Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- SaraFina
#21751 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja i ne govorim da je ista situacija u zdravstvenom sustavu u BiH i Austriji recimo. Nego hoću reći da nijedna država (pa ni uređena) nije pripravna ni 50% na ovu situaciju s koronom.
I ovdje odgađaju se rutinske operacije, kontrole onkološkim bolesnicima pomjeraju (CT/MRT) Itd Itd
Za pregled kod specijaliste čekaš. U bolnicu nema, ni u ambulantu kao prije ući. Itd Itd
I ovdje odgađaju se rutinske operacije, kontrole onkološkim bolesnicima pomjeraju (CT/MRT) Itd Itd
Za pregled kod specijaliste čekaš. U bolnicu nema, ni u ambulantu kao prije ući. Itd Itd
- vjesticanametli
#21752 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Svi s maskama....prodavnice....javni prevoz...ma sve...svugdje moze uci odreDZen br ljudi.....redovi....skoro u outletu pred adidasom po sat cekanje.....al svabe prate sve preporuke.... sekuriti radi punom parom....opominju odmah i isprate vankaHemel wrote: ↑05/07/2020 11:56Ako nekoga interesuje mora posjetiti stranice koje raspolazu takvim podacima a cinjenica je da se skoro nikako i ne spominje.shape of despair wrote: ↑05/07/2020 11:48Imam prijatelja u Njemačkoj, de mi reci Boga ti kakvo je tamo sa koronom. Kaže, nemam pojma niko nista vise i ne spominje.Hemel wrote: ↑05/07/2020 11:42 Da ne idemo u nedogled jer cu ja jedno a ti drugo.
Zivim u zemlji u kojoj se skoro i ne prica vise o Coroni a prisutna je. Kod nas u BiH koji god kanal otvorim strasno. Niko nista ne radi samo se prica o Coroni. Izludise vise narod upravo ti od struke.
Ja se drzim podataka i situacije od prije 2-3 mjeseca i ove sada pa to uporedjujem.
Svega se treba prdrzavati sto struka predlaze ali zivot mora ici dalje i to bez panike.
Najbitnije u ovom trenutku je da s ezaustavi sirenje zaraze sto se uspjelo u dobroj mjeri u nekom periodu ali opustanja su ponovo dovela do sirenja ali srecom bez nekih vecih simptoma.
Skoro sam bio u D i svi nose maske u zatvorenom prostoru(trgovine, javni prevozi i druge zatvorene institucije), svi drzi i paze na odstojanje koliko je to moguce i dezinfekciona sredstva su svuda na ulazima.
Kod mene se maske nikako ne nose ali se vrsi dezinfekcija i drzi odstojanje.
Naravno da me interesuje situacija u BiH jer planiram doci. Preuzimam veliki rizik ali to je jace od mene.
-
Silos
#21753 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Samo jedna stvar mi nije jasna. Šta imamo od ovolikog broja testiranja. Ako je trenutno 80 % zaraženih bez simptoma šta nam predstavljaju ti brojevi. Imaš simptome javi se lijecniku testiraj se i ćao. Ako ti je suđeno umrijećeš od uboda stršljena kao onaj jadni momak jucer.Hemel wrote: ↑05/07/2020 10:50Da ne karikiramo, otprilike tako i malo jaci virus od koga se ne umire ali je opasan za bolesnike sa tezim oboljenjima.
Od teze prehlade ili gripa ako se ne pocne na vrijeme lijeciti i sanirati moze se dobiti upala pluca pa ako se i tu zakasni moze zavrsiti kobno.
Ovaj sada virus nije istog intenziteta kao virus iz februara, marta i aprila a to se najbolje vidi po broju pacijenata koji zavrsavaju u bolnicama.
Mozda je isti ali se sada brze otkriva i prati pa time brze reaguje...uglavnom, malo opreza nije na odmet ali bez panike.
Smanjimo mogucnost njegovog sirenja drzanjem distance i nosenjem maski gdje treba.
-
Mogy87
#21754 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zasto onda postoji medicina uopste? Zasto se lijecimo "Ako ti je suđeno umrijećeš od uboda stršljena kao onaj jadni momak jucer."Silos wrote: ↑05/07/2020 12:42Samo jedna stvar mi nije jasna. Šta imamo od ovolikog broja testiranja. Ako je trenutno 80 % zaraženih bez simptoma šta nam predstavljaju ti brojevi. Imaš simptome javi se lijecniku testiraj se i ćao.Hemel wrote: ↑05/07/2020 10:50Da ne karikiramo, otprilike tako i malo jaci virus od koga se ne umire ali je opasan za bolesnike sa tezim oboljenjima.
