom, malo opreza nije na odmet ali bez panike.

Smanjimo mogucnost njegovog sirenja drzanjem distance i nosenjem maski gdje treba.
Na stranu sto za tvrdnju koju iznosis nema nikakvih naucnih dokaza, demantuje te i cinjenica da je u KS broj hospitaliziranih pacijenata za 7 dana porastao za 60%
27.06 23
05.07 38

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-kanto ... /200627025
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-poslj ... /200705020
Last edited by Mogy87 on 05/07/2020 11:05, edited 4 times in total.
piupiu

#21738 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Mogy87 wrote: 05/07/2020 09:49 Za ove sto misle da su tako posebni jer su im "otvorene oci" i spoznali su "istinu". Znate sta? E pa niste bas tako posebni.
Mi nismo saaamiiiiiiiiiiii... :D
"COVID-19 has created a perfect storm for conspiracy theorists. Here we have a global pandemic, a crashing economy, social isolation, and restrictive government policies: All of these can cause feelings of extreme anxiety, powerlessness, and stress, which in turn encourage conspiracy beliefs. For more than a month, an urban legend that the pandemic was predicted in an early-’80s Dean Koontz thriller has been circulating on social media. Meanwhile, QAnon believers are circulating the “mole children” theory, which holds that the virus is a ploy to arrest members of the satanic “deep state” (Tom Hanks, Barack Obama, Hillary Clinton) and to release their hostages (sex-slave children) from underneath Central Park. (Tom Hanks’s appearance on Saturday Night Live should have quelled speculation that he had been arrested for child molestation, but—in typical conspiratorial fashion—believers simply explained the irregularity away, claiming that Hanks’s monologue was a deepfake.)

But if the coronavirus pandemic is fertile ground for conspiracism, it’s also an opportunity—a rare chance for social scientists to examine just how many Americans will adopt conspiracy theories given the right set of circumstances. While laboratory experiments and public-opinion surveys are useful for understanding the basic structure of conspiracy beliefs, they can’t simulate real-world catastrophes of the kind that make conspiracy theories appealing to some people. It’s wise to step back and use these unique circumstances to consider what conspiracy theories can tell us about the media, the government, and ourselves. It turns out they can tell us a lot...

... Mainstream coronavirus conspiracy theories come in two varieties: those that doubt the virus’s severity and those that suggest it might be a bioweapon...

...29 percent believe that the threat of the virus was being exaggerated to hurt President Trump’s chances at reelection, and 31 percent believe that the virus was created and spread on purpose...

https://www.theatlantic.com/health/arch ... es/610894/
Hemel

#21739 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hemel »

Mogy87 wrote: 05/07/2020 11:00

Na stranu sto za tvrdnju koju iznosis nema nikakvih naucnih dokaza, demantuje te i cinjenica da je u KS broj hospitaliziranih pacijenata za 7 dana uduplan.
27.06 23
05.07 38

Pa nauka i kvazi nauka nas je dovde i dovela a ti od mene trazis neke strucne radove kojima bi ja kao laik to predstavio.

Na koliko zarazenih je ovaj broj hospitalizovanih? Koliko bi bilo hospitalizovano da nema Corone?
Prime se pacijenti radi drugih problema ali se usput otkrije da je pozitivan i niko se vise ne bavi primarnim oboljenjem(statisticki)
Od svake upale pluca na koju se ne reaguje na vrijeme zavrsilo bi ovako.
Mogy87

#21740 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hemel wrote: 05/07/2020 11:09
Mogy87 wrote: 05/07/2020 11:00

Na stranu sto za tvrdnju koju iznosis nema nikakvih naucnih dokaza, demantuje te i cinjenica da je u KS broj hospitaliziranih pacijenata za 7 dana uduplan.
27.06 23
05.07 38

Pa nauka i kvazi nauka nas je dovde i dovela a ti od mene trazis neke strucne radove kojima bi ja kao laik to predstavio.

