Provaljena sifra na instagramu

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

epik

#1 Provaljena sifra na instagramu

Post by epik »

Nedavno mi je neko provalio sifru na Instagramu,(kombinacija malih, velikih slova, brojevi i tacke).
Koji nivo znanja je potreban da se sifra na instagramu provali?
crnivrag

#2 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by crnivrag »

epik wrote: 03/07/2020 21:06 Nedavno mi je neko provalio sifru na Instagramu,(kombinacija malih, velikih slova, brojevi i tacke).
Nikakav, vjerovatno ti je neko provalio mail, pa poslao šifru na njega, ili tajno pitanje koje se inače postavlja ako se zaboravi šifra.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Bobi »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:08
epik wrote: 03/07/2020 21:06 Nedavno mi je neko provalio sifru na Instagramu,(kombinacija malih, velikih slova, brojevi i tacke).
Nikakav, vjerovatno ti je neko provalio mail, pa poslao šifru na njega, ili tajno pitanje koje se inače postavlja ako se zaboravi šifra.
Ma i to je komplikovano :mrgreen: ..to se jednostavno radi, uzmes mobitel ili racunar tudji..mislim kome je dao da koristi uredjaje s kojih se loguje, ti su mu i zamijenili password :D.
crnivrag

#4 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by crnivrag »

Zato je najbolje omogućiti two-way autentifikaciju na accountima na kojima je to dostupno, a šifru staviti što veću sa velikim, malim slovima, specijalnim karakterima i brojevima, a na tajna pitanja stavljati odgovore koji nemaju apsolutno nikakve veze sa pitanjem.

Npr. ja koristim šifru od 44 karaktera i imam two-way autentifikaciju za sve mailove i Facebook account.

Instagram ne koristim.
Hemel

#5 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Hemel »

Nekada bili internet cafei ja cu jedne prilike navratiti da vidim sta ima na Klixu. Vidim vodi se neka rasprava i ja pisem komentar i enter. Nakom malo ja pogledam da je taj komentar objavljen pod drugim imenom(zenskim). Ostao log in a ni ja nisam gledao. Mogao sam svasta pisati ali mi bilo neugodno...tako da je @Bobi u pravu(jos jednom).
SaraFina

#6 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by SaraFina »

Možda si dao šifru djevojci, kao dokaz ljubavi i povjerenja pa zaboravio? :-D

Čuvaj int.bankarstvo. Instagram manje više :D
Bobi
Forum administrator

#7 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Bobi »

SaraFina wrote: 03/07/2020 21:20 Možda si dao šifru djevojci, kao dokaz ljubavi i povjerenja pa zaboravio? :-D

O to da, pokazala j onda svu ljubav prema njemu :lol: .
Ja sam mislio da se vise takve stvari ne desavaju, mladji vecinom znaju te mutljavine mislim da se vec u skolama uci o sigurnosti na internetu, problem su ove starije generacije koje nisu prosle neku racunarsku minimalnu obuku nego ono daj da otvorim FB i da tipkam kako to...oni su kriticni :D.
walter kurtz

#8 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by walter kurtz »

A ig pun dickpic-ova u dm :zoka:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by un1ted »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:17 Npr. ja koristim šifru od 44 karaktera i imam two-way autentifikaciju za sve mailove i Facebook account.
Ne kontam, zašto? Dovoljno ti je 6 karaktera i 3 specijalna znaka da postigneš isto kao i 44 karaktera. Ako ti neko pokupi ovu prvu kombinaciju, pokupit ce i drugu, ne jer će je "krekovati", već će doći do nje raznim RAT programima, keyloggerima i slično.
epik wrote: 03/07/2020 21:06 sifra na instagramu provali?
Nije moguće provaliti šifru na instagramu, ali je moguće doći do šifre poznavanjem osobe - https://www.it-klinika.rs/blog/sta-je-s ... nzenjering ili kako sam već gore naveo raznim malicioznim programima.
crnivrag

#10 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by crnivrag »

un1ted wrote: 03/07/2020 21:36
Ne kontam, zašto? Dovoljno ti je 6 karaktera i 3 specijalna znaka da postigneš isto kao i 44 karaktera. Ako ti neko pokupi ovu prvu kombinaciju, pokupit ce i drugu, ne jer će je "krekovati", već će doći do nje raznim RAT programima, keyloggerima i slično.
Imam dva niza random karaktera koje sam zapamtio i onda ih koristim.