Od teze prehlade ili gripa ako se ne pocne na vrijeme lijeciti i sanirati moze se dobiti upala pluca pa ako se i tu zakasni moze zavrsiti kobno.
Ovaj sada virus nije istog intenziteta kao virus iz februara, marta i aprila a to se najbolje vidi po broju pacijenata koji zavrsavaju u bolnicama.
Mozda je isti ali se sada brze otkriva i prati pa time brze reaguje...uglavnom, malo opreza nije na odmet ali bez panike.
Smanjimo mogucnost njegovog sirenja drzanjem distance i nosenjem maski gdje treba.
Ljudi zaboravljaju da smo imali tu prirodnu selekciju do unazad 120-150 godina. Pa je u srednjem vijeku prosjecno trajanje zivota bilo 40 godina, a bilo je normalno od 10tero djece da ostane 5tero. Jer je tako sudjeno.
- ćiribiribela
#21755 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Testira se da se uspori i smanji sirenje. Razumijem da jednu mladu osobu ovo nervira, ali treba biti malo manje sebicno govno i misliti na rizicne grupe. Ti mozda neces imati simptoma, ali ces zaraziti nekoga ko je vec bolestan ili star pa ce osoba mozda umrijeti.Silos wrote: ↑05/07/2020 12:42
Samo jedna stvar mi nije jasna. Šta imamo od ovolikog broja testiranja. Ako je trenutno 80 % zaraženih bez simptoma šta nam predstavljaju ti brojevi. Imaš simptome javi se lijecniku testiraj se i ćao. Ako ti je suđeno umrijećeš od uboda stršljena kao onaj jadni momak jucer.
Da se iskljucivo priroda pita, svi bi mi umrli do nase pedesete, ali zivimo duze zahvaljujuci nauci i tehnologiji, zato pusti strucnjake da odlucuju i uzivaj.
- SaraFina
#21756 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nabrijavanje situacija negativnostima do panike, može takodjer biti kontraproduktivno. I to ne samo za psihu.
Ok je biti oprezan i treba biti. Ako ne radi sebe i ako nisi rizična skupina, a onda radi oca ili majke možda.. nekog drugog u obitelji.
Ok je biti oprezan i treba biti. Ako ne radi sebe i ako nisi rizična skupina, a onda radi oca ili majke možda.. nekog drugog u obitelji.
Last edited by SaraFina on 05/07/2020 12:52, edited 1 time in total.
- zubi
#21757 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
ćiribiribela wrote: ↑05/07/2020 12:50Testira se da se uspori i smanji sirenje. Razumijem da jednu mladu osobu ovo nervira, ali treba biti malo manje sebicno govno i misliti na rizicne grupe. Ti mozda neces imati simptoma, ali ces zaraziti nekoga ko je vec bolestan ili star pa ce osoba mozda umrijeti.Silos wrote: ↑05/07/2020 12:42
Samo jedna stvar mi nije jasna. Šta imamo od ovolikog broja testiranja. Ako je trenutno 80 % zaraženih bez simptoma šta nam predstavljaju ti brojevi. Imaš simptome javi se lijecniku testiraj se i ćao. Ako ti je suđeno umrijećeš od uboda stršljena kao onaj jadni momak jucer.
Da se iskljucivo priroda pita, svi bi mi umrli do nase pedesete, ali zivimo duze zahvaljujuci nauci i tehnologiji, zato pusti strucnjake da odlucuju i uzivaj.
-
Mogy87
- SaraFina
#21759 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam u četvrtak došla iz BiH. Za tvoj info. Da skratimo višeuzaludnu. Je li ok?
-
Mogy87
#21760 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- SaraFina
#21761 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nisu. Ali nisu evo ni u Beču. Dunav pun. Da slikam?
Ti si u panici i širiš je na dvije teme. To hoću reći. Razumijem strah, promjenu života, negativnosti i sve.. ali razmisli koliko je to dobro. I za tebe i za ljude koji čitaju.
Ugodan dan!
-
laik1981
#21762 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
-
Mogy87
#21763 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam u panici jer mislim da ljudi trebaju da drze distancu i nose masku u zatvorenom prostoru? Veliki pozdrav za Austrijance koji su odlucili da jacaju svoj imunitet boravkom na zraku u skladu s preporukama
- SaraFina
#21764 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy, ja sam majstor izvrtanja teza. Zato te moždane driblinge ostavi za nekog drugog. Odnosno pokušaje.
I još jednom, lijep dan ti želim!
I još jednom, lijep dan ti želim!
-
Mogy87
#21765 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne bih voljela. Panika ne donosi nista produktivno. Voljela bih da su dovoljno odgovorni da drze distancu i u zatvorenom prostoru nose masku. Da nisu sebicni i da im nije vaznije "joj jaro ko ce meni sta zabranit" nego sto ce ubiti nekog starog i nemocnog. Mislim da nosenje maske u zatvorenom ne degradira bas toliko kvalitet zivota.
