LIBIJA

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#7726 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Dinno Su wrote: 02/07/2020 06:34 ***PODJELA LIBIJE BEZ LIBIJACA:
Guardian je otkrio sporazum koji dogovaraju Egipat, Francuska, SAD i UN o raspodjeli prihoda od nafte, u zamjenu za njegovo ponovno otvaranje.

Sporazum predviđa da prihodi od nafte neće biti odmah upućeni Centralnoj banci u Tripoliju, već da budu podijeljeni između tri banke, koje predstavljaju tri regije Libije, pod uvjetom da nijedan prihod neće biti korišten u vojne svrhe.

Prema Guardianu, navodi se da je Haftar možda spreman okončati blokadu naftnih polja i otvoriti put za primirje kao rezultat tih razgovora.
Hah, šta je tu novo?

Pa ovo, manje-više, traje od likvidacije Gadafija. Skup odvratnih lešinara.
zlajaBHF

#7727 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Francuzi razgovaraju sa Sarrajom......To mi govori da mijenjaju plocu.

Da li zato sto su nesto dobili zauzvrat ili su primorani....Medjutim ne vidim zasto bi bili primorani.
MorningStar

#7728 Re: LIBIJA

Post by MorningStar »

Dinno Su wrote: 02/07/2020 06:34 ***PODJELA LIBIJE BEZ LIBIJACA:
Guardian je otkrio sporazum koji dogovaraju Egipat, Francuska, SAD i UN o raspodjeli prihoda od nafte, u zamjenu za njegovo ponovno otvaranje.

Sporazum predviđa da prihodi od nafte neće biti odmah upućeni Centralnoj banci u Tripoliju, već da budu podijeljeni između tri banke, koje predstavljaju tri regije Libije, pod uvjetom da nijedan prihod neće biti korišten u vojne svrhe.

Prema Guardianu, navodi se da je Haftar možda spreman okončati blokadu naftnih polja i otvoriti put za primirje kao rezultat tih razgovora.
I ko tu na kraju kratak ostade.... Libijci naravno..
Dinno Su

#7729 Re: LIBIJA

Post by Dinno Su »

US Demokratski senator Chris Murphy uvodi amandmane na zakon kojim se uvode sankcije libijskom pučisti Haftaru zbog njegove saradnje sa plaćenicima iz Russie-Wagner. Prema Murphyju, amandmani će se usmjeriti na Haftarovu imovinu u SAD-u. - Al Jazeera
Kikibombona

#7730 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Narod Muhamedov :thumbup: :thumbup:
The 51st State

#7731 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

:oops:
The 51st State

#7732 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

:oops:
Challenger_

#7733 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

The 51st State wrote: 03/07/2020 11:01
Ništa je to, vidi ovo:

Od Minskog sporazuma, odnosi EU, posebno Njemačke, Francuske sa jedne strane i USA sa druge su na najnižim granama od 1945 godine. Pa su ih, USA, preko Turske, počastili migrantima i srušili Šengen. Odnosi su sada dodatno zaoštreni oko Sjevernog toka II i Merkelova oponira američkom pristupu, tražeći jedinstven evropsku akciju:
Challenger_ wrote: 02/07/2020 18:50 Vašington vs Berlin
Amerika se sprema uvesti sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2: Njemačka reakcija - bivši kancelar Schroeder: "Ovo je kraj trans-atlantskog partnerstva, na kocki je 12 milijardi eura", kancelarka Merkel: "Odgovorit ćemo, angažirajući cijelu EU"
Merkel Says U.S. Pipeline Sanctions Not Legally Justifiable

Chancellor Angela Merkel decried new U.S. sanctions against the Nord Stream 2 pipeline as “not compatible” with Germany’s interpretation of legal standards and called on the project to be completed.

Image

“We will act in this context,” Merkel said in Berlin on Wednesday as lawmakers queried her in Germany’s lower house, or Bundestag.

Germany is preparing to take action if the U.S. follows through on threats to kill off Nord Stream with additional sanctions, officials familiar with the discussions have said. Merkel’s government is considering pressing for coordinated action on the European Union level, they said.
:arrow: LINK

Hoću reći da je sasvim očekivana, vidljiva i nevidljiva podrška Turskoj od strane USA, jer, kada im je propao ISIL, ostaje Turska da trese kavez neposlušnoj Evropi. I to niko ne može zaustaviti osim Rusa, a oni to neće dok se dobar dio evropskih država i zvanično ne distancira od USA i NATO, dok ih pobožno ne zamole za pomoć,

ILI

ako Turska napravi neku fatalnu grešku.