Sa ovim drugim načinima nema šanse da mi provali, jer pristupam accountima samo sa svojim privatnih uređaja na kojima je sigurnost na maksimalnom nivou i koje ne dijelim ni s kim, niti ulazim na te accounte ako se povežem na neku WiFi mrežu koja nije sigurna, ali to radim samo u krajnjoj nuždi kad mi je pristup internetu prijeko potreban za nešto.
Dope_Man

#11 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Dope_Man »

Prakticno nikad u ovim slucajevim nije neko ''provalio'' ili ''hakovao'' ista. Obicno se desi jedna od dvije stvari:
1. Ljudi dobiju phishing mail/poruku gdje udju na stranicu koja izgleda prakticno isto kao neka popularna (facebook, instagram, gmail...) gdje se loguju.. a zapravo su na nekog desetoj stranici i upravo su dali podatke vlasniku te stranice.
2. Ljudi zaborave da se izloguju pa neko drugi dobije pristup i promijeni sifru.

Ponekad se pokupi i kakav keylogger i slicno, ali iz mog iskustva ovo iznad je najcesce kako ljudi ostanu bez sifra. Ono sto mozes uraditi je prvo uci u mail i promijeniti tamo sifru (po mogucnosti sa novog uredjaja za slucaj keylogger opcije), a zatim i postaviti novu sifru za instagram preko ''Forgot password'' opcije.

A kako gore neko rece, bitno je zadrzati bankovne aplikacije, ovo ostalo je sve sica, napravi se novi lako.
Bobi
Forum administrator

#12 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Bobi »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:17 Npr. ja koristim šifru od 44 karaktera i imam two-way autentifikaciju za sve mailove i Facebook account.
Uj ti jarca :lol:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by un1ted »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:42 Imam dva niza random karaktera koje sam zapamtio i onda ih koristim
Ako si zapamtio, to je drugo. Ja ti kazem, sa sigurnosnog aspekta nema potrebe. Password vr4gsa_?&; ne može biti "provaljen" sa bilo kojim računarom i današnjim zaštitama ni za 10 godina. Uz to sve kada dodaš da imaš 2FA, apsolutno si zaštićen.
crnivrag wrote: 03/07/2020 21:42 jer pristupam accountima samo sa svojim privatnih uređaja na kojima je sigurnost na maksimalnom nivou i koje ne dijelim ni s kim
Pa evo vidiš, ako bi ti nekada zatrebao program koji ti neko od "povjerenja" može poslati, uz određene blackhat metode, instalacija RAT-a prolazi da niti jedan antivirus isti ne detektuje. Bitno je da ti pokreneše .exe file i ostalo je završeno.
crnivrag

#14 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by crnivrag »

un1ted wrote: 03/07/2020 21:54
Ako si zapamtio, to je drugo. Ja ti kazem, sa sigurnosnog aspekta nema potrebe. Password vr4gsa_?&; ne može biti "provaljen" sa bilo kojim računarom i današnjim zaštitama ni za 10 godina. Uz to sve kada dodaš da imaš 2FA, apsolutno si zaštićen.

Pa evo vidiš, ako bi ti nekada zatrebao program koji ti neko od "povjerenja" može poslati, uz određene blackhat metode, instalacija RAT-a prolazi da niti jedan antivirus isti ne detektuje. Bitno je da ti pokreneše .exe file i ostalo je završeno.
Znam da ne može provaliti, ali sam se jednostavno navikao na taj niz karaktera.

Također nikad ništa ne prihvatam, pa čak i kad mi pošalju osobe od povjerenja.

Od svoje 12-te godine koristim računare svakodnevno, a i upravo završavam FIT u Mostaru, tako da sam detaljno upoznat sa svim tim zlonamjernim mogućnostima.
un1ted

#15 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by un1ted »

A da uradimo spoofing mail adrese profesora koji ti treba poslati aplikaciju na testiranje o kojoj ste ranije u toku dana razgovarali? :D

Niko od nas nije zaštićen, samo je pitanje koliko druga strana ima resursa i potrebe da dođe do naših podataka.
detaljno upoznat sa svim tim zlonamjernim mogućnostima.
Detaljno možeš biti upoznat, ako si koristio takve metode. Vjerujem da takvi ne tipkaju po forumu, već kreiraju private stub :D
Last edited by un1ted on 03/07/2020 22:05, edited 1 time in total.
semirsar

#16 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by semirsar »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:59
un1ted wrote: 03/07/2020 21:54

Znam da ne može provaliti, ali sam se jednostavno navikao na taj niz karaktera.

Također nikad ništa ne prihvatam, pa čak i kad mi pošalju osobe od povjerenja.