Na koliko zarazenih je ovaj broj hospitalizovanih? Koliko bi bilo hospitalizovano da nema Corone?
Prime se pacijenti radi drugih problema ali se usput otkrije da je pozitivan i niko se vise ne bavi primarnim oboljenjem(statisticki)
Od svake upale pluca na koju se ne reaguje na vrijeme zavrsilo bi ovako.
Ne trazim ja tebi naucne radove, vec kad izjavis nesto sto je suprotno misljenju struke (koja je stava da virus nije manje opasan) valjda takvu izjavu treba podkrijepiti i nekim dokazima.
Sto se tice boldiranog to nije tacno. Podhrastovi su COVID bolnica gdje leze ljudi sa srenje teskom ili teskom klinickom slikom.
Tek izjava da "svaka upala pluca zavrsava ovako" je u najmanju ruku hrabra. Koje klinicko iskustvo imas da mozes tvrditi tako nesto?
Hemel

#21741 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hemel »

Da ne idemo u nedogled jer cu ja jedno a ti drugo.
Zivim u zemlji u kojoj se skoro i ne prica vise o Coroni a prisutna je. Kod nas u BiH koji god kanal otvorim strasno. Niko nista ne radi samo se prica o Coroni. Izludise vise narod upravo ti od struke.

Ja se drzim podataka i situacije od prije 2-3 mjeseca i ove sada pa to uporedjujem.

Svega se treba prdrzavati sto struka predlaze ali zivot mora ici dalje i to bez panike.

Najbitnije u ovom trenutku je da s ezaustavi sirenje zaraze sto se uspjelo u dobroj mjeri u nekom periodu ali opustanja su ponovo dovela do sirenja ali srecom bez nekih vecih simptoma.
Mogy87

#21742 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Hemel wrote: 05/07/2020 11:42 Da ne idemo u nedogled jer cu ja jedno a ti drugo.
Zivim u zemlji u kojoj se skoro i ne prica vise o Coroni a prisutna je. Kod nas u BiH koji god kanal otvorim strasno. Niko nista ne radi samo se prica o Coroni. Izludise vise narod upravo ti od struke.

Ja se drzim podataka i situacije od prije 2-3 mjeseca i ove sada pa to uporedjujem.

Svega se treba prdrzavati sto struka predlaze ali zivot mora ici dalje i to bez panike.

Najbitnije u ovom trenutku je da s ezaustavi sirenje zaraze sto se uspjelo u dobroj mjeri u nekom periodu ali opustanja su ponovo dovela do sirenja ali srecom bez nekih vecih simptoma.
Drago mi je zbog tebe jer te ne dotice eventualni kolaps zdravstvenog sistema u BiH koji je i ovako na klimavim nogama (nisam ironicna zaista to mislim). To je veliko breme.
Vjeruj mi mozes biti spokojan sto se tice price o koroni medju narodom jer se on takodjer ponasa kao da ne postoji. Samo u medijima se spominje. Sto se tice boldiranog apsolutno se slazem. :thumbup:
shape of despair

#21743 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

Hemel wrote: 05/07/2020 11:42 Da ne idemo u nedogled jer cu ja jedno a ti drugo.

Imam prijatelja u Njemačkoj, de mi reci Boga ti kakvo je tamo sa koronom. Kaže, nemam pojma niko nista vise i ne spominje.
geralt

#21744 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by geralt »

Nema vise svrhe trositi vrijeme i tastaturu na ubjedjivanje. Kome nisu dovoljan dokaz plucne bolnice koje se rapidno pune u julu na +30 i kolaps zdravstvenog sistema u Sandzaku (nakon identicne situacije u Kini, Italiji, Spaniji, UK, USA, Rusiji, Brazilu, Meksiku...), taj nece vjerovati u koronu ni da licno zavrsi na respiratoru sa pozitivnim testom.

"Ma to je mene propuh negdje uhvatio, kakva korona, koja budala jos u to vjeruje."
piupiu

#21745 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by piupiu »

Mogy87 wrote: 05/07/2020 11:47

Drago mi je zbog tebe jer te ne dotice eventualni kolaps zdravstvenog sistema u BiH koji je i ovako na klimavim nogama (nisam ironicna zaista to mislim). To je veliko breme.
Vjeruj mi mozes biti spokojan sto se tice price o koroni medju narodom jer se on takodjer ponasa kao da ne postoji. Samo u medijima se spominje. Sto se tice boldiranog apsolutno se slazem. :thumbup:
Ljude vani ne dotiče činjenica da se ovdje ne može ući u zdravstvenu ustanovu, da su ljudi manje-više prepušteni sami sabi. Izmisliće hiljadu razloga kako je u Njemačkoj i Belgiji i Švedskoj gore. Jednostavno je nemoguće objasniti nekome nešto što je toliko nestvarno, a nisi to iskusio na svojoj koži. A ovo kako se ljudi u Sarajevu ponašaju je za zatvora. U cuclaonama čovjek na čovjeku, niko ne nosi masku, svi jedni na drugima sjede, guraju se, konobari i kuharice bez maski, ludnica.
Hemel