Last edited by Mogy87 on 05/07/2020 13:11, edited 1 time in total.
- piupiu
#21766 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Evo ja ovog momenta pričam s rodicom i rodjakom u Njemačkoj. Jedno radi od kuće ima 3 mjeseca (IT), jedno je u zdravstvu; mjere se poštuju; karantin je na snazi za ulaske iz zemalja koje nisu EU; u nekakvoj industrijskoj mesari bilo 1000+ zaraženih, pa je ta pokrajina zatvorena; jutros rast umjeren +420; i nije tačno da niko ne priča o tome i da se ponašaju kao da ne postoji.Hemel wrote: ↑05/07/2020 11:56Ako nekoga interesuje mora posjetiti stranice koje raspolazu takvim podacima a cinjenica je da se skoro nikako i ne spominje.shape of despair wrote: ↑05/07/2020 11:48Imam prijatelja u Njemačkoj, de mi reci Boga ti kakvo je tamo sa koronom. Kaže, nemam pojma niko nista vise i ne spominje.Hemel wrote: ↑05/07/2020 11:42 Da ne idemo u nedogled jer cu ja jedno a ti drugo.
Zivim u zemlji u kojoj se skoro i ne prica vise o Coroni a prisutna je. Kod nas u BiH koji god kanal otvorim strasno. Niko nista ne radi samo se prica o Coroni. Izludise vise narod upravo ti od struke.
Ja se drzim podataka i situacije od prije 2-3 mjeseca i ove sada pa to uporedjujem.
Svega se treba prdrzavati sto struka predlaze ali zivot mora ici dalje i to bez panike.
Najbitnije u ovom trenutku je da s ezaustavi sirenje zaraze sto se uspjelo u dobroj mjeri u nekom periodu ali opustanja su ponovo dovela do sirenja ali srecom bez nekih vecih simptoma.
Skoro sam bio u D i svi nose maske u zatvorenom prostoru(trgovine, javni prevozi i druge zatvorene institucije), svi drzi i paze na odstojanje koliko je to moguce i dezinfekciona sredstva su svuda na ulazima.
Kod mene se maske nikako ne nose ali se vrsi dezinfekcija i drzi odstojanje.
Naravno da me interesuje situacija u BiH jer planiram doci. Preuzimam veliki rizik ali to je jace od mene.
Last edited by piupiu on 05/07/2020 13:07, edited 1 time in total.
-
splinter
#21767 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danas u BiH kako pišu portali 141 pozitivna osoba što je kako se navodi duplo manje nego prethodni dan. Međutim jučer je bio taj visoki broj i dijelom usljed neke greške u sistemu u prethodnim danima pa se to odrazilo na ukupan broj pozitivnih. Naravno da taj broj nije realan prikaz situacije na terenu i da je dijelom nastao pomenutom greškom.
Ovaj broj od danas je mnogo bolji nego jučer. Ipak ono što treba da zabrinjava je visok procenat pozitivnih u odnosu na testirane koji je negdje oko 14% što je i dalje previše ukoliko se teži ka stabilizaciji situacije.
Ovaj broj od danas je mnogo bolji nego jučer. Ipak ono što treba da zabrinjava je visok procenat pozitivnih u odnosu na testirane koji je negdje oko 14% što je i dalje previše ukoliko se teži ka stabilizaciji situacije.
- ćiribiribela
#21768 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
@piupiu ta mesara je u gradu Gütersloh koji je u NRW pokrajini, i nije tacno da je pokrajina zatvorena, nego su radnici i familije u karantenu. I tacno je da se vikendom ponasaju kao da nista ne postoji.
- dječak sa šibicama
#21769 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ja kad kazem bosnjo mislim na sve bosancerose.duh_sa_sjekirom wrote: ↑04/07/2020 21:51Pa dobro sad...nije baš ni da ga srbende nešto fermajudječak sa šibicama wrote: ↑04/07/2020 21:28Zatjero je njega bosnjo u pmduh_sa_sjekirom wrote: ↑04/07/2020 21:11 Uobičajena sezonska julska gripa...![]()
Eno i onaj Šeranić palamudi nešto oko maski i distance
Elem, +340 danas
![]()
ta ce ministar, bosnjo najbolje zna
obicna julska gripica, nista na sta nismo navikli
A bogumi ni latini ga ne gotive
- piupiu
#21770 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vjerujem ti, posto kupila, po to prodala prije cijelih 10 minuta. Moguće je da ovi moji ne znaju to baš prevesti kako treba, oni su tamo rodjeni. Vjerujem, takodje, da se ne ponašaju svi svuda isto.ćiribiribela wrote: ↑05/07/2020 13:11 @piupiu ta mesara je u gradu Gütersloh koji je u NRW pokrajini, i nije tacno da je pokrajina zatvorena, nego su radnici i familije u karantenu. I tacno je da se vikendom ponasaju kao da nista ne postoji.