Od svoje 12-te godine koristim računare svakodnevno, a i upravo završavam FIT u Mostaru, tako da sam detaljno upoznat sa svim tim zlonamjernim mogućnostima.
Ako se zadesis u komsiluku a zatreba ti wifi, slobodno se javi :mrgreen:
tap3ah75

#17 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by tap3ah75 »

E da meni hoće neko bilo šta hakovati.
epik

#18 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by epik »

Nije promijenjena sifra. Mogao sam koristiti svoju sifru. Iz objektivnih razloga niko nije mogao da koristi moj telefon i samo na njemu koristim instagram. Profil je zloupotrepljen.
Bobi
Forum administrator

#19 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Bobi »

epik wrote: 03/07/2020 22:40 Nije promijenjena sifra. Mogao sam koristiti svoju sifru. Iz objektivnih razloga niko nije mogao da koristi moj telefon i samo na njemu koristim instagram. Profil je zloupotrepljen.
Objasni to "objektivnih razloga" i "zloupotrebljen". Ako koristis google racun na mobitelu i ako si ostavio opciju pamcenja passworda na svakom drugom uredjaju s tim google racunom moze se pristupiti shifri. Znaci ako si koristio drugi mobitel ili chrome sa google racunom na win. racunarima.
epik

#20 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by epik »

Bobi wrote: 03/07/2020 22:51
epik wrote: 03/07/2020 22:40 Nije promijenjena sifra. Mogao sam koristiti svoju sifru. Iz objektivnih razloga niko nije mogao da koristi moj telefon i samo na njemu koristim instagram. Profil je zloupotrepljen.
Objasni to "objektivnih razloga" i "zloupotrebljen". Ako koristis google racun na mobitelu i ako si ostavio opciju pamcenja passworda na svakom drugom uredjaju s tim google racunom moze se pristupiti shifri. Znaci ako si koristio drugi mobitel ili chrome sa google racunom na win. racunarima.
Bio sam u bolnici dva mjeseca, koristim mobitel i laptop, različiti google racuni. Slate su poruke sa mog profila, a onda mi je lik poslao u snimke displeja sa drugog laznog profila.
SaraFina

#21 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by SaraFina »

Bobi wrote: 03/07/2020 21:26
SaraFina wrote: 03/07/2020 21:20 Možda si dao šifru djevojci, kao dokaz ljubavi i povjerenja pa zaboravio? :-D

O to da, pokazala j onda svu ljubav prema njemu :lol: .
Ja sam mislio da se vise takve stvari ne desavaju, mladji vecinom znaju te mutljavine mislim da se vec u skolama uci o sigurnosti na internetu, problem su ove starije generacije koje nisu prosle neku racunarsku minimalnu obuku nego ono daj da otvorim FB i da tipkam kako to...oni su kriticni :D.
🤭 Mene bi jedino zabrinulo, da mi neko George -u hakuje šifru i opustoši mi račun.
A imaš masu mladje raje sa tim zajedničkim profilima, a i naivne sklone manipulacijama.
Bobi
Forum administrator

#22 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by Bobi »

epik wrote: 03/07/2020 22:56 Bio sam u bolnici dva mjeseca, koristim mobitel i laptop, različiti google racuni. Slate su poruke sa mog profila, a onda mi je lik poslao u snimke displeja sa drugog laznog profila.
Snimak displeja se moze falsifikovat.
epik

#23 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by epik »

Bobi wrote: 03/07/2020 23:52
epik wrote: 03/07/2020 22:56 Bio sam u bolnici dva mjeseca, koristim mobitel i laptop, različiti google racuni. Slate su poruke sa mog profila, a onda mi je lik poslao u snimke displeja sa drugog laznog profila.
Snimak displeja se moze falsifikovat.
Ne ne ne poruke su zaista poslate sa mog profila.
alibaba_i_30_godina

#24 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by alibaba_i_30_godina »

Ovaj s 44 karaktera ni sam sebi ne bi znao hakovati.

Ja lika. Cuj 44. Pa da u NASI ili CiA radi ne bi morao imati toliki sifru. :-) :lol:
probook

#25 Re: Provaljena sifra na instagramu

Post by probook »

crnivrag wrote: 03/07/2020 21:42
un1ted wrote: 03/07/2020 21:36
Imam dva niza random karaktera koje sam zapamtio i onda ih koristim.

Sa ovim drugim načinima nema šanse da mi provali, jer pristupam accountima samo sa svojim privatnih uređaja na kojima je sigurnost na maksimalnom nivou i koje ne dijelim ni s kim, niti ulazim na te accounte ako se povežem na neku WiFi mrežu koja nije sigurna, ali to radim samo u krajnjoj nuždi kad mi je pristup internetu prijeko potreban za nešto.
Ne bi da si direktor Amazona :run:
Post Reply