#21746 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Hemel »

shape of despair wrote: 05/07/2020 11:48

Imam prijatelja u Njemačkoj, de mi reci Boga ti kakvo je tamo sa koronom. Kaže, nemam pojma niko nista vise i ne spominje.
Ako nekoga interesuje mora posjetiti stranice koje raspolazu takvim podacima a cinjenica je da se skoro nikako i ne spominje.
Skoro sam bio u D i svi nose maske u zatvorenom prostoru(trgovine, javni prevozi i druge zatvorene institucije), svi drzi i paze na odstojanje koliko je to moguce i dezinfekciona sredstva su svuda na ulazima.
Kod mene se maske nikako ne nose ali se vrsi dezinfekcija i drzi odstojanje.

Naravno da me interesuje situacija u BiH jer planiram doci. Preuzimam veliki rizik ali to je jace od mene.
Mogy87

#21747 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

Sve normalno. Apsolutno prirodna situacija za juli.
Image
SaraFina

#21748 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by SaraFina »

Ja razumijem probleme zdravstvenog sustava u BiH. I mišljenja sam da taj problem nije zakazao samo sada sa pandemijom, nego da općenito ne fercera. Užasan je. Grozan.

No i sređene zemlje EU nisu pripremljene, a ni predvidjele također ovu situaciju. Tako da stanje u zdravstvu jeste nesporno bolje, ali daleko od idealnog.

I u Austriji te naručuju za kompliciranije kontrole i preglede. Nema ući u bolnicu ženi iz Turske sa 4 djece, od koje najstarije služi kao prevodilac. Bolesnici koji primaju kemoterapije recimo rade test i onda ulaze. Gužve su nenormalne. Na nešto što je bilo rutinski prije korone izgubiš dane sada.

Testiraju ili šalju u karanten sve koji dolaze s EX YU prostora. Na svoju odgovornost putuješ kući. I ako se zaraziš, upitno je da li zdravstveno želi snositi troškove liječenja, a poslodavac te nema obavezu zadržati dospiješ li u karanten recimo.
espn

#21749 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by espn »

Kod nas ni ne primaju u bolnicu.
Mogy87

#21750 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

SaraFina wrote: 05/07/2020 12:15

Ja razumijem probleme zdravstvenog sustava u BiH. I mišljenja sam da taj problem nije zakazao samo sada sa pandemijom, nego da općenito ne fercera. Užasan je. Grozan.

No i sređene zemlje EU nisu pripremljene, a ni predvidjele također ovu situaciju. Tako da stanje u zdravstvu jeste nesporno bolje, ali daleko od idealnog.

I u Austriji te naručuju za kompliciranije kontrole i preglede. Nema ući u bolnicu ženi iz Turske sa 4 djece, od koje najstarije služi kao prevodilac. Bolesnici koji primaju kemoterapije recimo rade test i onda ulaze. Gužve su nenormalne. Na nešto što je bilo rutinski prije korone izgubiš dane sada.

Testiraju ili šalju u karanten sve koji dolaze s EX YU prostora. Na svoju odgovornost putuješ kući. I ako se zaraziš, upitno je da li zdravstveno želi snositi troškove liječenja, a poslodavac te nema obavezu zadržati dospiješ li u karanten recimo.
Pisali su clanovi na ovom forumu svoja iskustva sa BH zdravstvom za vrijeme korone, a i mimo njega.
Pretpostavicu da nisi citala.
Sve mjere koje si navela stite stanovnistvo i njegov najranjiviji dio (bolesne i stare i nemocne), te bolnice kao najrizicnije ustanove u lancu od pandemije.
Meni sve navedene mjere zvuce odlicno i da je srece da se i kod nas primjenjuju.
Ono o cemu mi pisemo nije to.
Locked