Uglavnom, čitajući između redova, može se reći - Turska ne odustaje od daljnjeg prodora na istok i jugoistok Libije.
The 51st State

#7734 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

I ja mislim slicno mada ne striktno kroz te relacije koje navodis. Turska je se usidrila formalno u libiji i evropa je propustila svoju sansu., italija je u potpunosti na strani turske sto je dovoljno da otupi bilo kakav evropski dogovor.
Challenger_

#7735 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

The 51st State wrote: 03/07/2020 20:33 I ja mislim slicno mada ne striktno kroz te relacije koje navodis. Turska je se usidrila formalno u libiji i evropa je propustila svoju sansu., italija je u potpunosti na strani turske sto je dovoljno da otupi bilo kakav evropski dogovor.
Italija je ovde u stvari ENI, a ENi je nadnacionalna kompanija čiji vlasnici/dioničari nisu samo Talijani već likovi na Ostrvu, odnosno preko Okeana. To je transnacionalna priča.

Nebitna je Italija.
The 51st State

#7736 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Challenger_ wrote: 03/07/2020 20:36
The 51st State wrote: 03/07/2020 20:33 I ja mislim slicno mada ne striktno kroz te relacije koje navodis. Turska je se usidrila formalno u libiji i evropa je propustila svoju sansu., italija je u potpunosti na strani turske sto je dovoljno da otupi bilo kakav evropski dogovor.
Italija je ovde u stvari ENI, a ENi je nadnacionalna kompanija čiji vlasnici/dioničari nisu samo Talijani već likovi na Ostrvu, odnosno preko Okeana. To je transnacionalna priča.

Nebitna je Italija.
Znam da je eni, kao sto je francuska total, turcima nije nebitna, dosta im da sprijecavaju koordirinani eu odgovor. A da , i britancima nije mrsko da evropi klippve podmecu. Moze se reci po zasluzi.
Challenger_

#7737 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Sa i bez ENI-ja, Evropa je nemoćna. Ona je, uglavnom, anestezirana od USA i mogu ih *ebati do Sudnjeg dana, oni će im se ljubazno zahvaljivati.
The 51st State

#7738 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Ne mogu da kazem da mi je zao zbog toga, nas su pustili da lrvarimo 3 godine sa svojim preserwvanjima..

Ova crvena jabuka kaze da rusii ponovo otvaraju ambasadu u tripoliju?
Challenger_

#7739 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

Tako kaže a da li je tako - vidjećemo. Lik je vjerovatno profesionalac MIT-a ili turske vojske i treba s rezervom uzimati njegove upise.
The 51st State

#7740 Re: LIBIJA

Post by The 51st State »

Da, to bi bio jasan znak i optilike kraj svih dilema.
Challenger_

#7741 Re: LIBIJA

Post by Challenger_ »

The 51st State wrote: 03/07/2020 21:14 Da, to bi bio jasan znak i optilike kraj svih dilema.
Upitno je to, za sad. S druge strane...

Kikibombona

#7742 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

Rusija nije narocito bitna u Libiji.

Egipat se pita.
zlajaBHF

#7743 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 03/07/2020 23:42 Rusija nije narocito bitna u Libiji.

Egipat se pita.
Ja mislim da se Egipat nista ne pita
Kikibombona

#7744 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 03/07/2020 23:43
Kikibombona wrote: 03/07/2020 23:42 Rusija nije narocito bitna u Libiji.

Egipat se pita.
Ja mislim da se Egipat nista ne pita
Grdno se varas. Egipat je u smrtnoj opasnosti, ihvanijski teroristi ako dodju na granicu, to je noz oko vrata Egiptu.

...

Sve vodece zemlje se pozivaju na kairsku inicijativu, al-Sisi je povukao crvenu liniju i rekao da ce vojno intervenisati ako se linija predje.

...

Rusima ni blizu nije vazna Libija kao sto je Egiptu. Zapravo, nikome nije vazna kao Egiptu.
Haris.ba

#7745 Re: LIBIJA

Post by Haris.ba »

zlajaBHF wrote: 03/07/2020 23:43 Ja mislim da se Egipat nista ne pita
Pa vjerovatno su pustili da se malo pita da ne bi Turska sama radila šta hoće. Malo šizofrena situacija. Sarađuju sa Rusima radi vlastitih interesa u vezi Haftara, a kupuju pšenicu da prehrane narod od donacija Amerikanaca.

Turci sa lijeva (još im pokazuju da dronovima mogu skinuti bilo kakvu vojnu ispomoć), Turci sa dna sa ono bazom u Crvenom moru, Etiopija ih ne zarezuje za korištenje vode Nila...

Haj, barem kupuju gas od Izraela. :D

A kažu da će za 50 godina imati skoro 200 miliona stanovnika. Valja to nahraniti. Vjerovatno je Libija jedino rješenje koje vide.
HarTar

#7746 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

turgut wrote: 03/07/2020 23:48 Egipat je sila, samo još da nahrani vojsku
Brate, komentar 2020. godine 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
zlajaBHF

#7747 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 03/07/2020 23:49
Grdno se varas. Egipat je u smrtnoj opasnosti, ihvanijski teroristi ako dodju na granicu, to je noz oko vrata Egiptu.

...