-
Mogy87
#21771 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bice da su ti "zaostaci i repovi" fiktivno povecali jucerasnji broj. Komunikacija u zdravstvu bi trebala biti zaseban studij/smjer, a kod nas joj se ne pridaje nimalo znacaja.splinter wrote: ↑05/07/2020 13:07 Danas u BiH kako pišu portali 141 pozitivna osoba što je kako se navodi duplo manje nego prethodni dan. Međutim jučer je bio taj visoki broj i dijelom usljed neke greške u sistemu u prethodnim danima pa se to odrazilo na ukupan broj pozitivnih. Naravno da taj broj nije realan prikaz situacije na terenu i da je dijelom nastao pomenutom greškom.
- piupiu
#21772 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A evo, ovdje piše da je ta oblast/naselje/opština/šta li je zatvorena, šta god to značilo, pretpostavljam da su na to mislili:piupiu wrote: ↑05/07/2020 13:17Vjerujem ti, posto kupila, po to prodala prije cijelih 10 minuta. Moguće je da ovi moji ne znaju to baš prevesti kako treba, oni su tamo rodjeni. Vjerujem, takodje, da se ne ponašaju svi svuda isto.ćiribiribela wrote: ↑05/07/2020 13:11 @piupiu ta mesara je u gradu Gütersloh koji je u NRW pokrajini, i nije tacno da je pokrajina zatvorena, nego su radnici i familije u karantenu. I tacno je da se vikendom ponasaju kao da nista ne postoji.
https://www.dw.com/en/germany-coronavir ... a-53991702
-
laik1981
#21773 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
S obzirom na kriterije za testiranje taj procenat i nije toliko velik.. Naravno da bi bilo bolje da je on i manji.. Ne treba zaboraviri da se kod nas testiranje vrsi na osobama koje imaju klinicku ili epidemiolosku sliku.. Pretpostavljam da se i dio testiranja odnosi na preventivna testiranja zdravstvenih radnika i radnika u nekim drugim javnim sektorima.. Da se primjenjuju masovna testiranja kakva su se svojevremeno primjenjivala, recimo u Njemackoj, imali bi veci broj pozitivnih, a u isto vrijeme i puno manju procenat pozitivnih u odnosu na testirane.. Nas zdravstveni sektor nikada nije trazio zarazene vec je zarazene iskljucivo docekivao..splinter wrote: ↑05/07/2020 13:07 Danas u BiH kako pišu portali 141 pozitivna osoba što je kako se navodi duplo manje nego prethodni dan. Međutim jučer je bio taj visoki broj i dijelom usljed neke greške u sistemu u prethodnim danima pa se to odrazilo na ukupan broj pozitivnih. Naravno da taj broj nije realan prikaz situacije na terenu i da je dijelom nastao pomenutom greškom.
Hoce li se nasi poceti voditi ovim novim preporukama WHO gdje preporucuju da se ne rade retestiranja zarazenih asimptomatskih nakon petnaestodnevne izolacije?
https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/ ... /200702174
-
Silos
#21774 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Super, samo testirani prenose virus. Sat prije rezultata nisu nikog zarazili jer nisu dobili papir.ćiribiribela wrote: ↑05/07/2020 12:50Testira se da se uspori i smanji sirenje. Razumijem da jednu mladu osobu ovo nervira, ali treba biti malo manje sebicno govno i misliti na rizicne grupe. Ti mozda neces imati simptoma, ali ces zaraziti nekoga ko je vec bolestan ili star pa ce osoba mozda umrijeti.Silos wrote: ↑05/07/2020 12:42
Trenutno je barem 10× više zaraženih od broja zvanično pozitivnih. Čuvaj se koliko možeš, zaštiti bolesne i starije. Mlađi se moraju žrtvovati da bi ovi stariji imali sredstva da se liječe.
- dječak sa šibicama
#21775 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I mene je strah panike, ne mozes ulicom proci od uspanicenih gradjana
kazu da je cak troje dudlaca u panici odustalo od dudlanja slaufa.
Inace, Grcka od sutra zatvara granice za gradjane Srbije. Tek sad slijedi invazija na Neum, oni nemaju vise gdje, mozda Bugarska.
Inace, Grcka od sutra zatvara granice za gradjane Srbije. Tek sad slijedi invazija na Neum, oni nemaju vise gdje, mozda Bugarska.