Sve vodece zemlje se pozivaju na kairsku inicijativu, al-Sisi je povukao crvenu liniju i rekao da ce vojno intervenisati ako se linija predje.

...

Rusima ni blizu nije vazna Libija kao sto je Egiptu. Zapravo, nikome nije vazna kao Egiptu.
Ako se dogovore ostali, Egipat se nece uopste pitati.

Razumijem to sto govoris, da je Libija vaznija za Egipat nrgo za Rusiju, i to je tacno. Medjutim problem je sto Egipat nema taj luksuz da moze ratovati.
Situacija u samom Egiptu je nestabilna, i ne treba mnogo da se desi novi drzavni udar, ili revolucija.

Sisi je uhapsio izabranog predsjednika i ubio ga. Vise od pola drzave je kivno na njega.
Osim toga, mnogi koji su bili protiv Mursija, i koji su podrzali Sisijev udar, su danas promjenili misljenje. Mnogi od tih ljudi su i sami danas meta.

Znaci, Egipat je bure baruta.
zlajaBHF

#7748 Re: LIBIJA

Post by zlajaBHF »

Haris.ba wrote: 03/07/2020 23:53
zlajaBHF wrote: 03/07/2020 23:43 Ja mislim da se Egipat nista ne pita
Pa vjerovatno su pustili da se malo pita da ne bi Turska sama radila šta hoće. Malo šizofrena situacija. Sarađuju sa Rusima radi vlastitih interesa u vezi Haftara, a kupuju pšenicu da prehrane narod od donacija Amerikanaca.

Turci sa lijeva (još im pokazuju da dronovima mogu skinuti bilo kakvu vojnu ispomoć), Turci sa dna sa ono bazom u Crvenom moru, Etiopija ih ne zarezuje za korištenje vode Nila...

Haj, barem kupuju gas od Izraela. :D

A kažu da će za 50 godina imati skoro 200 miliona stanovnika. Valja to nahraniti. Vjerovatno je Libija jedino rješenje koje vide.
Samo se koristi njihovo ime, jer Egipat ima veci legitimitet tu nego Rusija, ipak Egipat granici sa Libijom.
Egipat se medjutim tu ne pita. Ako se dogovore, Rusi, Ameri, Turci, to ce biti to. Egipat nece smjeti progovoriti, a kamoli poslati trupe.
Kikibombona

#7749 Re: LIBIJA

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 04/07/2020 10:20Ako se dogovore ostali, Egipat se nece uopste pitati.

Razumijem to sto govoris, da je Libija vaznija za Egipat nrgo za Rusiju, i to je tacno. Medjutim problem je sto Egipat nema taj luksuz da moze ratovati.
Situacija u samom Egiptu je nestabilna, i ne treba mnogo da se desi novi drzavni udar, ili revolucija.

Sisi je uhapsio izabranog predsjednika i ubio ga. Vise od pola drzave je kivno na njega.
Osim toga, mnogi koji su bili protiv Mursija, i koji su podrzali Sisijev udar, su danas promjenili misljenje. Mnogi od tih ljudi su i sami danas meta.

Znaci, Egipat je bure baruta.
Rusija apsolutno nema motiv ratovati sa Trucima u Libiji. Da Turci krenu na Bengazi Rusi bi se povukli.

...

Rusi bi recimo zaratili sa Turcima radi Armenije ali ne bi radi Libije. To im nije vazno.

...

Turci ne smiju krenuti samo radi Egipta. Budi siguran da je tako. Jedino je al-Sisi rekao da je Libija crvena linija i da ce Egipat uci u rat. Moras shvatiti da je egipatski motiv puno veci od turskog. Egipat je kopneno vezan sa Libijom i za tili cas moze prebaciti 200 000 vojnika u Libiju. Moze li Turska?

Za Egipat je Libija od sustinskog znacaja. U Libiji branis Egipat. Prodor prema Bengaziju je napad na Kairo. Ako ihvanijski teroristi dodju na granicu sa Egiptom, to je kao da tebi cetnik dodje na kucni prag a ti se pravis lud. Tu nema hoces-neces nego moras. Nemas izbora.

...

Ovdje Turci vrse pritisak na Rusiju i Ameriku da nekako natjeraju al-Sisija na ustupke, na podjelu Libije koja bi vise odgovarala Turcima. Sve se lomi oko Egipta.
HarTar

#7750 Re: LIBIJA

Post by HarTar »

turgut wrote: 04/07/2020 12:36
Prodor prema Bengaziju je napad na Kairo. Ako ihvanijski teroristi dodju na granicu sa Egiptom, to je kao da tebi cetnik dodje na kucni prag a ti se pravis lud
nevjerovatno kakve sve pizdarije čovjek može pročitati ovdje :lol:
To ti je kada se čovjek potpuno pogubi, mrzi Srbe i Turke podjednako i onda kolaps, ispada kao dijete id 12 godina, a ima haman 40...
Post Reply